EXJT BLOG

Mindenkinek Jehova Tanúiról

HTML doboz

Leírás

Minden éremnek két oldala van... Jehova Tanúi szervezetének is. Mi ennek a vallási közösségnek a kevésbé ismert oldalával foglalkozunk, hogy lehetőleg minél több embernek segítsünk egy objektív nézőpont kialakításában. Ha Jehova Tanúja vagy, ne félj, hiszen rengeteg Tanú olvassa még rajtad kívül az oldalt! Például vének, kisegítőszolgák, bételesek és persze a legtöbben, akik átlagos Tanúk. A névtelenségnek köszönhetően itt szabadon kérdezhetsz, cáfolhatsz és hozzászólhatsz, de szépen kérünk, előtte olvasd el a témakörrel foglalkozó régebbi cikkeket és kommenteket! Soha ne feledd:

"Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.

Flying-brain 2.jpg

Jehova Tanúi történelme:

A Vezető Testület egykori tagjának könyve:

crisis-conscience-ray-franz_hun.png

Raymond Franz - Lelkiismereti válság

Utolsó kommentek

Ide küldd:

writing_01.png

columba [kukac] freemail [pont] hu

k [pont] johnny [pont] joker [kukac] gmail [pont] com

Ha szeretnéd megosztani - névtelenül is -, a kérdésed, történeted, tapasztalatod, véleményed, cikked, tanulmányod vagy javaslatod, akkor bátran írd meg a fenti címre, vagy írd meg közvetlenül az oldalon (regisztráció nélkül is!!!), itt:

>> GYORSBEKÜLDŐ <<

Mindenféle

Gyakran használt bibliaversek

2Mó 33:20 | Zs 146:4 | Pl 4:18 | Pl 8:22 | Pr 9:5 | Ézs 44:24 | Ez 18:4 | Dá 7:13, 14 | Mt 5:5 | Mt 6:7 | Mt 11:11 | Mt 24:14 | Mt 24:36 | Mt 24:45-47 | Mk 13:32 | Lk 23:43 | Jn 1:1 | Jn 1:18 | Jn 2:19-21 | Jn 4:34 | Jn 6:68, 69 | Jn 10:17, 18 | Jn 14:28 | Jn 17:3 | Jn 17:11 | Jn 20:17 ... | Csel 2:34 | Csel 8:30-31 | ... 1Kor 8:6 | ... Kol 1:16 | ...Héb 1:8 | ...

BLOG FÓRUM

CHAT a jelenlévőkkel

"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." - Voltaire

„Nekem pedig egészen mellékes, hogy ti vagy egy emberi ítélőszék megvizsgál-e engem. Sőt, magam sem vizsgálom magamat. Mert semmiről sem tudok, ami ellenem szólna. De ez még nem bizonyít igazságosnak, ugyanis Jehova az, aki vizsgál engem.” (1Korintusz 4:3, 4)

"Ha a szervezeten kívül vagy, meghalsz. Ha a szervezeten belül vagy akkor pedig nagyon kell igyekezned, hogy ne halj meg." - Resign

"A legfájóbb kín örömet színlelni." - Márai Sándor

"Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük őket." - Albert Einstein

"Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek." - Jókai Mór

"A tudatlanságod legmagasabb foka az, amikor elutasítasz valamit, amiről nem tudsz semmit." - Wayne Dyer

TIPP: A böngésződ típusától függően a Ctrl gombot nyomva tartva a + és - gombokkal nagyíthatod és kicsinyítheted az oldalt, a jobb olvashatóság érdekében.

TIPP: Kérdésekkel taníts, ne kijelentésekkel! Érvelésedben használd a Bibliát és a Tanúk kiadványait is! Vitáidban ne kövess el érvelési hibákat!

TIPP: Ha nem vagy inkognitóban, kérünk oszd meg a cikkeinket a közösségi oldalakon! (Facebook, Twitter, Google+, stb.)

 

Hogyan adományozzak nektek?

Megtekintések száma

Látogatók: 

free counters


Kedves olvasónk, Te mi vagy?

látogató számláló

Indafotó képek

Egy gondolatmenet a "belső ellenzék" egyik tagjától

2012.07.24. 21:52 | Johnny Joker | 132 komment

Egy gondolatmenet a "belső ellenzék" egyik tagjától:

Miként leszel pedáns Tanúból másként gondolkodó? Ha van egy pár önálló gondolatod, már bajban vagy. Minél több testvért, minél több "nagy múltú", "nagynevű", "rangos" személyt ismersz meg közelről a szervezeten belül, minél magasabbra jutsz a "ranglétrán", minél több időt fordítasz a teokráciára, annál több minden fog szemet szúrni. Először emberi hibákat fogsz látni... hatalmi harcok, nemtörődömség, képmutatás, egyenlőtlen bánásmód, kiváltságokkal való visszaélés, a kapcsolatrendszer előnyei. Azt is látni fogod, hogy az átlag-Tanú sokszor közömbös, unott, egyéniség és egyéni gondolat nélküli (vezetés-függő), hogy ide mindenki bejuthat, és itt mindenkiből lehet valaki, ha ismeri a megfelelő személyeket. No persze fordítva is igaz, jók is mennek a süllyesztőbe, ha nem tetszik a döntéshozóknak a fizimiskád. Ettől egy idő után (évek, évtizedek) megcsömörlesz, majd - ha a pozíciód lehetővé teszi, azaz belelátsz jobban a szervezet működésébe - a szervezet képviselőiben is csalódsz. Láthatsz jócskán kétes pénzügyeket, jogi kiskapuk kihasználását, érdek-kinevezéseket, szervezetlen, ésszerűtlen megoldásokat (kongresszus, építkezés stb.). Innen már csak egy lépés, hogy olyan konkrétumokat láss - pl. a szervezet múltjában (jövendölések); vagy a társaid mentális, érzelmi (állandó félelemkeltés), anyagi hogylétére gyakorolt hatásaival kapcsolatban - ami megingatja a kártyavárat. Amint összeáll a kép, ledől az egész. Rájössz, hogy valami itt nagyon nem OK. És csak állsz egyedül, senkinek nem beszélhetsz a kételyeidről, mert repülnél; visszanézel, mi mindent tettél, mi mindent áldoztál fel (rokoni kapcsolatoktól a pénzen át, idő, anyagi, tanulmányi, párkapcsolati lehetőségek) és nem tudod, mitévő légy. Egy ideig valószínűleg még bűntudatod is lesz amiatt, hogy úgy érzed, elhagytad Istent azzal, hogy kételkedsz - vagy már nem hiszel - a szervezetben. Sokan csak azért maradnak, mert ide köti őket minden... család, barátok, esetleg még a munka is. Itt lettek valakik. Nincs másuk, csak ez. Mások Tanúk maradnak azért, hogy felnyissák a többiek szemét a a szervezet "hátulütőire".

De meddig lehet ezt így csinálni? Meddig lehet színlelt-Tanúnak lenni? Meddig lehet eljárni prédikálni úgy, hogy eszed ágába sincs senkit se "beszervezni"? Meddig lehet úgy előadásokat tartani a helyi gyülekezetben, vagy kiállni a kongresszusokon, hogy kerülöd a kényes - általad hamisnak tartott - tanításokat? Sokunk rengeteg másik Tanút ismer. Hány kongresszust lehet "végigcsinálni", úgy, hogy tudod, az elhangzott interjúk fele se igaz? Hogy a nagy példák jó része képmutatás. Meddig lehet hallgatni, hogy a vég már nagyon közel, ezért dobd el mindenedet? Meddig lehet asszisztálni ahhoz, hogy elaltatják a barátaidat? Hogy droidokká válnak. Meddig lehet nézni, ahogy a hozzád közel állókat más "testvérek" hátba szúrják, megalázzák a rendszer nevében? Meddig lehet nézni azt, hogy hogyan tartja félelemben ember az embert, tartják félelemben a rokonaidat, barátaidat? Hogy a buzgókat kihasználják, kifacsarják, vagy ők is beállnak a terrorizáló-sorba, ezzel mély lelki sebeket okozva. Bűntudatban, kisebbségi érzésben, elhagyva mások miatt. Meddig tudod nézni, hogy elszaladnak az évek-évtizedek feletted, és a barátaid felett, amit a szervezet oltárán áldoztak fel? MEDDIG LEHET NÉZNI AZT, HOGY ISTEN NEVÉBEN EZEK TÖRTÉNNEK?!

Összefoglalva: Meddig lehet épp ésszel az "igazság igazságának" tudatában magasabb - nem "csak mezei hírnök" - pozícióban maradni, úgy, hogy kiegyensúlyozott maradj? Hogy ne őrülj meg, hogy ne bukj le, de legyen is hatása a ténykedésednek. Hogy tényleg ki tudj menteni valakit - felnyitni a szemét valakinek, hogy lássa a saját helyzetét kívülről, hogy milyen életet él most, hogy nem ezt érdemli!

