EXJT BLOG

Mindenkinek Jehova Tanúiról

HTML doboz

Leírás

Minden éremnek két oldala van... Jehova Tanúi szervezetének is. Mi ennek a vallási közösségnek a kevésbé ismert oldalával foglalkozunk, hogy lehetőleg minél több embernek segítsünk egy objektív nézőpont kialakításában. Ha Jehova Tanúja vagy, ne félj, hiszen rengeteg Tanú olvassa még rajtad kívül az oldalt! Például vének, kisegítőszolgák, bételesek és persze a legtöbben, akik átlagos Tanúk. A névtelenségnek köszönhetően itt szabadon kérdezhetsz, cáfolhatsz és hozzászólhatsz, de szépen kérünk, előtte olvasd el a témakörrel foglalkozó régebbi cikkeket és kommenteket! Soha ne feledd:

"Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.

Flying-brain 2.jpg

Jehova Tanúi történelme:

Raymond Franz a vezetőtestület egykori tagjának könyve:

crisis-conscience-ray-franz_hun.png

Don Cameron Egy elgondolás rabjai:

don-cameron-elgondolas-rabjai-coaccover.jpg

Utolsó kommentek

Ide küldd:

writing_01.png

columba [kukac] freemail [pont] hu

k [pont] johnny [pont] joker [kukac] gmail [pont] com

Ha szeretnéd megosztani - névtelenül is -, a kérdésed, történeted, tapasztalatod, véleményed, cikked, tanulmányod vagy javaslatod, akkor bátran írd meg a fenti címre, vagy írd meg közvetlenül az oldalon (regisztráció nélkül is!!!), itt:

>> GYORSBEKÜLDŐ <<

Mindenféle

Gyakran használt bibliaversek

2Mó 33:20 | Zs 146:4 | Pl 4:18 | Pl 8:22 | Pr 9:5 | Ézs 44:24 | Ez 18:4 | Dá 7:13, 14 | Mt 5:5 | Mt 6:7 | Mt 11:11 | Mt 24:14 | Mt 24:36 | Mt 24:45-47 | Mk 13:32 | Lk 23:43 | Jn 1:1 | Jn 1:18 | Jn 2:19-21 | Jn 4:34 | Jn 6:68, 69 | Jn 10:17, 18 | Jn 14:28 | Jn 17:3 | Jn 17:11 | Jn 20:17 ... | Csel 2:34 | Csel 8:30-31 | ... 1Kor 8:6 | ... Kol 1:16 | ...Héb 1:8 | ...

BLOG FÓRUM

CHAT a jelenlévőkkel

"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." - Voltaire

„Nekem pedig egészen mellékes, hogy ti vagy egy emberi ítélőszék megvizsgál-e engem. Sőt, magam sem vizsgálom magamat. Mert semmiről sem tudok, ami ellenem szólna. De ez még nem bizonyít igazságosnak, ugyanis Jehova az, aki vizsgál engem.” (1Korintusz 4:3, 4)

"Ha a szervezeten kívül vagy, meghalsz. Ha a szervezeten belül vagy akkor pedig nagyon kell igyekezned, hogy ne halj meg." - Resign

"A legfájóbb kín örömet színlelni." - Márai Sándor

"Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük őket." - Albert Einstein

"Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek." - Jókai Mór

"A tudatlanságod legmagasabb foka az, amikor elutasítasz valamit, amiről nem tudsz semmit." - Wayne Dyer

TIPP: A böngésződ típusától függően a Ctrl gombot nyomva tartva a + és - gombokkal nagyíthatod és kicsinyítheted az oldalt, a jobb olvashatóság érdekében.

TIPP: Kérdésekkel taníts, ne kijelentésekkel! Érvelésedben használd a Bibliát és a Tanúk kiadványait is! Vitáidban ne kövess el érvelési hibákat!

TIPP: Ha nem vagy inkognitóban, kérünk oszd meg a cikkeinket a közösségi oldalakon! (Facebook, Twitter, Google+, stb.)

 

Hogyan adományozzak nektek?

Megtekintések száma

Látogatók: 

free counters


Kedves olvasónk, Te mi vagy?

látogató számláló

Indafotó képek

„Na de hogyan teljesedik be a Máté 24:14?”

