EXJT BLOG

Mindenkinek Jehova Tanúiról

HTML doboz

Leírás

Minden éremnek két oldala van... Jehova Tanúi szervezetének is. Mi ennek a vallási közösségnek a kevésbé ismert oldalával foglalkozunk, hogy lehetőleg minél több embernek segítsünk egy objektív nézőpont kialakításában. Ha Jehova Tanúja vagy, ne félj, hiszen rengeteg Tanú olvassa még rajtad kívül az oldalt! Például vének, kisegítőszolgák, bételesek és persze a legtöbben, akik átlagos Tanúk. A névtelenségnek köszönhetően itt szabadon kérdezhetsz, cáfolhatsz és hozzászólhatsz, de szépen kérünk, előtte olvasd el a témakörrel foglalkozó régebbi cikkeket és kommenteket! Soha ne feledd:

"Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.

Flying-brain 2.jpg

Jehova Tanúi történelme:

A Vezető Testület egykori tagjának könyve:

crisis-conscience-ray-franz_hun.png

Raymond Franz - Lelkiismereti válság

Gyakran használt bibliaversek

2Mó 33:20 | Zs 146:4 | Pl 4:18 | Pl 8:22 | Pr 9:5 | Ézs 44:24 | Ez 18:4 | Dá 7:13, 14 | Mt 5:5 | Mt 6:7 | Mt 11:11 | Mt 24:14 | Mt 24:36 | Mt 24:45-47 | Mk 13:32 | Lk 23:43 | Jn 1:1 | Jn 1:18 | Jn 2:19-21 | Jn 4:34 | Jn 6:68, 69 | Jn 10:17, 18 | Jn 14:28 | Jn 17:3 | Jn 17:11 | Jn 20:17 ... | Csel 2:34 | Csel 8:30-31 | ... 1Kor 8:6 | ... Kol 1:16 | ...Héb 1:8 | ...

Utolsó kommentek

Ide küldd:

writing_01.png

columba [kukac] freemail [pont] hu

k [pont] johnny [pont] joker [kukac] gmail [pont] com

Ha szeretnéd megosztani - névtelenül is -, a kérdésed, történeted, tapasztalatod, véleményed, cikked, tanulmányod vagy javaslatod, akkor bátran írd meg a fenti címre, vagy írd meg közvetlenül az oldalon (regisztráció nélkül is!!!), itt:

>> GYORSBEKÜLDŐ <<

Mindenféle

BLOG FÓRUM

CHAT a jelenlévőkkel

"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." - Voltaire

„Nekem pedig egészen mellékes, hogy ti vagy egy emberi ítélőszék megvizsgál-e engem. Sőt, magam sem vizsgálom magamat. Mert semmiről sem tudok, ami ellenem szólna. De ez még nem bizonyít igazságosnak, ugyanis Jehova az, aki vizsgál engem.” (1Korintusz 4:3, 4)

"Ha a szervezeten kívül vagy, meghalsz. Ha a szervezeten belül vagy akkor pedig nagyon kell igyekezned, hogy ne halj meg." - Resign

"A legfájóbb kín örömet színlelni." - Márai Sándor

"Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük őket." - Albert Einstein

"Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek." - Jókai Mór

"A tudatlanságod legmagasabb foka az, amikor elutasítasz valamit, amiről nem tudsz semmit." - Wayne Dyer

TIPP: A böngésződ típusától függően a Ctrl gombot nyomva tartva a + és - gombokkal nagyíthatod és kicsinyítheted az oldalt, a jobb olvashatóság érdekében.

TIPP: Kérdésekkel taníts, ne kijelentésekkel! Érvelésedben használd a Bibliát és a Tanúk kiadványait is! Vitáidban ne kövess el érvelési hibákat!

TIPP: Ha nem vagy inkognitóban, kérünk oszd meg a cikkeinket a közösségi oldalakon! (Facebook, Twitter, Google+, stb.)

Hogyan adományozzak nektek?

Megtekintések száma

Látogatók: 

free counters


Kedves olvasónk, Te mi vagy?

látogató számláló

Indafotó képek

Szellemi ember nem tanulmányoz Bibliát!

