EXJT BLOG

Mindenkinek Jehova Tanúiról

HTML doboz

Leírás

Minden éremnek két oldala van... Jehova Tanúi szervezetének is. Mi ennek a vallási közösségnek a kevésbé ismert oldalával foglalkozunk, hogy lehetőleg minél több embernek segítsünk egy objektív nézőpont kialakításában. Ha Jehova Tanúja vagy, ne félj, hiszen rengeteg Tanú olvassa még rajtad kívül az oldalt! Például vének, kisegítőszolgák, bételesek és persze a legtöbben, akik átlagos Tanúk. A névtelenségnek köszönhetően itt szabadon kérdezhetsz, cáfolhatsz és hozzászólhatsz, de szépen kérünk, előtte olvasd el a témakörrel foglalkozó régebbi cikkeket és kommenteket! Soha ne feledd:

"Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.

Flying-brain 2.jpg

Jehova Tanúi történelme:

A Vezető Testület egykori tagjának könyve:

crisis-conscience-ray-franz_hun.png

Raymond Franz - Lelkiismereti válság

Utolsó kommentek

Ide küldd:

writing_01.png

columba [kukac] freemail [pont] hu

k [pont] johnny [pont] joker [kukac] gmail [pont] com

Ha szeretnéd megosztani - névtelenül is -, a kérdésed, történeted, tapasztalatod, véleményed, cikked, tanulmányod vagy javaslatod, akkor bátran írd meg a fenti címre, vagy írd meg közvetlenül az oldalon (regisztráció nélkül is!!!), itt:

>> GYORSBEKÜLDŐ <<

Mindenféle

Gyakran használt bibliaversek

2Mó 33:20 | Zs 146:4 | Pl 4:18 | Pl 8:22 | Pr 9:5 | Ézs 44:24 | Ez 18:4 | Dá 7:13, 14 | Mt 5:5 | Mt 6:7 | Mt 11:11 | Mt 24:14 | Mt 24:36 | Mt 24:45-47 | Mk 13:32 | Lk 23:43 | Jn 1:1 | Jn 1:18 | Jn 2:19-21 | Jn 4:34 | Jn 6:68, 69 | Jn 10:17, 18 | Jn 14:28 | Jn 17:3 | Jn 17:11 | Jn 20:17 ... | Csel 2:34 | Csel 8:30-31 | ... 1Kor 8:6 | ... Kol 1:16 | ...Héb 1:8 | ...

BLOG FÓRUM

CHAT a jelenlévőkkel

"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." - Voltaire

„Nekem pedig egészen mellékes, hogy ti vagy egy emberi ítélőszék megvizsgál-e engem. Sőt, magam sem vizsgálom magamat. Mert semmiről sem tudok, ami ellenem szólna. De ez még nem bizonyít igazságosnak, ugyanis Jehova az, aki vizsgál engem.” (1Korintusz 4:3, 4)

"Ha a szervezeten kívül vagy, meghalsz. Ha a szervezeten belül vagy akkor pedig nagyon kell igyekezned, hogy ne halj meg." - Resign

"A legfájóbb kín örömet színlelni." - Márai Sándor

"Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük őket." - Albert Einstein

"Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek." - Jókai Mór

"A tudatlanságod legmagasabb foka az, amikor elutasítasz valamit, amiről nem tudsz semmit." - Wayne Dyer

TIPP: A böngésződ típusától függően a Ctrl gombot nyomva tartva a + és - gombokkal nagyíthatod és kicsinyítheted az oldalt, a jobb olvashatóság érdekében.

TIPP: Kérdésekkel taníts, ne kijelentésekkel! Érvelésedben használd a Bibliát és a Tanúk kiadványait is! Vitáidban ne kövess el érvelési hibákat!

TIPP: Ha nem vagy inkognitóban, kérünk oszd meg a cikkeinket a közösségi oldalakon! (Facebook, Twitter, Google+, stb.)

 

Hogyan adományozzak nektek?

Megtekintések száma

Látogatók: 

free counters


Kedves olvasónk, Te mi vagy?

látogató számláló

Indafotó képek

Mikor és miért kezdődtek a kiközösítések?

2011.06.23. 18:54 | Johnny Joker | 14 komment

Az 1947 május 15.-i Őrtorony először helyezte törvényen kívül a poligámiát. Az Őrtorony azt írta, hogy egy misszionárius közölte ezt az előadásában 1947-ben. Az előadó hozzátette, hogy "a poligámiában élők nem örökölhetik Isten Királyságát."

