EXJT BLOG

Mindenkinek Jehova Tanúiról

HTML doboz

Leírás

Minden éremnek két oldala van... Jehova Tanúi szervezetének is. Mi ennek a vallási közösségnek a kevésbé ismert oldalával foglalkozunk, hogy lehetőleg minél több embernek segítsünk egy objektív nézőpont kialakításában. Ha Jehova Tanúja vagy, ne félj, hiszen rengeteg Tanú olvassa még rajtad kívül az oldalt! Például vének, kisegítőszolgák, bételesek és persze a legtöbben, akik átlagos Tanúk. A névtelenségnek köszönhetően itt szabadon kérdezhetsz, cáfolhatsz és hozzászólhatsz, de szépen kérünk, előtte olvasd el a témakörrel foglalkozó régebbi cikkeket és kommenteket! Soha ne feledd:

"Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.

Flying-brain 2.jpg

Jehova Tanúi történelme:

A Vezető Testület egykori tagjának könyve:

crisis-conscience-ray-franz_hun.png

Raymond Franz - Lelkiismereti válság

Gyakran használt bibliaversek

2Mó 33:20 | Zs 146:4 | Pl 4:18 | Pl 8:22 | Pr 9:5 | Ézs 44:24 | Ez 18:4 | Dá 7:13, 14 | Mt 5:5 | Mt 6:7 | Mt 11:11 | Mt 24:14 | Mt 24:36 | Mt 24:45-47 | Mk 13:32 | Lk 23:43 | Jn 1:1 | Jn 1:18 | Jn 2:19-21 | Jn 4:34 | Jn 6:68, 69 | Jn 10:17, 18 | Jn 14:28 | Jn 17:3 | Jn 17:11 | Jn 20:17 ... | Csel 2:34 | Csel 8:30-31 | ... 1Kor 8:6 | ... Kol 1:16 | ...Héb 1:8 | ...

Utolsó kommentek

Ide küldd:

writing_01.png

columba [kukac] freemail [pont] hu

k [pont] johnny [pont] joker [kukac] gmail [pont] com

Ha szeretnéd megosztani - névtelenül is -, a kérdésed, történeted, tapasztalatod, véleményed, cikked, tanulmányod vagy javaslatod, akkor bátran írd meg a fenti címre, vagy írd meg közvetlenül az oldalon (regisztráció nélkül is!!!), itt:

>> GYORSBEKÜLDŐ <<

Mindenféle

BLOG FÓRUM

CHAT a jelenlévőkkel

"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." - Voltaire

„Nekem pedig egészen mellékes, hogy ti vagy egy emberi ítélőszék megvizsgál-e engem. Sőt, magam sem vizsgálom magamat. Mert semmiről sem tudok, ami ellenem szólna. De ez még nem bizonyít igazságosnak, ugyanis Jehova az, aki vizsgál engem.” (1Korintusz 4:3, 4)

"Ha a szervezeten kívül vagy, meghalsz. Ha a szervezeten belül vagy akkor pedig nagyon kell igyekezned, hogy ne halj meg." - Resign

"A legfájóbb kín örömet színlelni." - Márai Sándor

"Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük őket." - Albert Einstein

"Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek." - Jókai Mór

"A tudatlanságod legmagasabb foka az, amikor elutasítasz valamit, amiről nem tudsz semmit." - Wayne Dyer

TIPP: A böngésződ típusától függően a Ctrl gombot nyomva tartva a + és - gombokkal nagyíthatod és kicsinyítheted az oldalt, a jobb olvashatóság érdekében.

TIPP: Kérdésekkel taníts, ne kijelentésekkel! Érvelésedben használd a Bibliát és a Tanúk kiadványait is! Vitáidban ne kövess el érvelési hibákat!

TIPP: Ha nem vagy inkognitóban, kérünk oszd meg a cikkeinket a közösségi oldalakon! (Facebook, Twitter, Google+, stb.)

Hogyan adományozzak nektek?

Megtekintések száma

Látogatók: 

free counters


Kedves olvasónk, Te mi vagy?

látogató számláló

Indafotó képek

Találós kérdés: Hány óra van???

2010.12.03. 23:17 | Johnny Joker | 14 komment

Jehova Tanúitól kérdezem, az Isten irányította szervezet által kiképzett tudásuk alapján:

Mi a közös a következő dátumokban, a vallásuk tanításait figyelembe véve?

