EXJT BLOG

Mindenkinek Jehova Tanúiról

HTML doboz

Leírás

Minden éremnek két oldala van... Jehova Tanúi szervezetének is. Mi ennek a vallási közösségnek a kevésbé ismert oldalával foglalkozunk, hogy lehetőleg minél több embernek segítsünk egy objektív nézőpont kialakításában. Ha Jehova Tanúja vagy, ne félj, hiszen rengeteg Tanú olvassa még rajtad kívül az oldalt! Például vének, kisegítőszolgák, bételesek és persze a legtöbben, akik átlagos Tanúk. A névtelenségnek köszönhetően itt szabadon kérdezhetsz, cáfolhatsz és hozzászólhatsz, de szépen kérünk, előtte olvasd el a témakörrel foglalkozó régebbi cikkeket és kommenteket! Soha ne feledd:

"Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.

Flying-brain 2.jpg

Jehova Tanúi történelme:

Raymond Franz a vezetőtestület egykori tagjának könyve:

crisis-conscience-ray-franz_hun.png

Don Cameron Egy elgondolás rabjai:

don-cameron-elgondolas-rabjai-coaccover.jpg

Utolsó kommentek

Ide küldd:

writing_01.png

columba [kukac] freemail [pont] hu

k [pont] johnny [pont] joker [kukac] gmail [pont] com

Ha szeretnéd megosztani - névtelenül is -, a kérdésed, történeted, tapasztalatod, véleményed, cikked, tanulmányod vagy javaslatod, akkor bátran írd meg a fenti címre, vagy írd meg közvetlenül az oldalon (regisztráció nélkül is!!!), itt:

>> GYORSBEKÜLDŐ <<

Mindenféle

Gyakran használt bibliaversek

2Mó 33:20 | Zs 146:4 | Pl 4:18 | Pl 8:22 | Pr 9:5 | Ézs 44:24 | Ez 18:4 | Dá 7:13, 14 | Mt 5:5 | Mt 6:7 | Mt 11:11 | Mt 24:14 | Mt 24:36 | Mt 24:45-47 | Mk 13:32 | Lk 23:43 | Jn 1:1 | Jn 1:18 | Jn 2:19-21 | Jn 4:34 | Jn 6:68, 69 | Jn 10:17, 18 | Jn 14:28 | Jn 17:3 | Jn 17:11 | Jn 20:17 ... | Csel 2:34 | Csel 8:30-31 | ... 1Kor 8:6 | ... Kol 1:16 | ...Héb 1:8 | ...

BLOG FÓRUM

CHAT a jelenlévőkkel

"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." - Voltaire

„Nekem pedig egészen mellékes, hogy ti vagy egy emberi ítélőszék megvizsgál-e engem. Sőt, magam sem vizsgálom magamat. Mert semmiről sem tudok, ami ellenem szólna. De ez még nem bizonyít igazságosnak, ugyanis Jehova az, aki vizsgál engem.” (1Korintusz 4:3, 4)

"Ha a szervezeten kívül vagy, meghalsz. Ha a szervezeten belül vagy akkor pedig nagyon kell igyekezned, hogy ne halj meg." - Resign

"A legfájóbb kín örömet színlelni." - Márai Sándor

"Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük őket." - Albert Einstein

"Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek." - Jókai Mór

"A tudatlanságod legmagasabb foka az, amikor elutasítasz valamit, amiről nem tudsz semmit." - Wayne Dyer

TIPP: A böngésződ típusától függően a Ctrl gombot nyomva tartva a + és - gombokkal nagyíthatod és kicsinyítheted az oldalt, a jobb olvashatóság érdekében.

TIPP: Kérdésekkel taníts, ne kijelentésekkel! Érvelésedben használd a Bibliát és a Tanúk kiadványait is! Vitáidban ne kövess el érvelési hibákat!

