EXJT BLOG

Mindenkinek Jehova Tanúiról

HTML doboz

Leírás

Minden éremnek két oldala van... Jehova Tanúi szervezetének is. Mi ennek a vallási közösségnek a kevésbé ismert oldalával foglalkozunk, hogy lehetőleg minél több embernek segítsünk egy objektív nézőpont kialakításában. Ha Jehova Tanúja vagy, ne félj, hiszen rengeteg Tanú olvassa még rajtad kívül az oldalt! Például vének, kisegítőszolgák, bételesek és persze a legtöbben, akik átlagos Tanúk. A névtelenségnek köszönhetően itt szabadon kérdezhetsz, cáfolhatsz és hozzászólhatsz, de szépen kérünk, előtte olvasd el a témakörrel foglalkozó régebbi cikkeket és kommenteket! Soha ne feledd:

"Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.

Flying-brain 2.jpg

Jehova Tanúi történelme:

A Vezető Testület egykori tagjának könyve:

crisis-conscience-ray-franz_hun.png

Raymond Franz - Lelkiismereti válság

Gyakran használt bibliaversek

2Mó 33:20 | Zs 146:4 | Pl 4:18 | Pl 8:22 | Pr 9:5 | Ézs 44:24 | Ez 18:4 | Dá 7:13, 14 | Mt 5:5 | Mt 6:7 | Mt 11:11 | Mt 24:14 | Mt 24:36 | Mt 24:45-47 | Mk 13:32 | Lk 23:43 | Jn 1:1 | Jn 1:18 | Jn 2:19-21 | Jn 4:34 | Jn 6:68, 69 | Jn 10:17, 18 | Jn 14:28 | Jn 17:3 | Jn 17:11 | Jn 20:17 ... | Csel 2:34 | Csel 8:30-31 | ... 1Kor 8:6 | ... Kol 1:16 | ...Héb 1:8 | ...

Utolsó kommentek

Ide küldd:

writing_01.png

columba [kukac] freemail [pont] hu

k [pont] johnny [pont] joker [kukac] gmail [pont] com

Ha szeretnéd megosztani - névtelenül is -, a kérdésed, történeted, tapasztalatod, véleményed, cikked, tanulmányod vagy javaslatod, akkor bátran írd meg a fenti címre, vagy írd meg közvetlenül az oldalon (regisztráció nélkül is!!!), itt:

>> GYORSBEKÜLDŐ <<

Mindenféle

BLOG FÓRUM

CHAT a jelenlévőkkel

"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." - Voltaire

„Nekem pedig egészen mellékes, hogy ti vagy egy emberi ítélőszék megvizsgál-e engem. Sőt, magam sem vizsgálom magamat. Mert semmiről sem tudok, ami ellenem szólna. De ez még nem bizonyít igazságosnak, ugyanis Jehova az, aki vizsgál engem.” (1Korintusz 4:3, 4)

"Ha a szervezeten kívül vagy, meghalsz. Ha a szervezeten belül vagy akkor pedig nagyon kell igyekezned, hogy ne halj meg." - Resign

"A legfájóbb kín örömet színlelni." - Márai Sándor

"Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük őket." - Albert Einstein

"Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek." - Jókai Mór

"A tudatlanságod legmagasabb foka az, amikor elutasítasz valamit, amiről nem tudsz semmit." - Wayne Dyer

TIPP: A böngésződ típusától függően a Ctrl gombot nyomva tartva a + és - gombokkal nagyíthatod és kicsinyítheted az oldalt, a jobb olvashatóság érdekében.

TIPP: Kérdésekkel taníts, ne kijelentésekkel! Érvelésedben használd a Bibliát és a Tanúk kiadványait is! Vitáidban ne kövess el érvelési hibákat!

TIPP: Ha nem vagy inkognitóban, kérünk oszd meg a cikkeinket a közösségi oldalakon! (Facebook, Twitter, Google+, stb.)

Hogyan adományozzak nektek?

Megtekintések száma

Látogatók: 

free counters


Kedves olvasónk, Te mi vagy?

látogató számláló

Indafotó képek

A vezetőtestület a "világ szellemét" mutatta ki az Őrtorony szerint

2018.06.09. 11:00 | Jónás_ | 10 komment

A 2018. szeptemberi Őrtorony, "Bánjunk figyelmesen azokkal, akik vállalják a vezetést" (31.o.alcíme alatt egy időnként visszatérő téma, az autogramok ügye vetődik fel többek között.

Miközben az Őrtorony figyelmességet, fokozott tiszteletet és kiemelkedő kedvességet vár olvasóitól, egyúttal megtiltja nekik, hogy az adományokból élő és utazgató elöljárókra hírességként tekintsenek. Pedig pontosan ők viselkednek úgy, hogy a hallgatóságnak az legyen a benyomása, különleges ember, teokratikus híresség áll előttük. A megközelíthetetlen, misztikus bételcsalád üdvözlete a beköszönéskor, majd a gyülekezet viszont üdvözletének kikényszerítése a program végén, mind sóelemek és a híresség, különlegesség benyomását hivatottak hangsúlyozni.
Mi másként tekinthetnének rájuk az egyszerű, hétköznapi testvérek, mint hírességek, akik egyenesen a jw.tv-ből jöttek el hozzájuk?

