EXJT BLOG

Mindenkinek Jehova Tanúiról

HTML doboz

Leírás

Minden éremnek két oldala van... Jehova Tanúi szervezetének is. Mi ennek a vallási közösségnek a kevésbé ismert oldalával foglalkozunk, hogy lehetőleg minél több embernek segítsünk egy objektív nézőpont kialakításában. Ha Jehova Tanúja vagy, ne félj, hiszen rengeteg Tanú olvassa még rajtad kívül az oldalt! Például vének, kisegítőszolgák, bételesek és persze a legtöbben, akik átlagos Tanúk. A névtelenségnek köszönhetően itt szabadon kérdezhetsz, cáfolhatsz és hozzászólhatsz, de szépen kérünk, előtte olvasd el a témakörrel foglalkozó régebbi cikkeket és kommenteket! Soha ne feledd:

"Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.

Flying-brain 2.jpg

Jehova Tanúi történelme:

A Vezető Testület egykori tagjának könyve:

crisis-conscience-ray-franz_hun.png

Raymond Franz - Lelkiismereti válság

Gyakran használt bibliaversek

2Mó 33:20 | Zs 146:4 | Pl 4:18 | Pl 8:22 | Pr 9:5 | Ézs 44:24 | Ez 18:4 | Dá 7:13, 14 | Mt 5:5 | Mt 6:7 | Mt 11:11 | Mt 24:14 | Mt 24:36 | Mt 24:45-47 | Mk 13:32 | Lk 23:43 | Jn 1:1 | Jn 1:18 | Jn 2:19-21 | Jn 4:34 | Jn 6:68, 69 | Jn 10:17, 18 | Jn 14:28 | Jn 17:3 | Jn 17:11 | Jn 20:17 ... | Csel 2:34 | Csel 8:30-31 | ... 1Kor 8:6 | ... Kol 1:16 | ...Héb 1:8 | ...

Utolsó kommentek

Ide küldd:

writing_01.png

columba [kukac] freemail [pont] hu

k [pont] johnny [pont] joker [kukac] gmail [pont] com

Ha szeretnéd megosztani - névtelenül is -, a kérdésed, történeted, tapasztalatod, véleményed, cikked, tanulmányod vagy javaslatod, akkor bátran írd meg a fenti címre, vagy írd meg közvetlenül az oldalon (regisztráció nélkül is!!!), itt:

>> GYORSBEKÜLDŐ <<

Mindenféle

BLOG FÓRUM

CHAT a jelenlévőkkel

"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." - Voltaire

„Nekem pedig egészen mellékes, hogy ti vagy egy emberi ítélőszék megvizsgál-e engem. Sőt, magam sem vizsgálom magamat. Mert semmiről sem tudok, ami ellenem szólna. De ez még nem bizonyít igazságosnak, ugyanis Jehova az, aki vizsgál engem.” (1Korintusz 4:3, 4)

"Ha a szervezeten kívül vagy, meghalsz. Ha a szervezeten belül vagy akkor pedig nagyon kell igyekezned, hogy ne halj meg." - Resign

"A legfájóbb kín örömet színlelni." - Márai Sándor

"Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük őket." - Albert Einstein

"Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek." - Jókai Mór

"A tudatlanságod legmagasabb foka az, amikor elutasítasz valamit, amiről nem tudsz semmit." - Wayne Dyer

TIPP: A böngésződ típusától függően a Ctrl gombot nyomva tartva a + és - gombokkal nagyíthatod és kicsinyítheted az oldalt, a jobb olvashatóság érdekében.

TIPP: Kérdésekkel taníts, ne kijelentésekkel! Érvelésedben használd a Bibliát és a Tanúk kiadványait is! Vitáidban ne kövess el érvelési hibákat!

TIPP: Ha nem vagy inkognitóban, kérünk oszd meg a cikkeinket a közösségi oldalakon! (Facebook, Twitter, Google+, stb.)

Hogyan adományozzak nektek?

Megtekintések száma

Látogatók: 

free counters


Kedves olvasónk, Te mi vagy?

Indafotó képek

Utolsó kommentek:

Kalman866 2017.11.23. 06:50:07

Sziasztok!

Egy Baptista prédikátor nagyon jól megfogalmazza Jehova Tanui és Jézus kapcsolatát:

www.youtube.com/watch?v=zX0KQ5uANQk

Bejegyzés: János 20:17

a századik juh 2017.11.22. 16:37:37

@yucatan71: Csupáncsak tipp részemről: H, mint Hatalomvágy?

