EXJT BLOG

Mindenkinek Jehova Tanúiról

HTML doboz

Leírás

Minden éremnek két oldala van... Jehova Tanúi szervezetének is. Mi ennek a vallási közösségnek a kevésbé ismert oldalával foglalkozunk, hogy lehetőleg minél több embernek segítsünk egy objektív nézőpont kialakításában. Ha Jehova Tanúja vagy, ne félj, hiszen rengeteg Tanú olvassa még rajtad kívül az oldalt! Például vének, kisegítőszolgák, bételesek és persze a legtöbben, akik átlagos Tanúk. A névtelenségnek köszönhetően itt szabadon kérdezhetsz, cáfolhatsz és hozzászólhatsz, de szépen kérünk, előtte olvasd el a témakörrel foglalkozó régebbi cikkeket és kommenteket! Soha ne feledd:

"Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.

Flying-brain 2.jpg

Jehova Tanúi történelme:

A Vezető Testület egykori tagjának könyve:

crisis-conscience-ray-franz_hun.png

Raymond Franz - Lelkiismereti válság

Utolsó kommentek

Ide küldd:

writing_01.png

columba [kukac] freemail [pont] hu

k [pont] johnny [pont] joker [kukac] gmail [pont] com

Ha szeretnéd megosztani - névtelenül is -, a kérdésed, történeted, tapasztalatod, véleményed, cikked, tanulmányod vagy javaslatod, akkor bátran írd meg a fenti címre, vagy írd meg közvetlenül az oldalon (regisztráció nélkül is!!!), itt:

>> GYORSBEKÜLDŐ <<

Mindenféle

Gyakran használt bibliaversek

2Mó 33:20 | Zs 146:4 | Pl 4:18 | Pl 8:22 | Pr 9:5 | Ézs 44:24 | Ez 18:4 | Dá 7:13, 14 | Mt 5:5 | Mt 6:7 | Mt 11:11 | Mt 24:14 | Mt 24:36 | Mt 24:45-47 | Mk 13:32 | Lk 23:43 | Jn 1:1 | Jn 1:18 | Jn 2:19-21 | Jn 4:34 | Jn 6:68, 69 | Jn 10:17, 18 | Jn 14:28 | Jn 17:3 | Jn 17:11 | Jn 20:17 ... | Csel 2:34 | Csel 8:30-31 | ... 1Kor 8:6 | ... Kol 1:16 | ...Héb 1:8 | ...

BLOG FÓRUM

CHAT a jelenlévőkkel

"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." - Voltaire

„Nekem pedig egészen mellékes, hogy ti vagy egy emberi ítélőszék megvizsgál-e engem. Sőt, magam sem vizsgálom magamat. Mert semmiről sem tudok, ami ellenem szólna. De ez még nem bizonyít igazságosnak, ugyanis Jehova az, aki vizsgál engem.” (1Korintusz 4:3, 4)

"Ha a szervezeten kívül vagy, meghalsz. Ha a szervezeten belül vagy akkor pedig nagyon kell igyekezned, hogy ne halj meg." - Resign

"A legfájóbb kín örömet színlelni." - Márai Sándor

"Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük őket." - Albert Einstein

"Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek." - Jókai Mór

"A tudatlanságod legmagasabb foka az, amikor elutasítasz valamit, amiről nem tudsz semmit." - Wayne Dyer

TIPP: A böngésződ típusától függően a Ctrl gombot nyomva tartva a + és - gombokkal nagyíthatod és kicsinyítheted az oldalt, a jobb olvashatóság érdekében.

TIPP: Kérdésekkel taníts, ne kijelentésekkel! Érvelésedben használd a Bibliát és a Tanúk kiadványait is! Vitáidban ne kövess el érvelési hibákat!

TIPP: Ha nem vagy inkognitóban, kérünk oszd meg a cikkeinket a közösségi oldalakon! (Facebook, Twitter, Google+, stb.)

 

Hogyan adományozzak nektek?

Megtekintések száma

Látogatók: 

free counters


Kedves olvasónk, Te mi vagy?

látogató számláló

Indafotó képek

Az Őrtornyot megbüntették: A Társulat jogi csatát vesztett gyermekmolesztálási ügyben

2012.07.12. 00:30 | Johnny Joker | 129 komment

alameda-court-house-small.jpg

Az alamedai esküdtszék Jehova Tanúit jogilag felelősnek találta egy gyermek szexuális molesztálása miatt

Drámai hír látott napvilágot. Az Őrtorony Társulat először veszített pert az 1940-es Olin Moyle becsületsértési ügy óta. Több mint 70 évig, az Őrtorony Társulat a tiszta jogi nyilvántartásával büszkélkedett, azonban ez most drámai módon omlott össze, miután az esküdtszék az Alameda Megyei Legfelsőbb Bíróságon Jehova Tanúit jogilag felelősnek találta Candace Conti szexuális molesztálásáért, akit több alkalommal molesztált a gyülekezetének egyik tagja, amikor Candace még csupán kilenc éves volt.

Candace Conti, jelenleg 26 éves és Stocktonban él, bátor döntést hozva elhatározta, hogy jogilag lép fel a Társulattal szemben a gyermekkori molesztálása miatt, miután több alkalommal is próbálta meggyőzni gyülekezetét, hogy változtassanak irányelveiken, azonban süket fülekre talált. Az 1990-es években, amikor kislány volt, az észak-fremonti gyülekezet vénei tudomására jutott, hogy későbbi molesztálója, Jonathan Kendrick, szexuálisan zaklatott több fiatal lányt is a gyülekezetben, azonban ezt az információt eltitkolták a szülei és az egész gyülekezet elől. 

E sokkoló gondatlanság vizsgálatakor az esküdtszék úgy találta, hogy a fremonti vének az Őrtorony Társulat utasításai szerint jártak el. Mivel emiatt nem avatkoztak be, ez lehetővé tette Kendrick-nek, hogy kihasználja bizalmi pozícióját a gyülekezetben, és irányítása alá vonja fiatal áldozatát, mint például a házról házra végzett prédikálómunka alkalmaival. Candace elmondása szerint az őt molesztáló férfi „a gyülekezetünk tagja volt és a családunk barátjává vált. Gondterhes időszak volt ez a szüleim számára és úgy hiszem, ő kihasználta ezt.”

Bár a zaklatás több évvel ezelőtt történt, Candace-ben mély érzelmi sebeket hagytak azok a „fizikai, lelki és érzelmi sérülések”, amelyeket egy több mint két éves időszak alatt, 1994 és 1996 között szenvedett el.

 candace-conti.jpg

Candace Conti - teljes mértékben meg lehetett volna előzni, hogy a gyülekezet egyik tagja molesztálja

Jehova Tanúi jelenlegi irányelvei megakadályozzák a véneket a gyermekmolesztálási esetek elismerésében, ha az elkövető tagadja az állításokat, és ha nincsenek az ügyben érintett tanúk. Az véneket arra is utasítják, hogy amint tudomásukra jut bármilyen molesztálási vád, azonnal lépjenek kapcsolatba a fiókhivatalukkal útmutatásért ahelyett, hogy a hatóságokkal vennék fel a kapcsolatot. Ebben az esetben úgy tűnik, hogy Kendrick már legalább két fiatal lányt molesztált a gyülekezetében mielőtt Candace-t is zaklatta volna. A vének mindkét esetben elmulasztották jelenteni ezeket az eseteket a hatóságoknak, továbbá a gyülekezetben lévő szülőket sem figyelmeztették.

Miután erről a két esetről a fremonti vének tudomást szereztek, egyértelműen a fiókhivataluk utasításai szerint jártak el; megfosztották kisegítőszolgai pozíciójától, azonban (elképesztő módon) lehetővé tették a számára, hogy továbbra is „jó hírnévnek” örvendjen a gyülekezetben, mivel senkinek sem szóltak a tetteiről. A „két tanú” irányelvnek és/vagy a fiókhivatal utasításainak köszönhetően a testvér molesztálási hajlama titokban maradt a fiatal Candace szülei előtt, aminek szörnyű következményei lettek. 

Az Őrtorony Társulatot ezért vonták felelősségre a Candace által elszenvedett molesztálásért és több millió dolláros kompenzáló és büntető kártérítés megfizetésére kötelezték. A kompenzáló kártérítés összege 7 millió dollár, amelynek 40%-át a Társulatnak kell fizetnie. További 21 millió dollárt kell fizetnie a Társulatnak büntető kártérítésként. A hivatalos weboldalán a Társulat bejelentette, hogy fellebbezni fog a döntés ellen. Félő, hogy egy ilyen fellebbezés az ügyet potenciálisan meghosszabbítja egy jelentős időszakra.

 candace-conti-lawsuit.jpg

Az Őrtorony Társulatot több millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezték a Candace Conti (a képen) által elszenvedett molesztálásban betöltött szerepe miatt

Egy figyelemreméltó fordulattal 2012. június 20-án Robert D. McGuiness bíró elrendelte az Őrtorony Társulat ingatlan vagyonának tényleges befagyasztását a Társulat ítélet elleni fellebbezésének elbírálásáig. Ez azt jelenti, hogy számottevő ideig az Őrtorony Társulat képtelen lesz ingatlanokat vásárolni, eladni vagy cserélni anélkül, hogy először az Alameda-i bíróság engedélyét kérné ehhez. A becslések szerint az Őrtorony Társulat megmaradt Brooklyn-i ingatlan portfóliójának teljes értéke önmagában is döbbenetes, 1 milliárd dollár értékű. Azonban e cikk írásának pillanatában úgy tűnik, hogy a Társulat kötvényeket vásárol, hogy biztosítsa a kártérítések kifizetéséhez szükséges pénzeket annak érdekében, hogy így kijátsszák az vagyonuk befagyasztását.

