EXJT BLOG

Mindenkinek Jehova Tanúiról

HTML doboz

Leírás

Minden éremnek két oldala van... Jehova Tanúi szervezetének is. Mi ennek a vallási közösségnek a kevésbé ismert oldalával foglalkozunk, hogy lehetőleg minél több embernek segítsünk egy objektív nézőpont kialakításában. Ha Jehova Tanúja vagy, ne félj, hiszen rengeteg Tanú olvassa még rajtad kívül az oldalt! Például vének, kisegítőszolgák, bételesek és persze a legtöbben, akik átlagos Tanúk. A névtelenségnek köszönhetően itt szabadon kérdezhetsz, cáfolhatsz és hozzászólhatsz, de szépen kérünk, előtte olvasd el a témakörrel foglalkozó régebbi cikkeket és kommenteket! Soha ne feledd:

"Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.

Flying-brain 2.jpg

Jehova Tanúi történelme:

A Vezető Testület egykori tagjának könyve:

crisis-conscience-ray-franz_hun.png

Raymond Franz - Lelkiismereti válság

Utolsó kommentek

Ide küldd:

writing_01.png

columba [kukac] freemail [pont] hu

k [pont] johnny [pont] joker [kukac] gmail [pont] com

Ha szeretnéd megosztani - névtelenül is -, a kérdésed, történeted, tapasztalatod, véleményed, cikked, tanulmányod vagy javaslatod, akkor bátran írd meg a fenti címre, vagy írd meg közvetlenül az oldalon (regisztráció nélkül is!!!), itt:

>> GYORSBEKÜLDŐ <<

Mindenféle

Gyakran használt bibliaversek

2Mó 33:20 | Zs 146:4 | Pl 4:18 | Pl 8:22 | Pr 9:5 | Ézs 44:24 | Ez 18:4 | Dá 7:13, 14 | Mt 5:5 | Mt 6:7 | Mt 11:11 | Mt 24:14 | Mt 24:36 | Mt 24:45-47 | Mk 13:32 | Lk 23:43 | Jn 1:1 | Jn 1:18 | Jn 2:19-21 | Jn 4:34 | Jn 6:68, 69 | Jn 10:17, 18 | Jn 14:28 | Jn 17:3 | Jn 17:11 | Jn 20:17 ... | Csel 2:34 | Csel 8:30-31 | ... 1Kor 8:6 | ... Kol 1:16 | ...Héb 1:8 | ...

BLOG FÓRUM

CHAT a jelenlévőkkel

"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." - Voltaire

„Nekem pedig egészen mellékes, hogy ti vagy egy emberi ítélőszék megvizsgál-e engem. Sőt, magam sem vizsgálom magamat. Mert semmiről sem tudok, ami ellenem szólna. De ez még nem bizonyít igazságosnak, ugyanis Jehova az, aki vizsgál engem.” (1Korintusz 4:3, 4)

"Ha a szervezeten kívül vagy, meghalsz. Ha a szervezeten belül vagy akkor pedig nagyon kell igyekezned, hogy ne halj meg." - Resign

"A legfájóbb kín örömet színlelni." - Márai Sándor

"Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük őket." - Albert Einstein

"Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek." - Jókai Mór

"A tudatlanságod legmagasabb foka az, amikor elutasítasz valamit, amiről nem tudsz semmit." - Wayne Dyer

TIPP: A böngésződ típusától függően a Ctrl gombot nyomva tartva a + és - gombokkal nagyíthatod és kicsinyítheted az oldalt, a jobb olvashatóság érdekében.

TIPP: Kérdésekkel taníts, ne kijelentésekkel! Érvelésedben használd a Bibliát és a Tanúk kiadványait is! Vitáidban ne kövess el érvelési hibákat!

TIPP: Ha nem vagy inkognitóban, kérünk oszd meg a cikkeinket a közösségi oldalakon! (Facebook, Twitter, Google+, stb.)

