EXJT BLOG

Mindenkinek Jehova Tanúiról

HTML doboz

Leírás

Minden éremnek két oldala van... Jehova Tanúi szervezetének is. Mi ennek a vallási közösségnek a kevésbé ismert oldalával foglalkozunk, hogy lehetőleg minél több embernek segítsünk egy objektív nézőpont kialakításában. Ha Jehova Tanúja vagy, ne félj, hiszen rengeteg Tanú olvassa még rajtad kívül az oldalt! Például vének, kisegítőszolgák, bételesek és persze a legtöbben, akik átlagos Tanúk. A névtelenségnek köszönhetően itt szabadon kérdezhetsz, cáfolhatsz és hozzászólhatsz, de szépen kérünk, előtte olvasd el a témakörrel foglalkozó régebbi cikkeket és kommenteket! Soha ne feledd:

"Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.

Flying-brain 2.jpg

Jehova Tanúi történelme:

A Vezető Testület egykori tagjának könyve:

crisis-conscience-ray-franz_hun.png

Raymond Franz - Lelkiismereti válság

Gyakran használt bibliaversek

2Mó 33:20 | Zs 146:4 | Pl 4:18 | Pl 8:22 | Pr 9:5 | Ézs 44:24 | Ez 18:4 | Dá 7:13, 14 | Mt 5:5 | Mt 6:7 | Mt 11:11 | Mt 24:14 | Mt 24:36 | Mt 24:45-47 | Mk 13:32 | Lk 23:43 | Jn 1:1 | Jn 1:18 | Jn 2:19-21 | Jn 4:34 | Jn 6:68, 69 | Jn 10:17, 18 | Jn 14:28 | Jn 17:3 | Jn 17:11 | Jn 20:17 ... | Csel 2:34 | Csel 8:30-31 | ... 1Kor 8:6 | ... Kol 1:16 | ...Héb 1:8 | ...

Utolsó kommentek

Ide küldd:

writing_01.png

columba [kukac] freemail [pont] hu

k [pont] johnny [pont] joker [kukac] gmail [pont] com

Ha szeretnéd megosztani - névtelenül is -, a kérdésed, történeted, tapasztalatod, véleményed, cikked, tanulmányod vagy javaslatod, akkor bátran írd meg a fenti címre, vagy írd meg közvetlenül az oldalon (regisztráció nélkül is!!!), itt:

>> GYORSBEKÜLDŐ <<

Mindenféle

BLOG FÓRUM

CHAT a jelenlévőkkel

"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." - Voltaire

„Nekem pedig egészen mellékes, hogy ti vagy egy emberi ítélőszék megvizsgál-e engem. Sőt, magam sem vizsgálom magamat. Mert semmiről sem tudok, ami ellenem szólna. De ez még nem bizonyít igazságosnak, ugyanis Jehova az, aki vizsgál engem.” (1Korintusz 4:3, 4)

"Ha a szervezeten kívül vagy, meghalsz. Ha a szervezeten belül vagy akkor pedig nagyon kell igyekezned, hogy ne halj meg." - Resign

"A legfájóbb kín örömet színlelni." - Márai Sándor

"Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük őket." - Albert Einstein

"Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek." - Jókai Mór

"A tudatlanságod legmagasabb foka az, amikor elutasítasz valamit, amiről nem tudsz semmit." - Wayne Dyer

TIPP: A böngésződ típusától függően a Ctrl gombot nyomva tartva a + és - gombokkal nagyíthatod és kicsinyítheted az oldalt, a jobb olvashatóság érdekében.

TIPP: Kérdésekkel taníts, ne kijelentésekkel! Érvelésedben használd a Bibliát és a Tanúk kiadványait is! Vitáidban ne kövess el érvelési hibákat!

TIPP: Ha nem vagy inkognitóban, kérünk oszd meg a cikkeinket a közösségi oldalakon! (Facebook, Twitter, Google+, stb.)

Hogyan adományozzak nektek?