Erről a különös fejleményről (azaz a vagyonuk befagyasztásáról) írunk még, ha több információ birtokába jutunk. 

A Candace Conti-ítélet médialefedettségét a legnagyobb hírpotálokon is ellenőrizheted:

Reakciók 

Candace Conti érthetően örömmámorban úszik az ügyben elért győzelme miatt. Az esküdtek ítéletéről azt mondta, hogy olyan, mint „egy igazolás, melyet nem gondoltam volna, hogy valaha megkapok,” majd hozzátette, „ez nem teszi meg nem történtté a múltat, de azt hiszem, hogy egy nagyon fontos problémára fog fényt deríteni.” Candace azt is elismerte, azáltal, hogy erre az égető problémára irányította az igazságszolgáltatás figyelmét, lehet, hogy többet segít Jehova Tanúinak, mint amennyit a prédikálószolgálatban valaha is tudott, mivel ezt mondja, „valaha a lehető legjobb Jehova Tanúja akartam lenni, most úgy érzem, többet teszek a Jehova Tanúi gyerekekért, mint amikor még ajtóról ajtóra mentem, hogy terjesszem a 'jó hírt'.”

Ügyvédje, Rick Simmons, üdvözölte ügyfele jogi csatájában mutatott bátorságát, és ezt mondta: „Ez a fiatal nő, akit gyermekként brutális bántalmazás ért, senkinek sem szólhatott erről éveken át, és sok éven keresztül a depresszió és elszigeteltség rémálmával kellett együtt élnie”. Dicsérte „hihetetlen bátorságáért, melyet a hatalmas és titkokkal terhes szervezettel szembenézve tanúsított, mely elárulta őt, és egy szörnyeteg kezére juttatta.” Simons az ítéletet úgy jellemezte, mint amely „egyike a legnagyobbaknak, melyet az országban vallási intézmény molesztációs perében egyetlen áldozat számára gyermekkori szexuális zaklatás miatt kiszabtak.”*

barbara-anderson.jpg

A képen férjével, Joe-val látható Barbara Anderson hosszú ideje kampányol a Társulat gyermekbántalmazással kapcsolatos irányelvei ellen 

Az internetet elárasztották a döntéssel kapcsolatos reagálások, főként azoktól, akik aktívan kampányoltak annak érdekében, hogy mindenkiben tudatosítsák, milyen veszélyeknek vannak kitéve a gyerekek a Társulat irányelvei miatt. Kevesen izgatottabbak az ítélet miatt, mint Barbara Anderson, aki valamikor Jehova Tanúi brooklyni főhivatalában dolgozott, és hosszú ideje kampánymunkát folytat annak érdekében, hogy a Társulat hagyjon fel nemtörődöm politikájával a gyermekek védelmét illetően. Megjegyezte: „Ez az első győzelem!” Az áldozat eltökélte, hogy perre viszi az ügyet. Nem érdekelte az egyezség. Ez a dolog nem a pénzről szólt! De hosszú távon ő lehet az, aki a legtöbb pénzt kapja a gyötrelemben töltött évekért, amikor [az Őrtorony Társulat] egyszerűen nem törődött a gyerekekkel.”

Jim-Penton_1.jpg

James Penton szerző úgy véli, hogy a Candace Conti ügyében hozott döntés jelentőségteljes 

James Penton, aki a University of Lethbridge nyugalmazott professzora és három Jehova Tanúiról szóló könyv szerzője így fogalmaz: „Ezután biztosan eleredt az orruk vére. Ez azzal jár majd, hogy sok ember elhatárolódik tőlük és a mozgalmon belül is sokan megkérdőjelezik majd, hogy mi folyik itt.”

Penton, aki az Elhalasztott apokalipszis szerzője és egykori Jehova Tanúja, a The Toronto Star című újságnak úgy nyilatkozott, hogy véleménye szerint sok vén engedelmeskedik az irányelveknek, amelyek előírják a gyermekmolesztálási esetek jelentését a hatóságoknak. Elismerte azonban, hogy van alapja azoknak az állításoknak, hogy az Őrtorony a titoktartást ösztönzi az olyan esetek kezelésében, mint amilyen Candace esete is volt.

2012. július 14-én Candace személyesen találkozott a támogatói csoportjával. Kifejtette az ügy folytatásával kapcsolatos motivációit és kitért arra, hogy mi vezette őt a jogi lépések megtételéhez. Egy külön cikket írtam az elhangzottakról, amit ide kattintva olvashatsz el. A cikk tartalmaz egy YouTube lejátszási listát azokról a videókról, amelyek Candace és az ügyvédje, Rick Simons beszédét és kérdésekre adott válaszait mutatják.

Az Őrtorony Társulat megkésett válasza 

A Candace Conti-ítéletről szóló hírek elsőként 2012. június 14-én kerültek fel az internetre, a napilapok és a sajtó weboldalai 24 órán belül leközölték az eseményeket. Az ítélettel kapcsolatos drámai fejlemények, a hírek terjedésének gyorsasága és annak a szégyennek az ellenére, amit ez az eset Jehova nevére hozott, a Társulat kezdetben sehogyan sem reagált az eseményekre hivatalos weboldalain.

Végül hat nappal később, június 20-án a Társulat közzé tette a következő rövid nyilatkozatot:

Jehova Tanúi megfellebbezik az esküdtek ítéletét a kaliforniai perben

New York – Jehova Tanúi meg fogják fellebbezni egy kaliforniai esküdtszék döntését egy állítólagos gyermekbántalmazással kapcsolatos perben.

Az esküdtszék sokmillió-dolláros kártérítési összeget ítélt meg annak a nőnek, akit állítása szerint gyermekkorában Jehova Tanúi helyi gyülekezetének egyik tagja molesztált. A tárgyaláson a felperes azt állította, hogy az Őrtorony Társulat (Watchtower Bible and Tract Society) irányítási elvei hozzájárultak az állítólagos bántalmazáshoz. „Mi tiszteletteljesen kijelentjük, hogy nem értünk egyet az esküdtszék döntésével. Ez az első eset, hogy egy szervezetet felelősnek találtak egy olyan tagjuk állítólagos bűntetteiért, aki nem töltött be vezetői vagy szakértői pozíciót,” állapítja meg James McCabe ügyvéd, aki az Őrtorony jogi képviselője ebben ügyben. „Nagyon sajnáljuk, ha ezt a fiatal hölgyet esetleg valamilyen sérelem érte. A szervezetünk azonban nem felelős ezért. Most a Fellebbviteli Bírósághoz fordulunk, hogy komolyan vizsgálja meg ezt az ügyet.”

J. R. Brown, Jehova Tanúi főhivatalának szóvivője hozzáfűzte: „Az a tény, hogy Jehova Tanúi elítélik a gyermekbántalmazást és mindent elkövetnek, hogy az ilyen esetektől megvédjék a gyermekeket, jól ismert. Végső soron minden szervezetben az egyes tagoknak kell vállalniuk a felelősséget saját tetteikért, különösen akkor, amikor ezek a tettek ilyen kirívó ellentétben állnak az illető szervezet és a társadalom erkölcseivel és alapelveivel.”

A fenti nyilatkozattal kapcsolatban érdemes néhány dolgot megjegyezni: 

  1. A Társulat tagadja annak elismerését, hogy Candace ténylegesen elszenvedte a bántalmazást, csak annyit mond, hogy ez „állításuk szerint” így történt.
  2. A következőt jelentik ki: „Ez az első eset, hogy egy szervezetet felelősnek találtak egy olyan tagjuk állítólagos bűntetteiért, aki nem töltött be vezetői vagy szakértői pozíciót.” A Társulat ezzel a kijelentéssel figyelmen kívül hagyja azokat a hasonló eseteket – melyek száma a becslések szerint több ezer, amelyek nem jutottak el az esküdtszéki tárgyalásig, mivel a felperest elhallgattatták peren kívüli megegyezés és/vagy bírósági hírzárlat útján. Candace esete pontosan azért volt egyedi, mert ő nem volt hajlandó elfogadni egy ilyen egyezséget.
  3. Teljesen lényegtelen, hogy a bűnelkövető „nem töltött be vezetői vagy szakértői pozíciót.” Ezzel a kijelentéssel a Társulat felháborító tudatlanságot árul el az ügy részleteivel kapcsolatban. Függetlenül attól, hogy Kendrick milyen pozíciót töltött vagy nem töltött be, amikor molesztálta Candace-t, azért volt lehetősége erre, mert a vének nem figyelmeztették a lány szüleit, hogy Kendrick már más gyerekeket is molesztált a gyülekezetben, noha erről tudomásuk volt, és pontosan emiatt fosztották meg kisegítő szolgai megbízatásától. Abban, hogy nem értesítették Candace szüleit, a vének a fiókhivatal utasításait követték, és ez az oka, hogy az esküdtszék jogilag felelősnek találta az Őrtorony Társulatot.

J. R. Brown további megjegyzései egyaránt kitérőek és félrevezetőek.

„A tény, hogy Jehova Tanúi gyűlölik a gyermekmolesztálást és igyekeznek megvédeni a gyermekeket az ilyen cselekményektől, jól ismert.”

 j-r-brown.jpg

Az Őrtorony szóvivője, J.R. Brown, az esetre reagálva kétértelmű és félrevezető kijelentést tett

Nem, ez egyáltalán nem „jól ismert”! Bármennyire is elítélik az Örtorony-kiadványok magát a gyermekbántalmazást, a Társulat hosszú évek alatt arról híresült el, hogy nem védi meg a gyermekeket a pedofiloktól annak a rögeszmének köszönhetően, hogy a „két tanú szabályát” minden esetben alkalmazni akarja. Ebben az értelemben nem „igyekeznek megvédeni a gyermekeket az ilyen cselekményektől” abban az esetben, ha az elkövető nem vallja be tettét, és az áldozaton kívül senki sincs, aki bizonyítani tudná.