Megpróbáltam megválaszolni ezeket a kérdéseket... Ha nem tartod magad az eddigi pozícióidban, vesztett helyzetben vagy: egy "zűrös" - pl. épp most lemondott/leváltott, kiváltságtól megfosztott/visszaadó - testvér szavait - ami ráadásul nem szervezet ízű - elutasítják. Ezért mindent úgy kell csinálnod, ahogy eddig. Álarcot kell hordanod. Közben találkozhatsz hozzád hasonló gondolkodásúakkal, őket könnyebb felébreszteni... Velük talán tudsz beszélni a valós érzéseidről. De mennyi időt érdemes az életedből arra áldozni, hogy megments másokat anélkül, hogy még jobban sérülj? Egyáltalán, megéri? Mert sokan, miután átláttak a szitán, egyből azt mondták, kalap, kabát... de ha már tényleg menni kell, akkor én nem tudok másképp, csak emelt fővel távozni. Hogy megtettem a tőlem telhetőt a valódi, teljes igazságért!...

És milyen fájó azt tudni, hogy sok erőfeszítés és gondolkodásbeli változtatás után ez egy jó hely is lehetne...


end.game

Címkék: ébredjetek! olvasóim küldték élettapasztalatok

A bejegyzés trackback címe:

https://jehovatanui.blog.hu/api/trackback/id/tr34676064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2012.07.25. 16:37:37

@reboot:
Látod, látod. Te akartál mások helyett dönteni és eldönteni, hogy nekik mi a jó. A testvérnőnek, aki őszinte megbánást tanusított, egy hihetetlen törést okoztál, mert igazságtalanul lett kiközösítve. Ő még nem látta úgy a dolgokat a szervezetről, ahogyan akkor te.
Így a hatás is pont az ellenkezője lett...

Nagyon veszélyes vállalkozásnak tartom, ha valaki ki akarja hozni a testvéreket a gyüliből, mert az rossz. Kinek rossz?
Annak, aki már felébredt valamennyire, amúgy az emberek nem véletlenül vannak ott, ahol. Ha rossz is nekik, és azt nem érzékelik, az azért van előtte még rosszabb volt nekik, ami miatta a gyülekezetet az összes hülyeségével egy jó helynek élhetik meg.
Egyetértek, hogy segíteni kell a bent lévő tagoknak, vagy azoknak akik már kijöttek, de nem mindegy hogyan. Mert az, aki magán nem tud segíteni, az ne akarja mások életét rendbe rakni, de áldozatokat se akarjon hozni másokért, mert az nem fog jól elsülni.
Ezért írtam azokat, amiket a fenti cikkel kapcsolatban.

reboot (törölt) 2012.07.25. 17:00:23

@karalabe4: Tudom... Gondolom, akkor azt is megértetted, hogy pont azért szóltam hozzá, hogy segítsek azoknak, akik belső forradalmárokként tevékenykednek, és nem azért, hogy feleslegesen égessem magam. :)

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2012.07.25. 17:04:03

@reboot:
értem a problémádat, ezen én is gondolkoztam.

A helyes megoldás mégsem az lehet, hogy "kiszervezi" őket. (beszervezni, kiszervezni végülis ugyanaz a dolog, csak ellentétes irányban. Mindkettő mások életébe való beleavatkozásról szól.

Akkor mondtunk valamit az embereknek, amikor JT-i voltunk és addig, amíg teljes hittel tettük azt amit, ki vetheti a szemünkre jogosan? Lehet, pont ezzel öntöttünk valakibe reményt?
"A ki pedig nem tudta, és büntetésre méltó dolgokat cselekedett, kevesebbel büntettetik. " (LUkács 12:48)
Az a személy elfogadta a gyülekezeti meghívást, ami az ő döntése volt, ezért nem vagyunk felelősek.
Ezért gondolom én, hogy mindig teljes hittel kell cselekedni, bármit is teszünk, mert az csökkenti a sérülés lehetőségét a legkisebbre (mert persze az attól még lehet olyan, amiről felismerjük, hogy ma már nem tennénk).

A képmutatás, csak képmutatást és szenvedést szül és semmi mást. Jézus pontosan tudta, hogy mikor mit beszél és kinek mit mond, mert tudatában volt, hogy ki ő és mit akar.

"egyébként az élet rendszeresen hoz olyan buta helyzeteket, amikor nincs jó megoldás, csak rossz és még rosszabb"

Főleg egy zsákutca-helyzetben, ahonnan csak kihátrálással lehet kijönni és elismerni, hogy elpazaroltunk egy csomó benzint...

Egyébként én nem irigylem a véneket (nem is sajnálom őket ugyan), mert ők a legnagyobb kárvallottak, ők szívják meg legjobban a társulati hülyeségeket. Sokan fiatalemberekként kerülnek egy ilyen pozícióba, amikor még fogalmuk sincsen az életről, még egészen más után rohángálnának leginkább (pl: nők). El kell ismerni, hogy nem kis rohadékság a nyakukba sózni egy olyan mértékű dolgot, mint a gyülekezetek vezetése, súlyos ügyek kezelése, ami azért komoly szellemi és érzelmi felkészülést kívánna.
Egy idősebb személynek ezt illene átlátnia, ha pedig a vezetők átlátják ezt, akkor direkt csinálják. De hol vannak, amikor az emberi roncsokat kell kezelni?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.25. 17:10:46

@Johnny Joker: Vagy képzed el melyik a könnyebb: csákánnyal bontani a falat kívülről, vagy a lyukakba dugott dinamittal belülről?

Én mindkettőhöz értek. A robbantás után nagyon sok munka van ám. Nem mindig az az előnyös.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.25. 17:13:53

@goldbach: de csoport szinten az idő előrehaladtával a sejtszerű belső ellenzékek globálisan komoly rombolást és építést végeznek.

Tudnál erre példát mondani?

küzdős 2012.07.25. 17:14:17

Azok az igazságot kereső emberek, akik jt szervezetében vélték felfedezni a keresett kincset, igazábol ártatlanok, hiszen többen is az itt kommentelők közül bekapták a dudlit rendesen, hosszú évekre.
Az emberek nem egyformák, vannak, akik miután rájöttek, hogy nem azt szívják, amit szerettek volna, gyorsan kiköpték az altató cumit, gerincesen, meggyőződésük szerint cselekedve, kiléptek és leléptek. Ez szükséges azoknak, akik ezt látják egyedüli lehetőségnek.
Vannak azonban olyanok szépszámmal, akik bár látják, hogy ég a ház, de nem ugranak le egyböl az ablakbol, mondván, hogy mindegy hova, csak el innen. Egyelőre más kiutat kereshetnek, ami ha nem lesz jó, ők is kiugranak.
Vannak emberek, akik egyáltalán nem gyávaságbol vannak még a szervezetben, hanem mielőtt elhagynák a hajót, még szeretnének jószándékú, becsületes embereket is kimenteni.
A Biblia beszél ám őrállórol, akinek van felelősége, figyelmeztetni másokat is. Nem elég észrevenni a veszélyt, aztán gyorsan lepattanni, csak a saját érdekeim nézve.
Engem ismernek számtalan helyen, több száz ismerősöm van szerte az országban, barátaim, akik még bent vannak és nem tudják az igazságot. Ma még meghallgatnak, beszélgetünk, kételyeket tudok még vénekben is okozni, voltak, akiknek beszéltem és már leléptek, tehát van értelme az itt bent létnek számomra, legalábbis még igen.Egy kívülállót, vagy kiközösítettet nem fognak meghallgatni a megfélemlített személyek. Nem merik olvasni a blogot, stb..Kívülröl kövel dobálni a várat jó időtöltés lehet, de értelmetlen. Mennyivel gyorsabb bejutni, ha valaki belülröl segít, ha másképpen nem, de információkkal.
Amikor bent vagy a gyülekezetben és naprakészen látod a problémákat, amin a testvérek is ki vannak éppen akadva, na akkor kell őket megközelíteni, amikor és ahol a leggyengébb a láncszem ezt csak belülröl tudod meg és tehetsz érte.
Rólam tudja az egész város, vének is, hogy mik a gondok, de azért mert vannak kérdéseim, nem zárhatnak ki! Segíteniük kell, de ekkor vannak legnagyobb bajban, mert ilyenkor közel kell jönniük, meg kell hallgatniuk és ez elgondolkodtatja őket. Többen lettek labilisok egy egy pásztori után.
Sokat lehetne errol beszélni, de én mindenkit megértek.
Hiába, nem vagyunk egyformák!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.25. 17:15:15

@baland: na mesélj! Erre kiváncsi vagyok. melyik postomat adtad le? és mi volt a reakció?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.25. 17:36:34

