EXJT BLOG

Mindenkinek Jehova Tanúiról

HTML doboz

Leírás

Minden éremnek két oldala van... Jehova Tanúi szervezetének is. Mi ennek a vallási közösségnek a kevésbé ismert oldalával foglalkozunk, hogy lehetőleg minél több embernek segítsünk egy objektív nézőpont kialakításában. Ha Jehova Tanúja vagy, ne félj, hiszen rengeteg Tanú olvassa még rajtad kívül az oldalt! Például vének, kisegítőszolgák, bételesek és persze a legtöbben, akik átlagos Tanúk. A névtelenségnek köszönhetően itt szabadon kérdezhetsz, cáfolhatsz és hozzászólhatsz, de szépen kérünk, előtte olvasd el a témakörrel foglalkozó régebbi cikkeket és kommenteket! Soha ne feledd:

"Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.

Flying-brain 2.jpg

Jehova Tanúi történelme:

A Vezető Testület egykori tagjának könyve:

crisis-conscience-ray-franz_hun.png

Raymond Franz - Lelkiismereti válság

Utolsó kommentek

Ide küldd:

writing_01.png

columba [kukac] freemail [pont] hu

k [pont] johnny [pont] joker [kukac] gmail [pont] com

Ha szeretnéd megosztani - névtelenül is -, a kérdésed, történeted, tapasztalatod, véleményed, cikked, tanulmányod vagy javaslatod, akkor bátran írd meg a fenti címre, vagy írd meg közvetlenül az oldalon (regisztráció nélkül is!!!), itt:

>> GYORSBEKÜLDŐ <<

Mindenféle

Gyakran használt bibliaversek

2Mó 33:20 | Zs 146:4 | Pl 4:18 | Pl 8:22 | Pr 9:5 | Ézs 44:24 | Ez 18:4 | Dá 7:13, 14 | Mt 5:5 | Mt 6:7 | Mt 11:11 | Mt 24:14 | Mt 24:36 | Mt 24:45-47 | Mk 13:32 | Lk 23:43 | Jn 1:1 | Jn 1:18 | Jn 2:19-21 | Jn 4:34 | Jn 6:68, 69 | Jn 10:17, 18 | Jn 14:28 | Jn 17:3 | Jn 17:11 | Jn 20:17 ... | Csel 2:34 | Csel 8:30-31 | ... 1Kor 8:6 | ... Kol 1:16 | ...Héb 1:8 | ...

BLOG FÓRUM

CHAT a jelenlévőkkel

"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." - Voltaire

„Nekem pedig egészen mellékes, hogy ti vagy egy emberi ítélőszék megvizsgál-e engem. Sőt, magam sem vizsgálom magamat. Mert semmiről sem tudok, ami ellenem szólna. De ez még nem bizonyít igazságosnak, ugyanis Jehova az, aki vizsgál engem.” (1Korintusz 4:3, 4)

"Ha a szervezeten kívül vagy, meghalsz. Ha a szervezeten belül vagy akkor pedig nagyon kell igyekezned, hogy ne halj meg." - Resign

"A legfájóbb kín örömet színlelni." - Márai Sándor

"Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük őket." - Albert Einstein

"Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek." - Jókai Mór

"A tudatlanságod legmagasabb foka az, amikor elutasítasz valamit, amiről nem tudsz semmit." - Wayne Dyer

TIPP: A böngésződ típusától függően a Ctrl gombot nyomva tartva a + és - gombokkal nagyíthatod és kicsinyítheted az oldalt, a jobb olvashatóság érdekében.

TIPP: Kérdésekkel taníts, ne kijelentésekkel! Érvelésedben használd a Bibliát és a Tanúk kiadványait is! Vitáidban ne kövess el érvelési hibákat!

TIPP: Ha nem vagy inkognitóban, kérünk oszd meg a cikkeinket a közösségi oldalakon! (Facebook, Twitter, Google+, stb.)

 

Hogyan adományozzak nektek?

Megtekintések száma

Látogatók: 

free counters


Kedves olvasónk, Te mi vagy?

látogató számláló

Indafotó képek

Mi az: nem próféta, de Isten kommunikációs csatornája, nem ihletett, de a Szent Szellem által vezérelt?

2011.08.01. 11:14 | Johnny Joker | 55 komment

"A Vezető Testület SOHA nem állította, hogy ihletett..." (?)

A Vezető Testület azt állítja, hogy "szellem által vezérelt" (és nem a Szent Szellem által "ihletett"). A letöbbünk mostanra már tudja, hogy ez csupán játék a szavakkal, amivel mentegetőzni próbálnak, valahányszor egy hamis tanításuk lelepleződik (erre bárki képes a Biblia vagy a saját kiadványaik használatával). De ha jobban belegondolsz, a "szellem által vezérelt" valójában sokkal merészebb kijelentés, mint a "szellem által ihletett".

Szeretném felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy az Őrtorony Társulat folyamatosan azzal védekezik, hogy Jehova Tanúi Vezető Testülete SOHA nem állította azt, hogy Istentől ihletett lenne (az ő Szent Szellemén keresztül). Valójában az egyik utóbbi, vénnel folytatott beszélgetésem alkalmával a 607-1914, 1935 és más tanokra vonatkozóan a vén ugyan ezt mondta. A pontos szavai: "Emlékezzél arra, hogy ezek tökéletlen emberek és ők SOHA sem állították magukról, hogy ihletés alatt állnak."

Azonban ez teljesen hamis... ez HAZUGSÁG. Ők valóban állították azt, hogy a Szent Szellem által ihletettek (és hogy Isten prófétái) az Őrtorony 1955. május 15.-i számában (305. és 308. oldalak algolban):

305. oldal...

16 A rengeteg feljegyzett tapasztalatból, a következőekben megfigyelhetjük, hogy a hivatalos „Szó” közvetíti az üzenetet, akár egy angyali hírnök által, aki szemtől szembe jelenik meg, vagy Isten Szent Szellemén keresztül, hogy megihlesse a következő ügynököt/megbízottat a kommunikációs sorban. Különleges alkalmakkor még maga a „Szó” is megjelenhet egy szemtől-szembeni közlésre az ő utána következő ügynöknek. Ki általában ez a következő ügynök? A földet elérő természetfeletti kommunikációk esetében a megbízottra (általában ember, azonban egyszer Bálám szamarát is használta a „Szó”) bibliai értelemben prófétaként (ha Isten férfi szolgája), vagy prófétanőként (ha nő az illető), utalunk. A próféta következésképpen közvetítőként szolgál a kommunikációban (kijelenti, kinyilatkoztatja), Isten földi szóvívőjeként. Ő teszi közzé (az üzenetet) azon emberek tömegének akikhez Isten szólni kíván – kivéve ha kimondottan egy személy a címzett. A próféta így a közvetlen földi csatornává válik, amelyen keresztül az igazság életadó vizei eljutnak a föld szomjazó lakosaihoz. Így azonosítható Jehova földi kommunikációs csatornája. A földi csatorna vagy egy próféta, vagy egy kollektív prófétikus szervezet.

308. oldal...

Az IGAZ kereszténység egy feltárt (nyitott, ismert) vallásként teljes mértékben a fokozatos kinyilatkoztatások összességére támaszkodik, amelyek Jehova földön közölt szent kijelentései Ádámtól egészen János apostolig. Továbbá látjuk, hogy Isten ellátja az ő Keresztény szolgáit egészen Pünkösdtől, (i.sz. 33.-tól), egy megbízható iránymutató csatornával az Ő akarata és céljai lenyűgöző kinyilatkoztatásainak megértéséhez. A prófétai árnyékoktól a tényleges valóságig megfigyelhetjük, hogy ez az Isten által biztosított csatorna a Keresztények számára a felkentek közös gyülekezete, akik prófétikus szervezetként szolgálnak a kommunikáció feje, Jézus Krisztus vezetése alatt. – Efézus 5:23

Igen, jól olvastad... rákenhetik ezt az 1955-ös Őrtorony cikket azokra az "egyesekre akik másként gondolták, tévesen értelmezték", ezzel bármeddig lehet próbálkozni, de az Őrtorony Társulat nyomtatásban jelentette meg azt, hogy a Vezető Testület valójában a Szent Szellem által ihletett.

Ha nektek kedves "rejtőzködők" bármi kétségetek adódna e felől, nyugodtan keressétek meg ezt az Őrtoronycikket a béthel könyvtárában, vagy ahol lehetőségetek van rá.


 

A "Vezető Testület" elnevezésről

Jézus mondá:
"»Vezetőnek« se hívjanak benneteket, mert e g y a Vezetőtök, a Krisztus." (Máté 23:10, ÚVF)

Raymond Franz is foglalkozott a "Vezető Testület" (Governing Body) elnevezéssel, nézd csak mit ír e témában:

"Úgy hittem, hogy a fennálló „monarchikus” rendszer Jehova Tanúi szervezeti igazgatásában egészen 1976-ig nagyrészt az uralkodó tekintélyelvű légkörnek volt köszönhető. Azonban a fő szervezeti átalakítást (1975-76-ig) követően nyilvánvalóvá vált, hogy tévedtem. Őszintén reméltem, hogy az új rendszer jelöli, vagy legalábbis előkészíti az utat az alapvető szellem- és szemléletváltáshoz, különös tekintettel a mások szolgálására, nem egy vezetői hozzáállással úgy kezelve őket mint beosztottakat. Idővel világossá vált, hogy a végeredmény lényegében a hatalom felosztása és megosztása volt, egy marék férfi között, akik úgy tettek, minha senki sem tett volna még ilyet előttük. Valójában a ház belsejét újították fel – de az még mindig ugyan az a ház maradt, az alapvető funkciói alig változtak. A múlt tekintélyelvű felépítése, megközelítése és hozzáállása még mindig ott volt, sőt még mindig meghatározó szerepe volt.

Kezdetben az átállás a hangsúly egy emberről, egy elnökről, egy testületre helyezte át, ami kissé felüdítő változás volt. Ahogy múlt az idő, azonban azon kaptam magam, hogy szinte egyfajta ellenérzést táplálok a „Vezető Testületi tag” kifejezés ellen. Néhányunk aki viselte a „címet” egyre nagyobb tiszteletnek és figyelemnek örvendett. Önkéntelenül de észre vettem, hogy néha még a gyülekezeti imákban is a testvérek a köszönetüket „Istennek és a Vezető Testületnek” fejezték ki a kapott javakért. Úgy tűnt, hogy Jézus Krisztus, a Mester szerepe ahelyett, hogy egyre kiemelkedőbbé vált volna (amint reméltem), megmaradt tolóerőként a háttérben, amely nem elég jelentős ahhoz, hogy alkalmi említéseknél érdemesebb legyen. A Szent Szellem mint Isten vezető, tanító és fenntartó eszköze ahelyett, hogy nagyobb elismerést és figyelmet kapott volna, mintha még mindig nem lett volna a képben, és szinte soha nem érdemelt említést az ilyen imákban. Habár a szerepem a szervezeti átalakításban a Vezető Testület kinevezésének az eredménye volt, mégis zavart engem amit láttam, bármilyen felelősséget is viseltem.

Az egyik Vezető Testületi ülésen egy kérdés merült fel, meglehetősen közvetett módon, ahogyan az elnök meg is jegyezte, mégpedig az, hogy sokkal nagyobb ’előnyben kell részesíteni a Társulat kiadványainak használatát, mint egyedül a Bibliáét’. [In one Governing Body session, this issue came up in a rather indirect way, much as had the president’s remark about it being ‘preferable to have one of the Society’s publications rather than to have just the Bible alone.’] Ezen az ülésen Karl Klein élesen kezdte kritizálni Ed Dunlap-ot, az Írói Részleg tagját, és a Gileád Iskola korábbi hivatalvezetőjét, amiért a „vének központi testülete” kifejezést használta a „Vezető Testület” cím helyett néhány anyagban amit Ed írt. (Ed mivel nem volt a Vezető Testület tagja, természetesen nem lehetett jelen az ellene felkozott kritika megválaszolására.) Körülbelül két év telt el mióta Dunlap megírta az anyagot és Klein máris felhozta a témát két előző ülésen. Most már erős érzelmektől vezérelve beszélt (még elnézést is kért mivel nagyon hangos és heves volt, és emlékeztette a társait, hogy az ’apja prédikátor volt, akinek prédikációi során senki sem aludt el’), és kifejezte komoly aggodalmát, amelyről kijelentette, hogy az egy finom erőfeszítés a „Vezető Testület” kifejezés megszüntetésére. Különböző tagok tettek megjegyzéseket általánosságban mérsékelt jellegűeket. Köztük voltam én is, rámutatva, hogy nem látok okot arra, hogy problémát csináljunk a kérdésből, és hogy a Társulat francia nyelvű kiadványaiben szereplő szabványos fordítás a „Vezető Testületre” a Collège Central, ami franciául egyszerűen „Központi Testületet” jelent. Válaszomat folytatva kifejtettem, hogy személy szerint szívesen venném, ha valami más kifejezést használnánk a „Vezető Testület” helyett, mivel az férfiak csoportjának egy belső körére utal, akik mások felett uralkodnak.

Klein válasza az volt, hogy nem érzi az általam és mások által kifejtett pontok jelentőségének súlyát és azt, hogy az ügy valóban komoly lenne. Erőteljes hangsúllyal a következőket mondta: „Egyébként mi a baj a ’Vezető Testület’ kifejezéssel? Ezek VAGYUNK mi. Mi VEZETÜNK!”
Ekkor azt gondoltam: „Igen ezek vagyunk mi, és ez az amit csinálunk, de vajon tényleg így kell ennek mennie?” Ahogyan Karl Klein felvetette a témát, az inkább Ed Dunlap-ot tette problémává, mint a kifejezést magát, és a Vezető Testület egyszerűen félretette az ügyet, amely nem igényel különösebb döntést. Karl Klein hozzászólásai emlékeztettek Grant Suiter [a Vezető Testület tagja (1908-1984), titkár-pénztáros] néhány évvel korábbi kijelentésére, amikor a szervezeti vezetés volt a vita tárgya. Ahogyan a Lelkiismereti válság című könyv 87. oldalán is leírtam, egészen túlfűtött módon a következőket mondta: „ha mi leszünk a Vezető Testület, akkor gyerünk, vezessünk! Én nem végeztem semmilyen vezetést mostanáig.””
[“if we are going to be a Governing Body, then let’s get to governing! I haven’t been doing any governing till now.”]
 


