EXJT BLOG

Mindenkinek Jehova Tanúiról

HTML doboz

Leírás

Minden éremnek két oldala van... Jehova Tanúi szervezetének is. Mi ennek a vallási közösségnek a kevésbé ismert oldalával foglalkozunk, hogy lehetőleg minél több embernek segítsünk egy objektív nézőpont kialakításában. Ha Jehova Tanúja vagy, ne félj, hiszen rengeteg Tanú olvassa még rajtad kívül az oldalt! Például vének, kisegítőszolgák, bételesek és persze a legtöbben, akik átlagos Tanúk. A névtelenségnek köszönhetően itt szabadon kérdezhetsz, cáfolhatsz és hozzászólhatsz, de szépen kérünk, előtte olvasd el a témakörrel foglalkozó régebbi cikkeket és kommenteket! Soha ne feledd:

"Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.

Flying-brain 2.jpg

Jehova Tanúi történelme:

A Vezető Testület egykori tagjának könyve:

crisis-conscience-ray-franz_hun.png

Raymond Franz - Lelkiismereti válság

Utolsó kommentek

Ide küldd:

writing_01.png

columba [kukac] freemail [pont] hu

k [pont] johnny [pont] joker [kukac] gmail [pont] com

Ha szeretnéd megosztani - névtelenül is -, a kérdésed, történeted, tapasztalatod, véleményed, cikked, tanulmányod vagy javaslatod, akkor bátran írd meg a fenti címre, vagy írd meg közvetlenül az oldalon (regisztráció nélkül is!!!), itt:

>> GYORSBEKÜLDŐ <<

Mindenféle

Gyakran használt bibliaversek

2Mó 33:20 | Zs 146:4 | Pl 4:18 | Pl 8:22 | Pr 9:5 | Ézs 44:24 | Ez 18:4 | Dá 7:13, 14 | Mt 5:5 | Mt 6:7 | Mt 11:11 | Mt 24:14 | Mt 24:36 | Mt 24:45-47 | Mk 13:32 | Lk 23:43 | Jn 1:1 | Jn 1:18 | Jn 2:19-21 | Jn 4:34 | Jn 6:68, 69 | Jn 10:17, 18 | Jn 14:28 | Jn 17:3 | Jn 17:11 | Jn 20:17 ... | Csel 2:34 | Csel 8:30-31 | ... 1Kor 8:6 | ... Kol 1:16 | ...Héb 1:8 | ...

BLOG FÓRUM

CHAT a jelenlévőkkel

"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." - Voltaire

„Nekem pedig egészen mellékes, hogy ti vagy egy emberi ítélőszék megvizsgál-e engem. Sőt, magam sem vizsgálom magamat. Mert semmiről sem tudok, ami ellenem szólna. De ez még nem bizonyít igazságosnak, ugyanis Jehova az, aki vizsgál engem.” (1Korintusz 4:3, 4)

"Ha a szervezeten kívül vagy, meghalsz. Ha a szervezeten belül vagy akkor pedig nagyon kell igyekezned, hogy ne halj meg." - Resign

"A legfájóbb kín örömet színlelni." - Márai Sándor

"Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük őket." - Albert Einstein

"Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek." - Jókai Mór

"A tudatlanságod legmagasabb foka az, amikor elutasítasz valamit, amiről nem tudsz semmit." - Wayne Dyer

TIPP: A böngésződ típusától függően a Ctrl gombot nyomva tartva a + és - gombokkal nagyíthatod és kicsinyítheted az oldalt, a jobb olvashatóság érdekében.

TIPP: Kérdésekkel taníts, ne kijelentésekkel! Érvelésedben használd a Bibliát és a Tanúk kiadványait is! Vitáidban ne kövess el érvelési hibákat!

TIPP: Ha nem vagy inkognitóban, kérünk oszd meg a cikkeinket a közösségi oldalakon! (Facebook, Twitter, Google+, stb.)

 

Hogyan adományozzak nektek?

