EXJT BLOG

Mindenkinek Jehova Tanúiról

HTML doboz

Leírás

Minden éremnek két oldala van... Jehova Tanúi szervezetének is. Mi ennek a vallási közösségnek a kevésbé ismert oldalával foglalkozunk, hogy lehetőleg minél több embernek segítsünk egy objektív nézőpont kialakításában. Ha Jehova Tanúja vagy, ne félj, hiszen rengeteg Tanú olvassa még rajtad kívül az oldalt! Például vének, kisegítőszolgák, bételesek és persze a legtöbben, akik átlagos Tanúk. A névtelenségnek köszönhetően itt szabadon kérdezhetsz, cáfolhatsz és hozzászólhatsz, de szépen kérünk, előtte olvasd el a témakörrel foglalkozó régebbi cikkeket és kommenteket! Soha ne feledd:

"Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.

Flying-brain 2.jpg

Jehova Tanúi történelme:

A Vezető Testület egykori tagjának könyve:

crisis-conscience-ray-franz_hun.png

Raymond Franz - Lelkiismereti válság

Gyakran használt bibliaversek

2Mó 33:20 | Zs 146:4 | Pl 4:18 | Pl 8:22 | Pr 9:5 | Ézs 44:24 | Ez 18:4 | Dá 7:13, 14 | Mt 5:5 | Mt 6:7 | Mt 11:11 | Mt 24:14 | Mt 24:36 | Mt 24:45-47 | Mk 13:32 | Lk 23:43 | Jn 1:1 | Jn 1:18 | Jn 2:19-21 | Jn 4:34 | Jn 6:68, 69 | Jn 10:17, 18 | Jn 14:28 | Jn 17:3 | Jn 17:11 | Jn 20:17 ... | Csel 2:34 | Csel 8:30-31 | ... 1Kor 8:6 | ... Kol 1:16 | ...Héb 1:8 | ...

Utolsó kommentek

Ide küldd:

writing_01.png

columba [kukac] freemail [pont] hu

k [pont] johnny [pont] joker [kukac] gmail [pont] com

Ha szeretnéd megosztani - névtelenül is -, a kérdésed, történeted, tapasztalatod, véleményed, cikked, tanulmányod vagy javaslatod, akkor bátran írd meg a fenti címre, vagy írd meg közvetlenül az oldalon (regisztráció nélkül is!!!), itt:

>> GYORSBEKÜLDŐ <<

Mindenféle

BLOG FÓRUM

CHAT a jelenlévőkkel

"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." - Voltaire

„Nekem pedig egészen mellékes, hogy ti vagy egy emberi ítélőszék megvizsgál-e engem. Sőt, magam sem vizsgálom magamat. Mert semmiről sem tudok, ami ellenem szólna. De ez még nem bizonyít igazságosnak, ugyanis Jehova az, aki vizsgál engem.” (1Korintusz 4:3, 4)

"Ha a szervezeten kívül vagy, meghalsz. Ha a szervezeten belül vagy akkor pedig nagyon kell igyekezned, hogy ne halj meg." - Resign

"A legfájóbb kín örömet színlelni." - Márai Sándor

"Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük őket." - Albert Einstein

"Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek." - Jókai Mór

"A tudatlanságod legmagasabb foka az, amikor elutasítasz valamit, amiről nem tudsz semmit." - Wayne Dyer

TIPP: A böngésződ típusától függően a Ctrl gombot nyomva tartva a + és - gombokkal nagyíthatod és kicsinyítheted az oldalt, a jobb olvashatóság érdekében.

TIPP: Kérdésekkel taníts, ne kijelentésekkel! Érvelésedben használd a Bibliát és a Tanúk kiadványait is! Vitáidban ne kövess el érvelési hibákat!

TIPP: Ha nem vagy inkognitóban, kérünk oszd meg a cikkeinket a közösségi oldalakon! (Facebook, Twitter, Google+, stb.)

Hogyan adományozzak nektek?

Megtekintések száma

Látogatók: 

free counters


Kedves olvasónk, Te mi vagy?

látogató számláló

Indafotó képek

Rizpá példája a ma élő Tanúk számára (avagy ahogyan a szektás manipuláció akció közben tettenérhető)

2017.12.31. 12:00 | t.csilla | 74 komment

Előző cikkem folytatásaként, szeretném kifejteni, hogy milyen valós veszélyeket tartogathat a Biblia minden kritika nélküli elfogadása, vagyis miképp használja fel azt a Jehova Tanúi szekta tagjaik manipulálásában.

Maga az ószövetségi történet, melyre a „tanítás” épül, már önmagában felháborító, és egyike azoknak a történeteknek, melyektől az ember haja az égnek áll, de le kell nyomnia a torkán, mivel része az ihletett írásoknak. Azt mondhatná valaki, ez ugyan ízlés dolga, aki hinni akar higgyen benne, de amint látni fogjuk, ez nem teljesen veszélytelen vagy ártatlan dolog.

Rizpá (Ricpa) története a 2Sámuel 21. fejezetében olvasható. A nő Saul király egyik ágyasa, vagy másodfelesége volt, akinek két fia született Saultól. A történet szerint, már évekkel Saul halála után, Dávidnak Isten megmondta, hogy azért szenvednek éhínséget Izraelben, mivel Saul és „vérengző házanépe” sok gibeonitát ártatatlanul ölt meg. Dávid helyre akarta hozni a dolgot, így egyezkedni kezdett a gibeonitákkal, hogy valahogy kiengesztelje őket. Ezek az emberek úgy gondolták, hogy Saul hét fiát kérik emberáldozatul az őket ért sérelem kiegyenlítése érdekében. Az nem volt elég, hogy sok ártatlan ember meghalt igazságtalanul, de valamiért újabb ártatlan emberek halála furcsa módon megnyugtatta Jehovát az elkövetett bűnök miatt. Bár nem tudni, hogy konkrétan azok a fiúk, akiket ily módon rituálisan kivégeztek, tagjai voltak-e a „vérengző háznépnek” vagy sem, de nem úgy tűnik a történetből, hogy itt egy jogos bosszúról lenne szó, inkább valami beteges áldozatról, melyet egy vérszomjas Isten megbékélésére hoztak.

A történet szerint Dávid belement az alkuba, így kiadott Saul fiai közül hetet, akiket a gibeoniták feláldozhattak. Ezek közé az emberáldozatok közé tartozott Rizpá két fia is. Jóllehet a gibeoniták szövetségesei voltak az izraelitáknak, mégsem voltak túlzottan odaadóak a mózesi törvényben leírtak iránt, ami a halottak eltemetésére vonatkozott, mely szerint a felakasztott embereket még aznap el kellett volna temetni (5Mózes 21:22,23).  De ebben az esetben, miután a férfiakat felakasztották, azokat még hosszú ideig, talán hónapokig is az akasztófán hagyták, látszólag senkit nem zavart annak ténye, hogy újabb törvényszegések történtek. Mindeközben Rizpá kiment az akasztott fiai teteméhez, és türelmesen várta, hogy eltávolítsák azokat. Mivel ez nem történt meg, így védelmezni kezdte a halottakat attól, hogy ragadozó madarak vagy vadállatok széttépjék őket, a hullákra zsákokat borított. Rizpá gyakorlatilag kiköltözött az akasztott emberek mellé, és hosszú idő (kb fél év) ideje alatt folytatta a halottak védelmezését. Míg végül Dávidnak eszébe jutott, hogy el kellene temetni ezeket a férfiakat, így elhozatta Saul és Jonathán csontjait, és egy kiemelt helyre temettette őket a felakasztott fiaival együtt.

The Kindness of Rizpah, James Tissot

James Tissot: Rizpá kedvessége
Forrás: http://www.womeninthebible.net/women-bible-old-new-testaments/rizpah/

Ezt a történetet használta fel Mark Noumair a Gileád iskola 2017. decemberi 143. diplomaosztóján, mely megtekinthető a jévétévé-ben (Noumair előadása kb. az 53. percnél kezdődik), az Isten iránti feltétlen hűség és "megfelelő viselkedés" alátámasztására. Az előadás nem csupán egy kisebb közönség számára elérhető – ellentétben a korábbi gileádelőadásokkal szemben – hanem minden Tanúnak, beleértve a gyermekeket is. A szörnyű bibliai történet, így gyermekek százezrei előtt elevenedhet fel, és válhat nem csupán „fogyaszthatóvá”, de példaértékűvé is számukra.

De nézzük milyen tanulság vonható le ennek a szerencsétlen asszonynak a történetéből, aki az akkori vezetők döntéseinek vált áldozatává, ami ellen semmit nem tehetett. Most eltekintve attól, hogy lehetséges, hogy ez csupán egy fiktív történet, amire a Tanúknak ma példaként kéne tekinteniük, tételezzük fel, hogy valóban történt ilyen esemény és létezett Rizpá, aki ennek a horrortörténetnek a szereplője volt. Akármi is volt a szitu, itt egy olyan asszonyról van szó, akit utolért minden szülő rémálma: meghaltak a gyermekei. Ráadásul egy igazságtalan kivégzés által, valakik régi bűne következtében történő kiegyezésből kifolyólag. Ezt a borzalmat további igazságtalanságok tetőzték, mivel úgy tűnt senkit nem érdekel sem a halottak sorsa, sem maga Rizpá gyásza melyben egyedül maradt. Az emberi- szülői fájdalomnak ezt a példáját használja fel Mark Noumair, a szervezet dobbermanja, arra, hogy a követőket engedelmességre bírja, mely később jutalommal jár. Noumair, aki életében leginkább misszionárius volt, nem sok beleérzést tanúsít ebbe a szülői fájdalomba, önmaga nem lévén szülő (illetve semmi forrás nem utal arra, hogy az lenne). Úgy tűnik, egyébként más szervezeti problémáknak (pl. a két tanú szabály) is ilyen hátterük lehet, mivel olyan emberek próbálnak "szülői" vagy egyéb érzéseket átélni, és tanácsokat adni, akik totál nincsenek képben és nem is lehetnek, mert nem éltek át hasonló élethelyzetet, és ennek tényét sem akarják elismerni. Egyszerűen nem fogják fel az emberi érzéseket, így nem is értik, magát a problémát sem, kiváltképp, ha gyermekekről van szó. Bár maga a szülőség megléte még nem feltétlenül jelent érzékenységet más emberek - beleértve a saját gyermekeik - problémáira, mert ez elsősorban nem ettől függ, hanem attól, hogy mennyire képes beleélni magát valaki a saját gyermekkorába és annak kiszolgáltatottságába, amihez a szülőség elvileg közelebb vihet valakit (bár ez azért nem történik meg minden esetben). Noumair feltehetően nem merülhetett el túlságosan efféle lelki dolgokban, mivel a Gileád egyik oktatójaként teokratikus karrierje igen lefoglalhatta, így tökéletes eszközként szolgálhat a vezető testület agymenéseinek közvetítésében, így minden probléma nélkül „pozitív tanulságos esetként” volt képes prezentálni ezt a borzalmat. (Kétségtelen, hogy Rizpá tette - ha valóban megtörtént eseményről volt szó -, minden emberi elképzelést felülmúl, ezt nem vitatom, viszont ez még nem teszi vonzóvá önmagában azt az Istent, aki ilyen helyzetbe hoz ártatlan embereket. Szintén kérdésesek azok a részek, melyekről nem ír a Biblia, és a Noumair által levont következtetések, melyeket ezekből a le nem írt részletekből hozott ki, és amire felhasználta azokat.)

