EXJT BLOG

Mindenkinek Jehova Tanúiról

HTML doboz

Leírás

Minden éremnek két oldala van... Jehova Tanúi szervezetének is. Mi ennek a vallási közösségnek a kevésbé ismert oldalával foglalkozunk, hogy lehetőleg minél több embernek segítsünk egy objektív nézőpont kialakításában. Ha Jehova Tanúja vagy, ne félj, hiszen rengeteg Tanú olvassa még rajtad kívül az oldalt! Például vének, kisegítőszolgák, bételesek és persze a legtöbben, akik átlagos Tanúk. A névtelenségnek köszönhetően itt szabadon kérdezhetsz, cáfolhatsz és hozzászólhatsz, de szépen kérünk, előtte olvasd el a témakörrel foglalkozó régebbi cikkeket és kommenteket! Soha ne feledd:

"Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.

Flying-brain 2.jpg

Jehova Tanúi történelme:

A Vezető Testület egykori tagjának könyve:

crisis-conscience-ray-franz_hun.png

Raymond Franz - Lelkiismereti válság

Gyakran használt bibliaversek

2Mó 33:20 | Zs 146:4 | Pl 4:18 | Pl 8:22 | Pr 9:5 | Ézs 44:24 | Ez 18:4 | Dá 7:13, 14 | Mt 5:5 | Mt 6:7 | Mt 11:11 | Mt 24:14 | Mt 24:36 | Mt 24:45-47 | Mk 13:32 | Lk 23:43 | Jn 1:1 | Jn 1:18 | Jn 2:19-21 | Jn 4:34 | Jn 6:68, 69 | Jn 10:17, 18 | Jn 14:28 | Jn 17:3 | Jn 17:11 ... | Csel 2:34 | Csel 8:30-31 | ... 1Kor 8:6 | ... Héb 1:8 | ...

Utolsó kommentek

Ide küldd:

writing_01.png

k [pont] johnny [pont] joker [kukac] gmail [pont] com

Ha szeretnéd megosztani - névtelenül is -, a kérdésed, történeted, tapasztalatod, véleményed, cikked, tanulmányod vagy javaslatod, akkor bátran írd meg a fenti címre, vagy írd meg közvetlenül az oldalon (regisztráció nélkül is!!!), itt:

-> GYORSBEKÜLDŐ <-

Mindenféle

BLOG FÓRUM

CHAT a jelenlévőkkel

"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." - Voltaire

„Nekem pedig egészen mellékes, hogy ti vagy egy emberi ítélőszék megvizsgál-e engem. Sőt, magam sem vizsgálom magamat. Mert semmiről sem tudok, ami ellenem szólna. De ez még nem bizonyít igazságosnak, ugyanis Jehova az, aki vizsgál engem.” (1Korintusz 4:3, 4)

"Ha a szervezeten kívül vagy, meghalsz. Ha a szervezeten belül vagy akkor pedig nagyon kell igyekezned, hogy ne halj meg." - Resign

"A legfájóbb kín örömet színlelni." - Márai Sándor

"Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük őket." - Albert Einstein

"Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek." - Jókai Mór

"A tudatlanságod legmagasabb foka az, amikor elutasítasz valamit, amiről nem tudsz semmit." - Wayne Dyer

TIPP: A böngésződ típusától függően a Ctrl gombot nyomva tartva a + és - gombokkal nagyíthatod és kicsinyítheted az oldalt, a jobb olvashatóság érdekében.

TIPP: Kérdésekkel taníts, ne kijelentésekkel! Érvelésedben használd a Bibliát és a Tanúk kiadványait is! Vitáidban ne kövess el érvelési hibákat!

TIPP: Ha nem vagy inkognitóban, kérünk oszd meg a cikkeinket a közösségi oldalakon! (Facebook, Twitter, Google+, stb.)

Hogyan adományozzak nektek?