Többen, akiket kérdőre vontam ez ügyben, azt válaszolták, hogy "így működött már előttem is", azaz már a friss kinevezéskor, az első alkalommal szembesülve kellene úgy döntenie, ahogy te is gondolod, nade tudod te, hogy "ODA" eljutni az mennyi politikai tartalmú szolgálat? Mennyi helyezkedés, mennyi megalázkodás és mennyi ima?

H, mint Hatalomvágy...

Bejegyzés: Az Őrtorony kiáll a „két tanú” szabály mellett

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.11.22. 15:00:20

@yucatan71: "Miért nem dönt egy vén úgy, hogy jelenti az esetet, és ha ezért törlik, vagy kiközösítik, akkor Istenre bízza az ügyet?"

Igen, biztosan ez lenne a legjobb dolog (már a vének szempontjából), csak attól még, ha valaki így jár el, még nem jelenti azt, hogy nem lesz belőle baja.
Éppen pár hete történt egy hasonló eset Írországban, amikor egy ismert gyermekmolesztálót két vén jelentett a rendőrségen, és emiatt törölték őket a hivatalukból. Ezek a helyzetek ugyanis felvetnek további kérdéseket:
1. a szervezet mindig az egyéni lelkiismereti döntésre apellál, amikor mentesülni akar a tagjai életében okozott zűrzavar felelősségétől, pl: van egyéni döntésed abban, hogy elhagyd a gyülekezetet, de ha így teszel, akkor megtiltjuk a családodnak, hogy kapcsolatba lépjenek veled, akiknek ugyan megint csak egyéni lelkiismereti kérdés, hogy engedelmeskednek a "tanácsoknak", és emiatt nem állnak szóba veled (igazából sem neked, sem a családodnak nincsen VALÓDI döntése ebben, mivel ha nem úgy döntesz, amit "tanácsolnak", akkor büntetve leszel....vagyis nem következményei lesznek a döntésednek, hanem ŐK FOGJÁK EZEKET A KÖVETKEZMÉNYEKET ELŐIDÉZNI vagyis megbüntetnek, ami nem ugyanaz)
2. a szervezet mindig arra apellál, hogy nem tiltják meg hogy az áldozatok vagy a szülők a hatóságokhoz forduljanak. Nos, ha ezt nekik nem tiltják, akkor mi jogon tiltják a véneknek.
3. a szakemberek bevonásával az a helyzet, hogy a szakember csak addig érdekes, amíg a társulati ideológiát támogatja. Ha megnézed a kiadványokat, azok tele van mindenféle véleményekkel, idézetekkel, hogy tudósok ezt mondják, pszichológusok úgy tartják stb....viszont mindig csak abban a kontextusban, ami nekik kedvez, még akkor is, ha meg kell változtatniuk a szavakat, vagy ki kell ragadniuk azokat a mondandó környezetéből (volt erre példa, és ezért törölniük is kellett kiadványokat, pl Evolúció könyvet, a sok hamis idézet miatt). Amúgy a szakembereket az ördög képviselőinek tartják, akik a legjobb esetben is, világi okoskodásokat adnak elő, és ha egy ilyen szakvélemény más következtetésre jutna, mint az Isten szelleme által kinevezett vének, akkor azt soha a büdös életbe nem fogadnák el.

Elméletileg könnyű azt mondani, hogy a vének bízzák Istenre a kimenetelt. A valóságban ez akkor működne, ha a JTk egy vallás lennének a szó szoros értelmében. De ez nem így van, és még ha a vének jószándékúak is, és meg vannak győződve a szervezet isteni kinevezettségről, akkor is már évek óta egy erőszakszervezet bábjaiként hoztak döntéseket, és korántsem a saját lelkiismeretük alapján (még akkor sem, ha ők maguk ezt hiszik magukról). Istenre pedig alapvetően akkor lehet a dolgokat bízni, ha az a saját döntésed, amiért kész vagy felelősséget vállalni. Nem állítom, hogy egy szektában manipulált lélek számára ez nem lehetséges, de bizony elég nagy annak rizikója, hogy egy ilyen személy inkább összeomlik a teher súlya alatt. És azért ki lesz felelős? A helyzet nem annyira egyértelmű tehát, vagyis extra bátornak kell lennie annak, aki ki mer állni egy ilyen helyzetben másokért (amikor lehet, neki magának is ott van a családja, gyereke, ami szempillantás alatt széthullhat, ha a szervezet kicsinálja...).

De persze létezik az, hogy valaki nem bír egy döntésével együtt élni, és vállalja inkább azt, ami jön - legyen az bármi is.

