EXJT BLOG

Mindenkinek Jehova Tanúiról

HTML doboz

Leírás

Minden éremnek két oldala van... Jehova Tanúi szervezetének is. Mi ennek a vallási közösségnek a kevésbé ismert oldalával foglalkozunk, hogy lehetőleg minél több embernek segítsünk egy objektív nézőpont kialakításában. Ha Jehova Tanúja vagy, ne félj, hiszen rengeteg Tanú olvassa még rajtad kívül az oldalt! Például vének, kisegítőszolgák, bételesek és persze a legtöbben, akik átlagos Tanúk. A névtelenségnek köszönhetően itt szabadon kérdezhetsz, cáfolhatsz és hozzászólhatsz, de szépen kérünk, előtte olvasd el a témakörrel foglalkozó régebbi cikkeket és kommenteket! Soha ne feledd:

"Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.

Flying-brain 2.jpg

Jehova Tanúi történelme:

A Vezető Testület egykori tagjának könyve:

crisis-conscience-ray-franz_hun.png

Raymond Franz - Lelkiismereti válság

Utolsó kommentek

Ide küldd:

writing_01.png

columba [kukac] freemail [pont] hu

k [pont] johnny [pont] joker [kukac] gmail [pont] com

Ha szeretnéd megosztani - névtelenül is -, a kérdésed, történeted, tapasztalatod, véleményed, cikked, tanulmányod vagy javaslatod, akkor bátran írd meg a fenti címre, vagy írd meg közvetlenül az oldalon (regisztráció nélkül is!!!), itt:

>> GYORSBEKÜLDŐ <<

Mindenféle

Gyakran használt bibliaversek

2Mó 33:20 | Zs 146:4 | Pl 4:18 | Pl 8:22 | Pr 9:5 | Ézs 44:24 | Ez 18:4 | Dá 7:13, 14 | Mt 5:5 | Mt 6:7 | Mt 11:11 | Mt 24:14 | Mt 24:36 | Mt 24:45-47 | Mk 13:32 | Lk 23:43 | Jn 1:1 | Jn 1:18 | Jn 2:19-21 | Jn 4:34 | Jn 6:68, 69 | Jn 10:17, 18 | Jn 14:28 | Jn 17:3 | Jn 17:11 | Jn 20:17 ... | Csel 2:34 | Csel 8:30-31 | ... 1Kor 8:6 | ... Kol 1:16 | ...Héb 1:8 | ...

BLOG FÓRUM

CHAT a jelenlévőkkel

"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." - Voltaire

„Nekem pedig egészen mellékes, hogy ti vagy egy emberi ítélőszék megvizsgál-e engem. Sőt, magam sem vizsgálom magamat. Mert semmiről sem tudok, ami ellenem szólna. De ez még nem bizonyít igazságosnak, ugyanis Jehova az, aki vizsgál engem.” (1Korintusz 4:3, 4)

"Ha a szervezeten kívül vagy, meghalsz. Ha a szervezeten belül vagy akkor pedig nagyon kell igyekezned, hogy ne halj meg." - Resign

"A legfájóbb kín örömet színlelni." - Márai Sándor

"Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük őket." - Albert Einstein

"Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek." - Jókai Mór

"A tudatlanságod legmagasabb foka az, amikor elutasítasz valamit, amiről nem tudsz semmit." - Wayne Dyer

TIPP: A böngésződ típusától függően a Ctrl gombot nyomva tartva a + és - gombokkal nagyíthatod és kicsinyítheted az oldalt, a jobb olvashatóság érdekében.

TIPP: Kérdésekkel taníts, ne kijelentésekkel! Érvelésedben használd a Bibliát és a Tanúk kiadványait is! Vitáidban ne kövess el érvelési hibákat!

TIPP: Ha nem vagy inkognitóban, kérünk oszd meg a cikkeinket a közösségi oldalakon! (Facebook, Twitter, Google+, stb.)

 

Hogyan adományozzak nektek?

Megtekintések száma

Látogatók: 

free counters


Kedves olvasónk, Te mi vagy?

látogató számláló

Indafotó képek

"Isten hangja ez, nem emberé!"