1881, 1874, 1914, 1918, 1920, 1925, 1975

A helyes megfejtést (forrásokkal megjelölve) beküldők között kisorsolunk kettő darab C. T. Russell: "Thy Kingdom Come" azaz „Jöjjön el a te királyságod” kötetet magyarra fordítva, nagyérdemű alapítóatyánktól és testvérünktől (melyben elsőkézből értesülhettek a világvége próféciákról amelyeket a gízai piramisok méreteiből származtatott testvérünk), illetve egy darab Raymond Franz: "Crisis of conscience" azaz "Lelkiismereti válság" kötetet az egykori vezető testület tagjától, szintén magyarul.

("jaaaaj, Russell testvér tanításai már nem helytállóak" hmm, mégis napjainkban is példaként állítják nektek: Charles Taze Russell és az Őrtorony Biblia és Traktátus Társulat)

Egyre világosabban a teljes délig!!!
JEHOVA TANÚI HÁNY ÓRA VAN? (szerintem reggel 4 körül, bár ennek ellent mond a következőleg megdőlő nemzedék értelmezésük, lehet hogy még korábban?)

Példabeszédek 4:18 Az igazságosak ösvénye azonban olyan, mint a hajnal világossága, mely egyre világosabb lesz a teljes délig. 19 A gonoszok útja pedig olyan, mint a sötétség; nem tudják, miben botlanak meg szüntelen.

Számunkra egyre világosabb, hogy a szervezetet nem Isten irányítja, csak a tevékenységetek gyümölcseit kell megvizsgálni, objektíven: a gyülekezetek tele vannak lelki és érzelmi roncsokkal és depressziósokkal akiknek kötelességük azt mondani, hogy boldogok, illetve tévtanításokkal, sőt az "egység is nagy": bulgáriai vérkérdés.

"nem tudják, miben botlanak meg szüntelen." Szerintem ez illik a legtöbb tanúra, akik rengeteg áldozatot hoznak, és rengeteget tanúskodnak, és nem értenek dolgokat mégis mindig úgy érzik, hogy nem tesznek eleget és fejlődniük kell, még többet tenniük, tanulniuk. Melyik tanú elégedett magával és tartja úgy, hogy nem BOTLIK meg szűntelen?
 

Egy testvér felmérése segít nekünk válaszolni:


Egy felmérés Jehova Tanúival kapcsolatban

A felmérést egy olyan személy végezte aki nagyon jó kapcsolatot ápolt a gyülekezet legtöbb tagjával annyira, hogy legalább ezt a 13 kérdést feltehesse vagy azokra beszélgetések közben választ kaphasson. A felmérés végzője kisegítőszolga és könyvtanulmányozásvezető volt valamint egyben általános úttörő is, így a feladat nem ütközött olyan nagy nehézségbe, mint egy átlagos gyülekezeti tag számára. A felmérés eredményeiről joggal hihetjük, hogy körülbelül általánosan jellemzi Jehova Tanúit.

A felmérés egy budapesti gyülekezetben 1999. novembere és 2000. februárja között történt.
A gyülekezetnek 167 tagja volt (gyülekezetbe járó megkereszteltek + kereszteletlen hírnökök + rendszeres hírnökök), ebből 152 személlyel sikerült beszélgetni.

A 152 személy között 111 a nő, 41 a férfi. Életkoruk alapján:
18 év alatti: 6 fő (4 %)
18-20: 3 fő (2 %)
21-30: 31 fő (20 %)
41-50: 27 fő (18 %)
51-60: 20 fő (13 %)
61-70: 17 fő (11 %)
71 és felette: 48 fő (32 %)

A kérdések, válaszok és a kommentárok

1. Milyen az általános közérzeted?
Nagyon jó: 3
Jó: 22
Közepes: 48
Lehangolt: 43
Nagyon rossz: 36
Csupán 3 személy merte azt mondani, hogy nagyon jó a közérzete, és a gyülekezet nagy részének se nem nagyon jó, se nem jó! A gyülekezet legnagyobb része lehangolt és nagyon rosszul érzi magát, több, mint a fele.