Megtekintések száma

Látogatók: 

free counters


Kedves olvasónk, Te mi vagy?

látogató számláló

Indafotó képek

Az Őrtorony folytatja támadását a ‘csalárd’ és ‘alakoskodó’ egykori hívők ellen

2014.04.28. 09:57 | Johnny Joker | 3 komment

apostates-article.jpg

Az Őrtorony folytatja a túlkapások zárótüzét azok ellen, akik nem értenek egyet a tanításaival 

A legfrissebb Őrtorony újabb kegyetlen támadást indít a ‘hitehagyottak’ ellen, vagyis bármely jelenlegi, vagy egykori Tanú ellen, aki nem ért egyet a szervezet tanításaival. 

A 2014. július 15-i kiadás mindazokat, akik eltérnek a hivatalos dogmától, “csalárdként”, “alakoskodóként” bélyegzi meg, és azt állítja, hogy “megosztották a gyülekezetet”, nem is beszélve a “bolond és tudatlan” jelzőkről. A Tanúkat ezért arra ösztönzik, hogy “teljes mértékben kerüljék, igen, fordítsanak hátat a hitehagyásnak” azáltal, hogy elkerülik a hitehagyottakkal való vitázást “személyesen vagy úgy, hogy kommentálják az internetes blogjaikat,” vagy bármely más kommunikációs formában.

A folyóirat legutolsó számának PDF verziója ezen a linken megtalálható.

Nincs szükség bizonyítékra 

Két tanulmányozási cikk szinte kizárólag abból a célból készült, hogy félelmet és gyanakvást keltsen bármely Tanúban, aki meg merné kérdőjelezni a szervezetet, vagy a tanításait. Bibliaverseket használnak fel, melyeknek, ha közelebbről megvizsgáljuk őket, kevés, vagy semmi közük sincs az Őrtoronnyal való egyet nem értés ügyéhez.

sons-of-korah.jpg

Azok az izraeliták, akik tanúi voltak Kóráh fiai pusztulásának, kézzelfogható bizonyságot szereztek Mózes tekintélyéről 

A 7. oldal például párhuzamot von Kóráh fiaival, akiket mennyből jövő tűz emésztett fel, mivel megkérdőjelezték Mózes és Áron tekintélyét. 

Egyértelmű utalásként az Őrtoronynak az őt kritizálókról alkotott véleményére, Mózes tekintélyének ellenfeleit úgy írják le, mint akik “gőgös hitehagyottak voltak, akik a papi tisztségre törekedtek,” és “azzal ámították magukat, hogy Istennek tetszik, amit tesznek.” 

Az írók azonban nem veszik figyelembe azt a tényt, hogy Kóráhnak és fiainak Isten általi kivégzése a mennyből jött tűzzel és a megnyílt földdel, mely elnyelte őket, önmagában bizonyította, hogy Mózes és Áron Isten kegyét és támogatását élvezte. 

A Vezető Testület ehhez képest nem kínál semmilyen igazi bizonyítékot arról, hogy ők Mózeshez és Áronhoz hasonlítható szerepet töltenének be. Úgy ítélték meg, nincs szükségük bizonyítékra azzal kapcsolatban, hogy őket kifejezetten Isten választotta ki arra, hogy “vezető szerepet vállaljanak” népe körében. A Tanúknak megkérdőjelezés nélkül egyszerűen el kell fogadniuk a szavukat, hogy Krisztus a szervezetet választotta ki 1919-ben. 

Ha azonban igazolható bizonyítékok nem szükségesek a Tanúk számára, hogy elhiggyék ezt a központi jelentőségű tanítást, akkor a Tanúk hite miben különbözik minden más vallástól? 

Ha még nem ismernéd a Vezető Testület “új világosságát”, kérlek kattints ide.                           

Nem ok nélkül körmönfontak 

Ugyanez a cikk a 10. oldalon figyelmeztet, hogy Jehova „nem tűri meg azokat, akik képmutatóan imádják.” Különösen a hitehagyottakra mutat rá mint „csalárd ember[ekre]”, akiket Jehova gyűlöl, mivel az ilyen ember „csak tetteti, hogy engedelmeskedik Istennek, de titokban bűnös életet él.” 