2018.12.29. 10:00 | Jónás_ | 11 komment

"Jehova angyala nyomban lesújtott rá, amiért nem Istennek adta a dicsőséget. Férgek ették meg, és meghalt."

A fenti szavak nem csupán a Cselekedetek 12:22 -ből lehetnek ismerősek, mivel tulajdonképpen ugyanazt állítja magáról Jehova Tanúi vezetőtestülete is, mint a Heródesről az őt imádó tömeg, bár a következmények nem biztos, hogy ugyanolyan drámaiak lesznek. Míg korábban valamennyire visszafogottabb kijelentésekkel emelték magukat a szervezet képviselői isteni magasságokba, az Őrtorony 2019. márciusi számában kereken kijelentik, hogy ők bizony Jehova hangját jelentik az emberiség számára.
Cselekedetek 12:21-23 szerint még csak nem is Heródes állította magáról, neki csupán imponált, hogy a hallgatóságának ez a véleménye róla, mégis halálbüntetést kapott ezért.
Természetesen ez a történet nem lesz említve a 19. márciusi Őrtoronyban, de az igen, hogy Jehova Tanúi szervezete = Isten hangja, vagyis Jehova ma, egy amerikai vállalat, az Őrtorony-szervezet hangján ugyanúgy szól az emberekhez, mintha csak a Biblián keresztül tenné.

Alig 2 hónapja egy októberi összejövetelen buzdítást és figyelmeztetést kaptam szintén az Őrtoronyból (2018.08.01.), hogy győződjek meg a tényekről, ne higgyek el minden szót és ehhez kizárólag szervezeti forrásokat használjak, de emlékszem még a 2014. februári Ébredjetek vagy a 2005-ös Őrtorony utasításaira is:

"... ne fogadjuk el feltétel nélkül bármely egyház tanításait, hanem vizsgáljuk meg azokat a Biblia fényében (1János 4:1)." >>2014
" Vallási kérdésekben a körültekintő ember nem fogadja el feltétel nélkül a vallási vezetők szavát, hanem ’próbát tesz az ihletett kijelentésekkel, hogy lássa, vajon az Istentől származnak-e' " >>2005

Így most ezt fogom tenni. Őrtornyok és Biblia segítségével igyekszem megállapítani, hogy a szervezet hangja, az őrtorony, a jw.org, a tv.jw.org, valóban Istené-e, ahogyan ezt állítja a 2019. márciusi ún. "szellemi táplálék"!
Arra is kíváncsi vagyok, mi a következménye, ha emberek hangját Isten hangjának tulajdonítom és mi van, ha nem teszem!

Ami a Csel 12:21–23 -ban olvasható, az "Isten hangja" kérdésben, óvatosságra kellene, hogy intse az önjelölt isteneket. Bár a 2019. márciusi Őrtoronycikk semmivel nem próbálja bizonyítani, hogy az Őrtorony-szervezet és eszközei által valóban Isten hangja szól, arra azért emlékszem más, ún. “teokratikus” forrásokból, hogy aki által isten beszél vagy üzen, ott valójában az ihletés folyamata zajlik. Márpedig a vezetőtestület többször is kijelentette magáról, hogy a tevékenysége "sem nem ihletett, sem nem tévedhetetlen". Utoljára pl. a 2017. februári Őrtoronyban. Nem hinném, hogy az a tanítás, ami alig 1,5 éve több mint 8 millió Jehova Tanújának (és vendégeiknek) időszerű szellemi kijelentés volt a királyságtermekben, már ne lenne érvényes! Jelenleg is ott van a honlapon, kiigazítás nem történt azóta.

Miféle Teremtő vagy egyáltalán, miféle ember az olyan, aki elvárja, hogy feltétel nélkül kövessék az útmutatásait, honlapjait, nyomtatványait és videóit, amikről saját maga jelenti ki, hogy nem is ihletett, nem is tévedhetetlen?
Jehova hangja nem lenne tévedhetetlen!?