 

Hogyan adományozzak nektek?

Megtekintések száma

Látogatók: 

free counters


Kedves olvasónk, Te mi vagy?

látogató számláló

Indafotó képek

A kognitív disszonancia és Jehova Tanúi

2016.02.29. 21:00 | Johnny Joker | 17 komment

fetstinger-2-300x240.jpgRICHARD E. KELLY SZEMLÉJE

Leon Festinger 1956-os, When Prophecy Fails (Amikor a prófécia csődöt mond) című, átütő sikerű könyvében már a legelső bekezdésnél magával ragadja az olvasót,

„A meggyőződéses embert nehéz megváltoztatni. Mond neki, hogy nem értesz vele egyet és elfordul. Mutass neki tényeket vagy illusztrációkat, és megkérdőjelezi a forrásod. Hagyatkozz a logikára és nem érti, mire akarsz kilyukadni.”

A „meggyőződéses emberleírása nagyon könnyen ráillik sok „világvégét váró” Jehova Tanújára (JT). Mivel Festingernek a kognitív disszonanciával kapcsolatos meglátásai miatt úgy tűnhet, hogy egyes JT-ról ír, ezért a szemlémet ekképpen mutatom be:

„Tegyük fel hogy a <JT-nak> egy olyan megdönthetetlen bizonyítékot mutatnak, mely szerint a hite téves: Mi fog történni?A <JT> nem csak hogy megingatlanul jön ki ebből az egészből, hanem még inkább meg lesz győződve a hitének az igazáról, mint azelőtt. Sőt, <a JT> talán még buzgóbban próbál meggyőzni másokat az igazáról, illetve amellé állítani őket.”

kognitiv_disszonancia.jpg

Hogy és miért van az, hogy egy ellentmondó bizonyítékra ilyen reakció születik? Festinger kifejti a könyvében, hogy az észérvek általában nincsenek hatással a döntéseinkre. Ehelyett ragaszkodunk az elképzelésünkhöz, és ahhoz próbáljuk idomítani a tényeket.

Festinger öt feltételt is felsorol, amelynek jelen kell lennie, hogy valaki elvessen egy nézetet. Ezek (az én megjegyzéseimmel) a következők:

  • 1) A vélekedésnek mély meggyőződésen kell alapulnia és meghatározónak kell lennie az illető viselkedésében
  • 2) A személy, aki vallja azt a meggyőződést, elkötelezett kell, hogy legyen iránta, amely fontos cselekedetekben is megnyilvánult <mint például közösségmegvonás a gyermekeivel szemben, hogy elnyerje Isten jóindulatát>, melyet nehéz visszacsinálni.
  • 3) A hiedelemnek elég konkrétnak kell lennie, és valós földi eseményekhez kell kapcsolódnia <Armageddon el fog jönni 1914-ben, 1925-ben, 1975-ben, vagy ’mindjárt itt van’.>
  • 4) Cáfolhatatlan bizonyíték <hogy Armageddon nem jött el> megléte és annak a hitet gyakorló <Tanú> általi elfogadása,
  • 5) <A JT> kell, hogy élvezze a környezete támogatását, hiszen valószínűtlen, hogy egy elszigetelődött <JT> ellen tudna állni effajta kellemetlen bizonyítéknak. „Amikor <egy JT> elkötelezett egy hiedelem és annak megélése iránt, akkor tiszta, cáfoló bizonyíték könnyen eredményezhet benne még mélyebb meggyőződést és erőteljesebb evangelizációt.

Az erőfeszítések, hogy érveljünk Jehova Tanúival, csak megerősítik a meggyőződésüket. Ugyanakkor egy bizonyos fokú disszonancia is bekövetkezik.

De mivel magyarázható a JT-k egyre növekvő vágya, hogy érveljenek és meggyőzzenek másokat a maguk igazáról egy be nem teljesült prófécia után? Festinger ekképp magyarázza ezt a vágyat:

„A disszonancia és a harmónia fellelhető a vélemények, a hiedelmek, környezetünk ismerete, valamint az egyén saját cselekedetei és érzései között. Más szóval két vélemény vagy hiedelem disszonáns vagy ellentmondásos.”