Megtekintések száma

Látogatók: 

free counters


Kedves olvasónk, Te mi vagy?

látogató számláló

Indafotó képek

Russell és a Nagy Piramis

2010.08.24. 23:43 | Johnny Joker | 13 komment

A piramis-terv

Hogyan változott idővel C. T. Russell Nagy Piramisa 

Írta Eric Francke

A kései XIX. században számos bibliakutató kezdett érdeklődni a gízai Nagy Piramis misztériumai iránt. Ilyen személy volt Charles Taze Russell is, a később Jehova Tanúiként ismert csoport alapítója. Könyvében, a „Jöjjön el a te országod” harmadik kötetében ("Thy Kingdom Come" vol. 3, eredetileg 1890-ben jelent meg), Russell részletes leírást ad a piramison belül végzett különböző mérésekről. Ezekhez „piramis-inchet” (1) használt annak bebizonyítása érdekében, hogy a piramis tervezését/építését Isten sugalmazta, hogy hitelesítő tanút állítson a Bibliának, továbbá, hogy felfedje Krisztus második eljövetelének dátumait.

Lejjebb az 1904-es kiadás ábráját láthatjuk:
Russell nagyon pontosan jelölte meg, hogy az összes adat és ábra, amelyet felhasznál, Piazzi Smyth professzor, angol tudós és egyiptológus, egy könyvéből származnak. (2) A „Jöjjön el a te országod” tartalmazza a levelet melyben Smyth professzor jóváhagyja kutatási eredményei felhasználását Russellnek. A piramis méreteire vonatkozóan Russell ezt írja:

„Tehát, ha visszafelé lemérjük az Első Emelkedő Folyosót "First Ascending Passage" le annak találkozásáig a Bejárati Folyosóval "Entrance Passage", megkapunk egy meghatározott dátumot, amely megjelöli a lefelé haladó folyosót. Ennek mérete 1542 inch, és a Kr.e. 1542 évet jelzi, dátumként ezen a ponton/helyen. Ezután lemérjük a Bejárati Folyosót "Entrance Passage" ettől a ponttól, hogy megkapjuk a teljes távolságot a verem bejáratáig "Pit", amely a nagy nyomorúságot és pusztulást jelképezi, mellyel ez a kor végződik, amikor a gonosz hatalma megdől majd. 3416 inchet kapunk, ami 3416 évet jelképez a fenti dátumtól, Kr.e. 1542. Ez a számítás megadja i.sz. 1874-et,1 amely megjelöli a nagy nyomorúság korszakának kezdetét; ahogy 1542 év Kr.e. plusz 1874 év i.sz. egyenlő 3416 évvel. Ekképpen a piramis bizonyságul szolgál, hogy az 1874-es vég volt a kronológiai kezdete a nyomorúság idejének, olyan amilyen még nem volt még a nemzetek ideje óta – nem, és ezután sem lesz. (Olyan nagy lesz a nyomorúság abban az időben, amilyen nem volt még a világ kezdete óta mostanáig, és nem is lesz ilyen újra.) És ekképpen lesz figyelembe véve, hogy ez a „Tanú” teljesen igazolja/megerősíti a Biblia tanítását ebben a témában…” (3)

Azonban akad egy kis probléma. Ha megnézzük Smyth valódi ábráit (lásd lejjebb), láthatjuk, hogy a bejárati folyosó távolsága attól a ponttól, amire Russell hivatkozik, valójában 3461 "inch", nem 3416, ahogyan azt Russell idézte. Hogy vajon csak egy véletlen hibaként cserélte fel azt a két számjegyet, vagy készakarva, nem igazán lehet bizonyítani sem így, sem úgy. Az azonban gyanús, hogy az egyetlen dolog, amit Russel kitörölt az általa kiadott ábrából az a bejárati folyosó teljes távolsága, így lehetetlenné téve bárki számára, aki nem birtokolta Smyth eredeti ábráit, hogy megcáfolja őt. Tehát lényegében Russell „összezsugorította” a piramist 45 piramis-inchel, hogy az átjárók passzoljanak az időszámításaihoz.

Russell később kijavította a számait. Az 1910-es verzióban Russell ezt írja:

„Tehát, ha visszafelé lemérjük az Első Emelkedő Folyosót "First Ascending Passage" le annak találkozásáig a Bejárati Folyosóval "Entrance Passage", megkapunk egy meghatározott dátumot, amely megjelöli a lefelé haladó folyosót. Ennek mérete 1542 inch, és a Kr.e. 1542 évet jelzi, dátumként ezen a ponton/helyen. Ezután lemérjük a Bejárati Folyosót "Entrance Passage" ettől a ponttól, hogy megkapjuk a teljes távolságot a verem bejáratáig "Pit", amely a nagy nyomorúságot és pusztulást jelképezi, amellyel ez a kor végződik, amikor a gonosz hatalma megdől majd. 3457 inchet kapunk, ami 3457 évet jelképez a fenti dátumtól, Kr.e. 1542. Ez a számítás megadja i.sz. 1915-öt, amely megjelöli a nagy nyomorúság korszakának kezdetét; ahogy 1542 év Kr.e. plusz 1915 év i.sz. egyenlő 3457 évvel. Ekképpen a piramis bizonyságul szolgál, hogy az 1914-es vég volt a kronológiai kezdete a nyomorúság idejének, olyan amilyen még nem volt még a nemzetek ideje óta – nem, és ezután sem lesz. (Olyan nagy lesz a nyomorúság abban az időben, amilyen nem volt még a világ kezdete óta mostanáig, és nem is lesz ilyen újra.) És ekképpen lesz figyelembe véve, hogy ez a „Tanú” teljesen igazolja/megerősíti a Biblia tanítását ebben a témában…” (4)