A 2017-es őrtorony állítása a vezetőtestületről, ti. hogy számtalan tanításbeli és szervezeti tévedése volt már, mindenesetre igaznak tűnik, mivel tényekre is hivatkozik. Az Őrtoronyban említett weboldal 200-nál is több tévedést listáz az elmúlt 140 évre visszamenőleg.
Ezek után nem lehet kérdés, hogy biztonságos-e, ésszerű-e követni a 2013-as vagy 2014-es Őrtornyok utasításait:

17 ... Elképzelhető, hogy a Jehova szervezetétől jövő, életmentő útmutatás emberi szemszögből ésszerűtlennek tűnik majd. Ennek ellenére mindannyiunknak készségesen engedelmeskednünk kell, bármi legyen is az útmutatás>> 2013

13 "Jehova a legjobbat akarja nekünk. Ezért kéri azt, hogy ragaszkodjunk hozzá, és buzgón támogassuk a szervezetét." >> 2014
15 "... változtattak a gondolkodásukon, és igazodtak Jehova szervezetéhez. Nekünk is szorgalmasan kell tanulmányoznunk, és nyitottnak kell lennünk minden változásra ..." >> 2014

Lehet ez így is Isten hangja?
Vagy inkább az az eset állhat fenn, amivel kapcsolatban egy másik Őrtorony (90.12.01.) azt a kérdést teszi fel, hogy:

"Tudtad azonban, hogy sok ember más istent imád, mint akit gondol?"

Nem vonok le elhamarkodott következtetést, inkább további tények után kutatok. A fent említett Heródes féle történetnek több előfordulása is van a szervezeti irodalomban, az egyik pl. így szól 1990-ből:

"A bálványimádásnak egyéb szövevényes formája is van. I.sz. 44-ben Heródes Agrippa király nyilvános beszédet tartott, amitől a nép úgy fellelkesült, hogy ezt kiabálta: „Isten hangja ez, nem emberé!” (Cselekedetek 12:21, 22). Igen, ők bálványozták Heródest, istent csináltak belőle. Hasonló dolgok történnek ma is."

Persze nincs sok különbség, hogy heródes maga jelenti ki, hogy Isten hangján szól vagy a hallgatói mondják.
2019. márciusi őrtoronyban a vezetőtestület egy mondatban állítja magáról is mint a Bibliáról, hogy kijelentései által, Isten hangját lehet hallani, vagy ehhez hasonlóan a 2019. februári, szintén teljesen egyenlővé teszi a Bibliát emberi kiadványokkal, videókkal, összejövetelekkel. Utóbbi, ráadásul ugyanabban a bekezdésben képes az olvasóit egyúttal alázatosságra is buzdítani, mint ahogyan a 2008-as Őrtorony szintén az alázat hiányát magyarázva utal Heródes történetére.
Egy másik Őrtorony pedig öntelt politikusnak nevezi, egyenesen Hitlerhez hasonlítva azt aki ilyesmit csinál. Az egyik bekezdés azt is kijelenti, hogy a felelősség, így a következmények szempontjából nem számít, hogy valaki magát teszi Istennel egyenlővé vagy hagyja, hogy mások tegyék azzá, ez mindenféleképpen a bálványozás bűne.

Nyilvánvaló, hogy olyan közvetlen kijelentést nem fogok találni az irodalomban, ami cáfolná a 2019. márciusi dogmát, viszont a szervezeti módszereknek működni kell a saját kijelentéseinek vizsgálatát tekintve is.
Amikor hitelesség dolgában a Bibliát vizsgálja az egyik szervezeti kiadvány, a következő szempontokat ajánlja ehhez. (A Biblia — Isten Szava vagy emberé? 12.o.)

"Arra szeretnénk buzdítani, hogy gondosan tanulmányozd át a ... bizonyítékokat. ...
1. Tudománytalan a Biblia?
2. Ellentmond önmagának?
3. Valós történelmi tényeket tartalmaz vagy csak mítoszt?
4. A Bibliában feljegyzett csodák valóban megtörténtek?
5. A könyv logikus bizonyítékokat sorakoztat fel, hogy választ adjon ezekre a kérdésekre.
6. Azután az Istentől való ihletettséget szemlélteti: a Biblia próféciáinak, mély bölcsességének és az emberek életére gyakorolt figyelemreméltó hatásának bemutatásával. ... "