Bejegyzés: Az Őrtorony kiáll a „két tanú” szabály mellett

yucatan71 2017.11.22. 12:43:56

@a századik juh: Sok minden szabályozva van, ez normális. Én nem értek a joghoz, de tudom, hogy a bíróságokon "felsőbbrendű" törvényekkel írnak felül más törvényeket, amikor az adott helyzet igazságszolgáltatása megkívánja. A gyermekmolesztálásos ügyekben a titoktartáshoz való "jog" átfedésben lehet más "jogokkal", mint például a kiskorúak védelme törvényének, vagy a hatóság támogatásának állampolgári kötelezettségével. Mert lehet, hogy a vénnek joga van a titoktartáshoz, de a kiskorúaknak is joguk van ahhoz, hogy biztonságban legyenek, különösen egy vallásközösségben. A rendőrségnek is joga van ahhoz, hogy munkájuk végzésében támogatást kapjanak azoktól, akik ismerik a helyzetet. Szóval mindig oda Lyukadunk ki, hogy a szakemberek bevonása kikerülhetetlen egy ilyen helyzetben. És akkor nem beszéltünk a tanúk által is hangoztatott "magasabb rendű törvényről", azaz a lelkiismeretről. Miért nem dönt egy vén úgy, hogy jelenti az esetet, és ha ezért törlik, vagy kiközösítik, akkor Istenre bízza az ügyet?

Bejegyzés: Az Őrtorony kiáll a „két tanú” szabály mellett

Columba · http://jehovatanui.blog.hu/ 2017.11.21. 21:04:30

@yucatan71: "megadni a császárnak ami a császáré" - Bárcsak ez a józan krisztusi alapelv érvényesülne Jehova Tanúinál és minden hasonló zárt hívő csoportban! Sajnos ehhez nagy csoda kellene, mert az elzárkózás, titkolózás, védekezés a legtermészetesebb ösztönös reakció mindenhol, a "világban" is. Itt lehetne a világgal szemben megmutatni, hogy a keresztények valóban mások, de ez oly ritkán működik...

A megelőzés szükségességével és a hamis váddal kapcsolatban is egyetértek, éppen ezért is lenne annyira fontos, hogy minden ilyen esetet szakemberek vizsgálhassanak ki. Ehhez az is szükséges lenne, hogy a jogos vádak valahogyan napvilágra kerülhessenek az egyháztól. Nagyon szomorú, hogy ebben jelenleg nálunk még a jogi szabályozás is csak nehezítő körülményt jelent!

Bejegyzés: Az Őrtorony kiáll a „két tanú” szabály mellett

Egy_nick 2017.11.21. 19:39:01

@82.Airborne: Ez értelmes beszéd. Ilyen köcsöggel szembe szintén alkalmazni kell a két tanú szabályt, és jól elverni, úgy, hogy örökre megjegyezze. Jobb megoldás nincs.

Bejegyzés: Az Őrtorony kiáll a „két tanú” szabály mellett

a századik juh 2017.11.20. 19:52:39

@yucatan71: A kiskorúakkal történő munkavégzés szabályozva van. A kinevezett pap "munkáját" végzi akkor, amikor kinevezett papi (véni) pozíciójában lép fel. Nem maradhatna kettesben kiskorúval "munkavégzés" közben senki, -szerintem minden teokratikus esemény annak számít- ha meg igen, azt "mindkét fél érdekére hivatkozva" rögzíteni lehetne, csakúgy, mint a bírói bizottsági üléseket, és ezek felvételeit át kellene adni -kérés nélkül- az érintetteknek.

Bejegyzés: Az Őrtorony kiáll a „két tanú” szabály mellett

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.11.20. 12:07:29

@yucatan71:

"...meg kell(ene) akadályozni, hogy ilyenek előforduljanak...."
Nos, a két tanú szabály már eleve egy olyan légkört teremt, amelyben ezek az esetek megtörténhetnek. Nem a megelőzést segíti elő.

"...ügyelni kell arra is, hogy alaptalan vádakkal ne lehessen könnyen elmozdítani valakit a pozíciójából, aki egyébként fontos feladatot lát(na) el a gyülekezetben."
A gyülekezet vezetőinek vádtól mentesnek kell lenniük, ha valaki nem az, akkor az nem tölthet be pozíciót. A hamis vádaskodás egyébként annyira nem jellemző ebben a témában, mint amennyire azt a gyermekmolesztálók védelméért elhivatottak gondolják. De igazat adok, hogy a hamis vád éppen olyan káros lehet, mint az, ha nem hisznek az áldozatnak. Ezért kéne ezeket az eseteket komolyan venni minden esetben.