„Végső soron minden szervezetben az egyes tagoknak kell vállalniuk a felelősséget saját tetteikért, különösen akkor, amikor ezek a tettek ilyen kirívó ellentétben állnak az illető szervezet és a társadalom erkölcseivel és alapelveivel.”

Más szavakkal, a Társulat nem akarja elfogadni, hogy felelős annak a szörnyű vezetésnek és irányításnak a következményeiért, melyet a véneknek nyújt, a Vezető Testület pedig, annak ellenére, hogy majdnem bizonyosan tisztában van az ügy minden részletével, nem hajlandó tiszteletet szerezni saját magának azzal, hogy bocsánatot kér Candace-től. A szervezet úgy érzi, hogy egyedül az elkövetőt kellene felelősségre vonni a bántalmazásért, noha (ebben az esetben) a vének ismerték Kendrick hajlamait, és nem tettek megfelelő lépéseket arra vonatkozóan, hogy értesítsék a szülőket a gyülekezetben. Ez az állítás ismételten azt mutatja, hogy felháborító nemtörődömséget mutatnak az ügy részletei iránt, és az iránt, ahogyan az események napvilágra kerültek. Úgy tűnik, a Társulat tagadja mind az ítéletet, mind saját vétkességét.

Idekattintva egy 2009-ben készült videó tekinthető meg, melyben J.R. Brown szerepel. Felkérünk, hogy nézd meg ezt, mielőtt továbbhaladnál ennek a cikknek a vizsgálatával, mely most azt fogja megvitatni, miért tiltakoznak olyan sokan a Társulat gyermekbántalmazással kapcsolatos hozzáállása ellen.

Miért téved a Társulat ilyen súlyosan a gyermekmolesztálási ügyeket illetően?

Számos aktív Jehova Tanúja valószínűleg eltűnődik majd, hogy mi ez a nagy felhajtás és, hogy a Társulatot miért éri ilyen sok kritika a gyermekmolesztálási esetekben alkalmazott irányelveiért. Egyszerűen fogalmazva azért, mert ez a kritika teljes mértékben indokolt. Két fő oka van annak, amiért az átlagos gyermekek Jehova Tanúi gyülekezeteiben potenciálisan veszélyben vannak:

A „két tanú szabály” - A Társulat úgy véli, hogy ezt a szabályt, amely a 5Mózes 19:15 versén alapszik, szigorúan alkalmazni kell minden esetben, amikor gyermekmolesztálásra derül fény. Ez azt jelenti, hogy ha valaki úgy molesztál egy gyermeket, hogy arra nincsen tanú és ezt követően tagadja, hogy bármi rosszat tett volna, a vének arra kényszerülnek, hogy ne tegyenek további lépéseket a vádlottal szemben és folytassák úgy, mintha semmi sem történt volna. A gyermekmolesztálók áldozatait és szüleiket arra kényszerítik, hogy tartsák titokban a molesztáló kilétét mások előtt a gyülekezetben, továbbá még kiközösítéssel is megfenyegethetik őket rágalmazás miatt, ha megszegik a személyt védő titoktartást azzal, hogy megpróbálnak figyelmeztetni másokat. Erre a helyzetre utalnak általában az emberek, amikor arról beszélnek, hogy Jehova Tanúi „védik a pedofilokat”, mert a pedofilok könnyedén kihasználhatják (és ki is használják) a Társulat engedékenységét annak érdekében, hogy ismételten gyermekeket molesztálhassanak sok éven át, miközben megússzák büntetés vagy leleplezés nélkül. 

NEM a hatóságokat értesítik először - A véneknek szóló útmutatásban a Társulat ragaszkodik ahhoz, hogy minden esetben a helyi fiókhivatalt értesítsék először, ha állítólagos gyermek-megbecstelenítésről szereznek tudomást. Ez önmagában is káros (és egyes országokban jogellenes is) mivel MINDIG a bűnüldöző hatóságokat kell értesíteni először, ha gyermekmolesztálás elkövetésének gyanúja merül fel. Képzett szakemberek felelőssége minden gyermekmolesztálási ügy kivizsgálása annak érdekében, hogy megállapítsák, mi történt, és NEM a képzetlen helyi véneké. Azonban ehhez az elrendezéshez a Társulat nagyon ragaszkodik, mivel arra törekszik, hogy a kezdettől fogva ellenőrizze az ilyen eseteket a „károk csökkentése” érdekében, és hogy biztosítsa a „két tanú” szabály alkalmazását minden egyes lehetséges helyzetben.

Lehet, hogy a fenti állításokat nem tudod elhinni, ezért lemásoltam a véneknek szóló, 2010-ben kiadott kézikönyv, a „Terelgessétek Isten nyáját” című könyv ide vonatkozó részletét a 72. oldalról:

terelgessétek 72 idézet_1.png

Figyeld meg, hogy a véneket kifejezetten arra utasítja a Társulat, hogy „bízzák Jehovára az ügyet”, ha egy gyermekmolesztáló továbbra is tagadja a bűntettet. Ez nemtörődömség a szervezet részéről. Amint most ez az ügy is kiemelte, a Társulat jogellenesen jár el, amikor tudatosan arra ösztönzi a véneket, hogy ne jelentsék a pedofilokat, vagy amikor más módon elutasítja, hogy elismerje a bántalmazást, olyan esetekben, amikor a bűntettet nem ismerik el, azonban a vének mégis pontosan így járnak el a gyülekezetekben az egész világon.

Mérföldkő-jelentőségű döntés 

A hullámok, melyeket ez a sokkoló eset felkavart, még biztosan sok éven át gyűrűznek majd. Az az igazság, hogy az Őrtorony Társulat gyermekbántalmazással kapcsolatos irányvonalait már régóta sokan törvényellenesnek tartják, mind a szervezeten belül és kívül. Például ez év februárjában kapcsolatba léptem egy jelentős gyermekbántalmazás elleni jótékonysági intézménnyel az Egyesült Királyságban az Őrtorony Társulat ottani (2012-es) „Gyermekvédelmi Vezérelvei”-vel kapcsolatban. Szakértői véleményt kértem ettől a jótékonysági intézménytől, és nagyon érdekes választ kaptam, amely, részben, így szólt:

„Noha megmutatkozik némi jó szándék a Jehova Tanúi Gyermekvédelmi Vezérelveiben, nem találtam elég átfogónak és erőteljesnek, továbbá vannak a szervezetnek olyan gyakorlati eljárásai és hiátusok az irányvonalában, melyek aggodalomra adnak okot, és a gyermekeknek okozott kár növekedéséhez vezethetnek. 

„A vezérelveknek világossá kellene tenniük, hogy a kinevezett gyermekvédő személynek, aki jelen esetben a Vének Testületének összekötője, vagy a Gyermekvédő Vén, az a szerepe, hogy tanácsot kérjen a törvényes hatóságoktól. Ha értesítenék a családot, az elképzelhető, hogy csak óvatosságra intené az állítólagos bántalmazót, aki így megpróbálhatná eltüntetni a bizonyítékokat, vagy nyomást gyakorolhatna a gyermekre, hogy vonja vissza az állítását, mielőtt a nyomozó hatóságok kérdőre vonhatnák.” 

„Ha olyan embert illetnek bántalmazás vádjával, aki bizalmi, vagy felelősségteljes pozícióban van, akkor a Helyi Hatóságok Kinevezett Tisztjét (eredetiben: Local Authority Designated Officer, LADO), és/vagy a rendőrséget azonnal értesíteni kell.”

Lehetséges, hogy a vizsgálatot lefolytató vének megsértik az Egyesült Királyság gyermekbántalmazás vizsgálatára vonatkozó törvényes irányelveit. Nem az egyházi vének (vagy a gyülekezeti összekötő, vagy a gyermekvédő vén) dolga, hogy vizsgálatot folytasson, ha bántalmazás történt. Ez a törvényes hivatalokban dolgozó emberek dolga, akik az ilyen jellegű vizsgálatok lefolytatására kaptak kiképzést.”

Sajnos, ennek a levélnek az írója, (aki fejlesztési szaktanácsadó annál a jótékonysági intézménynél, amellyel felvettem a kapcsolatot), nem járult hozzá, hogy megfigyeléseit nyilvánosságra hozzuk, ezért sajnos nem tudom megadni a nevét annak a hölgynek, aki ezt a levelet írta, vagy annak a jótékonysági intézménynek, amelyet képvisel. Azonban annyit mégis megmutat, hogy egy szakmabeli véleménye szerint a Társulatnak az az eljárásmódja, hogy inkább felhatalmazza véneit a gyermekbántalmazásos esetekkel kapcsolatos bejelentések kivizsgálására, mintsem emlékeztetné őket törvényadta kötelességükre, hogy értesítsék a hatóságokat, világosan megsérti az Egyesült Királyság törvényeit. Nincs kétségem afelől, hogy ez más országok, például az Egyesült Államok esetében is így van.

Noha a Társulat vezérelvei alapjában véve törvényellenesek, a hatóságok sok országban tehetetlenek, és nem tudnak beavatkozni a Jehova Tanúi gyülekezeteiben levő gyermekek érdekében, mivel a törvénynek nem lehet előre, (a bűntény bekövetkezte előtt) érvényt szerezni. Másképp fogalmazva, ahogy, hogy bármit is tenni lehessen az ügyben, egy áldozatnak ki kell állnia. Elhangzott, hogy a Társulat sok ilyen áldozatot elhallgattat, mielőtt még bíróságra vihetnék az ügyet, mivel előnyös egyezséget ajánlanak fel nekik cserébe a hallgatásukért. Ebben az esetben azonban Candace Contit nem a pénz érdekelte, hanem az igazság, és ez az oka, hogy a Társulatot végül is feljelentették a bíróságon emiatt az ügy miatt.