Hát végigolvastam.... Parázs kis beszélgetés kerekedett ebből a postból, ami amúgy nekem nagyon tetszik!@karalabe4: Őszintén bevallom, teljes mértékben veled értek egyet. A belső ellenzék csakis őszintétlen, képmutatásra hajlamos embereknek való, akik el tudják játszani másoknak, hogy együtt hisznek valamiben. Én erre teljes mértékben képtelen vagyok. Amikor leváltottak, senki nem mert odajönni hozzám hónapokig, mert az undor, és a képmutatás iránti gyűlölet rá volt égetve az arcomra. Hónapok kellettek, mire rendezni tudtam magamban, de ebben az segített, hogy megfogalmazódott bennem az elkülönülés. Az innen eltelt időt sajnálom. Azonnal el kellett volna különülnöm. Ráadásul úgy ahogy elterveztem. Tanulóbeszédem alkalmával, amennyi időt a vének engedtek volna arról beszéltem volna, hogy miért különülök el. De nem tettem meg. Sok indokom van, amivel lebeszéltem magam, de ma már bánom. A belső ellenzéknek nem sok hasznát látom. De ha most hirtelen kb 300 ember elkülönülne, az nagyobb hatással lenne az egész szervezetre, mint egy kiszivárogtatott levél.@baland: Persze ezzel nem téged és más még bent lévő személyeket akarlak megbántani. Senki sem tudja átérezni azt hogy az egyes személyek mit élnek át. De a személyes életetekben kárt fogtok vallani, mert felesleges erőfeszités ez. Reboot példája bizonyítja, hogy a testvérek fel se fogják, ha olyan előadást tartasz. Az én kiközösítésem az egész környéket megrázta. olyannyira, hogy hétfőn a vének jelezték felém(másfél év után) hogy jobb lenne ha nem járnék összejövetelre, mert a gyülekezet tagjai még mindig össze vannak zavarodva.

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2012.07.25. 18:45:03

@sefatias:
sefa, nem kell ebben 'állást foglalni', hogy mi helyes vagy mi nem. Mindenki azt tesz, amit akar végülis.
A kárt nem azzal okozhatjuk, hogy bentről tevékenykedünk vagy kintről, hanem azzal, hogy olyan állapotban próbáljuk mások problémáit kezelni, amilyenben az cikk írója van.
És azzal sem az a gond, hogy úgy érzi magát, ahogy, hiszen az érthető, máshogy nem nagyon lehet éreznie magát az embernek a gyülekezetben, főleg, ha már látja, amit lát...
Hanem az a gond, hogy az illető azt hiszi, hogy másokkal van a gond és neki szegénynek 'álarcot kell hordania' a sok képmutató között. Mások ugyanis teljesen joggal gondolhatják róla ugyanezt.

Aki még itt tart, az ne szervezkedjen, meg spicliskedjen, hanem menjen el inkább orvoshoz.

Ahogy írtad is, a gyülekezeti csalások leleplezése olyan sokkolóan hathat azokra a személyekre, akik őszintén elhitték, hogy nehéz lehet az embernek felvenni a pókerarcot, erre nem mindenki alkalmas.
"Amikor leváltottak, senki nem mert odajönni hozzám hónapokig, mert az undor, és a képmutatás iránti gyűlölet rá volt égetve az arcomra. Hónapok kellettek, mire rendezni tudtam magamban"

Ehhez érzelmileg érett személyiségre van szükség, de egy ilyen ember nagyívben elkerüli a szektákat. Ha meg mégis valahogy bekerül, akkor csak lefelé csúszik a lejtőn...és előbb-utóbb kikészül.

Ezért látom úgy, hogy nekünk, akik átmentünk ezen a helyzeten előbb magunkba kell néznünk és kielemezni, hogy minket személy szerint miért tudtak megszívatni adott esetben évtízedeken keresztül, mert ha erre nem kaptunk még választ, akkor ott még bibi van.
Egy helyzetben ugyanis mindig két fél van benne. Az egyik oldal a társulaté, a másik a mienk, ha tetszik, ha nem.

Bumbumöcsi (törölt) 2012.07.25. 19:07:02

@küzdős: Brilláns gondolatok. No persze nem akarlak fényezni...

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.25. 19:09:38

@karalabe4: én nem hiszem, hogy magunkban kellene a hibát keresni. Egyikünk sem rendelkezett olyan biblia ismerettel, ami védelem lett volna egy ilyen jól megszervezett átverés kivédésére. Nem én vagyok a hibás abban, hogy nem tudtam többet arról, aminek az ellenkezőjét bizonygatták hónapokon keresztül nekem. A baj akkor van, ha rájöttem hogy átvernek, de hagyom hogy tegyék tovább, a saját beleegyezésemmel. Ezzel értékes időt veszit el az illető. Minden képmutásban eltöltött perc akadályoz az igazság megismerésében. Otthonról, az internetről nem lehet letölteni Isten pontos véleményét. Az nem egy word dokumentum. Én megyek keresek nálam okosabb embereket, más nézőpontokat. Megnézem különböző egyházak összejöveteleit több órás beszélgetéseket folytatok a környék különböző vallású lelkészeivel. Több tízezer forintot költöttem könyvekre, amiket elolvastam. Ezeket Jehova Tanujaként nem lehet megcsinálni. A sötétben állva sosem találod meg a fényforrást.

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2012.07.25. 19:15:28

@sefatias:
szó sincs arról, hogy magadba keresd a hibát más szemétsége miatt, vagy magadat okold, olyan miatt, amiről nem tudtál vagy nem tehettél.

Bumbumöcsi (törölt) 2012.07.25. 19:17:01

"Pedáns keresztény" voltam én is évekig. Szivattyúztam a dudlit rendesen. Ma már gonosz hitehagyott testvér vagyok és buzgón mesélek a testvéreknek az ENSZ-ről meg ilyenekről.
Az egyiküket nemrég kérdeztem, hogy ha nincs benne a Görög Iratokban a Jehova név. Viszont ezt az úvf.-ben visszaállították, akkor Jézus mintaimájában miért nem tették bele? Én tényleg nem tudom. Valaki mondja meg nekem! Ő sem tudta.

küzdős 2012.07.25. 21:03:21

@bumbumöcsi: Köszönöm a jó szavaid.
Nem is szeretném, ha futtatnál, még a végén szökési kísérletnek vennék.
Jaa! Jó a logod ördögfióka!

küzdős 2012.07.25. 21:18:16

Nem kimondottan ehhez a támához tartozik, csak ma jelentettek be egy újabb örömhírt.
Szeptembertöl online könyvtárat indít a társulat a honlapjukon.
Érdekesség benne, hogy csak a 2000 utáni kiadványok lesznek bent és nem kell megijedni, de bizonyos kiadványokban az internetes változat eltérhet az írott anyag szövegétöl!!! MIÉRT?
Mert nyelvtani kiigazítások történhetnek!
Hoppá! Miért is csak 2000-töl, hogy ne láthassa a nyilvánosság az előtte levő őrtorony próféciákat, esetleg nincs elegendő tárhely a régebbieknek?
Aztán mi is az a nyeltani kiigazítás?
A problémás írások szépítgetése, szellemi photoshop?
Érdekesen próbálnak kihátrálni a régebbi hibákbol. Kíváncsi vagyok arra, mikor kurtítják meg a lemezen kiadott index anyagát, amin még van bőven retusálni való.
Egyébként más érdekesség nem volt, szokás szerint dalban köszönték meg a rabszolgának nagy és csodálatos tetteit és ezt az új elrendezését.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.25. 21:19:12

@bumbumöcsi: egyébként az úvf nem az mondja hogy visszaállították az isteni nevet, hanem hogy beletették. nézd meg a függeléket

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.25. 21:20:33

@küzdős: sajnos már nem tudok mit mondani erre....

küzdős 2012.07.25. 21:28:04

@sefatias: Nem tudsz mit mondani erre...
Akkor mondj valamit arra...
Jó éjt, jó szerencsét!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.25. 21:33:39

@küzdős:

Jó szerencsét!
Sok csillét!
Vastag boritékot!
Papucsos feleséget!

Bumbumöcsi (törölt) 2012.07.25. 21:51:07

@sefatias: Az előszóban így fogalmaznak: "visszahelyezte az isteni nevet az azt megilletőn helyre a bibliai szövegben."

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.25. 21:52:02

@bumbumöcsi: az lehet, de a függelék másként fogalmaz :)

Bumbumöcsi (törölt) 2012.07.25. 22:04:00

@sefatias: Az nem lehet! Az bűn!! Olyan nincs, hogy az előszó és a függelék között nincs összhang! :>D

Egyébként az az online könyvtár már működik egy ideje, csak idegen nyelveken elérhető.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.25. 22:05:28

@bumbumöcsi: :DDD figyeld meg az előszó fogalmazását! leleményes.

Bumbumöcsi (törölt) 2012.07.25. 22:13:52

@sefatias: Arra gondolsz, hogy "a héber szövegben EGYÉRTELMŰEN fellelhetö"...

