EXJT BLOG

Mindenkinek Jehova Tanúiról

HTML doboz

Leírás

Minden éremnek két oldala van... Jehova Tanúi szervezetének is. Mi ennek a vallási közösségnek a kevésbé ismert oldalával foglalkozunk, hogy lehetőleg minél több embernek segítsünk egy objektív nézőpont kialakításában. Ha Jehova Tanúja vagy, ne félj, hiszen rengeteg Tanú olvassa még rajtad kívül az oldalt! Például vének, kisegítőszolgák, bételesek és persze a legtöbben, akik átlagos Tanúk. A névtelenségnek köszönhetően itt szabadon kérdezhetsz, cáfolhatsz és hozzászólhatsz, de szépen kérünk, előtte olvasd el a témakörrel foglalkozó régebbi cikkeket és kommenteket! Soha ne feledd:

"Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.

Flying-brain 2.jpg

Jehova Tanúi történelme:

A Vezető Testület egykori tagjának könyve:

crisis-conscience-ray-franz_hun.png

Raymond Franz - Lelkiismereti válság

Gyakran használt bibliaversek

2Mó 33:20 | Zs 146:4 | Pl 4:18 | Pl 8:22 | Pr 9:5 | Ézs 44:24 | Ez 18:4 | Dá 7:13, 14 | Mt 5:5 | Mt 6:7 | Mt 11:11 | Mt 24:14 | Mt 24:36 | Mt 24:45-47 | Mk 13:32 | Lk 23:43 | Jn 1:1 | Jn 1:18 | Jn 2:19-21 | Jn 4:34 | Jn 6:68, 69 | Jn 10:17, 18 | Jn 14:28 | Jn 17:3 | Jn 17:11 | Jn 20:17 ... | Csel 2:34 | Csel 8:30-31 | ... 1Kor 8:6 | ... Kol 1:16 | ...Héb 1:8 | ...

Utolsó kommentek

Ide küldd:

writing_01.png

columba [kukac] freemail [pont] hu

k [pont] johnny [pont] joker [kukac] gmail [pont] com

Ha szeretnéd megosztani - névtelenül is -, a kérdésed, történeted, tapasztalatod, véleményed, cikked, tanulmányod vagy javaslatod, akkor bátran írd meg a fenti címre, vagy írd meg közvetlenül az oldalon (regisztráció nélkül is!!!), itt:

>> GYORSBEKÜLDŐ <<

Mindenféle

BLOG FÓRUM

CHAT a jelenlévőkkel

"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." - Voltaire

„Nekem pedig egészen mellékes, hogy ti vagy egy emberi ítélőszék megvizsgál-e engem. Sőt, magam sem vizsgálom magamat. Mert semmiről sem tudok, ami ellenem szólna. De ez még nem bizonyít igazságosnak, ugyanis Jehova az, aki vizsgál engem.” (1Korintusz 4:3, 4)

"Ha a szervezeten kívül vagy, meghalsz. Ha a szervezeten belül vagy akkor pedig nagyon kell igyekezned, hogy ne halj meg." - Resign

"A legfájóbb kín örömet színlelni." - Márai Sándor

"Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük őket." - Albert Einstein

"Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek." - Jókai Mór

"A tudatlanságod legmagasabb foka az, amikor elutasítasz valamit, amiről nem tudsz semmit." - Wayne Dyer

TIPP: A böngésződ típusától függően a Ctrl gombot nyomva tartva a + és - gombokkal nagyíthatod és kicsinyítheted az oldalt, a jobb olvashatóság érdekében.

TIPP: Kérdésekkel taníts, ne kijelentésekkel! Érvelésedben használd a Bibliát és a Tanúk kiadványait is! Vitáidban ne kövess el érvelési hibákat!

TIPP: Ha nem vagy inkognitóban, kérünk oszd meg a cikkeinket a közösségi oldalakon! (Facebook, Twitter, Google+, stb.)

Hogyan adományozzak nektek?