Rizpah, Frederich Lord Leighton

Frederick Lord Leighton: Rizpá
Forrás: fentebb

Noumair „Az izzó szén” címet adta előadásának, melyben elismerte, hogy Rizpá szavai nem lettek ugyan feljegyezve a Bibliában – így végül is nem lehet tudni, hogy pontosan hogyan érzett azok felől, amiken keresztülment – mégis „viselkedése” hatalmas tanulsággal bír Jehova mai szolgái számára. Az előadásból megtudhatjuk, hogy Rizpá nevének jelentése „izzó szenet” jelent szó szerint, ami nyilván arra utalhat, hogy milyen mélységes szeretettel bírhatott Jehova iránt. Érdekes megfigyelni, hogy a szervezet meddig megy el tagjai manipulálásában, vagyis milyen horror-sztorikat képes kihalászni a Bibliából annak érdekében, hogy elaltassa a tagok lelkiismeretét és érzéseit a szervezet képviselőinek mulasztásaival és hibáival szemben. Mert nyilvánvalóan arra ment ki a dolog, hogy bemutassanak valakit, aki mennyi szenvedésen ment keresztül legfőképpen „Isten népének” vérbűne (amiről azért ne felejtsük el, hogy javarészt Jehova parancsára történt öldökléseknek köszönhették), és a vezetők érzéketlensége miatt, és mégis kitartott (amit, ugye megint nem tudunk, csak annyi bizonyos hogy egy epikus tettet hajtott végre a halott fiai érdekében...). Az üzenet lényege az, hogy nem baj, ha nem érted, mi és miért történik veled, az sem baj, ha a vének tojnak a szervezeti útmutatókra (na meg amúgy a Bibliára is, mint ahogyan a történet szerint a Biblia addig megírt részét, a mózesi törvényt is nagy ívben figyelmen kívül hagyták), te csak tűrjél, menj tovább, ne add fel. Mindamellett, hogy a Biblia történeteit kritikusan tekintem, nem hiszem, hogy a történet olvasásakor feltétlenül erre a következtetésre jutna egy független olvasó. Inkább tetten érhető itt egy szektás manipuláció, melyhez egy bibliai történetet használnak fel, egy olyan hallgatóság előtt, akiket már korábban meggyőztek annak "isteni" eredetéről, vagyis nem vonhatják annak kijelentéseit kétségbe - nos, nem súlyos következmények nélkül -, sőt fogadalmat is tettettek velük ami a szervezet iránti elkötelezettséget is magában foglalja. Egy ilyen hallgatóságban nem valószínű, hogy bárki is azt mondja "nos, ez is egyféle értelmezés, de nem hinném, hogy azért mert Rizpá elhessegette a madarakat, nekem is el kéne tűrnöm X testvér bunkóságát....."

Noumair, a történetből levonható hatalmas „tanulságot” a következő teokratikus csomagolásban adta elő: „......[Rizpá] nem magára akarta felhívni a figyelmet, nem is a fiai jogaiért harcolt, nem: megértette és tisztelte Jehova nézetét az emberi életről, Jehova irányadó mértékeivel összhangban cselekedett még óriási áldozatok árán is, lenyűgöző a hozzáállása, nem igaz?....” Ha ezek után úgy érzed, hogy Rizpá ’hozzáállása’ téged mégsem nyűgözött le annyira, sőt inkább sajnálatot érzel a szerencsétlen nő iránt, és története inkább annak iskolapéldájaként tekinthető, hogy milyen hatása lehet Jehova törvényeinek, és az azt képviselő embereknek mások életére, de még csak Jehova emberi életről alkotott nézete, ahogyan ebből a történetből lejön, sem hatott rád túlságosan felemelően, akkor el kell hallgattatnod az ilyen kételyedet, mivel a tanítást és az értelmezést nem rád bízták. Ha pedig az merülne fel benned, hogy egy "szerető Isten" hogyan képes ilyen borzalomra, akkor meg egyenesen a Bibliát vonod kétségbe, így nem sok esélyed van arra a „jutalomra”, mely a hithű követőknek kijár.

Pedig a jutalom nem volt kevés „Rizpá” esetében sem, akiben „erősen izzott a szeretet és a hűség”, mert miután Dávidnak jelentették az asszony tettét, Noumair szerint a király a normális temetésnél (ami amúgy is kötelessége lett volna a törvény szerint) „még ennél is többet tett”...(avagy addig nem tett semmit, és így a semminél többet tett...:). Dávid, akit addig baromira nem érdekeltek sem a feláldozott férfiak, sem azok anyjának sorsa (a mózesi törvényről nem is beszélve), ezúttal nagy kegyet gyakorolt a hűséges Rizpá irányába: elhozatta Saul és Jonathán tetemeinek maradványát, és eltemette azokat az asszony fiaival együtt. „Így Rizpá többet kapott, mint amire számított, mivel láthatta azt, hogy a fiai és az édesapjuk csontjait együtt temették el”. (Itt meg kell jegyezni, hogy arról a Biblia nem beszél, hogy ez egy elégtétel volt Rizpá számára, ezt a részletet már Noumair adja hozzá a történethez.)

Vow, hát ez fantasztikus! Ki gondolta volna, hogy Jehova ENNYIRE nagylelkűen megjutalmazza szolgáit? Rizpának igazán megérte átélni fiai igazságtalan halálát, és kergetni a madarakat hónapokig, hogy azok ne ehessék meg a halottakat! Mindezért a heroikus tettéért elnyerte méltó jutalmát: fiai és férje csontjai egy VIP temetőbe kerültek! Igaz, Noumair beszédében ezen a ponton már egyértelmű feltupírozás történt, mivel a bibliai szövegrészben semmi nem utal arra, hogy az asszonynak leesett volna az álla Dávid nagylelkűségétől, de nyilván Noumair szövegének megalkotói szerint ez volt a kívánatos és egyedül lehetséges szcenárió, hiszen mi másért is kerülhetett volna a nő neve és tette feljegyzésre a Bibliában - melyből azért a legtöbb nő neve kimaradt - ha nem azért, mert különleges módon volt képes tolerálni a vezető férfiak mulasztásait, így "viselkedésével" hozzájárulni az isteni név dicsőítéséhez. Rizpá kétségtelenül nem holmi hisztérika volt, aki fájdalmában elküldte volna melegebb éghajlatra a fiait kivégző uralkodót....bár pillanat, lehet hogy ezt tette volna mégis, és éppen EZÉRT nem került feljegyzésre egyetlen szava sem, mert az nem lett volna túl hízelgő, és biztosan nem lehetett volna ilyen szép happy endet kihozni belőle?  

De most komolyan, melyik szülő lenne attól elájulva, hogy a gyermeke csontjai végre jó helyre kerültek? (már amelyik nem agymosott ennek a gondolatmenetnek a bevételére...) Talán maga a temetés ténye megkönnyebbülés lehetett a nő gyászában, de hogy ez lett volna a jutalma az átélt szenvedésékért, az kérdéses. Létezik olyan ember, akinek ez bármiféle vigasz vagy elégtétel lenne a szenvedéseiért? Csak gondolj bele, hogyan éreznél, ha te magad lennél egy ilyen helyzetben? Gyermekeidet brutálisan kivégzik egy ostoba vallási előírásnak köszönhetően, majd – mivel ez az áldozat már kiengesztelte Istent, vagy legalábbis a dolgok elsimulni látszanak – mások túllépnek ezen, és mindenki magasról tojik a szenvedésedre. Nem kéne-e az összes normális emberi ösztönödet elnyomnod annak érdekében, hogy megfelelően tudj „viselkedni”? És pontosan ez az, amire kimegy az oktatás is: ne tereld magadra a figyelmet, ne harcolj a jogaidért, sőt hozzál emberfeletti áldozatokat azért, hogy viselkedéseddel ne hozz szégyent Jehova nevére! És akkor a te hozzáállásod is lenyűgöző lesz! Ez a dolog lényege, ide akartak kilyukadni, mert valahogyan csak meg kell indokolni a Bibliából, hogy miért és hogyan kell alárendelődni egy olyan hatalomnak, mely a legkisebb érdeklődést sem mutatja a jóléted iránt!

Nem lett volna értelme egy ilyen történetet előrángatni és értelemmel felruházni, ha nem történnének hasonló igazságtalanságok a szervezetben, melyek ellenére is bent akarják tartani a tagokat, bűntudatot keltve bennük, és Isten elleni lázadóknak tekintve őket (nos, olyanoknak, akik hagyták kihűlni az Isten iránti szeretetüket), ha nem képesek lenyelni az ostobaságokat és a szemétségeket. Érdekes, hogy nem a vezetők lettek most sem elővéve, hanem az egyszerű hívek „odaadása” lett megcélozva, ami olyannyira hajaz a szervezet belső problémamegoldására is, miszerint nem azzal van a gond, ahogyan a vének eljárnak, a tanításokkal meg végképp nincs gond, hanem veled van gond, aki nem bízol és nem engedelmeskedsz, "önmagadra tereled a figyelmet", "nem maradsz meg a helyeden", "nem szenveded el, ha igazságtalanság ért", "nem jársz el Jehova irányadó mértéke szerint" és "nem hozol áldozatokat Jehováért, hogy megszenteld a nevét" stb. És mindezt miért: mert nem szereted Istent eléggé. Micsoda aljas módja ez mások manipulálásának!

Noumair így vonja le a konklúziót:

„......például jól tudod, hogy bizonyos helyzetekben mi a teokratikus eljárás, mit mondanak az útmutatók, azonban könnyen lehet, hogy valamilyen szervezeti változás történik, olyan, ami személy szerint téged is érint, azonban nem tudod az okát......mit fogsz tenni? Rizpához hasonlóan tedd azt továbbra is, amit a körülményeid megengedhetnek, hessegesd el a madarakat, a negatív gondolatokat, ne engedd, hogy kialudjon a Jehova iránt érzett izzó szereteted....mindezen szenvedések ellenére, Rizpá szívében annyira lángolt a Jehova iránti szeretet, hogy hűséges maradt, nem lépte túl a hatáskörét és bízott abban, hogy idővel jobbra fordul a helyzet....” (kiemelés tőlem)

A végkövetkeztetésekben az előadó már egyenesen sci-fi-be illő részletekbe megy, hiszen arról beszél, hogy Rizpá hűséges maradt, nem törték meg a próbák, sőt a vezetők látszólagos hanyagsága nem oltotta ki a vágyát, hogy azt tegye, ami tetszik Jehovának. Igaz, erről egy szó sem esik a Bibliában, mint ahogyan maga Rizpá sem jut szóhoz,..... de hát mi más történhetett, ha nem ez?