14 Az is kijózanító, hogy Jehova nem tűri meg azokat, akik képmutatóan imádják. „Szemei bejárják az egész földet”, így látja, ha valaki nem szereti őt teljes szívéből. A Példabeszédek 3:32 szerint „a csalárd ember utálatos Jehova előtt”. Az ilyen ember csak tetteti, hogy engedelmeskedik Istennek, de titokban bűnös életet él. Lehet, hogy az embereket mesterien félre tudja vezetni egy ideig, de Jehovát nem. Ő mindenható és igazságos, ami garantálja, hogy „aki elfedezi törvényszegéseit, nem lesz sikeres” (Péld 28:13; olvassátok fel: 1Timóteusz 5:24; Héberek 4:13). - w14 7/15, 10. o.

Feltehető, hogy a “titokban bűnös életet él” kifejezés arra a tényre utal, hogy sok hitehagyott a szervezetben az egyet nem értés “bűnét” gyakorolja a szervezettel szemben, anélkül, hogy ezt nyilvánosan tenné, mivel fél a megtorlástól. De miközben ily módon meg akarja bélyegezni őket, az Őrtorony figyelmen kívül hagyja, hogy milyen okok miatt viselkednek így a hitehagyottak.

kuserow.jpg

Az olyan Tanúk, mint például Karl-Heinz Kusserow, akik az elnyomás ellenére is követték meggyőződésüket, jogosan részesülnek a hősöknek kijáró tiszteletben az Őrtorony részéről 

Például az Őrtorony-irodalom bővelkedik olyan Tanúk élettörténeteiben, akik a 20. század elnyomó politikai rendszerei alatt folytatták hírnöki munkájukat és irodalmat terjesztettek, annak ellenére, hogy tevékenységük be volt titva, ők pedig büntetés veszélyével néztek szembe. 

Az ilyen személyek bátran megtalálták azokat az elmés megoldásokat, amelyeknek segítségével elrejthették a kiadványokat és folytathatták imádatukat bármi áron is. 

Az Őrtorony méltán ismeri el azokat az eseteket, amikor néhány Tanú, hogy elkerülje a hatóságokat, meggyőződésének követése érdekében elrejtőzött, és ahelyett, hogy „csalárdként” megbélyegezné ezeket a Tanúkat, hősökként tiszteli őket. 

Ha az Őrtorony engedné, hogy azok a Tanúk, akik nem hisznek már többé a tanításaikban, szabadon távozzanak, akkor teljesen jogosan neheztelnének azokra, akik hűséget színlelnek a szervezet iránt, miközben titokban ellene vannak. De így, hogy azzal büntetik a vallásukat elhagyókat - miközben durván megsértik az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 18. cikkét - hogy a családjukat ráveszik, szakítsák meg velük a kapcsolatot, és gyűlöljék meg őket, nem várhatják ezt el tőlük. 

Mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeretés a vallásszabadsághoz. Ez a jog magában foglalja a vallás  vagy  meggyőződés  megváltoztatásának  szabadságát,  valamint  a  vallásnak vagy meggyőződésnek egyénileg vagy másokkal közösen, a nyilvánosság előtt vagy a magánéletben oktatás, gyakorlás, istentisztelet vagy szertartás keretében történő kinyilvánítása szabadságát.” - Emberi jogok egyetemes nyilatkozata, 18. cikk 

Csalárdság, képmutatás és tettetés bélyegét ragasztani azokra, akiket zsarolással rávettek, hogy akaratuk ellenére bent maradjanak egy vallásban, ugyanannak a folyóiratnak a lapjait felhasználva erre, amely az ilyenek ellen a kapcsolat megszakításával való megtorlást sürgeti, kicsinyes, szadisztikus és gyáva dolog. 

Ez már önmagában is képmutatás, ha belegondolunk, hogy történelme során az Őrtorony mindig is dicsérte azokat a bátor Tanúkat, akik, ugyancsak elnyomó és könyörtelen uralmi rendszerek alatt, hitüket és meggyőződésüket követték, ha kellett, akár halálukig is. 

Egy kissé túl kényelmes 

A következő cikk, melynek címe “Aki Jehovát szolgálja, ‘fordítson hátat az igazságtalanságnak’!”, nem retten vissza attól, hogy megmondja a Tanúknak, pontosan hogyan is válaszoljanak az egykori hívőknek, akik eltérő véleményt fogalmaznak meg. 

