EXJT BLOG

Mindenkinek Jehova Tanúiról

HTML doboz

Leírás

Minden éremnek két oldala van... Jehova Tanúi szervezetének is. Mi ennek a vallási közösségnek a kevésbé ismert oldalával foglalkozunk, hogy lehetőleg minél több embernek segítsünk egy objektív nézőpont kialakításában. Ha Jehova Tanúja vagy, ne félj, hiszen rengeteg Tanú olvassa még rajtad kívül az oldalt! Például vének, kisegítőszolgák, bételesek és persze a legtöbben, akik átlagos Tanúk. A névtelenségnek köszönhetően itt szabadon kérdezhetsz, cáfolhatsz és hozzászólhatsz, de szépen kérünk, előtte olvasd el a témakörrel foglalkozó régebbi cikkeket és kommenteket! Soha ne feledd:

"Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.

Flying-brain 2.jpg

Jehova Tanúi történelme:

A Vezető Testület egykori tagjának könyve:

crisis-conscience-ray-franz_hun.png

Raymond Franz - Lelkiismereti válság

Utolsó kommentek

Ide küldd:

writing_01.png

columba [kukac] freemail [pont] hu

k [pont] johnny [pont] joker [kukac] gmail [pont] com

Ha szeretnéd megosztani - névtelenül is -, a kérdésed, történeted, tapasztalatod, véleményed, cikked, tanulmányod vagy javaslatod, akkor bátran írd meg a fenti címre, vagy írd meg közvetlenül az oldalon (regisztráció nélkül is!!!), itt:

>> GYORSBEKÜLDŐ <<

Mindenféle

Gyakran használt bibliaversek

2Mó 33:20 | Zs 146:4 | Pl 4:18 | Pl 8:22 | Pr 9:5 | Ézs 44:24 | Ez 18:4 | Dá 7:13, 14 | Mt 5:5 | Mt 6:7 | Mt 11:11 | Mt 24:14 | Mt 24:36 | Mt 24:45-47 | Mk 13:32 | Lk 23:43 | Jn 1:1 | Jn 1:18 | Jn 2:19-21 | Jn 4:34 | Jn 6:68, 69 | Jn 10:17, 18 | Jn 14:28 | Jn 17:3 | Jn 17:11 | Jn 20:17 ... | Csel 2:34 | Csel 8:30-31 | ... 1Kor 8:6 | ... Kol 1:16 | ...Héb 1:8 | ...

BLOG FÓRUM

CHAT a jelenlévőkkel

"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." - Voltaire

„Nekem pedig egészen mellékes, hogy ti vagy egy emberi ítélőszék megvizsgál-e engem. Sőt, magam sem vizsgálom magamat. Mert semmiről sem tudok, ami ellenem szólna. De ez még nem bizonyít igazságosnak, ugyanis Jehova az, aki vizsgál engem.” (1Korintusz 4:3, 4)

"Ha a szervezeten kívül vagy, meghalsz. Ha a szervezeten belül vagy akkor pedig nagyon kell igyekezned, hogy ne halj meg." - Resign

"A legfájóbb kín örömet színlelni." - Márai Sándor

"Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük őket." - Albert Einstein

"Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek." - Jókai Mór

"A tudatlanságod legmagasabb foka az, amikor elutasítasz valamit, amiről nem tudsz semmit." - Wayne Dyer

TIPP: A böngésződ típusától függően a Ctrl gombot nyomva tartva a + és - gombokkal nagyíthatod és kicsinyítheted az oldalt, a jobb olvashatóság érdekében.

TIPP: Kérdésekkel taníts, ne kijelentésekkel! Érvelésedben használd a Bibliát és a Tanúk kiadványait is! Vitáidban ne kövess el érvelési hibákat!

TIPP: Ha nem vagy inkognitóban, kérünk oszd meg a cikkeinket a közösségi oldalakon! (Facebook, Twitter, Google+, stb.)

 

Hogyan adományozzak nektek?

Megtekintések száma

Látogatók: 

free counters


Kedves olvasónk, Te mi vagy?

látogató számláló

Indafotó képek

Az agymosást alkalmazó szekták nyolc jellemzője

2012.07.30. 12:23 | Johnny Joker | 20 komment

Az utóbbi két évtizedben szinte közismert fogalommá vált az agymosás. Robert J. Lifton miután a kínai kommunizmus alatt az agykontroll hatásait tanulmányozta az amerikai hadifoglyokon, 1961-ben megírta az összegző könyvét a témával kapcsolatban: Gondolatreform és a totalizmus pszichológiája címmel. Lifton nyolc jelentős tényezőt kőrvonalaz, amely alapján azonosítani lehet, hogy egy csoport, romboló szekta-e vagy sem. Minden tekintélyelvű vallást a fény felé kellene tartani, annak érdekében, hogy meghatározható legyen, hogy milyen romboló hatással vannak a tagjaikra. Győződj meg saját magad! Vizsgáld meg, hogy Jehova Tanúira illik-e ez a nyolc jellemző!