„...Megtanítja neked, hogy hogyan nézz szembe méltósággal a megpróbáltatásokkal. Ha úgy érzed, hogy igazságtalanság ér, csak dolgozz tovább, lásd el a feladataidat, tedd azt, amit tudsz, hessegesd el azokat a madarakat, tápláld a szeretet tüzét a testvérek és Jehova iránt, várj Jehovára, hogy elrendezzen minden ügyet és légy biztos abban, hogy jobbra fordul a helyzet a közeljövőben vagy az újvilágban, mert megéri...” (kiemelés tőlem)

A jutalom igen homályos és Rizpá esetében sem volt különösebben látványos, de abban biztosak lehetünk, hogy azt is megtanítja a tagoknak egy ilyen történet, hogy miképp nyomják el magukban emberi érzéseiket, és miképpen váljanak egy manipulatív szekta érzéketlen katonáivá. Egy olyan szektáévá, melynek képviselői a kisujjukat nem fogják mozdítani értük, ha igazságtalanság vagy tragédia éri őket (melyeket talán maguk a vezetők idéztek elő...), sőt az is az ő hibájuk lesz, ha emiatt fel mernek háborodni.

De másra is megtaníthat, mégpedig arra, hogy mennyire veszélyes dolog elnyomni a saját érzéseidet és kritikus gondolkodás nélkül magadévá tenni bármit (beleértve a Bibliát is), melyet később manipulálásodra használhatnak fel ellened. Az a tény, hogy ez a beszéd elhangzott, sőt a jévétévében is látható, megmutathatja egyeseknek, hogy milyen messzire képes a szervezet elmenni annak érdekében, hogy kikövetelje magának tagjaik engedelmességét, így „megtaníthatja” azok igazi arcát meglátniuk.

Hogy TE mit fogsz megtanulni belőle, ez csak tőled függ.  

 

 

Írta: t.csilla 

 

 

 

Forrás:

https://www.youtube.com/watch?v=xG97KQ1W360&t=4506s

Címkék: manipuláció Rizpá Mark Noumair

A bejegyzés trackback címe:

https://jehovatanui.blog.hu/api/trackback/id/tr2613531391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a századik juh 2017.12.31. 13:58:20

Hurrá, szervezetkritika!

Témaválasztásban a Watch Tower verhetetlen! :)

" Ha úgy érzed, hogy igazságtalanság ér, csak dolgozz tovább, lásd el a feladataidat, tedd azt, amit tudsz, hessegesd el azokat a madarakat"

De miért érhet minket igazságtalanság Jehova szervezetében?

"Egyszerűen nem várhatjuk el automatikusan a testvéreinktől, hogy szeressenek minket!"ahogyan azt nemrég az egyik kongresszuson többször, halálkomolyan elmondták.

Se szeretet, se igazság, erről fogják tudni, hogy Abaddon tanítványai vagyunk!

Vitatkozo 2018.01.01. 01:36:36

Én itt másfajta manipulálást is látok. Nekem úgy tűnik, mintha az ide író ex-JT-k ugyanazt a manipulálást folytatnák, mint a Központ, sőt mintha rá is tennének egy lapáttal, mert részletesen elmagyarázzák azt, ami a Gileád iskolán elhangzott, amit amúgy a nagy többség el sem olvasna. Mintha rájátszanának a Központ agymosására úgy, hogy közben ex-JT-nek álcázzák magukat. Az írásukkal és gondolatmenetükkel az ide tévedő JT-k irányába a tehetetlenség és kiszolgáltatottság érzését sugározzák. Ők is egy olyan irányba manipulálnak, hogy a JT olvasónak még rosszabb legye a közérzete, még sz@rabbul érezze magát. Pedig milyen jó fel lehetne használni például a két tanú szabályt! Hiszen ha nem látja senki, akkor az érzéketlen vént pofán is lehetne vágni, és akkor a 2 tanú szabály a gyermekét védő szülőt, vagy az igazságtalanul megrágalmazott, elnyomott JT-t védené. Ez ilyen egyszerű lenne. Az ilyen megoldásokat kéne körüljárni és gyakorlati útmutatót nyújtani. Mert nem az a megoldás, hogy a JT-k hagyják ott a Szervezetüket, hanem az a megoldás, hogy maguk az egyszerű tanúk hozzák rendbe a viszonyokat, harcoljanak a bibliai elvek betartásáért, ha kell, még a Szervezet vezetői ellen is. Véneiket helyezzék nyomás alá. A Tanúk ne a Luther-féle megoldást kövessék, mert Luther nagyon rosszul tette, hogy egy új egyházat alapított. A Katolikus Egyházat kellett volna belülről megreformálnia, rafináltan és a lehetőségeket kihasználva, még annak árán is, ha egy kicsit megalkuszik és előtte pápának választatja magát. Napjainkban (mivel nem a középkorban vagyunk) nincs mitől félni. Hiszen ha egy gyárba próbálom nyomás alá helyezni a főnökömet, akkor kirúgnak és nem biztos, hogy lesz másik állásom, úgyhogy ott (a civil életben) a dolog elég rizikós. Tehát a munkahelyen van mitől félni. De a gyülekezetben mitől kéne félni akkor, ha a Biblia szerint járunk el? Középkorban Luthernek is rizikós volt forradalmat csinálnia. De JT körében, ma 2018-ban miért ne lehetne pofán vágni azt, aki még a bibliai szabályokat is megsérti? Ráadásul még a 2 tanú szabály is védené a „reformert”! Akkor mi itt a rizikó? Hát ennyire legyávultunk? Ezt kéne - Jézus „ne féljetek” szavaira hivatkozva – elmagyarázni. A Szervezet már megvan, nagy szervezet, 100 évig tartott a kiépítése és túlnyomó többségben igazságos emberek vannak benne. Bűn volna ezt tönkretenni. Helyette inkább vissza kéne foglalni.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.01.01. 06:06:25

@Vitatkozo:
Hát foglald vissza:) Nyugodtan harcoljál csak a vezetők ellen, alkalmazzad a Biblia alapelveit! Ugyan mitől kéne tartanod, ha Isten veled, ki lehet ellened? Rizikó meg egyáltalán nincs a dologban, mert legrosszabb esetben kitagad az egész családod, munkanélkülivé és földönfutóvá válhatsz....de hát abból is fel lehet állni - volt már olyan, akinek sikerült.
(mondjuk, ha már a munkahelyeden is behúzod füled-farkad, akkor biztosan nem lesz könnyű ennél nagyobb volumenű témákban forradalmat csinálnod....)

Semmiféleképpen ne érezd magad tehetetlennek és kiszolgáltatottnak, hiszen rengeteg dolgot megtehetsz, ahogyan írod is: "Pedig milyen jó fel lehetne használni például a két tanú szabályt! Hiszen ha nem látja senki, akkor az érzéketlen vént pofán is lehetne vágni, és akkor a 2 tanú szabály a gyermekét védő szülőt, vagy az igazságtalanul megrágalmazott, elnyomott JT-t védené. Ez ilyen egyszerű lenne. Az ilyen megoldásokat kéne körüljárni és gyakorlati útmutatót nyújtani."

Micsoda nagyszerű ötlet! Próbáld ki, hogy a "két tanú" szabály érvényes-e ilyen esetekre (én már nem vagyok bent, nem tehetem meg, de te igen), és számolj be róla, hogyan sikerült. Tudod mit? Írok neked erről gyakorlati útmutatót: keress egy elhagyatott helyet a Királyságteremben, egy olyat, ami nincs bekamerázva. Keress egy indokot, amivel elcsalsz egy vént (lehetőleg számodra unszimpi legyen, hogy könnyebben végre tudjad hajtani az akciódat). Keverj le neki egy nagy pofont, és tagadd le ezt rögtön utána. Extra tipp: nehogy bevalld tettedet egy esetleges bíróin, mert a vallomásodat felhasználhatják ellened, és mivel valaki fültanúja lenne megtört szavaidnak, így már rögtön meglenne a "két tanú".

Sajnálom, hogy amúgy sem jó közérzetedet tovább rontotta írásom, de hát akkor ne olvass ilyen "hitehagyott" oldalakat. Lehet, hogy neked a nyáj melegére szükséged van, és inkább elszenveded a fingszagot, ami enyhén körüllengi a légkört. Jusson eszedbe ez, mielőtt pofozkodni kezdenél a vének köreiben, mert lehet csalódások fognak érni a "két tanú" szabály alkalmazásának következetességében.

Amúgy meg el nem tudom képzelni, hogy mi módon jutottál a cikkből az általad leírt következtetésre...

Vitatkozo 2018.01.01. 09:37:49

@t.csilla: Lehet, hogy írásomon könnyű fogást találni, lehet, hogy ötletem technikailag kidolgozatlan. Mindenesetre az én megoldásom - már csak az az "apróság", hogy egyáltalán ilyen gondolatokat felvetettem - sokkal felszabadítóbb (pontosabban: pszichikailag egészségesebb), mint ami a Te írásodból jön le.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.01.01. 10:28:58

@Vitatkozo:
Már az is jó, hogy felmerült benned az ötlet és nem érzed magad tehetetlennek. Lehet, éppen a cikk olvasása némiképp tudatosította benned a tehetetlenséget, és az erre való reakciód tett hirtelen ennyire kreatívvá...? Ez is elképzelhető, és már az is jó, hogy saját fejedből pattan ki valami és nem arra vársz, hogy más mondja meg neked, hogy mit lehet tenni a jóléted érdekében.

Csak egy aprócska észrevétel: ha attól érzed magad jól, hogy másokat megpróbálsz lekicsinyelni, akkor "felszabadultságod" nem lesz hosszú életű, és mehetsz vissza abba a gödörbe, amelynek alját a szekta "minden-mindegy, úgyis Isten Királysága fogja megoldani az összes bajunkat"-ideológiája kényelmesen megágyazta azoknak, akiknek nincsenek tökeik bármit is tenni a saját érdekükben.
Szívesen veszek bármilyen észrevételt, vagy kritikát írásommal kapcsolatban, de azzal, hogy 'miért erről írtál, miért nem arról, mert én ettől nem érzem jól magam', nem tudok, és nem is akarok mit kezdeni. Ez a kritikus szellem, ami arról szól, hogy az illetőnek mindig éppen az nem jó, ami van. A kritikus gondolkodáshoz semmi köze.

Az jó, hogy felszabadultál attól a gondolattól, hogy neked is lehetnek megoldásaid - ellentétben az cikkemmel, amitől csak még jobban lehangolódtál -, de majd írd meg, ha tettél is valamit ennek érdekében.

Vitatkozo 2018.01.01. 11:55:18

@t.csilla: " ha attól érzed magad jól, hogy másokat megpróbálsz lekicsinyelni ..."

"Nem adhatok mást, csak mi lényegem" (Madách), hisz Vitatkozó az én nevem!

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.01.01. 13:07:54

@Vitatkozo:
:)
Akkor várjuk a beszámolódat arról, hogy hogyan sikerült a pofon....