2018.05.05. 08:00 | Jónás_ | 35 komment

A legutóbbi Őrtorony egyik figyelmeztetése ezzel kapcsolatban így szól (w18 február 23–27. o.):

7  A Biblia ismerete önmagában nem elég ahhoz, hogy valaki szellemi gondolkodásúvá váljon...
8 ... áttanulmányozzuk„Tartsátok meg magatokat Isten szeretetében” című könyvet. Ez segíteni fog megértenünk, hogyan alkalmazhatjuk a bibliai alapelveket az életünkben. ... tanulmányozhatnánk más kiadványokat is, amelyek hozzájárulnak a hitünk megszilárdításához (Kol 1:23).

Hiába mondta tehát az apostol Timótheusnak, hogy "a teljes írás minden jótettre hiánytalanul felkészít" (2.Tim.3:17), a múlt heti Őrtorony anyaga úgy tűnik cáfolja szavait, amikor azt sejteti, hogy a hitünk megszilárdításához és a szellemi gondolkodáshoz, a Biblia ismeret bizony mellékes. Tanulmányozni más, emberi műveket szükséges.

Figyelemre méltó, hogy még bibliai példát is képes felidézni az Őrtorony annak alátámasztására, hogy a Bibliaismeret mennyire jelentéktelen a szervezeti kiadványok nélkül. A 7. bekezdés Salamon példájából kiindulva vezeti el az olvasót erre a következtetésre. Az mintha lényegtelen lenne, hogy a 3000 éve uralkodó Salamonnak nem is volt Bibliája, így bibliaismerete sem, tehát olyan hatások, melyről pl. Pál beszél a 2.Timótheus 3:17-ben értelem szerint nem érhették őt, mint azt a személyt, akinek a kezében lehet a teljes Írás. Salamon tehát az Őrtorony szerint nem volt szellemi ember. Írásai, mondásai és élettörténete is a Szent Iratok részévé lettek, mégsem tudják őt példának ajánlani a szellemiségre való törekvésben. Ellentétben Robival, aki jó eséllyel a szervezet tanításai szerint nevelkedett és mégis, azt mondja magáról, hogy a "bibliai ismerete a semmivel egyenlő". Így is jó példa lett 8 millió Őrtorony tanulmányozó előtt, miután rádöbbent, hogy szégyen, ha egy nő többet tud a Szentírásból mint ő.

A 9. bekezdés értelmében azt sem lehet kizárni, hogy egyenesen arra szólítanak fel, hogy a szellemi fejlődésünk akadályaként tekintsünk a Bibliára. Nem közvetlenül ez van leírva, de, ha szövegösszefüggésében nézzük ezeket a bekezdéseket, akkor akár ilyen értelme is lehet a szövegnek.

Tovább haladva a 10. bekezdés megpróbálja ugyan összefüggésbe hozni a "szellemi célok" és a "szellemiség" fogalmát, de ezt a próbálkozást már a cikk bevezetőjében agyoncsapták Robi történetével.
A fiatalember
 önkritikája az 1. bekezdésben, ami a szervezet kritikája is egyben, azt mondja el, hogy a rutinszerű mennyiségi szolgálata miatt szellemi embernek érezte magát és ez általában is elegendő szokott lenni még ahhoz is, hogy különleges kiváltságokat kapjon valaki a gyülekezetben.

Vajon minek a hatására vizsgálta felül szellemi kvalitásait Robi?
Talán azon a bibliavers-töredéken elmélkedett, ami az Őrtorony témáját igyekszik megalapozni, „Mindig szellem által járjatok” (GAL 5:16)?
Vagy a Cselekedetek 17:11 szerinti "nemeslelkűség" miatt merült bele a szellemi mélységekbe?

Nem! A szent szellem helyett szó szerint a versenyszellem "segített" neki, szégyellte ugyanis, hogy egy testvérnő jobban teljesített bizonyos szellemi vetélkedőkön mint ő. A célja az lett, hogy a testvérnőnél (felesége) nagyobb bibliai jártassága legyen. Ezért elkezdett tanulmányozni, tanulmányozni, tanulmányozni. Nem derül ki, hogy pontosan mit, de Bibliát nem valószínű, hiszen arra az egész Őrtoronyban sem találunk buzdítást. Ha sikerült a feleségével szembeni hátrányát ledolgoznia a lenini módszerrel, akkor szellemi ember lett és kész.
Ez talán tekinthető szellemi célnak is, de valóban ettől már automatikusan jó szellemiségű is az ember?
Az indítéka tisztán emberi, "testi" ahogyan a 11. bekezdés idézi a kifejezést a  Róma 8:6–8-ból. Természetesen sokan vannak a szervezetben, akik ilyen indítékok miatt tesznek erőfeszítéseket szervezeti tanítások és eljárások memorizálására különféle tanfolyamokon vagy akár egyénileg is. Az Őrtorony szerint pedig ez a szellemi fejlődés jele, bizonyítéka.