A jogi következményeken kívül az is magától értetődik, hogy világszerte sok Jehova Tanúja kiábrándultan veszi majd tudomásul, hogy azokat a dollármilliókat, amelyeket a „világméretű munkára” adományoztak, bírósági büntetések kifizetésére fogják fordítani, egyszerűen azért, mert a Társulat következetesen elmulasztja betartani a „császár törvényét”, mely szerint a hatóságoknak be kell jelenteni minden állítólagos pedofília-esetet. A következő írásszöveg minden bizonnyal még erőteljesebb jelentéssel fog bírni ezek után az események után:

Minden lélek rendelje alá magát a felsőbb hatalmaknak, mert nincs hatalom, csak Istentől; a létező hatalmak Isten által állnak fenn a maguk viszonylagos állásában*. Aki tehát ellenszegül a hatalomnak, az Isten elrendezésével száll szembe; akik szembeszálltak azzal, ítéletet fognak magukra vonni.”  - Róma 13:1,2 (Új Világ Fordítás)

* ÚVF-betoldás, az eredeti szövegben nem szerepel.

Az még a jövő titka, hogy hány megbecstelenített áldozat bátorodik majd fel Candace Conti példáján és lép a nyilvánosság elé, de bizonyos, hogy ez az eset jogi precedenst teremtett, ami megkönnyíti számukra, hogy ezt megtegyék. Szomorú, hogy a Társulat inkább megszegi a törvényt, minthogy alázatosan elismerné, hogy irányelveik következtében a gyermekek elhanyagoltak és veszélyben vannak. Azonban azok, akik figyelemmel kísérték ezt az ügyet, jól tudják, hogy a Társulat ismételten nem vett tudomást a figyelmeztetésekről azzal kapcsolatban, hogy sürgősen reformokat kellene bevezetnie, tehát csak idő kérdése volt, hogy a Vezető Testület mikor fizet meg jogi vereséggel az ebben a dologban mutatott önteltségéért. 

Ez a történet még mindig viszonylag friss, így megpróbálom naprakészen tartani ezt a cikket minden új, jelentős fejleménnyel. Ha időközben szeretnéd átnézni az ehhez az esethez kapcsolódó elérhető bírósági dokumentumokat, kérlek, kattints erre a linkre a Bíróság hivatalos weboldalának megtekintéséhez, majd a dokumentumok eléréséhez használd a „HG11558324″ hivatkozási számot. A dokumentumok szintén elérhetőek ezen a Barbara Anderson weboldalára, a WatchtowerDocuments.com-ra mutató linken.

Reméljük, hogy ezek a figyelemreméltó események végül azt eredményezik, hogy Jehova Tanúi gyermekei világszerte nem lesznek többé potenciális veszélynek kitéve, amikor a szüleik vigyázó szemeitől távol osztoznak imádatukban hívőtársaikkal.

*Candace ügyvédjének hivatalos sajtóközleményét ITT olvashatod.
Kapcsolódó médián kívüli linkek (a média linkjeit lásd fentebb a cikkben):

Forrás: jwsurvey.org

Fordította a jehovatanui.blog.hu csapata

Címkék: pedofília videók titkok ébredjetek! élettapasztalatok

A bejegyzés trackback címe:

https://jehovatanui.blog.hu/api/trackback/id/tr394643778

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az Őrtorony további fellebbezést nyújt be, miután a korábbi ítélettel szembeni indítványukat (JNOV) elutasították 2012.10.16. 10:36:55

Az Őrtorony újabb kudarcot szenvedett a Conti ügyben, azonban tovább akar harcolni az ítéletet ellen a fellebbviteli bíróságon  Az Őrtorony Társulatnak az esküdtszék ítélete elleni indítványát a Candace Conti ügyben elutasították, annak ellenér...

Trackback: A lány, aki kiállt az Őrtorony ellen - Candace Conti kitálal 2012.09.08. 12:46:08

  Az Őrtorony Társulatot elmarasztaló ítélet sokkoló lökéshullámot indított el szerte a világon   Az alamedai bíróságon aratott lenyűgöző győzelme óta először történt, hogy Candace Conti, ügyvédjével Rick Simonsszal együtt, megjelent...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

picket9 2012.07.14. 23:00:03

@Schnufy:
nem is fog, csak a végtelen hallgatás.
vagy kiadnak egy semmit mondó általános nyilatkozatot, hogy semmi közük a dologhoz.
És rányomják a felelőséget arra a személyre, akit hibáztatni lehet. Terelés. Ők nyilván tiszták.

picket9 2012.07.14. 23:05:07

@Schnufy:
Persze, hogy nem.
De mivel a szervezet se lehet hitehagyot, vagyis ezt sose ismerné el, ezért rányomják a felelőséget valakire. Igy mükődik a legtöbb szervezet.
A kérdés, hogy hol az igazság, amit képviselniük kellene és védeni az egyént, akit sérelem ért?
Inkább ráküldik az ügyvédeket, arra aki nagyon a lelkiismeretét hajtogatja.
Undorító.

Schnufy 2012.07.14. 23:13:30

A Candace Conti-ítélet médialefedettségét a legnagyobb hírpotálokon is ellenőrizheted:
MSNBC
San Francisco Chronicle
USA Today
Huffington Post
CBS News
The Washington Post
Daily Mail (UK)
The New York Times a cikk magyarul ITT
The Guardian (UK)
The Toronto Star (Canada) - ajánlott!

picket9 2012.07.14. 23:22:11

@Schnufy:

Én szerintem, annak ellenére, hogy ez most nagy hírnek hangzik, egy átlagos tanú számára sajnos nem hír, mert vagy úgyse olvassa el, vagy nem hiszi el, hogy a Szervezet felelős lehet.
Szerintük, ez is egy közös összeskűvés, amivel az "ártatlan" Szervezetet próbálják lejáratni.
Ugye minden Sátán munkája, ami befeketiti az "Igazság dicsőséges ragyogását".
Én úgy megbűntetném a Szervezetet, hogy
ne lehessen pénzbírsággal csupán megúszni.

Schnufy 2012.07.14. 23:42:23

@picket9: Ha valami jó, az Isten áldása, ha rossz, az meg támadás Sátántól.... zseniális felépítés

neoteny · http://word.blog.hu 2012.07.15. 01:10:28

@picket9:

"Én úgy megbűntetném a Szervezetet, hogy
ne lehessen pénzbírsággal csupán megúszni."

Ez polgári perben (amiről itt szó van) lehetetlen.

Büntetőpereket lehet indítani jelentési kötelezettség teljesítésének elmulasztása miatt; vagy (az USA-ban) lehet egész szervezeteket (ill. azok vezetőit) büntetőperbe fogni a RICO törvény alapján. Ezt viszont állami vagy szövetségi ügyészeknek kell kezdeményezni.

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.15. 06:01:47

Előbb-utóbb (remélem) a terjesztői is sittre kerülnek.
A házunkba rendszeresen bejárnak és zaklatják az itt élőket. Legutóbb két vénasszony csöngetett be, ha jól sejtem ugyanezzel a szeméttel.
Megkérdeztem, hogy jöttek be? "Nyitva volt a kapu!"
Nagyszerű, tehát lát egy nyitott kaput, akkor bemegy rajta. Hogy magánterületen jár, ahol semmi keresnivalója, az nem zavarja. Megmondtam nekik, hogy van kb. két percük eltakarodni a házból, mert nagyjából ennyi idő alatt érnek ki a rendőrök. Elmentek. Legközelebb itt tartom őket, míg a zsaruk kiérnek.

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.15. 06:02:57

Ja, most nézem az irományt: ez az őrtorony nem az az újság, amit itthon terjeszt ez az agymosott horda... Na mindegy... :D

Dr. Trebitsch 2012.07.15. 07:32:24

Sziasztok.

Index címlapról jöttem, eddig nem ismertem a blogot. Tanulságos az írás, de a stílusa miatt folyton olyan érzésem volt, mintha az Őrtornyot olvasnám. Még a képaláírások is jellegzetesek. Van egy ilyen Jehova Tanúi modor, vagy mitől van ez?

genyamagyar 2012.07.15. 07:41:36

@Dr. Trebitsch: Valószínű, hogy valami belső hatalmi harc eredménye ez a bejegyzés.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.15. 07:47:35

@genyamagyar: USA-ban mást értenek szexuális zaklatás alatt, mint pl. nálunk. Ott ha egy nő után megfordulok az utcán, már feljelenthet szexuális zaklatás miatt. Tehát jó lenne tudni, hogy pontosan mi is történt.

Hogy pontosan mi történt, azt nem részletezik. gondolom a lány iránti tiszteletből, az ő jogai védelmében. De mivel a fickó börtönben van, ezért gondolom nem csak utánanézett

Dr. Trebitsch 2012.07.15. 07:48:20

@genyamagyar: ha jól értettem a szervezetet azért marasztalták el, mert a helyi gyülekezet vezetői tudtak a korábbi esetekről, de titokban tartották, tehát a későbbi molesztálás megelőzhető lett volna. A Társulat pedig úgy jön képbe, hogy az általuk kiadott útmutatás alapján jártak el így a helyi vének.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.15. 07:50:23

@genyamagyar: Azért kaptak ekkora büntetést, mert a belső szabályzatukat tartották, tartatták be a gyülekezet vezetőivel. És nem tettek eleget a jelentési kötelezettségüknek. Ezáltal lehetővé tették, hogy egy ilyen bűnt elkövető személy, büntetlenül éljen tovább. Megelégedtek azzal, hogy a gyülekezet vezetői szóban megfegyelmezték az illetőt

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.15. 07:51:55

@Dr. Trebitsch: pontosan. Egyébként egy szervezet nem lenne felelős a tagjai bűneiért. De mivel egy hivatalos belső szabály szerint jártak el, ami figyelmen kivül hagyta a törvényt, ezért büntették meg őket

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.15. 07:54:25

@genyamagyar: :) nem. van egy szervezet, ami évek óta küzd a Jehova Tanúi gyülekezeteiben megbúvó hasonló esetek ellen. Ők már évek óta próbálják rávenni a társulatot, hogy változtasson a hozzáállásán, mert így a gyermekek nincsenek biztonságban: www.silentlambs.org/

genyamagyar 2012.07.15. 07:54:36

@sefatias: És vajon azért van börtönben, mert molesztálta ezt a hölgyet, vagy más eset miatt?