TIPP: Ha nem vagy inkognitóban, kérünk oszd meg a cikkeinket a közösségi oldalakon! (Facebook, Twitter, Google+, stb.)

 

Hogyan adományozzak nektek?

Megtekintések száma

Látogatók: 

free counters


Kedves olvasónk, Te mi vagy?

látogató számláló

Indafotó képek

Példabeszédek 4:18

2012.05.11. 15:23 | Johnny Joker | 2 komment

„Az igazságosak ösvénye azonban olyan, mint a hajnal világossága, mely egyre világosabb lesz a teljes délig.”
 
 
A Tanúkat arra tanítják, hogy az írásszövegeket a felekezetük számos, az évek alatt megváltozott tanításának igazolásaként használják fel.
 
Amikor a szervezet múltjáról kérdezünk, például arról, hogy az egyiptomi Nagy Piramist használta dátumok megjövedöléséhez, egy tipikus Tanú így fog válaszolni: „Már nem hiszünk ebben, mivel a világosság nagyobbra nőtt.” Vagy amikor megkérdezed, hogy a keresztelkedésre előtt álló dohányosokat miért utasították el hirtelen az 1970-es évek elején, JT azt fogják válaszolni, hogy „Új világosságot kaptunk a témát illetően.” Ahelyett, hogy az ilyen változtatásokat a szekta vezetőinek megbízhatatlansága és az emberi gyarlóság bizonyítékaként tekitenék, a tagok inkább úgy következtetnek, hogy Isten vezeti a szervezetet és hogy a változtatások bizonyítják az ő aktív, folyamatos részvételét/jelenlétét. „Az egyházak sötétségben vannak, de Jehova egyre több világosságot fed fel az ő Tanúinak”, magyarázzák a Tanúk. Valójában JT buzgón várják a tanításbeli változások bejelentését a kongresszusaikon vagy bemutatását az új kiadványokban és egy új könyv vagy kongresszus, amelyben nem szerepel semmilyen „új világosság” az csalódás a számukra.
 
Az ortodox keresztények valóban sötétségben lennének azért, mert a baptisták és lutheránusok napjainkban ugyan azokat a hitnézeteket vallják amit a baptisták és lutheránusok vallottak évszázadokkal ezelőtt? Sötétségben vagyunk mert hiányoljuk az „új világosságot” Istentől? Ez az amit a Példabeszédek 4:18 valójában jelent?
 
Egyáltalán nem! Jézus Krisztus „az igazi világosság, amely világosságot ad mindenfajta embernek.” (János 1:9) Azok akik Krisztushoz jönnek világosságban vannak. Milyen nagyobb világosság lehetne még máshol? A Példabeszédek 4:18 szövegkörnyezete a fényesség (megvilágosodottak) ösvényét állítja szembe a „gonoszok ösvényével”. (14. vers) „A gonoszok útja pedig olyan, mint a sötétség; nem tudják, miben botlanak meg szüntelen.” (19. vers) Ez nem azt jelenti, hogy az igazak a rossz irányba botorkálnak amíg nem kapnak „új világosságot” amely kiigazítja (egyenesbe hozza) őket. Ha az „új igazságok” ellentmondanak a régebbi tanításoknak, akkor a „régi világosság”-nak minden bizonnyal sötétségnek kellett lennie.
 
Amikor az Őrtorony felekezet még gyerekcipőben járt és mielőtt elég idő telt volna el ahhoz, hogy elkezdje átszabni a saját tanításait, az alapító Charles Taze Russell úgy mutatott rá erre a hibás gyakorlatra, mint az általa hátrahagyott adventista szekta egyik hibájára. Kijelentette,
 