Ha mindezek nem szolgálnak kellő nyomatékul arra, hogy szellemi érettségre törekvő embernek nem Bibliát kell tanulmányoznia, azt a vezetőtestület tagjának megjegyzései még inkább a Bibliatanulmányozással ellentétben fogják orientálni, mivel John Barr a negatív oldaláról közelíti meg a kérdést és kudarcról beszél, ha nincs elég befektetett munka a szellemiség építésében. Szavaihoz fűzött kommentár ezt írja:

11 ... ne várjuk el, hogy a Biblia olyan szórakoztató legyen, mint egy regény. Meg kell dolgoznunk érte, hogy megtaláljuk benne azokat a szellemi kincseket, amelyek a hasznunkra válnak.

Van valakinek ezek után kedve Bibliát tanulmányozni?
Nem szórakoztató, hanem kemény munka, de még akkor sem garantált a szellemiség, csupán haszon van említve.

Nem írnak a cikkben Robi (névtelen) feleségének erős szellemiségéről, és, hogy ez az ő esetében miért nem kérdőjelezhető meg ugyanúgy, mint férjénél, pedig a felszínes utalás nála is csupán lexikális tudást feltételez. A testvérnő automatikusan "erős szellemiségű" minősítést kap, miközben láthatóan sekélyes bibliai tudású, sőt gyenge szellemiségű házastársat választott?

Paradox, hogy miközben az 1. alcím bekezdései a szellemi önvizsgálatra ösztönöznek, ugyanakkor Pálra hivatkozva azt is kijelentik, hogy aki nem szellemi ember, az ezt a vizsgálatot nem is képes elvégezni, mivel képtelen észrevenni a különbséget az isteni és a testi dolgok között. Az érvelés szerint tehát szinte kizárt, hogy aki nem szellemi gondolkodású, az azzá váljon. Az Őrtorony mégis azt a kunsztot várja az olvasótól, hogy aki nincs tisztában azzal, hogy helytelen úton jár (mert észre sem vette), az vizsgálja meg, hogy helytelen úton jár-e! Azzal az aprósággal nem foglalkozik, hogy ha nem tud különbséget tenni a testi és szellemi dolgok között, akkor vajon milyen eredménye lesz a vizsgálódásnak. Vagy mégis? Úgy tűnik ők sem reménytelenek, hisz a vének, akiknek a szellemiségével kapcsolatban soha a legapróbb kétely sem merül fel, azok bizony segíthetnek ilyenkor is.

A cikk egyik kiemelt része, a Hogyan fejlődhetsz? szakasz, váratlanul a következőket ajánlja:

  • Tanulmányozd szorgalmasan Isten Szavát, és elmélkedj az olvasottakon
  • Buzgón alkalmazd a tanultakat
  • Engedd, hogy hasson rád a szent szellem
  • Hálásan fogadd el a segítséget másoktól


???

Mégis csak számításba kellene venni a Biblia tanulmányozását is?

Vajon mennyire képes ez a 4 vázlatpont (ami semmiképpen nem a cikk összefoglalása), ellensúlyozni az egész cikk szellemi káoszba vezető tanításait, egy igazán szellemi beállítottságú személy esetében?
Milyen szellemiségről árulkodik az, amikor egy földi, emberi vállalat a saját, folyton változó és gyakran selejtezésre szoruló tanításait, Isten Szavánál is fontosabbnak tartja?

P.J.

Címkék: Parti Jónás

A bejegyzés trackback címe:

https://jehovatanui.blog.hu/api/trackback/id/tr7713890736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a századik juh 2018.05.05. 09:52:07

" A Biblia ismerete önmagában nem elég ahhoz, hogy valaki szellemi gondolkodásúvá váljon..."