"Candace elmondása szerint az őt molesztáló férfi „a gyülekezetünk tagja volt és a családunk barátjává vált. Gondterhes időszak volt ez a szüleim számára és úgy hiszem, ő kihasználta ezt.”

És a szülők nem vettek észre semmit? Ők nem felelősek? Vagy csak hagyták a molesztálást?

genyamagyar 2012.07.15. 07:55:54

@Dr. Trebitsch: "ha jól értettem a szervezetet azért marasztalták el, mert a helyi gyülekezet vezetői tudtak a korábbi esetekről, de titokban tartották,"

Szerintem rosszul érted. Mivel nem volt két tanú, ezért nem fogadták el a lány(ok) vádjait. Szerintem helyesen.

mese1 2012.07.15. 07:56:44

@genyamagyar: A püspökségek fel is vállalták és kártérítést fizetek olyan papok után akik időközben kiléptek, vagy meghaltak.... Egyébként gonosz ember mindenütt lehet sajnos. Jehovák azért érdekesek, mert ők magukat szentnek tartják, és mindenki elkárhozik kivéve őket az utolsó napon.
Csak megjegyzem a Jehova szó a Bibliában nem szerepel, az Ószövetségben vagy Jahve vagy Elohim, a Jehova szó egy olvasási hibának köszönheti létét, mert a az Ószövetségben csak mássalhangzót használtak a héberben, később alakult ki a punktáció, a pontozás amellyel a magánhangzókat jelölték. A héber holt nyelvé vált, és csak olvasták, Jahve nevet nem volt szabad kiejteni ezért az adonáj (úr) szó magánhangzóit írták be a JHWH szóba, hogy nehogy kiejtsék. Na ezt olvasták Jehovának...

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.15. 07:57:24

@genyamagyar: hát ez nehéz ügy amit én olvastam a gyermekmolesztálásról az annyi, hogy általában rokonok, vagy családi barátok hajtják végre. Emiatt az áldozat szégyenében nem mer szólni senkinek, illetve bizonyos esetekben megfenyegetik(maradjon a mi titkunk) de szerintem vannak ezzel foglalkozó honlapok, amelyek pontosan leírják a lényegét ennek a jelenségnek. Én magam nem értek hozzá

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.15. 07:58:55

@mese1: :) jól értesült vagy. pontosan ez a baj, hogy az egyház szívesen használja fel más egyházak hasonló botrányait azok lejáratására, miközben pedig itt is van hol sepregetni

genyamagyar 2012.07.15. 07:59:40

@sefatias: "És nem tettek eleget a jelentési kötelezettségüknek."

Milyen jelentési kötelezettségnek? Ha egy lány azt állítja, hogy molesztálták, rögtön jelenteniük kell?
Miközben nincs tanú? Én is állíthatom, hogy te (vagy ha nő vagy, akkor a férjed) molesztálta a lányom. Aztán kérek egy rakás pénzt tőled, hogy csendben legyek.

Ja és miért az Őrtoronyhoz fordult a lány, miért nem a rendőrséghez?

genyamagyar 2012.07.15. 08:03:24

@sefatias: "Ők már évek óta próbálják rávenni a társulatot, hogy változtasson a hozzáállásán, mert így a gyermekek nincsenek biztonságban."

A molesztálás rendőrségi ügy. Tessék az áldozatoknak OTT jelenteniük. Miért a jehovák dolga ez?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.15. 08:03:52

@genyamagyar: Mert 9 éves volt, és a szüleihez fordult. A szülei fordultak a gyülekezet vezetőihez, és onnan más sinen volt az ügy. Ezt azért bizonyítani is kell. Ez rendőrségi, és bírósági eljárást von maga után. nem csak hasra ütésre megy

genyamagyar 2012.07.15. 08:05:21

@mese1: "A püspökségek fel is vállalták és kártérítést fizetek olyan papok után akik időközben kiléptek, vagy meghaltak."

Maguktól? Ugyan! Ők mindent eltussoltak. Aztán amikor kiszámolták, hogy jobban jönnek ki a dologból, ha felvállalják, nos AKKOR jött a kártérítés! Egyszerű számítás a részükről.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.15. 08:05:54

@genyamagyar: Akik azt az oldalt működtetik, illetve próbálják lépésre késztetni a szervezetet, azokat kiközösítették az egyházból. Pont ez a baj, hogy az egyház megtíltotta, hogy a rendőrségnek szóljanak. ezért lettek a fenti ítéletben elmarasztalva

genyamagyar 2012.07.15. 08:14:52

@sefatias: "A szülei fordultak a gyülekezet vezetőihez, és onnan más sinen volt az ügy."

Talán a rendőrséghez IS kellett volna fordulniuk. A szülők is felelősek.

Számomra a történet annyi, hogy van egy szervezet, amelynek tagja molesztált lányokat. A szervezet erről nem győződött meg, egy állítás - egy tagadás miatt. Ezután a szervezetet megbüntették, mert nem jelentett olyat, amiről nem volt meggyőződve. Ezután a szervezet a büntetés ellen fellebbezett.

Az én véleményem az, hogy azt az energiát, amit ilyen kétes és távoli esetekre pazaroltok, a magyarországi családon belüli erőszak visszaszorítására kéne fordítanotok. Több haszna lenne.

genyamagyar 2012.07.15. 08:17:10

@sefatias: "ont ez a baj, hogy az egyház megtíltotta, hogy a rendőrségnek szóljanak."

Na jól van ám .... Nekem aztán megtílthatnák, hogy szóljak ilyen eseteben.

Tehát a szülők tudtak az esetről de nem szóltak a rendőrségnek. És őket mennyire büntette meg a bíróság? Nekik nincs felelősségük???

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.15. 08:18:21

@A fidesz a betegek kiirtására készül:

Az Őrtorony egyszerre az újság neve és a társaság neve is. Azaz nem tévedtél.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.15. 08:19:30

@genyamagyar: valakinek ezzel is kell foglalkozni. hidd el, ez sem olyan egyszerű dolog. A baj ezzel az, hogy Az egyház tagjaihoz az ilyen infó szinte sosem jut el, ezért szentként bálványozza a szervezetet, és teljes mértékben alárendeli magát. Az egyház szerint, a gyülekezetek vezetői szavát úgy kell tekinteniük, mintha Jehova Isten mondaná. És épp ezért senki nem meri megkérdőjelezni

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.15. 08:19:47

@Dr. Trebitsch:

Ez egy alapjelenség. Az összes aktív ex-szektatagra ráragad valami a szekta stílusából. Mielőtt keresztény lettem, én is egy szekta tagja volt (nem a JT), s magamon is észrevettem.

mese1 2012.07.15. 08:19:51

@genyamagyar: Tévedsz például a Bostoni püspökség lényegében csődbe ment, megérte nekik megegyezni, nem de megtették.

mese1 2012.07.15. 08:20:44

@sefatias: A műveltség nem jól értesültség, csak érdekelnek a dolgok.

genyamagyar 2012.07.15. 08:27:53

@sefatias: Minden vallás így működik.

Megjegyzem, többször találkoztam jehovásokkal, olvastam az újságjaikat. Nem éreztem bigott fanatizmust, csak elég jelentős naivitást. Semmivel sem rosszabbak, mint bármely más legális egyház.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.15. 08:30:18

@genyamagyar: Jehova Tanúi általában őszinte istent kereső, istenben hívő emberek, akik jót akarnak azzal, hogy felkeresik az embereket a házaiknál, illetve hogy megszólítják őket az utcán. Nincs bennük rosszindulat. Az más kérdés, hogy a szervezet félrevezeti , vagy becsapja őket sajátos írásmagyarázataival

genyamagyar 2012.07.15. 08:30:50

@sefatias: "valakinek ezzel is kell foglalkozni. "

Foglalkozzatok az iszlám országok nő és gyermekjogaival is, ahol halára köveznek nőket, mert más férfiba beleszeretett a házassága során. A gyerekek meg 16 órát dolgoznak Indiában egy lukban éhbérért, viszont verik is őket.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.15. 08:32:43

@genyamagyar: Sajnos én csak ebben tudok segíteni, nincsenek lehetőségeim a világ problémáival foglalkozni. de hidd el megtenném, ha tudnám :)

genyamagyar 2012.07.15. 08:37:15

@sefatias: Oké, megértem. Nálam csak az szokta kiverni a biztosítékot, hogy ha valaki(k) nem segítenek a szomszédban lévő feleségen, gyerekeken, akiket üt-ver a részeg, alkoholista férj, de országos hírverést generál, mert Grönlandon lelőttek egy sarki rókát.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.15. 08:38:17

@genyamagyar: hát ebben hasonló a véleményünk :)

kingdom (törölt) · http://kingdome.blog.hu/ 2012.07.15. 08:38:48

@Dr. Trebitsch:
Kérdésedre:
"Tanulságos az írás, de a stílusa miatt folyton olyan érzésem volt, mintha az Őrtornyot olvasnám. Még a képaláírások is jellegzetesek. Van egy ilyen Jehova Tanúi modor, vagy mitől van ez? "

Ez bizonyára abból fakad,hogy ezen cikkeket EX tanúk írják,pontosabban állítják össze külföldi oldalakról begyűjtve az információkat.
A stílusuk az írók évek alatt magukba szívott Őrtorony oktatási módszerek iskola rendszere miatt van...bár ez valóban érezhető..,de logikus.
Nem profi újságírók munkája az látszik,de ...célja a szemek nyitogatása volt...;annak érdekében akik eddig rózsaszínben látták a szervezetet,...felébredjenek....:)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.07.15. 09:20:38

@Max, A Gondolkodó Birca: hát igen ... :C

ezért sem jó, hogy a tudomány nevű szekta tanait magoltatják állami intézményekben

a növendékek később nagy eséllyel képtelenek lesznek az önálló gondolatok előállítására, ahogy ez pl. a milla, vagy a szkeptikus blog esetén jól meg is figyelhető

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.15. 09:26:07

@wmiki:

A Szkeptikus Blog fanatikus ateista vallásúaké.