(Akkor a görög szövegben már nem annyira "egyértelmű").

küzdős 2012.07.25. 22:15:00

@bumbumöcsi: Ez egy új variációs könyvtár lesz, angol és orosz nyelven és a szenzáció az benne, hogy szinkronizálhatod a nyelveket. Amit megtalálsz angolul, lefordítja oroszra is, ha akarod. Ettöl megőrülök, ezért imádkoztam már mióta.
A társulat vissza forgatja az idő kerekét, a bábeli idő elé és egy nyelven nyalhatsz, nem lesznek nyelvi nehézségek, csak vigyázz a nyelvedre!

Bumbumöcsi (törölt) 2012.07.25. 22:18:43

@küzdős: Értem! Vajon ha beírom, hoooogy... mondjuk 1975, akkor azt vajon mennyire fordítja le? Talán 2012 dcember 21?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.25. 22:21:38

@bumbumöcsi: igen arra gondolok, és arra is, ahogy továbbfűzi a gondolatot a következő mondatban

Bumbumöcsi (törölt) 2012.07.25. 22:22:21

@bumbumöcsi: Ma nagyon hülye vagy Öcsi.

((Megkommenetelem má magam.))

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.25. 22:23:36

@bumbumöcsi: ez azt jelenti, hogy van véleményed a véleményedről

küzdős 2012.07.25. 22:25:39

@bumbumöcsi: Üsd be és kiütnek.
Nem érted, hogy csak a 2000 utániak vannak fent és azok is át vannak dolgozva?
Haladjál már a szekérrel, ne ragadj le minden meghiúsult dátumnál!
A 75-ös és hasonló témák csak próbák voltak.
Már nem lesz több dátum, a dátumokba belesültek. Dátum helyett csak sürgősség érzete van. Apropó, sürgősség érzete, gyorsan mennem kell, érzem a végét, még a végén meglep.

Bumbumöcsi (törölt) 2012.07.25. 22:27:03

@sefatias: Sefa szerintem itt is valami nagy betyárság lehet? Nem?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.25. 22:29:52

@bumbumöcsi: Ez ilyen jogász fogalmazás. az olvasó azt olvas ki belőle amit az iró akar, mert úgy fogalmaz, de ha beperelnék őket érte, akkor be lehetne bizonyítani, hogy ők olyat nem írtak, a függelék is ilyen

Bumbumöcsi (törölt) 2012.07.25. 22:37:09

@küzdős: Erre nem figyeltem. Hoppá. Szerintem ez trükk ugyanis az online könyvtár IP cím alapján azonosít. Elküldi az adataidat a bételbe és három vén kommandós felszerelésben tör ránk az otthonunkban és azonnal bírói bizottságot állítva fel.

Bumbumöcsi (törölt) 2012.07.25. 22:39:55

@sefatias: Szerintem is valami hasonló. Nekem az ilyen dolgok nem szimpatikusak. Sok ilyen beszéddel találkoztam a vének részéről. Szeretem az egyenes megfogalmazásokat. Az ilyen csűrés csavarás nem jó.

küzdős 2012.07.25. 22:48:38

@bumbumöcsi: Tesókám, te túl bonyolítod!
Nincsenek kommandósok, kevés a pénz.
Online bírói ügy, nem kell megjelenni, írásban kapod meg a végzést, csak kattints a jw organizmusra. Ott kitölthetsz egy tesztet, amiböl kiderül, hogy csak vicceltél, esetleg valódi romboló vagy. Amennyiben megbántál mindent, nyomd meg a kettes gombot, ha nem bánod, nyomj amit, vagy akit akarsz.

picket9 2012.07.25. 23:20:29

"De meddig lehet ezt így csinálni? "
Jó volt olvasni a kommenteket,
Különösen Karalabe4 mély meglátásai tetszettek.
Értelek téged és igazad is van (ha megengedsz egy ilyen személyes véleményt)

Én igaznak tartom end.game gondolatait és hitelesnek is tartom őt.
Ő előtte egy cél lebeg, amiért képes nagyon sok szenvedést, kiállni (akár maga ellen küzdve).
Jézus is "Ő az eléje helyezett örömért kínoszlopot tűrt kitartással"
Az ember általában, ha van célja,van ,van egy "öröme", amiért küzd, akkor látszólag ellentmondásos dolgokat is kibír, sőt méltósággal viseli, életfeladatának tekinti.
Ilyen az ember.

Nyilván közben end.game vívódásai érthetőek, de ettől lesz hiteles, emberi. Mert van célja, szembetalálja magát a józan eszével, ami kérdéseket ad neki. És kérdéseket adott mindannyiunknak is.

Küzdös kommentjei is frankók,
tényleg össze kéne jönni sörözni egyet,
nem lennénk túl szomorúak :)
Picket.

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2012.07.25. 23:42:54

@picket9: Már volt egy ilyen, mindjárt kiposztolom...

goldbach (törölt) 2012.07.26. 10:19:02

@sefatias: természetesen tudok példát mondani arra, hogy a belső ellenzéknek az idők távlatában milyen kitüntetett szerepe van.

A példám nem vallási és talán elég elvont is, de érvényes minden olyan szerveződésre, csoportosulásra, mely bizonyos ideológiák, elméletek köré épül.

Tehát a példa:
Az 1920-as években a Bécsi Kör (tudományfilozófiai csoport) komoly elméletekkel állt elő a demarkációs problémára, vagyis arra vonatkozóan, hogyan lehet vonalat húzni a tudomány és nem tudomány közé. Tagja volt Karl Popper is, aki belső ellenzékként működött és idővel (!) egy saját demarkáció elmélettel állt elő és saját csoportot, tanítványokat vont maga köré az 1950-es években. (Tehát itt már egy új csoportról beszélünk, ami a belső ellenzékből nőtt ki.)

1956 körül Popper tanítványa lett Lakatos Imre, aki belső ellenzékként működött és idővel (!) nyíltan megkérdőjelezte Popper demarkációs felfogását.

Lakatos új elmélete köré is csoport szerveződött, melynek tagja volt az osztrák Feyerabend, aki belső ellenzékként működött és idővel (!) megkérdőjelezte Lakatos demarkációelméletét és fellépett "a módszer" ellen és ezt nyíltan hangoztatta.

Ebből a példából jól látszik, hogyan járul hozzá egy belső ellenzék az ideológiák evolúciójához. Úgy látom, hogy Jehova Tanúi esetében is a belső ellenzék egy ilyenfajta ideológiai evolúciót mozdít elő. Ez rövid időintervallumban nehezen érzékelhető. Olybá tűnik, mintha nem történne semmi, csak múlik az idő, de ha hosszú távon nézzük, igenis változnak a dolgok. Lokális szinten olykor tettenérhető ez a változás a mi kis időintervallumunkban is - feltéve, ha jó munkát végzünk és némileg fogékony a szűk környezetünk (gyülekezet) az evolválódásra.

Nem szeretnék soviniszta lenni, de tény, hogy a nők sokkal érzelmibb alapon közelítik meg ezeket a kérdéseket, ezért az ő fejükbe (szívükbe) nem fér bele, hogy valaki miért marad inkognitóba, miért nem fordít hátat a szervezetnek, ha egyszer egyértelműen rájött, hogy nem ez az igazság. Hát azért, mert a férfiak - akiket Isten a vezetés képességével teremtett - képesek felülírni a szívük érzéseit az eszükkel és hosszútávú célokban gondolkodni. Nem véletlen, hogy a belső elllenzék tagjai javarészt férfiak, méghozzá nem a legfiatalabb korosztályból.

Kérek minden olyan személyt, aki sértve érzi magát a belső ellenzék képmutatása miatt, hogy mutasson tiszteletet és szeretetet azok iránt, akik önszántukból bent maradnak "képmutatóan" a szervezetben. Mutassunk tiszteletet, mert az mindenkinek jár és fogjuk fel végre, hogy ők is ide tartoznak. Ők is ex Jehova Tanúi, mert valójában már nem tanúk. Úgy írom, hogy "ők", de végül is ez rám is vonatkozik, mert én is egy vagyok a belső ellenzékből.

Tehát akkor írom így nyíltan: kérlek, kezeljetek minket is szeretettel, tisztelettel, megértéssel és fogjátok fel, hogy mi is ide tartozunk. Örüljetek neki, hogy vannak ilyen sejtek elszórva az egész szervezetben. Örüljetek, mert ez is egy módja, hogy kiszabaduljanak emberek.

Hogy valós eredményeket említsek: én például igaz, végzem a prédikáló és tanítványképző munkát, de megmutatom nyíltan az érdeklődőknek a keresztelkedés veszélyeit, stb. Így elriasztom az érdeklődőket, mikor elmesélem, hogy ezt a barátomat kiközösítették, a másik barátomnak meg a feleségét és el is váltak, meg hogy a másik barátom öngyilkos lett. Szépen adagolva az ilyen tények felnyitják az emberek szemét és elriasztják őket.

De írhatnék még számos példát, hogy bartái beszélgetések alkalmával hogyan lehet csepegtetni az igazságot az igazságról a testvéreknek...