10 Igaz, Jehova népe ma nem találkozik túl gyakran hitehagyással a gyülekezetben. De az Írás-ellenes tanításokat határozottan kerülnünk kell, nem számít, milyen forrásból valók. Ostoba dolog lenne vitába szállni a hitehagyottakkal, például személyesen vagy úgy, hogy kommentáljuk az internetes blogjaikat. Az ilyen tett egyáltalán nem lenne összhangban Pál tanácsával, még akkor sem, ha valakit segítő szándék vezérel. Jehova népe teljes mértékben kerüli, igen, hátat fordít a hitehagyásnak! - w14 7/15, 14. o.

Így tehát kényelmes módon Jehova Tanúitól megtagadják azt a lehetőséget, hogy maguk ítéljék meg, vajon az úgynevezett hitehagyottak valóban “Írás-ellenes tanításokat” terjesztenek-e. Az Őrtorony ezt a döntést már nagylelkűen meghozta a számukra. 

Ezért a Tanúkat meggátolják még abban is, hogy akár csak kommunikáljanak a hitehagyottakkal, vagy “kommentálják a blogjaikat”, mivel ez állítólag ellentétes “Pál tanácsával” (vagyis az Írások iránymutatásával). 

Annak érdekében, hogy ezt a gondolatot az elmékbe véssék, a következő kép a 15. oldalon a hitehagyottakat dühösnek és fenyegetőnek ábrázolja:

apostates-small.jpg

Ha te, aki olvasod ezt a cikket, véletlenül egy olyan Tanú vagy, akit aggasztanak ezek a dolgok, kérlek, kérdezd meg magadtól a következőket: “Nem túl kényelmes ez az álláspont egy kicsit az Őrtorony részéről? Nem inkább az a nyilvánvaló, hogy ha nem náluk van az igazság, akkor azt szeretnék, ha nem vizsgálnánk meg a másik oldal érveit? Ha valóban ez az “Igazság”, ugyan mi rejtegetni valója van a szervezetnek? Mi lehet olyan szörnyű egy őszinte és nyílt vitában?” 

Az “elméjükben betegek” botrány 

Ez az új anyag kétségtelenül a legerőteljesebb hitehagyott-ellenes frázisgyűjtemény, amely elhagyta az Őrtorony írói osztályát a hírhedt 2011. július 15-i szám óta. Ez a szám volt az, amely általános vitát gerjesztett azáltal, hogy a hitehagyottakat “elméjükben betegekként” beállítva rágalmazta meg, néhány kívülálló megdöbbenésére.

Az “elméjükben beteg” becsmérlő jelzőt tulajdonképpen az 1Timóteus 6:4-nek az Új Világ Fordítás előző kiadásában található félrefordítására alapozták. Ahelyett, hogy a hitehagyottak “a szavak feletti vitatkozások és okoskodások megszállottjai” (ahogy azt a legutóbbi “ezüst kard” változatban fordítják), a régebbi fordításhoz visszatérve ugyanezen versben úgy írják le a hitehagyottakat, mint akik “a kérdések felőli viták és a szavak körüli csatározások betegei az elméjükben.”

Azonban ahelyett, hogy bocsánatot kértek volna azért, hogy megengedtek egy ilyen nyilvánvaló félrefordítást, melynek segítségével ízesebbé tehették az egykori hívők elleni gúnyhadjáratukat, a Vezető Testület tanítói bizottsága gondoskodott róla, hogy az “elméjükben betegek” gyalázkodó kifejezés megjelenjen az elmúlt évi kerületkongresszusok beszédeiben - csupán hónapokkal azelőtt, hogy megjelent a javított fordítású új Biblia.

Ahogyan a fenti videóból is látható, az Őrtoronynak az úgynevezett hitehagyottak kezelésével kapcsolatos hozzáállását a csúfnevek használatának jól ismert propaganda-taktikája jellemzi, és ez a legújabb újságcikk sem képez kivételt. 