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.15. 09:27:30

@genyamagyar:

Nem dolgoznak Indiában 16 órát éhbérért. Ezeket a hülyeségeket csak antiglobalista náci-komcsi-zöld szervezetek terjesztik.

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.15. 09:28:36

@genyamagyar:

Nem igaz. A legtöbb vallás NEM így működik.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.07.15. 09:31:53

@genyamagyar: főleg a tudomány nevű hitegyház esetén figyelhető ez meg jól :&

@Max, A Gondolkodó Birca: hát? mennyit dolgoznak? 4 órát?

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.15. 09:41:19

@wmiki: neked régóta zártosztályon lenne a helyed...

doki964 2012.07.15. 09:42:39

Az én lányom is pontosan annyi idős mint Candace Conti- 26 éves- és vele is hasonló történt. A story röviden: kb 13-14 éves lehetett mikor az egyik -tőle vagy 15 évvel idősebb- testvér hirtelen rendkívüli módon elkezdett érdeklődni iránta. A gyülekezetben rendszeresen virágokat és csokikat osztogatott a fiatal kislányoknak, hívogatta őket a szolgálatba, közben olyan kéjsóváron nézegette őket, hogy azt nem lehetett nem észrevenni. Egy idő után egyre tolakodóbbá vált: hívogatta a lányomat telefonon, sőt egyszer még el is jött a lakásunkra alig tudtunk tőle megszabadulni. A vének semmit sem tudtak tenni ellene, gyanítom hogy azért sem, mert bizonyos fokú védettséget élvezett, mivel a nővére az egyik körzetfelvigyázó felesége. Szóval egy idő után annyira elegem lett belőle, hogy az egyik összejövetel után négyszemközt odamentem hozzá és szó szerint ezt mondtam neki: " HA NEM SZÁLLSZ LE A LÁNYOMRÓL PÉPPÉ FOGLAK VERNI!!!" Ezek után soha többé nem mert még csak a közelébe se menni.
Nem vagyok büszke rá amit tettem, de úgy éreztem az adott helyzetben egyszerüen nem volt más választásom, csak így tudtam megvédeni a lányomat, Tudtam, hogy a szervezet nem is képes és nem is akar ezzel a dologgal törődni. Már hosszú évek óta nem járunk összejövetelre, de ez a dolog a mai napig felkavar, most örülök, hogy kiírhattam magamból. További szép napot mindenkinek!

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.15. 09:52:44

@wmiki: nem kedveském! És ezért az egyetlen mondatodért megérdemelnéd, hogy az illető úriember utódai a szart is kipereljék belőled!

Ringlósztár 2012.07.15. 10:01:45

:DDD Mi ez az összehangolt jehovázás az index címlapján, ezt rendelte terelésként habony?

mojszipupi 2012.07.15. 10:16:02

Mit szólnak ehhez a szcientológusok h nem ők vannak címlapon :D xenu haragja le fog csapni az indexre :D

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.15. 10:44:32

@wmiki:

Indiában az átlag a heti 50-55 óra. Hétfőtől szombatig napi 8 óra, s jellemző a napi 1-2 óra fizetetlen túlóra.

A cégnek, ahol dolgozom, az egyik részlege Indiában van, személyesen ismerem az indiai állapotokat.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.15. 11:16:53

@doki964: köszönjük, hogy kiirtad magadból. sajnos magyarországon sem egyedi az eset. Hidd el jól tetted. Azt hiszem a gyermekéért bármire képes az ember. Ettől a fenyegetéstől nem lettél rossz keresztény :)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.07.15. 12:00:54

Én örülök neki, ha olyan hírekről hallok, hogy valahol sikerült visszaszorítani a bűnözést.
Sajnos az ilyen esetek nem korlátozódnak a vallási közösségekre. Szerintem, a világi intézményekben (állami sulik, koleszok, börtönök, katonai és rendőrségi laktanyák stb.) még több ilyen eset van. Arról is sokat beszélnek, hogy a gyerekek molesztálása a cigány családokban gyakoribb.

Mandragórabogyó 2012.07.15. 12:02:07

Szomorú,hogy egy olyan helyen,ahol Istenről prédikálnak,és azt állítják,hogy csak általuk van örök élet,ilyen helyzetben nem bocsánatot kérnek,és biztosítják a híveiket arról,hogy belső vizsgálatot indítanak,és megváltoztatják a törvényeiket,inkább másra mutogatnak.És majd amikor itt lesz az idő,és Jézus azt mondja,hogy tévesen tanítottak rólam,nem jöhetsz hozzám,akkor mit fognak mondani?Bocsánat?Jézus téved,mi jók vagyunk?És az a szülő,férj,gyerek,aki a vérkérdés miatt elvesztette hozzátartozóját,és késöbb mégis elfogadhatóvá válik a vérátömlesztés azoknak mit mondanak majd?Nem vagyok Tanu,nem is voltam,csak személyesen ismerek Tanukat.És sajnálom őket,mert el vannak választva Istentől.Ahogy beszélgetek velük,olyan mintha gépek lennének,menni kell,mert kell az óra,menni kell,mert mit szólnak már rég nem voltam a gyüliben...menni kell mert lesz a kongresszus,itt is ott is,nem maradhatunk le róla..Közben meg abban sem biztosak van-e örök életük.Ha valami t tesznek rögtön az van jaj mit szólnak a vének,kiraknak a gyüliből,nem látom a fiam,lányom,unokám...szomorú.Legutóbb tapasztaltam:az egyik tanu valami olyat tett,amit a gyüliben tiltanak(ártatlan dolog innen nézve,de náluk tilos)és észrevette azt az egyik rokon,és attól fél elárulja-e a véneknek,mert akkor kirakják a gyülekezetből,és akkor megszakad a családjával a kapcsolat.tiszta 3/3.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.15. 12:11:52

@Kara kán: tisztában vagyunk azzal, hogy ez z eset nem különlegesebb más hasonló eseteknél. Mindenhol gusztustalan a gyermekmolesztálás. De ebben az esetben a gond azért nagyobb, mert eddig titkolták, és verték a mellüket, hogy nálunk ilyen nincs...és ime mégis van

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.15. 12:13:06

@Mandragórabogyó: köszönjük. :) jól átlátod a problémát

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2012.07.15. 13:14:37

Lehet, a volt-Tanúknak van egy sajátos stílusuk, ami kétségtelenül igaz az index.hu-ról ideözönlő látogatók nagy részére is...

@doki964: Nem szégyellned kéne, amit tettél, hanem büszkének lenni magadra, mert helyesen cselekedtél. Jézus is kidobálta a haszonleső embereket a templomból. Az általad tapasztalt helyzetben, sajnos nem létezik békés megoldás. A szülő által érzett harag olyan esetekben, amikor egy idegen a kiskorú lányukkal akar kikezdeni, teljesen normális.
"Jézus pedig ezt látván, haragra gerjede és monda nékik: Engedjétek hozzám jőni a gyermekeket és ne tiltsátok el őket; mert ilyeneké az Istennek országa." (Máté 10:14)

@genyamagyar:
"És a lány nem mondta ezt el a molesztálást szüleinek? Milyen nevelést kapott?

De egyébként sem világos: ha egy barát - aki pl. a Magyar Postánál dolgozik, molesztál valakit, akkor megbüntetik a Magyar Postát? Vagy ha a barát egy polgármester molesztál, akkor megbüntetik az önkormányzatokat?

Vicc ez a bejegyzés...."

Remélem, azóta, mióta írtad az ehhez hasonló hozzászólásaidat, már többet olvastál az oldalon található infókról (feltéve, ha érdekel). Ha ez mégsem így lenne, arra az esetre kérlek, vedd figyelembe az alábbi gondolatokat:

A gyermekek molesztálása széleskörűen elterjedt bűncselekmény, vagyis bárkit érinthet. Mivel a gyerekek ártatlanok, ezért nem képesek átlátni az ilyen cselekmények súlyát ennek eredményeként beszélni sem tudnak róla. Az elkövetők pont ezt használják ki aljas módon.
Természetesen a szülőknek is van felelősségük, de minden eset más, pont ezért kellene az ilyen esetek kezelésénél szakemberhez fordulni.
Amit viszont az Őrtorony szervezet szabályrendszeri tilt.
Ezért lettek ők is megbüntetve, mert az általuk felállított eljárási útmutatások nem teszik lehetővé, hogy a tagok kívülről kérjenek segítséget (vagy ha mégis megteszik, akkor ők járnak rosszul, de nagyon).

Bár az Őrtorony nem felelős azért, amit a tagok tesznek egyénileg, ugyanakkor mindenféleképpen felelős azokért az állapotokért, amik a JT gyülekezetben vannak, mint ahogyan egy vállalat is felelős az ott történtekért (ha nem éltél még külföldön, akkor ezt nehéz lehet elképzelned, mert itt még sem egyéni, sem szervezeti szinten nem vállalják fel a tettekért a felelősséget olyan mértékben, ami Európában elfogadható...).

