EXJT BLOG

Mindenkinek Jehova Tanúiról

HTML doboz

Leírás

Minden éremnek két oldala van... Jehova Tanúi szervezetének is. Mi ennek a vallási közösségnek a kevésbé ismert oldalával foglalkozunk, hogy lehetőleg minél több embernek segítsünk egy objektív nézőpont kialakításában. Ha Jehova Tanúja vagy, ne félj, hiszen rengeteg Tanú olvassa még rajtad kívül az oldalt! Például vének, kisegítőszolgák, bételesek és persze a legtöbben, akik átlagos Tanúk. A névtelenségnek köszönhetően itt szabadon kérdezhetsz, cáfolhatsz és hozzászólhatsz, de szépen kérünk, előtte olvasd el a témakörrel foglalkozó régebbi cikkeket és kommenteket! Soha ne feledd:

"Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.

Flying-brain 2.jpg

Jehova Tanúi történelme:

A Vezető Testület egykori tagjának könyve:

crisis-conscience-ray-franz_hun.png

Raymond Franz - Lelkiismereti válság

Utolsó kommentek

Ide küldd:

writing_01.png

columba [kukac] freemail [pont] hu

k [pont] johnny [pont] joker [kukac] gmail [pont] com

Ha szeretnéd megosztani - névtelenül is -, a kérdésed, történeted, tapasztalatod, véleményed, cikked, tanulmányod vagy javaslatod, akkor bátran írd meg a fenti címre, vagy írd meg közvetlenül az oldalon (regisztráció nélkül is!!!), itt:

>> GYORSBEKÜLDŐ <<

Mindenféle

Gyakran használt bibliaversek

2Mó 33:20 | Zs 146:4 | Pl 4:18 | Pl 8:22 | Pr 9:5 | Ézs 44:24 | Ez 18:4 | Dá 7:13, 14 | Mt 5:5 | Mt 6:7 | Mt 11:11 | Mt 24:14 | Mt 24:36 | Mt 24:45-47 | Mk 13:32 | Lk 23:43 | Jn 1:1 | Jn 1:18 | Jn 2:19-21 | Jn 4:34 | Jn 6:68, 69 | Jn 10:17, 18 | Jn 14:28 | Jn 17:3 | Jn 17:11 | Jn 20:17 ... | Csel 2:34 | Csel 8:30-31 | ... 1Kor 8:6 | ... Kol 1:16 | ...Héb 1:8 | ...

BLOG FÓRUM

CHAT a jelenlévőkkel

"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." - Voltaire

„Nekem pedig egészen mellékes, hogy ti vagy egy emberi ítélőszék megvizsgál-e engem. Sőt, magam sem vizsgálom magamat. Mert semmiről sem tudok, ami ellenem szólna. De ez még nem bizonyít igazságosnak, ugyanis Jehova az, aki vizsgál engem.” (1Korintusz 4:3, 4)

"Ha a szervezeten kívül vagy, meghalsz. Ha a szervezeten belül vagy akkor pedig nagyon kell igyekezned, hogy ne halj meg." - Resign

"A legfájóbb kín örömet színlelni." - Márai Sándor

"Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük őket." - Albert Einstein

"Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek." - Jókai Mór

"A tudatlanságod legmagasabb foka az, amikor elutasítasz valamit, amiről nem tudsz semmit." - Wayne Dyer

TIPP: A böngésződ típusától függően a Ctrl gombot nyomva tartva a + és - gombokkal nagyíthatod és kicsinyítheted az oldalt, a jobb olvashatóság érdekében.

TIPP: Kérdésekkel taníts, ne kijelentésekkel! Érvelésedben használd a Bibliát és a Tanúk kiadványait is! Vitáidban ne kövess el érvelési hibákat!

TIPP: Ha nem vagy inkognitóban, kérünk oszd meg a cikkeinket a közösségi oldalakon! (Facebook, Twitter, Google+, stb.)

 

Hogyan adományozzak nektek?

Megtekintések száma

Látogatók: 

free counters


Kedves olvasónk, Te mi vagy?

látogató számláló

Indafotó képek

Jehova Tanúi és a független gondolkodás

2010.11.01. 01:15 | Johnny Joker | 51 komment

A következő videó szövegét fordítottam le nektek: 

 

"Üdv Jehova Tanúi! Problémásnak találjátok a saját gondolkodást? Morálisan elfogadhatatlannak találjátok a gondolkodást az Őrtorony Társulattól függetlenül? Nehéznek találjátok, hogy az Őrtorony Társulat nélkül legyetek? Ha igen, azt az Őrtorony Társulat javaslatai okozhatják. Az évek folyamán, a publikációkon keresztül támadások érkeztek az Őrtorony Társulattól a saját gondolkodás ellen, vagy másnéven független gondolkodás ellen. Figyeld meg az 2006 július 15.-i Őrtorony számnak a 22. oldalán a 14-es bekezdést, a következőket írja: "A büszkeségnek is szerepe lehet, néhányan pedig a független gondolkodás csapdájába esnek." Tehát itt láthatjuk, hogy a független gondolkozást a büszkeséggel társítják, amely az az érzetet kelti benned, hogy ez egy rossz dolog. Figyeld meg az 1989 szeptember 15.-ei Őrtorony 23. oldalán a 13-as bekezdést: "De a független gondolkodás szelleme nem érvényesül Isten szervezetében, ..." tehát ha saját magad gondolkodsz Isten szervezetében az olyan mintha valami rosszat cselekednél. Figyeld meg ezt, ez az 1988 augusztus 15.-i Őrtorony 30. oldalán található: "Örülünk, hogy elhagyták e világ független gondolkodási mintáit..." Oké, ez az 1980 november 1.-jei Őrtorony szám 20. oldalának második bekezdése: "Az ideális harci rendszert megzavarta a független gondolkodás és bűn. (1 Mózes 3:1-19) aztán 1987 február 1.-jei szám 19.-oldal 13-as bekezdés: "..némelyik közülük többre tartja az önnálló gondolkodást és önfejűséget a többieknél." Itt láthatjuk az önfejűséggel történő kapcsolatot. Aztán az 1987 november 1. 19. oldal 15. bekezdés: "De belül szellemileg tisztátalanok, többre tartva a büszke független gondolkodást." Mindenesetre nálad a pont, mert el kell kerülnöd a független gondolkodást: 1983 január 15.-i Őrtorony 22. oldal: "...Sátán megkérdőjelezte Isten eljárásmódját ez ügyben. Ő mozdította elő a független gondolkodást. ..Hogyan nyilvánult meg az ilyen független gondolkodás? Egy általános mód az Isten látható szervezete által nyújtott tanácsnak a megkérdőjelezése. Oké, nos ha ez történik, és ezt terjesztik Amerika szerte az Őrtorony Társulat által, az azt okozhatja hogy azt hiszed Isten megkérdőjelezése független gondolkodás és Sátán tett így az édenkertben, megkérdőjelezve Isten (teljességét?) és most már láthatod hogy isten szervezete, az Őrtorony Társulat. Ha megkérdőjelezed a tanácsukat az bizonyíték a független gondolkodásra, és ez ROSSZ az Őrtorony Társulat szerint. Tehát ami történik: a saját képességed az önnálló gondolkodásra befolyásolva van, propaganda által. Csao! :D "

 

Érdekes, hogy ezek közül egy cikket találtam meg magyarul. Úgy látszik az akkori kiadványok magyarországon különböztek az amerikaitól, és úgy látszik, hogy a mostani Őrtorony Társulat által kiadott program a Library is különözik. Hmm ha jól emlékszem az egész földön egységes oktatásról tudtam, arról hogy mindenki ugyanazokat a cikkeket olvashatja a Föld minden részén. Úgylátszik nem. Az Őrtorony társulat vajon miért nem fordítja le és teszi bele a Library-be, és adja ki újra magyar nyelven is ezeket a cikkeket? Gondolom kitaláltátok: ha nincsenek régi, magyarázandó, megkérdőjelezhető kiadványok, nem kell annyit magyarázkodni. Kicsit furcsának tartom hogy a régi cikkeket így rejtegetik.
Persze tudom hogy, azért nem stimmelnek az idézetek, mert 90 előtt elcsúszás volt, nem akkor jelentek meg magyarul a cikkek, és csak összevont anyagok jelentek meg, úgyhogy erre nem hivatkozom. Talán, ha kulcsszót írunk, megtalálja, de csak 80-tól vannak a libraryn az anyagok - ellenben az angol nyelvű kiadással.

A Társulat ugyan úgy rejtegeti a korábbi irodalmát és történelmét, ahogyan azt Orwell 1984 című művében a párt tette.

A teljes film: Orwell - 1984

Ha szeretnétek megnézni a magyar nyelvű Library-t azt a következő címen is megtehetitek (torrent kliens szükséges, ha valakinek nem megy dobjon egy e-mailt): 

http://watchtowerlibrary.blogspot.com/2010/04/watchtower-library-2009-hungarian.html

2009-ig az "összes" magyar kiadvány benne található. Ha valaminek utánajárnátok, itt valószínűleg megtaláljátok. 

[update: Őrtorony archívum

Watchtower Library 2010

Mindig a legfrissebb Library ]

JEHOVA TANÚI NEM SZERETNÉK HA FÜGGETLENÜL, ÖNÁLLÓAN GONDOLKODNÁL!!