Na megyek inkább dolgozok és elfogadom, hogy vannak, akik engem is gyávának tartanak. Ufff. Szólottam vala. :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.26. 12:45:46

@goldbach: félreértés ne essék, még csak eszembe sem jutott a gyávaság szó. Ha mégis ilyen érzést keltettem, akkor nagyon komolyan bocsánatot kérek. Amit a legjobban szeretnék elkerülni, az bárkinek a minősitése. Az igazság az, mégha hülyén hangzik is, hogy nekem ti vagytok a testvéreim. És soha nem akarnálak megbántani benneteket. Az más kérdés, hogy meddő erőfeszitésnek érzek minden belső ellenzékiséget, ráadásul a személyiségre károsnak, de ettől nem itélek el senkit. Itt van például reboot. Az elmúlt hónapokban gyakorlatilag barátommá vált, annyit beszélgetünk privátban. Én nem értem , hogy miért nem különül el, és én képtelen lennék úgy élni ahogy ő. Az igazság, hogy kicsit képmutatásnak érzem,ezt a belső ellenzékiséget, de attól még nem itélem el magát az embert, mert nem látok bele senkibe.gyakorlatilag az életem nagy titkait is megosztottam vele. Tehát attól, hogy másképp gondolkodunk, még lehetünk jóban. Arról nem is beszélve, hogy azért mert ez a véleményem, még nem biztos hogy igazam van. De én képtelen lennék erre. Nekem rá van égetve az arcomra a véleményem. És mivel közlési mániám is van ( :P ) ezért mindig ki is mondom a véleményem. De soha nem bántanálak meg benneteket mert ti még bent vagytok. Bonyolultabb ez a helyzet annál, minthogy én átláthassam

reboot (törölt) 2012.07.26. 13:00:00

@sefatias: barát? pedig ha tudnád, hogy egy hájas, kopasz, koszos, 300 kg-os, hamburgerzabáló anonim kommentelő vagyok, aki megtéveszti az itteni ártatlan kis lelkeket :D

sajnos nincs időm reagálni arra a sok dologra, ami az elmúlt hetekben itt történt

amire meg levegőhöz jutok, már a múlté lesz...

na mindegy, jól látod: képmutatás - ezért nem fogom már sokáig csinálni ... bár nem vagyok egy kapkodó idegbeteg, szóval nálam a 'nem sokáig' is eltart egy ideig

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.26. 13:15:08

@reboot: már gondoltam erre ne aggódj. De a naivitásom egyben a védelmem is. Az őszinteségem miatt nem nagyon lehet nekem ártani. Nincs mit szégyelnem. Te hamburgerzabáló

reboot (törölt) 2012.07.26. 13:25:15

@sefatias: :P

ja, és így utólag is elnézést, ha van itt az általam körvonalazott kaliberű hamburgerzabáló... kivéve, ha tényleg az ártatlan lelket akarja megrontani, mert akkor ütök, de hirtelen :D

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2012.07.26. 14:23:22

@goldbach:
Elnézésedet kérem, ha rossz érzéseket keltettem benned, amint már a fentiekben kifejtettem, nincs bajom a belső ellenzék létével.
Inkább úgy fogalmaznék, hogy a minőségével és hatékonyságával inkább, főleg, ha túl sokan tudnak azonosulni a cikkíró érzéseivel a belső ellenzék tagjai közül.

Teljesen megértem, hogy az embernek elege van és egyszerűbb lenne feladnia az egészet, mert az egy csömör, ami ott folyik. Azt sem lehet gyávának tekinteni, aki elmenekül onnan, mert nem lehet idegekkel bírni az ilyet.
Mégis, hogy világosabbá tegyem a dolgot, vannak olyan dolgok, amiket kívülről jobban lehet látni, főleg egy más nézőpontból - női szemmel.

A benti állapotnak vannak előnyei, mint ahogy hátrányai is. Hogy csak egyet említsek: az agymosás hatását nem lehet annyira kivédeni, érthető módon. Pl: a társulat állandóan kiemeli az erőfeszítések szükségességét és a célok megvalósítását fájdalmak árán is. (valaki itt is idézte, hogy Jézus is elszenvedte a fájdalmat az elébe helyezett örömért...).

Én magam is így gondolkodtam, amíg Jt voltam, de ma már másképp látom. Ugyanis ha valaki olyan módon szenved, ahogyan a cikk írója, az nem az a "szenvedés", amit Jézus kiállt.
Saját tapasztalatom alapján a belénk épített lelkiismeret és a saját testünk 'mondja' el nekünk, hogy mi a helyes út. Pont akkor járunk a rossz úton, amikor ezek ellen teszünk és az olyanfajta szenvedéssel jár, amivel az illető nem tud mit kezdeni, nem lát kiutat, elkeseredett és önsajnálatba menekül.
Az a fajta "szenvedés", amiről a Biblia is beszámol, nem jár ilyenfajta gyötrelemmel, a személy, aki tudatában van annak, amit csinál rendkívül izgalmasnak találja, még akkor is, ha közben majd megszakad a szíve.
Én is voltam ilyen helyzetben, és hihetetlen erőt adtak a Biblia szavai, amit akkor értettem meg igazán:
"Mindenütt nyomorgattatunk, de meg nem szoríttatunk; kétségeskedünk, de nem esünk kétségbe; Üldöztetünk, de el nem hagyatunk; tiportatunk, de el nem veszünk" (2Kor 4:8,9)

De nincsen olyan ember, aki állandóan ebben a felfokozott erőben képes lenne létezni, mert ez csak rendkívüli helyzetekben adatik. Ezért kell az egyik szemünket folyton magunkon tartani, hogy mikor süppedünk vissza a normál szenvedésekbe, amelyek saját hülyeségeink miatt vannak, mely "nem egyéb, mint emberi kisértés" (1Kor 10:13).

A társulatnak érdeke a kettőt összemosni és kifacsart fogalomként tálalni (mint sok minden más egyebet is...), mert különben senkit sem tudna rávenni, hogy a saját érdekei ellen tegyen. Hiszen az emberi szervezet automatikusan jelez tulajdonosának, hogy nem jó uton jár, ezért muszály megidealogizálni, hogy akkor is csinálja tovább, ha rossz neki. Ez az agymosás egyik terméke.

Ezt nem igazán lehet bentről átlátni, nem csoda, hogy zavar van a fejekben.

Ahogy írtad, a férfiak "képesek felülírni a szívük érzéseit az eszükkel és hosszútávú célokban gondolkodni", ami pontosan látszik a szervezetben tapasztalható állapotokon is. Ugyanis ez az, amivel olyan döntéseket lehet hozni, ami másoknak kárt okoz. Ezt a gondolatmenetet is állandóan kiemelik a társulati kiadványok. Vajon miért?

Ezzel nem csupán a nőket zárják ki a vezetésből, hanem még azon férfiak "női énjét" (mert létezik ilyen is) is, akik alapvetően jó emberek lennének, de a szív nélkül iszonyú kegyetlenségeket képesek elkövetni. (ezért a társulati kiadványok állandóan felhívják a figyelmet a szív veszélyeire, hogy fenntartsák a saját hatalmukat)

De amit vet az ember, azt fogja aratni is...így aztán kegyetlenkedéseik eredménye visszahat rájuk elmebeli szenvedések formájában.
Amit a cikk írója is tapasztalhatta, aki sikeresen kizárta az érzéseit és felülírta a szíve szavát (muszály volt neki, mert máskülönben nem juthatott volna fel olyan magasra a létrán...)

Egyesek talán azt gondolhatják, hogy az illető őszintén kifejezte az érzéseit, ami bizonyos fokig talán így is van. Mégis mire irányul a legnagyobb problémája? Állandó félelemben van, mert titkolnia kell kilétét, álarcot kell hordania, látja többiek képmutatását stb.A szív fájdalma helyett az elme gyötrelmeit fejezi ki.

Ugyanakkor képes elnézni a sok szemétséget, mert állandóan azt kérdezi, hogy meddig, meddig. Vagyis a rossz tűrésének toleranciája mélyen bele van építve. Az emberek azért képesek sokat tűrni, mert a neveltetésük során kénytelenek voltak esetleg sok 'szemétséget' végignézni, mert pl. bántalmazták őket gyerekként. Így a tűrés normálissá válik számukra. Pl sok nő képes eltűrni a férfiak kegyetlenkedését, mert erre lettek nevelve és ez a normális számukra.
End.game-nél is hasonló tolerancia határok lehetnek, ami miatt sem kilépni, sem tenni nem képes abban a helyzetben, amiben éppen van. Valamit nem értékelt ki a múltjából, nem nézett szembe önmagával. Ebben az esetben azonban nem látja a nagyobb egészet sem és az ebben betöltött célját.
Ezt úgy is nevezik, hogy önbizalomhiány.
A JT vallásban ez nem divat, ilyesmi kb annyira veszélyes, mint feszegetni az 1914-et vagy más doktrinákat.

