EXJT BLOG

Mindenkinek Jehova Tanúiról

HTML doboz

Leírás

Minden éremnek két oldala van... Jehova Tanúi szervezetének is. Mi ennek a vallási közösségnek a kevésbé ismert oldalával foglalkozunk, hogy lehetőleg minél több embernek segítsünk egy objektív nézőpont kialakításában. Ha Jehova Tanúja vagy, ne félj, hiszen rengeteg Tanú olvassa még rajtad kívül az oldalt! Például vének, kisegítőszolgák, bételesek és persze a legtöbben, akik átlagos Tanúk. A névtelenségnek köszönhetően itt szabadon kérdezhetsz, cáfolhatsz és hozzászólhatsz, de szépen kérünk, előtte olvasd el a témakörrel foglalkozó régebbi cikkeket és kommenteket! Soha ne feledd:

"Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.

Flying-brain 2.jpg

Jehova Tanúi történelme:

A Vezető Testület egykori tagjának könyve:

crisis-conscience-ray-franz_hun.png

Raymond Franz - Lelkiismereti válság

Gyakran használt bibliaversek

2Mó 33:20 | Zs 146:4 | Pl 4:18 | Pl 8:22 | Pr 9:5 | Ézs 44:24 | Ez 18:4 | Dá 7:13, 14 | Mt 5:5 | Mt 6:7 | Mt 11:11 | Mt 24:14 | Mt 24:36 | Mt 24:45-47 | Mk 13:32 | Lk 23:43 | Jn 1:1 | Jn 1:18 | Jn 2:19-21 | Jn 4:34 | Jn 6:68, 69 | Jn 10:17, 18 | Jn 14:28 | Jn 17:3 | Jn 17:11 | Jn 20:17 ... | Csel 2:34 | Csel 8:30-31 | ... 1Kor 8:6 | ... Kol 1:16 | ...Héb 1:8 | ...

Utolsó kommentek

Ide küldd:

writing_01.png

columba [kukac] freemail [pont] hu

k [pont] johnny [pont] joker [kukac] gmail [pont] com

Ha szeretnéd megosztani - névtelenül is -, a kérdésed, történeted, tapasztalatod, véleményed, cikked, tanulmányod vagy javaslatod, akkor bátran írd meg a fenti címre, vagy írd meg közvetlenül az oldalon (regisztráció nélkül is!!!), itt:

>> GYORSBEKÜLDŐ <<

Mindenféle

BLOG FÓRUM

CHAT a jelenlévőkkel

"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." - Voltaire

„Nekem pedig egészen mellékes, hogy ti vagy egy emberi ítélőszék megvizsgál-e engem. Sőt, magam sem vizsgálom magamat. Mert semmiről sem tudok, ami ellenem szólna. De ez még nem bizonyít igazságosnak, ugyanis Jehova az, aki vizsgál engem.” (1Korintusz 4:3, 4)

"Ha a szervezeten kívül vagy, meghalsz. Ha a szervezeten belül vagy akkor pedig nagyon kell igyekezned, hogy ne halj meg." - Resign

"A legfájóbb kín örömet színlelni." - Márai Sándor

"Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük őket." - Albert Einstein

"Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek." - Jókai Mór

"A tudatlanságod legmagasabb foka az, amikor elutasítasz valamit, amiről nem tudsz semmit." - Wayne Dyer

TIPP: A böngésződ típusától függően a Ctrl gombot nyomva tartva a + és - gombokkal nagyíthatod és kicsinyítheted az oldalt, a jobb olvashatóság érdekében.

TIPP: Kérdésekkel taníts, ne kijelentésekkel! Érvelésedben használd a Bibliát és a Tanúk kiadványait is! Vitáidban ne kövess el érvelési hibákat!

TIPP: Ha nem vagy inkognitóban, kérünk oszd meg a cikkeinket a közösségi oldalakon! (Facebook, Twitter, Google+, stb.)

Hogyan adományozzak nektek?

Megtekintések száma

Látogatók: 

free counters


Kedves olvasónk, Te mi vagy?

látogató számláló

Indafotó képek

Relatív barátság

2010.11.01. 11:03 | Johnny Joker | 6 komment

Relatív barátság

"T egy nagyon kedves barátom. Amikor 13 évvel ezelőtt vidékre költöztünk, és egy gyülekezetbe kerültünk vele, ő 17 éves volt, középiskolába járt, és sok barátja volt a gyülekezetben. A fiammal is barátkozott, annak ellenére, hogy nem egy korosztályba tartoztak. Tulajdonképpen ő volt az egyedüli igazi barátja a fiamnak, és nagyon kötődött hozzá. 