2013.03.16. 22:08 | Ping-Pong | 16 komment

„És a királyságnak ezt a jó hírét prédikálni fogják az egész lakott földön tanúságul minden nemzetnek, és akkor jön el a vég.” (Új világ fordítás)

„Isten országának ezt az örömhírét pedig hirdetik majd az egész világon bizonyságul minden nemzetnek. Csak akkor jön el a vég.” (Békés-Dalos)

Jehova Tanúival folytatott viták során gyakran előfordul, hogy amennyiben vitapartnerünk nem képes a konkrét kérdésekre érdemi választ adni, megszorultságában azt hozza fel felekezete melletti végső érvként, hogy az általuk folytatott úgynevezett „világméretű prédikáló munka” által teljesednek be a Szentírásban az evangéliumhirdetésre vonatkozó szakaszok, különösen a fentebb jelzett Máté 24:14 verse. Azonban a kérdéses fejezet tüzetesebb tanulmányozása világossá teszi, hogy ez a vers nem szólhat valami újkorban a semmiből újjáalakult-restaurált „igazi kereszténységnek” keretet adó felekezet által végzett „tanítványképzésről”, amely az 1914 utáni események, mint eszkatologikus jelek közé tartozik.

A Szentírás értelmezői között köztudott, hogy a Máté 24. fejezetében található profetikus látomásban egybefolyik az első századi eseményekre, illetve Krisztus második eljövetelére és az utolsó ítéletre vonatkozó prófécia. Maga Jézus szavaiból kiderül, hogy a fejezetben foglalt prófécia kiindulópontja a jeruzsálemi zsidó templom elpusztulásának megjövendölése volt (2. vers), amely kijelöli az értelmezési kereteket. Erre kérdeztek vissza az apostolok, hogy „Mondd meg nekünk, mikor lesz ez? [ti. a templom lerombolása] És mi lesz a jele eljövetelednek és a világ végének?” – hiszen a tanítványok azt hitték, hogy Jeruzsálem pusztulásával a jelen világnak is vége lesz, s a Messiás megkezdi dicsőséges uralmát. Nyilvánvaló, hogy Jézus először az első kérdésre válaszolt, vagyis a jeruzsálemi templom lerombolását megelőző eseményekről beszélt. A 14. versben jelzett „és akkor jön el a vég” így egyszerűen Jeruzsálem, és így Izrael végét, bukását jelöli. Jézus a mennybemenetele után kezdődő korszak első nagy történeti ítéletét, Jeruzsálem pusztulását eszkatológikus összefüggésben szemléli.

„Na de” – vetheti közbe egy lelkes JT – „a vers az »egész lakott földön« való prédikálásról beszél, az első században pedig erre nem kerülhetett sor”. Valójában itt egy egyszerű költői túlzásról van szó. A Szentírásnak nem ez az egyetlen szakasza, ami alapján úgy tűnhet, hogy már az apostoli kor evangéliumhirdetői elterjesztették Jézus Krisztus tanítását „az egész világon”. Például Pál igehirdetéséről is azt mondja az ApCsel 13:47, hogy az „a föld végső határáig” szól. Az Apostolok Cselekedetei legnagyobb része Pál igehirdető munkásságát mutatja be, majd hirtelen a Rómába érésénél véget ér, holott tudjuk, hogy utána még sokáig élt. Hogy miért? Hiszen az „Apostolok Cselekedetei” néven ismert bibliai könyv szerzője, Lukács ott félbeszakítja elbeszélését, hiszen a célja, amint könyve elején világosan jelzi, csak az, hogy elmondja, hogyan jutott el a kereszténység Jeruzsálemtől a „föld végső határáig”, amely az akkor élt közel-keleti emberek szemében abban az időben Róma volt.

Amikor tehát itt Jézus azt mondta, hogy az evangéliumot „az egész világon” hirdetni fogják Jeruzsálem pusztulását megelőzően, ezzel annyit mondott, hogy tanítása, amelyet akkoriban csak egy jelentéktelen kisközösség ismert, nem csak a zsidók földjén, hanem „az egész világon”, vagyis a pogányok földjén, különösképp a görög-római világban, minden akkor ismert világrészben és országban hirdetve lesz, még mielőtt Jeruzsálem pusztulása bekövetkezik. És valóban igaz, hogy Jeruzsálem pusztulása idején az evangéliumot a Római Birodalom minden részében prédikálták; tehát az egész számottevő világon hallottak róla.

Az Őrtorony Társulat tehát ismét csak a maga elképzeléseit kívánja beleolvasni a Szentírás sorai közé, amikor ezt a szakaszt az általa végzett irodalomterjesztésre kívánja vonatkoztatni, ezzel a maga isteni legitimitását bizonyítani.