Miután 1874 emlékké fakult, és kiemelkedő esemény nélkül múlt el, Russellre maradt az a nagyon kínos feladat, hogy meg kellett magyaráznia, hogy a nagy nyomorúság miért nem jött el a földre a következő években sem. Az időszámítások, amiket időközben megjelentetett, már az i.sz. 1914-es dátumot használják a végzetes évként, amikor is Isten meg fogja büntetni a hitehagyott egyházat, és kiönti haragját a földre. Így Russell beillesztett a „Piramis-időszámításba” ("Pyramid Chronology") egy másik tetszőleges számot, ez alkalommal 3457 piramis-inchet. Ez még mindig 4 inch-el rövidebb, mint az eredeti mérések, amelyekről állította, hogy azokat idézi, de legalább így képes volt a piramissal megjósoltatni az első világháborút, amelyről mindenki azt képzelte, hogy a háborúknak véget vető háború lesz "War to End all Wars". Ekképpen növelte a Nagy Piramist 41 piramis-inch-csel könyvei átdolgozása között.

Charles Taze Russell abban a tudatban halt meg, hogy a Nagy Piramis maga a „Kőbe Vésett Szentírás” ("Bible in Stone"), tanúként állítva az időszámításoknak melyek mellett kiállt.  Tekintettel a változékony időszámításaira, amelyek a Biblián alapulnak, nagyrészünk elfogadhatja, hogy Russel véleménye változott bizonyos versekről/passzusokról és helyesbített a számításain az általa összegyűjtött tudás alapján. A Nagy Piramis, egy kissé különböző, mivel a kőfolyosók általában nem nőnek meg vagy zsugorodnak parancsra. Az egyetlen mód a változások elszámoltatására az, hogy Russell szándékosan és tudatosan állított elő számokat, hogy alátámassza a teóriáit.

 

Hogy méltányosak legyünk vele, nem egyedül élt abban a hitben, hogy a Nagy Piramis egy isteni tanú a Biblia igazságát bizonyítva. Számos „ítéletista” (dispensationalist) tanár, mint például Clarence Larkin, ugyancsak állást foglalt az eszme mellett. Azonban Larkin, aki Russell és Smyth kortársa volt, élesen rámutat arra, hogyha a névértéket vesszük, a Nagy Piramis méretei a legjobb esetben is azt árulják el, hogy az ítéletnek mostanra már véget kellett volna érnie. Larkin így arra a következtetésre jutott, hogy a piramis-inchnek, mint mértékegységnek, hibásnak kell lennie. (5)

 

Russell ennek ellenére fenntartotta a Nagy Piramis isteni eredetét, és ellentmondást nem tűrően (dogmatikusan) tanította azt. A Watchtower Bible and Tract Society látszólag szentesítette az eszmét, még Russell halála után is. Erről talán nincsen többet mondó tanú, mint a következő kép, amely a Russell sírja melletti emlékművet ábrázolja, amit Watchtower emelt tiszteletére:

 

Napjainkban nagyon kevés szó esik a Nagy Piramisról a Watchtower tudósai között. Rutherford bíró, Russell (trón) örököse (a Watchtower elnöki székében), 1928-ban elhatárolta magát a tanításoktól. (Az első világháború (I. világháború, a II. világháború előtt egyszerűen csak „A nagy háború”) 1914-től 1918-ig tartott.) Talán ráébredtek Russell zsugorodó és megnövekvő folyosóinak abszurditására. Vagy talán felismerték az értelmi/érzelmi hangsúlyt Russell piramis-tanításain, amelyek felkavarnák a Szabadkőművesekkel való keveredésének tényét. Akár így, akár úgy, ez egy olyan ügynek/problémának tűnik, amit most már szeretnének elfelejteni. (EWF) 

