EXJT BLOG

Mindenkinek Jehova Tanúiról

HTML doboz

Leírás

Minden éremnek két oldala van... Jehova Tanúi szervezetének is. Mi ennek a vallási közösségnek a kevésbé ismert oldalával foglalkozunk, hogy lehetőleg minél több embernek segítsünk egy objektív nézőpont kialakításában. Ha Jehova Tanúja vagy, ne félj, hiszen rengeteg Tanú olvassa még rajtad kívül az oldalt! Például vének, kisegítőszolgák, bételesek és persze a legtöbben, akik átlagos Tanúk. A névtelenségnek köszönhetően itt szabadon kérdezhetsz, cáfolhatsz és hozzászólhatsz, de szépen kérünk, előtte olvasd el a témakörrel foglalkozó régebbi cikkeket és kommenteket! Soha ne feledd:

"Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.

Flying-brain 2.jpg

Jehova Tanúi történelme:

A Vezető Testület egykori tagjának könyve:

crisis-conscience-ray-franz_hun.png

Raymond Franz - Lelkiismereti válság

Gyakran használt bibliaversek

2Mó 33:20 | Zs 146:4 | Pl 4:18 | Pl 8:22 | Pr 9:5 | Ézs 44:24 | Ez 18:4 | Dá 7:13, 14 | Mt 5:5 | Mt 6:7 | Mt 11:11 | Mt 24:14 | Mt 24:36 | Mt 24:45-47 | Mk 13:32 | Lk 23:43 | Jn 1:1 | Jn 1:18 | Jn 2:19-21 | Jn 4:34 | Jn 6:68, 69 | Jn 10:17, 18 | Jn 14:28 | Jn 17:3 | Jn 17:11 | Jn 20:17 ... | Csel 2:34 | Csel 8:30-31 | ... 1Kor 8:6 | ... Kol 1:16 | ...Héb 1:8 | ...

Utolsó kommentek

Ide küldd:

writing_01.png

columba [kukac] freemail [pont] hu

k [pont] johnny [pont] joker [kukac] gmail [pont] com

Ha szeretnéd megosztani - névtelenül is -, a kérdésed, történeted, tapasztalatod, véleményed, cikked, tanulmányod vagy javaslatod, akkor bátran írd meg a fenti címre, vagy írd meg közvetlenül az oldalon (regisztráció nélkül is!!!), itt:

>> GYORSBEKÜLDŐ <<

Mindenféle

BLOG FÓRUM

CHAT a jelenlévőkkel

"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." - Voltaire

„Nekem pedig egészen mellékes, hogy ti vagy egy emberi ítélőszék megvizsgál-e engem. Sőt, magam sem vizsgálom magamat. Mert semmiről sem tudok, ami ellenem szólna. De ez még nem bizonyít igazságosnak, ugyanis Jehova az, aki vizsgál engem.” (1Korintusz 4:3, 4)

"Ha a szervezeten kívül vagy, meghalsz. Ha a szervezeten belül vagy akkor pedig nagyon kell igyekezned, hogy ne halj meg." - Resign

"A legfájóbb kín örömet színlelni." - Márai Sándor

"Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük őket." - Albert Einstein

"Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek." - Jókai Mór

"A tudatlanságod legmagasabb foka az, amikor elutasítasz valamit, amiről nem tudsz semmit." - Wayne Dyer

TIPP: A böngésződ típusától függően a Ctrl gombot nyomva tartva a + és - gombokkal nagyíthatod és kicsinyítheted az oldalt, a jobb olvashatóság érdekében.

TIPP: Kérdésekkel taníts, ne kijelentésekkel! Érvelésedben használd a Bibliát és a Tanúk kiadványait is! Vitáidban ne kövess el érvelési hibákat!

TIPP: Ha nem vagy inkognitóban, kérünk oszd meg a cikkeinket a közösségi oldalakon! (Facebook, Twitter, Google+, stb.)

Hogyan adományozzak nektek?

Megtekintések száma

Látogatók: 

free counters


Kedves olvasónk, Te mi vagy?

látogató számláló

Indafotó képek

Raymond Franz

2010.08.19. 10:42 | Johnny Joker | 2 komment

Kedves Olvasó!