2. Mielőtt hírnök lettél, volt öngyilkossági kísérleted?
Igen: 27
Nem: 125

3. Hírnökké válásod óta volt öngyilkossági kísérleted?
Igen: 37
Nem: 115

4. Szoktál mostanában gondolni az öngyilkosságra?
Igen: 47
Nem: 105
Ez a kérdéssorozat arra mutat rá, hogy a gyülekezet egy jelentős része gondol az öngyilkosságra, noha világként vagy gyermekként nem foglalkozott a gondolattal. Ebben a gyülekezetben pár hónappal később elő is fordult egy öngyilkosság. Az erről szóló írást egy másik oldalon közöljük a szektapszichológia rovatban.

5. Hogy érzed, bejutsz az új világba?
Biztosan igen: 16
50% esélyem van rá: 31
Bizonytalan vagyok benne: 57
Biztos, hogy nem: 22
Nem foglalkoztat ez a kérdés: 26
A gyülekezet nagyobb része bizonytalan a reménysége valóra válásában és ha hozzászámolom azokat akik biztosak abban, hogy nem jutnak be, akkor az a fele. Vagyis a gyülekezet minden 2. tagja hisz az általa hírdetett reménységben, de nem biztos abban, hogy az számára is megélhető. 17% érzi úgy, hogy ezzel a kérdéssel nem érdemes foglalkoznia, és csak minden 10. Tanú tudja biztosan hinni, hogy túlélő lesz.

6. Mindent elhiszel igaznak amit a szervezet tanít?
Igen: 53
Nem mindent, de többségében igen: 53
Sokat nem: 46
Ha nagyolom az arányokat, akkor a gyülekezet 2/3 része nincs feltétlen bizalommal a Társulat iránt! Csupán minden 3. személy érzi úgy, hogy minden igaz amit a Társulat tanít. 1/3 rész erősen kételkedik a tanítások igaz voltában.

7. Okozott neked kárt a gyülekezet vagy a szervezet:
Igen: 91
Nem: 61
Mintegy 60%-a a gyülekezetnek saját vallását saját maga megkárosítójának vallja!

8. Őszinte vagy a gyülekezeted többi tagjával?
Igen: 24
Többségében: 42
Ritkán: 51
Soha: 35
Nagyon nagy azok aránya (56%) akik nem mernek őszinték lenni egy gyülekzetbe járó hittestvéreikkel. Csak 16% azok aránya akiknek a bizalma teljes a gyülekezet többi tagja felé.

9. Követtél el olyan bűnt amit a véneknek be kellett volna ismerj, de te nem vallottad meg?
Igen: 56
Nem: 96

10. Ha bűnt követnél el, felkeresnéd a véneket emiatt?
Igen: 44
Nem: 108
A gyülekezet 71%-a nem bízik meg a vénekben. Vagyis 108 fő azon személyek száma akik potenciális veszélyt jelenthetnek a gyülekezet tisztaságára.

11. Szeretsz házanként prédikálni?
Igen: 9
Nem: 143
Jehova Tanúi fő azonosítója a házankénti munka. Gyülekezetünknek összesen 6%-a szereti ezt végezni. 94% nem szereti ezt a fajta szolgálatot.

12. Okoz neked problémát a házankénti munka?
Minden alkalommal: 20
Sokszor: 19
Nem: 6
Nem járok házanként prédikálni: 107
A gyülekezet 70%-a nem is végzi ezt a szolgálatot! Akik végzik, azoknak csak 87%-a szorong a szolgálat végzése közben, ami nyílvánvalóan a szolgálatunknak nem szerez dicsőséget, sem a Társulatnak és sem az általuk viselt Jehova névnek.

13. Volt bírói ügyed amióta Jehova Tanúja vagy?
Igen: 26
Nem: 126
56 személy vallotta azt, hogy követett el vénekre tartozó bűnt, de csak 26 személynek lett bírói ügye. Ez azt jelenti, hogy minden 5. személy a gyülekezetünkben bűnös valamilyen titkolt bűnben.

A válaszolókból:
csak vén: 4 fő
vén és általános úttörő: 1 fő
csak kisegítőszolga: 7 fő
kisegítőszolga és általános úttörő: 2 fő
csak általános úttörő: 3 fő