 

Jehova Tanúi eskü alatt elismerik a bíróságon, hogy hamis próféciákat hirdetnek

Jehova Tanúi azt állítják, hogy ők alkotják Isten prófétáját napjainkban. Azonban 1954 novemberében a Douglas Walsh tárgyaláson, amelyet a Skót Bíróság ülésein tartottak, az Őrtorony Társulat megpróbálta kifejteni a brit bíróság előtt, hogy egyes tagjai felszentelt lelkészek. A Társulat magasrangú vezetői tanúskodtak, ide értve Fred Franz alelnököt és a Társulat jogi képviselőjét Haydon C. Covington-t. Covington vallomása a Munkaügyi Minisztérium és a Nemzeti Szolgálat ügyvédje előtt a következőket is tartalmazta:
 

K - Vajon nem létfontosságú az igazat beszélni vallási kérdésekben?

V - Valóban az.

K - Ön szerint van helye egy vallásban a Szentírás értelmezések időről-időre történő módosításának?

V - Minden okunk megvan egy Bibliai értelmezés módosításához, ha úgy látjuk szükséges. Nézeteink úgy válnak egyre világosabbá, ahogy idővel látjuk beteljesedni a próféciát.

K - Önök hirdettek - elnézést a szóhasználatért - hamis próféciákat?

V - Mi.. -- nem hiszem, hogy hamis próféciákat hirdettünk, voltak hibás állításaink, és tévedéseink, én így mondanám.

K - Az egyik leglényegesebb szempont a világ jelenlegi helyzetét tekintve, hogy megbizonyosodjuk arról, hogy értelmezhetünk-e egy próféciát tényként, például, hogy mikor történt Jézus Második Eljövetele?

V - Egy így igaz; mi mindig is arra törekedtünk, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy mi az igazság, mielőtt kijelentenénk azt. Mindig a legjobb információinkkal szolgálunk, de nem tudunk várni a tökéletesre, mert ha várunk a tökéletes magyarázatra, akkor soha nem lennénk képesek hirdetni.

K - Kövessük vissza ezt egy kicsit. Önök hirdették azt tényként, amiben minden Jehova Tanújának hinnie kellett, hogy az Úr Második Eljövetele 1874-ben történt meg?

V - Ezzel nem vagyok tisztában. Ön olyan dologról beszél, amiről semmit sem tudok.

K - Ön hallotta Mr. Franz bizonyítását?

V - Hallottam Mr. Franz vallomását, de nem vagyok tisztában azzal, amit mondott erről, a beszédének a tárgyát értem ez alatt, így nem tudok jobban válaszolni, mint ön, aki szintén hallotta, hogy mit mondott.

K - Ezt rám hagyja?

V - Erről az információm forrása, amit eddig hallottam a bíróságon.

K - Ön tanulmányozta a mozgalmuk irodalmát?

V - Igen, de nem az egészet. Nem tanulmányoztam át az "Írástanulmányok" hét kötetét, és nem olvastam az ön által említett 1874-es dátumról sem. Egyáltalán nem ismerem ezt a témát.

K - Feltételezhetem azt, hogy a Társulat által jóváhagyottan hirdették, hogy Krisztus Második Eljövetele 1874-ben történt meg?

V - Ezt a feltételezést tényként venni egy elméleti állítás (hipotetikus feltevés).

K - Ez egy hamis prófécia közzététele/kihirdetése volt?

V - Ez egy hamis prófécia közzététele/megjelentetése volt, egy hamis állítás vagy egy hibás állítás volt, egy olyan prófécia beteljesedéséről amely hamis vagy hibás volt.

K - És ezt hinnie kellett az összes Jehova Tanújának?

V - Igen, mert meg kell, hogy értse, hogy egységben kell lennünk, nem lehet megosztottan, mindenkinek más úton járnia, egy hadseregnek lépésben kell menetelnie.

K - Önök nem hisznek a világi hadseregekben, jól tudom?

V - Mi Isten Keresztény Hadseregében hiszünk.

K - Hisznek a világi hadseregekben?

V - Nincs erről mit mondanunk, nem prédikálunk ellenük, csupán azt mondjuk, hogy a világi hadseregek, napjaink nemzeteihez hasonlóan, Sátán Szervezetének a részei és nem veszünk részt bennük, de nem állítjuk, hogy a nemzeteknek nem lehet hadseregük, nem prédikálunk a hadviselés ellen, csupán azt állítjuk, hogy mentesek vagyunk tőlük, ez minden.

K - Térjünk vissza az előbbi pontra. Egy hamis próféciát hirdettek?

V - Ezzel egyetértek.

K - Ezt el kellett fogadniuk (vallaniuk kellett) Jehova Tanúinak?

V - Így van.

K - Ha Jehova Tanúi egyike úgy látta, hogy ez a prófécia hamis, és ezt ki is jelentette, akkor kiközösítették?

V - Igen, ha ezt kijelentette és továbbra is folytatta a károkozást, mert ha az egész szervezet egy dologban hisz, még ha az hibás is, és valaki elkezdi a saját ötleteit, nézeteit keresztbetenni, akkor megosztottság és baj következik be, nem lesz harmónia, nem tudunk egyszerre menetelni. Ha egy változtatás/módosítás érkezik, annak a megfelelő forrásból kell jönnie, a szervezet fejétől, a Vezető Testülettől, és nem legalulról felfelé, mert akkor mindenkinek más ötletei lennének, és a szervezet szétesne és ezernyi különböző részre szakadna. A célunk az egység fenntartása.


K - Egység minden áron?

V - Egység minden áron, mert hisszünk és biztosak vagyunk abban, hogy Jehova Isten a mi szervezetünket használja fel, a szervezetünk Vezető Testületét annak vezetésére, még akkor is, ha hibák történnek időről időre.

K - Tehát egység, hamis próféciák eröltetett elfogadtatásán alapulva?

V - Ezt elismerem, hogy igaz.

K - És az a személy, aki kifejtette a nézeteit, - ahogy mondta - arról, hogy valami hibás, és ezért kiközösítették, az a személy a fogadalma (alámerítkezési fogadalom) ellen tett, ha meg volt keresztelve?

V - Így van.

K - És, ahogyan az tegnap kifejtette, méltó lenne a halálra?

V - Úgy hiszem - - -

K - Igennel, vagy nemmel válaszolna?

V - A válaszom igen, habozás nélkül.

K - Önök vallásnak hívják ezt?

V - Minden bizonnyal.

K - Önök kereszténységnek hívják ezt?

V - Természetesen.

- - - -

Mindig is azt állították, hogy próféták. Mindig azt állították, hogy NEM ihletettek. A Biblia egy passzusa leírja a "prófétát" aki nem ihletett: "hamis próféta". Igen, ez merőben érdekes. Hogyan lehetne valaki Isten igaz prófétája anélkül, hogy Isten által ihletett lenne? Hogyan lehetne valaki az emberiség egyetlen Isteni kommunikációs csatornája, anélkül, hogy a kapott üzenetek 100%-a 100%-ban helyes? Isten talán nem lenne képes egyértelműen és az Ő választott kommunikációs csatornáján keresztül kommunikálni? Természetesen képes! Így, bárki aki azt állítja, hogy Isten egyetlen látható kommunikációs csatornája a földön (és ezt egyáltalán nem csak Jehova Tanúi papi osztálya állítja magáról ma a földön), és nem az idő 100%-ban 100%-ig pontos, az egy hamis próféta.

Ne feltételezzük, hogy Isten beszél hozzánk, hacsak nem Ő maga adta a szavakat a szánkba. Ne kövessünk, ne engedelmeskedjünk és ne társuljunk senkivel, aki azt állítja, hogy Isten nevében beszél, mégsem Isten adja a szájába a szavakat. Honnan tudhatod, hogy valaki csupán azt állítja, hogy Isten nevében beszél, de nem Isten szavait szólja? Egy egyszerű módszer megvizsgálni Isten e szószólójának a jövőre vonatkozó jóslatait. Ha a jövendölés nem teljesül be, a személy/ek vagy szervezet nem Isten szószólója; csupán egy másik hamis próféta.

Ez a teszt a Bibliában található, és Jehova Tanúi 'papi osztálya' megbukott rajta, újra és újra és újra és újra és megint újra. A saját felelősségedre hallgatsz rájuk. Isten nem fogja visszatartani az ítéletét azokon, akik hamis prófétákkal működnek együtt és társulnak velük. Vedd fontolóra, amit egy 1957-es Őrtoronyban olvashatsz:

"Most összetéveszthetetlenül azonosítsuk Jehova kommunikációs csatornáját napjainkban, hogy továbbra is az ő kedvében járhassunk! Figyeld meg az ihletett választ e kérdésre a Máté 24:45-47 (ÚVF): "..." És így tett? Igen, különösen 1919 óta igaz az, hogy kinevezte a felkent maradék kollektív testületét a Királyság összes látható érdeke fölé. (Yes, particularly since 1919 has it been true that he has appointed the collective body of the anointed remnant over all the visible interests of the Kingdom.) A "rabszolga" így nem csupán a felkent testületi tagok szükségleteinek kiszolgálásáért felelős, hanem annak a felelősségnek a felvállalásáért is, hogy a jó hír prédikálják a megalapított Királyságban az összes nemzet összes népének."
(Őrtorony, 1957. június 15., 370. oldal)

- - - -

"Ők a felkent osztály a földön, és ök azok akik figyelői és örömteli cselekvői az Úr akaratának a földön. Mióta ő parancsolja meg, hogy mit kell véghezvinni a földön, nem kell nehézséget okoznia annak, hogy rájönnünk, ő irányítja az ő munkáját. Az Őrtorony a kommunikáció közvetítő eszköze azon emberek számára akik figyelnek és akik szeretik az Urat. Az Úr már hosszú ideje használja erre a célra. Az ŐRTORONY előző évében hisszük, hogy felszolgált olyan táplálékokat a megfelelő időben, amelyet az Úr küldött." (Az Őrtorony 1925. december 1, 355. old., angolban)

“Kétség kívül az Úr az angyalait használja fel arra, hogy az igazságot megjelentesse az Őrtoronyban, és Jézus Krisztus hű követői akik meghallják és megszívlelik az Úr igazság-üzenetét és engedelmeskednek annak, így tehát egy látványosságot vagy színházat alkotnak mind az embereknek és angyaloknak...” (Az Őrtorony 1935. február 1, 41. old., angolban)

"1927-ben Isten elkezdte felfedni a népének Nebuchadnezzar álmának jelentését. Ezt követően 1930 augusztusában Az Őrtorony hasábjain keresztül Isten előidézte, hogy Nebuchadnezzar álmának megfelelő értelmezése nyomtatásban jelenjen meg. Mint a lépcsőfokok, melyek fokozatosan vezetnek el a nagy állókép megértése felé, olyan volt az Őrtorony következő cikkeinek megjelentetése: “The Winepress” (A Szőlőprés), 1926. szeptember 1; “The Stone in Zion” (A Sioni Kő), 1926. október 15. Egyetlen ember sem képes helyesen értelmezni a próféciákat, és az Úr elküldi angyalait, hogy továbbítsák a helyes információt a népéhez, és amikor ezek az igazságok eljutnak a népéhez, és a tények egybevágnak a próféciával, akkor nekik úgy kell ezt venniük, mintha az Úrtól jönne, és örvendezéssel fogadni.” (Az Őrtorony 1935. február 15., 52. old., angolban)

Címkék: ébredjetek! erről kérdezd a véneket győződj meg személyesen hbr

A bejegyzés trackback címe:

https://jehovatanui.blog.hu/api/trackback/id/tr493082923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy bereai 2011.08.10. 22:24:44

A tanúk képesek igazságnak tartani valamit, és annak ellenkezőjét is. Önvédelemből kommunikálják kifele, hogy ők nem próféták, írásaik nem ihletettek, tévedhetnek. Nézzétek meg az idézet szóhasználatát:

*** w84 9/1 23. o. 6. bek. A jó pásztor és az ő „akla” ***
Ilyen helyesbítésre időről időre szükség van, mert a Példabeszédek 4:18 azt mondja, hogy „az igazak ösvénye olyan, mint a felragyogó világosság, amely egyre világosabb lesz a teljes délig”. Az igazság hitehagyott ellenzői „a fogukat csikorgatják” az ilyen fokozatos kinyilatkoztatások hallatán; ez azonban nem zavar minket

"KINYILATKOZTATÁSOK"

Na, ezt is igazságnak tekintik a tanúk.
Orwell: "duplagondol"

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2011.11.17. 21:32:55

@magyarázó
Szia! Kikerestem a korábban írt, témához tartozó kommented.

Azt írtad magyarázó 2011.10.30. 06:01:08: "Keresgéltem a témában! És találtam is infót.
Igaz nem volt könnyű, több helyen is kutattam és viszonylag kevés, ezzel foglalkozó történelmi feljegyzést találtam.
A mire rábukkantam abban azt támasztja alá amit a könyv (Egy gondolat rabjai)írója állít!
A reakcióm: meg kell mondjam kicsit felkavart, forogtam rajta másfél napig, kutattam hátha találok valamit a kiadványainkban ami magyarázatot adna erre a tényre, még nem találtam.
Aztán mivel olyan fajta vagyok, hogy a kérdésekre szeretem megkapni a választ meg kérdeztem egy jó barátomat aki vénként szolgált sokáig, hogy na most mi van. A válasza számomra kijózanító és hiterősítő volt!

Azt mondta: "Most mi lenne?" ezután végig felsorolta az évszámokat amikre itt hivatkoztok "Tévedtünk és ez min változtat? A rabszolga sosem mondta, hogy ihletett kiadványokat írnak,emberek, ami azt feltételezi, hogy nem tévedhetetlenek , legjobb tudásukat használják fel a Biblia magyarázatához és imában kérik Jehova vezetését és áldását a munkához.
De ettől függetlenül még mindig ők magyarázzák a leghitelesebben a Bibliát."