Ahelyett, hogy nyílt vitában, párbeszédben, és a logika, az észérvek felhasználásával megcáfolná ellenfeleit, az Őrtorony stratégiája az, hogy megfélemlíti, megrágalmazza és megbélyegzi a más véleményen lévő szakadárokat lekicsinylő, méltatlan kifejezésekkel és jellemzésekkel, arra buzdítva a Tanúkat, hogy teljes mértékben kerüljék el őket, ahelyett, hogy maguk ítélnék meg a dolgokat. 

Egyfelől lehangoló arra gondolni, hogy ez a gyerekes és gyáva szemlélet a legtöbb Tanú számára túlságosan is jól beválik, mivel ők azt AKARJÁK hinni, hogy övék az igaz vallás. Másfelől azonban ez az agresszív hozzáállás nem fog mindenkit megtéveszteni. 

Mindig is lesznek olyanok, akiknek nem romlott meg teljes mértékben a kritikai gondolkodó képességük, és akik így képesek lesznek keresztüllátni a negatív fordulatokon és a vitriolos személyeskedésen. 

Az ilyen személyek számára fájdalmasan nyilvánvaló, hogy az aktivisták erőfeszítéseinek megvolt a maguk negatív hatása a problémákkal küszködő szervezetre, ha az ilyen esetlen módon viselkedik. Mi, akik nem félünk önállóan gondolkodni, bátorítást meríthetünk abból a felismerésből, hogy minél többet látjuk az Őrtornyot ilyen haraggal és elkeseredéssel csapkodni, annál világosabb, hogy védekező álláspontra kényszerültek velünk szemben.

Kapcsolódó cikkek:

 

Forrás: jwsurvey.org

Fordította: Eve, Columba, Tikikus

Címkék: kiközösítés teokratikus hadviselés

A bejegyzés trackback címe:

https://jehovatanui.blog.hu/api/trackback/id/tr116094198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

leslie07 2014.04.28. 12:14:26

A 7. oldal például párhuzamot von Kóráh fiaival, akiket mennyből jövő tűz emésztett fel, mivel megkérdőjelezték Mózes és Áron tekintélyét.

Vajon mi vár az Ortorony bálvánszervezet ordogpapjai, akik a nagyobb Mózes Krisztus
tekintélyét kérdojelezik meg?

leslie07 2014.04.28. 12:29:16

14 Az is kijózanító, hogy Jehova nem tűri meg azokat, akik képmutatóan imádják. „Szemei bejárják az egész földet”, így látja, ha valaki nem szereti őt teljes szívéből. A Példabeszédek 3:32 szerint „a csalárd ember utálatos Jehova előtt”. Az ilyen ember csak tetteti, hogy engedelmeskedik Istennek, de titokban bűnös életet él. Lehet, hogy az embereket mesterien félre tudja vezetni egy ideig, de Jehovát nem. Ő mindenható és igazságos, ami garantálja, hogy „aki elfedezi törvényszegéseit, nem lesz sikeres”

Asherah jehovájának a szemei még a béka seggit se járják be, nemhogy a világot,
hacsak nem az o szeme van az egydollároson,
mert az valóban bejárja a világot.
A Szentírás Krisztust nevezi Mindenhatónak, nema jehova nevut. Ugyhogy az Ortorony bálványszervezet ordogpapjainak, ahelyett, hogy azokat fenyedetik, akik elfogadját Istenunnek Krisztust, keresnének maguknak valami kozeli barlagot, ahová elbujhatnak majd a Mindenható Isten Krisztus eljovetelekor.

Jelenések 6:15 És a földnek királyai és a fejedelmek és a gazdagok és a vezérek és a hatalmasak, és minden szolga és minden szabad, elrejték magokat a barlangokba és a hegyeknek kőszikláiba; 16 És mondának a hegyeknek és a kőszikláknak: Essetek mi reánk és rejtsetek el minket annak színe elől, aki a királyiszékben ül, és a Bárány haragjától: 17 Mert eljött az ő haragjának ama nagy napja; és ki állhat meg?

Bezony ám gogos ordogpapjai az ortorony bálványszervezetnek, nem segít az új , alábunkerezett új OT komplexum se, hanem csak a térdre rogyás és a megtérés az Igaz isten Krisztus elott!

Niro 2014.05.02. 16:45:21

@leslie07: Isten biztos szabin van, vagy lerohadt a tűzókádó csészealj:-)