EXJT BLOG

Mindenkinek Jehova Tanúiról

HTML doboz

Leírás

Minden éremnek két oldala van... Jehova Tanúi szervezetének is. Mi ennek a vallási közösségnek a kevésbé ismert oldalával foglalkozunk, hogy lehetőleg minél több embernek segítsünk egy objektív nézőpont kialakításában. Ha Jehova Tanúja vagy, ne félj, hiszen rengeteg Tanú olvassa még rajtad kívül az oldalt! Például vének, kisegítőszolgák, bételesek és persze a legtöbben, akik átlagos Tanúk. A névtelenségnek köszönhetően itt szabadon kérdezhetsz, cáfolhatsz és hozzászólhatsz, de szépen kérünk, előtte olvasd el a témakörrel foglalkozó régebbi cikkeket és kommenteket! Soha ne feledd:

"Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.

Flying-brain 2.jpg

Jehova Tanúi történelme:

A Vezető Testület egykori tagjának könyve:

crisis-conscience-ray-franz_hun.png

Raymond Franz - Lelkiismereti válság

Gyakran használt bibliaversek

2Mó 33:20 | Zs 146:4 | Pl 4:18 | Pl 8:22 | Pr 9:5 | Ézs 44:24 | Ez 18:4 | Dá 7:13, 14 | Mt 5:5 | Mt 6:7 | Mt 11:11 | Mt 24:14 | Mt 24:36 | Mt 24:45-47 | Mk 13:32 | Lk 23:43 | Jn 1:1 | Jn 1:18 | Jn 2:19-21 | Jn 4:34 | Jn 6:68, 69 | Jn 10:17, 18 | Jn 14:28 | Jn 17:3 | Jn 17:11 | Jn 20:17 ... | Csel 2:34 | Csel 8:30-31 | ... 1Kor 8:6 | ... Kol 1:16 | ...Héb 1:8 | ...

Utolsó kommentek

Ide küldd:

writing_01.png

columba [kukac] freemail [pont] hu

k [pont] johnny [pont] joker [kukac] gmail [pont] com

Ha szeretnéd megosztani - névtelenül is -, a kérdésed, történeted, tapasztalatod, véleményed, cikked, tanulmányod vagy javaslatod, akkor bátran írd meg a fenti címre, vagy írd meg közvetlenül az oldalon (regisztráció nélkül is!!!), itt:

>> GYORSBEKÜLDŐ <<

Mindenféle

BLOG FÓRUM

CHAT a jelenlévőkkel

"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." - Voltaire

„Nekem pedig egészen mellékes, hogy ti vagy egy emberi ítélőszék megvizsgál-e engem. Sőt, magam sem vizsgálom magamat. Mert semmiről sem tudok, ami ellenem szólna. De ez még nem bizonyít igazságosnak, ugyanis Jehova az, aki vizsgál engem.” (1Korintusz 4:3, 4)

"Ha a szervezeten kívül vagy, meghalsz. Ha a szervezeten belül vagy akkor pedig nagyon kell igyekezned, hogy ne halj meg." - Resign

"A legfájóbb kín örömet színlelni." - Márai Sándor

"Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük őket." - Albert Einstein

"Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek." - Jókai Mór

"A tudatlanságod legmagasabb foka az, amikor elutasítasz valamit, amiről nem tudsz semmit." - Wayne Dyer

TIPP: A böngésződ típusától függően a Ctrl gombot nyomva tartva a + és - gombokkal nagyíthatod és kicsinyítheted az oldalt, a jobb olvashatóság érdekében.

TIPP: Kérdésekkel taníts, ne kijelentésekkel! Érvelésedben használd a Bibliát és a Tanúk kiadványait is! Vitáidban ne kövess el érvelési hibákat!

TIPP: Ha nem vagy inkognitóban, kérünk oszd meg a cikkeinket a közösségi oldalakon! (Facebook, Twitter, Google+, stb.)

Hogyan adományozzak nektek?

Megtekintések száma

Látogatók: 

free counters


Kedves olvasónk, Te mi vagy?

