EXJT BLOG

Mindenkinek Jehova Tanúiról

HTML doboz

Leírás

Minden éremnek két oldala van... Jehova Tanúi szervezetének is. Mi ennek a vallási közösségnek a kevésbé ismert oldalával foglalkozunk, hogy lehetőleg minél több embernek segítsünk egy objektív nézőpont kialakításában. Ha Jehova Tanúja vagy, ne félj, hiszen rengeteg Tanú olvassa még rajtad kívül az oldalt! Például vének, kisegítőszolgák, bételesek és persze a legtöbben, akik átlagos Tanúk. A névtelenségnek köszönhetően itt szabadon kérdezhetsz, cáfolhatsz és hozzászólhatsz, de szépen kérünk, előtte olvasd el a témakörrel foglalkozó régebbi cikkeket és kommenteket! Soha ne feledd:

"Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.

Flying-brain 2.jpg

Jehova Tanúi történelme:

Raymond Franz a vezetőtestület egykori tagjának könyve:

crisis-conscience-ray-franz_hun.png

Don Cameron Egy elgondolás rabjai:

don-cameron-elgondolas-rabjai-coaccover.jpg

Utolsó kommentek

Ide küldd:

writing_01.png

columba [kukac] freemail [pont] hu

k [pont] johnny [pont] joker [kukac] gmail [pont] com

Ha szeretnéd megosztani - névtelenül is -, a kérdésed, történeted, tapasztalatod, véleményed, cikked, tanulmányod vagy javaslatod, akkor bátran írd meg a fenti címre, vagy írd meg közvetlenül az oldalon (regisztráció nélkül is!!!), itt:

>> GYORSBEKÜLDŐ <<

Mindenféle

Gyakran használt bibliaversek

2Mó 33:20 | Zs 146:4 | Pl 4:18 | Pl 8:22 | Pr 9:5 | Ézs 44:24 | Ez 18:4 | Dá 7:13, 14 | Mt 5:5 | Mt 6:7 | Mt 11:11 | Mt 24:14 | Mt 24:36 | Mt 24:45-47 | Mk 13:32 | Lk 23:43 | Jn 1:1 | Jn 1:18 | Jn 2:19-21 | Jn 4:34 | Jn 6:68, 69 | Jn 10:17, 18 | Jn 14:28 | Jn 17:3 | Jn 17:11 | Jn 20:17 ... | Csel 2:34 | Csel 8:30-31 | ... 1Kor 8:6 | ... Kol 1:16 | ...Héb 1:8 | ...

BLOG FÓRUM

CHAT a jelenlévőkkel

"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." - Voltaire

„Nekem pedig egészen mellékes, hogy ti vagy egy emberi ítélőszék megvizsgál-e engem. Sőt, magam sem vizsgálom magamat. Mert semmiről sem tudok, ami ellenem szólna. De ez még nem bizonyít igazságosnak, ugyanis Jehova az, aki vizsgál engem.” (1Korintusz 4:3, 4)

"Ha a szervezeten kívül vagy, meghalsz. Ha a szervezeten belül vagy akkor pedig nagyon kell igyekezned, hogy ne halj meg." - Resign

"A legfájóbb kín örömet színlelni." - Márai Sándor

"Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük őket." - Albert Einstein

"Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek." - Jókai Mór

"A tudatlanságod legmagasabb foka az, amikor elutasítasz valamit, amiről nem tudsz semmit." - Wayne Dyer

TIPP: A böngésződ típusától függően a Ctrl gombot nyomva tartva a + és - gombokkal nagyíthatod és kicsinyítheted az oldalt, a jobb olvashatóság érdekében.

TIPP: Kérdésekkel taníts, ne kijelentésekkel! Érvelésedben használd a Bibliát és a Tanúk kiadványait is! Vitáidban ne kövess el érvelési hibákat!

TIPP: Ha nem vagy inkognitóban, kérünk oszd meg a cikkeinket a közösségi oldalakon! (Facebook, Twitter, Google+, stb.)

 

Hogyan adományozzak nektek?

Megtekintések száma

Látogatók: 

free counters


Kedves olvasónk, Te mi vagy?

látogató számláló

Indafotó képek

Jézus Krisztus karácsonykor a börtönben

2020.02.02. 08:00 | Jónás_ | 17 komment

karacsony.jpg

Mielőtt valaki bulvárhírnek vélné a cím alapján, mindjárt az elején tisztázom, hogy az Őrtorony állítja ezt, "tehát igaz" :)

Miért is kellett Jézusnak börtönbe vonulnia az Őrtorony szerint? Egy kis előzményként a szervezet karácsonnyal kapcsolatos történelmét idézném fel.

Jelenleg Jehova tanúi nem ünneplik a karácsonyt, pogány eredetére való tekintettel, habár semmilyen konkrét bibliai kifogást nem lehet a szokás gyakorlásával szemben felmutatni. A szervezet közvetett, bizonyítéknak tűnő, főleg magyarázkodással is meg tudja győzni a több millió Jehova Tanúját, hogy ez így helyes. Nem kívánom tisztázni ezt az ügyet, mindenki eldöntheti egyénileg, hogy mit gondol karácsonyról és mit tesz akkor. A vezetőtestület azonban nem bízza a döntést a tagokra. Karácsony időszakában rendre Őrtorony és Ébredjetek folyóiratok magyarázzák az ünnep jelentőségét, múltját, eredetét és különösen az elvárt, sőt "helyes", Krisztus és Jehova által is támogatott viselkedést.