Ennél a postnál 607-et hagyjuk, és azt is, hogy ők magyarázzák e leghelyesebben a Bibliát, és foglalkozzunk a címben szereplő témakörrel!
[a többi témával is foglalkozhatunk, csak a releváns postok alatt]

Várom válaszaid, véleményed.

magyarázó 2011.11.17. 21:47:22

@Johnny Joker:
Szia!
Akkor itt folytatom. Ezt találtam.

Az őrtorony ihletett?

*** jv 10. fej. 143. o. Növekedés az igazság pontos ismeretében ***
Az Őrtorony 1931. november 1-jei [ang.] számának „Istentől tanítva” című cikkében, mely megállapította: „ Az Őrtorony elismeri, hogy az igazság Jehováé, nem pedig valamely teremtményé. Az Őrtorony nem valamely ember vagy embercsoport kezében levő eszköz, s nem is emberek szeszélyéből kerül kiadásra . . . Jehova Isten az ő gyermekeinek nagy Tanítója. Való igaz, hogy ezeket az igazságokat tökéletlen emberek adják ki, ezért azok nem abszolút tökéletes formában jelennek meg; viszont olyan formában jelennek meg, ami visszatükrözi Isten igazságát, amelyet megtanít gyermekeinek.”

*** g93 3/22 4. o. Miért van oly sok vaklárma? ***
Jehova Tanúi Jézus második eljövetelének buzgó várásában olyan dátumokat említettek, amelyek végül téveseknek bizonyultak. Ezért némelyek hamis prófétáknak nevezték őket. Ám ők egyik esetben sem ’Jehova nevében’ tették bejelentéseiket azt feltételezve, hogy azok egyenesen Tőle származnak. Soha nem mondták: ’Ezek Jehova szavai.’ Az Őrtorony, Jehova Tanúi hivatalos folyóirata kijelentette: „Mi nem rendelkezünk a prófétálás adományával” (1883. január, 425. oldal [angolban]). „Nem tartjuk vagy tekintjük úgy írásainkat sem, mintha azok tévedhetetlenek lennének” (1896. december 15., 306. oldal [angolban]). Az Őrtorony kinyilvánította azt is, hogy bár némelyek rendelkeznek Jehova szellemével, ez „nem jelenti azt, hogy akik Jehova tanúiként szolgálnak, azok ihletettek lennének. Nem jelenti azt, hogy Az Őrtorony-ban megjelent írások ihletettek, tévedhetetlenek és mentesek a hibáktól” (1947. május 15., 157. oldal [angolban]). „Az Őrtorony nem tartja magát ihletettnek sem kifejezéseiben, sem tanításában” (1950. augusztus 15., 263. oldal). „A testvérek, akik ezeket a kiadványokat készítik, nem tévedhetetlenek. Írásaik nem ihletettek abban az értelemben, ahogy Pálé és más bibliaíróké azok voltak (2Tim 3:16). Ezért aztán a növekvő ismeretek fényében szükségessé válhat egyes nézetek kiigazítása (Péld 4:18)” (1981. február 15., 19. oldal [angolban]).

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2011.11.17. 21:58:26

@magyarázó: Szia! Ok rendben...

Nem kiforgatni szeretném a szavaidat, csupán értelmezni: "[1]Egyedül a Biblia Istentől ihletett ,Jehova gondolatait tartalmazza amit emberek írtak le.
(2Timóteusz 3:16)
[2]Viszont az őrtoronyban és más kiadványainkban olyan témák vannak feltárva amelyek a szent szellem irányításával kerültek megírásra.
Vagyis bibliai alátámasztással bizonyított."

Az első ponttal maximálisan egyetértek. A második pont viszont érdekes. Nézd, helyettesítem a "vagyis" szót egy "=" jellel:

az őrtoronyban és más kiadványainkban olyan témák vannak feltárva amelyek a szent szellem irányításával kerültek megírásra = bibliai alátámasztással bizonyított

Nézd, most élnék egy hasonlattal. Ha én indítok egy folyóiratot aminek a neve pl.: Zűrtorony és beleírom ebbe, hogy: "Noé bárkára szállt, a zsidók engedetlenek voltak, Jézus volt a legnagyobb tanító stb". akkor én a szent szellem irányításával írtam meg ezeket? Hiszen bibliai alátámasztással bizonyíthatóak!!

Nem értem az ok-okozati összefüggését ennek:

"az őrtoronyban és más kiadványainkban olyan témák vannak feltárva amelyek a szent szellem irányításával kerültek megírásra = bibliai alátámasztással bizonyított"

Kérlek szépen fogalmazd meg másképpen vagy fejtsd ki egy kicsit jobban..

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2011.11.17. 22:11:14

*** g93 3/22 4. o. Miért van oly sok vaklárma? ***

Ezért némelyek hamis prófétáknak nevezték őket. Ám ők egyik esetben sem ’Jehova nevében’ tették bejelentéseiket azt feltételezve, hogy azok egyenesen Tőle származnak.
------
Ha ez így van, akkor hogyan lehetséges ez:
jehovatanui.blog.hu/2011/08/04/a_teremto_igerete_valtozott

Továbbá, ha nem ihletettek, akkor miben különböznek a többi vallástól? [szigorúan ebben a tekintetben] Azoknak is vannak jó megközelítéseik, magyarázataik, amelyek bibliai alátámasztással bizonyíthatóak. Ha bizonyítottan nem tévedhetetlenek [folyamatosan végigtévedtek egy évszázadot] akkor miért kéne most hinnünk nekik? Tudod milyen az ha valaki egyfolytában farkast kiállt... node 100 évig??

Ahhoz meg nem kell Isteni vezetés, de túl sok ész sem, hogy ezt észrevegye valaki az elődeit, és ne hazudjon annyit mint ők. Talán mára közelít az Őrtorony erre a szintre, de 1914 és 607 a mai napig köti a kezüket hazug elődeikhez.

Ping-Pong 2011.11.17. 22:44:39

Szervusz magyarázó!

Más is próbálkozott azzal, hogy azt mondta, hogy a baklövéseik tucatjai ellenére "ők magyarázzák a leghitelesebben a Bibliát". Szerintem ez bőven nem igaz, kérlek olvasd el:

jehovatanui.blog.hu/2011/07/28/tovabbi_hozzaszolas_csokrok

Ezt ráadásul egy önkritikusabb aktív JT (!) írta.

Az Őrtorony Társulat a hamis próféciák meg a sorozatos baklövések miatt teljesen jogosan kaptak sok kritikát, még pedig nem csak azért, mert "még mindig nem történt semmi", hiszen ők nem általánosságban beszéltek arról, hogy "majd lesz valamikor valami", hanem konkrét forgatókönyvet adtak meg: ekkor ez történt, ekkor és ekkor meg ez és ez fog történni. Olyan dolgokat állítottak isteni tekintélyre hivatkozva, ami nyilvánvalóan nem volt igaz. És erre nem válasz a Példabbeszédek 4:18-ra való tudálékos mutogatás, méghozzá nem csak azért, mert az a vers nem erről szól, hanem azért is, mert akkor mindjárt jön jogosan a kérdés: Ha akkor tévedtek, akkor mi a garancia, hogy most nem tévednek? Ha pedig nincs garancia, akkor meg ugyan miért hallgassunk rá? Az a szöveg pedig, hogy "nem vagyunk ihletettek, sem tévedhetetlenek, csak szellemtől vezetettek", az csak annyit takar, hogy nem hajlandóak felelősséget vállalni saját kijelentéseikért, valahogy úgy, mint ahogy egy globálkapitalista üzletlánc prospektusában leírja, hogy "a változtatás jogát fenntartjuk". De még az is becsületesebb, mert ők legalább így, konkrétan leírják, míg JT-i nem írják ezt le minden egyes Őrtorony és Ébredjetek elejébe, hogy a tudatlan olvasónak felhívják a figyelmet, hogy ácsi, az itt leírt előrejelzések csak mi aktuális megértésünket tükrözik, bármikor kiigazításra kerülnek - és így is kell kezelni.

Továbbá ez a "nem ihletett, hanem szellemtől-vezetett" ez egyszerű játék a szavakkal, afféle "nem cigány, hanem roma" jellegű idióta szómágia - az ilyenek pedig tipikusan valaminek az eltakarásakor szokták használni beetetés céljából. Valaki meg tudná határozni pontos definíció szerint, hogy mi a különbség az "ihletett" és a csak "szellemtől vezetett" között? Mi az a többlet, amivel az "ihletett" rendelkezik, de a csak "szellemtől vezetett" nem? Mert nekem az benyomásom ez mindössze annyit jelent, hogy az ŐT mindazokat a jogokat igényli, ami az "ihlettséggel" jár: a feltétlen engedelmesség és az állításainak igaz voltában való feltétlen hit megkövetelése - ellenben az ihletettség állításával együtt járó kötelezettséget már nem hajlandó vállalni. Vagyis ez mindössze annyit jelent, hogy ő nem hajlandó felelősséget vállalni semmiért. Így ezt várja: "Higgy nekem, de ha amit elhittél nekem mégsem bizonyul igaznak, azért nem vagyok hajlandó felelősséget vállalni, mosom kezeimet."

Pedig ez így igen csak tisztességtelen: minden rendszerben úgy néz ki, hogy igazságosan a több joggal több kötelezettség (felelősség) is jár. De az ŐT-nél amikor azt állítja, hogy "nem vagyunk sem ihletettek, sem tévedhetetlenek", abból nem következik náluk az, ami a normális ész szerint következne, ti. hogy akkor ők sem tekintik a maguk éppen aktuális elképzeléseit fogalminak azonosnak, ekvivalensnek az abszolút igazsággal, és így szabadon vitathatóak. Hiszen akkor mindjárt adódik a kérdés: "Ha még te sem zárod ki, hogy az amit állítasz, az téves - akkor én mire föl higgyek neked?" Akkor szabad lenne egyet nem érteni. Náluk ez csak azt jelenti, hogy igénylik azt a jogot, hogy ők akkor is az igazság letéteményeseinek tekintsék őket, ha amit állítnak teljesen tévedésnek bizonyulnak. Ha őszintén úgy hinnék, ahogy ezen védekezésekben fogalmaznak, akkor nem használnának olyan kifejezéseket, hogy "az igazságban van" (hiszen eszerint az hitrendszer, amiben vannak, nem maga "az Igazság", hanem csupán az igazság éppen aktuális - de lehet, hogy téves - megértése), nem igényelnének olyan vak bizalmat maguknak, ami igazság szerint csak annak jár, aki ihletettnek és tévedhetetlennek állítja önmagát. És persze akkor nem lehetne olyan rútul elszidalmazni mindenki mást.

Még rövidebben: "Bármit megtehetünk, de semmiért sem vállalunk felelősséget."

Ez csak az ŐT öndefiníciójának logikai bukfencére világít rá, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy milyen hatása volt ennek azokra az emberekre, akik vakon megbíztak bennük.

Az, hogy változik a világ, az kétségtelen. De ebből nem következik az, hogy éppen az fog bekövetkezni, úgy és azért, ahogy JT-i (éppen most) állítják. Ez marhára tisztességtelen hozzáállás: "változások vannak a világban, és ez minket igazol!" Nem, csak akkor igazolná ez a tény JT-it, hogy éppen azok történnének, amiket ők mondtak. De ha figyelemmel kísérjük az Őrtorony kiadványokban leírt dolgokat, abból éppen az tűnik ki, hogy ők sem látják (vallásos értelemben) előre a dolgokat, hanem csak emberi bölcsesség szerint követik utólag az eseményeket, és arról írnak dolgokat, következtetéseket. Tehát láthatóan semmiféle olyan többlettudással nem rendelkeznek, amiből arra lehetne következtetni, hogy velük Isten valami módon telefonkapcsolatban állna, hiszen semmiféle tényleges előrejelzésre nem voltak képesek, semmi olyanra, amit ne tudott volna bárki más pusztán emberi ésszel ugyanúgy kikövetkeztetni - anélkül, hogy magáról isteni koordinációt állítana*. Ha viszont így áll a dolog, miért kéne lelkesen a rabszolga(tartó) osztály útmutatásáért lihegni, ha soha semmi nem teljesedett be úgy, ahogy ő azt vallásos értelemben előzetesen állította? Az nem válasz, hogy valami történt helyette (pl. Russel 1914-re armageddont várt, helyette Európában háború tört ki abban az évben), mert ez kb. olyan mintha én tennék egy olyan állítást, hogy holnap belecsap a házadba a villám, de ez nem történne meg, de mondjuk helyette a postás vinne neked egy levelet: majd azt mondanám, hogy a dátum helyes volt, csak "nem egészen" (hehe) az történt, amire "számítottam". De pl. 1914 esetén még ez sem igaz, hiszen nem csak az év volt megadva, hanem a hónap is: október eleje - márpedig akkor semmi nem történt, a világháború nyár közepén tört ki, nem október elején.

* Ha pl. 1938-ban azt "jósolom", hogy újabb háború fog kitörni, és én mondjuk egy külpolitikai elemző vagyok, senki sem fogja azt gondolni, hogy lám, nekem az Isten valami többlettudást adott, hanem egyszerűen csak a mindenki által felismerhető előjelekből kikövetkeztettem ezt. Ha azonban én egy magát prófétának nevező vallásvezetőként "jósolom" ugyanekkor, ugyanezt, akkor a követőim máris azt fogják mondani, hogy lám, lám, ez azt jelenti, hogy ez bizonyítja az én prófétaságomat. Az emberi butaság és naivság, ugye.

magyarázó 2011.11.17. 23:00:04

@Johnny Joker:
Értem! Igazad van, még kutatok!

magyarázó 2011.11.17. 23:07:46

magyarázó 2011.11.17. 21:38:22

@bigpast:
Szia!
Lehet pont te tanácsoltad,hogy kérdezzem a gyülekezeti tagokat ezekről a témákról, és én megtettem.
Akiket kérdeztem mindannyian úgy gondolják velem együtt, hogy a kiadványaink nem ihletettek.
Egyedül a Biblia Istentől ihletett ,Jehova gondolatait tartalmazza amit emberek írtak le.
(2Timóteusz 3:16)
Viszont az őrtoronyban és más kiadványainkban olyan témák vannak feltárva amelyek a szent szellem irányításával kerültek megírásra.
Vagyis bibliai alátámasztással bizonyított.
Például: számtalan bibliai esemény utal arra, hogy emberek a szent szellem által lettek vezérelve, hogy megtegyenek dolgokat, vagy menjenek el valahová mint Isten küldöttei.
Pl. a próféták, Pál apostol stb.
De amit lejegyeztek a tekercsekben az ihletés által történt.
Ti, hogy gondoljátok?

bigpast 2011.11.18. 06:27:05

@magyarázó:

Engedd meg, hogy a kérdésedre egy kérdéssel válaszoljak...