Őrtoronyék az önbizalmat büszkeségnek nevezik, mert csak az alacsony önbecsülésű félelemtől hajtott emberekkel tudnak mit kezdeni.
Ezért, ha bárki a belső ellenzék munkájában szeretne részt venni, szembe kell néznie a félelmeivel, egyébként nem lesz "jutalma". Mert az önbizalomhiány, a félelem az Őrtorony felé hajtja a vizet (egyébként ugyanezt teszik azok a kiközösítettek is, akik nem fejlesztik magukat belülről csak a társulatot vádolják, mert leépítik magukat, ami jól jön a társulatnak, mert lehet rájuk mutogatni, hogy lám elhagyták Istent, és hova jutottak...).
Az ilyen ember által kitűzött cél, amiért összezárt fogakkal küzdött, könnyen délibábnak bizonyulhat és az illető inkább valami pszichiátriai betegségben vagy függőségben fog kikötni, ahol nem fogja érteni, hogy valójában ő csinálta magának az egészet és talán még Istent fogja hibáztatni az állapotáért.

A JT vallásnak számtalan hamis és kifacsart tanítása van, amit vallási köntösben ad elő. MIndezek közül a pszichológiai csapdák talán a legveszélyesebbek, mert azokat a legnehezebb átlátni vagy bizonyítani. ...és tovább dolgozhatnak, még akkor is, ha valaki kijött.

Nem sértegetni szerettem volna senkit sem, csak én így látom a dolgokat. Nagyrészt azon alapulva, amit magam is átéltem a JT gyülekezetben. De ha valaki úgy gondolja, hogy a testvérnők ezt nem látják, vagy nem értik mert nem voltak soha vének (amiben igazuk is van), akkor szakember segítségét is kérheti (óránként kb 10 000 Ft), akivel megbeszélheti a problémáját.

baland 2012.07.26. 14:48:13

@sefatias: Az Isten igazságossága ( sefa blog)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.26. 14:55:42

@baland: hát ez jól esett. köszönöm. Azon kevesek közé tartozhatom, akik, kiközösitettként fent lehettek az emelvényen :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.26. 15:07:16

@karalabe4: nem semmi komment. önálló postnak is elmenne

Nεω 2012.07.26. 17:57:43

@küzdős:
Egyetértek veled. Jól átlátod a helyzetet. Sok hozzàszólás renkívül igényes, most a tièdre reagáltam.

Nekem a személyes véleményem az, hogy hasznos és kell belső segítség.
Viszont egy nagyon fontos dolgot nem szabad elfelejteni.
A tisztánlátás létkérdés hiszen életekről van szó.
Én személy szerint igyekeztem olyanokkal beszélni akikről alaposan sejtettem vagy tudtam hogy nem okozok nagyobb bajt azzal ha beszélek.
Egy okos ember azt mondta hogy mindenki azt teszi ami jó neki, de nem mindenki tudja mi jó neki.
Ha nem is igaz minden megkötés nélkül, azt hiszem van benne valami.
Attól a ponttól viszont hogy valakinek láthatóan nem jó bent talán jól jön a belső segítség hisz a kintiektől MÉG félhet.
Egy példám biztosan van. Amikor elmondtam neki a valóságot a szervezetről megköszönte. Aféle feloldozásként élte meg mert már tönkrement az örökös teljesíthetetlen ötéves tervektől. Csak információra volt szüksége.

De személyszerint nem szórtam a tanokat észnélkül.

Szóval röviden annak segítek aki akarja. Azért erre rá lehet jönni.
Ily módon a belső ellenzék egy bizonyos célcsoport érdekében dolgozik de nem ész nélkül és felmérve nehogy nagyobb kárt tegyen.

Tetszett a cikk is.

Üdvözlet.

küzdős 2012.07.26. 18:39:08

@Τιμόθεος: Te gondolataim olvasója vagy, teljessé tetted azt, amit nem fogalmaztam meg.
Nem hadonászni és vaktába csapkodni! Aki ismeri a testvéreit, tudja, hogy mikor és kinek lehet beszélni. Én tudom és látom a sutyiban beadott injekcióim hatását.
Többen is vannak jelenleg, akik már várják a következő oltást. Van, akinek derült égböl a villámcsapás voltam, meglátogatott, ellenkezett, féltett, hogy rossz irányt veszek, órákat vitatkoztunk, látszólag cél nélkül.
Másnap telefon tőle, átgondoltam, mindennek utána jártam, elkülönülök. És észbe sem kaptam, megtette. Nem ő volt az egyetlen.
Ki tudja még mi lesz a jövőben, de érnek még néhányan.
Szerencsés vagyok, hiszen sokan tisztelnek még ma is, pedig már csak egy baj forrása vagyok és nem a nagyfőnök.

Bumbumöcsi (törölt) 2012.07.26. 19:33:54

Ótogassátok a szegény tesvéreket! Én már rájöttem, hogy elég a kiadványokat olvasni és ellentmondásokba ütközöl. És ennél az a rosszabb, hogy sokan ezt úgy de úgy megmagyarázzák.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2012.07.26. 19:47:10

>>" Miként leszel pedáns Tanúból másként gondolkodó? Ha van egy pár önálló gondolatod, már bajban vagy. "<<

Nagyon fontos kulcs-mondat, a kiváló Postból!
Köszönöm!

Bízom abban,hogy rendszeres Írók lesztek itt!
Erőt,bölcsességet,és kitartást kívánok a belső Ellenzéknek!

Ismeretlen név 2012.07.26. 22:32:33

Hogyan tudnám "felkutatni" ezt a belső ellenzéket a gyülekezetemen belül? Ki lehet ilyen, miből jöhetek rá?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.26. 22:39:45

@Ismeretlen név: jó kérdés... Pont emiatt a kérdés miatt tartom feleslegesnek. Aki szeretné megőrizni az inkognitóját, az úgysem fogja leleplezni magát. De ha nem leplezi le magát akkor nem is tud segíteni. Legfeljebb annyiban, hogy ha bajban vagy megértőbben bánik veled. De mint reboot esetében kiderült, lehet hogy sokkal keményebben.

goldbach (törölt) 2012.07.27. 09:59:38

Tévedés ne essék, nem bántódtam meg.

@sefatias
lehet, hogy te nem tartod ezt gyávaságnak, de tudom, hogy van, aki annak tartja. Nincs ezzel semmi probléma.

@Timothy
te pedig nagyon jól látod, hogy meg kell gondolni, kinek mit mondunk. Nem vehetjük el valakinek a hitét, mert lehet, hogy nem tudjuk pótolni, amit elveszünk, vagy éppen nem érett meg a változásra.

@karalabe4
nagyon magvas gondolatokat írtál, erre most nem is írnék bővebben, mert fel kell dolgoznom. Azt hiszem lementem a kommented és néhányszor el fogom olvasni. :)

@Ismeretlen név
nem találod meg őket. Ők találnak meg téged. Beszélgess sokat sokféle testvérrel és előbb-utóbb megtaláljátok egymást.

absoluteno (törölt) 2012.07.27. 11:19:37

@goldbach: Érdekes amiket fejtegetsz a kommentjeidben.

Mit gondolsz, milyen hatással lesz a belső ellenzék magára a szervezetre?

"inbdítják útjukra az új elméleteket és tisztítják meg a sallangoktól"

"egy új csoportról beszélünk, ami a belső ellenzékből nőtt ki"

Hogyan képzeled el a 'sallangoktól való megtisztítást'? Úgy, hogy a szervezet megreformálódik a belső ellenzék hatására, vagy úgy - ahogy szemlélteted is -, hogy kilépnek emberek, és új tömörülést hoznak létre? vagy mindkettő egyszerre?

Hova vezet az első, és hova vezet a második eset?

Véleményem szerint az első eset 2000 év késéssel vissza vezet a mai kereszténységhez, a másik pedig szétforgácsolódáshoz vezet, ahol végül egymásnak ellentmondó, intellektuálisan egymással egyet nem értő csoportok jönnek létre.

Érdekelne, hogy te milyen jövőképet látsz

absoluteno (törölt) 2012.07.27. 11:54:31

@goldbach: Elnézést, ha indiszkrét a következő kérdés. Ha igen, nyugodtan hagyd figyelmen kívül, bár tanulságos lenne a kérdésre adott válaszod.

Érdekelne, hogy miként képzeled el a jövődet? Egy életen át belső ellenzékiként, vagy csak egy ideig bent, aztán már kintről tevékenykedve.

Azért kérdezem ezt, mert látom, hogy azok, akik egy jól körülhatárolható vallásos életben gondolkoznak (gyülekezethez tartozás, prédikálás), azok bent maradnak a gyülekezetben, max végzik tovább a felvilágosító munkájukat.

Így viszont egy idő után ellentétbe kerülhetnek önmagukkal, hisz a felvilágosítottak egy része otthagyják a szervezetet, vagy lelassul, míg ők - a felvilágosítók - bent maradnak, látszólag buzgók.

Ebben az esetben a felvilágosítást végző nem hagyja ott a vallását, mert hiszen kell gyülekezetbe járni, prédikálni, stb, ugyanakkor a kilépő személyek talán 'légüres térbe' kerülnek vallási vonatkozásban.