Azonban nem mindíg próbálták lebeszélni a tagokat a karácsonyi ünneplésről és a szokások elhagyásáról. 1926-ig megünnepelték a Bibliakutatók is, ugyanúgy mint bárki más. Az Isten Királysága uralkodik c. könyv még fotót is közöl az ajándékoktól roskadozó asztalokról, a karácsonyra feldíszített bétel ebédlőről, amint azt a felkent Bibliakutatók körbeülik. 102.o. 8. bekezdése a könyvben, így vezeti fel a karácsony témát:

"A Bibliakutatók már régóta tudták, hogy a karácsonynak pogány eredete van, és hogy Jézus nem december 25-én született."

1881-től pogány eredetűnek írta le az Őrtorony a karácsonyozást, ennek ellenére, még további 45 évig gyakorolták a pogány szokást.

Csupán azért érdekes mindez, mert a szervezet annak ellenére is jó színben akarja feltüntetni magát, hogy nyíltan leírja, az elődök bizony gyakorolták a karácsony pogánynak ítélt szokását nem csak azelőtt, hogy ezt az ítéletet kimondták róla, hanem azután is, fél évszázadon keresztül. Mindenesetre nem tartják képmutatásnak az ilyesmit egy cseppet sem.

A karácsonyozást beismerő mai utalások (töredékek) is megdöbbentők kellene, hogy legyenek a szervezeti kiadványokban, de ha a korabeli szokásokat a mai szervezeti hozzáállás fényében nézzük, egyenesen botrányosnak mondhatók.
Pl. karácsonyi különkiadások jelentek meg a szervezet irodalmaiból, pontosabban Russell és Rutherford könyveiből. Luxus kivitelű könyvek, csomagban, karácsonyi kedvezménnyel vannak hirdetve, reklámozva az Őrtorony és az Ébredjetek (akkor még Aranykorszak) folyóiratokban és bár ajándékozásra buzdítottak ezáltal, a könyveknek ára volt. Íme néhány illusztráció az 1923. dec. 05. és 19. számokból:

19231205ga_xmas.jpg19231219ga_xmas.jpg 

Ha elmosódottak is valamennyire a képek (közel 100 éves példányok), azért a lényeg tisztán látható. Ez természetesen minden évfolyamban megtalálható volt, még ha a karácsonyi kínálat változott is, 1926-ig egy láthatóan kereskedelmi reklám, vásárlási ajánlat, ármegjelöléssel, decemberben, karácsonyra.

A következő kép egy Őrtoronyból való, és itt szöveges a mondanivaló. 1918 karácsonyát az akkori Őrtorony vezetőség az atlantai börtönben töltötte (Királyság... 23.o.34.bek.), de a kintiek természetesen gondoltak rájuk az ünnepen és küldtek be ajándékokat. Feltételezve, hogy igaz (miért is ne lenne), kedves történetként is felidézhetném, de a szervezet tanításainak következetlensége és az ezzel kapcsolatos képmutatás miatt, mégis csak marad a furcsa kategória.

Azok a bebörtönzött Bibliakutatók és kinti társaik, akiktől ajándékokat kaptak, úgy gondoltak a karácsonyra mint bárki más. Sőt, lehetővé vált, hogy a börtönben is megünnepeljék. Annyi ajándékot kaptak, hogy megosztották rabtársaikkal, így mély benyomást téve még az őrökre is. Íme a történet, eredeti helyén az Őrtoronyban:

watchtower190215_xmas.jpg

A bebörtönzött Bibliakutatók nagyraértékelték az ajándékokat és lehetőséget láttak keresztény viselkedés kifejezésére úgy, hogy megosztották azokat másokkal. Közülük lettek kiválasztva a (nemlétező) vezetőtestület tagjai, a hű és bölcs szolgai kinevezést is ezek kapták, nem sokkal az ezt követő szabadulásuk után. Ami a legérdekesebb, hogy a börtönben érezték az Úr közelségét, amit úgy fejeztek ki, hogy "És így igazán elmondhatjuk, hogy az Úr karácsonykor a börtönben volt."

Hogy ott volt vagy nem, az mindegy. A mai vezetőtestület biztosan tudna egy agyafúrt magyarázatot adni arra, hogy miért nem helytálló elődeik kijelentése. Persze erre senki nem kiváncsi, de szorult helyzetben lévő emberek reménységét, hitét vonnák kétségbe, amihez senkinek sincs joga. Főleg nem olyan stílusban, ahogyan a szervezet azóta teszi ezt a karácsonyozókkal.

P.J.