Megtekintések száma

Látogatók: 

free counters


Kedves olvasónk, Te mi vagy?

látogató számláló

Indafotó képek

Énekeljünk szívből?

2018.01.02. 12:10 | t.csilla | 6 komment

"Mindenki nagyon izgatott volt, amikor a 2016-os évi közgyűlésen a vezetőtestület egyik tagja, Stephen Lett bejelentette, hogy hamarosan egy új énekeskönyvet fogunk használni az összejöveteleken..."

Jujj, de izgi, lehet valami "új világosság" is bele fog kerülni? 

De mi volt a gond a régivel? Nos, többek között az egyik nagy probléma az volt, hogy túl sokat engedett meg a nőknek. Micsoda? 

A 2017. novemberi Őrtoronyban ez áll:

szexista_megjegyzes.PNG

Kép: https://www.jw.org/hu/kiadvanyok/folyoiratok/ortorony-tanulmanyozas-2017-november/az-enekles-fontos-resze-az-igaz-imadatnak/

Így már mindjárt jobban érthető: gyermekek, fiatalok, érdeklődők, és persze nők nehogy megmondják már másoknak, hogy mit tegyenek és mit ne. Na már most, ha az énekben az áll, hogy "Őrizd meg a szívedet!", akkor joggal gondolhatja a tanácsok osztására kinevezett férfivezetőség, hogy az énekek éneklése közben asszonyaik esetleg arra gondolnak, hogy ilyen módon adnak tanácsot a férfiaknak. Ezért az új énekeskönyvben átírták a címet "Óvjuk a szívünket!"-re. 

Arról nem szólt az izgalmas bejelentés, hogy a többi felszólító módban íródott címet miért nem változtatták át (lásd alább a képen), de elképzelhető, hogy a "szív" megőrzésének kérdése az, ami leginkább idegesítőleg hathatott a férfitestvérekre, kiváltképp, ha a felszólítás a másik nem egyik tagjától, vagy egy fiatalabb személytől, ne adj Isten egy érdeklődőtől jön - még ha ilyen közvetett módon is, mint egy Királyság-ének éneklése által. Lehet, hogy egyes testvérnők hangosabban énekeltek bizonyos passzusokat, melyeket különösen alkalmazhatónak tartottak egyes testvérekre? Ez nem derül ki pontosan.

A cikk megfogalmazása szerint a tanácsadásra nem jogosult személyeknek "furcsa lehetett olyan éneket énekelni, amellyel úgyszólván megmondták másoknak, hogy mit tegyenek". Nagyon is könnyen  magunk elé tudjuk képzelni a szituációt, mikor alázatos testvérnők csoportjai járultak a vének elé szerte a világon azzal a kéréssel, hogy furcsán érzik magukat a 36. számú éneklése közben, mert nem szeretnék kiosztani az elnöklésükre kijelölt férfiakat. Ezeket a kéréseket aztán továbbították a vezető testület felé - akik számára a nők kérése parancs -, akik azonnal a cím megváltoztatását rendelték el. De az is lehet, hogy a férfitestvérek következtettek a gyülekezetükben levő nők néma szenvedésteli arcából arra, hogy mekkora szenvedést is okozhat egy ilyen című énekkel dicsőíteni Istent. Beleképzelték magukat abba a helyzetbe, ha nők lennének, akkor bizony ők nem adnának kéretlen tanácsokat, mert hát 'amit szeretnétek, hogy tegyenek veletek, ti is azt tegyétek'. 

enekek.PNGA képen néhány ilyen címet kékkel kiemeltem, melyeket nem szándékoznak megváltoztatni, pedig éppen olyan felszólító módban íródtak, mint az "Őrizd meg a szívedet!" című. Ki tudja mi lesz majd a gond az "Akarom" című énekkel? Hiszen az is elképzelhető, hogy egyesekben tisztátalan vágyakat ébreszthet (persze attól is függ, hogy ki és milyen átéléssel adja ezt elő :)). 