„A disszonancia csökkentésére tett kísérlet egy vagy több módon történik: 1) Az egyén megpróbálhatja megváltoztatni egy vagy több nézetét. 2) Új információra vagy véleményre tesz szert, amelyek növelik a fennálló összhangot, hogy csökkentsék a disszonanciát. 3) Elfelejti vagy lecsökkenti azoknak az információknak a jelentőségét, amelyek disszonánsak. És ha bármelyik kísérlet sikeresnek bizonyul, élveznie kell a külvilág vagy a társadalom támogatását <mint például a kizárólag JT-kel tartott rendszeres összejövetelek a Királyság Termekben, gyülekezetekben és közös alkalmakon>.

„A disszonancia megszűnt volna, ha <a JT> elvetette volna azt a hitet, amely meg lett cáfolva <nem járt volna összejövetelekre és evangelizációkra>.

„De sokkal gyakoribb hogy a megfelelési kényszer a hitnézet felé olyan erős, hogy szinte bármi más reakció elfogadott. Kevésbé fájdalmas tolerálni a disszonanciát, mint elvetni egy hitet és beismerni, hogy tévedett. Igen, <a JT-k> szemet hunynak afelett, hogy a jóslatok nem teljesedtek be, vagy, hogy a hitük egyik lényeges eleme kirívóan hamisnak mutatkozik.”

Az ésszerűsítés csökkentheti valamelyest a disszonanciát. Ugyanakkor hogy az ésszerűsítés teljesen hatékony legyen, szükséges a többiek támogatása, hogy a magyarázatot, vagy a módosítást helyesnek láttassák. És persze van módja a maradék disszonancia csökkentésére. Ha egyre több ember meggyőzhető, hogy a <JT> hitrendszere helyes, akkor nyilvánvalóan végül is az egész helyes <és ez kell, hogy legyen az igazság>.”

Az elsődleges célom az volt, hogy megosszam Festinger elméletét a kognitív disszonanciáról, hogyan függ össze a Jehova Tanúi megtapasztalásainak valóságával. De szeretnék hozzáfűzni néhány naprakészebb szemléletet – Saul McLeod leírása a kognitív disszonanciáról – amint az egy 2006-os blogban szerepel:

„A kognitív disszonanciának részét képezhetik a magatartásformák, a hitek, és a viselkedésformák konfliktusai. Ez kellemetlen közérzetet eredményez, amely az egyik magatartásforma, hit, vagy viselkedés megváltozásához vezet annak érdekében, hogy enyhítse ezt a kellemetlenséget és visszaállítsa az egyensúlyt. Például amikor az emberek dohányoznak (magatartás) és tudják, hogy a dohányzás rákot okoz (ismeret) <vagy közösségmegvonással sújtanak egy volt JT-t (viselkedés) és tudják, hogy ez érzelmi zsarolás és sokszor vezet öngyilkossághoz (ismeret)>.”

McLeod kijelenti, hogy Festinger kognitív disszonancia elmélete azt sugallja, hogy van egy belső késztetésünk arra, hogy megőrizzük a teljes magatartásformánk, hitünk és viselkedésünk összhangját és elkerüljük a diszharmóniát (vagy disszonanciát).

A magatartás változhat egy személyen belüli tényező miatt. Egy fontos tényező ebben a kognitív harmónia alapelve, amelyre Festinger kognitív disszonancia elmélete is fókuszál. Ez az elmélet arra az elgondolásra épül, hogy következetességre törekszünk a hitünkben és a viselkedésünkben, amikor két ismeret ellentmond egymásnak, és van egy erőteljes késztetés, hogy fenntartsuk a harmóniát, ez irracionális és néha merev viselkedést szülhet.