Biztosan nehéz lehet átlátni mások helyzetét és gondolkodását, ez a blog ezért van elsősorban, hogy egy teljesebb képet kapjanak az emberek JT-i belő ügyeiről, ami sokakat érinthet.
Feltételezem, hogy te is elsősorban ezért kattintottál a linkre az index-en.

Bár rengeteg probléma van a világon, mindenki csak azzal tud foglalkozni, amiben személy szerint járatos. Mivel az oldal szerkesztői az Őrtorony tanítások különféle hatásaiban tapasztaltak, ezért mi ezzel foglalkozunk, de emiatt ne tartsd magad vissza az általad említett nehéz sorban levők felkarolásától, mert ha az téged ennyire zavar, akkor bizonyára neked ott van dolgod.
Azt meg légyszíves hagyd meg másoknak, hogy ők mivel foglalkozzanak....

Anti Anyag (törölt) 2012.07.15. 14:30:00

Nem megbüntetni kell ezeket, hanem betiltani.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.15. 16:01:54

@karalabe4:Szia! hozzám is átnézhetnél. ott is kellene ebben segíteni. Nem mindenki érti, hogy egy gyermek molesztálása milyen érzelmi rendellenességeket tud okozni, évek múlva is

Hunor Levente 2012.07.15. 16:27:20

@Kara kán: Vannak még állami sulik, nem vette még át mindet az egyház?

Thyatira 2012.07.15. 16:33:35

Nonszensz ez az egész !
Gondolkodjunk kicsit,bontsuk le családon belülire, ezt a "fatalista képzetszüleményt". Induljunk ki a családon belüli kegyetlenségek berkeiből.
Hogy miért nevezem ezt az egész folyamatot "fatalista képzetszüleménynek"?
Nos,adva van egy nagyon súlyos bűncselekmény,amiben sajnos rendszerint az áldozatot veszik leginkább semmibe,nem foglalkoznak az érzéseivel,hogy milyen módon, és minek teszik ki az emberi mivoltát, a két egymással hadakozó fél.
Mindegyik a maga igazát fölényesen,mint egy hadvezér viszi előre,egy-egy ilyen tárgyaláson.
Bár kívülállóként teszem a megjegyzéseimet, de nagyon logikus,ahogy ez a Szervezet jár el
.
A felelősség elsősorban a szülőn van,az ő döntése,hogy miként tesz az ügyben.
Nincs megfélemlítés a tanúknál,hogy nem jelezhet ilyesmit a hatóságok felé a szülő.
Viszont logikus,hogy nehéz a belelátás bonyolult esetekbe.
Nem a szervezetet kellene belekeverni,hanem az érintett feleket.

Szinte minden közösséget lehetne vádolni egy aljas bűnös tetteiért,mondván,hogy tagja / vagy volt,az a személy.
Egy-két ember gonosz tette miatt ártatlanok hírnevét bemocskolni,ez esetben egy nagy közösség vezetését?
Bizony rosszindulat!
Pontosan azért említettem,hogy vonatkoztassunk a legkisebb intézményre,a családéra. Ott sem az egész családot ítélik el, ha kiderül ki is volt a bűnelkövető,hanem azt,aki családon belül követte el az ilyen borzalmat,tehát egy személyt.
Nem értek egyet azokkal,akik pálcát törnek egy létesítmény vezetése felett,mert valaki hatósági bűncselekményt tervelt és egyben valósított is meg. Bűnhődjön,szégyenüljön meg az,aki ilyent tett,a felelősség meg legyen a szülőé. Ismételten ki kell hangsúlyoznom,
Igazságtalan lenne ilyen esetben a vallásszervezetet hibáztatni,csakmert egyik tagja ilyenre vetemedett.
Találgatásokba bocsátkozókat nagyon elítélem,mivel mindenki oda teszi a súlyt,ahol valami nem szimpatikus neki.
Most ez milyen diadal,hogy valakik elérték,jelenesetben azok,akik elhagyták vallásukat,hogy kikerüljön egy szalagcímre ez a blog?
Holott pontosan egyike ez a szervezet azokénak,akik nagyon is szigorúan veszik a kritériumokat.
Az hogy némelyek ezt nem nagyon veszik komolyan,azért nem egy létesítmény a hibás,és annak a vezetősége. Ahogy néhány kommentelő is megjegyezte,bizony van néhány dolog,amit én is túlzásnak tartok a volt tanúk részéről. Észre sem veszik,a hírszerzők,hogy pontosan azt csinálják,amivel vádolják a volt vallásukat.
Ha annyira bizonygatják, bíznak Isten ítéletében,meg hogy a bibliában benne van az is, "Istené az ítélet" akkor miért akarják kivenni a kezéből az ítélkezés jogát,a bűnökre vonatkozóan?
Régóta olvasom a blogotokat,ha tárgyilagosan nézek részleteket,azt mondanám, nem veszitek észre a gúnnyal átszőtt magánjellegű véleményalkotásaitokat,ami inkább ellenérzést vált ki egy reális idelátogatóban.
Véleményem,ha valakinek nem tetszik egy közösségben valami, és már nem képes azonosulni,akkor szíve joga elhagyni azt,de gyerekes a további mocskolódás a vádindítványozásokkal együtt.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.15. 17:43:02

@Thyatira: Nincs megfélemlítés a tanúknál,hogy nem jelezhet ilyesmit a hatóságok felé a szülő.

Szerintem nem olvastad el rendesen a cikket. Amennyiben nincs tanú egy ilyen esetre, akkor a gyülekezet vezetői nem tesznek semmit, hogy bebizonyosodjon, hogy valódi-e a vád. Viszont a z áldozat tudja, hogy mi az igazság. Mivel rendőrségi eljárás kizárt, ezért semmilyen más mód nincs a bűncselekmény igazolására, mint a szemtanúk, amik ugye sosincsenek. Ki az az idióta, aki mások szeme előtt erőszakolna meg egy kisgyermeket. Namármost. mivel nincs tanú, ezért a vének, akik semmilyen komolyabb képesítéssel nem rendelkeznek és fogalmuk sincs, hogy miként kellene kezelni egy ilyen ügyet, mind az áldozatot, mind a szüleit figyelmeztetik, hogy ha beszélnek az ügyről, akkor az rágalmazásnak számít, és ezért kiközösítik a gyülekezetből. Ezt nevezik megfélemlítésnek. Nem elég, hogy egy ilyen szőrnyű tragédiát kell átélnie a családnak, nem elég, hogy semmilyen érzelmi segítséget nem kapnak, még meg is fenyegetik, hogy nehogy bárkinek merjenek erről beszélni!

sefatias.blog.hu/2012/07/14/8_altalanos_helyszinelok

Rovarölő 2012.07.15. 17:49:55

@Superuser: Rövid, lényegretörő mondat.
Csak úgy kibuggyant belőled a kultúra. Húúúú!
Nem semmi anti s.....ita vagy te.

Schnufy 2012.07.15. 18:03:39

@Thyatira: "de gyerekes a további mocskolódás a vádindítványozásokkal együtt"

Véleményem szerint gyerekekből lesznek a felnőttek, valahogy el kell kezdeni.

bornagain 2012.07.15. 18:22:18

Hú, micsoda "Aranyszájú (Szent?) Jánosok" bukkantak itt fel! :-(

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.07.15. 18:55:09

@Max, A Gondolkodó Birca: meglehet, de azért azt sosem láttuk, sem ott, sem máshol index címlapon, hogy a vérengző zsidó vallás ellen kikeltek volna :#

Rovarölő 2012.07.15. 19:50:49

@wmiki: Azt lehet tudni, hogy te miben hiszel?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.15. 21:37:58

@wmiki: miért lenne a zsidó vallás vérengző?

gömbőc33 2012.07.16. 03:35:38

Felkerült a kuruc.info-ra is......:-)

gömbőc33 2012.07.16. 03:57:01

Nem lesz könnyű a következő néhány napban a prédikálás...... Nem irígylem őket azokért a reakciókért, amikkel találkozni fognak.........

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.16. 06:47:09

@sefatias:Bocs, hogy az elmebeteg helyett válaszolok, de: lásd németországi fitymabotrány! ;-)))
(egyébként leszámítva néhány buddhista társulatot, mutass egy olyan vallási csoportot, amely nem a vallásukat elutasítók gyűlöletére épül!)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.16. 07:22:23

@A fidesz a betegek kiirtására készül: erről nem hallottam. Küldhetnél egy linket. Sajnos igazad van a legtöbb keresztény akit a szeretet indit az isten imádatára, és testvéreivel való törődésre, simán kivégezne valakit aki egy árnyalattal másképp hisz valamit mint ő. Sajnos ennek én is szenvedő alanya vagyok. Vannak akik boldogok, ha tönkretehetik az életemet

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2012.07.16. 07:49:54

@sefatias:
Néhány nappal ezelőtti cikk: (angolul)

www.independent.co.uk/news/world/europe/circumcision-ban-is-the-worst-attack-on-jews-since-holocaust-7939593.html

Lényege: A német bíróság hozott egy döntést a körülmetélekdés ellen, mivel egy 4 éves kisfiút súlyos vérzésekkel kórházba kellett vinni. A bírósági döntés szerint a körülmetélkedés bűnténynek (criminal offence) számít, mivel testi sérülést okoz és megnyírbálja azok (azon zsidók) jogait, akik be szeretnének illeszkedni. Nyilván, ha levágják valakinek a fitymáját kiskorában, akkor már sok más lehetősége nem lehet abban dönteni, hogy mivel szeretné magát azonosítani és mivel nem...
Azt, hogy ezt azok, akiket érint, hogyan élik meg nem tudom, mert nem vagyok érintett a témában.