Ennek a furcsa döntésnek a háttere pontosan nem derül ki a nagy izgalomra okot adó bejelentésből. Az írókat feltehetően az vezérelte, hogy kiadványaikat pontosabban a Bibliához igazítsák, mely könyv maga sem szűkölködik szexista utalásokban, és mivel valamiért úgy látták, hogy konkrétan a 36-os ének címében elmaradtak ettől a sztenderdtől, azonnal korrigálták mulasztásukat (és még mondja valaki, hogy nincs elég "új világosság":)). A Biblia egyenesen azt mondja, hogy „az asszonyok hallgassanak a gyülekezetekben, mert nincs megengedve nekik, hogy beszéljenek". Még szerencse, hogy énekelni azért lehet, de azért azzal se találjanak kifogásokat, hogy bármiféle gondolatot próbáljanak meg a vezetésre kijelölt férfiak felé közvetíteni - mely énekek szövege, mellesleg éppen a felsővezetők jóváhagyásával került bele a kiadványokba -, mert "ha tanulni akarnak valamit, kérdezzék meg otthon az ő férjüket; mert éktelen dolog asszonynak szólni a gyülekezetben." (1Korinthusz 14:34, 35).

Milyen nagyszerű az a tudat, hogy a Jehova Tanúi vezetői ilyen alázatosan elismerik és kijavítják hibájukat, és minden apró részletben igyekeznek a Bibliával összhangba hozni tanaikat! 

 

 

Forrás:

https://www.youtube.com/watch?v=7jZ2ERLa1lE

Címkék: Királyság-ének

A bejegyzés trackback címe:

https://jehovatanui.blog.hu/api/trackback/id/tr1713538765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a századik juh 2018.01.02. 12:32:49

"„az asszonyok hallgassanak a gyülekezetekben, mert nincs megengedve nekik, hogy beszéljenek"."

Valójában Jehova Tanúi összejövetelein hozzászólhatnak a nők is, programot-bemutatót is tartanak, amellyel szerintem tanítanak sok esetben.

„Őrizd meg a szívedet!” című éneknek a címe és a szövege is más lett. Az új címe: „Óvjuk a szívünket!”

Helyes! Nem másnak kell megmondanom, mit tegyen a szívével -legyen AKÁR nő, AKÁR férfi- hanem a sajátommal kell foglalkoznom.

Az énekeskönyv-fotó nagyon durva!

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.01.02. 12:54:09

@a századik juh:
"Helyes! Nem másnak kell megmondanom, mit tegyen a szívével -legyen AKÁR nő, AKÁR férfi- hanem a sajátommal kell foglalkoznom."

Igazad van. Akkor ez bizonyára érvényes a férjekre meg a vénekre is, akik kéretlen tanácsokat osztogatnak pl szerelmi dolgokban, hogy ki kihez vonzódjon, vagy házasságon kívül létesít kapcsolatot, vagy saját neméhez vonzódik stb...
Mert ha ez nem így van, és csak kifejezetten a testvérnők, a gyerekek és az érdeklődők miatt változtatták meg a szöveget (amit a cikkben írnak), és pedig abból a célból, hogy kedvezzenek a férfitestvérek egójának, akkor ez nem több puszta sovinizmusnál.

a századik juh 2018.01.02. 13:15:30

@t.csilla: "sok érdeklődő, új hírnök, fiatal és testvérnő vesz részt, akiknek furcsa lehetett olyan éneket énekelni, amellyel úgyszólván megmondták másoknak, hogy mit tegyenek."

Oké.

Idézzünk fel magunkban egy olyan körzetfelvigyázói látogatást, ahol jött Körzetfelvigyázóné is.

Szelíd alázatos szavanincs nebáncsvirágok az elnyomás bugyraiba süllyedve?

Pl. Pné Franczi?

Továbbra sem cáfolom, hogy a szervezeten belül bizony mégilyenebbek a Wezetők, pl jó poénnak gondolták a közgyűlésen a "testvérnőálló" újvilág fordítást.