„Ha embert követnénk, kétségkívül más lenne a helyzetünk; az egyik emberi ötlet kétségkívül ellent mondana a másiknak, és azt, ami egy vagy két vagy hat évvel azelőtt világosság volt, most sötétségnek tekintenénk. Istennél azonban nincsen változás, még a visszafordulás árnyéka sem, és így van ez az igazsággal is; bármely ismeretnek vagy világosságnak, amely Istentől jön, olyannak kell lennie, mint a szerzője. Az igazság új szemlélete sohasem mondhat ellent egy korábbi igazságnak. Az „új világosság” soha nem oltja ki a korábbi „világosságot”, hanem növeli azt.”-- Zion's Watch Tower, February 1881, page 3
 
 
Mégis, ahogy telt az idő Russell új szektája pontosan ugyan ezt a mintát követte az „új igazságok” bemutatásával, amelyek ellentmondtak korábbi Őrtorony tanításoknak.
 
Azonban talán a legmeggyőzőbb bizonyíték Jehova Tanúi Példabeszédek 4:18 versével történő visszaélése ellen a szervezet korábban elutasított nézőpontokhoz történő gyakori visszatérésében található. Például először azt tanították, hogy a Róma 13:1 versében szereplő „felsőbb hatalmak" a világi kormányzatok, majd hamis tanításként elítélték ezt és a „felsőbb hatalmakat” Istennel és Krisztussal azonosították, később pedig újra a világi kormányzatokként azonosították őket. A Társulat azt mondta az aktív követőinek, hogy ők mindannyian „lelkipásztorok” (ministers), majd elutasította ezt az 1970-es évek közepént és azt mondta nekik ehelyett, hogy kizárólag a kinevezett vezetők a pásztorok, majd ésőbb az 1980-as évek elején újra kijelentették, hogy minden aktív JT lelkész. Egy hasonló oda-vissza módosítás megfigyelhető a szekta, Máté 24:45 versében található „hű és bölcs rabszolga” azonosítására vonatkozó tanításában is. Először azt mondták erről a szolgáról, hogy az egész keresztény gyülekezet az, majd azt, hogy Charles Taze Russell az személyesen, majd később újra az egész gyülekezet összességét tartották annak.
 
            Ezeket a kérdéseket illetően ahelyett, hogy „egyre világosabb lenne”, Jehova Tanúi „világossága” folyton ki-be kapcsolódik, villódzik - egy közúti veszélyre figyelmeztető villogó lámpához hasonlóan. Valóban, mindannyiunknak meg kellene fogadnunk a figyelmeztetést, hogy az Őrtorony út nem „az igazságosak ösvénye” (Példabeszédek 4:18), hanem sokkal inkább hasonlít a sok sáv egyikére a pusztulásba vezető úton (Máté 7:13) A számtalan tanításbeli változásról amelyen JT szervezete átesik évtizedek óta a Szentírás beszámol, azonban nem a Példabeszédek 4:18-ban. A megfelelő vers az Új világ fordításban az Efézus 4:14, „mintha hullámok hánynának-vetnének, és akik ide-oda sodródnak a tanítás minden szelében az emberek ármánykodása által, tévelygés kigondolásában való ravaszság által” vagy ahogyan a Living Bible írja körül, „örökösen meggondolva magunkat hitünkben, mivel valaki valami mást mondott nekünk vagy ügyesen hazudott nekünk az igazsághoz hasonlóvá téve a hazugságot.”
 
A szövegkörnyezet vizsgálata megmutatja, hogy ez a rész az igaz embereket állítja szembe a gonosz emberekkel. Az „ösvény” ebben a szövegkörnyezetben a saját életmódjukra utal, és nem valamiféle tanításbeli finomításra, ahogyan az Őrtorony Társulat szeretné velünk elhitetni.
 
A „hajnal világossága” az igaz embert (útját) jelöli, amint egyre engedelmesebb lesz Isten parancsolatainak és ahogyan erényes életét éli. Nincs semmilyen jogosultság (az ŐT hazugságai alátámasztásán kívül) azt állítani, hogy ez a szakasz a bibliai próféciák egyre jobb megértésével foglalkozna.
 