Egy_nick 2018.01.01. 19:12:17

@Vitatkozo: Ne erről vitázzatok, mert ezt ezer évek óta senki sem tudja megoldani, ugyanis minden nagyobb létszámű emberközösség (vallásközösséget is beleértve) szükségszerűen elidegenedik a saját vezető rétegétől. Viszont mondok egy sokkal érdekesebb problémát. Nézzétek meg először ezt a videót:

youtu.be/GmnzcPTP8iQ

majd tegyétek fel a kérdést: Vajon JT Vezető Testületének nem a filmben szereplő jelenség miatt kellett a régi helyükről (Brooklinból) elköltözniük? A film elején mutatnak egy térképet, a leomlott ikertornyok környéjéről. Jó volna, ha valaki feltenne ide egy másik térképet, melyen el lehetne helyezni a Vezető Testület főhadiszállását a leomlott ikertornyokhoz viszonyítva. Mert nem lehettek ezektől az eseményektől annyira messze...

Brigi40 2018.01.03. 00:27:41

Valamiért Jefte lánya jutott eszembe a történetről. Gyerekkoromban sokszor olvastam az Én könyvemet,benne a Jefte Ígérete fejezettel. Már akkir se tudtam ezt a történetet beleilleszteni egy szerető isten karakterébe. Titikban abban bíztam,hogy némi félreértés az egész és csupán templomi szolgálatra ajánlotta fel Jefte a lányát,nem pedig a halálra. Ha meg mégis,én ilyen istennek nem akarok szolgálni és olyan új világban se szeretnék élni ahol ő az isten

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.01.03. 08:31:15

@Brigi40:
"Fogadalmat tett Jefte az ÚRnak, és ezt mondta: Ha valóban kezembe adod az ammóniakat,akkor bármi jön ki elém házam ajtaján, amikor békességgel visszatérek az ammóniaktól, az ÚRé lesz az, feláldozom égőáldozatul."
(Bírák 11:30-31)

Az előző cikk 14. pontjánál volt szó Jeftéről is:
jehovatanui.blog.hu/2017/12/27/elmondhato-e_hogy_a_biblia_a_szeretetrol_szol_es_egy_felsobbrendu_erkolcsot_kepvisel

Az "Én könyvem" valóban megszépíti a történetet, és templomi szolgálatról tesz említést, bár a Bibliában nem ez van írva. De tegyük fel, hogy valóban templomi szolgálatra ajánlotta fel a lányát. Képzeld el, hogy te vagy egy fiatal szép lány abban az időben, már van is egy szerelmed, akivel össze akarsz házasodni, erre az apád ilyen ostoba fogadás végett apácának ítél egész életedre. Amúgy Jefte is tudhatta, hogy hülyeséget csinál, hiszen megtépte ruháját, és jó hogy nem a lányát vádolta, hogy miért ő jött ki elsőnek az üdvözlésére, az meg sem fordult a fejében, hogy ő mekkora tulok volt, hogy ilyen fogadalmat tett.
Persze, ha valóban égőáldozat történt, ahogyan a Biblia írja, akkor meg az egész történet hátborzongató, és bizony az Újszövetség hitelességének sem tesz jót, hogy egy ilyen vadbarmot a hit példaképei között tartanak számon benne.

a századik juh 2018.01.03. 09:40:37

@t.csilla: 5 Felépítették a Baál magaslatait,

hogy elégessék fiaikat égőáldozatul Baálnak,+

amit nem parancsoltam,

nem is mondtam,

és ami soha fel sem ötlött a szívemben*.+’«
Jeremiás 19:5 NWT

Jónás_ 2018.01.03. 09:57:57

@t.csilla: Megnéztem és valóban égőáldozatot ír az NVT is a Bírák könyvében. Viszont ez nem számít a tanúknak, mert a legutóbbi tanítás, bizonyítékok helyett, természetesen "nyilvánvalózva és egyértelműzve" olvasható a 16.04-es Őrtoronyban.
wol.jw.org/hu/wol/d/r17/lp-h/2016281#h=22

Jónás_ 2018.01.03. 09:59:34

Így hát nem a Bibliának, hanem az Őrtoronynak fognak hinni ismételten.

2018.01.03. 10:23:56

@tikikus55:
Te normális vagy ember? Kikérem magamnak, egy szavaddal sem tudok egyetérteni. A hideg is kiráz az ilyen hitvédő keresztes katonáktól, mint amilyennek látszol a leírtak alapján.

a századik juh 2018.01.03. 10:39:48

@Jónás_: Megengedte-e a Törvény, hogy az égőáldozat egy ember legyen?

Jónás_ 2018.01.03. 11:48:29

@a századik juh: Sok mindent nem engedett a törvény, mégis megcsinálták. És nem mindíg volt következmény.

tikikus55 2018.01.03. 12:02:55

@Marci kérdez: Te pszichiáter vagy? Hogy meg mivel nem értesz egyet, az a Te dolgod, ahogy az enyém meg az, hogy Veled ne értsek egyet.Aki csak személyeskedni tud, mint itt sokan, az mitől olyan büszke magára?

2018.01.03. 14:18:26

@tikikus55:
Nem, egyáltalán nem vagyok pszichiáter, csak egy egyszerű ember. Mivel a MINDENKibe én is beletartozom sértenek az alábbi szavaid:

"MINDENKI vadbarom, gyilkos, parázna, káromló, apagyilkos, perverz, stb. Mivel MINDENKI végképp romlott állapotban van, naponta a legsúlyosabb bűnöket követjük el, tehát mi mind gonoszok és kegyetlenek, gyilkosok és tolvajok vagyunk."

El sem tudom mondani, hogy mennyi olyan emberrel volt kapcsolatom az elmúlt évtizedeimben, akik hasonlóan vélekedtek. Szerencsére ez már a múlt, mert ma már én válogatom meg a társaságomat. Az ilyenek észre sem veszik, hogy mennyi kárt tudnak okozni (Isten nevében) a szavaikkal, ha meg valaki felhívja a figyelmet mindezekre, még nekik áll feljebb. Lementek a térképről, és sokkal tovább mentek az írásokon, mint kellene. Ezzel nincs baj, ha az ember magával viaskodik ilyen módon, de ezt kiterjeszteni mindenkire, az már nem oké.
Ezek mind személyeskedések, és büszkeségről árulkodnak, mint aki mögött maga Isten áll karddal a kezében. Szóval te vagy magas lovon felebarátom, úgyhogy a felém intézett kérdéseidet magad válaszold meg.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.01.03. 14:31:24

@tikikus55:

Bemásolom ide a hozzászólást, amit töröltem, és a hozzászólót is kitiltottam egy napra, hogy rendezze sorait.
Semmiféle vallási ideológiába csomagolt sértegetéseket nem szeretnék eltűrni a posztom alatt

"@t.csilla: A "vadbarmozás" és egyéb minősítő jelzők használatától én tartózkodnék. Ugyanis MINDENKI vadbarom, gyilkos, parázna, káromló, apagyilkos, perverz, stb. Mivel MINDENKI végképp romlott állapotban van, naponta a legsúlyosabb bűnöket követjük el, tehát mi mind gonoszok és kegyetlenek, gyilkosok és tolvajok vagyunk. A zsidó levélben felsoroltak, akik példaként állnak, NEM a saját erejükből lettek azok. Mind vagy gyáva volt (Bárák, Gedeon), vagy gyilkod (Dávid) vagy hazug (Ábrahám) stb. Itt a leghangsúlyosabb, hogy Isten még ILYEN csotrogánmy emberekből is mint mi, tud alkalmas embereket faragni az Ő szolgálatára, KRISZTUS váltságán keresztül és a miatt. Hogy pedig Jefte ettől a meggondolatlanságától függetlenül hűséges volt, azt győzelme mutatja az elnyomók felett. Továbbá később bánta meggondolatlanságát, és az őszinte bűnbánat megbocsájtást hoz Istennél, aki szerető, kegyelmes és irgalmas."

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.01.04. 07:00:55

@Jónás_:
Miért kéne? Én egy véleményt írtam, egy olyan személyről, aki a gyermekét feláldozta a saját ostobasága miatt. Ugyan minek kéne neveznem, úriembernek (ahogy szokták manapság a tahó bunkó bűnözőket)? Részemről indulatról nem volt szó, amikor Jeftét vadbaromnak neveztem, mert a bibliai leírás alapján tényleg egy vadbarom volt.
Én nem tikikusról jelentettem ki ezt (bár nyilván róla is meg van a véleményem, de ez most mindegy....), hanem egy olyan rendkívül alacsony színvonalú, alpári személyről, aki képes elkövetni egy ilyen borzalmas tettet (és akit ezzel egyidőben Isten hithű szolgájának tartanak), amelyről tikikus úgy tartja, hogy ilyet bármelyikünk elkövet a nap minden percében, mert mi (mindannyian) már csak ilyen csotrogány emberek vagyunk.
Hát nem, mert igenis vannak különösen beteg és elvadult emberek, és Jézus váltságáldozata nem ér attól többet, hogy valaki minél többet bűnözik, és nem is emeli ki jobban annak értékét. Ha tikikus azonosulni tud valamilyen oknál fogva ezekkel az emberekkel, az legyen az ő saját problémája, de kiterjeszteni ezt mindenkire, sértegetni másokat, mintha mindenki bűnöző lenne, és a vallásosság lényege csupán az lenne, hogy ezeket az ocsmány tetteket az emberek le tudják vezekelni. Ez egy igen aljas manipuláció, melyet a szekták oly nagy előszeretettel alkalmaznak a tagjaik elaltatására, és a köreikben levő bűnözők védelmezése céljából. Ezen a blogon, ahol olyan emberek fordulnak meg, akik áldozatul estek ilyen és hasonló körmönfont érveléseknek (amit aztán emberi hibáknak, tökéletlenségeknek állítottak be nekik), különösen veszélyes lehet, ha meg vannak tűrve az ilyesmik.

A bűn és a bűncselekmény között különbség van, és ha ezt a kettőt nem választják szét, hanem egybemossák, az látható az Őrtorony eljárásából a gyermekek elleni szexuális bűncselekményekkel kapcsolatban is, hogy ez mennyire veszélyes lehet. Tikikus a kommentjében gyakorlatilag ugyanezt tette.

Tikikus kommentjét azért másoltam be, hogy látható legyen kifordítptt érvelése, amit felhozott szavai alátámasztására: "Hogy pedig Jefte ettől a meggondolatlanságától függetlenül hűséges volt, azt győzelme mutatja az elnyomók felett. Továbbá később bánta meggondolatlanságát, és az őszinte bűnbánat megbocsájtást hoz Istennél, aki szerető, kegyelmes és irgalmas."