T kirándulásokat, társas összejöveteleket szervezett, amiken fiatalok és idősek egyaránt részt vettek. Ilyenkor érezhettük az összetartozást, kicsit könnyedebb keretek között is megismerhettük egymást. Természetesen, mindig volt vén is a társaságban, nehogy valami „illetlen” dolog történjen.

T-nak más gyülekezetekből is nagyon sok barátja volt. Sokat járt nyaralni, kirándulni velük.

T a gyülekezeti tevékenységekben is nagyon aktív volt. A családjából többen is vének vagy kisegítőszolgák, ezért természetesnek tűnt, hogy ő is már fiatalon kisegítőszolga lett. Közben elvégezte a Szolgálati Kiképző Iskolát is. Később általános úttörő lett.

Éppen külföldön tartózkodott, amikor megkapta a hírt, hogy egy nagyon kedves barátját autóbaleset érte, és meghalt. T a blogjában hosszasan méltatta őt – „sohasem felejtünk el”, stb. Régi kedves fényképek is felkerültek. Sok-sok ismerős kommentelte a bejegyzést.

Aztán, néhány nappal később kiderült, hogy a fiú tulajdonképpen öngyilkos lett. Búcsúlevelet is találtak nála. Hogy mi volt az ok, az nem derült ki, hiszen rögtön néma csend támadt az eset körül. Talán szerelmi csalódás, talán a szülőkkel való kapcsolat megromlása állhatott a háttérben, nem tudom.

Mindenesetre, T rögtön levette a blogjáról a megemlékezést, a fényképekkel együtt.

Ekkor egy kicsit megrendült az iránta érzett szeretetem. Szomorúvá tesz, hogyha még egy Barát is csak addig barát, amíg makulátlan a „Szervezet” szemében. Én csak sajnálni tudom azt, aki úgy érzi, semmilyen megoldás nincs a problémáira, és ilyen elkeseredett lépésre szánja el magát. De, ugye egy Tanú sohasem juthat el eddig a pontig… elméletileg. De a gyakorlat mást mutat. A Szervezet nem mutat együttérzést velük kapcsolatban, csak elítélően képesek viszonyulni bármihez, ami „nem illik a képbe” – a boldog, kiegyensúlyozott nyáj képébe."

T jelenleg 31 éves, és vidéken szolgál vénként. Erősíti az ottani családokat és a gyülekezetet tanácsaival, élettapasztalatával.

 

http://www.vaci-naplo.hu/_vnarchivum/files/2008/57_teljes.pdf

 

 

Címkék: élettapasztalatok

A bejegyzés trackback címe:

https://jehovatanui.blog.hu/api/trackback/id/tr92413199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jtinfo 2010.11.01. 11:59:44

Nem tudom ki ez a szegény ember, lehet, hogy ismertem?
Volt olyan eset, amikor teljesen egyértelmű volt, hogy öngyilkos lett. Nem harangozták be, nem titkolták, de normális megemlékezés volt (akarom mondani, hogy szokványos, semmi "büntetés") és a családját is segítették. Voltak vének, akiknek eszébe sem jutott ilyenkor bármi módon szankcionálni., főleg nem egy ilyen esetben.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2010.11.01. 20:44:55

Megrendítő...köszönöm Johnny,hogy Feltetted. Budapesten is volt egy ikerpár Jehova Tanú,ahol az egyik testvér öngyilkos lett.... rettenetes. Mi játszódhatott le benne... Isten adjon vigasztalást,-és szabadítást!