Ajánlott olvasnivaló: Misszió házról-házra: az igazi kereszténység bizonyítéka? (Zsotza)

Címkék: gyakran használt bibliaversek

A bejegyzés trackback címe:

https://jehovatanui.blog.hu/api/trackback/id/tr835138728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

névtelenül 2013.03.16. 22:49:00

Köszi az érdekfeszítő okfejtést. Ezek hasznosak, és segítenek helyretenni dolgokat, fejekben.

Nεω 2013.03.17. 00:02:19

@névtelenül: Érdekes volt valóban.

Arról nem is beszélve, hogy a Mt 24: 14 visszautal a 13 b-re.

Vagyis a Királyság MEGMENTÉSSEL kapcsolatos jó hírére.

"EZT" (Krisztus megmentésének) jó híre, és nem egy 14-ben felállított, Dániel 2: 44-el összekombinált számítgatáson alapuló "átkozott másik" jó hír hirdetésére vonatkozik.

Vö Gal1: 8

A világméretű házalás, nos az igaz.

Terjesztik az Őrtornyokat, amit senki, vagy nagyon kevesen olvasnak el. Még amikor valaki tanú lesz is nagy valószínűséggel olvasatlan lesz a kiadványokra nézve. Ezért is képes lehúzni sok intelligens ember évtizedeket náluk, mint én is, mert ugye későn áll össze a kép...

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.03.17. 00:25:59

Én már egy ideje abban hiszek, hogy a máté 24. fejezete csupán az első századra vonatkozó prófécia, és erre az egyik számomra fontos bizonyíték az a bizonyos nemzedék, amely Jézus apostolait foglalta magában. Jézus azt mondta a tanítványainak, hogy az ő nemzedékük nem fog elmúlni, mig mindezek meglesznek

kingdom (törölt) · http://kingdome.blog.hu/ 2013.03.17. 09:49:42

@sefatias: Szia Sefa,
A 27 verstől a fejezet végéig is így értelmezed?...mármint csak az 1 sz.-ra?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.03.17. 10:00:47

@kingdom: :) háááát... addig még nem jutottam el, hogy értelmezni is merjem, de ami tény, hogy a 34-es versben azt mondja a körülötte állóknak, hogy EZ a nemzedék nem múlik el, mígnem mindezek be nem következnek. Ezeket a szavakat nem az évezredekkel később élő embereknek mondta, hanemazoknak akik ott voltak vele. persze neki állhatunk értelmezni a nemzedék szó jelentését, de ebbe már beleszaladtak mások is. jelenleg engem egyáltalán nem érdekelnek a végidőkről szóló próféciák. jobban leköt az amit MOST kell csinálnom,vagy amiben MOST kell hinnem

kingdom (törölt) · http://kingdome.blog.hu/ 2013.03.17. 10:26:54

@sefatias: ....a nemzedéket én is így értelmezem,...,de a fejezet egy idő után szerintem átmegy a végidőről (világvégéről)szóló prófétálásba
...ha hazaérek érdemben reagálok...most hosszú lenne írnom melózok ;)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.03.17. 12:44:43

@kingdom: Csakhogy az a probléma a nemzedék szóval, hogy ez a 34-es versben van és a "mindezek" kifejezés minden előtte lévő gondolatra vonatkozik. Tehát vagy nem értjük, hogy mire gondolt előtte, de már beteljesedett, vagy pedig a nemzedék kifejezés jelentését kéne átértelmezni. Ebben óriási segítséget nyújtanak az őrtorony kiadványok, de az nekem valahogy nem jön be

kingdom (törölt) · http://kingdome.blog.hu/ 2013.03.17. 13:55:50

@sefatias:Előszőr is amit írok nem szent kijelentés,és várom a lehetséges kiigazítást;)
...ez a fejezet szerintem Nagyon különleges...Jézus 2 legyet üt egycsapásra...peofétikus beszédbe kezd...teljessen egyértelmű,hogy az a kaotikus világhelyzet amiről beszél,a 29.v -messze túlmutat az akkori zsidó nemzedéken,hogy hol válik ketté a prófétálás ?...szerintem ez egybeolvad a legtöbször...kivétel az főként amikor 29v- a megjelenéséről beszél stb stb...ezek szinte megeggyeznek az Ézsaiás 13:10, és a 34:4-el...a "nemzedék" szerintem egyrészt biztos az akkori Zsidó nemzedékre utalt,akik átélik a drámai eseményeket másrészt arra a jövőbeni nemzedékre is akik a Krisztus megjelenését kisérő kaotikus világesemények kirobbanásának szem és fültanúi lesznek...szerintem érdekessebb az,hogy miért említi meg Jézus egyáltalen ezt a szót ....talán csak azt szerette volna jelezni ezzel,hogy tanítványait megnyugtassa,hogy ezek a nehéz drámai idők jól behatárolhatóan véget fognak érni,és nem azt akarta közölni,hogy a mejövendőlt eseményeket illetően spekuláljanak,hogy mikor is lesznek azok meg.(Jt-hoz hasonlóan.)...én így látom,de mondjuk kiváncsi lennék ping-pong véleményére is.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.03.17. 14:01:33