2Péter 1: 20,21 UV

"20 Mert először is tudjátok azt, hogy az Írásnak egyetlen próféciája sem származik valamilyen egyéni értelmezésből. 21 Prófécia ugyanis soha nem hozatott ember akaratából, hanem Istentől szóltak emberek, amint a szent szellem vezette őket."

Ezt most akkor hogy értsem? Ha a Bibliát a Szent Szellem ihlette, akkor "amelyek a szent szellem irányításával kerültek megírásra" azok nem ihletettek????????

Vagy, ha a Biblia ihletett, akkor a Vezető Testület is az????????

Most akkor ez hogy van?

magyarázó 2011.11.24. 15:23:50

@Johnny Joker:
Szia!
Erre jutottam.
IHLETETT:
A Szent Szellem különleges befolyása, amellyel bizonyos
személyeket arra indít, hogy kimondják és leírják azt, amit Isten másokkal közölni akart, anélkül
azonban, hogy közben kikapcsolódnék személyes cselekvőképességük vagy jellemző
sajátosságuk.

Ihletés által tudta Mózes lejegyezni, hogy , hogy ment végbe a teremtés.
Ihletés által tudta leírni Jób történetét.
Ihletés segítségével tudta Ézsaiás leírni, hogy a föld gömb alakú.
Ihletés által hangzottak el a próféciák.

Tehát minden ihletés által történt ami meghaladta az emberi képességeket.

SZENT SZELLEM ÁLTAL VEZÉRELT:
A Biblia gyakorlati alkalmazása az életünkben.

’Szellem által járni’ többek közt azt jelenti, hogy engedjük, hogy a szent szellem működjön rajtunk, és hatással legyen az életünkre. Más szavakkal azt jelenti, hogy a szent szellem vezet bennünket a mindennapokban.
Ha a szent szellem vezet bennünket, akkor igyekszünk elkerülni a test cselekedeteit.
Ha működik rajtunk a szent szellem, akkor megteremjük a ’szellem gyümölcsét’, azaz Istennek tetsző tulajdonságok jellemeznek bennünket

Isten szelleme alkalmassá tehet minket egy munka vagy egy szolgálati kiváltság ellátására, függetlenül a hátterünktől és a tapasztalatainktól.
Például közvetlenül az Egyiptomból való kivonulás után Isten szelleme pásztorokat és rabszolgákat tett alkalmassá arra, hogy legyőzzék az ellenségeiket, noha nem voltak jártasak a hadviselésben (2Móz 17:8–13). Nem sokkal később ugyanez a szellem tette képessé Bécalelt és Oholiábot, hogy egy mesterien kidolgozott, isteni ihletésű terv alapján megépítsék a hajlékot (2Móz 31:2–6; 35:30–35).

Bírák 3:10
Bírák 14:6
Lukács 4:18
Cselekedetek 8:29
Cselekedetek 15:28
1Korintusz 12:4-11

Várom a véleményed!

bigpast 2011.11.24. 19:24:58

@magyarázó:

114-es ének, első versszak második fele:

"E becses könyv a Biblia, a szent Szó.
Szavait régen Isten ihlette.
Férfiak írták, akik szerették őt,
vezette őket Isten szelleme."

????

magyarázó 2011.11.25. 06:08:40

@bigpast:

Isten a szent szelleme által vezette a bibliaírókat, hogy csak azt írják le, amit szeretne, hogy leírjanak.

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2011.11.25. 16:20:24

@magyarázó: Szia!

Ahogyan értelmeztem a magyarázatod:
Az _ihletett_ség egy természetfölötti kommunikáció "A Szent Szellem különleges befolyása" amellyel Istentől származó INFORMÁCIÓT KAP EGY SZEMÉLY.

A _Szent Szellem által vezérelt_ség pedig csupán A BIBLIA szavának - tehát a szent szellem által ihletett irányelvek - ALKALMAZÁSA AZ ÉLETÜNKBEN.

A vén barátod szavaival ellentétben - "a szervezet SOHA nem állította, hogy ihletett" - a fenti cikkben megtalálod a cáfolatot: Őrtorony 1955. május 15.-i számában (305. és 308. oldalak algolban) és a 1954 novemberében a Douglas Walsh tárgyaláson, elhangzottak amelyet a Skót Bíróság ülésein nyilatkoztak a szervezet vezetői

Érdemes többször is átnézni ezt a cikket!!!

Őrtorony, 1957. június 15., 370. oldal: "Most összetéveszthetetlenül azonosítsuk Jehova kommunikációs csatornáját napjainkban, hogy továbbra is az ő kedvében járhassunk!"

Tehát a "hű és értelmes rabszolga" egy "Isteni kommunikációs csatorna"-ként aposztrofálja magát. Az Isteni KOMMUNIKÁCIÓHOZ pedig igen is ihletés szükséges, nem csupán "A Biblia gyakorlati alkalmazása az életünkben."

Egyébként gondolj bele! Itt van ez a sok hamisan megjövendölt dátum: jehovatanui.blog.hu/2011/06/30/huek_voltak_e_es_bolcsek Ha ezek a dátumok nem ihletettek, hanem a szent szellem általi vezetés eredményei, akkor hogyan bizonyulhattak hamisnak??? A szervezet vezetése egyébként ez idő alatt nyíltan vállalta, hogy ihletett [ki lehet keresni]. De oké, az ihletettséget akkor a legújabb - szent szellem vezérlése által kapott?? - álláspont szerint zárjuk ki, hiszen a szent szellem nem ihletett hamis dátumokat - annak ellenére, hogy akkoriban nyilvánvalóan azt írták "ezek ihletett kijelentések". Tegyük fel, hogy a szent szellem vezette és vezeti őket ma is. A szent szellem vajon úgy vezette volna korábban őket, hogy írják le ihletettek vagyunk később pedig azt, hogy mégsem, csak szent szellem által vezetettek? Bizonyára nem!

Írod: "Például közvetlenül az Egyiptomból való kivonulás után Isten szelleme pásztorokat és rabszolgákat tett alkalmassá arra, hogy legyőzzék az ellenségeiket, noha nem voltak jártasak a hadviselésben (2Móz 17:8–13). Nem sokkal később ugyanez a szellem tette képessé Bécalelt és Oholiábot, hogy egy mesterien kidolgozott, isteni ihletésű terv alapján megépítsék a hajlékot (2Móz 31:2–6; 35:30–35)." Nagyon szép példák az igazi Isteni vezetésre, de ezek a fenti dátumok a szent szellem vezetésére vallanak?

A sok hazugság miatt ma már lecserélték a kiadványokban szereplő "próféta" kifejezést "kommunikációs csatorna"-ra az "ihletett" kifejezést pedig "szent szellem által vezérelt"-re. Valójában ezen kifejezések között csupán írásbeli különbség van.

De mi ne játsszunk a szavakkal! Ott az a sok dátum, láthatod, idézetekkel a kiadványokból. Egy alázatos és józan paraszti ésszel rendelkező ember is belátja azt, hogy ha 5x-10x hamisan jövendöl valaki, akkor abba kéne hagynia ezt, mert a hitelét fogja veszteni. Tehát erre - a hazudozásra - egy normális képzetlen ember is rájön, nem kell hozzá a szent szellem vezetése sem. Ha egyszer-kétszer tették volna - mint pl. Harold Camping - de utána belátják, hogy ez így nem jó az rendben van. Vagy ha egyszer kétszer tették volna ezt, akkor a szent szellem vezetése alatt, az biztosan intette, vezérelte volna őket, hogy ne tegyék ezt, mert szégyent hoznak Jehova nevére. Vagy ha csupán a Bibliát gyakorlatilag alkalmazták volna az életükben, akkor biztosan olvashatták, hogy:

“Azt a napot és órát azonban nem tudja senki, az ég angyalai sem, csak az Atya.” (Mk 13.32)

"Ha pedig egy próféta elbizakodottan olyan igét mond az én nevemben, amelyet nem parancsoltam neki, vagy ha más istenek nevében szól, az a próféta haljon meg! De gondolhatnád magadban: Miről ismerjük meg, hogy nem az Úr mondott egy igét? Ha egy próféta az Úr nevében mond egy igét, de az nem történik meg, nem teljesedik be: azt az igét nem az Úr mondotta, hanem a próféta mondta elbizakodottságában; ne félj tőle!" (5 Mz 18:20-22)

“Támadnak majd hamis próféták”. (Máté 24,24)

Máté evangéliuma 7,15
"Óvakodjatok a hamis prófétáktól, akik juhok ruhájában jönnek hozzátok, de belül ragadozó farkasok."

Máté evangéliuma 24,11

"Sok hamis próféta támad, és sokakat megtévesztenek."

7 Kérdést intéztek hozzá: "Tanító, mikor történnek meg ezek? Mi lesz a jele annak az időnek, amikor ezek megtörténnek?" 8 "Ügyeljetek - szólott -, el ne tévelyedjetek. Mert sokan fognak jönni az én nevemben és EZT MONDJÁK: ÉN VAGYOK! Továbbá: AZ IDŐ KÖZEL! TI NE MENJETEK UTÁNUK.
(Lukács 21. fejezet, Csia)

Mégis közel 100 évig jövendöltek dátumokat, teljes kudarccal. Tedd fel a kérdést: a szent szellem vezetésével lehetséges volt ez?

"Ha működik rajtunk a szent szellem, akkor megteremjük a ’szellem gyümölcsét’, azaz Istennek tetsző tulajdonságok jellemeznek bennünket."

Ha működött rajtuk a szent szellem akkor mi van a dátumokkal az 1800-as évektől 1975-ig?

Ha akkor sem volt közük a szent szellemhez, akkor most vajon van?

magyarázó 2011.11.29. 11:10:15

Szia Johnny!

Még egy kis szellem által vezérelt!

Biztos olvasni fogod a decemberi őrtoronyt de most előre egy bekezdést kimásolok.

w.2011.december 1. 12.o. 5.bek.

"A megfejtés más értelemben is Isten dolga. A szent szellem vezetésével József, Jehova Isten hűséges szolgája megfejtette rabtársainak a nyugtalanító álmát. Amikor Isten mai szolgái nem biztosak abban, hogy mit jelent egy prófécia, Isten szelleméért imádkoznak, és a megfejtést szorgalmasan keresik Isten szellemtől ihletett Szavában. Isten vezetésével olyan versekre bukkannak a Bibliában, melyek rávilágítanak a prófécia jelentésére. A prófécia értelmét egyetlen ember sem kapja meg csoda útján. Isten világít rá az értelmére a szellemével és a Szavával. Tehát a próféciákat csakis a Bibliából érthetjük meg (Cselekedetek 15:12-21).

És egy kevés olvasnivaló arról, hogy a vezető testület elismerte amikor valamelyik tanítás kiigazításra szorult.

*** jv 14. fej. 200-201. o. „Ők nem része a világnak” ***
Az elhagyott szokások
Ez a karácsonyi ünnepség a brooklyni Bételben 1926-ban az utolsó volt. A Bibliakutatók fokozatosan felismerték, hogy ennek az ünnepnek sem az eredete, sem a hozzá kapcsolódó szokások nem szereznek tiszteletet Istennek
A Bibliakutatók évekig keresztet és koronát ábrázoló jelvényt viseltek azonosításként, és ez a szimbólum volt „Az Őrtorony” címlapján 1891 és 1931 között. 1928-ban azonban kihangsúlyozták, hogy nem egy dekoratív jelvény, hanem az egyén tanúkénti tevékenysége azonosít valakit keresztényként. 1936-ban rámutattak, hogy a bizonyítékok azt igazolják, Krisztus oszlopon, és nem egy, két gerendából álló kereszten halt meg
A „Daily Manna” (Napi manna) című könyvükben a Bibliakutatók egy születésnapi listát tartottak nyilván. De miután felhagytak a karácsony megünneplésével, és amikor felismerték, hogy a születésnapi ünnepségek a teremtményeknek adtak ki nem érdemelt tiszteletet (ez az egyik ok, amiért a korai keresztények nem ünnepeltek soha születésnapot), akkor a Bibliakutatók ezzel a szokással is felhagytak
Russell pásztor mintegy 35 évig úgy vélte, hogy a gizai nagy piramis Isten tanúköve, igazolva a bibliai időszakokat (És 19:19). Jehova Tanúi azonban felhagytak azzal az elképzeléssel, hogy egy egyiptomi piramisnak bármi köze is lehet az igaz imádathoz. (Lásd „Az Őrtorony” 1928. november 15-i és december 1-jei [ang.] számát.)

*** jv 28. fej. 618. o. Belülről jövő kipróbálás és megrostálás ***

*** w02 5/1 30. o. Olvasók kérdései ***
Volt, amikor úgy gondoltuk, hogy a nagy sokaság a Jézus napjaiban létezett pogányok udvarának szellemi megfelelőjében, vagyis ellenképében szolgál. További kutatások azonban rávilágítottak legalább öt okra, amiért ez nem így van. Először is, Heródes temploma nem minden vonásának van ellenképi megfelelője Jehova nagy szellemi templomában. Például Heródes templomában volt nők udvara és izraeliták udvara. A nők udvarába a férfiak is, és a nők is bemehettek, de az izraeliták udvarába csak a férfiak léphettek be. Jehova nagy szellemi templomának földi udvaraiban viszont nincsenek szétválasztva a nők és a férfiak az imádatot illetően (Galácia 3:28, 29). Ezért a nők udvarának és az izraeliták udvarának nincs megfelelője a szellemi templomban.