Érdekes azonban átgondolni a következő idézetet:

Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól.
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.

forrás: exjt.hu

Egy jó szellemiségű testvértől szeretném megkérdezni, hogy vajon ezt a vizsgálatot hogyan is tehetjük meg független gondolkodás nélkül? Ha pedig nem gondolkodunk függetlenül, a vizsgálat eredmény nyilvánvaló lesz, hiszen nem pártatlanul vizsgáltuk a kérdést.

JEHOVA TANÚI NEM SZERETNÉK HA FÜGGETLENÜL, ÖNÁLLÓAN GONDOLKODNÁL!!

...viszont szeretnék a kezdetekben - amíg érdeklődő vagy - elhitetni veled, hogy ezt megteheted!


Kapcsolódó cikkünk: Hogyan és miért lesz valakiből Jehova Tanúja?

Címkék: videók titkok watchtower library

A bejegyzés trackback címe:

https://jehovatanui.blog.hu/api/trackback/id/tr532412775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jtinfo 2010.11.01. 11:33:41

Kb. 6 hónapos elcsúszás volt az angol és a magyar között. Van is egy kiadvány, ami az angol és a magyar közötti megfeleltetést tartalmazza. Nekünk megvolt, megpróbálom majd megkeresni.

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2010.11.01. 11:37:57

@jtinfo: igen tudom, hogy a kommunizmus alatt nem minden cikk jelent meg itt, és azok is eltolódással a nyomdai nehézségek miatt. és azt hogy nem lehetett legálisan nyomtatni. Rákerestem ezekre a cikkekre és elenyésző hányadát találtam meg a Library-ban. Szeretettel várom a kis kiadványt, nagy hasznát venné mindenki, hisz megjelölhetőek lennének a magyar Őrtoronycikkek is.

jtinfo 2010.11.01. 11:50:34

megpróbálom megkeresni és elküldöm neked emailben.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2010.11.01. 22:20:43

Az Őrtorony Társulat felszólítja a velük tanulmányozó "érdeklődőket",hogy vizsgálják meg a vallásukat a Biblia tekintélyének fényében. Amikor -később,- már (lexikális) Bibliaismerettel rendelkezik a megkeresztelt Jehova Tanú,és kezdi felfedezni az ellentmondásokat az Őrtorony Társulat,és a Biblia között,akkor egyből jön az "Óvás a független gondolkodástól"! Hogy is van ez..?!? [;<-))

B.Anikó 2010.11.15. 15:18:53

Sziasztok.
Remélem tud valamelyikőtök nekem segíteni,már egy jó ideje próbálom megszerezni az Őrtorony 1998.májusi számát.Nagyon szépen megköszönöm előre is a segítségeteket.
Igaz van 1 tanú ismerősöm/barátom őt is megkértem hogy próbálja már megszerezni de nem tudta megszerezni.

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2010.11.15. 20:21:33

@B.Anikó: Kedves Anikó! küldj egy e-mailt nekem, hogy elküldhessem neked az Őrtoronycikket.

B.Anikó 2010.11.17. 20:34:52

Elgondolkoztatok már azon hogyha az Őrtorony állítása/tanítása szerint az önálló független gondolkodás bűn akkor Isten is bűnt követett el amikor kigondolta hogy megteremti a Földet és rajta az életet?
Ha ezt 1 tanútól megkérdezem akkor mennyire sértődhet meg rajta?

SraightEdge78 2010.11.17. 22:45:44

Kedves Anikó!

Látom, valami oknál fogva érdeklődést mutatsz a szervezet iránt, különben nem akarnád megszerezni az Őrtorony megfelelő kiadását. Távol álljon tőlem, hogy erről lebeszéljelek, sőt örömmel látnám a további hozzászólásaidat is az oldalon, mert lényegretörő kérdések merülnek fel Benned!

22. az Elem. 2010.11.17. 23:30:32

FÜGGETLENSÉG!
Utópia.Soha nem lehetsz független teljesen, mert mindig szolgája vagy valaminek vagy valakinek. Akár elismered ezt, akár nem.
De ha már így van akkor szolgálj egy örök Urat, aki megmondja merre menj. Ézsaiás 30,21

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2010.11.18. 00:01:44

@bibliavers: Remek meglátás! Tökéletesen egyetértek veled ebben. Mindig a rabjai leszünk egy munkahelynek, egy hitelnek (modern rabszolgatartás), egy problémának, egy betegségnek, vagy egy hitnézetnek... vagy önnmagunknak. A teljes FÜGGETLENSÉG valóban nem érhető el, tényleg "utópia" ahogy írod; azonban a FÜGGETLEN GONDOLKODÁS elérhető, az objektív szemléletmód, a pártatlan személyes vélemény, akár elismeri ezt valaki, akár nem.
Ami a szolgálatot illeti és amit az utolsó mondatban írtál, tökéletes! Ha mindenki Istent, az örök Urat szolgálná, valóban jobb világban élhetnénk. Ki is kerestem a bibliaverseket:
" 21 Füleid meghallják a szót, amely mögötted szól: „Ez az út. Ezen járjatok!”, ha jobbra térnétek, vagy ha balra térnétek."
Valóban az Isteni alapelvek és a Biblia útján járjon minden ember, aki magától, tiszta szívből, saját elhatározásából, független gondolkodás útján talált az igaz ösvényre!
Köszönöm hozzászólásod!

22. az Elem. 2010.11.18. 08:36:48

Írod:
"azonban a FÜGGETLEN GONDOLKODÁS elérhető, az objektív szemléletmód, a pártatlan személyes vélemény, akár elismeri ezt valaki, akár nem"
Véleményem az hogy maga a blogod írása mutatja, hogy harcolsz, és így már nem független a gondolkodásod.Szerintem halgass Jézusra. Légy "tökéletes". Máté 5:43-48

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2010.11.18. 09:25:16

@bibliavers: Szervusz! Tedd fel a kérdést: Isten vajon harcol a szolgáiért a gonosz ellen? Minden bizonnyal. Isten a leghatalmasabb személy. Isten harcol, a Fiát és angyalokat használva fel:
2Tesszalonika 1:6-8:
"Isten részéről igazságos dolog nyomorúsággal visszafizetni azoknak, akik nektek nyomorúságot okoznak, 7 tinektek viszont, akik nyomorúságot szenvedtek, megkönnyebbüléssel, velünk együtt, amikor az Úr Jézus kinyilatkozik az égből az ő hatalmas angyalaival 8 lángoló tűzben, midőn bosszút áll azokon, akik nem ismerik Istent"

Kijelenthetjük, hogy ennek a két tökéletes szellemszemélynek független a gondolkodása, de láthatjuk, hogy mégis harcolnak egy ügyért. Így a független gondolkodás nem zárja ki a harcot valami ellen.

"Isten úgy alkotta meg a teremtményeit, hogy mindegyiknek szabad akarata legyen, tehát képes legyen függetlenül gondolkodni. Képesek legyenek olyan ROSSZ döntéseket hozni, mint Sátán vagy Ádám, és olyan JÓkat mint Jézus vagy Ábrahám döntései. Ellenkező esetben Isten beprogramozott robotokat tartana, akik nem imádják őt őszintén. Az őszinte imádat is csak SAJÁT meggondolásunk, döntéshozatalunk eredménye lehet.

Amikor Isten megteremtette az embert, a sok nagyszerű ajándékon kívül megajándékozta még szabad akarattal is. A Biblia feltárja előttünk, hogy Isten a saját ’képére és hasonlatosságára’ teremtette az embert, és az egyik jellegzetes tulajdonság, amivel maga Isten is rendelkezik, épp a döntés szabadsága (1Mózes 1:26; 5Mózes 7:6). Ezért amikor az embert teremtette, ugyanezt a csodálatos tulajdonságot adta neki — a szabad akarat ajándékát.

Nem véletlen, hogy szabadságvágy él az emberben. A Biblia megmondja ennek az alapvető okát. Kijelenti: „Ahol Jehova szelleme van, ott a szabadság” (2Korinthus 3:17). Amikor tehát szabadságra vágyunk, Istentől kapott természetünk követeli a maga jussát. Ez olyasvalami, amit Isten sem tilt tőlünk, hiszen ő a szabadság Istene (2Korinthus 3:17).
Utóbbi bekezdés szerint a FÜGGETLENSÉGNEK nem kéne utópiának lennie.

Isten ezenkívül adott nekünk elmebeli képességeket: felfogóképességet, a józan ész képességét, valamint ítélőképességét, amelyek mind a szabad akarattal összhangban működnek. Tulajdonképpen ezeknek révén tudunk gondolkodni, mérlegelni, döntést hozni, és a jót a rossztól megkülönböztetni (Zsidók 5:14). Isten nem gondolkodás nélküli robotoknak teremtett bennünket, akiknek nincs saját akaratú cselekvésük; de nem is úgy, hogy csak az ösztönök vezessenek bennünket, miként az állatokat." Ébredjetek 1990 okt. 8. 6. old.