A 6 általános úttörő válasza

1. Milyen az általános közérzeted?
Nagyon jó: 1
Közepes: 3
Nagyon rossz: 2

2. Mielőtt hírnök lettél, volt öngyilkossági kísérleted?
Igen: 3
Nem: 3

3. Hírnökké válásod óta volt öngyilkossági kísérleted?
Igen: 2
Nem: 4

4. Szoktál mostanában gondolni az öngyilkosságra?
Igen: 4
Nem: 2

5. Hogy érzed, bejutsz az új világba?
Biztosan igen: 1
Bizonytalan vagyok benne: 4
Biztos, hogy nem: 1

6. Mindent elhiszel igaznak amit a szervezet tanít?
Igen: 1
Nem mindent, de többségében igen: 4
Sokat nem: 1

7. Okozott neked kárt a gyülekezet vagy a szervezet:
Igen: 2
Nem: 4

8. Őszinte vagy a gyülekezeted többi tagjával?
Igen: 1
Ritkán: 2
Soha: 3

9. Követtél el olyan bűnt amit a véneknek be kellett volna ismerj, de te nem vallottad meg?
Igen: 4
Nem: 2

10. Ha bűnt követnél el, felkeresnéd a véneket emiatt?
Igen: 1
Nem: 5

11. Szeretsz házanként prédikálni?
Igen: 3
Nem: 3

12. Okoz neked problémát a házankénti munka?
Minden alkalommal: 2
Sokszor: 1
Nem: 1
Nem járok házanként prédikálni: 2

13. Volt bírói ügyed amióta Jehova Tanúja vagy?
Igen: 3
Nem: 3

Az 5 vén válasza

1. Milyen az általános közérzeted?
Jó: 1
Közepes: 3
Nagyon rossz: 1

2. Mielőtt hírnök lettél, volt öngyilkossági kísérleted?
Igen: 1
Nem: 4

3. Hírnökké válásod óta volt öngyilkossági kísérleted?
Igen: 2
Nem: 3

4. Szoktál mostanában gondolni az öngyilkosságra?
Igen: 1
Nem: 4

5. Hogy érzed, bejutsz az új világba?
Biztosan igen: 1
Bizonytalan vagyok benne: 4

6. Mindent elhiszel igaznak amit a szervezet tanít?
Igen: 1
Nem mindent, de többségében igen: 4
Sokat nem: 1

7. Okozott neked kárt a gyülekezet vagy a szervezet:
Igen: 5

8. Őszinte vagy a gyülekezeted többi tagjával?
Igen: 1
Ritkán: 3
Soha: 3

9. Követtél el olyan bűnt amit a véneknek be kellett volna ismerj, de te nem vallottad meg?
Igen: 3
Nem: 2

10. Ha bűnt követnél el, felkeresnéd a véneket emiatt?
Igen: 2
Nem: 3

11. Szeretsz házanként prédikálni?
Igen: 1
Nem: 4

12. Okoz neked problémát a házankénti munka?
Minden alkalommal: 1
Sokszor: 1
Nem járok házanként prédikálni: 3

13. Volt bírói ügyed amióta Jehova Tanúja vagy?
Igen: 4
Nem: 1
 

forrás: http://bikbak.uw.hu/

Címkék: titkok statisztikák tanulmányok jehova tanúiról

A bejegyzés trackback címe:

https://jehovatanui.blog.hu/api/trackback/id/tr992491888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2010.12.04. 14:05:28

Visszajött a NET... az első utam Ide vezetett. Félelmetesen erős a felmérés...tartok attól,hogy a valóság még ilyesztőbb. Meggyőződésem,hogy "Jehova Tanúi" egy destruktív vallási irányzat.