*** w99 5/1 16. o. 10-12. bek. „Az olvasó éljen tisztánlátással” ***
Isten népe valamikor úgy értette, hogy a nagy nyomorúság kezdeti szakasza 1914-ben kezdődött, és hogy a végső szakasza Armageddon csatájában fog elkövetkezni (Jelenések 16:14, 16; vesd össze: Az Őrtorony 1939. április 1., 110. oldal [ang.]). Így érthető, miért gondoltuk korábban, hogy a mostani „utálatosságnak” nem sokkal az I. világháború után kellett egy szent helyen állnia.
11 A későbbi években azonban rájöttünk, hogy másképp kell értenünk ezeket. 1969. július 10-én csütörtökön a New Yorkban tartott „Béke a földön” nemzetközi kongresszuson F. W. Franz, a Watch Tower Bible and Tract Society akkori alelnöke rendkívül izgalmas előadást tartott. Jézus próféciájának a korábbi értelmezését áttekintve, Franz testvér ezt mondta: „Úgy magyarázták, hogy a »nagy nyomorúság« i. sz. 1914-ben kezdődött, Isten azonban nem engedte, hogy elérje a tetőpontját, hanem 1918 novemberében megállította az első világháborút. Ily módon a kiválasztott keresztények felkent maradékának időt szabott arra, hogy elvégezzék az ő munkáját, mielőtt a »nagy nyomorúság« utolsó befejező része, Armageddon csatája bekövetkezne.”
12 Majd ehhez képest jelentősen megváltozott magyarázat hangzott el: „azoknak az eseményeknek megfelelően, amelyek az első évszázadban [lejátszódtak] . . . az ellenképi »nagy nyomorúság« nem kezdődött i. sz. 1914-ben. Ami 1914—1918-ban a modern ellenképi Jeruzsálemre . . . következett, inkább csak a »szorongató fájdalmak kezdete« volt. Az a »nagy nyomorúság«, amilyen soha nem lesz többé, még hátravan, mert az a kereszténységet is magába foglaló hamis vallás világbirodalmának a megsemmisítését jelenti, és azután következik a »mindenható Isten nagy napjának a háborúja« Armageddonkor.” Ez azt jelentette, hogy a nagy nyomorúság még teljes egészében hátravolt.

*** w97 6/1 28. o. Olvasók kérdései ***
El kell ismernünk, hogy nem mindig értettük így Jézus szavait.

*** w98 5/15 14. o. 16-17. bek. Próba alá kerül a keresztény hit ***
Mi történt azonban akkor, amikor nem vált valóra ezeknek az őszinte és odaadó keresztényeknek az a reménye, hogy 1914-ben egyesülnek az Úrral? Különösen próbateljes időszakot éltek át ezek a felkentek. Az Őrtorony 1914. november 1-jei száma [ang.] kijelentette: „Emlékezzünk arra, hogy próbateljes időszakban élünk.” A Jehova Tanúi — Isten Királyságának hirdetői című könyv (1997) a következőket jelenti ki ezzel kapcsolatban: „Az 1914 és 1918 között eltelt évek valóban »próbateljes időszaknak« bizonyultak a Bibliakutatók számára.” Vajon engedték, hogy finomuljon a hitük, s hogy kiigazítsák gondolkodásmódjukat, hogy el tudják végezni az előttük álló hatalmas munkát?
17 Az Őrtorony 1916. szeptember 1-jei [ang.] száma ezt mondta: „Úgy véltük, hogy az egyház [a felkenteké] begyűjtésének aratási munkája még a pogányok idejének befejezése előtt lesz elvégezve; a Bibliában azonban semmi sem utal erre . . .

metanoia 2011.11.30. 20:29:33

Érdemes összehasonlítani a „helyesbítéseknél” használt kifejezéseket, mondatokat
a korábban határozottan állított isteni „igazságokkal”.

MOST AKKOR MIKOR VOLTAK IHLETETTEK, VAGY ISTENTŐL VEZÉRELTEK, MELYIK VERZIÓBAN????

Az alábbiak a decemberi ŐT-ból kivonatosan

FOKOZATOSAN FELISMERTÉK
BIZONYÍTÉKOK AZT IGAZOLJÁK
FELISMERTÉK
Jehova Tanúi azonban felhagytak azzal az ELKÉPZELÉSSEL…
Volt, amikor ÚGY GONDOLTUK.
További KUTATÁSOK AZONBAN RÁVILÁGÍTOTTAK legalább öt okra, amiért ez nem így van.
Isten népe VALAMIKOR ÚGY ÉRTETTE,
Így érthető, miért GONDOLTUK korábban
A későbbi években azonban RÁJÖTTÜNK
Franz testvér ezt mondta: „Úgy magyarázTÁK, /KIK?/
Mi történt azonban akkor, amikor NEM VÁLT VALÓRA ezeknek az őszinte és odaadó keresztényeknek az a REMÉNYE,…
Különösen PRÓBATELJES időszakot éltek át ezek a felkentek
Vajon engedték, hogy finomuljon a hitük, s hogy KIIGAZÍTSÁK GONDOLKODÁSMÓDJUKAT,…
ÚGY VÉLTÜK, hogy az egyház [a felkenteké] begyűjtésének aratási munkája még a pogányok idejének befejezése előtt lesz elvégezve; a Bibliában azonban semmi sem utal erre . . .

Ezek pedig korábbi „igazságok”.
/szintén JT. irodalmából kivonatosan/

Nem látjuk okát a számok megváltoztatásának -- de akkor sem tudnánk megváltoztatni őket, ha akarnánk. Ezek hitünk szerint ISTEN DÁTUMAI, NEM A MIÉNK. Tartsd szem előtt, hogy 1914 vége nem a kezdet ideje, hanem a nyomorúság idejének vége..
A Szentírás azt mutatja, hogy [az Úr] második jelenléte 1874-ben jött el . . . . Ez a BIZONYITÉK azt mutatja, hogy az Úr 1874 óta van jelen.
Bizonyára a LEGKISEBB KÉTSÉG SEM MERÜL FEL Isten valóban megszentelt gyermekeinek az elméjében arról, hogy az Úr Jézus jelen van 1874 óta.
SZENTÍRÁSI BIZONYÍTÉK, hogy az Úr Jézus Krisztus második jelenléte i.sz. 1874-ben kezdődött el. Ez a bizonyíték részletesen a Mi Urunk Visszatérése című füzetben lett kifejtve.
A TEREMTŐ AZON ÍGÉRET IRÁNT, amely szerint egy békés és biztonságos új világ jön létre, mielőtt elmúlik az a nemzedék, amely tanúja volt az 1914-es eseményeknek.

E szerint a megbízható bibliai időrend szerint az ember teremtésétől számított hatezer év 1975-ben telik le, és az emberi történelem hetedik ezeréves időszaka i.sz. 1975 őszén kezdődik meg.
Mennyire helyénvaló lenne, ha Jehova Isten ezt a közelgő hetedik ezeréves időszakot a nyugalom és felszabadítás sabbati időszakává tenné, nagy Jubileumi sabbattá, hogy szabadságot hirdessen az egész földön, minden ott lakónak! Ez igazán időszerű lenne az emberiség számára. Teljesen helyénvaló lenne Isten részéről, ugyanis emlékezzünk rá, még az emberiség előtt áll az, amiről a Szent Biblia utolsó könyve úgy beszél mint Jézus Krisztusnak a föld feletti ezeréves uralmáról, Krisztus millenniumi uralmáról.
Nem puszta véletlen vagy tévedés, hanem Jehova Isten szerető szándékával teljesen egyező lenne, ha Jézus Krisztus, a 'sabbat Urának' uralma párhuzamosan zajlana az emberek létezésének hetedik évezredével.

Lehet, hogy csak NÉHÁNY HÉT, vagy HÓNAP különbségről van szó, DE NEM ÉVEKRŐL.

nem az Isten szava tévedett vagy vezette félre és okozott csalódást neki, hanem a saját értelmezése alapult téves feltételezéseken.
/SAJÁT ÉRTELMEZÉS MIKOR VOLT LEHETSÉGES AZ ŐT. TÁRSASÁGON BELŰL?/

Az összehasonlítás önmagáért beszél.

magyarázó 2011.12.03. 07:59:36

Szia Johnny!

Igazán nem akarlak sürgetni, de kíváncsi lennék a reagálásodra a legutóbbi bejegyzésemre.

Köszönöm!

22. az Elem. 2011.12.03. 12:16:42

Kedves Magyarázó!
Az én legfőbb problémám a kiigazításokkal kapcsolatban tulajdonképpen egy kérdés.
Mi lesz azokkal az emberekkel akiknek a csiki-csuki miatt tönkre megy a családjuk, az egészségük, anyagi helyzetük stb…??
Ők lesznek a szükséges veszteség?
Mondok egy példát, ami engem is mélyen érintett.
A polgári szolgálat kérdése. Amikor ott álltam először a rendőrségen, majd a bíróságon vádlóim előtt igazán nem tudtam értelmes választ adni arra a kérdésre: „miért nem vállalja a polgári szolgálatot”? Miért is nem? Egy szó miatt. Ez a szó a „helyettesítő” szó volt. Katonai szolgálatot helyettesítő polgári szolgálat. Lelkiismeretem miatt elvállaltam volna, hogy kórházban vagy másutt végezzek számomra kijelölt munkát. De megtagadtam. Miért? Mert ez volt a szervezet hivatalos álláspontja. Ma már nem közösítenének ki ha elvállalnám a polgári szolgálatot. Miért? A lelkiismeretem miatt? Nem. A szervezet álláspontjának megváltozása miatt. És mindezek után beleírják az arcomba meg a tiédbe is, hogy én a lelkiismeretemre hallgattam és ezért tagadtam meg a polgári szolgálatot. Neeeeeem! Én a szervezetre hallgattam, és attól féltem hogy kiközösítenek, hogy szégyent hozok a családomra a gyülekezetre, a szervezetre. Nem kívánom senkinek Neked sem azt az érzést, amit annyian átéltünk. Rendőrség, bíróság, börtön. Otthon meg elhagyva a család, feleség, gyerek. Ki tudja azokat az éveket visszaadni egy kicsi gyereknek akinek az apukája 2 év 8 hónapig nem volt otthon? És Bibliai alapja volt annak is, hogy nem fogadtuk el a polgári szolgálatot és annak is, hogy ma már elfogadjuk.

Km 88/10
Kedves Testvérek!
Miután a kormány képviselői a velünk folytatott beszélgetésekből megértették az Imádat könyv 21. fejezet 14. bekezdése alapján, hogy Jehova Tanúi nem vállalnak semmilyen szolgálatot a katonai szolgálat HELYETT, egy elgondolást terjesztettek elénk.
Az elgondolás szerint többféle polgári munkakörből választva dolgozhatnának meghatározott ideig sorköteles testvéreink és ez esetben mentesülnének a katonai szolgálat behívása alól. Az illetékes urak megkértek, hogy tájékoztassuk erről a Vezető Testületet.
A bécsi kongresszuson jó alkalom nyílt ezt az elgondolást a Vezető Testület két tagjával megbeszélni. E megbeszélés alapján tájékoztattuk az illetékes hatóságot a Vezető Testülettel egyeztetett nézőpontunkról a semlegesség kérdésében, melyet az alábbiakban közlünk veletek:
„Jehova Tanúi nem részei a világnak”. (János 17:16). Ez a bibliai alapelv határozza meg az igaz keresztények lelkiismereti magatartását a semlegesség kérdésében. A Biblia által kiiskolázott lelkiismerettől vezetve, nem teljesítenek katonai szolgálatot, fegyver nélküli katonai szolgálatot, vagy AHELYETT bármilyen munkát.
Ezért katonai alternatív szolgálatnak tekintik azt a munkát is, amit polgári munkakörben lehetne végezni, ha ez az intézkedés csak Jehova Tanúira, vagy más lelkiismereti ellenvetőkre vonatkozna.
De hajlandók olyan polgári munkakörben dolgozni — ha azt a polgári munkát a Biblia nem helyteleníti —, mely polgári munka minden állampolgárra vonatkoztatható, illetve nyitva áll, és bárki, aki ilyen munkakörben óhajt dolgozni, mentesül a katonai behívás alól.
Legyetek meggyőződve testvéri szeretetünkről és jó kívánságainkról:
Testvéreitek.

w96 5/1
21 Mi a helyzet akkor, ha a keresztény őszintén válaszolva ezekre a kérdésekre arra a következtetésre jut, hogy a nemzeti polgári szolgálat „jó cselekedet”, amelyet elvégezhet, engedelmeskedve a hatalomnak? Ez az ő döntése Jehova előtt. A kinevezett vének és mások is teljes mértékben tiszteletben kell hogy tartsák a testvér lelkiismeretét, és továbbra is olyan kereszténynek kell tekinteniük, aki jó hírnévnek örvend. Ha azonban egy keresztény úgy érzi, hogy nem végezheti el ezt a polgári szolgálatot, az ő álláspontját is tiszteletben kell tartani. Továbbra is jó hírnévnek örvend ő is, és szeretetteljesen támogatnunk kell (1Korinthus 10:29; 2Korinthus 1:24; 1Péter 3:16).

bigpast 2011.12.03. 15:43:05

@bibliavers:

Meg a vérkérdés (eddig semmit, ma már frakcionálhat egy Tanú), meg a misszionárius póz (ki, hogy és mit csinál otthon az ágyban)...

Mennyi, de mennyi kiközösítés; csak egy Szervezeti értelmezés miatt. Hát mondhatom, gyönyörű!

Nagyapám 3 évet volt börtönben, apám 4-et. Engem elítéltek 2 évre, kilenc hónapra felfüggesztve.

És ez alatt mennyi Tanút közösítettek ki, mert elvállalta a polgári szolgálatot... Majd új szelek fújtak: "Ez az ő döntése Jehova előtt."

Szép, nagyon szép!

Mondjuk egy ma megkeresztelt Tanú ebből semmit sem ért. És ez biztos! Honnan is érthetné?