"Mivel mindannyian megbetegszünk néha, ez vajon azt jelenti, hogy mind bűnösök vagyunk? (. . .) Igen, a Biblia azt mondja, hogy mindannyian bűnösnek születtünk. Tudod-e, mit jelent ez? (. . .) Azt, hogy tökéletlennek születtünk. Olykor helytelenségeket követünk el, még akkor is, ha nem akarjuk. Tudod-e, hogyan lettünk mindannyian bűnösök? (. . .)
Ennek az az oka, hogy az első ember, Ádám nem engedelmeskedett Istennek. Bűnt követett el, amikor megszegte Isten törvényét. Mi pedig mindnyájan örököltük a bűnt Ádámtól." Tanító könyv 124-125

Szummáznám szigorúan a BIBLIA alapján: Isten a FÜGGETLEN GONDOLKODÁS és a SZABADSÁGVÁGY adományaival teremtett meg minket. Mindannyian TÖKÉLETLENEK vagyunk, csak Jézus váltságáldozata hozhat megváltást és tökéletességet. Remélem nem hagytam ki semmit. Természetesen továbbra is hallgatok Jézus szavára. Üdvözlet

22. az Elem. 2010.11.18. 10:42:54

@Johnny Joker:
bizonyos helyeken igazad van,de három dolgot vettem észre:
1.nem gondolkodtál el a bibliaversen
2.szerinted az hogy volt egy fa amihez nem volt szabad nyúlni az mit jelent?- talán azt hogy valamit az Isten megtartott a maga hatalmában?
3.nem lehetünk 100%-ig objektívek, az objektivitás egyik megközelítése, hogy több oldalról nézel egy dolgot és megpróbálsz elvonatkoztani a személyes véleményedtől, tapasztalataidtól, előítéleteidtől, stb. Ez nehéz. Ezért vagyunk nagyobb részben szubjektívek.
Vagyis mindíg befolyásol minket sok minden.
Hol születtünk, milyen nevelésben részesültünk, hol élünk,stb. Ezért alapvetően nem tudod függetleníteni magad.Csak törekedhetünk rá.
2 Tim. 2:23-26

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2010.11.18. 10:53:59

@bibliavers: Szervusz!
1.Direkt nem a saját véleményemet írtam sehol, így nem nekem van igazam, hanem a Bibliának, Isten Szent Szavának.
2.A fa az édenkertben a szabad akarat lehetőségét kínálta. Ha nem lett volna, úgy a szabad akarat sem létezhetett volna.
3.Valóban nehéz, de lehetséges.

Igazán örülök, hogy értelmes módon vitázol, nem úgy, mint a legtöbb ember. Nagyra értékelem gondolataid, véleményed, még akkor is, ha az különbözik az enyémtől. Továbbra is várom hozzászólásaid, főként Jehova Tanúival kapcsolatosan.

SraightEdge78 2010.11.18. 23:06:22

Független gondolkodás....és a Józan Ész

Üdv Mindenkinek! Ez a témakör is olyan ami egyenesen megköveteli, hogy hozzászóljak.
Lehet hogy a következőkben kicsit személyesebb hangvételűvé válik a hozzászólás, de anniy baj legyen!
Először is, miért írtam nagy kezdőbetűkkel a Józan Észt? Talán mert az olyasvalami, aminek az elmúlt 10 évny megélhetésemet köszönhetem. És nem pusztán kenyérrel él az ember, jól tudjuk. Mert a középiskolával együtt ugyancsak 10 évnyi természettudományos irányvonalú szakképzésem hozzásegített egyfajta filozofikus világlátás kialakulásához. Nem véletlen, rokon szakmák tessék csak az ókori görög tudósokra, mint Arisztotelész és Démokritosz. Ők pusztán a gondolataik segítségével szintetizálták deduktív módon az atom létének vagy nem létének problémakörét. A kísérleti igazolásra több évszázadot/inkább évezredet kellett várni (XIX. század - Brown mozgás, atomok létezésének kísérleti iagazolása).
No nem hozzájuk akarom magam hasonlítani, csak azt akartam bemutatni, hogy mire képes az emberi értelem. Az Önálló Józan Ész.
Most elmondom,, hogy honnét is az én érdeklődésem a téma iránt. Natív vallásom római katolikus, bár temetési szertartások kivételével nem szoktam a templomot látogatni. Mindez persze nem jelenti hogy nem hiszek valami olyan Erő létezésében, ami a mi közönséges értelmünk korlátait meghaladja. Valami olyanban, ami tudatunktól függetlenül létezik az idők kezdete óta - Nevezzék akár Istennek, Allahnak, Buddhának, Nagy Szellemnek vagy kedvenc íróm által egyszerűen a Világosság Erőjének(így lehetne talán legértelmesebben magyarra fordítani).
Ebbe az is belefér, ha Jehovának hívják és az Ő földi szervezete, a Hű és Értelmes Rabszolga Osztály vezeti a keskeny,örökléthez vezető a úton a Földi Paradicsomabn majdan örök életre feltámasztandó híveket.
Honnét ez a fene nagy tájékoottság, kérdezhetnék.
Onnét, hogy egy kedves, rég nem láott ismerős kérdezte meg, mi véleményem erről a vallásról. Már korábban is kerestek meg minket otthon JT-k, úgyhogy pár dologban mr alapból képben voltam.És Anikó-hoz hasonlóan mikor a veresegyházitól (több értelemben is) jó messze lévő gyülekezetbe feltettem a megítélésem szerint lényegretörő kérdéseket....
MIlyen válaszokat is kaptam:
"Az Őrtornyot bár emberek írják, de Őket meg a Szent Szellem vezérli" Akkor nem volt fogalmam sem milyen harcok men(t)ek másutt, de azért szöget ütött a fejembe:
-Ha emberek írják, állítják össze, akkor
a cinikus "Mindenben Kételkedni" alapbeállításom ordította: BIZTOSAN megvezethetők a hívek...
...és mivel a vezetők is emberek, hát sanszos hogy meg is vezetik őket.
Úgyhogy még idejekorán megmaradt a délutáni TIT-es előadások szintjén a dolog, ezzel is hozzáadott értékként hozzájárulva SŐT megerősítve az eddigi materiális alapú világképemet. Lehet hogy inkább a "kijutni a sötétségből" című bejegyzéshez illett volna a hozzászólásom, aminek szellemében úgy összegezhetném a mondanivalómat: tettem egy enyhe "űrugrást -mint Jurij Gagarin" a sötétségbe önszántamból.

naje 2011.04.06. 10:48:40

Egy kicsit olyan érzésem van, hogy ezt az egész elgennyesedett ügyet úgy, ahogy van, el kellene felejteni, és helyette egy világraszóló nyilvános imádkozásba kellene kezdeni. De sürgősen ám mert hamarosan lekéssük a vonatot! Az internet kiválóan alkalmas egy ilyen nyilvános ima szétterítésére! Gúnyolódás, gyalázkodás, csipkelődés, sértődöttség és hasonlók helyett inkább mondjuk ki végre, hogy nem egy bizonyos szervezet a hibás, hanem... innen folytasd, ha akarod

naje 2011.04.06. 10:52:39

Édenben is úgy volt, hogy a "felek" elkezdték a másikra kenni a felelősséget. Én, Nagy Jenő, azt mondom: Én magam voltam, aki az Őrtorony tévtanait buzgón hirdette, ezért én magam kérek bocsánatot. A többiek majd követik a példámat, ha akarják. Ha nem, benne maradnak a kátyúban. Bűnvallomás helyett bűnbak keresés? Hát jó, akkor legyen a Bűnbak Jézus! Értve vagyok, feleim? Na azér'
Akkor hát imádkozzunk!

naje 2011.04.06. 11:23:09

Előbb-utóbb rádöbben a toronyőr, hogy rémhíreket terjeszt evangélium helyett, és akkor vagy depresszióba esik, önsajnálkozni kezd, vagy bűnbánatot tart és megtér. Ez néha évekig is eltar ám! Aztán jön a tévtanok kipucolása. Én már harminc éve az Őrtorony dogmák leleplezésével foglalatoskodom. De nem ez a megoldás, hanem az újjászületés.Közben itt a házunk közelében a sokadik szirénázó autó áll meg, megyek megnézem, mi történt.

naje 2011.04.06. 11:38:35

Azzal, hogy itt nyilvános vitát nyitunk az Őrtorony viselt dolgairól, nem használunk az Őrtorony árnyékában élőknek. Én sem kapom onnan vissza a feleségemet, aki engem hitehagyottnak néz, amióta kiszálltam a hajóból. Ádám is jobban járt volna, ha az feleli: Igen Uram, ettem a tiltott gyümölcsből. De bocsáss meg! Én sem azt mondtam, hogy hamis próféciákat terjesztettem, hanem morcosra vettem a figurát. Aztán elolvastam néhány ezer oldalt erről...