Vagy úgy van, hogy aki HOSSZÚ távon belső ellenzéki kíván maradni - hisz ez a meggyőződése - , az azt is képviseli, hogy más se lépjen ki, mert hiszen kell a vallásos életvitelhez egyfajta keretrendszer?

Gondolom érthető, hogy nagyon nem mindegy, hogy egy belső ellenzéki alapvetően mit gondol az isten imádatának gyakorlásáról. Kell tartozni valahova? Kell prédikálni? Stb.Ugyanis a tevékenységének a végeredményé ellentmondásba kerülhet az általa vallottakkal, ami jóval messzebb mutat, mint az a kérdés, hogy képmutatás-e így élni, és hogy megéri-e, illetve milyen legitimáció kölcsönözhető e tevékenységnek? (Amiről az eredeti post és a kommentek egy része szól)

Szeretném, ha senki sem értene félre. Semmi bajom a belső ellenzékkel. Egyszerűen érdekel, - illetve talán hasznos is erről beszélni -, hogy ki hogyan éli meg a dolgokat, ugyanis nekem úgy jött le több hozzászólásból, több itteni postból, hogy lelkileg a tartós belső ellenzéki tevékenység, hát, hogy finoman fogalmazzak nem túl egészséges. De lehet én látom rosszul.

Téged kérdezlek, mert te az egyik belső ellenzéki vagy.

Ismeretlen név 2012.07.27. 12:41:54

@sefatias: Igen, éppen ezért kérdeztem meg. Nehéz ezt így átlátni, vagyis, hogy milyennek "kell" lennie egy belső ellenzékinek. Ránézésre gyenge szellemiségűnek, vagy pont fordítva? Ezen gondolkodom...

Bár én biztos nem esnék olyan hibába, hogy nem venném észre, ha egy testvér az emelvényről burkoltan hitehagyott tanítást ad elő, hisz eléggé tisztában vagyok velük (persze ez nem feltétlenül jelenti, hogy teljesen egyetértek velük).

Szóval nagyon örülnék, ha személyesen is beszélhetnék egy ilyen személlyel, ugyanis (ami számomra a legfontosabb) újra valamivel tisztábban látnék. Valamint vele végre konkrétan megoszthatnám a saját aggályaimat is, mert így a blogon keresztül ez számomra nem az igazi...

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.27. 13:15:03

@Ismeretlen név: most nem fogok sokat irni, mert mobilozok, de azt szeretném elmondani, hogyteljesen egyetértek veled abban, hogy ez az egész itt a blogon nem az ihazi. Nagyon hasznos, nagyon jó, nagyon sokat tanulhatsz, de ez nem gyülekezet. Bár néhańyan napi kapcsolatban vagyunk interneten, telefonon, néha személyesen, ez nem pótolja agyülekezetet. A lelki közösséget. És ha bent maradsz akkor ezt nem is fogod megtalálni soha. Itt vagyok például én. Kint vagyok. Azt csinálok amit akarok. És ezt arra használom fel, hogy különböző vallások összejöveteleire elmegyek, körülnézek, érdeklődök. Találkozókat beszélek meg más egyházak lelkészeivel, és órákon át beszélgetek velük. Ez segit nekem abban, hogy jobban átlássam ezt az egészet, és legyen viszonyitási alapom. De aki bent van az nem végzhet ilyen szabad kutatásokat, ne, neszélhet tapasztalt hitehagyottakkal személyesen, nem nézhet körül a piacon. Ezért kell nekem egy csomó imélt irnom, mert akik még bent vannak, tőlem kérdezik meg, hogy milyen volt. De az é beszámolóm, nem ér fel a személyes megtapasztalással. Ha nem felejtem el, akkor a többit majd otthon leirom

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2012.07.27. 13:24:36

@Ismeretlen név:
Ne haragudj, azt, hogy te milyen hibába esel vagy nem esel bele ezt nem látod, csak majd utólag fogod.

absoluteno (törölt) 2012.07.27. 13:25:44

@baland: Szó szerint? Ez rendkívül meglepő! Szinte hihetetlen.

A szóban forgó postban többek között ezek hangzanak el:

"A Biblia olyan hosszú, annyi mindenről van benne szó. Sőt néha azt is be lehet belőle bizonyítani, aminek az ellenkezőjét is."

"De vajon szükségünk van szabályokra? Szükségünk van olyan emberekre, akik szabályokat alkotnak számunkra, és megmondják, hogy miben higgyünk, mit tegyünk, hogyan gondolkodjunk?"

"Sok arra alkalmatlan felvigyázó ül a székében megtámadhatatlanul… olyan emberek tudnak vezető pozícióban maradni a gyülekezetekben, akik amúgy erre alkalmatlanok és sok kárt okoznak a nyájnak. … Hányan vannak, akiknek vaj van a füle mögött, de senki nem tud tenni semmit ellene, és ennek köszönhetően emberéletek mennek tönkre?"

"… kiközösítettekkel való bánásmód. Ami a legtöbb Tanúnak embertelen, és kellemetlen bánásmódnak számit, legszívesebben nem is alkalmaznák, csak félnek a következményektől. Ezzel megerőszakolva a lelkiismeretüket."

Milyen gyülekezet az, ahol ezeket szó szerint ki lehet mondani az emelvényről? Kik ülnek ott?

Illetve milyen program keretében? Hisz a programok legnagyobb része kötött tematikájú.

Csak néhány olyan program van, amiben egy vén szabadon 'garázdálkodhat'. Melyik az a program, amihez ez a téma illeszkedik?

Kérlek, ne tekintsd ezt kötözködésnek. Egyszerűen csak meg vagyok lepődve, nagyon. Ezt nem tudom elképzelni.

Tényleg szó szerint leadtad ezt az emelvényről?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.27. 15:09:48

@absoluteno: Hát én is tartottam véneket alaposan kritizáló előadást. Sokan voltak érte hálásak.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.27. 15:12:05

Szerintem ez a belső ellenzék magára a szervezetre semmilyen hatással nem lesz. Az egyéneknek is minimális segítséget tud adni, hiszen lelepleződne. A kiszivárogtatott levelek, könyvek nagyon jók, de azért olyan sok gyakorlati hasznuk nincs

goldbach (törölt) 2012.07.27. 16:20:57

@absoluteno: Hogy milyen jövőt képzelek el. Hát maradok továbbra is itt a váci gyülekezetben és igyekszem a két lányomat és a kisfiamat úgy felnevelni, hogy ne a watchtower-féle beszűkült gondolkodásuk legyen. :D

absoluteno (törölt) 2012.07.27. 16:24:39

@sefatias: Ha baland úgy fogalmazott volna, hogy a postodból belecsempészett egy-két gondolatot az egyik előadásába, talán meg se lepődök... Viszont azt írta, "konkrétan szó szerint leadtam" - nos, ezt nagyon nehéz elhinnem, elképzelnem pont azok miatt a dolgok miatt, amikre rákérdeztem.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.27. 16:30:39

@absoluteno: meg lehet ám oldani. bár nem tudom hogy csinálta, de én simán előadnám, némi finomítással

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.27. 16:31:46

@goldbach: :DDD kit akarsz bemártani vácon, akinek két lánya és egy kisfia van ? :DDD

küzdős 2012.07.27. 17:03:14

@absoluteno: Aki ezt szórol szóra leadja, annak ez volt az utolsó lövése, szerintem már a hangosítást is kihúzták volna az első pillanatban.
A másik verzióm az, hogy már mindenki aludt és semmit nem értett belőle.
Persze finomítással el lehet adni, de az már nem szószerinti idézet.

absoluteno (törölt) 2012.07.27. 21:03:55

@goldbach: Lehet indiszkrét voltam. Sajnálom, hogy nem adtál érdemi választ, mert tényleg érdekelt, mit gondolsz. Értelmes embernek tűnsz.

absoluteno (törölt) 2012.07.27. 21:05:08

@sefatias: A 'némi finomítással', és a "konkrétan szó szerint leadtam" között elég nagy a különbség.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.27. 21:06:39

@absoluteno: hát hogy őszinte legyek nem hiszem, hogy lényeges ez a kérdés. örülök hogy segíthettem néhány testvérnek, akár szószerint, akár nem úgy lett idézve

absoluteno (törölt) 2012.07.27. 21:07:39

@küzdős: Erről van szó. De válaszoljon az, aki érintett.

absoluteno (törölt) 2012.07.27. 21:14:39

@sefatias: Nekem erről más a véleményem. Egy érdeklődő elköveti azt a hibát, hogy kritika nélkül elfogadja azt, amit egy tanú mond. Gondolom nem követelmény hasonló mentalitással fogadni az ellenzéki gondolatokat. Vagy igen?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.27. 21:32:27

@absoluteno: hát épp most kapta meg a lehetőséget, hogy ellenzéki gondolatokat halljon. de szerintem fogalma sem volt arról hogy azt hall