Amit az Őrtorony szervezet „finomításnak” vagy „változásnak” hív, azok valójában a hamis jövendölések, vagy bibliaversek hamis értelmezésének esetei. Amikor ezekre a baklövésekre fény derül  (nem szójátéknak szántam), az ŐT küzködve próbálja álcázni ezeket, azt állítva, hogy a megértésük még nem volt teljes és így a változtatás szükségszerűen a „világosság növekedése” volt. Más szavakkal, amikor az Őrtorony szervezet megváltoztat egy tantételt (visszafelé, oda-vissza vagy teljesen megszűntetik) vagy amikor  megválnak  egy hamis próféciától, azt állítják, hogy „új világosságot” kaptak és ez tette lehetővé nekik, hogy jobban „megértsék”a kérdéses tanítást vagy próféciát.
 
A korábbi tanítást („régi világosságot”) ezután elvetik és az „új világosság”, amelyet „finomításnak” neveznek, segít állítólag az ŐT-nak egy kérdéses prófécia vagy tanítás ügyében teljesebb megértésre jutnia. Azonban az igazság nem változik és nem mond ellent önmagának. Ha egy korábbi tanítás igaz volt először, akkor semmilyen változtatásra nem lett volna szükség. Az igazság nem lesz „igazabb”, és lényege sem változik valami mássá. Az ŐT esetében tisztán látható, hogy jelenlegi tanításaik ellentmondanak a korábbi tanításaiknak és a tantételek oda-vissza változnak ellentétes értelmezések között. Ez nem előrehaladás, hanem egyszerűen változás.
 
Az egész fejezet elolvasása megmutatja, hogy a 18-19. versei szembeállítják  a bölcs apa oktatásának engedelmeskedő  „igazságos” előnyét a gonosz kárával szemben , aki elhagyja az ilyen bölcsességet. A Példabeszédek 4:18 verse (figyelembe véve a szövegkörnyezetet) nem igazolja bármely egyén vagy szervezet szükségességét arra nézve, hogy tantételeket és hamis próféciákat új tantételekkel és próféciákkal helyettesítsen. A hamis tanítások hívhatók „hazug szavaknak” és Példabeszédek 13:5 azt mondja:  „A hazug szót gyűlöli az igazságos”.
 
Raymond Franz írja:
 
„Ami még jobban elmélyíti a problémát az Őrtorony Társulat állításaival kapcsolatban, a Példabeszédek 4:18 állandó alkalmazása valamiféle folyamatos és fokozatos előrehaladásra a tanításbeli tudásban és a Szentírás megértésében. A szövegkörnyezet vizsgálata azonban megmutatja, hogy a szöveg valójában nem alkalmazható erre, hanem az igazságos ember életútjára vonatkozik, az istenfélő magatartás ösvényére, amelyet a „gonoszok útjával” állít szembe. Lásd a 14.-17. és 19. verseket.
 

Valójában a szervezet két, egymásnak ellentmondó álláspontot képvisel. Egyrészt azt mondják, hogy „a világosság folyamatosan egyre fényesebbé és fényesebbé válik (nagyobb és nagyobb lesz)”, másrészt viszont azt állítják, hogy a hitehagyás okozta a nagy és folytonos sötétséget oly hosszú évszázadokig, hogy Russellnek és az Őrtorony Társulatnak kellett „újraélesztenie azokat a nagy igazságokat, amelyeket Jézus és az apostolok tanítottak”. Sosem próbálták meg feloldani ezt a nyilvánvaló ellentmondást, ehelyett továbbra is a „ragyogó fényről” beszélnek, „amely egyre világosabb és világosabb lesz”.”

Lásd még: Új világosság az új világosság új világosságának új világosságáról


 


A cikk nyomtatható változatának letöltése

Címkék: ébredjetek!