látogató számláló

Indafotó képek

Egyszer volt Ricsén Királyság-terem

2010.12.03. 18:11 | Johnny Joker | 6 komment

Ricse

Ricse közel van Sátoraljaújhelyhez, egy kicsiny falucska, alig 2000 lakóval és egy kis gyülekezetnyi, jobbára koros Jehova Tanújával, illetve több más mellett egy hiányzó Királyság-teremmel.
Történt ugyanis, hogy a Ricsén élő Tanúknak főként hétvégén nagyon nagy tehernek bizonyult a gyülekezetbe járás. A közlekedés is rossz volt és jött a szokásos számolgatás. Mint annyi más helyen, itt is valószínűnek látszott, hogy a testvérek által utazásra költött pénz egy Királyság-terem törlesztésre is fordítható lenne. Szokás szerinti lépések következtek, majd elkezdődött az építkezés. A sok idős, koros ember belekezdett az egész község szeme láttára egy építkezésbe. A terem fel is épült. Ezentúl nem kellett átjárni, utazgatni, hanem helyben lehetett megtartani mindent és az épület is tanúskodott az ott élők hitéről.
Egyszer csak valamilyen zavaros körülmények között, a magyarországi Bétel intézkedése folyamán a termet el kellett adni. A testvérek járhattak újra át más településre, miközben nyakukon maradt a törlesztőrészlet is. A számok nem így néznek ki, csak az arányok hasonlóak:
Az építkezésre felvett hitel összege: 20 millió forint
Eladták az épületet: 800 000 forintért
Ezt beszámították a törlesztőrészletbe, vagyis levonták a maradék hitelből, és a többi részt fizethették tovább. Az épület diszkóként működött tovább. A helybeli lakosok pedig sajnálták a szegény öregeket, hogy a vallásuk nevetségessé tette őket, mert felépítetett velük egy diszkót amit most ők fizetnek ki.

Természetesen nem tűrték szó nélkül az oda járó testvérek sem az egészet. A Bételből külön küldött ment a gyülekezetbe, mivel egy helyi vén tiltakozóakcióba kezdett. Könyörtelen kiközösítés lett a vége, köztük az egykori fiókbizottsági tag, Pongó Zoltán gyermekét is kiközösítették valamint legalább egy helyi felvigyázót.

Ez az eset rámutat arra a szokványos problémára, hogy Jehova Tanúi helyi gyülekezetei nem külön jogi személyek, mint sok más vallás esetében. A helyi testvérek által épített Királyság-termek tulajdonosai is a Jehova Tanúi Egyház, nem pedig az a gyülekezet, mely felépíti és finanszírozza az építkezést, még ha hitelt is vesz fel. Úgy néz ki a helyzet, hogy adva van 120 ember, akik alkotnak egy helyi gyülekezetet. Ők elhatározzák, felépítenek egy Királyság-termet, mely a Társulat céljait szolgálja. Ők adják a munkaerőt, valamennyi alaptőkét, és ma már kamatmentes hitelt kapnak a hiányzó részre a Társulattól (pár évig néhány %-os kamat volt a hitelen). Attól a Társulattól kapnak ilyen hitelt, amelyiknek egyébként ingyen dolgoznak, vagyis a kamatmentes hitel nem is olyan nagy ajándék. Tehát a 120 ember felépíti a termet, visszafizeti a kölcsönt - … és semmi nem kerül a tulajdonába. Az épület ugyanis azé a Társulaté aki a hitelt adta. Vagyis a másik oldalról nézve: van 120 fő ingyen munkaerő, amely egy ingatlant épít fel, mely az enyém, méghozzá nemcsak a munkájuk ingyenes, hanem ki is fizetik nekem az épület árát. Nehéz a megfelelő szavakat megtalálni erre az eljárásmódra...
 

forrás: http://bikbak.uw.hu/


Magyarországon az egyházak jogi helyzetét rendező a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló 1990. évi IV. törvény 13. §-a így szól:

"13. § (1) Az egyház a nyilvántartásba vétellel nyeri el jogi személyiségét, és az abból való törléssel szűnik meg jogi személyisége, a határozat meghozatalának napjával.
(2) Az egyház és - ha az alapszabály így rendelkezik - az egyház önálló képviseleti szervvel rendelkező szervezeti egysége (szervezete, intézménye, egyházközsége stb.) jogi személy.
(3) Az egyház vallásos célra létesülő önálló szervezete (szerzetesi szervezet stb.) akkor válik jogi személlyé, ha - képviselőjének bejelentése alapján - a bíróság nyilvántartásba veszi. A bejelentésben közölni kell a szervezet székhelyét, ügyintéző és képviseleti szervét. A bejelentéshez csatolni kell az illetékes egyházi szerv nyilatkozatát arról, hogy a szervezet az egyház szabályai szerint megalakult, és az egyház keretében működik..."

Tehát a 13. § (2) lehetővé tenné, hogy a helyi gyülekezetnek is önálló jogi személyisége lehessen, és így saját tulajdona (pratikusan többek közt a királyság terem) is lehetne. Kérdés, hogy vajon a 'Magyarországi Jehova Tanúi Egyház' gyülekezetei miért nem élnek ezzel a törvény adta lehetőséggel? Talán éppen azért, hogy az ilyen machinációkat lehetővé tegye?