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2011.04.06. 12:07:06

@naje: Kedves naje! Abban egyetértek veled, hogy ha hívő emberek vagyunk, imádkoznunk kell a még bennmaradottakért. Abban viszont nem, hogy nem használunk az Őrtorony árnyékában élőknek ezzel, mert képzeld, eddig 9 embernek segítettem kiszabadulni, akikről TUDOK. Lehet hogy ennél sokkal többnek, hiszen ha megnézed 4600 magyar ember és 500 külföldi magyar ajkú olvasta az oldalt. Ennyit életemben nem tudtam volna házalni, tanúskodva a cenzúrázatlan igazságról. Az oldalam (és közbenjárásom KÖF, KEF) hatására váltottak le 2 vént az 5-ből itt Veresegyházán. Rengeteg köszönőlevelet kapok, hogy a blog "segített tisztán látni" az Őrtorony dolgait. Még olyanok is megköszönik, akik nem tudnak lépni esetleg mert már eltelt az életük, és nem áldozzák be a családjukat, 'barátaikat' a gyülekezetből. És olyanok is, akiknek ez az összegyűjtött információ és tényhalmaz (aminek mindenki saját maga is utánajárhat, kutathat) adta meg a (ki)lépéshez szükséges erőt. Nem dicsekedni szeretnék, de örömmel tölt el, hogy másoknak segíthetek, és egy boldogabb életük lehet, az zűrtorony gondolatcsendőrség erődítményének falain kívül.

naje 2011.04.06. 13:17:56

@Johnny Joker:
Oké.( Épp most robbant föl itt a szomszédban egy ház.) Én nem számolom, hány ember jutott jobb belátásra az én munkám révén, de folytatom a toronydöntögetést. Bécsben is ledőlt már egy... Tisztában vagyok, milyen érzés rádöbbenni, hogy a "B" oldalon szolgáltunk. Én az életemet adtam volna az Őrtoronyért. Micsoda faramuci állapot! Most meg nincs munkám, se pénzem,mert minden időmet az Őrtoronynak adtam, szakmatanulás helyett is..zenész lettem, abba meg belealkoholistállódtam, alig győzöm kiheverni annyi év után is a fájdalmat, depressziót, de mégis kiszabadultam,mert valaki megbocsátott nekem! Most már tudom, hogy mit kell tennem és mit NEM. Csak közben kilakoltatással fenyegetnek. Szóval van még mit imádkoznunk egymásért! Legyen veled a szeretet és a kegyelem kiapadhatatlan Forrása!

naje 2011.04.06. 13:26:51

Hát ezt nem hiszem el! Most a rádióban arról szól valami rádiójáték, hogy JT 1975-re jósolták meg a világ végét! Híd, Temesi Ferenc regénye. Az egész világ az Őrtorony viselt dolgairól beszél! Szégyent hoztunk a Legszentebb névre! És én ezt akkor nem tudtam. Ők sem tudják. Ki kell őket rángatni onnan, minden eszközzel: Szeretteim vannak ott! És vakok, süketek, agybilincset viselnek! Fogjuk össze értük!

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2011.04.06. 15:21:51

@naje: Örülök,hogy itt Vagy,NaJe! Olvastam Kommentjeidet, bátorító,és építő volt-köszönöm! Én is azt hiszem-vallom: az igazi szabadulás csak akkor történik meg,ha a sorstársunk rádöbben arra,hogy bűnös,és megváltóra van szüksége. Ezt tapasztaltam-tapasztalom én is. Az Őrtorony Társulat annak örül,ha azok,akik elmennek a Szervezetből,elutasítják a Bibliát is,mint Szentírást. "Ugye,megmondtuk!?! Elhagyta a szellemi Bárkát,Jehova szelleme által vezetett Szervezetét?!?" Sajnos,vannak ilyen példák is,hogy kiöntik a fürdővizet a gyerekkel együtt. Egyrészt-egy ideig-megértem ezt,hiszen a Bibliához kapcsolják-talán tudat alatt- a tévelygést,és a vallási diktatúrát. (Hasonlóan a gyarmatokon élők az egyházi visszaélések miatt utasították el a Krisztus-hitet,és a Bibliát.) De a padlóról fel kell állni,és szembe kell nézni a múlttal. Máig szomorúan,és szégyenkezve gondolok arra,hogy mennyi ember kezébe adtam "Őrtorony",és "Ébredjetek" folyóiratot. Ha valaki olvasna közülük,üzenem: "szellemi vírusokat" terjesztettem,szégyellem magam,BOCSÁSSATOK MEG! Isten kegyelme,és szeretete helyreállított. Ezt kívánom minden Sorstársamnak!

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2011.04.06. 16:02:00

@naje: Örülök Jenő, hogy megszabadultál a gondolat, majd a test rabságából! Tényleg öröm ilyet olvasni. És valóban tennünk kell a még bent lévőkért, hiszen: "a tudás felelősséggel jár". Ez az összefogás, úgy látom most egy fővel bővült, ezen a netes fronton: veled. Ennek is igazán örülök!
A rádióban hallott műsorról lennél szíves írni egy rövid összefoglalót? Szívesen kipostolnám. Ha vannak gondolataid, amiket megosztanál, csak írd meg a cikkeket, és én közzéteszem szívesen.
Segítsünk közös erővel a "sötétben tapogatózóknak"!

naje 2011.04.06. 16:16:43

@Zsolt520: Most voltam egy súlyos beteget meglátogatni. Ebben az a lényeges, hogy amíg az Őrtoronyba jártam, ilyesmire nem volt időm. Pedig az az igazi istentisztelet: meglátogatni a betegeket, stb. Erről a Toronyban soha nem olvastunk. Jézust követése helyett is őrtornyozni... Ebből elég! Pontról-pontra végig kutattam az egész őrt.dogmarendszert és úgy találtam, ördögi hazugság az egész! Persze, az ördög nem fog bocsánatot kérni az áldozataitól, de nekünk jogunk van értük imádkozni. Enélkül csak szájtépés minden, amit erről mondunk. Azt vettem észre magamon, hogy csak azok a gondolatok tiszták, amiket az Isten jelenlétének biztos tudatában élek meg. Mintha én csak egy edénye lennék a Szent Szellemnek. Aztán, amikor befejezem az imádkozást, megint rámvetül az Őrtorony árnyéka. Ez lehetne a könyvem címe. Megírjam?

naje 2011.04.06. 16:23:01

@Johnny Joker: A rádiót csk egy pillanatra kapcsoltam be, hogy meghallgassam, mi történt itt a szomszédban. Akkor hallottam, amint éppen a mi témánkkal kapcs. mondat kiesett a szájából valamelyik szereplőnek, de nem ez volt a fő téma: acíme: Híd. Temesi (vagy Temmessy) Ferenc regénye. Holnap folítatják. Azt hiszem nem érdemes időt pazarolni ilyesmire. Rengeteg fontosabb téma van. Pl. "Szellemlovas Egyiptomban" . Hát az hajmeresztő! ha tudom, átküldöm, de még nincs nagy gyakorlatom ilyesmiben. Képzeld: egy élő TV riportban, egyszer csak egy sárga lovas vonul át a monitoron. Az őrjöngő tömegben nem látta senki, csak a TV nézők jelezték, hogy valami furcsát látnak. Mindjárt megkeresem.

naje 2011.04.06. 16:30:42

@naje: Megtaláltam, de nem tudom, hogy kell elküldeni. Van itt egy srác, hajléktalan, skizofréniás, de ő talán meg tudja oldani. A Jelenések könyve negyedik lovasa jelent meg? Ezt kérdezi a riport láttán sok ember. Én is. Na, megyek dolgozni. Este a Borpatikában gitározom egy Golgotás sráccal. Varsányi E.-vel. Ezer Ft-ért. Az pont ezerrel több, mint amennyim most van. És éhes vagyok...
A mindennapi kenyeremért is imádkoznom kell. az egyik szomszédom adott az előbb kaját. Pedig nem is hívő. Szégyen! A krsna tudatuaknál ebédelek a Blaha Lujza téren, mert az életem javát az Őrtoronynak áldoztam! Mikor fogom én ezt teljesen kiheverni?
Akármelyik gyülibe teszem be a lábomat, megérzik rajtam az őrtorony-szagot és elhúzódnak tőlem. MEddig tart ez még?

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2011.04.06. 21:27:02

@naje: Kedves Jenő! Érdekel a Történeted! Ahogy sejtem,érdemes lenne összejönni akár személyesen is.... Johnny Joker Pest felett,én Pest alatt lakom. Óriási dolgokon mentél keresztül! Csoda! Neked is megírom a címemet,ha Gondolod,írjál: kovacs [pont] zsolt [kukac] msn [pont] com Én beépültem keresztény -evangéliumi- gyülekezetbe,és több példát is ismerek. (A saját történetem: zsotza.blogspot.com/2009/09/bemutatkozas.html -és: zsotza.blogspot.com/2010/04/aprilis-24-felszabadulasom-napja.html ) Az erzsébet körúti Golgota gyülekezet egyik kistermében van egy független Bibliakör hétfőnként- ezt eredetileg szabadult,megtért ex-Jehova Tanúi hozták létre,és már 15 éve létezik. Korábban írtam erről is: zsotza.blogspot.com/2009/11/500.html

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2011.04.06. 22:05:34

@naje: Kedves Jeno! Most olvastam a hozzaszolasaidat es meglehetosen megrenditoek. Biztosan kemeny dolgokon mentel keresztul es azaltal, hogy elismered a sajat felelossegedet a dologban van remenyed a kiutra a sulyosnak mondhato helyzetedbol. Amikor, hogy az ortoronynak aldoztad az eletedet meg nem tudtad, hogy be voltal csapva, megpedig alattomos es kormonfont modszerekkel. Ez nem jelenti azt, hogy vadolnod kellene az Ortornyot a helyzetedert, de ha ennek tudataban vagy, akkor magadat sem kell vadolnod felettebb. Ugyanis az onvad eppen olyan sulyos es ertelmetlen, mint masok vadolasa.