És mégis azt mondom, hogy pl. a vénfeleségek komoly politikai befolyással rendelkeznek, akár a saját férjükre is, és a gyülekezetre meg pláne.

Azonban nőgyűlöletet, mint olyat, nem tapasztaltam idáig, ami egyáltalán nem zárja ki, hogy te viszont igen.

Ez talán a Béthelekben érhető leginkább tetten.

" Lehet, hogy egyes testvérnők hangosabban énekeltek bizonyos passzusokat, melyeket különösen alkalmazhatónak tartottak egyes testvérekre?"

Hihi, ez felébresztett egypár emléket. Az egyik gyülekezetben volt egy önmagát felkentnek valló hölgy, akikre a vének a szervezeti előírások szerint hogyismondjam, nem százasként tekintettek.

Nos, a testvérnő operaáriákat megszégyenítő hangokat tudott kicsikarni magából a legváratlanabb részeknél... de jó is volt!

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.01.02. 14:19:02

@a századik juh:
"Szelíd alázatos szavanincs nebáncsvirágok az elnyomás bugyraiba süllyedve?"
És most azért, mert egyes vénfeleségek, vagy körzetfelvigyázónék szerinted nem annyira alázatosak, amennyire szerinted kéne lenniük, ezzel megmagyarázható a nőkkel szembeni lealázó megnyilvánulás.
Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy 'valahogyan csak helyre kell tennünk a nőket mert nagyon elkanászodtak'.

Egyes nők megtanulnak egy férfiuralmú szervezet játékszabályaival együttélni, mert ebben nőttek fel, ezt ismerik, vagy nincs elég bátorságuk/ismeretük stb kitörni ebből.
Itt nem arról van szó, hogy a nők jobbak, és EZÉRT megérdemlik az egyenrangú bánásmódot, hanem azért mert mindenki megérdemli azt, és ez nem vonható meg senkitől sem, semmilyen ideológiai alapon.

a századik juh 2018.01.02. 14:56:28

@t.csilla: "szerinted nem annyira alázatosak, amennyire szerinted kéne lenniük"

Ha a véleményem érdekel, szívesen megosztom Veled, nem kell legyártanod.

Szerintem igenis egyéniségnek kell maradni, bárki bárhogy is akar betörni, ez az alázatoskodásról a véleményem.

"Egyes nők megtanulnak egy férfiuralmú szervezet játékszabályaival együttélni, mert ebben nőttek fel, ezt ismerik, vagy nincs elég bátorságuk/ismeretük stb kitörni ebből. "

Jaja! Mert aki jól ismeri a szervezet szabályait, pontosabban be tudja lőni, hol a határ, és azt hogyan s miképp lehet átlépni büntetlenül.

Ezért pl a "Bírói ügyek"nek, mint blognak e témában is lenne létjogosultsága.

Az összefoglalásod az egyes nőkről nem adja meg azt a lehetőséget, hogy vannak olyanok, akik igenis élvezők, hogy Jehova Tanúja testvérnők, feleségek, anyák.

Pedig -saját meglátásom szerint- sok-sok-sok ilyen testvérnő van.

Jónás_ 2018.01.02. 17:57:25

Én az idős hölgyről a képen, el tudom képzelmi, hogy agresszíven énekel. Csak rá kell nézni, szikráznak a szemei és csakazértis könyvből énekel, mert képtelen együttműködni a sokkal szelidebb ábrázatú vejével, akinek a családja engedelmesen használja már az énekes telefonokat és ~tableteket.

Gondolom külön tanfolyamok és "hétvégi csoportos gyakorlatok nőknek" lesznek a bibliai igeragozások olvasás közbeni átalakításának elsajátítására. A 10 parancsolatot vagy hasonlókat ui. ezután nem olvashatják felszólítómódban. A kolossé 3:19-cel nem tudom mit kezdenek majd. Lehet, hogy teljesen ki is haggyák. Így hamarosan megjelenhetnek a női és férfi Bibliák.