Megtekintések száma

oldalletöltés

Látogatók:
free counters


Kedves olvasónk, Te mi vagy?

Indafotó képek

Egy kedves érdeklődés

2015.10.06. 08:45 | Columba | 1 komment

Nemrég Gabitól, a http://jtinfo.blog.hu/ tulajdonosától kaptam egy megkeresést, melyben információkat, híreket szeretne kérni egy kedves, sokat segítő ismerőse kérésére néhány emberről, akik a szervezet közelmúltbeli működtetésében részt vettek, és kellemes emlékek kapcsolódnak hozzájuk. Bejegyzésében hangsúlyozza, hogy a megnevezett személyekhez semmilyen negatívum nem kapcsolódik. Ha kommentben nem írható le az információ, személyesen Gabinak is küldhető e-mailben, vagy blogos privát üzenetben. Minden segítséget előre is köszönünk szépen!

http://jtinfo.blog.hu/2015/10/03/oket_keressuk

MEGSZŰNIK a Teokratikus Szolgálati Iskola, a 2015-ös éves közgyűlés kiszivárgott információi szerint

2015.10.03. 20:30 | Johnny Joker | 28 komment

annual-meeting-2015-announc.jpgA 2015-ös éves közgyűlés legfontosabb bejelentései több, mint egy héttel korábban kiszivárogtak

Az évnek ahhoz a szakaszához érkeztünk, amikor Jehova Tanúi világszerte nagy várakozással tekintenek az Őrtorony éves közgyűlése elé.

Az eseményt, melyet általában  Jersey City kongresszusi termében (vagy más néven a Stanley Színházban) tartanak meg, a Vezető Testület az elmúlt években egyre inkább arra használta, hogy új kiadványokat mutasson be, valamint hogy új szervezeti változtatásokat vagy bibliamagyarázatokat jelentsen be.

A 2015-ös éves közgyűlés, melyet jövő szombaton, október 3-án tartanak (vagyis ma - a ford.), nem kivétel ez alól. Ez alkalommal azonban, köszönhetően egy ismeretlen kapcsolattartónak a szervezeten belül, a JWsurvey részletes információkkal rendelkezik arról, hogy mi fog elhangzani.

Egy levél, melyet 2015. október 4-én kell majd felolvasni minden gyülekezetben (az éves közgyűlés utáni napon), számos rendkívül érdekes változtatást vázol fel, amelyek, különböző módokon, bemutatják, milyen új irányokba halad most a szervezet.

Megszűnik a mindenki által kedvelt Teokratikus Szolgálati Iskola, és egy 15 perces, prédikálási módszereket bemutató demonstráció fogja felváltani. Valamint, ami talán még sokatmondóbb, a szervezet leépítésével párhuzamosan az Őrtorony és az Ébredjetek! folyóiratok nyilvános kiadásának példányszáma is tovább csökken.

Amint említettem, a folyóiratok nyomtatásának csökkentése a legárulkodóbb jele ezeknek a változásoknak. 2013 júliusában írtam arról, hogy az abban az évben bevezetett csökkentések a folyóiratok számában 39%-os csökkentést jelentettek 2005-höz képest. Ez az adat mára már megdöbbentő értéket ért el, a havi kinyomtatott folyóiratok számának 57%-os csökkenését jelenti, még akkor is, ha beleszámítjuk az Őrtorony és Ébredjetek! példányszámának növekedését.

Ha valaki ellenőrizni szeretné ezeknek az adatoknak a helyességét, nyugodtan tegye meg:

mag-reduction-stats.jpg

Azok a Jehova Tanúi, akik próbálják megemészteni ezeket a híreket, jól teszik, ha elgondolkodnak a következő kérdésen: “Ha olyan mélyen benne vagyunk az utolsó időkben, és nagyobb szükség van ma a szellemi táplálékra, mint a világ történetében eddig bármikor, akkor miért csökkentik a folyóiratok által nyújtott szellemi táplálékot? Miért adott volna nekünk Jehova TÖBB szellemi táplálékot 10 évvel ezelőtt, amikor akkor még feltehetőleg több időnek kellett eltelnie Armageddonig, mint ma?”