A betegek meglatogatasarol voltak gondolatok a kiadvanyokban is, de nem azon volt a hangsuly (pl nem irhattad be az 'orak' koze) igy nem mindenki tartotta azt fontosnak.

naje 2011.04.07. 00:22:54

@karalabe4: Éjfél elmúlt, most jöttem haza, kerestem ezer Ft-ot. kifli, kolbász, KV és kész. Ennyi. Szombaton a Falk Miksa utcában lesz valami utcai csendháborítás. Ott kellene zenélnünk. De képzeld, Hank Marvin, a Shadows gitárosa is JT! Eddig azért játszottam Shadowst, mert abban legalább nincsenek démoni ihletésű szövegek és a zene is viszonylag elfogadható. De most már ettől is elment a kedvem. Hát sosem lesz már nekem itt... nem folytatom ezt a mondatot.. Kinyitom az e-Swordöt, és mindjárt belemerülök a Mindenható Isten gyönyörű világába! Ebből maradnak ki szegény megtévesztett testvérkéink, akikért az Úr Jézus iszonyatos kínokat szenvedett. Sírnom kell! Miért vagyunk mi ennyire hiszékenyek? Hogyan lehetne felnyitni a vakok szemeit?
Ja, a Golgota kis termében is jártam már. Felsoroljam, hány közös ismerősünk van ott?
Hétfőn elmegyek, ha az Úr is úgy akarja és még élek. Na, jó éjt, tesókáim! Legyen veletek, bennetek, általatok, értetek a mindent elborító isteni szeretet most, és minden időben! Ámen!

naje 2011.04.07. 00:27:22

@Zsolt520: ismerem azt a kört. Jártam ott is. Hétfőn elmegyek. Üdvözlöm Szabados Gy-t.. És téged is.

bobibá 2011.04.07. 05:49:55

@Zsolt520: Annyira azért nem kell kétségbeesni. Jóllehet az Őrtorony a világ egyik legnagyobb példányszámban kiadott vallási folyóirata, de a zöme olvasás nélkül rövid időn belül a kukában végzi. Jelentős része a terjesztők polcain porosodik, el sem juttatják senkihez. A királyság termek pincéi és padlásai is tele vannak elfekvő készletekkel.

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2011.04.07. 10:04:10

@naje: Azert ne 'dobozolj be' minden JT-t ugyanoda, mert akkor ugyanazt csinalod, amit ok a hitehagyottakkal, miszerint mindegyik 'satani'....a dolog nem ennyire fekete-feher: vannak olyanok, akik valoban az istentelen eletmodjuk kovetkezmenyei miatt lettek kizarva es persze vannak olyanok is, akik egyfajta 'boszorkany-per' aldozatai (azt nem tudom, milyen a szazalek-arany).
Ugyanugy a JT kozott is vannak Krisztus-kovetok, akik valoban torodnek masokkal es vannak olyanok is, akik nem.

naje 2011.04.07. 11:05:01

@karalabe4: Jó, akkor mostantól nem dobozolok. Csak az előbb véletlenül más címre küldtemegy cikket és most megijedtem mert Johnny joker rákoppintott a buksimra. Jaj! Egy kicsit még tapasztalatlan vagyok az ilyen netezésben. Segítsetek, hogy megtanuljam. Jézus az, aki mindenkit igazságosan, de mégis irgalmasan ítél meg. Engem is, téged is. De egy apostol roppant szigorú kifejezést használt: legyen átkozott, aki mást hirdet. Hol is van megírva, mindjárt megkeresem, mert nem szó szerint idéztem. Nem így van, hanem úgy, hogy aki nem szereti Jézust, az átkozott legyen. Vagy valami ilyesmi. Tényleg nem jut eszembe pontosan.
Csak ég annyit ehhez, hogy valaki azt írta, hogy amíg ott van köztük, (értsd: helyileg, konkrtéan, fizikailag, testben), addig hatással van rá is, amit ott érez, hall, tapasztal. Hát ez az! Jelen van köztük egy szellem és az nem engedi őket szabadon gondolkozni. Ezért nem jó odamenni. Nem gyávaságból nem lépem át a küszöbüket, hanem mert semmi közöm az ott URALKODÓ szellemhez.
Tavaly nyáron pl. Debrecenben voltam, (dicsőítő Iskola) és életemben először tapasztaltam meg a szent szellem kézzel fogható jelenvalóságát. Soha nem voltam boldogabb, mint akkor. Ilyesmit nem tapasztaltam az Őrtorony árnyékában. Aztán később egy vidéki gyülekezetben, ahol boldog, megtért, újjászületett cigányok voltak, úrvacsoráztam is.
Addig ezt nem tartottam fontosnak, mert ugye az Őrtorony gyakorlatilag elfordította a tekintetünket az úrvacsoráról, sőt, egyenesen eltiltott minket tőle!
Döbbenetes, hogy mekkora befolyást gyakorol ez a szervezet az emberekre! Érted, mire gondolok? Arra, hogy amikor ott van valaki testileg, addig hiába gondolkozik másképpen a hallottakról akkor is a hatása alá kerül annak a szellemnek, ami ott uralkodik.
Sőt: ijesztőbb tapasztalatom is van: elég, ha a lakásomban van egy Őrtorony folyóirat, már attól is kénkő szagot érzek! Ez borzasztó!
Egyébként meg tudom, hogy vannak ott Jézusnak munkatársai. Áldja meg őket az Isten és adjon nekik erőt, hogy idejében felismerjék az ott tartózkodás veszélyét, és mielőtt még teljesen átjárná őket a kénkő szag, kimeneküljenek onnan. Jézus szavai jutnak eszembe, amit a hét gyülekezetnek üzent, a Jelenések könyvében. Minden gyülekezetben vannak alattomos, ártó erők, és hithű szolgák is. Szó sincs dobozolásról, kedves karalábé4.
Más: Pécelen jártál mostanában?

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2011.04.07. 11:23:57

@karalabe4: Nagyon a szívemből Fogalmaztál,-köszönöm! Az átlag (evangéliumi) keresztényeknek furcsa,amikor azt mondom: Igen,Jehova Tanúi között is vannak hívő,újjászületett Krisztus-tanítványok! (Nem az úgynevezett JT-felkentekre gondolok!) Az egy másik-nagy-téma,hogy a gyülekezetükben nem beszélhetnek őszintén,és félelemben kell hogy éljenek (vegetáljanak) De nem olyan egyszerű elvágni a kapcsolat-szálakat,-pláne olyan sorstársunknak,akiknek semmilyen Őrtorony Szervezeten kívüli kapcsolatuk nem volt. A legfontosabb szerintem az,hogy a Krisztusnak elkötelezett őszinte Jehova Tanúk merjenek kérdezni,elő merjenek jönni "rejtekhelyükről",és érezzék: nem kell félniük azoktól,akik eltávoztak az Őrtorony Szervezettől. Fontos szerintem hogy megtapasztalják: Töredékes,és rész szerinti a teológiai ismeretünk,de nem a "pontos ismeret" alapján fogad el bennünket Jahveh Úr Isten,-hanem csak és kizárólag az Úr Jézus Krisztus váltságáldozata alapján,ha hisszük: Jézus Krisztus a mi bűneinkért halt meg,és a megigazulásunkért támadt fel.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2011.04.07. 11:28:13

@naje: Erre Gondolsz? >>"de ha mi, vagy égből jövő angyal evangélizál azonkívül, amit mi hirdettünk örömhírként nektek, legyen átkozott, ahogyan előbb beszéltünk, és jelenleg is ismét mondom, ha valaki nektek más örömhírt hirdet amellett, amit elfogadtatok, átkozott legyen! "<< Pál apostolnak a Galatabelieknek írt levele 3. fejezet 8,9 versek (Vida Sándor fordítása)

naje 2011.04.07. 12:08:50

@Zsolt520: igen, de van valami olyasmi is, hogy aki nem szereti Jézust...
Van nekem is kereső programom, csak most a könyvemen dolgozom, azért köszi a segítséget, gondolom mindenki érti, miről beszélünk. Azt is keresem, hogy amit a szobátokban suttogva mondtok, azt a háztetőkön fogják stb. Ezt meg azért keresem, mert egyik beszélgető társunk arról szóló filmet küldött, hogy már képesek beleolvasni az agyunkba és azt kikürtölni
stb. bocs a távirati stílusért, de rengeteg anyagot kell feldolgoznom. azért várom a leveleiteket és amint tudok, reagálok, csak közben valami ételt kellene szereznem a rám bízott betegnek, meg ilyenek.
Ja, eszembe jutott még valami: a Watch. T. Library magyar-ban megtaláltam Ray Franz tanulmányát: Szövegmagyarázat Jakab leveléhez. Erre annak idején felfigyeltem, és megéreztem, hogy ebből baj lesz. Lett is. Te olvastad? Nagyon jóóóó!

naje 2011.04.07. 12:17:47

@Zsolt520: Tudom, hogy te is tudsz hasonló esetekről, de azért ezt még hadd mondjam el: volt idő, amikor a saját Édesanyám nem beszélhetett velem, mert én nem jártam többé vele a gyülekezetbe. Erre én szörnyű elkeseredésemben elégettem a Bibliáját és öngyilkos akartam lenni. Aztán a menyasszonyomat is eltiltották tőlem, így nem is lett a feleségem. Most neki is, nekem is mástól van gyermekünk. Aztán végre megértettem: a személyes problémáimat teljesen a hátam mögé kell dobni, mert ezeken keresztül támad az ellenség. Mit számít, hogy nem tanulhattam szakmát? Mit számít, hogy nincs miből kifizetnem a lakbért? Mit számít, ha megölnek? Jézus vár rám, és én is Rá. Mert szeretjük egymást! Mi lehet ennél csodálatosabb? Az Isten Fia szeret engem! Bánom is én, ha a saját családom elhagyott! na, azért most kicsorbult a szemem...