FinalOmen 2010.12.04. 14:14:00

Én sokáig voltam a gyülekezetben, 3 évig még kereszteletlen hírnök is voltam, mégis nagyon meglepődtem a legtöbb kérdésen. A kiadványokban leírt gyülekezeti kép ezek alapján messze nem igaz. Ott azt írják, hogy a tanúk között őszinteség van, feltétlen bizalom, segítsétek egymást, szeretet van köztetek, bármi probléma van, a vének segítenek, és ehhez hasonlók. Az itt adott válaszok alapján azonban korántsem csak 1-2 "szépséghiba" van. A legnagyobb része a gyülekezetnek nem is jár házanként prédikálni, még a vének sem. A vének nagy részének van eltitkolt kiközösítési alapul szolgáló bűne, ugyanúgy, mint a legtöbb hírnöknek. Erre egy Jehova tanúja azt mondja, hogy nem emberekre kell tekintenünk, hanem a saját életünket kell mentenünk. De azt is mondják, hogy a gyülekezet tagjaihoz fordulhatunk segítségért, és a vénekhez. Pont a gyülekezetnek kéne, hogy öntse belénk a lelket, hogy lehetne akkor "nem emberekre tekinteni"? Van egy nagyon szépen kigondolt gyülekezet-modell, ami szemmel láthatóan nem működik, és ha a szemmel láthatóan rossz felszín alá nézünk, még rosszabb a helyzet. Nem csak 1-2 fekete bárány van a gyülekezetekben, és ez nem csak itt, Veresegyházon van így. A fent említett gyülekezet még egy jó, példamutató gyülekezetnek számít. A veresegyházi gyülekezetből akárkit kérdeztem meg, mindenki azt mondta, hogy itt komoly problémák vannak. Kíváncsi lennék, hogy ez a kérdéssor itt milyen válaszokra találna. Példának okáért a 9. kérdés, sőt, a 8,9,10. kérdések mit hoznának eredményül, ha Példamutató B.|\/|isi testvérünkre vonatkoztatnánk őket? 8. Őszinteség ugrott, tekintve a sok kérdést, amikre 3-4 verziót is válaszolt; 9. mindenki tud ilyen bűnökről, hát még mennyi olyan lehet, amit nem vallott be; 10. hát, még dicsekedne is vele :) .

WoodrowWilson 2010.12.04. 15:21:24

@FinalOmen: Milyen bűnei vannak |\/|isinek?

WoodrowWilson 2010.12.04. 15:32:17

@WoodrowWilson: Kérdés visszavonva, most találtam meg a veresegyházi történeteket. Igazi csemege. Eddig azt hittem, csak én látom így a helyzetet.

l.gabi 2010.12.04. 22:23:45

Ez a felmérés nekem is nagyon tetszett. Köszönöm neked, hogy "leporoltad", sok mindent eszembe juttatott.

B.Anikó 2010.12.08. 15:17:15

Nekem is nagyon tetszik ez a felmérés.
Szerintetek mennyire jó ötlet az ha ezt a tesztet a tanú ismerősömmel megpróbálom megcsinálni/csináltatni?

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2010.12.08. 22:13:08

Szerintem jó ötlet, 10 % az esély-szerintem- hogy a Kérésedre megcsinálja....persze,ha egy "véntestvér" kérné,az más lenne.

Ihletett 2017.10.22. 21:30:13

Mi igazolja a felmérés hitelességét?

a századik juh 2017.10.22. 23:10:31

@Ihletett: Például a tavalyi 200 000 "eltűnt" tag. Ha jársz gyülekezetbe, és nem vagy vén, akkor pedig a tesók szellemi állapota, ami egy vén számára általában rejtve marad, mert azért tanultak annyit a tesók, hogy tudják, mit kell mondani a véneknek... nade hogy miként gondolkodnak a vének háta mögött, azt már kevés vén tudja.

Ihletett 2017.10.23. 09:36:44

Ez akkor sem hiteles...
Viszont meg lehet kérdezni az embereket a gyüliben személyesen,segítségnek hogy mit kérdezzünk annak jó.

a századik juh 2017.10.23. 11:15:18

@Ihletett: Miért, a szervezet hirnökszámai hitelesek? Mi igazolja a hitelességüket? Az, hogy eltérnek a valóságtól?

Ezek nyilvánvaló dolgok a gyülekezetekben, kérdezni sem kell, mondják maguktól a testvérek. No persze nem a királyságteremben, Őrtorony-tanulmányozáskor.

Ihletett 2017.10.23. 18:50:54

Nem tudom hogy hitelesek-e de ezt nem is állitotam.

ORION 2017.10.25. 08:48:15

"A gyülekezet nagyobb része bizonytalan a reménysége valóra válásában "--Ez az állandó bizonytalanság, kételkedés, reménytelenség ,hitetlenség ez elég szomorú!Nem irigylem a tanukat!Ha megismernék az igaz Isten szavát egy hajszálnyi kétely sem volna bennük az öröklét felől!Egy kis bizonyosság a bizonytalankodóknak!!!
2 Tim. 1,9
A ki megtartott minket és hívott szent hívással, nem a mi cselekedeteink szerint, hanem az ő saját végezése és kegyelme szerint, mely adatott nékünk Krisztus Jézusban örök időknek előtte,

2 Tim. 1,10
Megjelentetett pedig most a mi Megtartónknak, Jézus Krisztusnak megjelenése által, a ki eltörölte a halált, világosságra hozta pedig az életet és halhatatlanságot az evangyéliom által,