Címkék: titkok élettapasztalatok

A bejegyzés trackback címe:

https://jehovatanui.blog.hu/api/trackback/id/tr722491094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2010.12.03. 21:45:34

Tehát nyugati a pénz és nyugati a kölcsön. És nyugatra öröklődnek az ingatlanok, nyugatra adományozunk, és nyugatra törlesztjük a pénzt. Igen, ki az izraeli amerikaiakhoz! A WTS-nek van annyi belvétele, hogy kamatmentesen csücsülni hagyja a pénzét keleten???
Erről jut eszembe;

Találós kérdés: Melyik New York 40. legnagyobb bevételű szervezete?

A helyesen válaszolók között sorsolásra kerül 3 db évkönyv, 10 Ébredjetek! és 30 db régi színes(!!!) Őrtorony folyóírat.

[NY-ban több ezer cég és szervezet van, a listán pár helyet mozoghatott]

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2010.12.04. 15:39:04

>>"Attól a Társulattól kapnak ilyen hitelt, amelyiknek egyébként ingyen dolgoznak, vagyis a kamatmentes hitel nem is olyan nagy ajándék. Tehát a 120 ember felépíti a termet, visszafizeti a kölcsönt - … és semmi nem kerül a tulajdonába. Az épület ugyanis azé a Társulaté aki a hitelt adta. Vagyis a másik oldalról nézve: van 120 fő ingyen munkaerő, amely egy ingatlant épít fel, mely az enyém, méghozzá nemcsak a munkájuk ingyenes, hanem ki is fizetik nekem az épület árát. Nehéz a megfelelő szavakat megtalálni erre az eljárásmódra..."<< Nekem erről ez a Bibliai figyelmeztetés jutott az eszembe: Péter apostol II. levele,2.fejezet,3.vers:"
Benneteket pedig szép szavakkal fognak kifosztani kapzsiságukban. Ellenük már régóta készen van az ítélet, és nem kerülik el kárhozatukat."

mjt 2010.12.04. 19:04:11

Ezt a témát "feldobtam" egy körzetfelvigyázónak, aki állítása szerint első köf éveiben ezen a területen szolgált.
Elmondása szerint a szóban forgó ricsei királyságterem egy magánadományként
felajánlott egykori családi ház volt (hasonlót ismerek/ismertem Kiskörén is), és ennek a felújítását nem vállalta a CÉG. Ezért az ingatlant eladták, és a közelben (talán ott, ahol N.G. cseperedett??) épült egy 'igazi' királyságterem.

Talán 5km az utazás, tehát nem lehet túl megterhelő, a sokkal korábbihoz képest.

Ezt csak azért írtam így, mert talán nem mindig az történik, mint amit hallunk. Persze nekem sem kell megbíznom abban a köf-ben, akit megkérdeztem.... Éppen ezért várok minden infót, aki helyi, vagy környékbeli gyülekezetektől információval rendelkezik.

Ui.:
Fényképek előnyben! Ha a történetben elért helyszínekről bizonyító erejű fényképekkel rendelkezik bárki, akkor beülök az autómba, és nekilátok a helyszín fizikai ellenőrzésének, és helyi interjúk készítésének.

ha valaki csatlakozna ehhez a kezdeményezéshez, akkor jelentkezzen a maiil címemen, vagy írja meg, hogy hol-kit-miről kérdezzek.

Köszönöm

l.gabi 2010.12.04. 22:27:03

@mjt: Kedves mjt! A felajánlásod elküldtem valakinek, akit szerintem érdekelhet.

Az egyik barátnőm ott lakik és a szüleinek az volt a baj, hogy azért az a pár km nem egyszerű. Interneten meg lehet nézni, hogy milyen gyakran jár a busz, mert nincs mindenkinek autója, gyalogolni meg nem mindenki tud. Ha jól értem, az utazásra kényszerített emberek zöme idős ember.

Egy Királyság-teremnél szerintem nézni kellene azt is, hogy az érintetteknek mekkora terhet jelent az utazás. Hiába van VOLÁN, a menetrendje sem mindegy, ahogyan pont ebben az esetben is volt.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2010.12.06. 00:27:45

Nagy segítség lenne egy oknyomozó riport (post) az egykori Ricsei Királyságterem ügyében. Vajon az ottani átlag Jehova Tanúja hogy élhette át az akkori veszteséget? Isten adjon erőt a ricsei Tanúknak a megbocsátáshoz.! Bízom abban,hogy kiderül az Igazság!

Olgica1 2014.11.24. 22:35:03

@Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt):
Szia, tudom, hogy már 4 éves az irás, de én csaak most kerültem a blogra. És egészen véletlenül majdnem mindent tudok erről az esetről. Egy kicsit azért másképp történt a kiközösítés, és az egész ügy, mint ahogyan itt közölve van. Ha érdekel még, szívesen írok róla.