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2011.12.03. 16:57:58

@bibliavers: @bigpast:
Amikor az a bizonyos 'égi szekér' megmozdul és maga alá gyűr egy-két embert, arra meg az az érv, hogy 'működik a rosta'....vagyis rosszkor voltak rossz helyen?
....miközben a 'hű és bölcs' kiigazításokat tett a 'tanításaikban' nagy alázatosan, addig elfelejtkeztek azokról, akiket meghurcoltak, lejárattak vagy/és megfosztottak családjuktól.

Én már kérdeztem magyarázót (meg másokat is ezen az oladalon, hogy volt-e olyan, hogy a JT szervezet felismerte hibáit és önként , mondjuk úgy, hogy a Szent Szellemtől vezérelve, kártalanította a sértetteket (vagyis nem várta meg, míg azok beperelik vagy perrel fenyegetik).

Eddig még nem kaptam érdemi választ senkitől, pedig biztos vannak jó példák is.

22. az Elem. 2011.12.03. 17:02:44

Szia Magyarázó!
Igazán nem akarlak sürgetni, de kíváncsi lennék a reagálásodra a legutóbbi bejegyzésemre.

Köszönöm!

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2011.12.03. 17:15:24

@magyarázó: Szia Magyarázó!
Igazán nem akarlak sürgetni, de kíváncsi lennék a reagálásodra a legutóbbi bejegyzésemre.

A pár beidézett cikk nem válaszolja meg az előtte feltett kérdéseimet... ezért most folyamatábrát rajzolok az összes lehetséges lehetőséggel arról, hogy milyen kapcsolatban állhat a HBR Jehovával, és mindegyikhez kigyűjtöm a cáfolatot a kiadványokból, történelmükből és a Bibliából. Jó lesz így?

Légyszíves te is válaszolj a 4 őrtoronyidézeted előtt feltett kérdéseimre, mert még sokkal érdekesebb viták várhatnak még ránk ennek megvitatása után.

Köszönöm!

22. az Elem. 2011.12.03. 17:35:38

@bigpast: erre válasz:
... meg a misszionárius póz (ki, hogy és mit csinál otthon az ágyban)...
Jött egy levél csak a véneknek amiben az állt, hogy a kinevezett személyek nem veszítik el a kiváltságukat ha pornót néznek otthon. Nem kell önfeljelentést tennie. Ha kölcsönadja a filmet, vagy mással együtt nézi meg akkor elveszíti a kiváltságát. Persze ezt az új világosságot nem jelentik be az emelvényről, ezt csak a vének tudják.

CsernokLaci 2011.12.03. 18:48:57

@magyarázó:

A Bibliakutatók fokozatosan felismerték ....
Volt, amikor úgy gondoltuk ...
Isten népe valamikor úgy értette...,
El kell ismernünk ...,

Hm, tudjuk, hogy ez a többes szám nem állja meg a helyét, helyesebb volna a Vezető Testület fokozatosan felismerte..., volt, hogy VT úgy gondolta ..., VT valamikor úgy értette ..., VT-nek el kell ismernie ...

Hol van személyes felelőség vállalása ? Te is tudod, egy mezei tanúnak nem lehet saját véleménye, nem értelmezhet külön a VT-től.
Mégis a VT megpróbál a többség mögé bújni, vagy egyesnesn vádolni a tagságot, mint 75-ös melléfogással kapcsolatban, hogy egyesek úgy gondolták .... hát nem egyesek gondolták úgy, hanem VT gondolta úgy, persze, ha hiba esik a számításban, akkor már kollektívan bűnösök vagyunk mindannyian.

bigpast 2011.12.03. 22:23:24

@bibliavers:

Ezt nekem büszkén mutogatta egy vén (pedig akkor én már nem voltam a vezérkar tagja)!!!

magyarázó 2011.12.04. 05:06:46

@Johnny Joker:

Szia!
Persze jó lesz! Csak azt hittem, hogy elfelejtetted megnézni.
Már megijedtem, hogy megtértél!

magyarázó 2011.12.04. 05:08:16

@bibliavers:

Tudnád ennek a levélnek a keltezését?
És mi okból nézhet egy vén ilyet?

22. az Elem. 2011.12.04. 08:36:00

@magyarázó:
Drága testvérem! Emlékezetből nem tudom, de kb 4-5 éve ennek. Még viccelt is az elnöklő a titkárral, hogy most már nem kell dugdosni az Emmanuelle-t, nyugodtan kiteheti otthon a polcra. Csak ne ajánlgassa senkinek.

magyarázó 2011.12.04. 08:47:29

@bibliavers:

Ha vannak forrásaid járj utána légyszíves, mert bizonyíték nélkül nem tudok erre rákérdezni!

lilliana33 2011.12.04. 09:20:55

@bibliavers: "Amit szabad Jupiternek, nem szabad azt a........."
Mi "por" testvérek pedig rohanjunk azonnal önfeljelenteni magunkat olyan embereknek, akik vígan és szabadon tesznek olyanokat, amikért másokat azonnal lefejeznek.....(és ezt nemcsak erre az egy dologra értem).
Az, hogy felfordul ettől a gyomrom, még nem fejezi ki, hogy mit érzek!

Hány emberi életet tettek tönkre, bélyegeztek meg olyan egyéni törvények alapján, amiket ők szabadon gyakorolhatnak, önfeljelentés nélkül.
Tudod azért kíváncsi vagyok arra, hogy ezt a levelet miért nem olvasták fel...talán, mert lázongtak volna azok, akiket nyomorban tartanak??!!!!

Vajon kiérdemlik ezek az emberek a tiszteletet, ha rájuk más mérce vonatkozik, miközben az esetleges bíróin kéjesen hallgatják végig, hogy egy fiatal testvér RÉSZLETESEN beismeri, hogy mit nézett -mert erre kényszerítik.
Ilyenkor mit gondolhatnak...
-jé azt én is láttam és....-
Na ne!!!!!

Ha csak ez az egy dolog lenne, ami így megy, akkor több százezer ember menekült volna meg a lelki terrortól!

22. az Elem. 2011.12.04. 09:52:54

@magyarázó:
Már nem vagyok olyan helyzetben, hogy ezt megtehetném neked, de megtenném. Talán van itt valaki aki még hozzáférhetne ehhez az infóhoz. De ha te vén vagy akkor a levelek indexében megtalálod. Ha nem vagy vén akkor nem fogja senki az orrodra kötni a tartalmát. Az a szép még ebben a dologban, (ami nagyon jól mutatja hogyan működnek a dolgok ebben a szervezetben), hogy ha te csak szürke tesó vagy akkor nem is tudhatsz erről. Ha tudsz róla akkor felmerülhet, hogy kitől. Ergó nem is kérdezhetsz rá mert nem tudhatod, és ebben a helyzetben kellemetlen kérdéseket szegezhetnek neked. Ha csak nincs olyan ismerős vén a gyülidben aki nem kocka fejű, és megmondja neked mi volt abban a levélben. Egyébként ezek a levelek titkosak, mint a vének könyve amit itthon elzárva a család elől kellett tartani. Kifejezetten megtiltották hogy lemásoljuk csak olvasásra kaptuk meg. Amikor mindenki elolvasta és szignózta utána össze kellett jönni, hogy megbeszéljük a levél tartalmát. Kijavítsuk a vének könyvét azokon a helyeken ami a témába vágott. Majd eltűnt a titkár szekrényében a többi levél közé. Ebben a témában az előző ellenkező rendelkezésű levelet meg kellett semmisíteni.

magyarázó 2011.12.04. 12:56:55

@bibliavers:

Nem vagyok vén, de szürke tesó sem.
Hidd el meg vannak a módszereim ahhoz, hogy egy ilyennek a végére járjak csak kellene a pontos dátum!
Ha nem ilyen körülmények között kellene kommunikálnunk, azt sejtem ahogy magamat ismerem, közületek sokakkal barátok lennénk!
Nem olyan az egyéniségem mint ahogy JT-t azonosítjátok.
De szeretek tanú lenni!
És részben ezért próbálok minden negatív kritikát megcáfolni, minden olyan hittársam nevében akik komolyan gondolják, hogy Jehovát őszintén és képmutatás nélkül szolgálhassuk!

bigpast 2011.12.04. 13:10:43

@magyarázó:

Szerintem nem dátumfüggő, hogy egy véntől megkérdezz őszintén valamit, ha ő is őszinte!

magyarázó 2011.12.04. 13:23:27

@bigpast:

Ok. Ezt fogom tenni!
Csak azért érdekelt a dátum, mert tudni akartam, hogy akkor a barátom már, vagy még, vén volt-e.
Mert tőle megtudhattam volna biztosan.

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2011.12.04. 13:29:18

@magyarázó: Ha jól emlékszem ez a levél 3-4 éve jött ki a véneknek, egyébként ez csak egy a sok közül, vannak cifrábbak is: pl. ha egy köztörvényes bűnöző tanú lesz és a tette miatt még nem felelt a hatóságok előtt, a vének nem értesíthetik sem a gyülekezetet, sem a hatóságokat!!! Ez a központból jött parancs!

Írod: "próbálok minden negatív kritikát megcáfolni, minden olyan hittársam nevében akik komolyan gondolják, hogy Jehovát őszintén és képmutatás nélkül szolgálhassuk!" - ennek igazán örülök!

Ha már a valóságshow előjött, nálunk nincs TV... de megtaláltam a neten a bulvár rovatban a 'botrányt'.

Figyelj, ha van időd mindenképpen olvasd el Orwell 1984 című művét!! Itt megtalálod:

jehovatanui.blog.hu/2011/07/14/elmekontroll_teszt_jehova_tanuinak

Sőt ezt most bele is teszem a könyvtárunkba...

A könyv nem hosszú, és nagyon érdekelne a véleményed róla!!!

22. az Elem. 2011.12.04. 21:03:17

@magyarázó: ha megvannak a kapcsolataid és az a kapcsolat csak egy kicsit is tud kutatni a levelek között akkor könnyen megtalálja.

magyarázó 2011.12.06. 12:07:03

"Amikor Isten mai szolgái nem biztosak abban, hogy mit jelent egy prófécia, Isten szelleméért imádkoznak, és a megfejtést szorgalmasan keresik Isten szellemtől ihletett Szavában. Isten vezetésével olyan versekre bukkannak a Bibliában, melyek rávilágítanak a prófécia jelentésére. A prófécia értelmét egyetlen ember sem kapja meg csoda útján."

Ezzel kapcsolatban eszembe jutott egy szemléltetés.

A hbr olyan mint egy fémdetektor, a felderítésre váró terület a Biblia, a felszínre hozott tanítások meg mint a föld alatt rejlő fémek. A detektort pedig a vezető testület tartja.
Tehát a területet a hbr és a vt pásztázza folyamatosan 1870-től, keresve a tiszta értékes fémeket.
Ahogy kutatják a földet, találnak vasat, rezet, ezüstöt aranyat.
A keresést természetesen azzal a vággyal kezdték, hogy mindig aranyat találnak.
Közben rábukkantak vas tárgyakra is, de nem dobták el mert egyrészt fel tudták használni, másrészt ha eldobják akkor nem jutnak előre hiszen újból és újból ugyanazt találhatnák meg.
De gyűjtöttek be aranyat is, olyat ami ragyogott és azonnal be tudták azonosítani, hogy ez félreérthetetlenül arany, és olyat ami kicsit földes maradt és ezeket meg kellett tisztogatni, hogy lássák végül, hogy ez is arany.
Amikor már rendelkezésre állt sok fém akkor a vasat elszállították, mert az aranynak hagytak több helyet.
A vas betöltötte a szerepét mert bár a detektor sípolt amikor megtalálták a földben, de amikor kiemelték akkor látták, hogy nem az amit keresnek.
Most mindenki megnézheti a begyűjtött arany tárgyakat és gyönyörködhet benne!
A keresés még nem fejeződött be hisz lehet, hogy még értékesebb dolgok fognak felbukkanni, amíg a földtulajdonos azt nem mondja, hogy a keresési idő lejárt, aki közben ellenőrzi, hogy milyen értékeket sikerült felszínre hozni.
A tulajdonos nem ítéli el a kutatókat mert vasat is találtak aminek először azt hitték, hogy arany, mert akkora mélységű területet kezdtek kutatni amit addig senki nem mert feltárni, ráadásul amikor elkezdték nem rendelkeztek nagy tapasztalattal!
Ezenkívül voltak olyan ellenségek akik próbálták megtéveszteni a detektor érzékelőjét!

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2011.12.06. 12:54:28

@magyarázó: Hamarosan elkészülök a válasszal, külön postokban olvashatod majd.

Remélem elkezdted az Orwell - 1984-et, nincs benne hamis tanítás és egy olyan nagyszerű utópia ami hozzátartozik az általános műveltséghez, és segít meglátni pár több mint érdekes párhuzamot.

A detektoros hasonlatodat értem, azonban van egy dolog amit számításba kell vennünk!!

Idézek az 'Egy elgondolás rabjai' című könyvből:

"Azonban van néhány tanításuk amely nem változott 1919 óta. Például: Isten neve nem "Isten", Isten nem egy Háromság, Jézus nem Isten, a lélek nem halhatatlan, a pokol nem forró, a halottak nincsenek tudatuknál és a föld nem fog elpusztulni. Azonban voltak mások is akik ezeket a dolgokat tanították 1975 előtt. Ha ezek a tanítások átmentek Jézus vizsgálatán, akkor megfeleltek és nem számít, hogy ki tanította azokat.

lábjegyzet: A Hirdetők könyv 622. oldala megjegyzi, hogy nem csak Russell volt az egyetlen aki ezeket a dolgokat tanította, csupán ő végezte a legjobban a kiadási és nyomtatási kampányát."

... ami nem Isteni áldás, hanem PÉNZ függvénye.

Szóval kedves magyarázó, tudnál olyan "aranyrögöket" felsorolni, amelyeket 1919-ben kizárólag Jehova Tanúi [a Bibliakutatók] tanítottak, és még ma is tanítanak? Nagyon érdekelnének bennünket ezek a tanítások!

[ha nem értenéd: Jézus vizsgálatakor több [főleg adventista] felekezet is vallotta ezeket a tanításokat, tehát Jézusnak valami olyan tanítást kellett találnia [mivel az igyekezet minden felekezetben jelen van és mivel a nagyszámú publikálás CSAK pénz kérdése] amely különbözött az összes többi vallásétól, és _a mai napig_ megállja a helyét!! A szomorú valóság az, hogy ilyen tanítás nincs, legalábbis 18 év gyülekezet és 2 év [szinte] főállású kutatómunka alatt még nem találtam... remélem neked sikerül!]