Ha ezek valóban segítenek azt a Bibliát megvizsgálni, amely kizárólagosan képviselte Isten hangját az Őrtoronyszervezet megjelenéséig évszázadokon át, akkor működniük kell más, ún. isteni forrású “hanghordozók” vizsgálatában is. Mivel a vizsgálati szempontokat valamikor maga a vezetőtestület fogalmazta meg Isten hangjának beazonosítására, így kézenfekvő, hogy a szervezet hangját is ugyanígy vizsgáljuk meg.
Tehát:

1. Tudománytalan az Őrtorony hangja?
2. Ellentmond az Őrtorony magának?
3. Valós történelmi tényeket közöl az Őrtorony?
4. Az Őrtorony által közölt csodák valóban megtörténtek?
5. Logikus bizonyítékokat sorakoztat fel az Őrtorony (kardinális témákban)?
6. Az őrtorony hangja bizonyítja-e az isteni ihletettséget amikor bibliai próféciákat magyaráz, mély bölcsességekkel gyakorol-e figyelemreméltó hatást az emberek életére?

1. Tudománytalan az Őrtorony hangja?

A (a.)régészet tudományát, az ókori, pontosabban a (b.)bibliai nyelvek tudományát, az (c.)érvelés tudományát, az (d.)orvosi kérdésekkel kapcsolatos hozzáálás tudományosságát lehetne elsősorban vizsgálni az Őrtorony hangjában

a.) Az 1914. év kiszámításával kapcsolatban a szervezet ie.-i 607-es kiindulási pontja pontatlan. A történelem és a régészet tudománya cáfolja a szervezet számításait az ie. 607-es évhez kapcsolt ókori Jeruzsálem pusztulásának eseményeivel kapcsolatban. (Részletesen: A 'Pogányok Ideje' - Vajon véget ért? Carl Olof Jonsson)

b.) A bibliai nyelvek ismeretében tudományos fokozattal nem rendelkező fordítók készítették a szervezet Új világ fordítás nevű Bibliáját, mégis a legjobb bibliafordításnak tekintik, miközben számtalan kritikát kapott a valóban elismert bibliatudósok részéről.

c.) Az emberi beszédet, a közlést és a megértést, lehet tudományosan vizsgálni. Ez a retorika és hermeneutika tudománya és évezredes múltja van. Tehát nem csupán gúnyolódás vagy valami szórakozás lehet az indíték bizonyos Őrtorony-kijelentések megvizsgálásakor, hanem tudományos szempontok is (a beszédelemzés tudománya), mint pl. a szóbanforgó Őrtorony következő kijelentése: >>

"JEHOVA HANGJA MA IS SZÓL HOZZÁNK

17 Jehova ma is kommunikál velünk. (Olvassátok fel: Ézsaiás 30:21.) Igaz, nem hallhatjuk a hangját ..."

Ez a kijelentés retorikai szempontból nem pontos. Ha valaki a hangján, tehát hangosan szól hozzánk és azt nem hallhatjuk, az a halláskárosulás esete. Ha az alcím kijelenti, hogy Jehova hangja ma is szól, abból nem lehet úgy továbblépni, hogy szól a hangja, de nem lehet hallani. Az alcím helyesen az első mondat lehetett volna, hiszen nem Jehova hangja, legfeljebb az üzenete szólhat és azt (az üzenetét) számos más módon is kommunikálhaja azon kívül, hogy hangot ad. Nem is ad ki hangot az Őrtorony szerint sem, mégis azt írják.

Még egy példa a pontatlan, következetlen fogalmazásra, melyekből számtalan található a legtöbb szervezeti kiadványban és különösen az Isten Királysága uralkodik c. könyvben, melynek 50.o. 5-7. bekezdései, bizonyos kulcsfontosságú évről, 1914., a királyság létrejöttének évéről beszélnek. A logika vagy az érvelés tudományának, de a józan észnek is ellentmond mindaz ami ebben a 3 bekezdésben olvasható. A fő téma szerint arról lenne szó, hogy a Király fényt áraszt a Királyságára, miközben a kardinális témákban, beleértve a Királyság létrejöttének 1914-es dátumát is, tévedésben voltak az 5. bekezdés szerint, ez 14. után is megmaradt további 11 éven át. A 7. bekezdés szerint noha 14. a kulcsfontosságú év ezt csak 1925-ben ismerték fel.

