EXJT BLOG

Mindenkinek Jehova Tanúiról

HTML doboz

Leírás

Minden éremnek két oldala van... Jehova Tanúi szervezetének is. Mi ennek a vallási közösségnek a kevésbé ismert oldalával foglalkozunk, hogy lehetőleg minél több embernek segítsünk egy objektív nézőpont kialakításában. Ha Jehova Tanúja vagy, ne félj, hiszen rengeteg Tanú olvassa még rajtad kívül az oldalt! Például vének, kisegítőszolgák, bételesek és persze a legtöbben, akik átlagos Tanúk. A névtelenségnek köszönhetően itt szabadon kérdezhetsz, cáfolhatsz és hozzászólhatsz, de szépen kérünk, előtte olvasd el a témakörrel foglalkozó régebbi cikkeket és kommenteket! Soha ne feledd:

"Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.

Flying-brain 2.jpg

Jehova Tanúi történelme:

A Vezető Testület egykori tagjának könyve:

crisis-conscience-ray-franz_hun.png

Raymond Franz - Lelkiismereti válság

Utolsó kommentek

Ide küldd:

writing_01.png

columba [kukac] freemail [pont] hu

k [pont] johnny [pont] joker [kukac] gmail [pont] com

Ha szeretnéd megosztani - névtelenül is -, a kérdésed, történeted, tapasztalatod, véleményed, cikked, tanulmányod vagy javaslatod, akkor bátran írd meg a fenti címre, vagy írd meg közvetlenül az oldalon (regisztráció nélkül is!!!), itt:

>> GYORSBEKÜLDŐ <<

Mindenféle

Gyakran használt bibliaversek

2Mó 33:20 | Zs 146:4 | Pl 4:18 | Pl 8:22 | Pr 9:5 | Ézs 44:24 | Ez 18:4 | Dá 7:13, 14 | Mt 5:5 | Mt 6:7 | Mt 11:11 | Mt 24:14 | Mt 24:36 | Mt 24:45-47 | Mk 13:32 | Lk 23:43 | Jn 1:1 | Jn 1:18 | Jn 2:19-21 | Jn 4:34 | Jn 6:68, 69 | Jn 10:17, 18 | Jn 14:28 | Jn 17:3 | Jn 17:11 | Jn 20:17 ... | Csel 2:34 | Csel 8:30-31 | ... 1Kor 8:6 | ... Kol 1:16 | ...Héb 1:8 | ...

BLOG FÓRUM

CHAT a jelenlévőkkel

"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." - Voltaire

„Nekem pedig egészen mellékes, hogy ti vagy egy emberi ítélőszék megvizsgál-e engem. Sőt, magam sem vizsgálom magamat. Mert semmiről sem tudok, ami ellenem szólna. De ez még nem bizonyít igazságosnak, ugyanis Jehova az, aki vizsgál engem.” (1Korintusz 4:3, 4)

"Ha a szervezeten kívül vagy, meghalsz. Ha a szervezeten belül vagy akkor pedig nagyon kell igyekezned, hogy ne halj meg." - Resign

"A legfájóbb kín örömet színlelni." - Márai Sándor

"Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük őket." - Albert Einstein

"Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek." - Jókai Mór

"A tudatlanságod legmagasabb foka az, amikor elutasítasz valamit, amiről nem tudsz semmit." - Wayne Dyer

TIPP: A böngésződ típusától függően a Ctrl gombot nyomva tartva a + és - gombokkal nagyíthatod és kicsinyítheted az oldalt, a jobb olvashatóság érdekében.

TIPP: Kérdésekkel taníts, ne kijelentésekkel! Érvelésedben használd a Bibliát és a Tanúk kiadványait is! Vitáidban ne kövess el érvelési hibákat!

TIPP: Ha nem vagy inkognitóban, kérünk oszd meg a cikkeinket a közösségi oldalakon! (Facebook, Twitter, Google+, stb.)

 

Hogyan adományozzak nektek?