Mintha az bizonyítaná Isten helyeslését, mert győzött a csatákban? Ez úgy hangzik, mint amit az Őrtorony állít a számbeli növekedés és Jehova áldása közötti összefüggésről. Amúgy meg érdekelne, hogy hol tanúsít bűnbánatot Jefte, vagy ez is csak egy másik feltételezés az alapján, hogy a Bibliai hithűek között említi őt, ergó biztosan azért, mert bűnbánatot tanúsított.
Tikikus nem tartja be a vita szabályait, légből kapott kijelentésekkel vagdalódzik, és általánosító kijelentést tesz másokra, főleg, akik nem értenek egyet gondolatmenetével (ami a sajátja, és amihez joga van, de a vitában bizonyítékokat és érveket eddig nem hozott fel, csak "vallásos" érzelmeket, melyek eddig sem képezték - és ezután sem fogják képezni - vita tárgyát).

Jónás_ 2018.01.04. 07:01:14

@t.csilla: Nem Tikikus kezdte a vadbarmozást!

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.01.04. 07:04:13

@Jónás_: Ja bocs, időközben eltűnt az eredeti kommented, amihez a sajátomat fűztem.
Remélem, érthető, hogy nem a vadbarmozással volt a gond....

tikikus55 2018.01.04. 14:57:12

@t.csilla: Nagyon sajnálom, ha valaki magára vette, amit a Biblia alapján írtam. Mindezek nem az ÉN véleményem BÁRKIRŐL. Ez Isten véleménye az emberről. Pál azt írja, bűnösök között Ő az ELSŐ. Azaz megelőzi az apagyilkost, a pedofilt, stb. Én nem érzem különbnek magam Pálnál. Isten előtt sem és ember előtt sem. Írásom erre vonatkozott, nem saját személyes véleményemet tükrözte felebarátaimról. Ugyanez vonatkozik Jeftére is. Őt is Isten minősíti. De NEM maga miatt! Ahogy a megtérteket sem SAJÁT érdemeik miatt. Isten előtt SENKINEK nincs SEMMILYEN érdem, csak bűne. Ezzel befejeztem ezt a kérdést. Mivel pedig egyetlen kérdésre se ad senki egyszerű válaszokat, amit felteszek, semmilyen kulturált vitának lehetőségét nem látom. Imádkozom azért, hogy a teremtő Isten világosítson meg MINDANNYIUNKAT. Én épp eleget voltam üldözve Jehova Tanúi által ahhoz, hogy megtanuljam, nem az embereké a bölcsesség, nem a gyorsaké a futás és nem a gazdagoké a boldogság.

2018.01.04. 17:57:09

@tikikus55:
Tényleg nem érted, de nem baj. A hozzászólásod durván túl ment Pál által leírtaknál sőt, a Bilia által közölteken is. Ő magáról beszélt, amivel semmi gond nincs. Ezt írtam is. Mármint azt, hogy ha valaki magával gyötrődik ilyenformán, azzal nincs gond, mert mindenki tisztában van magával jobb esetben.

"Isten előtt SENKINEK nincs SEMMILYEN érdem, csak bűne."

Nos, ez is komoly kijelentés, de mindegy. Nekem ilyen Isten nem kell, köszi. Ha esetleg hozzá szeretnél imádkozni értem, nincs harag, de kérlek ne tedd. További szép estét. :-)

tikikus55 2018.01.04. 20:38:20

@Marci kérdez: Íme, az evangélium, amint Pál írja: "Akkor most mi a helyzet? Különbek vagyunk? Semmiképpen sem!.....amint meg van írva: NINCS, aki megértse, NINCS, aki keresse Istent. MINDNYÁJAN elhajlottak, valamennyien haszontalanokká lettek. NINCS? aki jót tegyen, NINCS egyetlenegy sem. Nyitott sír a torkuk, nyelvükkel álnokságot szólnak, áspiskígyó mérge van a nyelvük alatt. Szájuk telve átokkal és keserűséggel. Lábuk gyors a vérontásra, romlás és nyomorúság van útjaikon...Ninc istenfélelem a szemük előtt.... Hol van tehát a dicsekedés? Ki van zárva. Milyen törvény által? A cselekedeteké által? Nem, hanem a hit törvénye által....
Azért NINCS mentség számodra, ó ember, BÁRKI LÉGY, aki ítélkezel, mert amiben a másikat megítéled, abban önmagadat ítéled el, hiszen UGYANAZOKAT TESZED te, aki ítélkezel..... Vagy azt gondolod, ó, ember, aki elítéled azokat, akik ilyeneket tesznek, holott MAGAD IS azokat cselekszed, hogy TE elkerülöd Isten ítéletét?.... Ezeket mind-mind Pál írja a Bibliában, az emberről általában...
Tetszhet avagy nem. Ez más kérdés. De mivel a Biblia Isten Szava, Pálon keresztül Ő mondja ezeket nekünk. Harag pedig természetesen nincs. Hiszen én magamról is azt tartom, amit Pál, a bűnösök között vagyok a legelső...

Vitatkozo 2018.01.04. 21:02:27

Ez van a Bibliában: " megáldozom azt egészen égőáldozatul." Ez volt a fogadalom. Leánya pedig azt mondta, hogy tegyen a fogadalma szerint. Mindezek tetejébe, hogy még véletlenül se lehessen ezt a logikát kikerülni, ott van ez a másik bibliai idézet:

"De semmi, amit valaki teljesen az Úrnak szentelt, mindabból amije van, akár ember vagy barom, akár mezei birtokából való, el ne adassék, és meg se váltassék; minden, ami teljesen néki szenteltetett, igen szentséges az Úrnak. Senki, aki teljesen az Úrnak szenteltetett az emberek közül, meg ne váltassék, hanem halálra adassék bizonnyal." (3 Mózes 27:28-29)

Tehát kétség sem fér ahhoz, hogy Jefte feláldozta a leányát. Ez nem volt akkoriban tiltva, hiszen akkor, ha ez tiltva lett volna, Ábrahám nem dícséretet kapott volna - hogy készségesen fel akarta áldozni a fiát - hanem szidást. Jehova azt mondta volna Ábrahámnak, hogy nem tudod, hogy útálom az égőáldozatot?

A másik dolog, hogy ebben valóban nincs semmi borzasztó. Hiszen Isten ha valakit megöl, akkor fel is tudja támasztani. Egy ateista számára ez szörnyű, de a halál az nem szörnyű, hanem a kínlódás az. Öregkorban a halál gondolata szörnyű? - Annak, aki ateista. Ha viszont valaki hisz Istenben, és nem fog a halálos ágyán kjnlódni, hanem csak szépen elalszik, annak már miért lenne a halál gondolata borzasztó? Azért, mert arra gondol, hogy talán mégsem támadok fel? Ha valakinek ilyen gondolatai vannak, annak viszont nincs hite.

Jónás_ 2018.01.04. 21:29:16

@Vitatkozo: Érdekes, hogy a Bírák 11:37-ben az úf. károli szerint Jefte lánya azt kérte az apjától, hogy NE BÁNTSA őt 2 hónapig. Ha valóban templomi szolgálatra ment volna a szervezet tanítása szerint, akkor biztos nem bántásnak tekintette volna.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.01.04. 21:45:37

@Vitatkozo:

Gondolom, a hozzászólásod a másik témához szólt volna, ahol Jeftéről van szó:
"A másik dolog, hogy ebben valóban nincs semmi borzasztó. Hiszen Isten ha valakit megöl, akkor fel is tudja támasztani."

"Ha viszont valaki hisz Istenben, és nem fog a halálos ágyán kjnlódni, hanem csak szépen elalszik, annak már miért lenne a halál gondolata borzasztó? Azért, mert arra gondol, hogy talán mégsem támadok fel? Ha valakinek ilyen gondolatai vannak, annak viszont nincs hite."

Gratulálok a "hitedhez"! Valahogy így hangzik egy öngyilkos szekta ideológiájának körérvelése is! Ha téged ez megnyugtat......csak annyi a dolog szépséghibája, hogy ezeket a bűntényeket nem önmaguk, hanem mások ellen - sőt a saját gyerekeik ellen - követték el ezek a szent bolondok.

tikikus55 2018.01.04. 22:02:33

@Jónás_: Ugyan vitatkoznak rajta, de én is azon a véleményen vagyok, hogy feláldozta a lányát, aki maga is elfogadta ezt. Ez nem jelenti, hogy helyesen tette volna Isten szemében. Nincs ilyen minősítés.Sehol.Ez arra példa, mihez vezet a meggondolatlan ígérgetés. Ugyanis senki nem kérte Jeftét arra, hogy fogadalmat tegyen, vagy hogy külön áldozzon.

tikikus55 2018.01.04. 22:08:13

@tikikus55: De az igazsághoz hozzátartozik,m hogy a Törvény ezt tiltotta: 5 Mózes 12:31 és 18:10-ben, továbbá a törvénytelen fogadalmat nem kellett megtartani! Meg egyáltalán fogadni se kellett volna.Mindez világosan tükrözi Isten véleményét Jefte eme cselekedetével kapcsolatban.

Vitatkozo 2018.01.04. 22:26:23

"csak annyi a dolog szépséghibája, hogy ezeket a bűntényeket nem önmaguk, hanem mások ellen - sőt a saját gyerekeik ellen - követték el ezek a szent bolondok."

A BTK szerint ez tényleg bűntény. De ne keverjük a szezont a fazonnal. A bibliai értékrend egy "kicsit" más. Az Ószövetségben a parázna nővel nem sokat teketóriáztak, hanem kivégezték. Abban a társadalmi közegben a halál az kicsit természetesebb volt. Régen voltak hősök, akik háborúba mentek, Puskin párbajozott. A képviselők nem egymást szapulták, hanem ha valakit komoly sérelem ért, akkor párbajra hívta azt, aki őt megsértette. Ha napjainkban csak a párbajt vezetnék be a politikai életbe, minden sokkal jobban működne! Most viszont az a sikk, hogy "jaj a drága életem", a "kényelmem", a "konfortom". Tény, hogy elgyávultunk, ellustultunk, puhánnyá váltunk és ezért siránkozunk a halálon. Pedig voltak kommunisták is, akik az eszme végett adták az életüket, ők még ráadásul a feltámadásban sem hittek.

Vitatkozo 2018.01.04. 22:38:16

@t.csilla: Azért nevezed ezeket a bibliai szereplőket "szent bolondnak", mert a örülöttünk lévő beteg liberális világ megbolondítja az embereket, és az emberek az abnormálist hiszik normálisnak és a normálist abnormálisnak. Példa erre Svédország, ahol minap a parlamentben egy olyan törvényől vitatkoztak, amely szerint, ha a férj szexuális életet akar élni a feleségével, akkor előtte szerződést kell kötniük és a feleségnek irásban kell beleegyeznie.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.01.05. 06:48:21

Látom már, hogy súlyos hibát követtem el a vadbarmozással, ezért ezennel és tisztelettel bocsánatot kérek a ....vadbaromtól, hogy Jeftét hozzá hasonlítottam. Ez egy téves megítélés volt, mivel ilyen aljasságra egyik barom sem lenne képes, mivel még az is vigyáz a gyerekére és gondoskodik róla.

Annak viszont némiképp örülök, hogy a cikk témája megmutatja egyesek valódi arcát, és segített feltárni azt a folyamatot ahogyan egyes fanatikus hívek még odáig is elmennek nézeteik igazolásában, hogy egy halálkultusz mellett kardoskodjanak, mindezt persze az isteni igazságosság és irgalom leple alatt - ahogy az sokszor előfordult már az emberi történelemben.