Különösen szembetűnő lesz a nyomtatott “szellemi táplálék” csökkenése azok számára, akik gyűjtik a szervezet  folyóiratainak bekötött példányait. Amint a következő grafikon mutatja, 2016-tól fogva csak 9 hónapnak megfelelő oldalnyi irodalmat fognak nyomtatni az eredeti 24 (mindkét folyóiratból 12) hónapnak  megfelelőből.

combined-bound-volume.jpg

Az átdolgozott “Szervezetten”-könyvről szóló bejelentés által is bepillantást nyerhetünk abba az irányba, melyen az Őrtorony, most hogy problémái így megsokasodtak, haladni kényszerül. A hírnököket felkérik, hogy alaposan gondolják át, vajon valóban szükségük van-e nyomtatott példányra a könyvből, vagy elegendő, ha online elolvassák.

Engem egyáltalán nem lepne meg, ha az elkövetkező néhány évben elérnénk azt a pontot, amikor a nyomtatási műveleteket teljességgel megszüntetnék, és az összes irodalomhoz, amely a prédikálómunkához és az összejövetelekre való felkészüléshez szükséges, a Tanúknak csak online hozzáférésük lenne, úgyhogy a hírnökök tableteket használnának, vagy pedig saját maguknak kinyomtatnák a JW.org-ot népszerűsítő anyagokat.

theocratic-school.jpgA Teokratikus Szolgálati Iskola – hamarosan a múlt egy darabja lesz.

A Teokratikus Szolgálati Iskola félredobása hasonlóképpen sokkot és kiábrándulást okozhat számos gondolkodó Tanúnak. Ahogyan azt a cikkhez tartozó videóban megemlítem (lásd alább), ha egyáltalán volt valami morzsányi jó a Jehova Tanújaként megélt tapasztalataimban, akkor az abban a képzésben volt megtalálható, amit a Teokratikus Szolgálati Iskolában kaptam nyilvános szónokként.

Nem mintha a Teokratikus Szolgálati Iskola bármilyen módon is kompenzált volna engem azért a sok évért, amit eltékozoltam azzal, hogy hazugságokat tanítottak nekem, de legalább olyan képességeket adott, melyeket más területeken is hasznosíthattam, amikor elhagytam a szervezetet. Most már ezt a kevéske személyes előnyt nyújtó programot is eltörölte a Vezető Testület, akik láthatóan csak abban érdekeltek, hogy a követőik megtanulják, hogyan legyenek a propagandájuk terjesztői, semmint hogy kompetens egyének, akik hatékonyan ki tudják fejezni önmagukat.

A szomorúságot és nosztalgiát azonban, melyet esetleg amiatt érzek, hogy azt a vallást, amelyben felnőttem, a szemem láttára fosztják meg minden hasznos kulturális elemétől, hamarosan öröm váltja majd fel két dolog miatt.

Először is abban a kiváltságban van részem, hogy láthatom, amint egy káros szekta haláltusáját vívja, és amint ez a csodálatos új információs korszak arra kényszeríti, hogy leépítse önmagát, önpusztító lépéseket alkalmazzon, miközben kétségbeesetten próbál továbbra is vízen maradni.

És ami éppen ilyen jelentős: tanúja vagyok annak is, hogy  a Vezető Testület, amely már most sem képes kézben tartani MIND a 8 millió tagját (akik közül sokan inkább félelemből, mintsem saját elhatározásukból vannak bent), még azt sem képes megakadályozni, hogy azok a Bétel-dolgozók, akikkel naponta együtt étkeznek, híreket szivárogtassanak ki.

A változás a szemünk előtt zajlik, EZT pedig érdemes megünnepelni.