Mi volt az eredmény? Nagyon elterjedt a megosztottság a szervezeten belül. Sokan azt állították, hogy egy kisebb polgárháború tört ki, és sok új érdeklődő hagyott fel a Jehova Tanúival folytatott társulásával.

Egy 1952-ben megjelent Őrtorony felállította a kiközösítési szabályokat, amely véget vetett a szervezeten belüli megosztottságnak. Alapvetően ez abból áll az óta is, hogy ha nem tartod be a Szervezet szabályait, akkor kizárnak. Elég hatásos szerintem. Ezek után már nem lehetett megkerülni a szabályokat, különösen Isten egyetlen Szervezetének a szabályait.

Habár 1952 sok kiközösítést hozott, nem ez volt az első eset, hogy a testvérek vagy testvérnők szedték a sátorfájukat. Olin Moyle volt az első ismert Jehova Tanúja akit kiközösítettek.

Amikor Jehova kiválasztotta Jehova Tanúit (vagy a Bibliakutatókat, korábbi nevükön), egyértelműen alvó állapotban találta őket! Ilyen Földi Szervezetet vagy közvetítőket választott volna magának?
 
34 évig várt volna Jehova, és hagyta volna, hogy a dolgok idáig fajuljanak?
 
Jézus 1919-ben ilyen megosztottá váló szervezetet nevezett volna ki "minden vagyona fölé"?
 
Ha ti mondjátok...
 
 
 
Kedves Jehova Tanúja!
 
Érted már, hogy mi volt az ürügye, és mi a valódi oka a kiközösítésnek?
 
 
 
Kapcsolódó cikkek:
 

 

Címkék: kiközösítés ébredjetek! watchtower történelem győződj meg személyesen

A bejegyzés trackback címe:

https://jehovatanui.blog.hu/api/trackback/id/tr793009439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

3 Péter 2011.06.23. 20:16:06

ha ti mondjátok?! vajon a biblia nem használja azt a szót, hogy kiközösít? pál nem tanácsol ilyet? és persze azt is, hogyha megérdemli, fogadjuk vissza? vigyázz, kezded elfelejteni a biblia eggyes részeit, és figyelmen kívűl hagyni fontos dolgokat.

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2011.06.23. 20:45:09

@3 Péter: Nagyon gyakran olvasom a Bibliát kedves Péter, felejteni két évtized után pedig nem könnyű!

Az 1 Korinthus 15 és a 2 János CSAK a következő területekre vonatkozik: paráznaság, kapzsiság, bálványimádás, becsmérlés, részegség, zsarolás... ezekkel maximálisan egyet értek.

De miért tűrték meg az ilyen tagokat formailag, egészen 1952-ig, amikor már az első századi keresztények sem tettek így? Jézus őket választotta volna ilyen gyalázatos, és megosztott állapotban?

Tudom, hogy a 3 János 9,10 verseiben található Di·ot´re·phes esetére gondolsz.

Kérlek azonban, hogy vizsgáld meg Jézus szavait is!!

A válaszomat kérdésedre következő postomban fejtem ki, (nem) csak neked! :)

bobibá 2011.06.28. 06:14:58

Ez legalább annyira "kemény" dolog, mint a katolikus egyháznál a papok cölibátusa. Ott is kifejlődött egy rejtőzködő magatartás, ahogy az úgynevezett világban is. A szigor többet ártott, hisz ha nincs házasság, nyílt kapcsolat, akkor ki tud róla? Nem is gondolná senki, mennyi tanú bonyolódik titkos viszonyokba, kettős életbe! Ha aztán fény derül rá lehet példát statuálni, inkviziciós eljárás alá vetni a bűnöst, aki szégyenében el is tűri a megalázást, és beletörődik helyzetébe. Nem sokkal emberségesebb az iszlám sária törvényeknél, épphogy csak nem kövezik meg.

3 Péter 2011.07.05. 16:35:35

34 évet várt volna Jehova? mennyi idejig bolyongott a pusztában a nép? nemde 40 évig? mindaz, aki elpuszult, az igazságos Isten szerint nem volt méltó arra, hogy célba érjen. ez jó bibliai alapnak erre a témára?

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2011.07.06. 13:29:03

@3 Péter:
'...mindaz, aki elpuszult, az igazságos Isten szerint nem volt méltó arra, hogy célba érjen...'

Az Ortorony Tarsulat nagyon szereti 'emlekeztetni' a kovetoit idorol-idore a sajat meltatlan allapotukra (marmint a tagokera).
Mennyire ellentetes ez Krisztus tanitasaval: 'Aki hisz a Fiuban annak orok elete van'.
Meltatlanna csak ugy valhat valaki, ha meltatlannak gondolja magat, amiben az Ortorony allandoan megerositi a tagjait.