Isten hangja szólhat tévedéseket egy kulcsfontosságú dátumról évtizedeken keresztül és még azután is, hogy a kulcsfontosságú esemény elkezdődött?
Ez semmilyen szempontból nem tudományos sem helytálló.

d.) Az egészségügyi kérdésekben tanúsított szervezeti hozzáállás tudományossága szintén vitatható, hiszen az évtizedek során számos változáson ment keresztül minden eü. álláspont a szervezet tanításaiban. A védőoltásoktól kezdve a vér, ill. annak alkotórészeivel kapcsolatos variálások, mind annak bizonyítékai, hogy ebben a tudományos kérdésben, ami közvetlenül élet-halál kérdése, a szervezet csupán találgat.

Ez még jóindulattal sem nevezhető megbízható isteni hangnak.

2. Ellentmond az Őrtorony magának?

a.) A jelenleg vizsgált "ihletés" témában egyértelmű az önellentmondás.
Ha valaki által Jehova hangja szól az maga az ihletés folyamata. Erről ír az Éleslátás könyv, az "ihletés" címszó alatt:

A szócikk úgy magyarázza, hogy amikor a szellem ihlet valakit, akkor:
lejegyzik Isten üzenetét,
Istentől szólnak,
a szellem vezeti őket,
a szellem beszél általuk,

Mivel az Éleslátás az Írásokból egy bibliai lexikon, így a szervezet saját definícióit tartalmazzák ezek a szócikkek a kifejezésekről.
Egyértelmű az ellentmondás, hiszen a 2019. márciusi Őrtorony szerint a vezetőtestület (h.b.szolga) Istentől szól, lejegyzi online és nyomtatott formában az üzenetét, ami az Éleslátás szerint ihletést jelent.
Sőt! Miközben a 2017-es Őrtorony már leszögezte, a vezetőtestület nem ihletett, a 2019 márciusi Őrtorony tovább is megy, még az Éleslátás definícióján is, hiszen nem csak Istentől szólónak jelenti ki magát, hanem egyenesen Isten hangjának. A legkevésbé nevezhető következetességnek ami itt látható.

b.) A 2017-es februári Őrtorony azt is írja a 28.o.15. bekezdésben, hogy a vezetőtestület döntéseit nem befolyásolja a közvélemény. Viszont a Királyság uralkodik könyv ezt cáfolja. Azt írja, hogy bizony volt idő, amikor a közvélemény hatására vezettek be, ill. hagytak el bizonyos prédikáló módszereket:

„Az amerikai újságok példátlan sikerrel formálják a közvéleményt a hírekben és a folyóiratokban megjelenő karikatúrák és képek által. Továbbá a mozgóképek rendkívül népszerűek és könnyen felhasználhatók. ...>>
Hisszük, hogy ez teljes mértékben feljogosít minket arra, hogy a teljes jóváhagyásunkat adjuk a mozgóképekre és a sztereoszkopikus diákra" >>

"Az 1930-as években egyre többen ellenezték azt, hogy kereskedelmi (rádió) állomásokat használunk. Jehova népe 1937 végén alkalmazkodott a változó körülményekhez, ezért megszüntette a műsorok sugárzását" >>

Az utolsó idézet pikantériája ráadásul, hogy a szövegkörnyezetből, a sokszor gyalázott valláspapság ellenkezésére lehet következtetni, így aztán még furcsábban hangzik az állítólagosan Krisztus által is támogatott hirdető módszer feladása.

3. Valós történelmi tényeket közöl az Őrtorony?

Az imént említésre került, hogy az Őrtorony nem korrekt az i.e.607. év Jeruzsálemi, így az ebből származtatott 1914-es események számításával kapcsolatban. Tehát fontos dátumok és ahhoz kapcsolaódó események, sőt tulajdonképpen a hű és bölcs szolgai vagy vezetőtestületi kinevezések és legitimálások is kapcsolódnának az évszámhoz, mégsem vagy inkább éppen ezért nem hajlandók a valós történelmi tényeket figyelembe venni.
De az Őrtorony a saját történelmének tényeit is figyelmen kívül hagyja. Erre a kijelentésre a legtöbb bizonyítékot a saját történelemkönyveik tartalmazzák. Az egyik a Jehova Tanúi Isten Királyságának hirdetői, valamint az Isten Királysága uralkodik c. könyvek.