Időről-időre kedves kommentelők felteszik a kérdést: "Miért írsz Jehova Tanúi ellen?" Aki tagja a Jehova Tanúi Egyháznak, azok egy dologra vannak hangolva azokkal kapcsolatban, akik lelkiismereti okokból elmentek a Szervezetből: "Biztos ellenünk írnak, beszélnek!" Fel sem merül bennük,hogy nem mindenki tekinti ellenségnek a bent maradt tagokat.

Hiszem, és vallom: ahogy nincs "üdvözítő felekezet" úgy nem hiszek "elkárhoztató felekezetben" sem. Meggyőződésem, hogy aki felismeri önmagában a megváltásra szoruló bűnöst, és Jézus Krisztusban a feltámadott és élő megváltót, azok mind Isten áldottai. Ideális esetben ezek a hittestvérek szabadon gyakorolhatják hitüket, félelem, és vallási diktatúra nélkül. Szabadon, őszintén kifejezheti a meggyőződését, és nem kell rettegni: "Mi lesz, ha megtudják a véntestvérek (vallási elöljárók Jehova Tanúinál), hogy a Biblia tanítását fogadom el az Őrtorony Társulatéval szemben...??" Minden keresztény gyülekezetben élő, megtapasztalható valóság kell, hogy legyen: "Jehova pedig a Szellem,és ahol Jehova szelleme van,ott szabadság van." (II. Korinthusi levél,3.fejezet,17.vers-Új Világ fordítás)

Élmény volt nekem elolvasni Raymond Franz visszaemlékezéseit az Őrtorony Társulatnál eltöltött évtizedekről. Könyve, a "Lelkiismereti válság" nem könnyű olvasmány. Megrázó volt szembesülni azokkal a visszaélésekkel, manipulációkkal, amikről Jehova Tanúi 99%-nak halvány sejtelmük sincs. Természetesen,az Őrtorony Társulatnak az érdeke, hogy ne derüljenek ki azok az igazságok, amik negatív fényt vetnek Jehova Tanúi Vezető Testületére. A brooklyni központban mégis félnek. Ezért is tilos Jehova Tanúinak beszélni egykori tagokkal, ezért is tilos elolvasni a Szervezetből kilépett emberek írásait. De ezen nem csodálkozom. Ha az alapító, C.T. Russell műveit nem jelenteti meg a Társulat, akkor mit lehetne várni? Ezért is rejtik el a sok évtizedes könyveket, füzeteket, amiket ők adtak ki. Az evangéliumi keresztény közösségek tagjai szóba állhatnak azokkal is, akik elmentek gyülekezetükből.

"Nem csak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk,hanem azt is,amit az a vallás-szervezet tanít,amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot,akkor nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól. ("Az Igazság,amely örök élethez vezet", 2.fejezet, 5.bekezdés-Őrtorony Társulat,1968) Ezt addig gondolja komolyan a Vezető Testület, amíg egy érdeklődő ember más felekezet tagja. Amikor már csatlakozott Jehova Tanúihoz, akkor már más irányelv dominál: "Igyekezz gyorsan felismerni Isten látható teokratikus szervezetét, amely királyát, Jézus Krisztust képviseli. Ez elengedhetetlen az élethez. De ennek érdekében minden vonatkozásban el kell fogadnod a szervezetet. Nem állíthatjuk, hogy Istent szeretjük, ha ugyanakkor megtagadjuk igéjét, és közlési csatornáját." (Őrtorony, 1967/20,8.oldal) Ilyen tanítások hatására az uniformizált Tanúk a brooklyni központból jövő tanításokat gyakorlatilag "Jehova szavának tekintik". Hogyan is vizsgálhatná meg az Őrtorony Társulat anyagainak hitelességét egy Tanú, ha az "Jehova közlési csatornája"? Ezzel szemben a Bereabeli keresztények megvizsgálták Pál apostol tanításait a Szentírásból és Pál nem tekintette "a lojalitás hiányának a teokratikus elrendezést illetően!" Ap.Csel 17:11 "A béreabeliek nemesebbek voltak a tesszalonikabelieknél: teljes készséggel fogadták az Igét és naponként megvizsgálták az írásokat, hogy azoknak megfelelnek-e ezek a dolgok" (Csia Lajos fordítása) Ezt tette Raymond Franz is, és összehasonlította a neki tanított dolgokat-a Bibliával. Átgondolta, hogy összhangban van-e a Szervezet működése a Szentírással. Amire eljutott, azokról szól a "Lelkiismereti válság". Csak egy példa előzetesnek: Döbbenetes, hogy míg a brooklyni Őrtorony főhadiszálláson tudtak, és szemet hunytak arról, hogy Mexikóban inkább lemondanak a Biblia használatáról, és az imádkozásról, csak hogy ne legyen Istentisztelet jellege az összejöveteleknek. Mindezt azért, hogy ne vallási szervezetnek legyenek bejegyezve, hanem "művelődési szervezetnek" mivel vagyon nem lehetett egyházi kézben a közelmúltig Mexikóban. Így emlékszik vissza erre a korszakra Raymond Franz:

"Csak kevés dolog tekinthető oly nagymértékben összefüggőnek Isten tiszteletének, a legjobban szelleminek, mint az imádság. Amikor a perzsa király rendelete harminc napra betiltotta az imádságot bárkihez, kivéve őt magát, a királyt, akkor Dániel próféta olyan fontosnak tartotta ezt a kérdést, hogy a rendelet megszegésével kockáztatta pozícióját, vagyonát, és magát az életét is. Ellenben a(z Őrtorony) Szervezet központja helyesnek tartotta feláldozni a gyülekezeti imádságot Jehova Tanúi között egész Mexikóban. Milyen "előny" származott ebből? Azzal,hogy feladta a gyülekezeti imádságot, éneklést, és a Biblia használatát a bizonyságtételi tevékenységnél, A Szervezet megtarthatta Mexikóban a Társulat vagyonának a birtoklását és kezelését függetlenül a kormány korlátozásától, amihez viszont a többi egyház alkalmazkodott. Hajlandóak voltak azt mondani, hogy szervezetük nem vallási szervezet, hogy találkozásaik nem vallási találkozások, hogy bizonyságtételi aktivitásuk nem vallási aktivitás,hogy a megkeresztelkedés nem vallási aktus, mialatt a Föld minden más országában Jehova Tanúi a fordítottját mondták." (Kiemelések tőlem-Zs.) Köszönöm Kovács Zoltánnak a magyar fordítás!

Ugyan nem készült el a teljes könyv fordítása, mégis hiszem, vallom és tapasztalom: Így ebben a formában is történelmi, szellemi érték! Hálás vagyok Istennek, hogy vannak emberek, akik szembe mertek nézni a fájdalmas igazságokkal, felismerték korábbi vallásvezetőjük visszaéléseit, történelmük szelektív, egyoldalú bemutatását és mégis kitartottak Isten, Jézus Krisztus és a Biblia mellett. Négy évtizedes vallási múltja, a családi-rokoni kötődés ellenére (Néhai nagybátyja, Frederick William Franz, az Őrtorony Társulat elnöke volt 1977-től 1992-ig.) mert dönteni Isten mellett-a Szervezettel szemben, mert "kilépni az Ismeretlenbe." Kívánom, hogy Jahveh Úr Isten adjon mindenkinek ilyen alázatot, szeretetet és bátorságot, mint Raymond Franznak! Raymond Franz életútja itt olvashatók:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Raymond_Franz  

http://www.apologia.hu/religion/jw-franz.html

zsolt520.blog.hu/2010/04/10/raymond_franz

(Zsolt520) 

Raymond Franz könyve, a Lelkiismereti válság magyarul

A bejegyzés trackback címe:

https://jehovatanui.blog.hu/api/trackback/id/tr762232622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2010.08.26. 23:04:09

Nagyon szépen köszönöm hogy feltetted! Kívánom az Úr Jézus áldását Rád, Johnny,blogodra,és Olvasóidra!

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2010.08.26. 23:05:07

Köszönöm,Johnny hogy átvetted a post-ot,és publikáltad! Ray Franz élete egyszerre bátorító,és figyelmeztető: Még magas tisztséget betöltő Jehova Tanú is felébredhet! Bármennyire fájdalmas szembesülni az Őrtorony Társulat múltjával,mégis jobb egy fájdalmas "szellemi-lelki" operáció,mint a fanatikus történelem-tagadás. Isten áldjon meg Téged,Johhny,szeretteidet,és Blogod minden Olvasóját! Szeretettel&tisztelettel: Zsolt520