EXJT BLOG

Mindenkinek Jehova Tanúiról

HTML doboz

Leírás

Minden éremnek két oldala van... Jehova Tanúi szervezetének is. Mi ennek a vallási közösségnek a kevésbé ismert oldalával foglalkozunk, hogy lehetőleg minél több embernek segítsünk egy objektív nézőpont kialakításában. Ha Jehova Tanúja vagy, ne félj, hiszen rengeteg Tanú olvassa még rajtad kívül az oldalt! Például vének, kisegítőszolgák, bételesek és persze a legtöbben, akik átlagos Tanúk. A névtelenségnek köszönhetően itt szabadon kérdezhetsz, cáfolhatsz és hozzászólhatsz, de szépen kérünk, előtte olvasd el a témakörrel foglalkozó régebbi cikkeket és kommenteket! Soha ne feledd:

"Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.

Flying-brain 2.jpg

Jehova Tanúi történelme:

A Vezető Testület egykori tagjának könyve:

crisis-conscience-ray-franz_hun.png

Raymond Franz - Lelkiismereti válság

Utolsó kommentek

Ide küldd:

writing_01.png

columba [kukac] freemail [pont] hu

k [pont] johnny [pont] joker [kukac] gmail [pont] com

Ha szeretnéd megosztani - névtelenül is -, a kérdésed, történeted, tapasztalatod, véleményed, cikked, tanulmányod vagy javaslatod, akkor bátran írd meg a fenti címre, vagy írd meg közvetlenül az oldalon (regisztráció nélkül is!!!), itt:

>> GYORSBEKÜLDŐ <<

Mindenféle

Gyakran használt bibliaversek

2Mó 33:20 | Zs 146:4 | Pl 4:18 | Pl 8:22 | Pr 9:5 | Ézs 44:24 | Ez 18:4 | Dá 7:13, 14 | Mt 5:5 | Mt 6:7 | Mt 11:11 | Mt 24:14 | Mt 24:36 | Mt 24:45-47 | Mk 13:32 | Lk 23:43 | Jn 1:1 | Jn 1:18 | Jn 2:19-21 | Jn 4:34 | Jn 6:68, 69 | Jn 10:17, 18 | Jn 14:28 | Jn 17:3 | Jn 17:11 | Jn 20:17 ... | Csel 2:34 | Csel 8:30-31 | ... 1Kor 8:6 | ... Kol 1:16 | ...Héb 1:8 | ...

BLOG FÓRUM

CHAT a jelenlévőkkel

"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." - Voltaire

„Nekem pedig egészen mellékes, hogy ti vagy egy emberi ítélőszék megvizsgál-e engem. Sőt, magam sem vizsgálom magamat. Mert semmiről sem tudok, ami ellenem szólna. De ez még nem bizonyít igazságosnak, ugyanis Jehova az, aki vizsgál engem.” (1Korintusz 4:3, 4)

"Ha a szervezeten kívül vagy, meghalsz. Ha a szervezeten belül vagy akkor pedig nagyon kell igyekezned, hogy ne halj meg." - Resign

"A legfájóbb kín örömet színlelni." - Márai Sándor

"Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük őket." - Albert Einstein

"Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek." - Jókai Mór

"A tudatlanságod legmagasabb foka az, amikor elutasítasz valamit, amiről nem tudsz semmit." - Wayne Dyer

TIPP: A böngésződ típusától függően a Ctrl gombot nyomva tartva a + és - gombokkal nagyíthatod és kicsinyítheted az oldalt, a jobb olvashatóság érdekében.

TIPP: Kérdésekkel taníts, ne kijelentésekkel! Érvelésedben használd a Bibliát és a Tanúk kiadványait is! Vitáidban ne kövess el érvelési hibákat!

TIPP: Ha nem vagy inkognitóban, kérünk oszd meg a cikkeinket a közösségi oldalakon! (Facebook, Twitter, Google+, stb.)

 

Hogyan adományozzak nektek?

Megtekintések száma

Látogatók: 

free counters


Kedves olvasónk, Te mi vagy?

látogató számláló

Indafotó képek

Máté 5:5

2013.02.20. 16:53 | Johnny Joker | 1 komment

„Boldogok a szelídek, mivel örökölni fogják a földet.” 