Nem csoda, ha ennek megfelelo gyumolcsoket teremnek, vagy keptelenek levetkozni rossz szokasaikat vagy hosszu evekig egyhelyben toporognak, mert mindezt a sajat erejukbol probaljak megtenni. Pozitiv eredmenyeket varnak, mikozben negativ hiedelmek es gondolatok vannak a fejukben, ketsegek es hitetlenkedesek formajaban.
De ami a fejunkben van, az fog kivetulni az eletunkre is, ha akarjuk, ha nem.

Es akkor kit fogunk hibaztatni ezert?

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2011.07.06. 13:42:16

Sot, meg azt is hozza tennem, hogy minel meltatlanabbnak erzi magat valaki az az alazat jele a JT szohasznalatban, holott a valosagban inkabb az illeto alacsony onbecsulese.
Ha valakinek van onerzete, azt meg buszkesegnek es felfuvalkodasnak nevezik a OT-hez kondicionalt hivok. Ezert tekintenek az altaluk 'hitehagyottakra' is ugy, ahogy.

A valosagban viszont az a rengeteg 'alazatos tanu' (akik inkabb keves onbizalommal rendelkeznek) egyike sem kert meg tolem bocsanatot es nem jelentkeztek, hogy megteritsek az altaluk okozott anyagi es erzelmi karokat, jollehet azt hellyel-kozzel elismertek, hogy artottak. (na nem mintha erre szamitanek)

De lehet, hogy masokkal ez megtortent, ez csak az en tapasztalatom.

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2011.07.06. 13:45:13

@karalabe4: Pontosan! "Szeresd felebarátodat, mint önnmagadat!" - szól a parancsolat; ellenben a WTS paranccsal: "mutassunk ki szeretetet" - nem ugyan az!!! Jehova Tanúi nem szeretik, és nem is szerethetik önnmagukat; ezért a sok képmutatás, és ezért kell "kimutatniuk a szeretetet" és nem tudnak szívből szeretni. Sohasem lehetsz elég jó, mindig benned van a hiba, bármi kételyed is merülne fel. A "szeretet közössége" tele van depressziós, pszichológiai problémákkal küzdő emberekkel, akik sohasem lehetnek teljesen elégedettek önnmagukkal, nem szerethetik magukat. Hogyan tehetnének így eleget Jézus parancsának?

Ezt egyik barátom nagyon jól fogalmazta meg:

"Ha a szervezeten kívül vagy, biztos, hogy meghalsz. Ha a szervezeten belül vagy, akkor pedig nagyon jónak kell lenned ahhoz, hogy talán ne halj meg!"

metanoia 2011.07.06. 18:41:29

@karalabe4:
Ezt írod:
"Sot, meg azt is hozza tennem, hogy minel meltatlanabbnak erzi magat valaki az az alazat jele a JT szohasznalatban, holott a valosagban inkabb az illeto alacsony onbecsulese."

Itt is a kettős mérce, mert a szervezetben az egyének, ha mernek gondolkodni, ha van önálló véleményük abban a pillanatban felfuvalkdottak, gőgősek, ha elmerik hinni a Szentírás azon szavait, h az Igazság szabadokká teszi őket,
- azaz Krisztus szabadokká teszi őket, mert h. Ő az Igazság - akkor lázadóknak, hitehagyottaknak nevezik őket.
Miközben a Szervezet olyan önbizalommal rendelkezik, h kisajátítják az Örökkévalót, a Bibliát, a Szent Szellemet, azt állítják tejes határozottsággal, h csak ők ismerik a Bibliát, csak ők a választott nép, csak ők üdvözülnek.
Egy hatalmas szervezet, halamas egóval, elnyomott, gondolkodás nélkül engedelmeskedő, nulla önbizalommal rendellkező tagokkal.

A szeretet kimutatásáról az jut eszembe amit Luther mondott azokról, akik csak látszatkeresztények, h olyan mint amikor a fenyőfára ráaggatják a díszeket és nem a fa termi meg a tobozát.
A szellem gyümölcseit nem termik meg, nem a Szent Szellemtől kapják, hanem úgy csinálnak mintha megteremték volna. lásd. "szeretet kimutatása"
Ettől persze, h depressziósak lesznek.
A szellem gyümölcse többek között a szeretet, öröm és a béke, ezt lehetetlen kimutatni, ha nem felülről adatik.