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2011.04.07. 12:30:08

@naje: A magyar Library-ben rá tudsz keresni olyan bibliaversekre is, amelyekből csak egy-egy szófordulat, kifejezés jut eszedbe. Pl a most említett bibliaverset így keresném meg: beírnám a library keresősávjába, hogy "háztetőkön" vagy "háztetőkön fogják" és megnézném a Bibliában kijelölt találatokat. Ha megvan a vers, akkor már könnyű más fordításokban is utánajárni, kikeresni.

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2011.04.07. 13:15:55

@naje: Teljesen egyetertek veled, ami a szellemet illeti, ami atjarja a gyulekezeteket. Ennek ellenere egyikunk sincs felhatalmazva arra, hogy emberek felett itelkezzen. Nem latsz bele az emberek agyaba, lehet, hogy ok maguk sem tudnak egy csomo dolgot onmagukrol...

Tedd fel magadnak a kerdest: Te kepmutatoskodtal, amikor az Ortornyot terjesztetted? Te tudtad, hogy az hamis profeciakat tartalmaz? Ha igen, akkor miert csinaltad? Ha nem, akkor meg bizzal abban, hogy masok is egyszer gondolkodni kezdenek.....addig is orulj, hogy te kepes voltal onnan kiszakadni.

Erdekes egybeeses, de kb a 80-as evek vege fele pont Pecelre jartam gyulekezetbe.......

naje 2011.04.07. 13:56:37

Amikor a gyülekezetben voltam, teljesen leuralt az ottani szellem, és az nem a szent szellem volt. Azzal ott nem találkoztam soha. Egészen különös módon jöttem rá, hogy valami nagyon nincs rendben. Mentem a Wesselényi utcán, és az utca túlsó oldalán megpillantottam azt az embert, aki engem alámerített. Olyan volt az arckifejezése, mint aki épp most irtotta ki a saját családját. Pedig ő azelőtt mindig mosolygott. Azt kérdeztem magamtól: melyik az igazi arca ennek az embernek?
És amikor hazaértem, belenéztem a tükörbe és megrémültem: az én szememben is ott volt az a rideg, gonosz sötétség! Csoda, hogy nem repedt meg a tükör!
Akkor kezdtem el úgy nézni az emberekre, hogy letakartam az arcukat és csak a szemüket néztem. Próbáld ki ezt egy fényképpel. Nagyon furcsa!
Szóval ahogy a Wesselényi utcán megláttam ezt az embert, valami fagyos hidegség ömlött rám. Akkortól kezdve nem mondtam többé magamnak, hogy talán én tévedek. Nem! amit akkor láttam, az nem egy boldog kereszttény ember volt, És én sem voltam az.
Hazamentem és úgy rogytam le a székre, mint aki most kapta meg a hírt: hogy meghalt valakije, akit a legjobban szeretett.
Órákig bámultam a levegőbe, tehetetlenül, depresszióba zuhanva. Pedig semmi más nem történt, csak láttam egy embert az utcán, akiről jóvalkésőbb tudtam meg, hogy épp akkor verte meg a feleségét... Ő volt akkor a VII. kerület elnöklő szolgája. Nagyon szeretnék tudni róla. Remélem megtért már.
A szem valóban a lélek tükre. De nem mindenki lát bele mások lelkébe.
Én viszont egyszer már láttam Jézust, és belenéztem a szemébe. Ő meg az enyémbe. Néztük egymást. Én féltem, ő meg várt valamit. Egy darabig így álltam előtte, aztán oda akartam rohanni hozzá, hogy legalább a lábát megcsókolhassam. De akkor eltűnt.
Ezt évekig nem mertem elmondani senkinek. Leírni meg aztán végképp nem írtam le soha. De, tudod, azóta Ő számomra nem egy történet főszereplője, hanem a saját édes atyám! Soha azelőtt nem éreztem ennyire konkrétan, hogy Ő VAN. Ott álltam a trónja előtt és nem haltam meg. És nem is fogok soha. Aki egy ilyen találkozást túlél, annak egy atombomba is felrobbanhat a kezében, azt is túléli! Azóta nem félek semmitől. De akinek nincs ilyen bizonyossága, az nem tud mibe belekapaszkodni, csak amit éppen talál. Pl. egy őrtorony folyóiratot, vagy egy felé nyújtott kezet, ami egy patás lábú lényben folytatódik...
Nem fárasztalak? Mennyit illek és mennyit nem illik itt írni?
Na, megyek, nézek valami ingyen kaját a krsnásoknál. De úgy tudom, ma este az Üdvhadsereg is oszt valami meleg ételt a Baross téren. Nem csak kenyérrel él az ember, de anélkül még Bibliát olvasni sem tud.
Legyen veled az Úr Jézus forró szeretete!

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2011.04.07. 16:10:10

@naje: Innen, a "padlóról" kell felállni. Istennek hála,nekem,és más Sorstársnak sikerült. Nem vagy egyedül!

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2011.04.07. 16:16:14

@naje: Kedves Jeno!
Nagyon erdekes, amit irsz. A szem valoban a lelek tukre. En is elremultem egyszer a tukorkepemtol, valahogy egy ido utan nem az az arc nezett vissza, amit megszoktam. Akkor meg nem tudtam, miert van ez igy, de hogy valami nem volt rendben, abban biztos voltam. Szavaidbol oszinteseg erzodik, remelem, megoldodnak a gondjaid.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2011.04.07. 16:20:14

@naje: Nem,nem olvastam aRay Franz tanulmányát: Szövegmagyarázat Jakab leveléhez. Érezni rajta valami "Watchtower-free" stílust?

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2011.04.07. 19:37:01

@naje: Kedves Jenő! Ha megosztanád élettörténeted, nyugodtan írd meg az egészet egy (vagy több) CIKKBEN (nem kommentben), és szívesen kipostolom, egy olvasóim küldték cikkben.

Kérdésedre válaszolva: bármennyit lehet itt írni, ami az adott posttal kapcsolatos!!

Ha beszélgetni szeretnél bármiről Zsotzával, itt az e-mail és egyben msn címe, ahogy már korábban megadta: kovacs[pont]zsolt[kukac]msn[pont]com
Írj neki nyugodtan bármilyen (akár nem ide kapcsolódó) témában, és ő készséggel válaszol majd.

Ha más kommentezővel szeretnél beszélgetni, üzenetet váltani, véleményt kikérni, mesélni, panaszkodni, dicsekedni, buzdítani érdekességet megosztani, akkor kattints a nevére, és küldj neki privát üzenetet, válaszolni fognak, és el is kérheted az e-mail címüket!

Tisztelettel megjegyezném, ez nem A fórum.

Bármely POSTTAL KAPCSOLATOS véleményed, hozzáfűznivalód, kritikád, ötleted, kiegészítésed örömmel és szeretettel várjuk!

Jahve Isten áldása rád drága testvér.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2011.04.07. 20:30:19

Igen....ennyiben "kötött műfaj" a blog: Van konkrét téma,-és a kommentelők ahhoz szólnak hozzá. A fórum(ok) előnye ebben a tekintetben,hogy lehetnek általános társalgók, úgynevezett "OFF-Topik"-ok: Társalgó,viccek,videók...stb... Két fórumot korábban -kísérletből- létrehoztam....egyszer talán beindul: 1.: SzabadJehovaTanui.TK ennél regisztráció nélkül is lehet írni,-rákattintva a megfelelő topikra -és: SzabadJT.Szabadszo.Hu -itt az "OFF-Topik"oknál lehet regisztráció nélkül írni. Szóval ezek még igen "béta verziós" projektek.

metanoia 2011.12.05. 01:13:18

Miért helytelen a születésnapról megemlékezni?

A Fáraó és Heródes születésnapjára hivatkozik a Társulat, hogy mindkettő halállal végződött.
A Fáraós történetben felakasztják a fősütőmestert, VISZONT életet kap a főpohárnok – erről nem szól a fáma.
Heródes lánya pedig Keresztelő János fejét kéri.

Két pogány ember születésnapjáról van szó.

Mi köze van ehhez a keresztény embereknek?

A Bibliát a spiritiszták és a sátánisták is használják, akkor ezen az alapon a keresztény ember ne használja?

Miért ne lehetne hálát adni Istennek azért, hogy életet adott?!
Sőt kétszeresen is, mert Krisztus által megváltott a halálból ?!
Miért ne lehetne hálát adni a szüleinknek az életünkért, és hogy felneveltek minket?
Miért ne lehetne egy ünnepélyes, szeretetteljes együttlét a családdal, vagy testvéri közösségben?

A teremtény tisztelete miatt?

Akkor a kongresszusokon miért kapnak tapsvihart azok a vezetők, akik még egy szót sem
szóltak, csak megjelentek a pódiumon?
Volt idő amikor azt mondták nem lehet a színházban és a hangversenyen tapsolni, mert az
bálványimádás!
A vezető testület tagjait nem bálványozzák a tapsviharukkal?

Jób gyermekeinek születésnapi összejövetelit miért nem idézi a Társulat????