"Nem minden esetben az egyház jogköre az igazság kiderítése."
Bűncselekmény esetében egyáltalán nem az, de mivel a JTk a maguk jogkörébe helyezik annak megállapítását, hogy történt-e ilyen "bűn" vagy sem, és ha igen, akkor annak kezelését is a maguk jogkörébe helyezik. Vagyis akkor sem fordulnak a hatóságokhoz, ha a molesztáló bevallja a tettét. Ugyanakkor ha az áldozat (vagy képviselője) a hatóságokhoz fordul, és a bűnös tette bebizonyosodik, sőt elítélik, akkor sem közösítik ki az elkövetőt feltétlenül, ha az "megbánja" tettét. Ha sor került is kiközösítésre ilyen esetben, a lehető leghamarabb (fél év múlva) a tettes visszafogadásra kerülhet.

"Tudomásom szerint MINDEN gyermekmolesztálással kapcsolatos vádat jelenteni kell a hatóságnak, ahogyan azt is ha a "lelkipásztorok tudomására jut egy 60 év feletti bántalmazása"."

Elvileg így van a gyakorlatban mégsem. Az egyházi szolgákat titoktartás köt (Mo-on) és ha jelentik a tudomásukra jutott eseteket, akkor ez később akadályozhatja a bírói eljárást, mivel az adatgyűjtés nem jogszerűen történt.Ezért nem mindegy ki teszi a feljelentést, vagy milyen formában történik az. Sajnos a jogrendszer igen sok kibúvót ad.

Bejegyzés: Az Őrtorony kiáll a „két tanú” szabály mellett

yucatan71 2017.11.20. 11:39:25

Ha valakit molesztálással vádolnak, nem annyira egyszerű helyzet. Egyrészt meg kell(ene) akadályozni, hogy ilyenek előforduljanak, másrészt ügyelni kell arra is, hogy alaptalan vádakkal ne lehessen könnyen elmozdítani valakit a pozíciójából, aki egyébként fontos feladatot lát(na) el a gyülekezetben. Ez olyan mint a politikusok mentelmi joga. Az egyház belső szabályozása bizonyára téves, de nem ez a legnagyobb baj, nem is az egyetlen. Tudomásom szerint MINDEN gyermekmolesztálással kapcsolatos vádat jelenteni kell a hatóságnak, ahogyan azt is ha a "lelkipásztorok tudomására jut egy 60 év feletti bántalmazása". Nem minden esetben az egyház jogköre az igazság kiderítése. A hatóságnak képzett szakemberei - pszichológusai- vannak, akik elbeszélgetés útján szakvéleményt írnak az esetről,és a rendőrség ennek mentén nyomoz. A hatóságokkal való korrekt együttműködés, "megadni a császárnak ami a császáré" megoldaná ezt a problémát.

Bejegyzés: Az Őrtorony kiáll a „két tanú” szabály mellett

Judó :-) 2017.11.17. 15:15:36

@Aranyosi: Apuék nem a húgát, meg a sógorát tanították? Nekem úgy rémlik, hogy Zsolti már tanú volt akkoriban...

Bejegyzés: Csakazértis teremtő a Sátán !!!

a századik juh 2017.11.17. 06:52:35

@Columba: " Egyébként az eddig általam olvasott történetek pontosan azt igazolják, hogy a pedofil ragadozók éppen olyan környezetet kívánnak maguk körül létrehozni, ahol kényelmesen megcsinálhatják, amit elterveztek, az áldozatoknak pedig esélyük se legyen."

Ez olyannyira igaz, hogy ezt a "környezetet" minden vén létrehozza maga körül, függetlenül attól, hogy pedofil e, avagy sem. A vének MINDEN ESETBEN "olyan környezetet kívánnak maguk körül létrehozni, ahol kényelmesen megcsinálhatják, amit elterveztek, az áldozatoknak pedig esélyük se legyen."

Bár az is lehet, hogy a Watch Tower hozta létre ezt a környezetet, és a vének "csak" belekerülnek, pozíciójuknál fogva.