A bejegyzés trackback címe:

https://jehovatanui.blog.hu/api/trackback/id/tr54502616

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Példabeszédek 4:18 vs. Máté 24:45-47 2012.06.08. 20:07:13

Miért van az, hogy ha a volt tanúk vizsgálják meg a Társulat 1919 előtti tanításait, amelyek hamisnak bizonyultak, arra a következtetésre jutnak, hogy a Társulat NEM Isten szervezete, de ha a tanúk vizsgájlák meg ugyan ezeket a taní...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

river flows (törölt) 2014.07.23. 08:38:13

"Amikor a szervezet múltjáról kérdezünk, például arról, hogy az egyiptomi Nagy Piramist használta dátumok megjövedöléséhez, egy tipikus Tanú így fog válaszolni: „Már nem hiszünk ebben, mivel a világosság nagyobbra nőtt.”"

- Egy tipikus tanú talán, de egy nem tipikus biztos nem.

Elmondom, hogy volt...
Tehát volt C.T.R., aki egyet tudott biztosan: amit a nagy egyházak tanítanak a Biblia alapján, az hazugság.
Mivel érezte, hogy saját maga sem nagyon érti amit olvas, ezért kutatni kezdet.
Nagy egyházak nem, akkor nézzük a kis egyházakat.
Nyilván ott hallott olyan tanításokat, elgondolásokat, érveléseket, amiket bizonyítva látott a Bibliában.
Ezzel elkezdett benne működni valami (nem röhögni!).
Mivel a kis egyházak tanításai sem mind voltak elfogadhatóak a számára, saját maga kezdett kutatásba más igazságot őszintén kereső emberekkel.
Kidolgoztak egy módszert, ami alapján vizsgálták az Írásokat, és elkezdtek felépíteni valamit...
Mint korábban említettem, és most újra szeretnék emlékeztetni mindenkit, szinte a nulláról rakták újra a Biblia tanításainak értelmezését.
És igen, Isten nyilván figyelemmel kísérte ezt, és újra, meg újra megpróbálta őket különböző módokon, hogy megtisztítsa őket.

Isten fokozatosan tárja fel az igazságot, az időterve alapján (ezért használható az a bizonyos "teljes délig").
És miért?
Hihhhetetlenül egyszerű: Most gondolj bele, hogy már 1920-ban ismered a teljes igazságot... de a világ állapota, Sátán tevékenysége még nem bontakozott ki, nem érte el azt az állapotot, ami beindítja a megjövendölt eseményeket.
Már pedig Jézus - még ha nem is tűnt ésszerűnek, és/vagy elkerülhető lett volna - MINDEN próféciát beteljesített, Isten akarata szerint.

A piramishoz pedig. Mivel a többi egyház tanítása rossz volt, ezért talán olyanban kereste a megoldást, ami teljesen különbözik a többitől - bármelyik többitől!
És az tagadhatatlan, hogy Egyiptom sok száz éven keresztül meghatározó szerepet játszott a zsidók életében, és bizonyos próféciák rájuk is vonatkoztak.

Nem kell semmi nagy dolgokat belelátni ebbe a történetbe.
Elkezdődött, haladt, most meg tartunk ott, ahol. És ennyi.

picket9 2014.07.23. 21:23:25

@river flows:
Hogy ez mekkora magyarázat?, zseniális.
Ha ezt le tudod igy vezetni az ie. 607-es dátumra is, akkor szemen köpöm magam.

De ilyen meséket én is tudok.
Mivel Russel egyet tudott biztosan, mégpedig a 1914, ezért neki akár a piramis arányaiból számolt szuperfantasztikus évszámai is elkápráztathatták. A követőit, akkor meg főleg.

De a valóság, valószínű egyszerűbb.
Ő kapott egy fülest, hisz az 1914-et jó páran tudhatták még, főleg akik jó előre kitervelték.
Olvass egy kis összeesküvés elméletet az akkor és mostani befolyásos elit dolgairól és akkor akár hihetőbb és valósághűbb lesz a sztorid.