Történelmi tényként tekintenek 1914-re mint a Királyság uralmának kezdetére, az aratás kezdetére, a nemzetek uralkodási idejének végére. A tények szerint viszont legalább 1919-ig Jézus semmi olyat nem csinált az állítólagos királyságában, ami egy isteni uralkodóhoz méltó, tőle elvárható lenne. A Királyság uralkodik könyv pl. ezt az időszakot többször is úgy jellemzi, mint Isten népének megtisztítását, de a későbbi fejezetek sorra hozzák ennek cáfolatait a helytelen szokások, nagy babilon elhagyása, a sorozatos végidő-dátumok találgatása, stb. tekintetében. Furcsa módon a könyv 9. fejezete Milyen eredménye van a prédikálásnak, több cáfolatot mutat be a prédikálás eredményességéről, mint bizonyítékot, miközben a statisztikáival is történelmi ténynek igyekszik beállítania az ún. aratás sikerességét. (a 9. fejezet kritikája 1. 2.)

Isten hangja biztosan nem torzítaná el a szervezet történelméről szóló tényeket vagy nem hallgatná el a fontos információkat.

4. Az Őrtorony által közölt csodák valóban megtörténtek?

Bár az Őrtorony-kiadványok kijelentik és a központi tanítás az, hogy csodák nem történnek mai világunkban, mégis ennek ellenkezőjét igyekeznek elhitetni olvasóikkal és követőikkel. Azt ugyan nem lehet kétségbe vonni, hogy orkán erejű trópusi szelek képesek annyi homokot szállítani és felhalmozni egy trópusi szigeten, amely pont elég egy királyságterem építési munkálataihoz, de, hogy ugyanaz az isteni csoda az egyik szigeten épít, a másikon meg életeket olt ki, kissé morbid. (tv.jw.org 6.perc)
Arról az állításról nem is beszélve, hogy az Új világ fordítás nevű Biblia átdolgozott példányának kiadási nehézségeit állítólag isteni gondviselés által sikerült áthidalni, pl. az időjárás és a szoros határidő tekintetében, mely a propagandavideó szerint isteni csoda volt, melynek eredménye mégis több ezer olyan Biblia lett, ami emberi figyelmetlenségből eredő nyomdahibákat tartalmazott. Az isteni csodákat nem ilyennek mutatja be a Biblia, az eredeti isteni hang.

Már eddig is látható volt, hogy az 5-össel és 6-ossal számozott vizsgálati szempont a logikus bizonyítékokkal kapcsolatban, vagy a szervezeti kiadványok és tevékenységek ihletettségével kapcsolatban is, nem azt az eredményt adják a szervezet hangjáról, ami alapján azt minden további nélkül Isten hangjának lehetne tekinteni.
Vagyis a szervezet saját szempontrendszere a hangjának megbízhatóságával kapcsolatban azt mutatja, hogy ez a hang nem lehet isteni hang, pedig a fellelhető bizonyítékoknak csak a töredéket mutattam be.
Állíthatják magukról, hogy Isten szól általuk és elfogadhatják ugyenezt a félrevezetett híveiktől is, attól az még nem lesz Isten hangja. Ahogyan a szervezet elmúlt 140 évében is szinte felsorolhatatlan mennyiségű bizonyíték szól amellett, hogy Isten soha nem szólt általuk, úgy látszik, hogy ezek a bizonyítékok csak gyarapodni fognak a jövőben is.
Ennek egyik ékes példája a 2019. márciusi Őrtorony kijelentése:

"JEHOVA HANGJA MA IS SZÓL HOZZÁNK ... online olvasnivaló, videó és hanganyagáltal.

Hogy lessz-e erre is angyali reagálás mint Heródesére, azt nem lehet előre tudni.
Ez az írás csupán emberi reagálás volt.

P.J.

Címkék: erről kérdezd a véneket tanulmányok jehova tanúiról Parti Jónás

A bejegyzés trackback címe:

https://jehovatanui.blog.hu/api/trackback/id/tr2214518730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vénvarangy 2018.12.29. 16:35:01

Nagyon jó írás, köszönöm!