Az Őrtorony még a helyi véneket is különleges embereknek mutatja be, hiszen úgy ír róluk, mint akik "megérdemlik, hogy különösen figyelmesek legyünk velük". Az elöljárók felé mindig megkövetelik ezt a tiszteletet gyakran idézve a Zsidókhoz írt levelet, de gondosan mellőzve pl. az 1.Timóteus 5:17 -ből a jól szolgál és a keményen dolgoznak minősítéseket. Miközben a Szentírás a tiszteletet sehol sem kínálja alanyi jogon, addig a szervezeti kiadványokban szinte sohasem a színvonalas tanítás vagy a minőségi pásztorkodás jutalmaként emlegetik azt.

Pedig ők valójában gyülekezeti közszereplők a hivataluknál fogva és az ahhoz kapcsolódó teljes anyagi ellátás miatt is. Hogy lehet mindezeket elfogadni, sőt kikényszeríteni és egyúttal azokat bírálni, akik pont a rajongásuk miatt hajlandók mindezt finanszírozni számukra helyi szinten és világméretekben is?

Az, hogy a szervezet egyszerre vár el rajongást és visszafogottságot is tagjaitól a prominensek felé csak egyet jelent, ezzel a módszerrel kívánják leplezni a különleges tisztelet iránti vágyukat, melyről jól tudják, hogy a Szentírás elítéli. A felelősséget pedig mint minden más ügyben, itt is a hírnökökre hárítják, ha azok nem tudnának kiigazodni az ellentmondásos tanácsok, fenyegetések sűrűjében, ami a tisztelet és az imádat közötti egyértelmű vezetés hiányából adódik. Ebben a bizonytalanságban a tagok inkább választják a túlzó tiszteletet, pl. olyan túlkapásokkal is, mint az autogramok kérése, Bibliák dedikálása, fényképezkedés.

Érdekes megfigyelni, hogy konkrétan ezzel a gyakorlattal kapcsolatban mi a vezetőség véleménye. Mint annyi más témát, az autogramok kérésének ügyét is nagyon valószínű, hogy utolérte a Péld 4:18 szelleme, legalábbis az elmélet és a gyakorlat közötti különbségből erre lehet következtetni. A fentebb már idézett jelenleg legfrissebb Őrtorony (2018.09.15.31.o.) azt írja, hogy aki autogramot kér az a világ szellemét mutatja ki. Egy 2 évvel korábbi pedig ugyanezt tiszteletlenségnek, modortalanságnak, még korábban pedig a bálványimádáshoz vezető első lépéseknek tekintették. Pusztán autogram kérése, adása vezethet-e bálványimádáshoz vagy mennyire tolakodó, modortalan és tiszteletlen az, aki ilyen kéréssel fordul egy általa nagyra becsült személyhez, lehet nagyon szubjektív megítélés. De, hogy a szervezet vezetői maguk is gyakorolják ezt a szokást, miközben válogatott jelzőkkel gyakran elítélik, az biztosan meglepné a gyülekezetnek azokat a tagjait, akiknek ez eszébe sem jutna. Pedig benne van az Őrtoronyban, sőt még illusztrációt is mellékeltek hozzá.

Az Őrtorony (1999.05.15.) egyenesen történelmi jelentőségűnek nevez egy 1998-ban megtartott kubai kongresszust csupán azért, mert a vezetőtestületből is jelen volt 3 fő:

Az 1998-as év vége rég várt áldásokat hozott Jehova Tanúi számára e nyugat-indiai-szigeteki országban. Több mint harminc év óta először látogattak el ide Jehova Tanúi Vezető Testületének a tagjai, 15 másik küldött kíséretében...
EZ TÖRTÉNELMI esemény volt ...

Vajon összhangban van ez a 2018-as Őrtorony tanácsával, mely úgy fogalmaz, hogy

Úgy tudunk figyelmességet mutatni irántuk, hogy a testvéreinkként bánunk velük, és nem úgy, mintha hírességek lennének.

Az 1998-as kubai kongresszus történelmi jelentőségű lett volna akkor is, ha a vezetőtestület tagjai valóban hétköznapi testvérek lennének?
Ugyanez az Őrtorony írja, hogy Kubában a tanúk tevékenysége 1994 óta szabad (1999.05.15.), tehát nem ennek tulajdonít történelmi jelentőséget a cikk.
történelmi jelentőség, melyet a címében is hangsúlyoz az Őrtorony (1999.05.15.), az odalátogató vendégek személyének különlegességére helyezi a hangsúlyt!
Aki volt már kongresszuson, az meg tudja mondani, hogy a következő kijelentés a kubai kongresszuson a helyi előadók vagy a vendégszónokok előadásaira vonatkozott-e:

A testvérek felállva és gyakran perceken át tartó, hangos tetszésnyilvánítással fejezték ki értékelésüket az előadásokért

19990515_25.jpgA kubai látogatás Őrtorony-minősítése azonban nem csak ezért bizarr. Az Őrtorony ui. képet közöl a három vezetőtestületi tagról, amely azt ábrázolja, hogy Bibliákat dedikálnak a kubai hivatalnokok számára. 1993-ban még (1993.01.15.29.o.15.bek)bálványimádás első lépéseiként minősítik ugyanezt a tevékenységet, a 2016.01.15. Őrtorony (27.o) szerint autogramot kérni egyenesen illetlenség, és modortalanság, a legújabb Őrtorony pedig a világ szelleme kifejezést teszi hozzá a listához, melyet az illusztráció szerint, egykor maga a vezetőtestület is gyakorolt, sőt büszkén közzé is tett.