Hát igen, node milyen szellem gondolkodásmódját kell átvenni?Azt már Russell is megmondta, hogyha valaki 6 hónapig csak a Bibliát tanulmányozza, sokkal kevésbé fogja megérteni az "igazságot", mint az, aki 6 hónapig csak az Írástanulmányokat tanulmányozza. Nade melyik szellem szerint?

Jól mondod, hogy a versenyszellem szerint!

Mert Isten adja a növekedést, de a Wach Towernek ez nem elég, Ők akarják adni a növekedést, turbó-sáskatáppal!

"Sok családfő azt tapasztalta, hogy az egyszerűsített kiadásnak köszönhetően a gyermekei jobban megértik az Őrtorony folyóiratot, a szellemi táplálék fő forrását.

w15 3/15 7–11. o. - Őrtorony – 2015"

Jézus az Út, az Igazság, és az Élet, nem az Őrtorony, sem nem a Watch Tower.

Ihletett 2018.05.05. 17:54:36

Nem hát!
Át kéléne költeni a mintainát.
Mindenhavi jw-tv-t,folyóiratot,add meg nekünk ma....
Vagy ha maradibbak akarunk lenni akkor mindennapi napiszövegünket add meg nekünk ma...

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.05.05. 19:09:41

"A testvérnő automatikusan "erős szellemiségű" minősítést kap, miközben láthatóan sekélyes bibliai tudású, sőt gyenge szellemiségű házastársat választott?"
Ez jó, azért is a testvérnő lesz a hibás, amilyen férjet választott magának....holott olyan nagy választási lehetősége nem biztos, hogy volt, mert a férfi már attól "szellemi", ha felvesz egy öltönyt és nyakkendőt köt.

a századik juh 2018.05.05. 19:53:46

@t.csilla: "mert a férfi már attól "szellemi", ha felvesz egy öltönyt és nyakkendőt köt."

Ezt cáfolom!

Én a fentebb leírt módon jártam el, öltöny-nyakkendő, és mégis "lázadó szellemet" diagnosztizáltak nálam a wének MINDADDIG, amíg meg nem borotválkoztam.

Onnantól kezdve lettem szerintük szellemi gondolkodású, tehát az öltöny és a nyakkendő mellett

EL-EN-GED-HE-TET-LEN a borotválkozás is. :)

2018.05.05. 21:57:46

Van nekem egy kis zűröm az utóbbi években kiadott szellemi táplálékkal, legfőképp a könyvekkel... Mikor állítólag itt döngetnek a nyakunkon az utolsó napok, az Ébredjetek! és a nyilvános Őrtorony folyóiratok éves megjelenése lecsökkent évi 3-3 számra (lesz ez még így se!) és mindezek tetejébe 3 (!!!) évig kell vekengeni a gyülekezeti könyvtanulmányozáson a "Jézus az út, az igazság és az élet" című Zűrtorony-bestselleren, akkor hogy lesznek így a Tanúk rendesen fölkészítve a Gyurmageddonra? :) Sokan sok helyen feltették már ezt a kérdést, hogy nem most kéne még jobban táplálni? :) Tényleg ennyire fogy a pénz? Se kínálat, se kereslet egy velősebb szellemi táplálékra? A Jézus...-könyv is a régi A legnagyobb ember, aki valaha élt-könyv átdolgozása, megjelent először 2015-ben. 2014-ben kijött az Isten királysága uralkodik!, ami szintén egy régebbi könyv frissített változata. 2017-ben Az én könyvem bibiai történetekről modern átdolgozására futotta. (Mondjuk kb. 40 év után talán éppen ideje volt lecserélni...) 2013-ban jelent meg a A hit példaképei, ami önmagában egy nagyon szép kezdeményezés, csak az a gond vele, hogy szerintem kb. a könyv fele lemaradt... A hit példaképeit az Őrtronyban megjelent Utánozzuk a hitüket sorozatból válogatták össze, csak hogy a sorozat a könyv 2013-as kiadása után is folytatódott (asszem 2017-ig), így a könyben nincs benne pl. József, ami az Őrtoronyban viszont kb. 2-3 rész is kitett. 2018-ra egyelőre sokadjára felújított változatát kapjuk a Mit tanit a Bibliának, és az Isten szeretetének. Kíváncsi vagyok, hogy a 2018-as kongresszuson vajon mit hoz a jövő? :) Semmi következetességet nem látok a kiadott könyvek tartalmára nézve, és egyáltalán nem is értem, hogy merre tart a történet, de a hűésbölcs Műsorvezető Testület biztosan jobban tudja... :) Amíg kitalálják mi lesz, lehet, hogy mégiscsak egyszerűbb, ha magát a Bibliát olvasom? ;)

Jónás_ 2018.05.06. 05:03:36

@t.csilla: Neked világítanak az ilyen mondatok, ugye? :))))
Tudom, hogy érted miről szól, de azért leírom, eszembe nem jutna testvérnőkritikát írni olyan forumon, amit te is olvasol. Amúgy sincs velük több gondom, mint a palikkal.