@kingdom: hát én ebben nem tudok vitapartner lenni. ez meghaladja a képességeimet. Bár hiszek az utolsó napokban, és a végidőben, a Máté 24. fejezete számomra egyre jobban esik ki az erről szóló bizonyítékok sorából, valamint a Jelenések könyvének értelmezésében is a múltban történő beteljesedés fekszik nekem. De ha nem is így van, ahogy ezt korábban már többször leírtam, engem teljesen hidegen hagy az Isten által felkínált jövőkép. Engem elsősorban a jelen köt le. Az energiám arra megy el, hogy most találjam meg azt az utat, amin járnom kell, és ami kinyitja számomra az Isten által felkínált jövő megérdemlésének lehetőségét

kingdom (törölt) · http://kingdome.blog.hu/ 2013.03.17. 14:35:14

@sefatias: Végül is kiegyensúlyozott hozzáállás a részedről;

...azzal én is úgy vagyok,hogy ott van a bibliában,..ezért lesz is... mikor?
pontosan nem tudom,de mivel lesz ,ezért úgy élek,hogy ezt figyelembe veszem,
...mert nem megúszni kell majd azokat a napokat,hanem túlélni :)...készülni rá,amennyire lehet,a tudatébresztő hatása mindenesetre nagyon hasznos,ébren tart.

Ha mi már az a nemzedék lehetünk akikről Jézus beszélt akkor,úgy is összeáll majd a helyes kép >>>>akkor<<<<,de hiszem túl sokat nem tévedünk,főleg annyit,hogy ez oda vezessen,hogy pld. ne üdvözüljünk.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.03.17. 15:03:11

@kingdom: szerintem a tévedés ki van zárva. (bár ez elég béna megfogalmazás részemről) Őszinte istent kereső emberek nem tévednek, legfeljebb még nem tudnak valamit. Kétlem, hogy van olyan, hogy tévedés útja azoknak, akik erőfeszítést tesznek, hogy megismerjék jobban Isten Szavát. Max nem tudják, hogy merre kell menni MÉG (!!!!)

kingdom (törölt) · http://kingdome.blog.hu/ 2013.03.17. 15:57:14

@sefatias:
Tévedés,tévedhetőség?!

...azért érdekes például a Református hozzáállás a témához (elnézést ha nem pontosan tudom,de így rémlik),...

ők ugyanis egy huszár vágással megoldották azt amiről mi itt beszélgettünk célozgattunk a világ végével kapcsolatban,
...Ők úgy hiszik,hogy az Úr napja akár >>holnap<< is kitörhet ...minden különösebb előjel nélkül....ezzel a szemlélettel,bár nem vesézgetik és nem törik magukat pld. a Máté 24:-et, illetően,de legalább éber készenlétben vannak...nem tudom jól tudom-e...,de ez rémlik.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.03.17. 16:04:03

@kingdom: igen valahogy így van. Én is olvastam, ráadásul nem is olyan rég. Megnyugtató is volt, mert nekem már hónapok óta ez az álláspontom

küzdős 2013.03.17. 21:08:47

Aki érti ezeket a szavakat, hogy mire gondolt Jézus, az ihletés alatt van. Én olvastam ezerszer, de versenként változik számomra az értelmezés. Újra próbálkozom, immárom sokadjára, de úgy magyarázom, ahogy kívánjátok. Azért a cikk írójának üzenem (Tisztellek!), hogy nekem erről az irodalom óra jut eszembe, amikor elemeztük nagy költőink verseit, hogy mire gondolt a költő. Ping-pong nagy sztár ezen a téren, de azért ezzel kapcsolatban lennének kérdéseim!

sajtosbejgli23 2015.03.05. 11:27:19

Máté 24:21 "Akkor olyan nehéz és keserves időszakot kell átélnetek, amilyen még nem volt a világ kezdete óta, és nem is lesz többé." ha csak jeruzsálem pustulására utalt a vers akkor itt leírtaknak nincs értelme? el kell felejteni h még mindig szar a világ?... ha már próbáls zérvelni akk tedd normálisan vagy kussolj mert hiányos vagy aranyom