Frissítés: azok számára, akik talán kételkednek abban, hogy ez a kiszivárogtatás hiteles-e, a következő képek jelentek meg egy Őrtorony-támogató weboldalon (jw-archive.org) az új “Taníts minket” könyvről. A cím különbözik attól, amit a levél említ (“Mit taníthat nekünk a Biblia”). A levél azt is mondja, hogy a borító csupán “csekély mértékben változik” a Mit tanít a Biblia könyvhöz képest, tehát lehetséges, hogy ezek csupán korai mintadarabok, mielőtt változásokat eszközölnek a címben és a külső megjelenésben. Meglátjuk.

teach-us-book.jpg

Fordítói megjegyzés: A cikkben tárgyalt levelet az Őrtorony Társulat szerzői jogokra hivatkozva leszedette a JWsurvey oldaláról. Az erről szóló angol nyelvű cikk szerint a levelet tartalmazó blogbejegyzésnek az első 48 órában csaknem 23.000 olvasója volt. A levél azonban angol nyelvű fórumokon a hírek szerint fellelhető, és hamarosan magyar nyelven is megismerhetővé válik.

Kapcsolódó videó:

Forrás: http://jwsurvey.org/cedars-blog/theocratic-ministry-school-gone-as-2015-annual-meeting-announcements-leaked-in-advance

Fordította: Eve, Columba

Címkék: statisztikák

Egy elgondolás rabjai - 21. fejezet

2015.09.30. 22:00 | Johnny Joker | 25 komment

A tévedésük helyreigazítása

Máté 24:45-47: “Ki valójában a hű és értelmes rabszolga, akit [Jézus] kinevezett a [tanítványai] fölé, hogy megadja nekik [szellemi] eledelüket a kellő időben? Boldog az a rabszolga, ha [Jézus], amikor megérkezik, ilyen munkában találja őt! Bizony mondom nektek, mindene [földi vagyona] fölé kinevezi.” (Lásd Lukács beszámolóját a 12:35-44-ben)238

Annak érdekében, hogy megszabaduljanak attól az elgondolástól, amely fogva tartja őket, Jehova Tanúinak ki kell igazítaniuk azt a tévedésüket, amely alapvetően rabságuk okozója volt:

A tévedésük

1.PNG

Annak érdekében, hogy kiigazítsák ezt a tévedésüket,  vissza kell menniük és meg kell vizsgálniuk, mit is tanított a Társulat 1919-et megelőzően a Máté 24:45-47-tel kapcsolatban 239:

A tévedés kiigazítása

2.PNG

Megkönnyíti ezt a vizsgálódást, hogy nem kell bebizonyítani, hogy a 3. fejezetben említett tanítások hamisak. A Vezető Testület maga is elismeri, hogy hamisak voltak. 240 Nem az a nehéz, hogy Jehova Tanúit pusztán rávegyük, hogy felismerjék a Társulatnak azokat az 1919 előtti tanításait, amelyek helytelenek voltak. Sokan már ismernek ezek közül néhányat. Az a nehéz, hogy rávegyük őket, úgy tekintsenek ezekre a tanításokra ma, mint ahogy Jézus tekintett volna rájuk 1919-ben.

238 Tekintsük át: “Máté 24:45-47 – A legfontosabb írásszöveg az Őrtorony teológiájában”, 18. old. kk.

239 5. fejezet, 44. old. kk.

240 Az a tény, hogy a 3. fejezetben említett összes tanítást megváltoztatták, azt jelenti, hogy felismerték, hamisak voltak. Egyszerűen csak nem használják a “hamis” szót velük kapcsolatban. Lásd az 55. oldalt, melyen egy hosszú lista található azokról a kifejezésekről, melyekkel a “hamis” szót helyettesítik.

Annak érdekében, hogy megszabaduljanak az őket fogva tartó elgondolástól, ki kell igazítaniuk azt a hibát, amely először is foglyul ejtette őket.