Azt állíthatjuk tehát az Őrtorony idézetekből kiindulva, hogy azok a kubai tisztviselők, akiknek feltehetően nem volt kifejezett kívánsága, hogy a vezetőtestületi tagoktól kapjanak Bibliákat, még kevésbé dedikálva, akaratuk ellenére is megtették az első lépeseiket a bálványimádás útján?
Illetlenek, modortalanok lettek ezáltal, és a világ szellemét mutatták ki pont egy Jehova Tanúi által rendezett kongresszuson?
Ha azok akik autogramot kérnek, egyúttal az első lépéseiket teszik meg a bálványimádás útján, akkor milyen úton járnak azok, akik kéretlenül is dedikálnak?

És mit mondhatunk azokról, akik Isten Szavát sajátjukként dedikálják? >> Ez valóban történelmi jelentőségű tett!

Eredeti poszt: http://jehovatanui.blog.hu/

P.J.

Címkék: Parti Jónás

A bejegyzés trackback címe:

https://jehovatanui.blog.hu/api/trackback/id/tr514033924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Igazság Kereső 2018.06.10. 00:50:02

A következetlenség mintapéldányai! Mintha a saját írásaikkal és kijelentéseikkel sem lennének tisztában és nem látnák át azokat. Nem beszélve a képmutatásról,amit ilyen esetekben mutatnak! Meszelt sírok,akik belűl tele vannak minden féle tisztátalansággal-ahogy azt Jézus mondta a Farizeusokra. Ugyan ez a VT-re is maximálisan igaznak bizonyúl!

a századik juh 2018.06.10. 06:55:16

Most kért be a Watch Tower pár millió autogramot a tagjaitól!

2018.06.12. 20:29:23

Tavaly ilyenkor, annak a bizonyos könyvbemutatónak a végén (A magyarországi Jehova Tanúi Egyház története) a szerzők ezek szerint másfél órán át árasztották a világ szellemét a megjelent Tanúknak, hiszen dedikálták minden megjelentkönyvüket.

2018.06.12. 20:36:40

@Marci kérdez:
*Akarom mondani:
"minden megjelentnek a könyvüket."
A bálványimádó, illetlen és modortalan Tanúk önként álltak hosszú sort az általuk e célra felállított asztalig, hogy megkapják az áhított aláírásaikat frissen megvásárolt könyvükbe. :-)

Jónás_ 2018.06.12. 21:25:26

@Marci kérdez: Ez jó! Eszembe sem jutott.
Vajon mit bálványoztak? A könyvet, a világi szerzőket, a gondosan eltitkolt megrendelőket, a történelmüket vagy csak egyszerűen akadályozni akarták a hitehagyókat a sorvégén a vásárlásban?

Igazság Kereső 2018.06.13. 01:37:13

Bár még nem olvastam az említett könyvet, azt hallottam,hogy még ez a könyv sem pártatlanúl közöl történteket a Szervezet történelméről.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.06.13. 10:52:16

@Marci kérdez: Én nem dedikáltattam.....:)
Meg amúgy már elég kellemetlen volt ott a sorban is állni, mert sokan megismertek, régi barátok, akikkel már évztizedek óta nem futottunk össze, és nem is tudták, hogy ki vagyok zárva...

@Igazság Kereső:
Nem pártatlanul közöl, hiszen egy JTk által létrehozott alapítványról van szó. Az alapítókról itt lehet olvasni:
www.alst.org/pages-us/founders.html

Amúgy maga az alapítvány nemes célt szolgálna elvileg, mivel egy humanitárius felhangú küldetése van. Csak az egészet a JT ideológia szolgálatába állították, vagyis nem fognak olyat megjelentetni, ami ellentétes a JT hivatalos álláspontjától.

A kiadó kért az ex Tanúktól kritikát (minél többet, annál jobb....lett volna). Én írtam egyet, amit ki is tettek a honlapjukra, a könyv megrendelhetősége alá:
www.gondolatkiado.hu/a-magyarorszagi-jehova-tanui-egyhaz-tortenete-a-kezdetekt-l-napjainkig
(A link erre a blogra mutat vissza, melyen elérhető a kritika részletekben)

Ihletett 2018.06.15. 22:36:38

Dzaisztok!Szeretném megítni ide a saját történetemet ha van rá lehetőség.Nem tudom hogy megy ez.De nem egy kommentet szeretnék írni.

Jónás_ 2018.06.15. 22:46:51

@Ihletett: Szia!
Küld el a címemre a történetet és kitesszük!
" partijonas kukac gmail.com "