Ezért úgy látom helyesnek, hogy Jeftét ezekhez a kommentelőkhöz hasonlítom, mivel úgy tűnik, nagy egyetértésben vannak egymással.
Remélem a vadbarom meg tud nekem bocsátani súlyos tévedésemért.

a századik juh 2018.01.05. 07:53:13

@t.csilla: Amikor olvastam az ominózus cikket a Mindenkinek Jehova Tanúiról blogon, L.Gabi gondolata jutott eszembe, aki úgy gondolta, hogy a Wezetők majd az exjtblogokat fogják "mutogatni" a tanúknak, hogy: Lám-lám!

Ez alatt a rövid idő alatt pontosan az volt látható ezen a blogon, amit a Wezetők szeretnének lobogtatni a tanúk előtt.

Haj-szál-pon-to-san az, még a hideg is kirázott.

Stratégiai hiba volt, szerintem.

tikikus55 2018.01.05. 08:52:13

@Vitatkozo: Pontosan erről (is) van szó.Egyetértek.

tikikus55 2018.01.05. 08:54:46

@t.csilla: Már megint személyeskedsz. Esetleg másokat sértegető kijelentéseid miatt nem akarod magadat is kizárni?b Téged senki nem hasonlított senkihez és semmihez. Talán Neked se kéne tenned. Mert valaki nem ért veled egyet és másként lát dolgokat, az nem jelenti azt, hogy nem lehet tisztességes ember. És azt se jelenti, hogy mert nem ért veled egyet, akkor te a személyt minősítheted...Már írtam, hogy aki tiszteletet VÁR az mutasson ebben példát....

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.01.05. 08:59:20

Egy nemrégiben történt eset hasonlóan rámutat Jehova "nagy szeretetére és megbocsátására", amikor egy elítélt és nyilvántartott gyermekmolesztálót nyilvános házról-házra történő prédikáláson kaptak. A videót azóta természetesen eltávolították - feltehetően az elkövető emberi jogaira hivatkozva - mert ugyan ki nem érdemel meg egy második esélyt? (....várjámá...hát a potenciális áldozat nem érdemli ezt meg, sőt semmilyen esélyt sem egyáltalán, még elsőt sem.....mert az áldozatnak nincsenek jogai....ahogyan elszánt hitvédők fenti (kör)érveléséből kiderült).

Jehova szervezete és más hasonló vallásos formációk úgy gondolják, hogy egy ilyen és hasonló bűncselekmények elkövetőinek nincs dolguk önmagukkal, ugyan minek foglalkoznának azzal, hogy mit is csináltak (terápiára járni? ...időpazarlás...nem beszélve a sok világi okoskodásról...melyek csak liberális baromságok...bezzeg a Biblia, amikor egy férfi úgy rendelkezhetett egy nővel, gyerekkel vagy akárkivel, ahogyan csak akart....azok voltak a szép idők, nem ám manapság, amikor az emberek már megijednek egy kis elhalálozástól is....) mert elég csak Jézusban hinniük, és "megvallani" hitüket a nagy nyilvánosság előtt. (......na meg közben egyúttal bejutni gyanútlan emberek otthonaiba, meg a gyülekezetben levő gyermekekhez is szabadon hozzáférhetnek, ha már ennyire buzgón szolgálják Istent, mivel "ha Jehova/Jézus /Isten ...stb elfogadta a bűnbánatukat, akkor ugyan kinek van joga azt kétségbe vonni?")
jwsurvey.org/general-information/disturbing-footage-of-convicted-jw-pedophile-engaged-in-door-to-door-work-goes-online

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.01.05. 10:26:00

További kedves hittestvérekként ajánlom a figyelembe:

A yorkshire-i hasfelmetsző néven elhíresült Peter Sutcliffe-et, aki 13 nőt gyilkolt le:
www.dailymail.co.uk/news/article-2944388/Yorkshire-Ripper-Sutcliffe-enjoys-specially-arranged-baptism-service.html

Rose West-et, aki gyermekeket kínzott és ölt meg (kb 10-et), köztük a saját nevelt lányát is:
en.wikipedia.org/wiki/Rosemary_West
www.silentlambs.org/Sisterwest.htm

Steven Barker, aki meggyilkolt egy kisfiút (Baby P-eset, ha valaki hallott erről), szintén önmagát igazságosnak nyilvánította, mert úgy érezte 'Isten megbocsátott neki'.
www.mirror.co.uk/news/uk-news/baby-ps-killer-steven-barker-108893

És még sorolhatnám...

Senki nem állítja, hogy ezeknek az embereknek nincsen meg a saját történetük, és hogy ítélkezni kellene felettük, viszont azt ne mondja meg már nekem senki, hogy én milyen véleményt alkossak az ilyen és hasonló szörnyetegekről, és kivel kéne nekem egy hullámhosszon lennem, és kivel nem, mert ha nem, akkor engem Isten elvet, vagy nem vagyok alázatos (vagy egyéb baromságok).
Azok, akik azt tartják, hogy "ne ítélkezzünk a másik felett", sajnos 1. olyan mértékben felfuvalkodottak, hogy önmagukat Istennek tartják, így az ő ítéletük megegyezik Istenével, így inkább attól tartózkodnának.... 2. nem vállalják a felelősséget szavaikért és tetteikért, és ezzel azt hiszik, hogy nem is lehetnek ezekért elítélhetőek (más szavakkal: maguk is sárosak valamiben, és nem szeretnék, ha mások tudnának róla....). Ez utóbbinak tipikus érvelése: "Nem én mondom ezt, ez nem az én véleményem, hanem az Úré, ami it és itt van a Bibliában".

Én azt látom, hogy ezekbe a vallásos szövegekbe burkolt megtérések nagyon ritkán tartalmaznak valódi felismerést, rálátást az illető SAJÁT tetteire. Inkább azt ismerik fel, hogy őket az egyházukban becsapták, nehéz gyerekkoruk volt, a társadalom kivetettjei és ők a meg nem értett emberek, úgy általában.

Ha a vallásos emberek beveszik ezt a dumát, az az ő dolguk. A Tanúk meg is fizetik ennek árát (vagyis megfizettetik a gyerekeikkel -- ami ugye oké, mert azok még a Biblia szerint is a saját tulajdonuk, akikkel azt kezdenek, amit akarnak), mivel pontosan ilyen a szentszövegekkel érvelnek neki, hogy miért kell a köztük levő pedofiloknak "megbocsátaniuk", és teljesen távol tartani őket a 'hatóságok vizsgálódásaitól', ha már egyszer bevallották megbánásukat a gyülekezeti véneknek. Mert ugyan "kik vagyunk mi, tökéletlen emberek, akik megítéljük a testvérünket"?

Jónás_ 2018.01.05. 10:53:08

@Vitatkozo: Többször hivatkoztak már ez alatt a poszt alatt arra, hogy a régidők, meg bibliai idők, meg akkori szemléletmóddal kellene megítélnünk ennek a cikksorozatnak a példáit, stb.
De itt nem arról van szó, hogy miért változott meg az isteni szemléletmód, ha egyáltalán isteni volt az a sokminden, amit annak tulajdonítanak.
Lehet-e isteninek tekinteni a tömegek kiirtását is, meg a krisztusi törvényt is.
Egyértelmű, hogy akkoriban minden más volt, de a cikkek írója is azt feszegeti, hogy miért!
Hogyan lehet ezeket a másságokat szeretetnek és felsőbbrendű erkölcsnek nevezni.
Ha a bibliai történetek és főleg az akkori idők isteni intézkedései példák, akkor hogyan utánozhatjuk azokat? Mikor, kiért, miért kell egy kereszténynek manapság feláldoznia a gyerekét, hogy jó lelkiismerete legyen, és mikor kell saját magát feláldoznia a gyerekéért?
Ezekre nem magyarázat, hogy más perspektívából kell nézni azokat a történeteket.
Az isteni perspektíva és értékrend elvileg állandó kellene, hogy legyen, de úgy látszik pont Isten igéje a történeteivel cáfolja ezt.

Jónás_ 2018.01.05. 11:00:27

Néhány kérdőjelet kifelejtettem! Elnézést

tikikus55 2018.01.05. 11:08:41

@t.csilla: Ez összemosása annak, amit vitatkozó írt olyan dolgokkal, amiket egyáltalán nem írt.

tikikus55 2018.01.05. 11:12:13

@t.csilla: Ismételten szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy itt senki nem pártolja a pedofilokat, senki nincs a világi törvények ellen. De Jehova Tanúi hamis tanításai alapján nem lehet a Bibliában hívő minden egyes embert elítélni, mert hisz benne. Isten minősítése pedig NEM az állam ilyetén jogát korlátozza,hanem felszólítja a hívő embert (és a nem hívőt is) hogy ugyan vizsgálná meg önmagát.És nézne szét a szemében levő gerendák tekintetében.

tikikus55 2018.01.05. 11:13:40

@Jónás_: Jónás, megmondanád, hol állítja a Biblia jó példának azt, hogy Jefte feláldozta a lányát, vagy azt, hogy Lót a lányaival hált részegen?

Egy_nick 2018.01.05. 12:17:08

"Lehet-e isteninek tekinteni a tömegek kiirtását is, meg a krisztusi törvényt is."

Ez tényleg jó kérdés, de ezt nem csak JT-től kéne megkérdezni, hanem az összes keresztény felekezettől. Lényegében az egész kereszténységben azért van kb. 20000 irányzat, mert ezt a képtelenséget igyekeznek úgy öszeegyeztetni, hogy ne lógjon ki a lóláb. Lényegében az egész kereszténység egy szélhámosság, ami az egész világon nagyon jól elterjesztette a zsidó gondolkodásmódot, elvégre az egész kereszténység a zsidó történelmet tanulmányozza. JT csak annyival jobbak, hogy ezt az ellentmondást (szélhámosságot) jobban tudják palástolni és nem hagyják a tagságot túlságosan okoskodni, nem hagyják a tagságot szabadon egymással beszélgetni, mert tudják, hogy ennek csak az lehet az eredménye, hogy a vezetőket semmibe fogják venni. De ugyanezt tette a történelmi kereszténység is, ők még fizikailag is "védhették" a "hitet" - ma ezt már nem lehet, ezért kellett ilyen pszichológiai eszközöket kitalálni.

tikikus55 2018.01.05. 13:18:34

@Egy_nick: Lényegében az egész kereszténység egy szélhámosság, ami az egész világon nagyon jól elterjesztette a zsidó gondolkodásmódot, elvégre az egész kereszténység a zsidó történelmet tanulmányozza. JT csak annyival jobbak, hogy ezt az ellentmondást (szélhámosságot) jobban tudják palástolni és nem hagyják a tagságot túlságosan okoskodni, nem hagyják a tagságot szabadon egymással beszélgetni, mert tudják, hogy ennek csak az lehet az eredménye, hogy a vezetőket semmibe fogják venni. De ugyanezt tette a történelmi kereszténység is, ők még fizikailag is "védhették" a "hitet" - ma ezt már nem lehet, ezért kellett ilyen pszichológiai eszközöket kitalálni. Ezek súlyos sértések, amik egyáltalán nincsenek alátámasztva. Ami a JT-ket illeti, sok minden igaz,de a történelmi kereszténységet nem kell összemosni a keresztes háborúkkal meg az inkvizícióval. Ez NEM Krisztustól jött, erre volt reakció a reformáció, amely visszatért a krisztusi alapokhoz. Ezek se voltak tökéletesek, de mondjuk tessék szíves lenni elolvasni Thomas Watson "A bűnbánatról" írott könyvét, vagy más puritán szerzők műveit vagy tessék meghallgatni néhány előadást ezekről.

tikikus55 2018.01.05. 13:20:17

@t.csilla: igehirdetes.ma/pr%C3%A9dik%C3%A1ci%C3%B3/01-nok-a-reformacio-viharaiban ez a reformáció nőképe, ami a Bibliai alapelvek betartásán alapul. Tessék meghallgatni, avagy youtube-on is meg lehet nézni.