Megjegyzések:

1. A "piramis inch" szembetűnően nem olyan szabvány, amelyet a Súly- és Mértékügyi Hivatal (Bureau of Weights and Measures) jóváhagyott volna. És a piramisban sincs egy mérőléc, ami azt mondaná: „Nézd, egy piramis inch!” A mód, ahogyan a piramis inch kialakult: a) Smyth és mások is feltételezték hogy a Bejárati Folyosót "Entrance Passage" úgy alkották meg, hogy az az Alpha Draconis-ra (csillagkép) mutasson a piramis elkészültével. b) Feltételezték, hogy az ajtó a Nagy Tárnához „Grand Gallery” az időszámításunk szerinti első évet jelképezi, visszafelé mérve az Emelkedő Folyosó aljáig „Ascending Passage”, majd felfelé fordulva a Bejárati Folyosón „Entrance Passage” (hogy miért nem lefelé a Bejárati Folyosón senki sem tudja), találhatunk egy bevágást a falon, egy tetszés szerinti helyen. c) Feltételezték, hogy a bemélyedés, amit az építők hagyhattak, a piramis elkészültének évét jelöli, amely egybeesett az Alpha Draconis feltűnésével. d) Mivel az Alpha Draconis Kr.e. 2170-ben tűnt fel, egyszerűen elosztották a mérésüket 2170-el és "voila!" a piramis-inch megszületett.

2. A Nagy Piramis ("The Great Pyramid"), C. Piazzi Smyth. Eredetileg 1880-ban kiadva Örökségünk a Nagy Piramisban ("Our Inheritance In the Great Pyramid") címmel, (4. kiadás).

3. Jöjjön el a te országod (Thy Kingdom Come, (Ezeréves Hajnal, 3. kötet, Millennial Dawn, vol. 3)); Charles Taze Russell, copyright 1891, The Watch Tower Bible And Tract Society által. 1904-es kiadás.

4. Jöjjön el a te országod (Thy Kingdom Come, (Tanulmányok a szent könyvekből/írásokból, 3. kötet, Studies In The Scriptures, vol. 3)); Charles Taze Russell, copyright 1891, The Watch Tower Bible And Tract Society által. 1910-es kiadás

5. Ítéletista Igazság "Dispensationalist Truth" írta Clarence Larkin, copyright 1918. 169. oldal


(Fordította: K. János, Korrektúrázta: B. István            ©copyright                  janchy@citromail.hu                2010.08.24)

 

 
[ide kattints a nyomtatható dokumentum letöltéséhez (.doc formátum)]

Címkék: piramis 1914 letölthető dokumentum

A bejegyzés trackback címe:

https://jehovatanui.blog.hu/api/trackback/id/tr732245243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2010.08.26. 23:04:35

Nagyon fontos tanulmányt publikáltál! Világosan látnunk kell: Már a russell-i kezdet totálisan hibás volt,-nem később "romlott el", pl.: Rutherford óta. Köszönöm!

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2010.08.26. 23:05:59

Magam fordítottam, ha valami hibát vennétek észre kérlek szóljatok!

jtinfo 2010.08.27. 09:24:25

Nagyon örülök a blogodnak! Pont olyan írást fordítok, ami azt mondja el, hogy nem Russell volt a jóságos atya és az utána jövők meg a gazemberek, hanem már ő maga sem volt egy nagyon kegyes ember. Köszönöm én is neked, hogy időt szántál a fordításra.
A fordítási hibák miatt ne aggódj, akit érdekel (mint pl.: engem) az nem azokkal foglalkozik, észre sem veszi :)

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2010.08.27. 16:14:00

További cikkeket is fordítok, mivel ezek csak angol nyelven elérhetőek (érthető okból nem fordítják le a WT-nél) valamint életem, családom, és a veresegyházi gyülekezetben történő dolgokról is készülnek cikkeim. Örülök ha valakinek segítek a fordításaimmal, ha valamely cikk érdekel szívesen lefordítom, csak küldd el nekem a linkjét! (felsőfokú nyelvvizsgám van :P) és egy szerény zseni vagyok xD

jtinfo 2010.08.28. 13:25:29

A veresegyháziak közül van pár közös ismerősünk, így nagyon várom majd amiket írsz róluk. Ahogy kiderült, nem nagyon szívlelem azokat, akiket ti sem :)