Festinger szerint számos ismerettel rendelkezünk a világról és magunkról; amikor ezek ütköznek, ellentmondást idéznek elő olyan állapotot hozva létre, amely kognitív disszonanciaként ismert. Mivel a disszonancia kellemetlen, az a késztetés van bennünk, hogy ezt csökkentsük vagy megszüntessük, és összhangot vagy egyezőséget érjünk el.”

A kognitív disszonanciát először Festinger kutatta, amely egy (apokaliptikus) szekta tagságáról szóló tanulmányból nőtte ki magát. Abból, hogy ez a szekta úgy hitte, hogy egy nagy áradás elpusztítja a Földet, és hogy mi történt a tagjaival – különösen az igazán elhivatottakkal, akik feladták az otthonukat, állásukat, hogy a szektának dolgozzanak – amikor az áradás elmaradt.

„Míg a szektához kevésbé kötődő tagság hajlamosabb volt felismerni, hogy hülyét csináltak magukból, és ’elkönyvelték tanulópénznek’, addig az elhivatottabb tagság inkább arra hajlott, hogy újraértelmezze a bizonyítékokat, hogy azok azt mutassák, hogy végig igazuk volt, minthogy a Föld nem pusztult el a szektatagság hűségének köszönhetően.”

Tehát ha nem vagy Jehova Tanúja – vagy ex-Tanú vagy – vedd előzetes figyelmeztetésnek, ha úgy gondolnád, hogy tények és illusztrációk bemutatásával valóban meg tudod változtatni egy aktív Tanúnak a hitét. Még akkor is, ha a JT egy közvetlen családtagod, vagy közeli barátod, kevés, szinte semmi esélyed nincs, hogy megváltoztasd a hitét, ha az aktívan evangelizál, rendszeresen részt vesz összejöveteleken, és az érintkezése a társadalommal a hívő társaira korlátozódik.

A Jehova Tanúi bizarr hitvallására adott logikus érvelésed a tényekkel, illusztrációkkal, nagy valószínűséggel (Festinger szerint) csak megerősítik őket a tanításaikban, fóbiáikban, félelmeikben, és csak megerősíti bennük azokat az irányelveket, amelyeket az Őrtorony Társulat helyezett rájuk.

Forrás: http://aawa.co/blog/cognitive-dissonance-and-jehovahs-witnesses/

Fordította: Béláim

(Átnézte: Columba)

Címkék: AAWA

A bejegyzés trackback címe:

https://jehovatanui.blog.hu/api/trackback/id/tr898430568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hajimemashite 2016.02.29. 21:37:06

Szép cikk :) Jól összefoglaltad a lényeget. Hátha ébresztő jelleggel hat, azokra, akik még nem látnak tisztán.

Erről Alan Watt jutott eszembe, aki a következőt mondta:

"A legtöbb ember nem akar kilógni a sorból, ugyanúgy akar vélekedni a dolgokról, mint a közvetlen környezete. Még a saját épelméjűségüket is azzal tesztelik le, hogy felvetik a gondolataikat a szomszédoknak, barátoknak (esetünkben akár a tanú-társaknak), és figyelik, azok hogyan reagálnak. Azok válaszolnak, és persze hasonlóan vélekednek ugyanazokról a kérdésekről. Teljesen mindegy, hogy ezek a vélemények tények, vagy éppenséggel bődületes nagy marhaságok, amíg mindenki egyszerre gondolja ugyanazt, addig mindenki megnyugszik, hogy ő is épelméjű. Az ismerősök (valamint a tanúk is) pedig persze mind egyetértenek, hiszen őket is mind ugyanazzal az információval töltötték fel."

Vagy Alex Jones szavai:

"Én tényleg csak annyit szeretnék, hogy az emberek maguk gondolkodjanak, és ne engedjék, hogy a döntéseiket, az ötleteiket, a gondolataikat előre csomagolt formában feltöltsék rájuk."

a századik juh 2016.02.29. 22:04:37

Hányszor mondtam én is, hogy feltöltődni járunk az összejövetelre... hehe.