SraightEdge78 2010.11.08. 21:24:19

Cím: ABSZOLUT barátság

Üdv Mindenkinek! Eddig csak mint afféle passzív szemlélődő érdeklődéssel figyeltem a blog bejegyzéseit és amennyire lehetett igyekeztem elkerülni a nyilvános szereplést. De ehhez a cikkhez muszáj hozzászólnom.
Hadd bocsássam előre, hogy NEM TARTOZOK semmiféle egyházhoz (bár születésemkor katolikusnak kereszteltek) vagy felekezethez. Azaz a hitviták részemről kizárva. Megvan amúgy a magam verziója élet és halál nagy kérdéseiről, de ez most nem tartozik szervesen ide.
Miért is léptem ki a szürke tömegből? Először a hangzatos "relatív" szó ragadta meg a figyelmemet. Relatív lehet sokminden, no de a BARÁTSÁG??? (Figyeljetek, mert nem a CapsLock maradt lenyomva...) Azért írtam csupa nagybetűvel, mert az számomra egy ABSZOLUT valami. Így aztán kézenfekvő volt a cikk elolvasása.
Én mint külső szemlélő nem akarok véleményt mondani egy teljes szervezetről annak egy tagjának megnyilvánulásai alapján. Miért is nem? Csak mert ez vezet a következő általánosításokhoz:
"minden *** kizsákmányoló..."
"minden j3hovas meg akar téríteni és adományba követeli minden hónapban a teljes béredet..."
"minden kov3r ember felelős a globális felmelegedésért mert 3x több metánt f1ng1k a légkörbe, mint aki nem kov3r..."
No ezzel remélem senkit se sértettem meg!
Szóval hát: velem is megesett nem egyszer hogy egy-egy barátom nem örvendett éppen közszeretetnek. (Én magam sem egyébként - ahogy a mondás tartja: "Madarat tolláról, embert barátjáról...") A szorosabb értelemben vett környezetemben (család vagy kollégák) sem feltétlenül. És mégis-nem hagytam cserben sosem egyetlen BARÁTOMAT sem pusztán a külső nyomásnak engedve.
Vegyük észre: itt már rég nem arról van szó, hogy T Jehova hívő- vagy sem? Hanem arról hogy milyen EMBER. Ha tényleg igaz, hogy mégoly erős csoportnyomásra (mint a gyülekezeti "Vezető-Kollégák") is, de RELATÍV lett a BARÁTSÁG...
Akkor én magam csak sajnálni tudom - a balesetben vagy öngyilkosságban (bizonyára annak is megvoltak a maga előzményei) elhunyt fiatalembert, de talán még nála is jobban T-t. Nem elítélem - sajnálom! Mit is? Hát azt, hogy nem érzett még ABSZOLUT barátságot. Ami épp attól abszolut, hogy nem számít a környezetem rosszallása, akkor sem tántoríthatnak el!

Takacs Janos · http://www.azutolsoreformacioert.blogspot.com/ 2010.11.13. 10:16:11

Kedves Johnny,

Nehéz, nagyon nehéz valakiben vagy valakikben (akár egy egész kulturában is) csalodottan, kiábrándultan, Isten nélkül élni, remény nélkül élni.
Minap olvastam, hogy a 15-23 év körüli fiatalok elhalálozási okában a másdodik helyen az öngyilkosság van. Ennek két fő oka a valamiben való csalódás vagy a teribilizmus.
Amikor elhagyott a volt nejem, mondhatom, hogy rettenetesen nehéz volt és mondhatom azt is, hogy ha ne lett volna komoly, Istenben vetett hitem, eldobtam volna magamtól az életem. Én akkor úgy sírtam egy hétig, hogy azt a sírást nem lehet sírásnak nevezni. Az ordítás határán volt már az a sírás. Az egyetlen tényező ami megállított, a bibliai ismeret volt. Ismertem Istent és Jézust, tudtam, hogy ők korlátok nélkül, nagyon szeretnek és át fognak segíteni a nyomorúságon. Ha ez nem lett volna, ma nem írnám neked ezt a pár sort.
Nem elég Jehova tanúinak hibáit bemutatni és aztán faképnél hagyni őket, ez szörnyű következményekkel járhat. Mint Jézus Urunk is figyelmeztetett, egy embernek lehet egy belső, megszállotti állapota, és ez rendbe jöhet, de aztán ez hétszeresére fajulhat, ha nem vigyáz magára.
Ma nagyon sok JT van aki kiábrándultam vesztegel a gyülekezetekben, más felekezetekbe sem tudnak beépülni. Szerintem, egy olyan közösség szükségszerű, amely vállalni akarná és tudná a múlt hibáinak a rendezését, de ugyanakkor ki tudná elégíteni őket, megtartva mindazt az értékcsomagot amit a JT mozgalom képviselt történelme során. És én személyes tapasztalatból tudom, hogy van egy ilyen értékcsomag, amit érdemes továbbvinni.
Egyetértek a kritikával JT illetően, hogy sürgős változásokra van szükség, de avval nem, ahogy a kritika bánik velük. Bizonyára a JT közül is sokan tudják, hogy valami jobbat érdemelnek, mint amit a kritika ajánl.
Én szeretettel várok mindenkit, aki hasonlóképpen jónak látja egy ilyen közösség létrejöttét.
azutolsoreformacioert.blogspot.com/2010/11/reszleges-bemutatkozas-magamrol.html
A legjobbakat kívánom,
Takács János, Románia