brain_in_prison.jpg

Miliő kontroll: A "miliő" egy francia eredetű szó, jelentése: "környék, környezet". A szekták az új tagok környezetét több féle módon tudják befolyásolni, de majdnem mindig az elszigetelődés formáját használják. Az újakat fizikailag el kell különíteni a társadalomtól, vagy figyelmeztetni kell őket a fenyegető veszélyre, hogy tartsák távol magukat a világ oktató médiájától, különösen akkor, ha az provokálja a kritikus gondolkodást. Minden olyan könyvet, filmet, vagy a csoport egyik volt tagjának tapasztalatát, vagy bárki mást, aki kritikus a csoporttal szemben, minden módon el kell kerülni. Gondosan ragaszkodnak a szervezettől tanult információkhoz. Mindenki figyeli, nehogy lemaradjon, vagy megelőzze a szervezetet a gondolkodásban. Úgy tűnik, hogy a szervezet mindenről, és mindenkiről tud mindent, ezért az újak szemében mindent tudónak tűnik.

Misztikus manipuláció: A vallásos szektákban Isten mindig jelen van a szervezet működésében. Ha valaki bármilyen okból elhagyja azt, és esetleg baleset éri, vagy megbetegszik azt mindig Isten büntetésének tulajdonítják. Azzal érik el a tagok hűségét, hogy az angyalokról mindig azt tanítják, hogy köztük működnek, és történetek keringenek arról, hogy Isten milyen csodálatos dolgokat visz köztük véghez, mert ők "az igazak”. A szervezetnek tehát van egy bizonyos "misztériuma", ami elég csábító az újaknak.

Tisztaság iránti kereslet: A világot fehérnek, és feketének mutatják be, és csak a jól kiiskolázott lelkiismeret alapján adnak helyet a személyes döntéseknek. Az embereknek a csoport ideológiái szerint kell viselkedniük, ahogyan azt az irodalmaikban tanítják. Az embereket, és a szervezeteket jónak, vagy rossznak tüntetik fel, attól függően, hogy milyen a kapcsolatuk a szektával. A bűntudat és a szégyenérzet egyetemes hajlamát használják fel arra, hogy még a távozásuk után is ellenőrizhessék az egyéneket. Nehézséget okoz megérteni az emberi erkölcs bonyolultságát, mivel minden sarkított és leegyszerűsített. Minden dolog, amit gonosznak tekintenek, elkerülendő, és a tisztaság a szekta ideológiája által való bemerítés során érhető el.

A gyónás kultusza: A szervezet által meghatározott súlyos bűnöket azonnal meg kell gyónni. A tagoknak jelenteni kell, ha szabályba ütköző dolgokat látnak. Gyakori tendencia hogy az önmaguk megalázása a gyónáson keresztül, az öröm forrása. Ez történik, mikor rendszeresen egymás előtt kell megvallani a bűnöket, így egyfajta intenzív "egység" alakul ki a csoporton belül. Ez továbbá lehetővé teszi a vezetőknek, hogy bentről hatalmat gyakoroljanak a gyengéken. A "bűneiket" ostorként használják fel, hogy vezessék őket.

A "szent tudomány": A szekta ideológiája az emberi létezés tökéletes erkölcsi elképzelése. Az eszme túl ’szent’ hogy megkérdőjelezzék, és tiszteletet követel a vezetésért. A szekta ideológiája miatt eltúlzott igény van egy megtagadhatatlan logikára, ami úgy tűnik, mint az abszolút igazság, ellentmondások nélkül. Az ilyen vonzó rendszer biztonságot nyújt.

Átalakított nyelvezet: Lifton kifejti a sűrű ’gondolatmegsemmisítő klisék’ használatát, kifejezéseket, szavakat, amelyeket azért terveztek, hogy véget vessenek a beszélgetésnek, vagy vitának. Mindannyian tudjuk hogyan használták a 60-as években a háborúellenes tüntetők a ’kapitalista’ és ’imperialista’ sztereotípiákat. Ilyen közhelyeket könnyű megjegyezni és jó alkalmazni. Ez az úgynevezett nem nyelvi gondolkodás, hiszen ha a vita megszűnik, nem lehet tovább vizsgálódni. Az Őrtoronyban például az olyan kifejezésekkel, mint az "igazság", "szervezet", "új rendszer", "hitehagyottak", és "világi" elítélik a kívülállókat, így őket méltatlannak tartják további beszélgetésre.