Jónás_ 2018.01.05. 13:44:16

@tikikus55: Lehet, hogy a Biblia magukat a tetteket nem állítja követendőnek, bár nem mellékes, hogy el sem ítéli azokat, de az elkövetők maguk példaképek és nem csak szervezeti magyarázat szerint, hanem közvetlenül a Biblia szerint is. Mi alapján lehet akkor eldönteni, hogy ki példakép, ha nem a tettei alapján?

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.01.05. 14:11:54

@Jónás_: A szervezeti magyarázat szerint ezek az emberek "tökéletlenek" voltak. Igen ám, de melyik tettük volt az, és melyik nem? Honnan derül ki, hogy bűnbánatot tartottak volna? Mert azt mondták? Vagy mert megtépték a ruhájukat?
Ugyan már! Ilyen drámázásra bárki képes, olyan mint egy rossz szappanopera.
Tanultak valamit a tetteikből? Levontak valami következtetést? Abszolút semmit.

tikikus55 2018.01.05. 15:37:42

@Jónás_: Jónás, igazán szeretném, ha figyelmesen olvasnátok, amit írok. Leírtam, hogy a Biblia ELÍTÉLI az ilyen cselekedetet, mégpedig az 5 Mózes12:31-ben és 18:10-ben. A 12:31: " Ne tégy így az úrral, a te Isteneddel, mert mindenféle útálatosságot tettek isteneikkel amit GYŰLÖL az Úr. Még fiaikat és leányaikat is elégették isteneiknek." Modernizált Károli ford. Azt hiszem elég világos! A 18:10 pedig: NE legyen közöttetek olyan, aki fiát vagy leányát áldozatul elégeti...stb. Talán ez is világos. Ja, hogy a Zsidó levél 11.fejezetében a hithősök között szerepel? De HOGYAN is? "És mit mondjak még? Hiszen kifogynék az időből, ha szólnék Gedeonról...Jeftéről...és a prófétákról. Ezek HIT által országokat győztek le, igazságot szolgáltattak, ígéreteket nyertek el, oroszlánok száját tömték be, a tűz erejét kioltották, megmenekültek a kard élétől, felerősödtek a betegségből, HŐSÖK LETTEK A HÁBORÚBAN, ÉS MEGFUTAMÍTOTTÁK AZ IDEGENEK SEREGEIT." Szintén Károli modernizált. HOL van itt, hogy "CSELEKEDETEK MIATT ítéltetnek igaznak? A HIT miatt, amit NEM maguktól szereztek, hanem Istentől kaptak! És HOL van itt, hogy Jefte azért hithős, mert feláldozta a lányát? NEM ! AZÉRT van itt felsorolva, mert HITT az Úrnak és MEGFUTAMÍTOTTA az ellenséget.A HIT a lényeg itt. És Jézus világosan elmondja a János 3-ban, hogy MINDEN embernek ÚJJÁ KELL SZÜLETNIE Lélek által, aki hitet szeretne, aki mIstennel kapcsolatba szeretne lépni, aki Krisztusé kíván lenni. ÚJ EMBER kell hozzá, mert e régi ALKALMATLAN erre. Jefte is ÚJ EMBER lett a HIT által, a KRISZTUSBA ?vetett hite által, és NEM a cselekedete, hanem a HITE számított. Cselekedetei alapján ugyanis MINDEN ember bűnös, aki újjá nem született, és még azután is sokszor vétkezik, de akkor már TUD nem vétkezni, mert NINCS a BŰN URALMA alatt! Ezt a reformáció úgy fogalmazta meg, hogy a megtérés előtt az ember "non posse non pecare" (nem tud nem vétkezni) , utána viszont "posse non pecar" azaz TUD nem vétkezni.Kérném tehát elolvasni amit írok, és itt is e szerint tekinteni a bibliai álláspontot.

Jónás_ 2018.01.05. 16:33:59

@tikikus55: Na, elolvastam amit írsz, de az nagyon szervezetízű. Úgy ugrálsz a bizonyításodban Mózestől a zsidó levélig, mint az Őrtornyok, holott egyetlen bibliai rész a lényeg az pedig a Bírák 11.
Amivel bizonyítani szeretnél, pont azok a bibliai helyek vetik fel a kérdést. Hogy lehet, hogy egyszer elítéli a Teremtő pl. az emberáldozatot, utána(!) meg a szelleme rászáll Jeftére, aki abban az állapotában emberáldozatot ajánl neki, amit Ő nem akadályoz meg? Már megvan Jeftén a szellem támogatása, de ő még fontoskodik felajánlásokkal meggondolatlanul. Ez pont nem a HIT példaképe, hanem kalmárszellem, egy alku, ami a Teremtő részéről ott rögtön nincs elutasítva. És később sem, mert az ígéretét betartja Jefte, akár égőáldozatot, akár templomi szolgát csinált a lányából.
Ezt megelőzően a Gileádi vénekkel kötött alkut.

Ilyen alku vagy egyezség mindennapos a kereskedelemben, nem kell hozzá kiemelkedő hit, csupán kockázatvállalás. Jefte nyert is meg veszített is.

Írod, (én olvasom) hogy a hit a lényeg nem a cselekedetek. Ha a Jakab 2:17 szerint nézem, akkor te a halott hitről beszélsz pozitívan.
Jefte a Biblia szerint sem csak hithős. A róla szóló rész nem azzal kezdődik, hogy mekkora hite volt, hanem azzal, hogy kiváló harcos. A gileádi vének sem a hite miatt keresték az elűzött féltestvérűket, hanem a képességei miatt. Ezek mind ott vannak a történetben, nem azért mert jelentőségük van?

A kérdést tehát továbbra sem tudom eldönteni, hogy az örökségéből kiforgatott kiváló katona annak reményében, hogy visszakapja vagyonát, megbecsültségét és egy Isten törvényébe ütköző alkut kötve Istennel, hogyan lehet a hit példaképe?

tikikus55 2018.01.05. 17:54:22

@Jónás_: Én EGY dolgot kívántam bizonyítani: Isten elítéli az emberáldozatot. Kész. Két igehelyet is idéztem erre. Ennyi. A többi más kérdés. Tehát ezzel kell vitatkozni elsőként, ha valaki vitatkozni szeretne.
Aki ugrál ide-oda, az nem é vagyok. A Zsidó levél teljesen másról szól, mint Jakab levele. A 11. fejezet a HIT-ről szól. NEM keverendő össze Jakab levelével. Ha pedig a HIT-ről szól, akkor NEM az emberáldozat példaképeként állítja Jeftét és másokat elénk, hanem a HIT példaképeiként, amit mellesleg Isten ad. Kész. Ez a 2-es pont. Lehet ezzel KÜLÖN vitatkozni.
Ha pedig a Bírák könyvéről akarsz többet javaslom, hallgasd végig az igehirdetés. ma oldalon Szőke Imre sorozatát a bírák könyvéről, ahol elemzi versről versre az egész könyvet, beleértve Jefte itt emlegetett dolgait is.
Ez a 3. pont. Ezen meg Szőke Imrével kell vitatkozni.
Végül pedig amit az újjászületésről írtam, az a 4. pont, ezzel meg ITT lehet vitatkozni.
4 egybe nem mosható kérdés!

tikikus55 2018.01.05. 17:58:13

Lehet, hogy a Biblia magukat a tetteket nem állítja követendőnek, bár nem mellékes, hogy el sem ítéli azokat, - cáfolat: 1-es pont.
de az elkövetők maguk példaképek és nem csak szervezeti magyarázat szerint, hanem közvetlenül a Biblia szerint is. az elkövetők azaz Jefte NEM lánya feláldozásában példakép! - 2. pont és 3. pont.
Mi alapján lehet akkor eldönteni, hogy ki példakép, ha nem a tettei alapján? MINDEN tett, amim példaként van beállítva csak azért és akkor lehet helyes, ha az illető már Krisztusban van és újjászületett - 4.pont.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.01.05. 18:46:42

Elképzeltem, hogy valakinek Pl Sámson személye jön be, akit a "hit példaképei" között emlegetnek, azok között, akik dicsőséget szereznek Istennek. Mi lenne, ha valaki követve a példáját, és prostituáltakhoz járna?
Bírák 16:1:
"Egyszer Sámson elment Gázába, meglátott ott egy parázna nőt, és bement hozzá."
Na nem! Csak nem paráználkodott volna Sámson? Hát ez meg hogy lehet? Hát nem benne van a Tízparancsolatban, hogy nem lehet? De hát Sámson az más......de nem ez volt az egyedüli probléma vele.