Nem szükséges bebizonyítani, hogy a Társulat 1919 előtti tanításai tévesek voltak.

Például sok Tanú hallott már legalább egy keveset Rutherford Milliók, akik ma élnek, sohasem fognak meghalni c. füzetéről. A Hirdetők-könyv több alkalommal is nyíltan utal rá.241 De azt már nem fogják fel, hogy Rutherford ezt az “istentelen mítoszt” 242 Jézus Krisztus szeme láttára tanította, abban a teljes évben, melyről azt állítják, hogy Jézus akkor vizsgálta meg őt, hogy megbizonyosodjon arról, amit tanít, az ”helyes és időszerű.” Miért nem veszik ezt észre? Vagy ha észreveszik, miért nem törődnek vele?

Figyeljünk oda a Példabeszédek 4:18-ra

Egy fontos tényező, amely megakadályozza őket, hogy felismerjék, a Társulat megbukott volna egy eledel-a-kellő-időben vizsgálaton 1919-ben, az a mód, ahogyan a Példabeszédek 4:18 alkalmazására felkészítették őket. Egyszerűen csak “régi világosságként” látják az összes korábbi tanításukat (beleértve mindazokat is, amelyeket a 3. fejezetben említettünk), amelyeket végül is az “új világosság” kiigazított a “fokozatos kinyilatkoztatás” elve alapján, ahogyan ezt az írásszöveget magyarázzák.243 Azonban az összes 1919 előtti tanítást annak fényében kellene értelmezni, ahogyan a Máté 24:45-47-et magyarázzák, nem pedig a Példabeszédek 4:18 szerint:

241 Lásd a 3. fejezetet, “48 tanítás, melyet Jézus megvizsgált”, 22-30. old.

242 Az “istentelen mítoszok” egyike azoknak a kifejezéseknek, amelyeket a Társulat használ, amikor más vallások általuk hamisnak tartott tanításaira utal. Az 56. oldalon egy hosszú lista található az általuk használt nem túl hízelgő kifejezésekből.

243 Lásd a 8. fejezetet, “A Biblia segítségével tartják fogságban magukat”, 63. old.

Jehova Tanúinak nem úgy kell tekinteniük a Társulat 1919 előtti tanításaira, mint ahogyan a Vezető Testület ma tekint rájuk, hanem úgy, ahogyan Jézus tekintett volna rájuk 1919-ben.

tanterkep.PNG

FONTOS SZEMPONT: Még ha a Példabeszédek 4:18-nak lenne is bármi köze ahhoz, hogy Isten fokozatosan jelenti ki az igazságot a népének, a Társulatnak először akkor is át kell mennie Jézus vizsgálatán, mielőtt alkalmazhatná ezt a módszert saját magukra.244

Egyre több Tanú fog bele saját elhatározásából ebbe a vizsgálatba, mivel látják, hogy egyes dolgok nem felelnek meg annak az állításnak, hogy a Társulat Isten szervezete, és ez aggasztja őket. Lehetséges azonban, hogy másokban, akik ugyanúgy látják ezeket a problémákat, nem tudatosodik, hogy a megoldás abban rejlik, hogy az említett vizsgálódás segítségével kiigazítsák az említett tévedést. A következőkben bemutatunk egy újfajta gondolatmenetet, amely arra indíthatja a Tanúkat, hogy segítsenek egy másik Tanúnak elvégezni ezt a vizsgálatot, függetlenül attól, hogy az a Tanú szükségét érzi-e ennek, vagy sem. Ez az elgondolás megpróbálja figyelembe venni, hogy a Tanúk hogyan tekintik a dolgokat.