Megtekintések száma

Látogatók: 

free counters


Kedves olvasónk, Te mi vagy?

látogató számláló

Indafotó képek

"S ne is köszönjetek neki soha"

2011.02.05. 15:13 | Johnny Joker | 4 komment

handshake.jpg

"S ne is köszönjetek neki soha" (2Jn 10 UVF)

"És ha csak a testvéreiteket üdvözlitek, mi rendkívülit tesztek?
Nemde ugyanezt teszik a nemzetekből valók is?"
(Mt 5:47 UVF)A Watch Tower Bible and Tract Society ("Őrtorony Társulat"), - Jehova Tanúi felettes szerve - az 1 Korinthus 5:11-13 és a 2 János 7-11 bibliaversekre hivatkozva egy emberalkotta Szervezetből való kizárást kilátásba helyezve tiltja az egyház tagjainak az egyházat elhagyókkal való kapcsolattartást, még az egyszerű köszönést is.
De ezzel - mint látni fogjuk - a volt tagokat a bibliában található legsúlyosabb bűnök elkövetőivel helyezi egy kategóriába, többnyire minden bibliai alap nélkül.

Az 1 Korinthus 5:11-13-ban leírt bűnök (parázna, kapzsi, bálványimádó, szidalmazó, részeges, zsaroló) elkövetőire vonatkozik az, hogy "ne keveredjetek többé egy társaságba [....] még csak együtt se egyetek [vele]". János itt olyanokról beszél "akit testvérnek neveznek". Nem azt írja "neveztek". Mit jelent ez? Nemde azt, hogy az illető továbbra is testvér?

Alkalmazható ez a tilalom valamiképpen "a másképp gondolkodókra" is? János egyértelműen felsorolja, hogy kikre vonatkozik. Ráadásul az ihletett feljegyzések szólnak arról, hogyan kezelték a másképp gondolkodókat. Mert még az apostolok között is elfordult nem is kicsi véleménykülönbség! (ApCsel 15)
Pál apostolnak Korinthusban is meggyűlt a baja a gyülekezeti pártokkal, mégsem egymás eltaszítására, hanem egyetértésre buzdított. Nem állt rá egyik véleményre sem, arra sem, amelyik látszólag neki kedvezett volna, hanem mindenkit a Krisztusban lévő egységre emlékeztetett. (1Kor 1) Pedig milyen egyszerű lett volna azt mondani, hogy ne is köszönjetek annak, aki nem a ti pártotokon van!
Az 1Kor 5:11-ben ("ne keveredjetek egy társaságba") és a 2Thesz 3:14, 15-ben ("szakítsátok meg vele a társas érintkezést") ugyanaz a görög szó (szünanamignüszthai) szerepel. A 2 Thess 3:15 alapján egyértelmű (és a Társulat is elismeri), hogy nem kell a személyt "ellenségnek" tekinteni, hanem "inteni kell mint testvért".
Mire buzdít a Szentírás a más véleményem levőkkel kapcsolatban? "És ha valamit másképpen gondoltok, azt is kijelenti majd Isten nektek" (Fil. 3:15 Károli)

Maradnak a 2 János 7-11-ben az antikrisztusról leírtak. János apostol, aki kizárólagosan használja a kifejezést, az ilyen személyeket ezekkel a szavakkal írja le:
"Ki a hazug, ha nem az, aki tagadja, hogy Jézus a Krisztus? Ez az antikrisztus ; az, aki tagadja az Atyát és a Fiút" (1 Jn 2:22)
"de amely ihletett kijelentés nem vallja Jézust, az egy sem az Istentől származik. Továbbá ez az antikrisztus ihletett kijelentése, ...." (1 Jn 4:3)
"Mert sok ámító ment ki a világba, olyanok, akik nem vallják Jézus Krisztus hústestben való eljövetelét. Ez az ámító és az antikrisztus. (2 Jn 7)

Ha nem TUDOD az adott személyről, hogy parázna, kapzsi, bálványimádó, szidalmazó, részeges, zsaroló vagy antikrisztus, és mégis úgy bánsz vele, akkor cselekedeteddel őt ilyennek ítéled. És ez nagyon komoly dolog.
Tudod, én inkább elviselném, ha "hitvány bolond"-nak neveznének, mint ha "antikrisztus"-nak. Ennél borzasztóbb és undorítóbb minősítés egy keresztény számára nem létezik.
Ámde Jézus ezt mondta: "aki minősíthetetlen szóval illeti testvérét, számot kell, hogy adjon a Legfelsőbb Törvényszéknek; míg aki azt mondja: >>Te hitvány bolond!<<, méltó a tüzes gyehennára." (Máté 5:22 UVF).
Mi keresztények nem törvény alatt vagyunk, hanem kegyelem alatt. De azért számunkra is van mondanivalója Jézus szavainak. A kegyelem csak az ítéletet veszi el, a viselkedés helytelenségét nem.