Ha nincs ilyen tanítás, akkor mások aranyrögjeivel dicsekedte/nek, és az összes eddigi tanításuk egy éppen mindig aranynak látszó, új világosságra folyton vátozó majd megrozsdásodó vashalmaz.

A méhet ne keverjük az ékszerüzlettel!! Továbbá: Nem minden arany ami fénylik!

22. az Elem. 2011.12.06. 12:55:40

@magyarázó:
mi a bizonyíték arra hogy a detektor az ő kezükben van?
nem lehet hogy minden emberben van egy beépített detektor?
miért kell mindenáron "valaki" az Isten és az ember közé Jézuson kívül, "aki" megmondja mi a helyes irány?(egy közbenjáró van Isten és ember között: Jézus)
magunktól talán nem hallhatjuk Jézus hangját és nem követhetjük Őt?(az én juhaim hallják az én szómat...és nem a vezető testület szavát)
miért lehet ennyire nehezen megtudni az Isten szándékát, mikor Ő nincs messze egyikünktől sem?

magyarázó 2011.12.06. 15:01:19

@Johnny Joker:

"[ha nem értenéd: Jézus vizsgálatakor több [főleg adventista] felekezet is vallotta ezeket a tanításokat, tehát Jézusnak valami olyan tanítást kellett találnia [mivel az igyekezet minden felekezetben jelen van és mivel a nagyszámú publikálás CSAK pénz kérdése] amely különbözött az összes többi vallásétól, és _a mai napig_ megállja a helyét!! A szomorú valóság az, hogy ilyen tanítás nincs, legalábbis 18 év gyülekezet és 2 év [szinte] főállású kutatómunka alatt még nem találtam... remélem neked sikerül!]"

Erre a kulcsszó a finomítás!
Kellett valaki aki összefogja egy csokorba ezeket és merjen is kiállni mellettük a nyomás ellenére!

Lehet, hogy túl elvontnak fogod tartani a következő példát, de élethűen tükrözi a lényeget!

A Dacia gyártását átvették a franciák, a Skoda gyártását meg a németek.

Látható a különbség!
Gondolj vissza a 80-as évek végére (bár nem tudom hány éves vagy), hogy , hogyan néztek ki ezek az autók és milyen volt a teljesítményük, és most milyenek.
Ugyanakkor más fejlett országokban magasan színvonalasabb autókat gyártottak ugyanabban a kategóriában, már akkor.
Ezt csak azért jegyeztem meg, nehogy valaki azt mondja, hogy régebben a Porsche sem volt olyan jó autó mint most.

Ezt légyszíves olvasd el és választ kapsz a kérdésedre!
*** w00 4/1 8. o. Hogyan működik ma Isten szelleme? ***

bigpast 2011.12.06. 18:49:06

@magyarázó:

Azt azért ne felejtsük el, hogy amit megtalálsz egy fémdetektorral (pl.:vas)? az akkor is vas marad, ha meggebed a megtalálója, vagy ha talál is annál értékesebb fémet (pl.:réz, arany).

Lefordítva:

A Bibliakutatók az állítólagos detektorral találtak vasat.
Annak akkor is vasnak kéne maradnia, ha találtak mást.
Ergo: ha találtak egy egyszerű igazságot (pl.: vas=nemzedék értelmezése), akkor az a jövőben is vas marad, akárhogy sikálod, akárhogy finomítod. Kicsit alkimista technikára hajaz a Társulat, amikor megpróbálja megértetni veled/velünk/velük, hogy márpedig a talált vas igenis réz, vagy arany, csak eleget kell finomítani.
Ezt galvanizálásnak hívják, és amint tudod ettől a molekuláris szerkezete nem lett más.
Így hát: finomítás=takargatás=álcázás=magyarázkodás!!!

CsernokLaci 2011.12.07. 12:33:57

@magyarázó: "A prófécia értelmét egyetlen ember sem kapja meg csoda útján" Ez nem igaz, a Biblia szól ellene, minden próféta csoda útján kapta meg a prófécia értelmezését, lásd János, Dániel, Ezékiel ... prófétákat.
Ha egy prófécia nincs feltárva a Bibliában, akkor azt békén kell hagyni, nem találgatni, s főleg nem úgy, hogy találgatás az egyedüli igazságnak van beállítva, s nem kiközösíteni azokat, akik ezeket a találgatásokat nem fogadják el. Mert aki így tesz, annak nem Isten szava a fontos, hanem a saját egója.

magyarázó 2011.12.07. 13:24:34

@CserLaci:

A szellem természetfölötti ajándékairól megjövendölték, hogy a múltéi lesznek.
1Ko 13:8–10

bigpast 2011.12.07. 19:59:18

@magyarázó:

Írod: "A szellem természetfölötti ajándékairól megjövendölték, hogy a múltéi lesznek."

"de amikor megérkezik, ami teljes, el lesz távolítva, ami részleges"

Szerinted, ha már itt van a "teljes", akkor miért változnak az értelmezések napról-napra?

Ha viszont nincs itt, akkor miért kutatják mielőtt eljönne a "teljes"?

Azt hiszem ez jogos felvetés, nem?

bigpast 2011.12.07. 20:01:05

'Az értelmezés vajon nem Isten dolga?'

CsernokLaci 2011.12.07. 20:44:12

@magyarázó:
Akkor nézzük a verseket, miről is szólnak :

"A szeretet soha el nem múlik. De legyen bár prófétálás: el fog töröltetni; legyen nyelveken való szólás: meg fog szűnni; legyen ismeret: el fog töröltetni.
Mert töredékes az ismeretünk és töredékes a prófétálásunk.
Amikor pedig eljön a tökéletes, eltöröltetik a töredékes."

Mikor töröltetik el a töredékes ismeretünk, prófétálás ... ?
Amikor eljön a tökéletes. Már eljött a tökéletes ?

Amúgy nem csak kiragadni kellene a verseket, hanem tovább olvasni sem ártana.

"Mert most tükör által homályosan látunk, akkor pedig színről színre; most töredékes az ismeretem, akkor pedig úgy fogok ismerni, ahogyan engem is megismert az Isten." 1kor 13:12

Már színre színre látunk , úgy ahogy az Isten lát minket ?

Ha pedig nem, akkor töredékes ismeretünk még nem töröltetett el, mert azért töröltetik el, hogy teljessé váljon.

Ping-Pong 2011.12.08. 15:27:08

@magyarázó:
Minden magyarázatoddal "mindössze" annyi a baj, hogy abban a súlyos fogyatékosságban szenved, hogy a hivatkozásaid mindössze az adott rendszeren belül igazak. Minden hipotézised olyan logikai mankóval van megtámogatva, miszerint az ŐT Isten szervezete. Azonban HA pedig nem az, akkor az egész konepciódnak annyi.

Érvelésed tehát körkörös érvelés:
HA az Őrtorony az Isten szervezete, akkor nem baj, ha össze-vissza találták ki a "világosságaikat", TEHáT ők az Isten szervezete. Tehát nem egyetemes igazságokból vezetsz le következtetéseket, hanem csak egy adott rendszeren belül igaz tételekre alapozva akarod igazolni magát a rendszert.

Pedig nem így működik, hogy "de kijavították, tehát akkor semmi gond", hiszen éppen ez bizonyítja, hogy ők semmiféle olyan többlettudással nem rendelkeznek, hiszen nem látják előre az eseményeket, biblaiértelmezésük pedig puszta találgatás, ami vak tyúk is talál néha szemet alapon, hol bejön, hol nem. Akkor meg minek kéne hallgatni rájuk?

De had idézzek pár hozzászólást néhány hittársadtól:

""A társulatnak száz évvel ezelőtt sokkal gyérebb volt a tudása, de mára már nézd meg milyen sokat kigazítottak."

Az rendben van, de milyen jogon kényszerítik a nézetüket a tagságra?? Milyen jogon közösítik ki azt, aki nem úgy gondolja?? Mert ez a felhábortó! EZ pontosan ugyanaz az eset, mint amiről már beszéltem. A Társulat vezetői elérnek egy bizonyos szintet (ez a szint 1930-ban az volt, hogy nem szabad védőoltást elfogadni, 1995-ig viszont az, hogy az 1914-es nemzedék nem múlik el) és akkor azt állítják, hogy ez a szint Isten törvénye. Mert aki hagyta magát beoltani, azt kiközösítették. De ugyanúgy 1995-ig az volt írva az Ébredjetekre, hogy a Teremtőnek volt egy olyan igérete, hogy nem múlik el a 1914-es nemzedék. Ha egyszer bibliakutatók, akkor kutassanak, de ne mondják azt, hogy egy adott szint az abszolút plafon. Főleg akkor nem, ha ez emberek halálához vezethet. Mert bizony ez vérbűn.

No, és ezért sem felelős senki? Mert az biztos, hogy sem nem a mucsai Juliska testvérnő, sem nem a Zala megyei utazó felvigyázó a felelős."

- - - -

"Ki és hogyan tudja megemészteni a felülről jövő diktátumot, és azonnal irányt változtatva követni a szervezetet? Egyszer volt erről egy tanulmánycikk, ahol az Ezékiel látomásában szereplő szekér-szervezet volt elemezve. A járműnek minden oldalra guruló kerekei voltak, amelyekkel ha irányt vált – akár 360 fokost is – nekünk azonnal követnünk kell. Ez lenne hát? De hogyan vegyem készpénznek az irányváltoztatást? Ha tegnap arra mentünk volna, akkor kiközösítenek, ha holnap erre maradunk kiközösítenek. Mindezt ki garantálja? Jehova megsúgja az elnöknek, az elmondja a Vezető Testületnek, aki továbbítja az írói bizottságnak és az ír egy cikket? És akkor 7 millió ember hátra arc? Vagy esetleg megsúghatja másnak? Mondjuk a Vezető Testület egyik tagjának? Mondjuk Ray Franznak? Neki mit súgott Jehova? Vagy a sátán súgott neki valamit? Ki mondja meg nekem, hogy kinek van igaza?

El kéne dönteni, hogy most akkor egy állandóan konvergáló szervezet vagyunk, vagy betondogmás kövület. Mindkettő egyszerre nem megy. Az elit konvergálhat, de a kiskatonáknak kuss a nevük. Egyed amit főztem, az anyádszűzmáriáját!! Meg ne próbáld kikopni, vagy turkálni benne, mert beletaposlak az anyaföldbe te vakarcs! Nem lehet az egyik pillanatban azt mondani, hogy változás, és ugyanabban a pillanatban halálra ítélni a változást áhítót. Vagy akkor ki kell jelenteni nyilvánosan, hogy ez egy változhatatlan örök dogma! És akkor nyugodt lelkiismerettel távozhatnék, mert nem hiszek a dogmákban."

- - - -

Ezt a hozzászólást egy bíráló írta az ŐT-féle "új világosság"-rendszert védeni akaró hittársad szövegére:

Ő „a konvergencia elméletet tartja a legsúlyosabb bizonyítéknak egyháza igaz voltát mérlegelve, ezért tart ki még mindig mellette („eddig nem találtam jobbat...“), ezzel támasztja alá fejlődését, hibáit, felkentségét stb. Néhány pontban összeszedném az ezzel kapcsolatos gondolataimat :

Létezik egy embercsoport, amelyik azt hirdeti magáról, hogy ők az egyetlen igaz egyház, rajtuk keresztül vezet az egyetlen igaz út. Elindultak egy bizonyos ideológiai nullpontból, ma pedig ott tartanak, ahol tartanak. Deklarálják, hogy ezen az úton egyre tisztábban értelmezték/értelmezik a fejük felett konstans mértékben ragyogó isteni világosságot. Ez a Fény mindenkire egyformán ragyog, de ők úgy gondolják, hogy az összes csoport közül egyedül ők értelmezik a legtisztább formában. Visszamenőleg elismerik, hogy régebben egyes dolgokat rosszul interpretáltak, de ezektől megszabadulva, a mindenkori jelen a lehetőségeik szerinti legtisztább verzió. Hagyatékukat egészen Ábelig vezetik vissza, a szent népen keresztül, az apostolokon át egészen napjainkig. Az apostolok felkent örökségével azok tévedhetőségét is magukénak vallják, egyes történelmi botlásaikat (visszamenőleg értelmezve) az emberi gyengeséggel és sátán csapdáival exkuzálják. Egyes hibákat felismerve kiigazítják azt, egyre tisztulva és stabilizálva kivételezett helyzetüket az Isten előtt. Ez a tisztulási folyamat egészen Jézus második eljöveteléig, illetve az ezeréves királyság végéig tart. Akkor pedig színről színre, ómega, ámen, új tekercsek, végső megértés, stb.

DE.

* ezt a történetet az összes (mai és már elmúlt) keresztény egyház elmondhatja magáról

* a történet nem csak kizárólag a keresztény egyházakra alkalmazható, hanem az ember összes általános megnyilatkozására (próba-hiba-kiigazítás-próba-a hiba megismétlése-újabb kiigazítás-stb.)

* az isteni igazság konstans és teljes. Idelentről viszont ahány nézőpont, annyiféle interpretáció. Az adott egyén ügyességétől, tehetségétől, erőfeszítésétől stb. függ, hogy ezt hogyan tudja minél nagyobb számú követővel elfogadtatni és minél hosszabb ideig betartatni.

* Egy adott csoportosuláson belül is cserélődnek az irányadók, ezek újabb egyéniségeikkel és meglátásaikkal újabb hibákat hoznak.

* Mitől jön az új megértés? A fény ugye változatlan, csak most egy másik ember hunyorog feléje, és ő most már máshogyan látja a dolgokat.

* Ez így egy végtelen, befejezhetetlen sor

* Ki vagy mi fogja megállapítani, hogy melyik értelmezés már tényleg az igazán jó?

* A mérce lehetne pl. a Biblia. De ezt a könyvet ezren ezerféleképpen magyarázzák. Belőle mindent és mindennek az ellenkezőjét is be lehet bizonyítani. Melyik magyarázat a jó? Csak az elfogadtatón és elfogadón múlik, hogyan tudnak ebben a kérdésben szót érteni. Megint emberi igyekezet és ügyesség.