Úgy látszik, kezd lejárni az az idő, amikor a vallási szokásokra vagy hagyományokra hívatkozva lehet a gyermekek jogait megsérteni.

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.16. 08:06:03

@sefatias: miről nem tudtál? A "fitymabotrányról"? Az index címlapján virított legalább két-három napig. (vérengzés alatt meg a körülmetélést tudom elképzelni :D )

---
Ettől függetlenül: én nem csak a keresztényekre céloztam. Általában úgy látom, a legtöbb vallás alapja a gyűlölet.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.16. 08:14:26

@karalabe4: köszi az infót. Az emberi és személyiségi jogok felülirják a hagyományt, és a kúltúrát? Ennek nagyon jó következményei lehetnek. Szerintem sok előnye van. Viszont ha egy közösség elvesziti sok évszázados, évezredes hagyományát, annak meg nagyon sok hátránya. Ember legyen a talpán aki ebben dönteni tud. Akkor a csecsemő keresztelés is gond lesz, mégha nem is okoz maradandó fizikai sérülést. Viszont örökre leláncol százezreket. Pedig lehet hogy később másképp döntene.

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2012.07.16. 08:30:24

@sefatias:
A csecsemő keresztelés nem teljesen ugyanaz, mert ha a szülők tisztelettel nevelik a gyereket, akkor nagy választási szabadsága lehet.

A testi csonkítás már más tészta. Most erről nincsen forrásom, de néhány éve hasonló felháborodást keltett a lányok körülmetélése, ami egy afrikai szokás. Akkor az ellen miért léptek fel az emberi jogokra hívatkozva? Az éppen olyan része a kultúrájuknak, mint a zsidóknál a fiúk körülmetélése.

A szülők mindenkit nevelnek valahogyan, ez alól nem lehet kibújni, átadják a hagyományaikat, mert nem tudnak másképp tenni. Csak az elmúlt években valahogy nagyobb hangsúly esett a gyermekek ellen elkövetett erőszakra, hiszen vannak olyan dolgok, melyekhez nincsen joguk, még vallásosság jogcímén sem.
Attól még megtarthatják a hagyományaikat és tanításaikat.

A vallás sok esetben kegyetlenségeket okoz, mint ahogyan azt tapasztaltuk Jt-inél is. Az egy nagyon tipikus hozzáállás, hogy ha engem sérelem ér, akkor nagyon fel vagyok háborodva, de ha én okozok sérelmet, akkor meg a jogaimra hivatkozok.

Állandóan hangsúlyozom, hogy a világ csak egy tükör körülöttünk, mindig először belülre kell néznünk. Úgy tűnik, most eljött az ideje, hogy egyre több vallásszervezet is kénytelen lesz ebbe a tükörbe bele nézni, mint ahogy mi is egyénileg bármilyen valláshoz tartozzunk is.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.16. 08:43:12

@karalabe4: mondjuk a női körülmetélés nagyságrenddel nagyobb kegyetlenség, mint a férfiaké

gömbőc33 2012.07.16. 10:07:13

@karalabe4: régebben olvastam erről az afrikai szokásról egy cikket: a szokás lényege az, hogy a felnőtt nő házastársi hűségét úgy garantálják, hogy képtelenné teszik az együttlét élvezetére. Na már ezt azért ne említsük egy kategóriában a férfiakéval. Az afrikai szokás híven tükrözi azt a kultúrát, ahol a leánygyermek adható-vehető, a nő pedig bűntetlenül bántalmazható, akár az életét is kiolthatja az őt birtokló férfi, akit még csak nem is ő választott.

goldbach (törölt) 2012.07.16. 15:44:40

A vicc, hogy most vasárnap a kongresszus utolsó programjában Axel Günther nagy csinnadrattával bejelentette (vagyis felolvasta Brookly levelét) hogy nyertünk a francia perben és 4.5 millió eurót kell fizetnie kártérítésül a kormánynak -JT részére. Azt persze nem jelentették be, hogy ezzel párhuzamban a Conti ügy kapcsán 28 millió dollárt vesztett a társulat... Tehát nyertünk 1.3 milliárt Ft-ot, de vesztettünk a Conti ügyben 6.5 milliárd Ft-ot és mivel hencegünk? Azzal, hogy letörtük Sátán szarvát és 15 év pereskedés árán sikerült kicsikarni a francia államból némi pénzt. Olyan ez, mint a cocializmusban a pártbeszédek, melyek után vastapssal ünnepelték az eltorzított statisztikákat. :D

Rovarölő 2012.07.16. 16:44:23

@goldbach: Még nincsen mindennek vége.
Akkora győzelem lesz a másodfokon, hogy külön kongresszuson jelenti be a kis hímringyó férfias hangján, csak várjad ki a végét.
Van az a pénz, amiért az ügyészség igazsága is eljut a teljes délig. Arra nem gondolsz, hogy a nap nem áll meg, a fény csak nő, nemis, inkább férfi. Annyira igazságos lesz a vége, hogy csak kapkodod a fejedet.
Bízzál az Úrban, megvédi a népét, mint Jeruzsálemben.
Éljen a jogi osztááááály! Éljen a nagy győzelem!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.07.16. 16:59:05

@Rovarölő: :x

pl. abban, hogy a hit magánügy

ezért is lenne jó, ha a tudomány nevű szekta hittételeit nem kellene bemagolni állami intézményekben

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.16. 17:34:09

@wmiki: akkor beszélhetnénk a kereszteshadjátratokról, az inkvizícióról stb. a múlt régen volt. Az egyházakat az alapján kell megítélni amit ma tesznek. Én sem szeretnék most azért bűnhődni, mert kamaszkoromban eltörtem pár orrot, meg kiraboltam néhány hétvégi házat. meg loptam amit csak bírtam, hogy legyen pénzem inni. borítsunk fátylat a múltra. mindenkit a jelene alapján ítéljünk meg. Ha mindig a múlton rágódnánk, akkor sosem jutunk előre

Inspicio 2012.07.21. 09:38:11

@Johnny Joker: "Lehet, hogy a fenti állításokat nem tudod elhinni, ezért lemásoltam a véneknek szóló, 2010-ben kiadott kézikönyv, a „Terelgessétek Isten nyáját” című könyv ide vonatkozó részletét a 72. oldalról:"

2010 előtt is volt "nyáj terelgetős" könyv? Ha igen ,abban mit írnak a gyermekmolesztálásról?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.21. 10:17:31

@Inspicio: arra már nem emlékszem, hogy az ügyeljetek könyvben volt-e szó róla, de azt hiszem ugyanez lehetett. de már a 90-es évek közepe óta kaptak a vének testületei szigorúan bizalmas leveleket a molesztálásos esetekről. Ezek lényege már ki lett tárgyalva ezekben a kommentekben. A hangsúly a szigorú titoktartáson, és a társulat értesítésén volt. A világi hatóságokat tilos volt informálni, sőt le kellett tagadni, hogy a gyülekezet foglalkozik -e az üggyel. A hatóság nem tudhatott az esetleges bírói tárgyalásról, és annak kimeneteléről

Inspicio 2012.07.21. 21:55:26

@sefatias: Értem. Szóval ilyen az a kiiskolázott lelkiismeret. A vének vajon mivel nyugtatták magukat?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.22. 06:52:04

@Inspicio: nem tudom. nem ismerek olyan esetet, amikor ezt alkalmazni kellett volna. Szerencsére

Nεω 2012.07.23. 01:18:30

Jó ég¡
eltűnők pár hétre hogy rendbe tegyék a masszőrök fájó izületeim és erre ébredek¿Remélem hamarosan tudok reagálni érdemben is. ha az egészségem engedi.
rovarölő... lehet hogy érdemes volna végiggondolnod kik a rovarok.
Amúgy ha ekkora tanú vagy mit konvergálsz eme becses lapon?Mert nem a szinvonalat emeled ahogy olvasom amiket rovarölő neved égisze alatt űzöl.
üdvözlet minden kedves ismerősnek. amint helyére kerülnek az izületeim írok.
salem

metanoia 2012.07.24. 22:32:24

@Τιμόθεος:

Jó, h újra itt vagy Timó :)

daneel olivaw 2012.07.27. 10:41:36

@genyamagyar:
hat nem tudom. olasz cegnek volt kirendeltsege ott, de gyorsan megszuntetek. ok: nem voltak hajlandoak melozni. mikor eppen kedvuk tartota felaltak es mentek a dolgukra. hiaba volt fizetes emeles, kotot munka ido, stb. nem erdekelte oket.

daneel olivaw 2012.07.27. 10:45:46

@karalabe4:
avval azonositja magat amivel akarja. mondom en aki korul van metelve. szerintem be lehet ileszkedni barhova, itt nem az a kerdes hogy te korulvagy metelve hanem a tarsadalom hogyan all hoza. persze ha negativan akkor normalis hogy nehez a beileszkedes.

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2012.07.27. 10:59:24

@daneel olivaw:
..tehát, ha nekem van valami szokásom (most mindegy milyen), amit egy adott társadalom nem fogad el (most mindegy miért), akkor az a társadalom nem normális...
Így is lehet gondolkodni.

Inspicio 2012.07.27. 11:01:45

Akkor a molesztálással kapcsolatban is az a lényeg hogy a társadalom hogyan ítéli meg? Mert az logikai szempontból érthető. Hogy bármely egyház tagja aki szervezeti feladatot lát el s molesztálóvá válik azt az ügyet igyekszenek eltusolni. De az számomra teljesen érthetetlen hogyha ezt a dolgot egy "mezei" tag követi el akkor miért ugyan az a helyzet hogy az ügyet el kell tusolni. Bűncselekmény nem csak a világ törvényei szerint hanem Isten törvénye szerint is.

Niro 2012.08.30. 21:21:51

@sefatias: Ya, körülmetélésnek mondják, de csonkítás az, nem más...