2018.05.06. 07:00:55

"- Tanulmányozd szorgalmasan Isten Szavát, és elmélkedj az olvasottakon
- Buzgón alkalmazd a tanultakat . . .

???

Mégis csak számításba kellene venni a Biblia tanulmányozását is?"

'Isten Szavának tanulmányozása' mikor jelentette náluk azt, hogy a Bibliát olvassák? :-) Egy általuk nevezett bibliatanulmányozás csakis az éppen aktuális kiadvány piszkos üvegén keresztül történhet. Az agyuk egy ilyen cikk után hogyan is gondolna a csupasz Bibliára? Amúgy sem. Abban a közegben a szavaknak előre meghatározott jelentésük van.

Jónás_ 2018.05.06. 07:13:38

@Marci kérdez: Igazad van! Akkor ez nem diszonancia, hanem éppen hogy alátámasztja a korábbiakat.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.05.06. 08:57:46

@Jónás_: Igen világítanak, mert ezt éltem át, más szempontból látom a dolgokat. Itt nem a nemek harcáról van szó, nyugodtan írhatsz kritikát a testvérnőkről is (majd azt is megkritizálom :)), nekik sincsen kevesebb gondjuk, mint a férfiaknak, és amúgy kb ugyanúgy támogatják a patrirachizmust, és hasznot húznak belőle.

Én azért szoktam ezekre rávilagítani, mert ez is egy nézőpont, ami amúgy teljesen figyelmen kívül lenne hagyva, mivel a legtöbb férfi azt hiszi, hogy neki semmi köze nincsen a nők lealzázásához, mivel már elhagyta a szervezetet, és különben is agymosott volt, ergo nem tehet semmiről.
Pedig érdekes módon valahogy mindig (nos, legtöbbször) úgy fordultak a dolgok, hogy a testvérnő volt a hibás. Egyébként igazad van, hogy itt, konkrétan ebben az esetben, a testvérnő "felelőssége" - a párválasztást illetően - elsikkadt, a "jó szellemiségének" köszönhetően. Pedig van ilyen is, én sosem állítottam ezt másképp. A valóságban, még ha az Őrtorony "kegyes" is a testvérnőkhöz, a vének meg fogják találni benne a hibát, és az orra alá fogják dörgölni. Ugyanezt már nem biztos, hogy megteszik a férjjel. Az általad idézett cikkben is Robert végül jó példaként van feltüntetve, holott ő egy gyenge szellemiségű és felületes férfi.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.05.06. 09:04:05

Nemrégiben ezt írtam a nők helyzetével kapcsolatban:
"......Természetesen akadnak olyanok is, akik szabályosan fürödnek az elöljáróságban, a pletykálkodásban, tanácsosztogatásban, a férjeik manipulálásában és a relatív jólétben, melyet egy "teokratikus" kapcsolatrendszerből nyernek (Ámós 4:1)*, és amelyet saját erejükből lehet, soha nem értek volna el az életben....valószínűleg mindenki ismer ilyen nőket is. Így nem tekinthető megalapozottnak az a feltevés, hogy egy patriarchális, vagyis a nők megalázásán, kizsákmányolásán alapuló rendszer fenntartása csak és kizárólag a férfiak érdeke lenne. Egyes nők ugyanúgy kiveszik a részüket ebből - és persze kihasználják ennek látszólagos előnyeit."
blogjt.blog.hu/2017/08/10/munkamegosztas_es_nemek_kozotti_diszkriminacio_a_teokratikus_hierarchiaban

Jónás_ 2018.05.06. 10:36:12

@t.csilla: Rendben vagyok a nővédő küldetéseddel. Legtöbbször tetszik is a nyomaték, amivel felhívod a hímek figyelmét dolgokra. De amikor nem támadják őket, akkor felesleges védeni, mert még provokációnak gondolnám, közben csak finom irónia. Hadd higgyem az utóbbit! :))))

Inquisitive Man 2018.05.15. 19:49:30

@a századik juh: Azért Csillát nem kellene így minősítened! :)))

Milyen jóban vagytok! A közös blog indulásánál nem igen volt ez jellemző!