„Ez a vers bizonyítja, hogy létezik a keresztényeknek egy olyan csoportja, akik örökké élnek majd a földön, ahelyett, hogy a mennybe mennének” - érvelnek Jehova Tanúi. Mindazonáltal még az Őrtorony szervezet sem értelmezi ezt így. Tehát a Tanú aki így érvel valójában ellentmond a szervezet értelmezésének, amely kijelenti, hogy „Jézus a föld legfőbb örököse” és hogy a mennyhez kötött „társörökösök Krisztussal osztoznak majd Jézus földi örökségében”. (Az Őrtorony, 1978. február 1., 29. o.) Tehát még Jehova Tanúi vezetősége is elismeri, hogy a Máté 5:5 elsősorban a mennybe menő személyekre vonatkozik. Mindazonáltal néhány szektatag tévesen használja e verset.

Egy közönséges emberi király anélkül is örökölhet egy birodalmat, hogy ott uralkodnia kellene. Például a Brit Birodalom fénykorában egy újonnan megkoronázott szuverén uralkodó örökölte a Kanada, India és az afrikai gyarmatok feletti uralkodást, azonban egy angliai trónból uralkodott felettük. Hasonlóképpen, a szelídek „öröklik a földet” mint társörökösei Krisztusnak az ő mennyei királyságában.

Azok a Jehova Tanúi, akik megértik ezt talán továbbra is a Máté 5:5-höz fordulnak úgy érvelve, hogy „Mi értelme lenne annak, hogy Krisztus és az ő társörökösei egy üres föld felett uralkodnak majd? Kell majd lennie emberi örökösöknek, akik örökké élnek majd a földön.” Az erre az érvelésre adott válaszunkban nem szabad úgy tennünk, mintha Isten jövőbeli terveinek az összes erre a bolygóra vonatkozó részletét ismernénk - csupán az Újszövetség egyértelmű üzenetét, hogy a keresztények végül Krisztushoz jutnak, oda, ahol ő van, hogy lássák az ő dicsőségét. (János 17:24) A feltámasztott és megdicsőült Krisztus számos alkalommal jelent meg a földön, még egy tengerparti étkezés alkalmával sült halat is fogyasztott, tehát a mennyei életre felemelkedő keresztényeknek az ő képében várhatóan hasonló belépésük lesz a mennyei királyság földi birodalmába.

Az, hogy az üdvözültek „uralkodnak a földön” nem jelenti, hogy léteznie kell egy olyan emberkasztnak, amely csak a Földön kap üdvösséget. Hogy pedig csak emberek fölött lehetne uralkodniuk, az merő önkényes feltételezés, hiszen Ádámnak és Évának sem kellett emberi alattvaló, hogy ezt megtegyék. Ádám is tudott úgy uralkodni a Földön, hogy kifejezetten a teremtett (állat)világot vetik az uralma alá (1Móz 1:26.28). De írva van, hogy angyalokat fogunk ítélni, valamint hogy ők szolgáló szellemek: hát mi szükség még embernek emberen való uralkodásáról fantáziálni, különösen az egyházban, amelyben ez deklaráltan tilos? (Mt 20:25-27) Egyébként pedig ezen felfogása érdekében az Új világ fordítás (tőle nem túl meglepő módon) a bibliahamisítás eszközével is élt, mégpedig a Jelenések könyve 5:10-ben. Ez a félrefordítás magyarban ha jól tudom nem feltűnő, de angolban igen. A különbség abban áll, hogy az „epi tēs gēs” (επι της γης) görög kifejezést úgy fordítják, hogy „over the earth” („a föld fölött”), nem pedig úgy ahogy helyesen lenne: „on the earth” („a földön”). Tehát a görög „epi” kifejezést, ami a magyar –on, -ön helyhatározót jelenti, úgy fordítják, hogy „… fölött”, ezzel bibliailag helyet csinálva itt is a kétkasztos dogmájuknak.

Tehát a Máté 5:5 nem nyújt bibliai alapot a Jehova Tanúihoz hasonló érvelésekhez, amely szerint Krisztus követői két osztályra lennének osztva két reménységgel - néhányaknak földi, néhányaknak mennyei. A Biblia „egy reménységet” ad a hívők számára (Efézus 4:4).