Címkék: Parti Jónás

A bejegyzés trackback címe:

https://jehovatanui.blog.hu/api/trackback/id/tr7515450580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ORION 2020.02.03. 12:32:15

MINDEN ELLENKEZŐ HíRESZTELÉSSEL SZEMBEN--Ünnepelni lehet a karácsonyt minden fenntartás nélkül, a Messiás eljött a földre és ennek szellemében mehet a buli!!! Ez egy csodálatos ünnep-- Megváltó született!!!
Zsolt 118-24 Ez a nap az, amelyet az Úr rendelt; örvendezzünk és vígadjunk ezen!

a századik juh 2020.02.04. 06:33:05

@ORION: Tesz-e az az Írások ellen és az Úr ellen, aki éppen úgy emlékezik a Messiás megszületésére, hogy közben nem ünnepli a karácsonyt?

ORION 2020.02.04. 09:21:36

@a századik juh: Nem tesz semmi rosszat aki nem ünnepli!Nem kötelező senkinek sem .Azért ne hogy már egy szervezet vagy pap vagy bárki döntse el én helyettem hogy akarom-e vagy nem-e!!!Azt majd én szabályozom!!!Én szeretem megünnepelni!Szeretek vigadni,örvendezni!!!

a századik juh 2020.02.04. 10:52:52

@ORION: Áldjon meg az Úr.
Csak azért kérdeztem, hogy ez az infó is itt legyen. :)

ORION 2020.02.04. 14:30:28

@a századik juh:Már megtette!!! Már megáldott!!!

N.Gabi 2020.02.06. 14:56:17

Sziasztok! Már írom a szakdogám és nagyon kéne a keresztelési szöveg. Nem tudná valaki elküldeni nekem a gabi@outlook.hu címre, ha szépen pislogok? :)

Jónás_ 2020.02.07. 10:50:03

@N.Gabi: A történelemkönyvük azt is leírja, hogy 1956-tól vannak csak keresztelkedési kérdések.
wol.jw.org/hu/wol/d/r17/lp-h/1101993030#h=76:0-76:644

Ez az angol nyelvű lábjegyzet az 1987-es Őrtoronyból pedig a keresztelkedési kérdések megváltoztatásáról ír, szószerint egyszerűsítésről.
wol.jw.org/en/wol/d/r1/lp-e/1987283#h=29
Előtte sem volt bonyolult, nehezen érthető, viszont belekerült a fogadalomba a szervezetre utaló megjegyzés, ami addig nem volt.

Ez azért érdekes, mert elvileg Istennek tesz fogadalmat a keresztelkedő, de ha a fogadalom szövege változik, akkor azt értelemszerűen Istennek kellett előidéznie. De ő meg miért változtatna menet közben a feltételeken? Meggondolta magát?

Jónás_ 2020.02.07. 11:41:07

@N.Gabi: Ez a korábbi 2 kérdés linkje:
wol.jw.org/en/wol/d/r1/lp-e/101975287#h=10

1) Megbántad-e bűneidet és megváltoztattad-e az életedet?
2) Fenntartás nélkül elkötelezted magadat Istennek az akarata végrehajtására?

N.Gabi 2020.02.07. 19:22:30

@Jónás_: Nem tudok angolul :( Nem értem és magyarul meg nem találom, a translate pedig nagyon értelmetlenül fordítja :(

Columba · http://jehovatanui.blog.hu/ 2020.02.07. 20:51:45

@N.Gabi: Készítettem egy gyors fordítást a Google translate alapján, hát ha ez használható lesz. Ez nem egy tökéletes változat, lehetne rajta szépítgetni meg pontosítani, de ha kell, később ez is megoldható. :)

A bemerítkezésre készülő jelöltek fogadásakor Charles Taze Russell, az Őrtorony Biblia és Traktátus Társulat (1884–1916) első elnöke a következő kérdéseket tette fel ezeknek a jelölteknek:

„(1) Megbánta-e a bűneit olyan elhatározással, ahogyan csak képes, és bízik-e Krisztus áldozatának érdemében a bűnei megbocsátása valamint a megigazulás érdekében?"

"(2) Teljesen odaszentelte magát minden erejével - tehetségével, pénzével, idejével, befolyásával - az Úrnak, hogy hűséges módon szolgálhassa egészen a halálig?"

Miután a jelöltek igenlő választ adtak, azt mondta: „Ezen vallomások alapján elismerünk téged a hit háznépének tagjaként, és mint ilyennek, neked adjuk a közösség segítő kezét, nem egy szekta, csoport vagy hitvallás, hanem a Megváltó, a megdicsõített Urunk és hűséges követõi nevében.”- Lásd az Őr Torony és Krisztus jelenlétének hírnöke 1913. május 15-i számát, 159. oldal, 2. oszlop, a „Felekezettől független általános kérdések” címe alatt.”

Más keresztelő előadók ezt a mintát követnék a bemerítés jelöltjeivel.

N.Gabi 2020.02.11. 08:11:31

Még egy kérés:
nem nagyon akad, aki kitöltené a kérdőívem, idáig két válasz született. Nem ismertek olyanokat, akik kompetenek ebben a témában?
forms.gle/GdzEP1vSby4QdSYKA