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2010.11.13. 22:10:31

@Takacs Janos:
Kedves János!
Először is szeretném megköszönni az őszinteséged. Egyetértek veled abban, hogy a mai világban, az értékválság napjaiban, fontos,hogy legyen egy útmutató az emberek életében. Ezt az erkölcsi értékrendszert a világ összes vallása összeállította már, számunkra a kultúrkörünkből fakadóan a kereszténység értékköre az elfogadható, az evidens. A keresztény vallások értékrendszere, -értékcsomagja, hogy a te szavaiddal éljek - körülbelül 90%-ban megegyezik. JT szervezetének hibái egyértelműek és bizonyíthatóak. Azért írom a blogom, hogy erre még több ember rádöbbenhessen!!! Azonban nem szeretnék egy utat hitnézetet vagy vallást támogatni, nem szeretnék senkit elkötelezettségre buzdítani. LEHET!!, hogy JT egyházának kipurgálása, megreformálása egy sokkal tisztább Istenhez közelibb egyházat eredményezne. De ahogy látom, egyik egyház sem működik 100%-ig Isten szava szerint. Ennek egyszerű oka van, mégpedig az emberi tényező. Véleményem szerint a végtelenségig refolmálhatunk valamit, a vallások szerkezete, hierarchiája, emberi mivolta sohasem eredményezhet egy mindenki számára tiszta, IGAZ vallást. Sűrgős változtatások JT egyházában? Tételezzük fel, hogy bekövetkeznek, de akkor is ott lesz az a de, a múlt, a hibák, ennélfogva szintén nem lehet már ezt a vallást megtisztítani annak sáros múltjára való tekintettel. Közzéteszem és kritizálom a JT mozgalom hibáit, baklövéseit de azzal, hogy vallási, hitbeli irányt nem mutatok senkinek, nem hagyom faképnél az olvasóimat! Nem érzem magam felhatalmazva arra, hogy bárkinek is tanácsot adjak, hogy ezt olvasd, ebben higgyél, stb. És azt sem hiszem, hogy létezik ilyen irányzat. Az emberek 98%-a örül, ha megmondják neki hogy mit csináljon, szívesen hagyja magát vezetni, hiszen erre önnmagától képtelen, arctalan tömeg. Hazamegy a munkából, TV, sör, pörkölt, asszony, alvás. Vasárnaponként gyülekezet vagy templom, az értelmesebbeknél. Én nem ajánlok senkinek semmilyen hitnézetet, irányzatot. Én annak a 2%-nak írok aki fel mer tenni kérdéseket önnmagának, önnmagáról, vallásokról és főként JT-ról. Véleményem szerint, aki elég értelmes ahhoz, hogy érti és megvizsgálja, következtetésre jut ezen kérdésekben, az elég értelmes ahhoz is, hogy eldöntse milyen hitnézet, vallás áll hozzá a legközelebb. A 98% nem érdekel. Ők nem kérdeznek, vonulnak, folynak az árral. Nyáj. Nekik jók a vallások és hasznosak, sőt nekik van a legnagyobb hasznuk a vallás intézményéből, nekik lett kitalálva és ez így van jól (persze mégjobban járnak a belőlük meggazdagodó vezetők). Nem várhatjuk el, hogy mindenki használja az önnálló gondolkodás képességét, és saját értékrendszert állítson fel, vagy egy számára felállított értékrendszert tüzetesen megvizsgáljon. A vallásokat a valóban és önállóan gondolkodó ember mindig megreformálandónak találja majd, az idő és a világ változásának függvényében, és az erkölcsi értékrendszer változásai fényéban. Sohasem lesz egy teljesen befejezett, igazi, megmásíthatatlan, eredményes vallás.
Aki szeretne, gondolkozzon és következtessen, aki nem, kövessen másokat. Eléggé belejöttem, írok is ebből egy postot :D
Szummárum: JT szervezetének hibái egyértelműek, én szeretném megszabadítani a gondolkodni képes embereket a szervezet rabságából. Irányt nem szeretnék és nem is mutatok senkinek. A ROSSZ irányt szeretném megmutatni, a jó irány megtalálását pedig olvasóimra bízom.

Köszönöm hozzászólásod, és várom a továbbiakat is bármilyen vitatémában. Minden jót,
The Joker

Takacs Janos · http://www.azutolsoreformacioert.blogspot.com/ 2010.11.14. 17:06:36

Kedves Johnny,
Köszönöm én is a válaszod és az újbeli meghívást. Engedd meg, hogy egy linkel válaszoljak.

azutolsoreformacioert.blogspot.com/2010/11/hitbeli-egysegrol.html

A legjobbakat kívánom,
T. János