Miközben elgondolkodsz a fentieken, tartsd elmédben Pál apostol ihletett tanácsát: "Isten találtasson igaznak, még ha minden ember hazugnak találtatik is". Ő azok közé tartozott, akik nem féltek kiállni az Isten szerinti igazság mellett, akik nem csak önteltségből mondták: "az Isten szavát nem hamisítjuk meg, hanem az igazság nyilvánvalóvá tétele által ajánljuk magunkat minden emberi lelkiismeretnek az Isten színe előtt" - Róma 3:4; 2 Korintus 4:2

 

forrás: http://www.tar.hu/xjt/nekosz.html
 

Címkék: titkok kiközösítés ébredjetek!

A bejegyzés trackback címe:

https://jehovatanui.blog.hu/api/trackback/id/tr822640232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toronyőr (törölt) · http://toronyor.blog.hu/ 2011.02.05. 18:09:59

Nagyon pontos leírása annak, hogyan kellene il. hogy nem kellene kezelni a másképp vélekedőket.Ha a Társulat ilyen eljárást foganatosít, vajon nem helyezi magát Jahve fölé? Ugyanis ez a tanítás nem írás szerinti. A helyes bánásmód a Jakab 5:19-ben is le van írva:"Testvéreim, ha valaki közöttetek eltévelyedik az igazságtól, és megtéríti valaki, tudja meg, hogy aki megtérített egy bűnöst a tévelygés útjáról, megmenti annak a lelkét a haláltól, és sok bűnt elfedez."Tehát még az eltévelyedettel is így kell bánni, nemhogy azzal, aki csak másképp gondolkodik.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2011.02.05. 19:05:28

@Johnny Joker: Köszi,JJ hogy ezt a klasszikus tanulmánytis Feltetted! Egy újabb "tégla" esett ki a Jehova Tanúit az információktól elzáró "Berlini fal"-ából! @Toronyőr: Igen, az ex-tagokkal szembeni "köszönés-tilalom" nem Bibliahű tanítás! Egyértelmű,hogy kiragadott Bibliaverssel próbálják "igazolni",hogy mennyire vigyázni kell ám azokkal,akik "elhagyták a szellemi bárkát!" Ez a brooklyni gyakorlat is,-ha a teljes bibliai szövegösszefüggést figyelembe vesszük, hiteltelennek bizonyul.

bobibá 2011.02.06. 09:06:34

Nem a köszönés a lényeg.Azt akarják, hogy aktív tagjaiknak semmilyen külső kapcsolatuk ne legyen.El kell különülni a világtól. Ennek fenntartását, fenntarthatóságát leginkább azok veszélyeztetik, akik sikeresen be tudtak illeszkedni, harmóniában élnek az őket körülvevő világgal, és hídként szolgálhatnak az elszigetelődötteknek. Mivel őket nem lehet befolyásolni, marad a tagság manipulálása. Lásd: Lothar Gassmann: Jehova Tanúi című munkáját.

bobibá 2011.02.07. 20:15:17

Tipikus őrtornyos szokás.Az aprólékos törvényeskedő (bele)magyarázás mellett elsikkad a lényeg.Az akkori keleti ember számára ha valakit köszöntött, étkezni vendégül látott, azzal automatikusan kifejezte elfogadását. Ez a magasabb protokollban is nyomot hagyott, Példa rá a perzsa uralkodó amikor felesége Eszter hívás nélkül elé lépett, életet vagy halált jelentett a király állásfoglalása. De akár az alföldi pásztoraink szokásvilágát tanulmányozva is felfedezhetjük ennek a felismerhető jellegzetességeit. Szaladdin szultán, amikor az angol uralkodó ebédre akarta meghívatni magát a tárgyalások során - visszautasította, - atyái hagyományára hivatkozva. Ebből egy merev, minden társadalmi norma felrúgásával szabályt alkotni, és azt másokra ráerőltetni... Egyébként az mindenkinek szíve joga azzal szóbaállni akivel akar, nem köszönni, vagy köszönést nem fogadni egyszerűen bunkóság. Sajnos ezt már én sokaknak jeleztem, pusztán illemkérdés az ilyentén etikett szabályok tiszteletben tartása, pl. a kéznyújtás - nőknek, idősebbnek nem nyújtunk előre kezet - ez a gyülekezetekben mindig gonot jelent, a kivülálló egyértelműen negatívan fogja megítélni minden mázas műmosoly ellenére.