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.27. 21:34:19

@absoluteno: arról nem is beszélve, hogy én nem tartom magam ellenzékinek. Tehát a postjaim sem

baland 2012.07.27. 21:51:26

@absoluteno: Szó szerint,de nem az egészet,hanem részleteket.És több helyen elhelyezve az előadásban.Tudod... csepegtetve kell öntözni,mert az a hatásos :)
Hogy melyik nyilvános??? Azt nem árulom el,mert túl konkrét lenne és felismerhető. Vagy megpróbálnák kideríteni,hogy ki vagyok.Erre pedig még várni kell.Majd a megfelelő időben én is fogok bőséges megtörtént eseteket írni ide tanúlság ként.De az is lehet,hogy egyszer a saját gyülekezetedben fogod hallani egy vendég előadótól :)

baland 2012.07.27. 21:54:35

Ja és nem finomítottam .Azokat a részeket szó szerint mondtam!
Szeretnél a mi gyülekezetünkbe járni?!
:D:D:D:D:D:D:D

baland 2012.07.27. 21:59:24

És még valami: Akit érdekelt,hogy mi hangzott el,az most megkereste Sefa blogját és elolvasta.
Tehát "reklámoztam" a blogot (Sefa kérek részesedést) és így még több olvasóhoz eljutottak ezek a gondolatok!!!
Direkt marketing :):):):):):)

absoluteno (törölt) 2012.07.27. 22:05:43

@baland: Gondolom nem azokat szőtted bele, amiket én kiemeltem. (?) Az nagyon erős lett volna. Nem tudom elképzelni.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.27. 22:06:18

@baland: mennyi részesedést kérsz? a multkor belove úgyis megvádolt, hogy pénzt kapok az írásaimért, ami kaptam azért a postért, annak 20 %-át átutalom. megegyeztünk?

absoluteno (törölt) 2012.07.27. 22:06:27

@baland: Melyik részeket? Gondolom a lajtosabbakat...

absoluteno (törölt) 2012.07.27. 22:11:40

@baland: Akkor nekem is kellene részesedést adnotok. Amúgy tetszett az írás. Egyet is értek a benne leírtakkal. Pusztán azt nem hiszem el, hogy a húzósabb dolgokat is ki merted mondani, azokat, amiket idéztem is a posztból.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.27. 22:29:49

@absoluteno: na jó te is kapsz. könnyen osztogatom. És a mai milyen?

Ismeretlen név 2012.07.27. 23:01:12

@karalabe4: Azért ez eléggé behatárolható dolog, csupán ismeret és utánaolvasás kérdése...

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2012.07.28. 00:21:09

@Ismeretlen név:

...és téged ennyire érdekel a "hitehagyott tanítás"? Ennyire utána olvastál a dolognak? Ahogy mondod, "eléggé tisztába vagy velük". Hogy lehet akkor, hogy még mindig nem látsz tisztán eléggé?
Miért akarsz feltétlenül találkozni valakivel a belső ellenzékből?
Az aggályaidat egész nyugodtan itt a blogon is megoszthatod.

Ismeretlen név 2012.07.28. 22:29:36

@karalabe4: Bocsánat, nekem ez így nem eléggé személyes. Szépen lassan majd meg-megosztok egy-két dolgot, de élőben mégiscsak más...
Az, hogy "eléggé tisztában vagyok velük" azt jelenti, hogy felismerném őket, ha valaki ezt kezdené el tanítani, ha burkoltan is. De szerintem ennek a mondatomnak nem kell vita tárgyának lennie.

Ismeretlen név 2012.07.30. 10:08:28

Belül vagyok, tehát a külső problémás...

goldbach (törölt) 2012.07.30. 11:24:55

Sokat gondolkodtam azon, amiket írtatok. Arra jutottam, hogy inkább megmaradok tanúnak és próbálom jobbá tenni a helyi közösséget, gyülekezetet. Ez is csak egy vallás, mint az összes többi. Lehet vele úgy is élni, hogy nem hisszük el minden szavát, hanem közösségteremtő platformként fogjuk fel. Nos én megpróbálom így felfogni.

Ha visszatekintetek száz és ezer éveket, azt látni, hogy volt egy réteg, aki véresen komolyan vette a hitelveket és volt egy réteg, aki megtanulta lazán kezelni és minél teljesebb életet élni a tökéletlen ideológiák társaságában. Én is ezt az utat fogom most kipróbálni. Kidühöngtem magam, amikor rájöttem, hogy naívan azt hittem, megtanáltam az abszolút igazságot, de most rá kellett jönnöm, hogy igazából nem mutogatnatok ujjal egy szervezetre, hogy ők a hibásak, amiért becsaptak. Valójában ezt az egész vallás mizériát a kulturális és történeti környezetében kell vizsgálni és akkor hamar rájövünk, hogy nem a Watchtower maga a Sátán, hanem egyszerűen egy olyanm korban élünk, amikor virágoznak az ilyen és ehhez hasonló szervezetek.

Elfogadom ennek a szervezetnek a hibáit, de nem fogom bólogatva és lelkesen követni azokat a tanácsait, szabályait, melyekkel nem értek egyet. Egyszerűen csak élni fogok a gyülekezettel és ha valami nem tetszik nekik, majd szólnak. Így nem veszítem el a családom és a nyugalmam is nagyobb lesz remélhetőleg.

Ne feledjétek kedves barátaim, hogy az igazságot ti sem tudjátok. Az igazság, mint abszolútum, még eléggé megfoghatatlan. Én nem hiszek a háromságban sem, de az ellenkezőjében sem. Nem hiszek armageddonban, de abban sem, hogy az emberek meg tudják oldani a problémákat.

Abban hiszek, hogy élni kell és nem túlbonyolítani az életet. Jobban kifelé élni, mint befelé.

Mindenkinek további sok sikert kívánok és azt, hogy megtaláljátok magatokat, a boldogságot, szeretetet és életörömet.

Maradok tisztelettel,
Goldbach

ui.: ha válaszoltok is, nem fogom olvasni, mert ezennel egy jó időre beszüntettem internetes ténykedésemet. Ha eltelik néhány év eljövök ide és beszámolok róla, hogy a fenti döntésem milyen eredményt hozott. Hasznos volt-e, boldogabb lettem-e én és a családom.

absoluteno (törölt) 2012.07.30. 12:14:19

@goldbach: Tiszteletre méltó, megérthető, korrekt döntés. Sok sikert kívánok nektek.

kingdom (törölt) · http://kingdome.blog.hu/ 2012.07.30. 13:21:01

@goldbach:
Én is hasonló érzésekkel gondnokkal küszködtem az elmúlt hónapokban;..próbáltam volna elvegyülni egy arctalan senkiként a gyülekezetemben.

-Nem ment ...mivel őszintén hiszek Istenben,..és látom érzem azt amit tesznek mindenkivel a szervezetben.;lelki egyensúlyomat már már felborította amit állandóan hallottam.

-Én Istenért és nem emberekért ..Anyáért,Apáért testvérekért kerültem a gyülekezetbe,..nem a haverokért,..kizárólag az Istenkeresésem vezetett el a JT-hoz.;...és ez is vezetett el onnan...

-Csodálom mindazok szívósságát;gyémánt homlokúságát;...akik érzelem mentessen végigtudnak ülni egy JT gyülekezetet,...a valódi igazság birtokában?!....nekem nem ment..fájt;

-azt hittem sikerülni fog;de nem
...lelki egyensúlyom csak azután kezdett visszaállni miután elkezdtem hanyagolni az összejöveteleket
És lám....Istent..megnyugtató módon megtaláltam itt WT kívülen is....tudjátok mint már sokszor mondtam itt...önmagamat idézve :

("a szervezet legnagyobb vereségét abban találom,hogy szervezeten kívül is érzem Isten helyeslését magamon")

Mindenesetre kívánom,hogy JK vezessen utadon,hogy végül megtaláld őt.:)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.30. 16:07:24

@goldbach: Én is tiszteletre méltónak tartom a döntésed! Én hiszem, hogy a mindenható nem egyházakat, hanem embereket helyesel. Ha valaki igy tudja csinálni, hát tegye. Bár én magam Kingdomhoz hasonlóan képtelen vagyok arra, hogy másként éljek, beszéljek, mint ahogy hiszek. Ezt nem tartom kötelező érvényűnek. Még ha nem is olvasod el rögtön a válaszokat, remélem egyszer majd sikerül

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2012.08.08. 12:01:03

Az ebben a cikkben felvetett belső ellenzék problémáival kapcsolatos gondolataimat szedtem össze az alábbi linken elérhető cikkben, ha valakit érdekel:
eletazortoronyutan.blogspot.hu/2012/08/menjek-vagy-maradjak.html

Niro 2012.08.20. 13:12:35

Egy kongresszuson mond el a frankót (röviden mert lekapcsolják a mikrofont) és eltépsz a fenébe. Ezzel használsz a legtöbbet!