Milyen jó, hogy elsimulnak az ellentétek.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.05.15. 20:46:18

@Inquisitive Man: Nem ő minősített, hanem csak a cikkből idézett :)

Yucatan71 2018.05.16. 13:41:00

"A felesége erős szellemiségű testvérnő lévén mindenre tudta a választ, Robert viszont folyton zavarba jött." Lehet, hogy nekem kerülte csak el a figyelmem, de egyáltalán bibliai kifejezés az, hogy valakinek "erős a szellemisége"? Olyanról olvasni, hogy "szellemi" vagy "testi" ember. De, hogy valakinek valamilyen minőségű szellemisége legyen...ilyennel nem találkoztam. Lehet, hogy ez is vmilyen műszó, amivel árnyalni lehet? Ha valaki a szervezethez tartozik testi ember nem lehet, viszont ha "gyenge a szellemisége" talán még belefér....

Yucatan71 2018.05.16. 13:48:44

"Testi ember azonban nem fogadja el mindazt, amit Isten szelleme feltár, mert bolondságnak tekinti azokat, és nem tudja megismerni őket, mert szellemi módon kell megvizsgálni azokat.De a szellemi ember mindent megvizsgál,őt azonban egyetlen ember sem vizsgálja meg." (2Kor 2:14,15)
Ennek fényében a "gyenge szellemiség" nekem olyan, mint a "majdnem sikerült a vizsgám", vagy "majdnem elértem a vonatot...." :)

Jónás_ 2018.05.16. 14:35:33

@Yucatan71: Azt hiszem a gyenge szellemiség definicíója az 1. bekezdésben van:

"Nem tettem semmi rosszat, ... rutinból végeztem a keresztényi tevékenységeket... ott voltam minden összejövetelen, és évente többször is vállaltam kisegítőúttörő-szolgálatot. De valami hiányzott.”

Hiányzott a "kvíz-szellem".
A nő viszont erős volt annak ellenére is, hogy hozzáment egy ilyen szimpla tesóhoz.

Yucatan71 2018.05.16. 14:57:53

@Jónás_: Jól gondoltam, hogy bibliai definició nincs....
A másik, hogy a testvér tizenévesen keresztelkedett... Ahhoz képest, hogy szerintem erre sincs bibliai példa, mégis már a 10 év körüli gyermekeket erre buzdítják. Egyszer egy kongresszuson olyan interjú alanyt kellett keresnem, aki nem volt még tíz éves(!) amikor megkeresztelkedett, és jelenleg úttörő vagy más módon "erős szellemiségű" testvér/nő. Másfél hónap múlva a Bételt is bevontam a keresésbe, és az interjú egy nyugdíjas vénnel készült el, aki a börtönéveiről beszélt.... :)

2018.06.01. 01:39:46

A legfrissebb szellemi táplálék is tartalmaz pár nehezen emészthető falatkát...

Tanulmányozási Őrtorony, 2018. szeptember:

"Megint másoknak a családi gondjaik szívják el az erejüket, például az, hogy a nem Tanú házastársuk folyton kritizálja őket."
"Lehetnek olyanok, akikre hosszú út vár hazafelé, másoknak talán tömegközlekedési eszközökhöz kell igazodniuk, és azokra is jó gondolni, akiket a nem Tanú házastársuk türelmetlenül vár otthon."

=> Ezekszerint - már ha lehet hinni az Őrtorony-tanításoknak - a nem Tanű házastárs a kodependens/ társfüggő személyiségtípus iskolapéldája, akinek nincs jobb dolga pl. egy hétköznap estén, mint türelmetlenül hazavárni a Tanú házastársat a gyülekezetből. Csak ül otthon és vár, mindezek tetejébe meg még folyton kritizálgatja is a másikat... :)

2018.06.01. 04:55:06

@mikor_ebredjetek:
Aki nem Tanú, az egész egyszerűen normális ember nem lehet, csak egy beteg állat... Ennyi.