***

A „föld” kifejezés eredetileg (az Ószövetségben) az Ígéret Földjén lakó Izráel népét jelölte. Később változott a jelentése: a „földet örökölni” azt jelentette, hogy „boldognak lenni, és boldogan élni”. Jézus korában a „föld öröklése” sokkal tágabb értelmet nyert: a „föld” Isten eljövendő Országát jelentette az idők végén. Vagyis a „föld” szó alatt a Bibliában nem ezt a sárgömböt kell érteni, melyért az erőszakosak harcolnak, s ahol a szelídek a rövidebbet húzzák, hanem az ígéret földjét, a földi messiási országot és annak folytatását a mennyben. A földet, országot gyakran nevezik a próféták képleg a mennyország helyett. Az örökkévalóságban nem lesz (külön) menny és föld (a mostani, „régi” értelemben), hanem e kettő lényegében fedni fogja egymást. Nincs kétosztályos megváltás: minden üdvözült a „mennyföldön” lesz. Az ég (helyesebben: menny) meg nem valami külön hely, amely a brooklyni vezetőség számára van fenntartva, hanem a megdicsőültség állapota.

Minden áldás, a „föld öröklése”, a „mennyek országának elnyerése”, a „megelégíttetés”, az „irgalom elnyerése”, „Isten meglátása” és „Isten gyermekévé válni” mély örömet és beteljesedést fejez ki, amit Isten azoknak ígér, akik őt tiszta szívvel keresik. Ezen ígéretek öröklésének minden „feltétele”, a „lelki szegénység”, az „irgalmasság” a „szelídség”, az „éhség és szomjúság az igazságra” alapvető keresztény tulajdonságok, mély vágyakozást fejeznek ki Isten iránt. Lehetetlen két kategóriára bontani az áldásokat, s így az azokban részesülő keresztényeket is.

Isten országában nincs első és másodosztály. Az Újszövetségben a mennyei és a földi osztályok létezése egyértelmű utalásokat tett volna szükségessé arra vonatkozóan, hogy melyik ige, szakasz vagy levél kikről szól, és kiknek szól. Ilyen utalások nincsenek, tehát vagy az Újszövetséget kell kidobnunk a szentírók döbbenetes, félrevezető gondatlansága miatt, vagy pedig a szétválasztásról szóló tant.

A hegyi beszéd ezen agyonidézgetett részének tehát semmi köze az Őrtornyos kétkasztos megváltástantól, hiszen ugyanott a 3., a 10. és a 12. versben ismételten a mennyek országát ígéri a hallgatóságnak Jézus, egy fia utalás nélkül, hogy a föld és menny öröklése egymást kizáró két különkaszt külön osztályrésze volna. Amúgy ezzel a logikával az összes „boldogságot” külön (osztállyá) kellene választani. Tehát itt a szöveg nem kettő, avagy több embercsoportról beszél, hanem csak egyről. Mellesleg a tradicionális kereszténység szerint a megváltás a feltámadást követően éppúgy anyagi (tehát „földi”) IS lesz, mint mennyei, tekintve, hogy az új földre majdan leszáll az új ég, a mennyei Jeruzsálem, és e kettő tehát fedni fogja egymást, vagyis egy reménységű megváltás van, mint Pál is mondja az Efézus 4:4-ben, amely bízvást mondható földinek és mennyeinek is.

Pláne, hogy a „menny” nem annyira egy helynek tekintendő. A Szentírásban az „ég és föld” kifejezés jelentése: minden, ami létezik, az egész teremtés. „Aki a mennyekben vagy” - Ez a bibliai kifejezés nem helyet (teret) jelent, hanem létmódot; nem Isten távolságát jelenti, hanem fölségét. A mi Atyánk nem „másutt” van, hanem túl van mindazon, amit mi az Ő szentségéről elgondolhatunk. A mennyország nem valami történésen kívüli hely, ahová az ember eljut, hanem a Krisztussal való együttlét, az ő dicsőségében való részesedés, amit ő földi érdemeivel kiérdemelt önmagának és a mi számunkra. A mennyországot nem lehet úgy fölfogni, mint külön helyet, vagy mint egészen más állapotot, hanem mint az embereknek Istennel való életközösségét. Ezért amikor „felsőbb” világról beszélünk, azt nem tér szerint, hanem a lét rendje szerint kell érteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jehovatanui.blog.hu/api/trackback/id/tr475094442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bornagain 2013.02.20. 21:59:42

igen, igen - meg még újságot is jelent ...
a Haaretz :)