Saját maguknak is megtanítják az igazságot

Jehova Tanúi nem azért töltenek évi egy milliárd órát a szolgálatban, hogy olyanokat találjanak, akik nekik tanítanak meg valamit – főként nem azt, hogy az Őrtorony Társulat nem Isten szervezete.245 A céljuk az, hogy mindenki másnak megtanítsák, hogy pontosan az. Arra kapnak utasítást, hogy ezt a lehető legkorábban elkezdjék:

A Bibliát tanulmányozóknak kapcsolatba kell kerülniük azzal a szervezettel, amelyről Jézus mint ’egy nyájról’ beszélt a János 10:16. versében. Fel kell ismerniük: a megmentésükhöz lényeges, hogy Jehova szervezetével azonosítsák magukat (Jel 7:9, 10, 15). Tehát már akkor el kellene kezdenünk a Bibliát tanulmányozókat a szervezethez irányítani, amikor elkezdjük velük a bibliatanulmányozást.246

Ez a másfajta gondolatmenet megpróbálja kihasználni azt a vágyukat, hogy másoknak megtanítsák, az Őrtorony Társulat Isten szervezete, annak reményében, hogy eközben önmagukat taníthatják meg arra, hogy nem az. Ez a lehetséges kimenetel a tanításnak azon az elvén alapul, amelyet Pál apostol magyarázott el a rómaiaknak. Lehetséges, hogy ez a legvisszafogottabb és legszelídebb módja a tanításnak 247, és ennélfogva a leghatékonyabb és legmeggyőzőbb módja a tanulásnak, ha olyan személyes kérdésekről van szó, mint valakinek a szellemi hitnézetei:

És akkor te, aki mást tanítasz, magadat nem tanítod? - Róma 2:21

244 Lásd a 64-68. oldalakat, ahol a szöveg elmagyarázza, hogy az a ‘FÉNYERŐSZABÁLYOZÓ-kapcsoló’ mód, ahogyan értelmezik a Példabeszédek 4:18-at, nem felel meg annak, ahogyan a tanításaikban bekövetkező változások jelentkeznek. Ők csupán LE kapcsolják a régi tanításokat és FEL az újakat.

245 Az 1984. május 1-jei “Olvasók kérdései” ezt mondja, “A Tanúk nem az igazságot, vagy megvilágosodást keresve mennek az emberek ajtóihoz. Éppen ellenkezőleg, már számtalan órát töltöttek az igazság tanulásával Isten Szavából, és miután befogadták a “jó hírt”, engedelmesen mennek előre, hogy megosszák azt”. A szervezetük történelmével kapcsolatos “igazságok tanulmányozásával azonban nem töltöttek el számtalan órát”.

246 A mi Királyságszolgálatunk, 1990 november

Egy másfajta gondolkodásmód, amely figyelembe veszi, hogyan látják Jehova Tanúi a dolgokat.

Arra utasítják őket, hogy amilyen hamar csak lehetséges, tanítsanak másokat a szervezetükről

Miközben másokat arra tanítanak, hogy a Társulat Isten szervezete, önmagukat megtaníthatják arra, hogy nem az.

E szerint az elv szerint, ha Jehova Tanúi foglalkozhatnak azzal, hogy másokkal megismertessék a Társulat történelmét, akkor azzal is foglalkozhatnak, hogy saját maguk megismerjék az ezzel kapcsolatos igazságot. Az a legegyszerűbb módja annak, hogy erre rávegyük őket, ha megkérjük őket, segítsenek nekünk jobban megismerni a szervezetüket. Mivel a Vezető Testület utasítása szerint minél előbb beszélniük kell erről másoknak, boldogan megtesznek majd minden tőlük telhetőt, hogy segítsenek azoknak, akik ezt kérik tőlük. Különösen, miután a 2004. januári A mi királyságszolgálatunk című füzet ezt írja:

Amikor elkezdesz egy beszélgetést, valószínűleg van egy témád, amivel foglalkozni akarsz. Azonban, ha a házigazda azt jelzi, hogy van egy másik kérdés, amely őt személy szerint különösen érdekli, ne habozz inkább arról beszélni, ha képes vagy rá, vagy pedig ajánld fel, hogy majd később visszatérsz néhány hasznos információval. (angolban)

Ebben az idézetben a Vezető Testületük kötelezi őket arra, hogy készségesen beszéljenek mindazokról a kérdésekről, amelyek a szolgálatban a beszélgetőpartnereik “különös személyes érdeklődésére” tartanak számot. Mindössze egyetlen kérdést kell megvitatni, az Őrtorony Társulat történelmét, mivel ez szorosan kötődik a Máté 24:45-47-ről alkotott magyarázatukhoz.