Tantételek alá rendelt személy: Az ember tapasztalata alá van rendelve a tanításoknak, nem számít, hogy mennyire súlyosnak vagy ellentmondásosnak tűnik az ilyen tapasztalat. A szekta történelmét úgy változtatják, hogy logikusnak tűnjön a tanítás. A személy csak akkor értékes, ha összhangban van a szekta szabálymodelljeivel. Figyelmen kívül hagyják a józan észt, ha valaki a szekta ideológiájával szembeszáll.

A létjogosultság kiosztása: A szekta dönti el, hogy kinek van joga ahhoz, hogy létezzen és kinek nincs. Ők döntik el, hogy ki fog elpusztulni a jó és a gonosz közötti végső csatában. A vezetők döntik el, hogy mely történelemkönyvek pontosak és melyek elfogultak. Családokat képesek elvágni és a kívülállókat becsapni, ha nincsenek összhangban az általuk definiált létezéssel.

írta: Randall Watters
Forrás: Freeminds
Fordította: Trifi

Címkék: ébredjetek! győződj meg személyesen

A bejegyzés trackback címe:

https://jehovatanui.blog.hu/api/trackback/id/tr654686287

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Buji Ferenc: A szektarianizmus fenomenológiája 2012.12.27. 10:45:36

Az idegen kifejezések jelentése a bejegyzés alján található! ***   A szektarianizmus elemzésének ma aktualitása van, éspedig egyre fokozódó aktualitása. Ehhez képest azonban a szektarianizmus kihívására adott válaszok gyér és jelentéktelen volt...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Inspicio 2012.07.30. 17:44:02

"A gyónás kultusza:" Hm.....A vének is szoktak "gyónni"? Ha igen ,akkor kinek?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.30. 18:46:25

hú de rossz ezt olvasni. szerintem nagyon ráillik a tanúkra

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.30. 18:48:14

@Inspicio: elvileg egymásnak. Ezen már régebben is gondolkodtam. Lenézzük a katolikusokat mert van náluk gyónás, de az nem tűnik fel, hogy nálunk sokkal rosszabb fajta gyónás van

küzdős 2012.07.30. 20:08:31

@sefatias: Milyen gyónásrol beszélsz? Az bűnös, sátáni dolog!
Csupán egy elkövetett bűn megvallásárol van szó, amin lehet kéjelegni. A beteget meg kell kenni olajjal, imádkoznak felette és gyógyítják.
Egy vénnek meg van a képessége az öngyógyításra. Istennel rendezi, mert ő vén.
Az egyszerű embernek kötelessége jelenteni, mert ő megdögölne magában, ha nem kapná azt a nagy és gyors elsősegélyt.
Nem gyónás, csak hívják a szellemi 102-t.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.30. 20:10:42

@küzdős: hát én ma küldtem három levelet. azt hiszem lesz alkalom gyónni

küzdős 2012.07.30. 20:15:43

@sefatias: A társulat több levelet küldött már, nekik is volna alkalmuk gyónni?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.30. 20:17:10

@küzdős: szerintem volna miért. De olyan alkalom szerintem nincs a vezető testület időrendjében

Inspicio 2012.07.30. 21:21:42

@sefatias:Ezt nem értem. A véneknek küldtél levelet?

Bumbumöcsi (törölt) 2012.07.30. 21:25:18

Kehet, hogy a vének sokmindent elnéznek egymásnak amit egy "mezei" hírnöknek nem?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.30. 21:40:13

@bumbumöcsi: ebben biztos lehetsz!! attól függ hogy fexenek egymásnál. néha még paráznaságot is

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.30. 21:41:04

@bumbumöcsi: vagy épp a gyülekezeti kassza fekete kezelését, vagy a számlák átírását