Igazság Kereső 2018.12.30. 17:22:46

"... ne fogadjuk el feltétel nélkül bármely egyház tanításait"-rajtuk kívül! :D

Egy_nick 2018.12.30. 18:27:57

Az sem lehet véletlen, hogy az Őrtorony tanulmányozáson ilyen témák hangzanak el:

www.jw.org/hu/kiadvanyok/folyoiratok/ortorony-tanulmanyozas-2018-oktober/belso-beke-valtozo-korulmenyek/

Csak az első fejezetet kell elolvasni. 25 év bétel szolgálat után embereket tesznek ki az utcára. Azért írom, hogy "embereket", mivel nem egy elszigetelt jelenségről lehet szó, hanem valószínűleg egy szervezeti leépítésről. Mert egy-két leépítés miatt nem írtak volna ilyen cikket. Úgyhogy kezd kifogyni a pénz. Érdekes módon akkor kezd kifogyni, amikor Trump szintén fokozatosan hazarendeli a katonáit, meg nem hajlandó a NATO-ra tovább költeni, ugyanis az USA is csődközeli helyzetbe került. Azért ez mindenképpen érdekes egybeesés.

Jónás_ 2018.12.31. 12:17:51

@Egy_nick: Jó asszociáció!
Isten hangján felmondanak az ingyenmunkásoknak az Isten házában.

Aranyosi 2019.01.01. 16:07:24

Remélem ,hogy sok aktív tanú azért olvasgat itt. És talán van gerinc benne, hogy tájékozódjon.
Szembesül azokkal a tanítási bukfencekkel, amit a szervezet a kettős nyelven ír,és ébredeznek.

Igazság Kereső 2019.01.01. 23:04:34

@Aranyosi: Íme itt egy! :)
Már félig ki lóg a lábam tőlük, pont azért, mert volt "gerincem" (bár picit erős kifejezés) tájékozódni. Biztos vannak még s lesznek is "ébredezők", de még mindig túlsúlyban a szervezeti propaganda által megvezetettek száma. De könnyen lehet, hogy ez sajnos így is marad!

Aranyosi 2019.01.03. 21:07:05

@Igazság Kereső: Örülök, hogy széleslátó egyén vagy. A gerinces kifejezés csak szemléltetés volt. Mivel erős nyomást gyakorol a szervezet a tanúkra,hogy semmi képpen ne kutakodjanak. És az ebből fakadó félelmet legyőzve kell a gerinc,az az erős független elmebeli szabadság.

Igazság Kereső 2019.01.03. 23:14:14

@Aranyosi: Igen, így van. Ezt a fajta szabadságra való törekvést igyekeznek erős kézzel megtörni. Ha nem sikerül, a minimum, hogy megjegyzendő és "rossz szellemű" személyként végzi az ilyen, aki lázadó a szemükben! Aki, ha nem hajol meg, csakhamar kívül találja magát a Szervezetből. Én, amolyan csendesen "szublimáló" taktikát folytatok. :D Talán ez kevésbé lesz fájdalmas, mert lássuk be, borzasztóan tud fájni az elválás! Szószerint a talajt rántja ki az ember lába alól a felismerés,hogy a fél életét átverésekre alapozta! Akkor még ott van a bent maradott családtagok elvesztése miatti fájdalom s az ettől való félelem! Majd lassan kialakul. :)

Aranyosi 2019.01.04. 22:08:28

@Igazság Kereső: Tudom .Én mindent elvesztettem.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2019.01.11. 07:23:25

@Egy_nick:
A teljesidejű szolgák leépítésével bár spórol valamennyit a társulat, de ez csak egy aránylag jelentéktelen rész. A folyamatos beruházások, építkezések - melyeket a növekedéssel indolkolnak - és a leépítések közötti összefüggésekről itt írtam:
blogjt.blog.hu/2018/07/20/csodbe_megy-e_valaha_az_ortorony
A Királyságterem "mestertervről" pedig itt:
blogjt.blog.hu/2018/07/16/a_jw-teve_es_adomanygyujtes

@Igazság Kereső: Sajnálom, hogy ezen kell keresztülmenned, de sajnos elkerülhetetlen ahhoz, hogy megszabadulj egy szekta befolyása alól. Remélem, segítenek valamennyit a blogokon található információk ebben, de bármelyikőnknek írhatsz is.