A legjobb mód, ahogyan Jehova Tanúival viselkedhetünk

Amikor a Bibliáról van szó, Jehova Tanúi úgy tekintenek magukra, mint tanítókra, mindenki másra pedig mint lehetséges tanulókra. Csak olyankor tekintenek magukra tanulókként, amikor “Isten Szervezete” a tanító. Ezért a legjobb, ha úgy viselkedünk velük, hogy engedjük, hogy ők legyenek a tanítók. Ne feledjük, nem az a lényeg, hogy megtanítsuk nekik, hogy nincs igazuk, hanem hogy esetleg ők maguk rájöjjenek a szervezetükkel kapcsolatos igazságra, miközben éppen “valaki mást tanítanak” róla. - Róma 2:21

247 2 Timóteusz 2:24,25

Kérd a segítségüket az Őrtorony történelmének megértéséhez. Az egyetlen dolog, amit szükséges megbeszélni, az az Őrtorony Társulat történelme a Máté 24:45-47-tel kapcsolatban. Hadd legyenek ők a tanítók.

A Tanúk ugyanazokat a dolgokat szeretnék másoknak is megtanítani, amelyek őket helytelenül meggyőzték arról, hogy a Társulat Isten szervezete (lásd a 15. és a 16. oldal bal oldali oszlopait), ezeket a témákat azonban csak akkor szabadna tárgyalni, ha a történelmükkel kapcsolatos kutatás már bebizonyította, hogy ez az a szervezet, amelyet Isten kiválasztott arra, hogy az emberiség többi részének is megtanítsa ezeket a dolgokat.

Noha ők a tanárok, a fenti Királyságszolgálati füzet tanácsa szerint engedniük kell, hogy a tanuló válassza ki a témát.

A tanuló és tanár kapcsolata

Sok előnye van annak, ha valaki tanuló. Például a tanulónak nem kell tanítania, nem kell bebizonyítania semmit, és semmiről sem kell meggyőznie a tanárt. A tanuló rendelkezik azzal a szabadsággal, hogy kérdéseket tegyen fel, figyeljen, olvasson, kutasson, megfigyeléseket tegyen, majd pedig, hogy elfogadja vagy visszautasítsa azt, amit tanítanak neki.

Ez a tanuló/tanár-viszony kizárja azt is, hogy vitatkozzanak, mely amúgy is ritkán vezet eredményre.248 Vitára akkor kerülhet sor, amikor két vagy több tanár van jelen, és mindegyik megpróbál jobban tanítani a másiknál. De amikor csak egy tanár van jelen, akkor nincs kivel vitatkozni.

Valamint, amíg Jehova Tanúi úgy érzik, hogy ők vannak a tanári pozícióban, kevésbé hajlamosak arra, hogy védekező álláspontra helyezkedjenek, amikor a Társulat történelme kerül szóba. Nem az a célunk, hogy megvédjék ezt a történelmet - hanem, hogy felfedezzék az igazságot. És minél tovább tart az az időszak, amíg nincsenek védekező állásponton, annál nagyobb esélyük van arra, hogy ez sikerüljön.