Bejegyzés: Az Őrtorony kiáll a „két tanú” szabály mellett

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.11.15. 21:42:56

@Columba:
"Jackson kifogása pedig olyan érvre épít, ami nem olvasható ki a Szentírás szövegéből."
Jackson félelmetesen béna volt (mondjuk nem csak ő, de csak ő volt az egyedüli VT tag, aki megjelent a tárgyaláson...mert éppen Ausztráliában volt, az apját látogatta meg). Ide belinkelem azt a részt, ahol a két tanú szabályról van szó (A Cedars link is mutat belőle részletet, de az le van rövidítve):
www.youtube.com/watch?v=dJE4_xGHs8E
De itt van az egész vallomása is, félelmetes, amiket mond:
www.youtube.com/watch?v=erWV8YnTFto

Bejegyzés: Az Őrtorony kiáll a „két tanú” szabály mellett

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.11.15. 20:51:31

@82.Airborne: @Columba:
Szerintem egyáltalán nem könnyű kideríteni az igazságot ezekben a helyzetekben. De legalább meg kell próbálni, meg kell adni minden esélyt. A szervezet ettől teljesen elzárkózik, rövidrezárja a vitát, ez van,itt a két tanú szabály, ezentúl nem tehetünk semmit. Ez pedig megcsúfolása annak, aminek magukat tekintik: Az Igazság.
Ha valóban az érdekelné őket, akkor nem korlátoznák azt csupán "vallási igazságokra", és nem tennének úgy, mintha semmi közük nem lenne az ilyen ügyekhez, mint ami "családi" vagy "magánügy", hanem kötelességüknek tekintenék az igazságszolgáltatás elősegítését, és azoknak a belső eljárásoknak a korrekcióját, melyek akadályozhatják azt. De erre nem hajlandóak.

Bejegyzés: Az Őrtorony kiáll a „két tanú” szabály mellett

Columba · http://jehovatanui.blog.hu/ 2017.11.15. 17:58:08

@82.Airborne: Talán hosszúnak tűnik elolvasni, de végig érdekes a megközelítése szerintem. Egyébként igazad van, mindig van két tanú, csak azt, hogy Isten is látta ezeket a dolgokat, azt mindig a legkönnyebb letagadni. Ezért is nagyon jó az anyag, mert szkeptikus létére Stuart képes biblikusan érvelni és nagyon szépen bemutatja, hogy már abban az ősi időben sem volt a két tanú szabály egy univerzálisan érvényesíthető törvény. Egy ilyen erőszaktételnek pedig mindenféle testi és lelki nyomai is maradnak azon túl, hogy elhangzik egy szóbeli vád, amit ma már meg lehet vizsgálni és igazolni, hogy amit állítottak, az valóban megtörtént. Egyébként az eddig általam olvasott történetek pontosan azt igazolják, hogy a pedofil ragadozók éppen olyan környezetet kívánnak maguk körül létrehozni, ahol kényelmesen megcsinálhatják, amit elterveztek, az áldozatoknak pedig esélyük se legyen. Tehát a felhozott bibliai szakasz nagyon is alkalmazható ebből a szempontból: semmi szükség nincsen a második tanúra, az igazság enélkül is kideríthető és az elkövetőt meg lehet büntetni. Jackson kifogása pedig olyan érvre épít, ami nem olvasható ki a Szentírás szövegéből.

Bejegyzés: Az Őrtorony kiáll a „két tanú” szabály mellett

82.Airborne 2017.11.14. 20:52:48

ha meg ennek ellenére sem történik semmi az illetővel(a pedofil köcsöggel) akkor meg jól szájba kell verni...elvégre amiről ketten tudnak az meg se történt, nem?

Bejegyzés: Az Őrtorony kiáll a „két tanú” szabály mellett

82.Airborne 2017.11.14. 20:47:55

nem olvastam végig a ezt a "kéttanús"cikket de részemről a válasz kurva egyszerű: mindig van két tanú...mindig...
miért? kifejtem.tegyük fel én egy kisgyerek vagyok akit egy tanú patkány módon molesztál.ez a féreg persze már nem akkora császár mikor be kéne ismerni a tettét,ezért naná hogy letagadja.akkor ki a két tanú? hát az egyik én a másik meg Jehova.

Bejegyzés: Az Őrtorony kiáll a „két tanú” szabály mellett

Black Lamb 2017.11.05. 00:52:16

@a századik juh: De igen, szerencsére! Kb. a fele "visszatért" hozzám, a másik fele még nem. De így is érzékeny veszteség.

Bejegyzés: Videón mutatják, ahogyan Jehova Tanúi megtapsolnak egy tíz éves kislányt, amiért az kerüli a nővérét

a századik juh 2017.11.04. 08:19:45

@ORION: :) Ja, nem úgy sün, hanem mint tüskéthátú barátunk. Védekezésképp tüskéket növesztünk az emberek ellen a rossz tapasztalataink miatt. Sok sün testvér van...

Bejegyzés: Videón mutatják, ahogyan Jehova Tanúi megtapsolnak egy tíz éves kislányt, amiért az kerüli a nővérét