2018.06.01. 08:49:23

@Marci kérdez: Így valahogy... :) De még az, hogy a nem Tanú házastárs elméjében súlyosan zavart, de hogy dolga sincsen neki semmi! Nem dolgozik, nem tanul, nem végez házimunkát, nem kapcsolódik ki, nem pihen, nincs hobbija, nincsenek rokonai, barátai, sőt még árva papagája sincs, akit megetethetne! Csak egyvalakije van, a Tanú házastárs akinek szívja az erejét! Tényleg milyen ember az ilyen? Végülis nem is lehet neki semmi fontos dolga, hiszen nem Tanú, így nem jár sem a gyülekezetbe, sem a szolgálatba és nem tanulmányozza a szellemi táplálékot sem. Csak azt tudnám, hogy akkor minek "házasodtak" ezek össze a Tanú házastárssal? :)))

a századik juh 2018.06.01. 09:36:02

@mikor_ebredjetek: Nem egy példát tudok, amikor a Whén elkezdte szervezni a válást, a nem tanú házaspárt a szellemi fejlődés gátjának bélyegezve.

2018.06.01. 14:58:56

@a századik juh: Van még ott, ahonnan ez jött :)

"„A megváltozott körülményeim miatt most meg tudom tenni, hogy törődjek a gyülekezetünkhöz tartozó, felemás igában élő testvérnők házastársaival” – mondja Marco, aki 19 évig volt utazófelvigyázó."

=>Ez valami legújabb világosság lesz, először jön a lelki nyomás a nem Tanú házastársra, utána meg a szétválasztás, ha a törődésnek álcázott lelki nyomás nem működött? Sehol semmi amit Isten egybekötött ember szét ne válassza, meg ne legyetek más dolgába avatkozók? :)))

a századik juh 2018.06.01. 19:06:07

@mikor_ebredjetek: " Az idei nyári kongresszuson nem lesz új könyv" Hát igen... bármelyik menedzser megmondja, hogy sokkal kifizetődőbb, ha az ingyenmunkások nem a nyomdagépek mellett gürcölnek, hanem ingatlanépítéseken dolgoznak.

ORION 2018.06.02. 19:25:56

ÜDV mindenkinek!@mikor_ebredjetek: megkérdezhetem hogy ki az öreg íjjász a videó végén???

ORION 2018.06.03. 08:12:00

@ORION: Senki sem tudja?! --ELHISZEM!!! Nagyon MEGTÉVESZTŐ a videó vége --és ezzel már el is árultam hogy ki az!!! Legyetek Krisztusi Szellemi emberek !!!

a századik juh 2018.06.06. 06:09:17

@ORION: Szerintem az új vezetőtestületi tag az, Kenneth Cook!

ORION 2018.06.06. 06:35:05

@a századik juh: ÁÁÁÁÁ--COOK kapitány!--könnyen meglehet tesó!!!

ORION 2018.06.06. 07:14:20

@a századik juh: Tudod tesó engem zavar mikor Krisztus urunkat össze keverik az antikrisztussal ,mint ahogy ezen a videón is történt!Az első pecsét feltörésekor egy fehér lovon ülő pusztitó ijjász jön és 3 másik pusztitó lovasnak kell követnie!!!A videóban pedig ugy van mutatva hogy az ijjászt Krisztus mennyei serege követi ami teljesen kizárt dolog!!!- NEM SEMMI MEGTÉVESZTÉS-cook kapitány bandájától!!!-----------Gondolom hogy a tanuk sem veszik be ezt !?

a századik juh 2018.06.06. 07:46:27

@ORION: Nade Russell még sátánnal azonosította Abaddont, aztán Abaddon valahogy mégiscsak Jézussá vált Jehova Tanúi szemében, tehát semmi olyat nem tettek, amit eddig ne tettek volna. A Jézus-út náluk már rég Jehova utca, sőt, nemrég adták át a Jw.org-felüljárót is!

ORION 2018.06.06. 12:28:13

@a századik juh: EJJJHA -- és még Mihály is azonos Jézusal szerintük--már ha jól emlékszem!
Nagy baj van náluk a torony plázában!!!

a századik juh 2018.06.08. 05:17:29

@mikor_ebredjetek:

Jaja!

"Díjmentesen" kaptátok, "díjmentesen" adjátok, miközben a díjra szegezitek a szemetek! :)