* A másik mérce lehetnének a gyümölcsök. Minden egyes csoport igyekezetével terem jó és hibáival rossz gyümölcsöket is. Ki fogja ezeket összeszámolni és megmérni? Ki fogja arányaiban statisztikákba szedni őket? Ki hasonlítja és értékeli ezen számokat? Jézus az aratáskor. Addig viszont megint csak marad az agitáció és a célszemélyek szubjektív mérlegelése : gyere, válassz engem, mert én blablabla... igen, téged választalak, mert úgy gondolom/érzem, hogy blablabla...

* Az egyes csoportok hibáikat mindig csak visszamenőleg ismerik el. A legtöbbje elnézést kér követőitől, kis százalékuk azonban nem, inkább lefelé mutogatnak, esetleg az örökérvényű gyarlóságra, csapdákra, meg az apostolok hibáira hivatkozik.

* A legtöbb csoport a konkurens hibáit kinagyítva takarja el saját szennyesét.

* Mindenhol érvényes, hogy a ma erénye a holnap bűne, a ma igazsága a holnap tévedése lehet. Amíg ember vezet embert, ez sohasem lesz máshogyan.

* De akkor mégis hogyan döntsük el, melyik hajóra szálljunk? Mindenhol van érdekes ajánlat, kinek-kinek a gusztusa szerint. Ki a fapadossal, ki a luxuskabinban. Ennek ez passzol, annak meg amaz. Lehetetlen stabil mércét alkotni, mert a konstans Fényt mindenki más irányból, más intenzitással, más hibaszázalékkal közelíti. Amíg nincs egy független, külső elbíráló addig lehetetlen megállapítani, melyik közeledési verzió a legteljesebb. A Biblia és a gyümölcsök, mint mérce, szintén tökéletlenek, ezek emberi kéz és igyekezet által létrehozott mérőeszközök, a saját kezünkben vannak és önmagunkat vagy másokat centizzük vele, saját, szubjektív végítéletet hozva.

* Ez amúgy nem is közeledés, mert a távolság a külső konstans Fény és közöttünk sohasem változik. Mi idelent maradunk, és csak horizontálisan változtatjuk pozícióinkat, így újabb és újabb nézőpontokat felfedezve, felfogva, elfogadtatva, stb.

*A tanúknál ez a hibatörténelem nem egyértelműen haladó jelleget mutat. Az „előrelépések“ után „visszalépések“ sora következett, ezért a romantikus teljes délig való haladást inkább jobbra-balra csárdásozásnak lehetne minősíteni

* Jézus nem fokozatos megértésről és időnkénti elsötétedésről beszélt, hanem teljes újjászületésről a Lélek által. A Lélek pedig odafentről adatik, egyszerre, külső, független forrásból, hirtelen, a befogadó közvetlen erőfeszitése nélkül, az újjászületés pedig ezáltal egy csapásra történik, azonnal, véglegesen. Lásd pl. Jézus felkenetése, vagy a pünkösdi események.

* Amíg tehát nincs külső bíra, addig nincs független igazság sem. Addig marad az egyének szubjektív mérlegelése, értelmezése, ezek elfogadtatása, terjesztése, toborzás, a fogadó felek saját döntése, elhatározása, önálló értékelésük alapján.

* Aki pedig nem horizontálisan, hanem vertikálisan akar haladni, annak közvetlenül felülről jövő energiára van szüksége. Nem emberi írások gyűjteményére (Biblia, Korán, Bhagavath Gíta, Mein Kampf, Tőke stb.), egyházakra, vallásokra, igyekezetekre, hanem az Elő Isten Elő Lelkére. Ez pedig kizár mindennemű konvergenciát, hibaszázalékot, közeledést, vagy hasonlót és azonnali, teljes újjászületést biztosít.

* Ez az újjászületés pedig nem a távoli, vagy a mindenkori „mostmárténylegnagyonközeli“ jövőben várható, hanem azonnali érvénnyel, pünkösd óta szakadatlanul. A Lélek elküldetett, hogy teljes újjászületésre segítse a befogadót, aki pedig életútja végén elindul a Lélekkel együtt vissza a Forrásba.

* Tehát vagy van számtalan emberi igyekezet igazi Felülről jövő felkenetés nélkül, ami a konvergencia, vagy van a közvetlenül felülről jövő Erő, itt viszont nincs szükség konvergálni.”

- - - -

Ezt pedig én írtam korábban, neked, de el sem olvastad és nem is válaszoltál rá:

"Az Őrtorony Társulat a hamis próféciák meg a sorozatos baklövések miatt teljesen jogosan kaptak sok kritikát, még pedig nem csak azért, mert "még mindig nem történt semmi", hiszen ők nem általánosságban beszéltek arról, hogy "majd lesz valamikor valami", hanem konkrét forgatókönyvet adtak meg: ekkor ez történt, ekkor és ekkor meg ez és ez fog történni. Olyan dolgokat állítottak isteni tekintélyre hivatkozva, ami nyilvánvalóan nem volt igaz. És erre nem válasz a Példabbeszédek 4:18-ra való tudálékos mutogatás, méghozzá nem csak azért, mert az a vers nem erről szól, hanem azért is, mert akkor mindjárt jön jogosan a kérdés: Ha akkor tévedtek, akkor mi a garancia, hogy most nem tévednek? Ha pedig nincs garancia, akkor meg ugyan miért hallgassunk rá? Az a szöveg pedig, hogy "nem vagyunk ihletettek, sem tévedhetetlenek, csak szellemtől vezetettek", az csak annyit takar, hogy nem hajlandóak felelősséget vállalni saját kijelentéseikért, valahogy úgy, mint ahogy egy globálkapitalista üzletlánc prospektusában leírja, hogy "a változtatás jogát fenntartjuk". De még az is becsületesebb, mert ők legalább így, konkrétan leírják, míg JT-i nem írják ezt le minden egyes Őrtorony és Ébredjetek elejébe, hogy a tudatlan olvasónak felhívják a figyelmet, hogy ácsi, az itt leírt előrejelzések csak mi aktuális megértésünket tükrözik, bármikor kiigazításra kerülnek - és így is kell kezelni.

Továbbá ez a "nem ihletett, hanem szellemtől-vezetett" ez egyszerű játék a szavakkal, afféle "nem cigány, hanem roma" jellegű idióta szómágia - az ilyenek pedig tipikusan valaminek az eltakarásakor szokták használni beetetés céljából. Valaki meg tudná határozni pontos definíció szerint, hogy mi a különbség az "ihletett" és a csak "szellemtől vezetett" között? Mi az a többlet, amivel az "ihletett" rendelkezik, de a csak "szellemtől vezetett" nem? Mert nekem az benyomásom ez mindössze annyit jelent, hogy az ŐT mindazokat a jogokat igényli, ami az "ihlettséggel" jár: a feltétlen engedelmesség és az állításainak igaz voltában való feltétlen hit megkövetelése - ellenben az ihletettség állításával együtt járó kötelezettséget már nem hajlandó vállalni. Vagyis ez mindössze annyit jelent, hogy ő nem hajlandó felelősséget vállalni semmiért. Így ezt várja: "Higgy nekem, de ha amit elhittél nekem mégsem bizonyul igaznak, azért nem vagyok hajlandó felelősséget vállalni, mosom kezeimet."

Pedig ez így igen csak tisztességtelen: minden rendszerben úgy néz ki, hogy igazságosan a több joggal több kötelezettség (felelősség) is jár. De az ŐT-nél amikor azt állítja, hogy "nem vagyunk sem ihletettek, sem tévedhetetlenek", abból nem következik náluk az, ami a normális ész szerint következne, ti. hogy akkor ők sem tekintik a maguk éppen aktuális elképzeléseit fogalminak azonosnak, ekvivalensnek az abszolút igazsággal, és így szabadon vitathatóak. Hiszen akkor mindjárt adódik a kérdés: "Ha még te sem zárod ki, hogy az amit állítasz, az téves - akkor én mire föl higgyek neked?" Akkor szabad lenne egyet nem érteni. Náluk ez csak azt jelenti, hogy igénylik azt a jogot, hogy ők akkor is az igazság letéteményeseinek tekintsék őket, ha amit állítnak teljesen tévedésnek bizonyulnak. Ha őszintén úgy hinnék, ahogy ezen védekezésekben fogalmaznak, akkor nem használnának olyan kifejezéseket, hogy "az igazságban van" (hiszen eszerint az hitrendszer, amiben vannak, nem maga "az Igazság", hanem csupán az igazság éppen aktuális - de lehet, hogy téves - megértése), nem igényelnének olyan vak bizalmat maguknak, ami igazság szerint csak annak jár, aki ihletettnek és tévedhetetlennek állítja önmagát. És persze akkor nem lehetne olyan rútul elszidalmazni mindenki mást.

Még rövidebben: "Bármit megtehetünk, de semmiért sem vállalunk felelősséget."

Ez csak az ŐT öndefiníciójának logikai bukfencére világít rá, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy milyen hatása volt ennek azokra az emberekre, akik vakon megbíztak bennük.

Az, hogy változik a világ, az kétségtelen. De ebből nem következik az, hogy éppen az fog bekövetkezni, úgy és azért, ahogy JT-i (éppen most) állítják. Ez marhára tisztességtelen hozzáállás: "változások vannak a világban, és ez minket igazol!" Nem, csak akkor igazolná ez a tény JT-it, hogy éppen azok történnének, amiket ők mondtak. De ha figyelemmel kísérjük az Őrtorony kiadványokban leírt dolgokat, abból éppen az tűnik ki, hogy ők sem látják (vallásos értelemben) előre a dolgokat, hanem csak emberi bölcsesség szerint követik utólag az eseményeket, és arról írnak dolgokat, következtetéseket. Tehát láthatóan semmiféle olyan többlettudással nem rendelkeznek, amiből arra lehetne következtetni, hogy velük Isten valami módon telefonkapcsolatban állna, hiszen semmiféle tényleges előrejelzésre nem voltak képesek, semmi olyanra, amit ne tudott volna bárki más pusztán emberi ésszel ugyanúgy kikövetkeztetni - anélkül, hogy magáról isteni koordinációt állítana*. Ha viszont így áll a dolog, miért kéne lelkesen a rabszolga(tartó) osztály útmutatásáért lihegni, ha soha semmi nem teljesedett be úgy, ahogy ő azt vallásos értelemben előzetesen állította? Az nem válasz, hogy valami történt helyette (pl. Russel 1914-re armageddont várt, helyette Európában háború tört ki abban az évben), mert ez kb. olyan mintha én tennék egy olyan állítást, hogy holnap belecsap a házadba a villám, de ez nem történne meg, de mondjuk helyette a postás vinne neked egy levelet: majd azt mondanám, hogy a dátum helyes volt, csak "nem egészen" (hehe) az történt, amire "számítottam". De pl. 1914 esetén még ez sem igaz, hiszen nem csak az év volt megadva, hanem a hónap is: október eleje - márpedig akkor semmi nem történt, a világháború nyár közepén tört ki, nem október elején.

* Ha pl. 1938-ban azt "jósolom", hogy újabb háború fog kitörni, és én mondjuk egy külpolitikai elemző vagyok, senki sem fogja azt gondolni, hogy lám, nekem az Isten valami többlettudást adott, hanem egyszerűen csak a mindenki által felismerhető előjelekből kikövetkeztettem ezt. Ha azonban én egy magát prófétának nevező vallásvezetőként "jósolom" ugyanekkor, ugyanezt, akkor a követőim máris azt fogják mondani, hogy lám, lám, ez azt jelenti, hogy ez bizonyítja az én prófétaságomat. Az emberi butaság és naivság, ugye."

zatarra · http://ebredjetek.blog.hu/ 2011.12.08. 17:45:30

Nekem azt mondta a "tanítóm" anno, hogy ha a tanítást abszolút nem vizsgálnánk, akkor is JT-nél van az IGAZSÁG, mert egyedül Ők maradtak mentesek a vérbűntől a háborúkban azáltal, hogy nem fogtak fegyvert.
„Arról fogja tudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretet van köztetek” – mondta Jézus (János 13:35).
Ez akkor bizonyíték az IGAZSÁG vagy a CSAK MINKET VÁLASZTOTT ISTEN-TUDAT birtoklására?

metanoia 2011.12.08. 18:10:33

@zatarra:

"mert egyedül Ők maradtak mentesek a vérbűntől a háborúkban azáltal, hogy nem fogtak fegyvert"

Ez nem igaz !

A Nazarénusok sem fogtak fegyvert, a Bulányisták /Katolikus Egyházon belűl egy csoport/,
a Reform Adventisták - akikről tudok.
Nem beszélve azokról a kersztény emberekről, akiknek az egyháza intézményesen nem tagadta meg a katonai szolgálatot, de ők személy szerint vállalták a több éves börtönbüntetést a katonaság HELYETT!!!

metanoia 2011.12.08. 18:23:31

Ha már szóba jött a katonaság.

Volt idő amikor a katona könyv átvételét is megtagadták JT-i, emiatt is 8-10 év!!! börtönt kaptak.

Pedig a Vezető testület engedélyt adott a katona könyv átvételére, de egy magyarországi vezető testvér /?/ "elfelejtette" közzé tenni, és hosszú időn át a fiókjában hevert.

Az akkori börtönviszonyok jelentősen mások voltak mint manapság.
A családtagok pedig otthon éheztek, és őket is zaklatták a rendőrök.

zatarra · http://ebredjetek.blog.hu/ 2011.12.08. 19:04:20

@metanoia: Jaja, és tedd mellé a mexikói gyakorlatot, ahol a vezérek jóváhagyásával korrumpálhatták a testvérek a katonai szerveket, akik igazolást adtak nekik arról kenőpénzért, hogy letöltötték a katonai szolgálatot.

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2012.12.07. 12:08:32

Lefordítottuk a hiányzó idézeteket a végén.

névtelenül 2012.12.07. 22:27:08

@magyarázó:

Hogy vagy? Néha írhatnál egy-egy hozzászólást.
Üv, Névtelenül.