szabadon szárnyaló 2012.07.30. 22:11:51

@küzdős: Nagy igazság küzdős!Szó szerint kéjelegnek sok esetben ha valami bizalmasat megosztasz a vénekkel.Nagyon rossz tapasztalataim vannak ezzel kapcsolatban,megosztanám ha nem gond.
Egyszer még a '90-es években úgy akartak kiszedni belőlem bizalmas infót a vének hogy szó szerint bezártak az irodalomraktárba,és utamat állták amikor ki akartam menni ....alázatos voltam ,nem csináltam belőle ügyet.Azt mondták a cél érdekében tették. 2:nemrég egy vénnel beszélgettem,mondtam neki hogy sok minden nyomja a lelkemet,beszélgethetünk-e.Válasza:egy jó barátnak mindent elmondhatsz.Beszélgettünk,jól esett kiönteni a szívemet,megkönnyebbültem.Aztán kis idő múlva jött a feketeleves.Szinte mindenki az én kínos ügyeimről beszélt a gyülekezetben,volt aki került,aki nem köszönt.És én tudtam hogy csakis kizárólag neki mondtam el a dolgaimat.Undorító,kezd betelni a pohár.Milyen szerető gyülekezet ez? 3: A "konföderációban"négy vén előtt kellett elmondani nagyon kínos dolgokat mert nekik úgy volt kedvük hogy egy bizonyos ügyben "kihalgassanak".A feleségem sírt,nagyon megalázó volt nekem és neki is hogy intim dolgokról kellett beszélni.Ha valami nem tetszett felemelték a hangjukat,beszólogattak,maximálisan uralták a beszélgetést.Először nem akartam elmenni,de mi lett volna akkor?Ellenszegülőként kiközösítenek....milyen szabadság ez?milyen Igazság?
Nem tudom esett -e már szó itt az oldalon a" Míg végül semmid sem marad" című filmről?Bár nem a JT.egyházról szól de nagyon is tanulságos történet,érdemes megnéznetek nagyon ebbe a témába vág.nem tudom hogy kell ide bemásolni a linket,de a youTub-on is megtalálható.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.30. 22:20:57

@szabadon szárnyaló: én is ezt tapasztaltam. A vének megbeszélése sokszor nem volt más, mint egy pletyka est. Szégyellem is magam emiatt, de tényleg így volt. Nem ellenkezhetsz a döntéseik ellen mert akkor láézadó vagy. mindig neked kell alkalmazkodnod, és ők sosem hozzád. Ők akkor jöhetnek fel amikor akarnak, de neked kuncsorogni kell egy megfeleő időpontért, és akkor is neked kell odamenni, ahol nekik jó

Ismeretlen név 2012.07.30. 22:35:01

@sefatias: Miről írtál nekik, ha tudhatjuk?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.30. 22:43:52

@Ismeretlen név: legyen elég annyi, hogy meguntam a lábtörlő szerepét

küzdős 2012.07.31. 16:23:48

@szabadon szárnyaló: Kedves barátom, Testvérem!
Először is örülök annak, hogy újra láthatóvá váltál, már hiányoltak nyilvánosan is többen!
Hihetetlen, mit képesek megtenni egyesek a céljuk érdekében.
Magam részéröl, hosszú felvigyázói tapasztalattal rendelkeztem, de ilyet elképzelni sem tudnék, amit leírtál (bezártak a raktárba, mint egy pisis gyereket)!
Jehova tanúi egy önkéntes szolgákbol álló szervezetnek van ismertetve, ami azt is jelenti, hogy semmire nem kényszeríthetnek vének senkit! Nem vagyok köteles olyanrol beszélni, amiröl nem akarok, kivéve, ha tudomásom van egy bűnröl, de annak is meg van a sora.
Sajnos ismerek én is hasonló eseteket, de ezekbe nem volt beleszólásom (privátba megtörtént)!
Ne aggódj, nem vagy egyedül azzal, hogy mondd meg a Jánosnak, megmondtad a városnak. Saját magam is tapasztaltam nem régen, saját bőrömön, hogy egy személynek beszéltem bizalmas dologrol, ma már csak kevés ember nem tud róla! Amikor felelősségre vontam, mindent tagadott.
Én bírói ügyek tucatjait intéztem, még a feleségem és családom sem sejtettek belőle semmit. Mai napig nem, pedig már csak a becsületem tart vissza attol, hogy egy halom szemétséget kiadjak, ami pl. véneket érint.
Sok bizalmas információt, amit velem osztottak meg testvérek, más véneknek sem mondtam el, igyekeztem kerülni a szivárogtatást,
Feleséged vigasztald meg, legközelebb ne nyilatkozz semmiröl, amiröl nem szeretnél, különösen intim, kényes dolgokrol, mert többen erre élvezkednek.
Legjobbakat tesó!

szabadon szárnyaló 2012.07.31. 21:17:16

@küzdős: elfelejtettem ideírni hogy tisztelet a kivételnek,hiszen tudjuk hogy vannak feladatukat lelkiismeretesen végző vének.A szóban forgó vének mentségére legyen hogy ők is bent voltak velem abba a bizonyos irodalomraktárba,csak utamat állták amikor ki akartam jönni....bár ez nem mentség...
vagyok én,figyelek néha a történésekre de folyamatos kórházi kezelés alatt állok,nem sok kedvem van a neten lógni.de reméljük lesz ez még másképp is.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.31. 21:28:04

@küzdős: amikor a leváltásomat intézték, az egyik vén szólt a többieknek, hogy túl sokat van távol otthonról az ügy miatt, és engedélyt kért, hogy elmondhassa a feleségének, hogy mi az oka a távolmaradásának. Az engedélyt megkapta. Hát erről ennyit