Nekem nincs felsőfokú nyelvvizsgám, de fordításelméleti tárgyaimmal küszködve igyekszem napi 15-20 oldal fordításával ritkítani a hibáim. Ha ebbe majd nem fér bele valami és nem bírok várni, akkor megírom a linket, köszönöm :)

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2010.08.28. 17:02:25

@jtinfo: Hóhó, akkor lehet h én kérek tőled segítséget, komolyan nem tudok ilyen gyorsan fordítani, azt hogy csinálod? Valami fordítóprogramot használsz?

jtinfo 2010.08.28. 22:26:22

@Johnny Joker: Nem, nincs fordítóprogram... de van egy hajcsárom :) Hivatalosan szemináriumvezetőnek nevezik és azért, hogy egyáltalán jegyet adjon iszonyatos mennyiségű anyagot kell leadni neki félév alatt. Előre dolgozom, így majd hetente viszem neki a 100 oldalt, hátha elégedett lesz :)
Ha ismered ugyanabból a témából fordítasz, akkor ugyanazokkal a kifejezésekkel találkozol és rohamosan nőni fog a sebességed.
Másfelől pedig a kedves szemináriumvezető a mennyiségre megy rá. Ha leadok neki heti 100 oldalt és a csoport nagyobb része szintén, nem tudja mindet kijavítani és december 10-15 között szülnie kell egy jegyet. Éppen ezért nem egyenletes a minőség, de ő sem lesz képes aprólékos ellenőrzésre.
Amióta tartom ezt a ritmust a nem szakszövegek fordítása is felgyorsult. Vagyis gyakorlással lehet így növelni a teljesítményt. Hozzáteszem, hogy most nem dolgozom, hanem ébredéstől lefekvésig csak fordítok... talán így nem is olyan gyors :)

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2010.08.29. 20:32:55

Nagy előny a nyelvtudás,hatalmas előny ez,Johnny,és Gabi (Jtinfo). Olyan fontos,magyar nyelven eltitkolt tanulmányokat tudtok elérhetővé tenni,amit én sajnos nem. Idén két szomorú jubileum is van Jehova Tanúinak. 85 éve nem támadtak fel az Ószövetségi szentek (1925-ös hamis prófécia) ,és 35 éve történt az 1975-ös hamis Armageddon-várás. Magyar nyelven kevés infó,és konkrét idézet van. Érdemes lenne ezekről megemlékezni,hogy minél többen lássák: Nem "alulról jött" népi kezdeményezés voltak a hamis Őrtorony Társulati próféciák,hanem hivatalos hamis tanítások voltak,amiért soha nem kért bocsánatot a Vezető Testület,és nem rehabilitálta az emiatt kilépett volt tagokat.

jtinfo 2010.08.31. 00:46:58

@Zsolt520: A 85 és a 35 éves évfordulóban nagyon igazad van. SOS előre fogom venni! Köszönöm, hogy szóltál!

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2011.01.28. 15:02:46

@Aqwsed12345: Hihetetlenül jó anyag!!!!!
Örök hálám fog üldözni azért, hogy ezt megtaláltad nekünk!!! Lefordítom amint lesz időm.

Ping-Pong 2011.09.08. 18:06:25

"Russell pásztor mintegy 35 évig úgy vélte, hogy a gizai nagy piramis Isten tanúköve, igazolva a bibliai időszakokat (És 19:19)."
Hirdetők könyv

"C. T. Russell 1886-ban kiadott egy könyvet, mely később A korszakok terve címet kapta. Ez a kötet tartalmazott egy táblázatot, amely összefüggésbe hozta az emberi korszakokat az egyiptomi nagy piramissal. Azt gondolták, hogy ez a Hufu fáraónak emelt emlékmű az az oszlop, melyre az Ésaiás 19:19, 20 utal: „Ama napon oltára lesz az Úrnak Égyiptom földének közepette és határán egy oszlop az Úrnak; és lesz jegyül és bizonyságul a seregek Urának Égyiptom földén.” Mi köze lehetett a piramisnak a Bibliához? Nos, például a nagy piramis némelyik folyosójának a hosszáról az akkori értelmezés szerint azt mondták, hogy a Máté 24:21-ben leírt „nagy nyomorúság” kezdetét jelzi. Némelyik Bibliakutatót túlságosan is lekötötték a piramis különböző jellegzetességeinek a számítgatásai, hogy kiszámítson olyan dolgokat, mint például, melyik nap fog az égbe menni! Ezt az úgynevezett kőbibliát nagy becsben tartották évtizedeken át..."
Őrtorony 2000 január 1.