Én pár évig védtem itt a szervezet "becsületét", és olvastam a cikkeket.

Most, hogy visszaemlékezek erre, szerintem még a Jokerral is filozófáltunk, neki is tanúskodtam, úgyhogy tévedtem, amikor azt írtam máshol, egy másik blogon, hogy akkor beszéltem vele elősször. századik juhként igen.... de valójában nem.

És valóban: erkölcsi gyöztesnek éreztem magam, minden alkalommal, amikor vitát folytattam itt a többiekkel, sőt, az itt prédikált idő hozzájárult, hogy 50, majd 70 órákat tudjak leadni. :-)

A cikkeket, úgy éreztem, kisujból cáfolom, nem is fogtam fel, miről van szó, már le is tudtam reagálni...

úgy töltöttem itt éveket, hogy nem ingott meg a hitem, pedig olvasgattam bőségesen.

Mi volt a fordulópont?

A gyülekezetben történtek olyan dolgok, amik következtében megláttam, hogy milyen erkölcsi normákat követnek VALÓJÁBAN a vének, és megtudtam, hogy minderre a szervezet kötelezi őket.

Igen, amíg személyesen nem voltam szenvedő alanya a szervezet "szeretetének" addig nem is hittem el, amit arról írnak.

Ígyhát egyetértek ezzel a cikkel, és kijelenthetem, hogy maga a szervezet a legjobb "exjt"!

Ha a szervezet nem tanúskodik nekem önmagáról, az itt felhalmozott anyagok nem lettek volna rám hatással.

Miután lelepleződtek előttem, utánna már értéket képviseltek az itteni infók.

Tehát én is azok táborát erősítem, akik úgy gondolják, hogyha egy tanú még nem kételkedik, akkor SEMMIT nem lehet elérni nálla.

Viszont tanúként azt is tudom, hogy milyen kevés most már az a tanú, aki nem kételkedik.

2-3-4-5-6 évig minden rózsaszín.

Utánna elkezdenek látni a testvérek.

leslie07 2016.02.29. 22:23:02

@a századik juh: Én pár évig védtem itt a szervezet "becsületét", és olvastam a cikkeket."

Nem lehetett konnyu neked érvelni. Most, hogy
az Isten Szavába vetett hit gyozedelmeskedett
benned a Vezeto Testulet tanításának hátrányára
komoly fegyvernek bizonyulsz a hazugságokkal szemben.

Gondolom velem is volt vitád azon évek alatt,
amikor az Zrt, becsuletét próbáltad védelmezni.

nicku · http://kharapisztisz.blog.hu/ 2016.03.01. 09:11:53

„A kognitív disszonanciának részét képezhetik a magatartásformák, a hitek, és a viselkedésformák konfliktusai. Ez kellemetlen közérzetet eredményez, amely az egyik magatartásforma, hit, vagy viselkedés megváltozásához vezet annak érdekében, hogy enyhítse ezt a kellemetlenséget és visszaállítsa az egyensúlyt."- Erről nem rég olvastam én is egy könyvet. Nagyon nehéz megváltoztatni egy ember gondolkodásmódját, addig még az illető nem akarja. De általában nem akarja. Ugyanis mindenki felépített magában egy világot, amit akkor le kellene rombolnia, és újra felépítenie. Ezt pedig sokan nem merik bevállalni. Az ilyenek hagyják, hogy dolgozzon náluk a kongnitív disszonancia, ami vissza is zökkenti őket saját világukba.

a századik juh 2016.03.01. 09:15:30

@leslie07: Nem, szerintem veled nem vitatkoztam.

Ha beírod vagy bemásolod a google-ba ezt:

3Péter Jehova

Akkor kiadja az akkori hozzászólásaimat. 2011 márciusától kommenteltem ide, azt hiszem.