Istent nem csak a paráznaság nem érdekelte, hanem az sem, hogy Sámson olyan ostoba volt, mint a tök! Ha olvassuk a róla szóló részeket, akkor az az érzésünk támad, hogy vagy egy totál nagy tahó lehetett, vagy csak szimplán szellemi fogyatékos.
Valahányszor elárulta a "titkát", a felesége, Delila, mindig bizonyította, hogy ellene akarja azt fordítani. Ennek ellenére Sámson mégis megmondta neki, hogy miért van a nagy ereje. És mindezért persze ki volt a hibás: Delila, mert Sámson nem bírta ki a nyafogását!
(Mondjuk, ha annyira nem bírta volna, akkor elmehetett volna egy parázna nőhöz is, mert úgy tűnik, Istent nem zavarta túlságosan a dolog....)
Egy jópofa animációt találtam erről:
www.youtube.com/watch?v=T9Sjr2lnoLs

Szóval, ha valaki nagyon akar ragaszkodni a Biblia pontos szövegéhez, mégpedig szó szerint, akkor igen sok problémája adódhat....

tikikus55 2018.01.05. 22:12:54

@t.csilla: Nos, aki nem akarja megérteni, amit írok, az nem akarja, A Biblia ezért mondja: "Nem mindenkié a hit" továbbá: a hit Isten kegyelmi ajándéka Krisztusban. Akinek nem kell, nem kell. Csak szét kell nézni ebben a nagyszerű, "okos", individualista és bibliátlan világban. Én maradok Krisztusnál. De szerintem ezt a blogot már nyugodtan át lehet nevezni a "Mindenkinek Jehova Tanúiról"-ról, a "Mindenkinek az ateizmusról, a Biblia és a kereszténység ócsárlásáról" blognak. Váljék mindenkinek egészségére.

tikikus55 2018.01.06. 19:13:04

Szót szeretnék adni Istennek, tehát idézem az 1 Korintus 1:26-29-et, ami az Ő véleménye:
"Mert nézzétek csak a ti elhívásotokat, testvéreim, hogy nem sokan vagytok bölcsek test szerint, nem sokan hatalmasok, nem sokan nemesek. Hanem a világ bolondjait választotta ki magának Isten, hogy megszégyenítse a bölcseket, és a világ erőtleneit választotta ki magának Isten, hogy megszégyenítse az erőseket, és a világ nemteleneit és megvetettjeit választotta ki magának isten és a semmiket, hogy a valamiket megsemmisítse, hogy senki ne dicsekedjék őelőtte. De általa ti a Krisztus Jézusban vagytok, aki Istentől bölcsességül, igazságul, szentségül és váltságul lett nekünk, hogy amint meg van írva: Aki dicsekszik, az az Úrban dicsekedjék."
Leírom pedig, hogy mihez vezet a Biblia és Isten szeretetének tagadása: NINCS semmi a halál után, csak ez az élet. Azaz együnk, igyunk, úgyis meghalunk. Ha a Biblia nem Isten szava, akkor hazug. Ahogyan minden ember is hazug. Tehát igazság nincs, erkölcs nincs, hiszen ahogy az ember változik, úgy változik mindez, akár 50 év alatt is.(az én gyerekkoromtól számítva is)Ekkor tehát semmi reményünk, ami talán még Jehova Tanúi hamis reménységénél is rosszabb.Halálunk pillanatában pedig ki fog derülni, kinek van igaza.

ORION 2018.01.07. 07:59:16

@tikikus55:Az új ember, az új teremtés az evangélium nem azt hirdeti mi a baj a világgal, az egyházzal, gyülekezetekkel, a hivőkkel, nem hivőkkel, velem, veled. Nem rombol semmit. A sötétségben világít, nem a sötétséggel foglalkozik. A vallásos sötétség látja a bajokat, de te a világosság vagy, ahol világosság van ott nincs sötétség.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2018.01.09. 05:43:39

"eljön az óra, amikor mindaz, aki megöl titeket, azt hiszi, hogy Istennek tetsző szolgálatot végez; és mindezt azért teszik, mert nem ismerték meg sem az Atyát, sem engem. Ezeket pedig azért mondom nektek, hogy amikor eljön az órája, emlékezzetek rá: én megmondtam nektek."

Jézus itt arról beszél, hogy a magukat követőinek vallók két részre fognak szakadni. Az egyik csoport csak szimplán hisz, és követ, a másik pedig nem ért velük egyet és hogy Isten tetszését elnyerje ezért meg akarja ölni, illetve meg is öli az első csoport tagjait. Ahogy követem a különböző blogok kommentharcait kezd körvonalazódni az a csoport, amelyikben kezd felgyülemleni az az indulat, ami később akár gyilkosságokhoz is vezethet. Már most egyre több kirekesztő írás és komment jelenik meg, amelyben hívő embereket a véleményükért méltatlannak tartanak arra, hogy kereszténynek nevezzenek. És tudjuk, hogy hova vezet az, ha egy vallásos fanatizmustól hajtott hívő jogot formál a kirekesztésre, és szabad kezet kap a cselekvésre.
Azzal párhuzamosan, hogy kezd kialakulni az a csoport, amelyben később elszabadulnak az indulatok, a politikai körülmények is számukra kedvezően alakulnak. A legmagasabb politikai körökből jönnek dehumanizáló hangok a másként gondolkodók ellen, és már egyre több példa van, amelyben lépéseket tesznek az ellehetetlenítésre, kirekesztésre.
Meglátásom szerint a nagypolitika és a fanatikus kisember céljai szép lassan összeérnek, és gyilkosságokban fognak testet ölteni. Szent gyilkosságokban.
És akkor aki igazán be szeretné mutatni Isten iránti szeretetét, és buzgalmát boldogan ragad fegyvert, hogy kiirtsa azokat, akik szerinte Isten ellenségei. Majd a gyilkosság után áhítattal rebeg hálát Istennek, hogy eszköz lehetett Isten kezében a hitetlenek megbüntetésében.
Ők azok, akik a halált és a szenvedést eszköznek látják az örökkévalóságban. Olyan eszköznek, aminek pillanatnyi fájdalma semmit nem jelent. És így érzéketlenül tudják nézni mások halálát, szenvedését.
Ők azok, akik szerint az élet csak egy szükséges rossz pillanat és semmit nem ér az örökkévalósághoz képest. Ezért azt elvenni, még jó tettnek is számít.

Ezeket pedig azért írtam le nektek, hogy amikor eljön az órája, emlékezzetek rá: én megmondtam nektek.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.01.09. 06:05:48

@sefatias:
Ebben a helyzetben nem nyerhet senki, mert aki nem olvassa a Bibliát, nem hisz benne, mert hülyeségnek tartja, de nem is ismeri, az elkárhozik, mert hitetlen. De ha meg valaki olvassa a Bibliát, és azért tartja hülyeségnek, mert ismeri ami benne van, akkor meg azért kárhozik el. (...és a Koránról is elmondható hasonló...)
Mármint a vakhitűek szerint....
Azt amúgy meg sosem értettem, hogy ha valaki annyira hisz Istenben, az miért nem tudja rá bízni az ítélkezést....(?)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2018.01.09. 06:15:05

@t.csilla: :) Ez egyszerű. Az istenbe vetett hitet bizonyítani kell. És erre az a legjobb módszer, ha hangoztatjuk, hogy Isten mellett vagyunk. Méghozzá azzal, hogy egyetértünk vele. Például abban, hogy kik nem öröklik Isten országát

tikikus55 2018.01.09. 18:26:14

@sefatias: Ez abszolut nyakatekert, Jehova Tanúira jellemező érvelés. Akár a vének testületét hallanám. Ezt én nem írtam és a Biblia sem. A szered ellenségedet tanítást nehéz így magyarázni. Az iszlám tanítja, hogy a hitetleneket ki kell irtani.

tikikus55 2018.01.09. 18:27:03

@sefatias: Az isten tagadását ugyanúgy bizonyítani kell, és az a nehezebb.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2018.01.10. 07:20:31

@tikikus55: Nem igazán értem, hogy ezt miért írtad

tikikus55 2018.01.10. 10:03:06

@sefatias: A nyakatekert kezdetűre vonatkozót azért, mert egyetlen írásomból se vezethető le, hogy bárki megölésére buzdítanék, vagy bármilyen bántalmazására, mint ahogy Jézus sem ezt teszi.

tikikus55 2018.01.10. 20:03:20

@sefatias: Énrám kicsi, úgyhogy nem vettem magamra, hanem rád adtam, ha nem vetted volna észre.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.01.11. 06:44:18

@sefatias:

Ha valaki visszaolvassa fentebb a kommenteket, január 4-én "vitatkozó" kifejtette a vallásos emberek nézetét az élet szentségéről, halálról, feltámadásról és a hit hiányáról, és arról ha valakinek aggályai lennének az élete (vagy a gyermeke élete, mint Jefte esetében) feláldozását illetően:

"A másik dolog, hogy ebben valóban nincs semmi borzasztó. Hiszen Isten ha valakit megöl, akkor fel is tudja támasztani. Egy ateista számára ez szörnyű, de a halál az nem szörnyű, hanem a kínlódás az. Öregkorban a halál gondolata szörnyű? - Annak, aki ateista. Ha viszont valaki hisz Istenben, és nem fog a halálos ágyán kjnlódni, hanem csak szépen elalszik, annak már miért lenne a halál gondolata borzasztó? Azért, mert arra gondol, hogy talán mégsem támadok fel? Ha valakinek ilyen gondolatai vannak, annak viszont nincs hite."

Erre tikikus egy órával később rávágta: "Így van"

De hát persze hogyan is buzdítana ő bárki megölésére vagy bántására? Hiszen a halál nem borzasztó egy hívő számára! Ha neked mégis visszatetsző az egész gondolat, akkor az nyilván azért van, mert nem vagy elég hívő....

Jónás_ 2018.01.12. 18:24:32

AZ UTOLSÓ 5 KOMMENTET TÖRÖLTEM, NEM KAPCSOLÓDTAK A POSZT TÉMÁJÁHOZ.

Egy_nick 2018.01.13. 10:29:52

@tikikus55: ",de a történelmi kereszténységet nem kell összemosni a keresztes háborúkkal"

Nem összemosni kell, hanem azonosítani! Hiszen a reformációig a Katolikus Egyház volt a NAGYBETŰS EGYEDÜLI IGAZ KERESZTÉNYSÉG. Sokkal rosszabb módszereket alkalmaztak Krisztus nevében, mint amivel most JT-it vádolják. Ők fizikailag durván terelték a birkákat, JT viszont csak pszichológiai eszközöket alkalmaznak.Igaz, volt reformáció is, de ez is azért volt sikeres, mivel a német nemesek függetlenedni akartak Rómától, ezért álltak Luther oldalára. Pénz volt a háttérben, mert ha nem lett volna, Luther úgy járt volna mint a cseh Husz János. Másrészről nézzük meg, hogy hová vezetett a reformáció!! Kik kezdték a 19. században rombolni a Bibliát? Nem a reformátusok indították meg az un bibliakritikát? Most pedig nem a reformátusok rombolják tovább a vallást, elismerik a homoszexuális házasságot meg a gender ideológiát? Persze mára, a II. Vatikáni zsinat után 50 évvel a katolikusok sem maradnak el.

"Ez NEM Krisztustól jött, erre volt reakció a reformáció..." No, szép reakció!! 1500 évvel Jézus után!! Amikor nem szabadott volna elmúlnia a Jézus apostolai nemzedékének, mert bizony Jézus ezt igérte. Aztán nem lehetett azt kimondani, hogy Jézus tévedett, azóta mindenki kibeszéli magát és a saját nemzedékét tartja az utolsó nemzedéknek. Jézus sem volt mindentudó. Amit tanítt, az rendben volt. De semmiképpen nem gondolhatott arra, hogy tanításából ennyi baj fog származni. Mert ha jó belegondolunk, akkor a dolgok mindig rosszus sültek el.

Jónás_ 2018.01.13. 15:23:07

@Egy_nick: "De semmiképpen nem gondolhatott arra, hogy tanításából ennyi baj fog származni."

Ezt, hogy érted? Ha tudta volna, akkor másképpen tanít?

tikikus55 2018.02.12. 18:13:52

@Egy_nick: De, Jézus mindentudó volt, ma is az és az is marad.Már csak ezért se tévedett. Alap teológia. Persze nem kell olvasgatni, akkor egyszerűbb...