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2011.07.09. 12:58:00

@metanoia:
Igen, en is ugy latom, hogy maga a Szervezet es elobb-utobb az ahhoz kondicionalt egyenek is hatalmas ego-val rendelkeznek, ami termeszetesen nem valosagos eredmenyeken alapszik, hanem kulonfele elmebeli onamitasi technikakon.
Erdekes modon az Ortornyok sokszor az 'elmebeli megujulas' szuksegessegere buzditjak a tagokat, mig a sziv csalardsagarol beszelnek. Ez azt eredmenyezi, hogy az egyszeru ember hajlamossa valik elnyomni a mely erzeseit, melyek valojaban sokkal inkabb kapcsolatban vannak egy Teremtovel, mint a vilag (vagy az OT tanitasok altal) edzett elme es amelyek figyelmeztetnek oket valami veszelyre. Pl a depresszio erzese is ilyen lehet, valoban mutathatja, hogy valaki nem jo uton jar.
Elnyomva ketelyeiket, tovabb haladnak egy olyan uton, mely csak meg jobban eltavolitja oket nem csak Istentol, hanem sajat maguktol is. Az egesz folyamat az ongyuloletbol, a sajat bunosseguk tudatabol fakad, ami alapjat kepezi pszichologiai betegsegek kialakulasanak vagy egy mar meglevo helyzet sulyosbodasahoz vezet.
A minden emberben meglevo alapveto ertekek igy elsorvadnak es keptelenek belulrol fakado jo cselekedetekre sot meg a Szent Szellem mukodeset is egyfajta negativ erokent elhetik meg, ami ellenuk harcol (mert az meggyozodesem, hogy az Isten Ereje mindenkinek 'segit' valahogy eszhez terni).
Ezt a belso harcot aztan 'kivetitik' a 'vilagi' rokonokra, baratokra, hatosagokra vagy a 'hitehagyottakra'.
Mivel a Szellem Gyumolcseit keptelenek megteremni, ezert elolvassak az Ortoronybol, hogy milyennek kellene lenniuk JT-nak es azt probaljak maguknak bemagyarazni, hogy az ugy van. A valosagtol teljesen elszakadnak, alomvilagban elnek es az ordogi kor bezarul.....

Ezzel a gondolatmenettel egyaltalan nem minositeni akarom JT-t (mert en magam is ateltem ezt es tudom milyen kilatastalan) es nem is ok a felelosek elsosorban azert, mert ebbe a csapdaba estek. Minden ember vagyik azokra a dolgokra, amit az Ortoronyban igernek, de vannak akiknel ez abszolut letkerdes, es gondolok itt azokra, akik kulonosen nehez gyermekkort eltek at.
Sajnos, az OT modszerrel csak tovabb rontjak a helyzetuket, pedig rengeteg modszer van, amivel inkabb javitani lehetne ezen (sot kell is).

bigpast 2011.07.30. 11:16:47

Az egész kiközösítési históriához csak annyit, hogy /és ez a mai "villanypásztorokról", nem a régi hithűekről szól:
1. teljesen szubjektív a bírói tagok véleménye
2. nem adnak a Társulat elé konkrét esetet, csak egy bibliaverset küldenek be /jobb esetben odaillőt/, hogy mi miatt történt az egész
3. a Bétel egy Iroda, ami védi a mundér becsületét, és minden felelősséget áthárít a vénekre
4. a vének "ha tévedtünk, hát miénk a felelősség" elven működnek
5. nem pártatlanok
6. nincs egyéni megvédhető véleményük
7. nem látnak a szívekbe, ebből következően nem is tudhatják, hogy valaki megbánta-e őszintén amit tett /ha tett/
8. a pozíciójuk védelme érdekében bármikor képesek koncepciós-pereket létrehozni
9. nyomozószervek
10. a gyülekezetben élik ki, amit a világi munkájuk a szervezet korlátozásai miatt nem ad meg nekik

bigpast 2011.07.30. 11:18:49

Ja, na többek közt ezek miatt mondtam le a vénségről, és hagytam, hogy kiközösítsenek...

bigpast 2011.07.30. 11:23:18

...kiközösítettek: vád nélkül, vádló nélkül, tanúk nélkül, eldátumozott jegyzőkönyvvel, oda nem illő bibliavers alapján, befolyásolt bírói bizottsággal, az ügyet nem ismerő /"nem is akarjuk tudni a részleteket"/ fellebbvitelivel, körülményeink figyelmen kívül hagyásával, Bételes beszélni sem tudó "főisten" akaratára...

bigpast 2011.07.30. 11:25:34

...és ez nem a panasz, hanem az öröm hangja, mert így már csak Jehova, vagy a Fia ítélhet meg, és nem "alulképzett egoista alkalmazottak"!!!!!!!!!