Brigi40 2016.03.01. 16:58:39

Ez az egyrtlen érvelés ami magyarázatot ad a szüleim és testvéreim viselkedésére. Írtam már itt arról, hogy az átlagosnál intelligensebbnek és éleseszűbbnek tartom őket, viszont a szervezet iránti lojalitásuk józan ésszel felfoghatatlan.

A következő pillanatban mégis egy kérdés ötlik belém.
Lehetséges,hogy engem is a kognnemtív disszonancia irányít abban,hogy itt vagyok?
Nekem,személy szerint gyötrelem volt jejova tanújának lenni. Csendes,visszahúzódó személyiségem miatt nagyon nehezemre esett a ,, hitemet nyilvánosan megvallani''.
Évekkel az elkülönülésem után találtam erre a blogra. Léleksimogatók számomra azok az információk és érvelések amiket itt találok. Igazolják az érzelmeimet.
Ez nem kognitív disszonancia?

Brigi40 2016.03.01. 17:14:58

Ebből egenesen következik a másik kérdés számomra. Vajon VAN-E ABSZOLUT IGAZSÁG ,vagy csak a kognitív disszonancia és más pszichológiai törvényszerűségek irányítanak minket?

2016.03.01. 19:30:42

Szia @Brigi40:
Szerintem sokan vagyunk, akik soha nem fogunk szabadulni az effajta érzésektől. Főleg, ha évtizedeket töltöttünk a szervezetben felnőttként, vagy beleszületettként. Rosszabb kiknek családtagjai bent vannak, így nincs nap ami eltelne úgy hogy az ember ne szembesülne a ténnyel, hogy az élete más, mint az átlagé.

Az abszolút igazságról az a véleményem hogy létezik, de nincs olyan emberi lény, aki ennek birtokában lenne.

picket9 2016.03.01. 22:01:03

Szerintem, bár szép kifejezés ez a kogn. disszharmonia, vagy disszonancia, bár teljesen magyartalan, a lényeg számomra, hogy sokan azért nem változnak , mert nem elég becsületesek önmagukkal, hogy egy korábban felépített tudást a sútba dobjanak.
Mert akkor kezdhetnek mindent előlről.
olyan mint a párkapcsolati progblémákkal való tárgyilagos szembenézés.
a fél világ látja a problémákat, csak az adott személy nem.

tehát egyfajta józanság, magunk tisztelete, és önmagunk felé való tisztességre lenne szükség.
hogy ne alkudjon meg valaki önmagával szemben se,
és amikor nem más hibáit, hamem a maga hibáit is látni és javítani kellene.

ehhez bátorság,kitartás, és egészséges önbecsülés
kell.

valami ilyesmi jutott eszembe erről.

de az is nagy igazság, mint pl a függőségeknél,
és ahogy a pszichologusok mondják, hogy akkor tud
valaki leszokni bármiről, ha olyan sokk hatás éri, ami alapjaiban renditi meg az addigi felfogását, közérzetét, biztonságát.
(pl. megilyed, hogy meghal, szétesik a családja stb)

talán mondhatjuk, hogy lehet intelektuálisan (logikailag) és érzelmileg szembenézni a dolgokkal.
Ha valamelyik megvan, akkor megmozdulhat valami az emberben.
itt azért vannak tárgyilagos cikkek és szélsőséges érzelmi reakciók (és annak megengedése), hogy mind két területen hatásosak legyünk.
ki lett találva az egész, vagy alapból ilyenek vagyunk? :)
Végül is ez a blogot is az élet írta,
Johnny se képzelte el, hogy mit alkotott szerintem a kezdetén.

én nem tudom, de műkődik.

a jövő hírnöke (törölt) 2016.03.02. 02:26:00

@Brigi40:

>>Ebből egenesen következik a másik kérdés számomra. Vajon VAN-E ABSZOLUT IGAZSÁG<<

- Isten tudja...
Isten tudja!