„Eljártak vala pedig az ő fiai egymáshoz és vendégséget szerzének otthon, kiki a MAGA NAPJÁN. Elküldtek és meghívták vala az ő három hugokat is, hogy együtt egyenek és igyanak velök.
Mikor pedig a vendégség napjai sorra lejártak vala, elkülde értök Jób és megszentelé őket, és jóreggel felserkene és áldozik vala égőáldozattal mindnyájuk száma szerint; mert ezt mondja vala Jób: Hátha vétkeztek az én fiaim és gonoszt gondoltak az Isten ellen az ő szivökben! Így cselekedik vala Jób minden napon.” Jób 1:4,5

Ha kétség merülne fel, hogy kiki a maga napján nem a születésnapra vonatkozik akkor:

„Ezután megnyitá Jób az ő száját, és megátkozá az ő NAPJÁT.
És szóla Jób, és monda:
Veszszen el az a NAP, a melyen SZÜLETTEM, és az az éjszaka, a melyen azt mondták: fiú fogantatott.” Jób 3:1-3

Jóbról pedig Isten ezt mondta:

„És monda az Úr a Sátánnak: Észrevetted-é az én szolgámat, Jóbot? Bizony nincs hozzá hasonló a földön: feddhetetlen, igaz, istenfélő, és bűngyűlölő.” Jób 1:8

magyarázó 2011.12.05. 05:45:59

@metanoia:

Mióta látogatom ezt az oldalt, azóta ez volt számomra a legkézenfekvőbb érvelési menet!
Egyenlőre erre még nem tudok gombot varrni!
Ez szép volt!
De azért még szét nézek az ügyben.

Ping-Pong 2011.12.10. 13:37:05

@magyarázó:
Az apológia.hu-n volt egy cikk, amely szétszedi az ezzel kapcsolatos Őrtornyos "érveket". Idézem neked:

„Ellenvetések a születésnappal kapcsolatban

A születésnapi felköszöntés arról szól, hogy valakit a környezete szeret (örülnek, hogy megszületett és köztük él), értékel (ezért akarják megajándékozni), és ezt közösen, kellemes hangulatban (közös étkezés, gyertya, zene) szeretnék kifejezni. Természetesen mindig voltak, vannak, és lesznek olyanok, akik ebből olyan "bulit" csapnak, amiben jó lelkiismerettel nem lehet részt venni, de az emberek többsége így ünnepel. Ennek ellenére van néhány vallási közösség, amely – sok más kulturális jelenséggel együtt – a születésnap megünneplésétől teljesen elhatárolja magát, és elítéli azokat, akik gyakorolják. Ennek alapján a karácsonyt már magától értetődően utasítják el. Ezért első témánk a születésnap, a karácsonyra csak utána térünk rá.

a) "A Biblia tiltja a születésnapok ünneplését."
Ez nem igaz, Isten sehol sem tiltja a születésnap ünneplését. Ami azt illeti, a Biblia sehol sem tanít magáról a születésnapról mint témáról. Születésnapi esetről is csak háromszor olvashatunk benne, akkor is magára a születésnapra vonatkozó értékelés nélkül. Aki tehát kijelenti, hogy Istennek nem tetszik a születésnap ünneplése, az Isten helyett akar kimondani olyasmit, amiről ő konkrétan nem nyilatkozott. Ez törvényeskedés.

b) "A Bibliában említett születésnapok pogány uralkodók ünnepei voltak, amikor is bálványként imádták őket, és gyilkosságot követtek el."
A Biblia csak háromszor említ születésnapi ünneplést, bár megjegyzendő, hogy az emberek szinte minden kultúrában megünnepelték szeretteik születésének évfordulóját.
Ami az első két bibliai példát illeti: a fáraót (1Móz 40:20-21) és Heródes Antipást (Mt 14:1-11), ők először is nem hétköznapi emberek voltak, hanem királyok. Az ókori közel-keleti királyoknak két születésnapjuk volt: a biológiai és a koronázási évforduló, mindkettő hivatalos, kötelező, többnyire évente ismétlődő állami ünnep. Másodszor, ha a szöveget megfigyeljük, nem az ünneplés volt a probléma, hanem hogy ártatlanokat gyilkoltattak meg. Ezt sem mindig, a buli rendszeres részeként tették, hiszen a történet szerint rendkívüli helyzetben voltak, lásd József álomfejtését és jövendölését (1Móz 41:13), illetve Keresztelő János nyilvános kritikáját (Lk 3:19-20). Harmadszor, nincs logikai kapcsolat a születésnap és a bálványimádás között. Még ha e királyok előtt le is borultak (amit a bibliai szövegben nem találunk!), ez az uralkodónak szólt, és nem a születésnapról; mindenki minden nap leborult előttük. Igen, az emberek bálványozása bűn, de megint csak kérdés, hogy ennek mi köze ennek ma a születésnaphoz? Ki előtt borulnak ma le imádattal a családtagjai és a barátai a szülinapján, és ki viselkedik pogány istenkirályként, ha mások egy évben egyszer szeretettel körülveszik? Negyedszer, nincs logikai kapcsolat a születésnap és a tivornyázás között. A fáraó esetében a szöveg csak ennyit mond: "lakomát rendezett minden szolgájának", ami pozitívan is értékelhető. Heródes részegsége, kéjvágya és kétes becsülete pedig az ő személyes bűne. Amit ez a két ember tett, az róluk szólt – nem magáról a születésnapról! Tehát ilyen egyedi történetekből általában a születésnapra vonatkozó, illetve minden kor minden hívője számára érvényes szabályt levonni írásmagyarázati képtelenség. Ez olyan, mint magát az autóvezetést elítélni és a forgalmat betiltani, csak mert van néhány őrült az utakon.
A Biblia mindenesetre egy harmadik esetet is említ. Jób és családja idilli életét a történet írója éppen azokkal az ünneplésekkel akarta szemléltetni, amelyeket fiai és lányai tartottak: ki-ki "a maga napján" (Jób 1:4), azaz a születésük napján (vö. Jób 3:1). Jób nem azért mutatott be az ünnepségek után áldozatot (1:5), mert a gyermekei valami konkrét bűnt követtek el, hanem mert Jób ilyen istenfélő volt: ha esetleg a fiúk el is elkövettek volna valami bűnt, akkor ő ki akarja engesztelni Istent, akit ennyire szeret. Jób nem a "születésnapi kísértésektől" rettegett (tivornyázás stb.) hiszen nyilván jelen volt az ünnepségeken, és semmi látható, konkrét bűnt nem tudott felfedezni. Csak arra az esetre mutatott be áldozatot, ha a gyermekei esetleg gondolatban ("a szívükben") megbántották volna Istent.

c) "A születésnap pogány eredetű ünnep, amihez sok pogány, mágikus jelentésű szokás társul hozzá."
Először is a "pogányság" fogalmát kell tisztázni. Maga a "pogány" (latin paganus = vidéki, falusi) szó nincs benne a Bibliában, a többnyire "pogányok"- nak fordított héber gójim és görög ethnoi jelentése egyszerűen "népek" vagy "nemzetek", szemben a választott (zsidó) néppel, "a Nép"-pel. Másodszor, a Biblia a "pogány", azaz egyszerűen nem zsidó hiedelmeket és praktikákat csak azért és akkor tiltotta, ha azok bálványimádáshoz vagy erkölcstelenséghez vezettek. A Biblia nem tilt "mindent, ami nem zsidó", hiszen nem kultúra-ellenes, hanem istentelenség-ellenes. Ezért sok "pogány eredetű" dolog ma már tökéletesen semleges, bár "pogány" környezetben alakult ki, és a pogány világkép része volt.
Például a zsidók megtarthatták a hónapok babiloni neveit. Isten csak a babiloni isten- és csillagkultusz átvételétől féltette őket, amihez viszont a hónapnevek puszta használatánál jóval többre volt szükség. Ugyanígy a keresztény hitre áttért germánok is megtarthatták a régi germán és római napneveket, mert természetesnek vették, hogy megtérésük után péntekenként (Freitag) nem fognak többé Freia germán tavaszistennőnek áldozni; a mai átlag németnek pedig eszébe sem jut Freia.
Ugyanez az elv érvényes a babiloni eredetű csillagászaton, a görög eredetű geometrián vagy a római eredetű jegygyűrűn át az újkori karácsonyi kellékekig rengeteg olyan dologra, amely ma már a mi kultúránk része. Még megvannak, használjuk is őket, de azok a pogány elképzelések, amelyek egykor hozzájuk kapcsolódtak, régen leváltak róluk. Kit zavar az ma, hogy az ókorban, itt vagy ott, ennek vagy annak a tárgynak, szokásnak vagy tudományágnak mágikus jelentőséget is tulajdonítottak? Miféle hatása lehetne ez azokra, akik nem is tudnak róla, vagy ha tudnak is róla, nem hisznek benne?