Te most komolyan meg akarod érteni az agyad 0,1-10%-át használó agyaddal?
(nagy a szórás az agykapacitás tekintetében, mert mindenki mást mond, mert még ebben sem értenek egyet a tudósok, akik az agyuk 0,1-10%-át használják)

Szerintem Isten teljes mértékben tisztában van az emberek korlátaival, és e szerint íratta meg a Bibliát.
Persze van "kemény eledel", de annak a megértése, korántsem az agykapacitás függvénye.

Újra leírom, hogy menyire jól megszerkesztett a Biblia:
Ugyanabból a könyvből tanulhat Istenről egy gyermek és egy több diplomás is.
Ez lehet, hogy sokaknak semmit nem jelent, de szerintem ez fantasztikus, ez példa nélküli, de lehetne kevesebbet várni egy műtől, amit Isten ihletett?

Az más kérdés, hogy amíg egy gyerek megérti, addig egy többdiplomás miért nem?
Már ez a tény önmagában elgondolkodtató... vagy legalábbis annak kellene lennie.

Míg a világ elpusztul, addig Isten szava örökre fennmarad.
Nem vagyok befektetési tanácsadó (sem), de ez esetben tisztán látszik, hogy melyik a jó befektetés.

Tudod még mi fog elpusztulni a világgal együtt - azon kívül, hogy minden?
Pl a kognitív disszonancia elmélete is, mert csak egy mosópor lesz: A legjobb!

Bela Agocs 2016.03.02. 03:03:23

@Brigi40: Amit írtál, arról nekem a Matrix c. film jutott az eszembe. Említhettem volna a többit is, aminek az a lényege hogy elbizonytalanítson, hogy mi is a valóság.
Aztán eszembe jutott ez a vers is: "Ha pedig Krisztus nem támadt fel, akkor hiábavaló a mi igehirdetésünk, de hiábavaló a ti hitetek is." Ha kiderülne hogy Krisztus nem támadt fel, na az lenne az igazi kognitív disszonancia minden hívőnél. De tudjuk hogy feltámadt sőt, Ő nem csak az út, az élet, hanem az igazság is. Ha pedig Ő benned van, Te pedig Őbenne, akkor ott nincs helye a disszonanciának, kétkedésnek.

leslie07 2016.03.02. 06:49:53

@a századik juh: Nem itt gondoltam ,az indexen korbban.

leslie07 2016.03.02. 06:52:43

@a jövő hírnöke: "Szerintem Isten teljes mértékben tisztában van az emberek korlátaival, és e szerint íratta meg a Bibliát."

És ennek tudatában elvárja az emberektoil, hogy szentek legyenek, amint O maga is szent.

Istennek ez a legfobb akarata az emberiséggel.

Ugy Izrael fiainál ,majd késobb a tanítványainál is ezt hagsúlyozta:

" Legyetek szentek, mert én szent vagyok."

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2016.03.02. 08:51:36

"Tehát ha nem vagy Jehova Tanúja – vagy ex-Tanú vagy – vedd előzetes figyelmeztetésnek, ha úgy gondolnád, hogy tények és illusztrációk bemutatásával valóban meg tudod változtatni egy aktív Tanúnak a hitét."
Számomra már az is érthetetlen, hogy ki miért akarná bárki hitét vagy gondolkodásmódját megváltoztatni, amikor ezen a területen csakis egyedül az a személy hívatott dönteni és senki más. Sőt a nem döntés, vagy a döntésről való lemondás is egy egyfajta döntés. Ha majd a szektatagokat zavarja a bennük levő disszonancia, akkor majd tesznek ellene. Mondjuk amúgy is érdekes, hogy milyen hatalmas összefogás létezik a "felébredés" érdekében, aztán amikor valaki ténylegesen felébred és meg akarja célozni azokat a problémákat, melyek az ő életében a szekta által lettek felszínre hozva (másoknak meg más által....), akkor hirtelen eltűnik mindenki mellőle. És elképzelhető egyes eseteknél, hogy az utóbbi állapota rosszabb lesz az előbbinél.