d) "Nincs szükség különleges napokra, szeretni, ünnepelni és ajándékot adni minden nap lehet."
Szeretni valóban bármikor lehet, sőt mindig kell. Ajándékozni is bármikor lehet, de csak azoknak, akik erre vevők, mert tudjuk róluk, hogy nem értik félre (családtagok, barátok). Az ünnep azonban a fogalom jelentésénél fogva eleve olyasmi, aminek a hétköznapitól eltérő, rendkívüli oka van, akár ismétlődik, akár nem.
Nem lehet véletlen, hogy az emberiségnek mindig minden kultúrában belső szükséglete volt a rendszeres és az alkalmi közös ünneplés. Vannak ugyanis pozitív élmények, amelyek először spontán módon váltanak ki ünnepelhetnéket. Ezek közül szokott némelyik "intézményesülni", rendszeres közösségi alkalommá válni.
A Biblia szerint pedig eleve olyan világegyetembe lettünk beleteremtve, amelyben Isten szerint is természetes, hogy bizonyos napokat és éveket különlegesnek tartunk (1Móz 1:14). A teremtés befejezésekor Isten megpihent a hetedik napon, és azt parancsolta a zsidóknak, hogy ugyanezt tegyék. Ráadásul egy egész ünnepsorozatot adott nekik (3Móz 23:4), amelyek mind az Istennel és az egymással való kapcsolatot ápolták, méghozzá ünnepi lakomázás, örömünnep keretében (5Móz 14:22-29, 2Krón 30:21-23)!
A Biblia alkalmi népünnepélyekről is tudósít. Például amikor a zsidók legyőzték ellenségeiket, közös örömük jeleként együtt ettek és ittak, egymásnak ajándékokat küldtek, és a szegényeknek adakoztak (Eszt 9:19-22). Amikor Dávid visszaszerezte a szövetség ládáját, az egész népet megajándékozta (2Sám 6:17-19), és Salamon is népünnepélyt tartott a templom fölszentelése alkalmából (2Krón 7:1-10).
A leggyakoribb alkalmi ünnep azonban a családi ünnepség volt. A korabeli nagy gyermekhalandóság miatt érthető, hogy lakomával megünnepelték a gyermekek elválasztását (amikor abbahagyták a szoptatásukat, 1Móz 21:8), a születésnapokat (Jób 1:4), illetve a menyegzőket (Bír 14:10, Mt 22:2, Jn 2:1-10). A lakomával egybekötött közösségi ünneplés alkalma volt a vendégek érkezése (1Móz 18:6-8, 19:3), a szövetség és szerződés megkötése (1Móz 26:28-31, 31:46-54), de ünnepeltek betakarításkor (2Móz 23:16, 4Móz 28:26), szüretkor (Bír 9:27) és birkanyíráskor is (2Sám 13:23).
Végül elgondolkodtató, hogy Isten a minden nép számára tartogatott nagy áldást egy hatalmas ünnepi lakomához hasonlítja (Ézs 25:6), akárcsak Krisztus az övéivel való közösséget visszatérésekor (Mt 26:29). A rendszeres és az alkalmi ünneplés tehát Isten és népe számára mindig is természetes dolog volt.”

És idézet egy fórumról:
„Éppen nem pogány szokások ezek, mert e szerepükben mára teljesen kivesztek, és a világ nagy részén mindenféle vallásos jelleg nélkül, pusztán kulturális szokásokként tartják meg őket. Tudjuk, hogy Pál jószántából felszállt egy olyan hajóra, mely Kasztórnak és Polluxnak volt szentelve, vagy hogy keresztény ember viselte a Bibliában a Fortunatus vagy Mercurius nevet. De van még cifrább is: Pál a mithrászi kultuszból veszi hasonlatát, mikor az óember levetkőzéséről és az új ember felöltözéséről beszél. És ismét: egy olyan verssort idéz helyeslőleg ("őbenne élünk, mozgunk és vagyunk"), amely eredetileg Zeuszhoz szólt. Egy krétai költőt, Epimenidészt meg egyenesen prófétának nevez.

Tudjuk, hogy e nevek és motívumok a pogányságból származtak, és ha kendteknek igazuk volna, akkor a keresztényeknek úgy kellett volna elhajítaniuk őket, mint a tüzes vasat. Csakhogy ők is tudták, amit most én hiába próbálok a kend tekintete elé tárni: hogy a görög mitológiának volt egy olyan megjelenési formája, amely már nem járt vallásos tisztelettel, sem bálványimádással, viszont a nevek és szavak szintjén még a régihez kapcsolódott, minthogy a kultúra lassabban kopik ki az emberek életéből, mint a vallás. Ők ez utóbbi értelemben legalábbis felhasználták a pogányok műveltségét, és olykor éltek is azok szokásaival, szavajárásával. Így pl. nem átallották Jézust szótérnak (üdvözítőnek) mondani, holott ezt a római császárok és korábbi pogány fejedelmek díszítő titulusként használták. Ugyanígy a Küriosz, amit Jézusra alkalmaztak az első, legtömörebb keresztény hitvallási formulákban, a császár méltóságneve volt. De Pál beszélt győzelmi koszorúról, ami a pogány vallási elemekkel átszőtt olimpiai játékok kelléke volt, vagy a győztes pálmájáról, ami szintén pogány felhangokkal jelképezte az örökkévalóságot. De kendtek ezt már nem tudják, különben majd' megszakadnának, hogy ezeket az utalásokat valahogy kimagyarázzák, miközben persze teli tüdőből harsognak a karácsony és a születésnapok ellen.”

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.01.26. 08:39:51

A független gondolkodásról meg a róma12:1 jut eszembe:
 Kérlellek azért titeket, testvérek, az Isten könyörülete által, hogy mutassátok be testeteket élő, szent, az Isten előtt elfogadható áldozatul; ez értelmi képességetekkel végzett szent szolgálat
Pál arra kér hogy a saját értelmi képességeink legyenek a mérvadók abban ahogy szolgáljuk istent. ez pedig mindenkinek más.

Fogadjátok szívesen azt, akinek a hitében gyengeségek vannak, de ne azért, hogy aggályok felől hozzatok döntéseket. 2 Az egyik hiszi, hogy mindent megehet, de aki gyenge, az zöldségféléket eszik. 3 Aki eszik, ne nézze le azt, aki nem eszik, és aki nem eszik, ne ítélje meg azt, aki eszik, mert az Isten őt szívesen fogadta. 4 Ki vagy te, hogy megítéled más háziszolgáját? Saját urának áll vagy esik. De meg fog állni, mert Jehova tenni tud azért, hogy megálljon.
5 Ez úgy ítéli meg, hogy az egyik nap felette áll a másiknak, amaz olyannak ítéli az egyik napot, mint az összes többit; ki-ki a maga értelmében legyen teljesen meggyőződve. 6 Aki megtartja a napot, Jehováért tartja meg. Ugyanígy, aki eszik, Jehováért eszik, mert hálát ad az Istennek; és aki nem eszik, Jehováért nem eszik, és mégis hálát ad az Istennek. 7 Valójában egyikünk sem él csak önmagának, és senki sem hal meg csak önmagának; 8 mert ha élünk, Jehováért élünk, és ha meghalunk, Jehováért halunk meg. Tehát akár élünk, akár meghalunk, Jehováéi vagyunk. 9 Mert avégett halt meg és kelt ismét életre Krisztus, hogy mind a halottak, mind az élők fölött Úr legyen.
10 Te pedig miért ítéled meg a testvéredet? Vagy miért nézed le a testvéredet? Hiszen mindnyájan az Isten bírói széke előtt fogunk állni; 11 mert meg van írva: „»Élek én — ezt mondja Jehova —, hogy nekem fog meghajolni minden térd, és minden nyelv nyíltan vallást tesz majd az Istenről.«” 12 Így hát mindegyikünk önmagáról fog számot adni az Istennek.
13 Többé tehát ne ítélkezzünk egymás fölött, hanem döntsetek inkább úgy, hogy nem tesztek testvér elé botláskövet vagy olyasmit, ami elgáncsolja. 14 Tudom és meg vagyok róla győződve az Úr Jézusban, hogy semmi sem beszennyezett önmagában; csak ha valaki valamit beszennyezettnek tekint, annak beszennyezett az. 15 Mert ha eledel miatt bánkódik a testvéred, akkor már nem jársz összhangban a szeretettel. Ne vidd romlásba az eledeled által azt, akiért Krisztus meghalt. 16 Ne hagyjátok tehát, hogy a jóról, amit tesztek, úgy beszéljenek, hogy az ártson nektek. 17 Az Isten királysága ugyanis nem evést és ivást jelent, hanem igazságosságot, békét és örömet szent szellemmel. 18 Mert aki így szolgál rabszolgaként Krisztusnak, az elfogadható az Istennél, és helyeselt az emberek előtt.
19 Így hát törekedjünk olyasmikre, amik elősegítik a békét, és amik egymás épülésére vannak. 20 Ne romboljátok le többé az Isten munkáját csupán az eledelért. Minden tiszta ugyan, de ártalmas az embernek, ha úgy eszik, hogy alkalom adódik a botránkozásra. 21 Jó nem enni húst, se nem inni bort, és semmi olyat nem tenni, ami miatt megbotránkozik a testvéred. 22 A hit, amely a tiéd, önmagaddal összhangban legyen a tiéd az Isten színe előtt. Boldog, aki nem von magára ítéletet az által, amit helyesel. 23 Ha azonban kételyei vannak, már el is van ítélve, ha eszik, mert nem hitből eszik. Bizony, ami nincsen hitből, az mind bűn.
15 Mi azonban, akik erősek vagyunk, tartozunk hordozni azok gyengeségeit, akik nem erősek, és nem járhatunk a magunk kedvében. 2 Mindegyikünk a felebarátjának tegyen kedvére abban, ami jó annak épülésére. 3 Mert a Krisztus sem a maga kedvében járt,

az 5-ös vers mégegyszer:
ki-ki a maga értelmében legyen teljesen meggyőződve