Az egyik fenti hozzászóló írja, hogy "....sokan azért nem változnak , mert nem elég becsületesek önmagukkal, hogy egy korábban felépített tudást a sútba dobjanak." Igen,amikor már valaki képes annyira őszintének lenni önmagához, és elismerni, hogy valóban nem volt őszinte és becsapta magát (vagyis nem a társulat, nem az Őrdög vagy egyéb "külső" dolog......ami nem jelenti, hogy azt, hogy a társulatnak nincs felelőssége abban, hogy mint "vallási szervezet" mit tesz...), így a helyzet jobbítása is egyedül az ő kezében van. Lehet bizonyos dolgokat valóban sutba kell dobni, de nem lehet egy egész élettel ezt tenni. Inkább fel lehet használni az így nyert ismeretet valami másra.

a jövő hírnöke (törölt) 2016.03.02. 09:22:29

@leslie07:

És ezzel mit akartál mondani?

Ha Isten elkezdené elmondani, megmutatni neked a ma még láthatatlan valóságot, elfolyósodna az agyad, és kifolyna a füleden.

Amikor Jánosnak látomása volt, és betekintést nyert a láthatatlan valóságba (és még akkor sem látott mindent), félt, remegett, elgyengült, összeesett.

Jelenleg a szentségre törekedhetünk, de el nem érthetjük.
De senki nem szent.
(Még te sem. Sajnálom, hogy ezt tőlem kellett megtudnod.)
Ez olyasmi, mint az a játék, amikor ki kell találni egy számot, és az nyer, akinek a száma a legközelebb áll a jó eredményhez.
Szerintem, aki pl a Koránból igyekszik megismerni Istent, annak esélye sincs megnyerni ezt a játékot, de annak sem sok, aki a Bibliát tanulmányozza, de nem akarja vagy nem tudja (mindenki tudná, csak nem akarja) elfogadni az igazságot Istenről.
Aztán még ott van az erkölcsi tisztaság, megőrizni magunkat a világtól, teljes mértékben elutasítani a rosszat, stb.

Újra: Törekedhetünk rá, megközelíthetjük, de el nem érhetjük.
Szóval mond egy számot, leslie07.

a századik juh 2016.03.02. 10:35:26

@leslie07: nem, az index fórumra engem jövő hirnöke hívott, az akkori nicknevén. Addig sohase voltam ott.@a jövő hírnöke: Emlékszel?

leslie07 2016.03.06. 10:59:09

@a jövő hírnöke: "Jelenleg a szentségre törekedhetünk, de el nem érthetjük.
De senki nem szent. "

Hát ez a baj, hogy jehova tanúi így gondolkodnak.

Ellenben az Krisztus utánzói szentek voltak.

Mert tudták, hogy Izrael Istene Krisztus úgy a multban,mint a jelenben ezt várja el kovetoitol.

1.Péter 1:15
Hanem amiképpen szent az, aki elhívott titeket, ti is szentek legyetek teljes életetekben;
16
Mert meg van írva: Szentek legyetek, mert én szent vagyok.
17
És ha Atyának hívjátok őt, aki személyválogatás nélkül ítél, kinek-kinek cselekedete szerint, félelemmel töltsétek a ti jövevénységtek idejét:

Atyánk és Istenunk Krisztus hasonlóan, mint Izrael fiaitól taníttol is elvárta, hogy szentek legyenek.

Az Ortoirony szervezet ordogpapjai,azért állítják jehova tanúinak, hogy ez lehetetlen, mert tudják,
hogy spiritiszta Ige ellenes tanításuk, valamint a Szentszellem és Krisztus káromlása miatt ez náluk
elérhetetlen. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az Ortorony szervezeten kivul ne lehetne bárki is szent, aki szereti Krisztust és koveti parancsait.