Nem könnyű passzív tanulónak maradni, amikor a tanuló ismeri az igazságot, a tanár pedig nem. Állandó erőfeszítést igényel, hogy ellenálljunk annak a késztetésnek, hogy tanítsunk. De amint a Tanúk megérzik, hogy valaki a szervezetükről vagy a Vezető Testületről valami negatív dolgot akar nekik megtanítani, az elméjük rögtön védekező üzemmódba kapcsol. Amint ez megtörténik, a tanulási folyamatnak általában vége szakad.

248 Lásd az Amikor a próféciák meghiúsulnak című könyv megjegyzéseit a 115. oldal tetején.

Nem azt szeretnénk, hogy védelmezzék a Társulat történelmét. Azt szeretnénk, ha felfedeznék az igazságot róla. Vannak előnyei annak, ha valaki tanítvány. Noha a Tanú a tanító, a tanítvány választja ki a témát.

Az Őrtorony történelmének tanulmányozása

Amint már a 45. oldalon elmagyaráztam, mielőtt még valaki fontolóra venné, hogy tanulmányozza a Bibliát, az Őrtorony történelmének tanulmányozására van szüksége, mivel ennek a történelemnek a tanulmányozása az - nem pedig a bibliatanulmányozás - ami bebizonyíthatja, hogy a Társulat Isten szervezete vagy nem. Ha az Őrtorony történelme azt mutatja, hogy ez az a szervezet, melyet Jézus 1919 tavaszán kijelölt arra a célra, hogy  a Biblia üzenetét mindenki másnak megtanítsa, akkor van értelme elfogadni az ingyenes bibliatanulmányozásra tett ajánlatukat. De ismétlem, azok, akik először az Őrtorony történelmét tanulmányozzák, később már nem kérnek bibliatanulmányozást.

Jehova Tanúi számára nem könnyű az Őrtorony Társulat történelmét tanítani több okból sem:

  1. Ők maguk sem tanulmányozták.
  2. Nem készült ennek a tanítására való program.

De a fenti Királyságszolgálati jó megoldást ad erre. Azt írja, hogy amennyiben nem tudnak egy bizonyos témáról valamely alkalommal beszélni, akkor “később térjenek vissza hasznos információval.” A hasznos információ, mellyel később vissza kell térniük, a 750 oldalas Isten királyságának hirdetői című könyvük. Ha ők maguk nem ajánlják fel, hogy elhozzák, akkor én megkérném őket rá.249

“Isten Királyságának Hirdetői”

Az Őrtorony történelemkönyve

Úgy tudják a legkönnyebben megtanítani, hogy mi van ebben a könyvben, ha hagyják, hogy az emberek saját maguk elolvassák. Ha valóban annyira fontos nekik, hogy segítsenek másoknak megismerni a szervezetüket, akkor készségesen kölcsön kell, hogy adják azoknak, akik szeretnék elolvasni. Noha ez a könyv nem annyira őszinte, mint ahogyan állítja, azért elég őszinte néhány nagyon fontos korábbi tanításukat illetően, mely esetleg felkelthetné egyik-másik Tanú figyelmét, ha egyáltalán képesek lennének észrevenni, hogy mit mond a könyv. Ha valóban felkelti a figyelmüket, akkor talán saját maguktól ösztönzést éreznek arra, hogy megvizsgálják a Társulat valódi 1919 előtti irodalmát (Russell Studies in the Scriptures /Bibliai tanulmányok/ és Rutherford A befejezett titok), hogy megvizsgálják, vajon volt-e még valami, amit a Társulat akkoriban tanított, ami nem állta volna ki Jézus vizsgálatát 1919-ben.

249 Lehet, hogy néhány Tanú kész akár kapásból is megmagyarázni néhány dolgot a Társulat történelméből. Ha ezt teszik, akkor az pontosan olyan lesz, mint ahogyan nekik is elmagyarázták. Elkövettem azt a hibát, hogy egyszerűen csak elhittem, amit a Társulat történelméről mondtak nekem. Az első kérdésem ez volt: “Nem Jehova Tanúi azok, akik már egy párszor megjósolták a világvégét?” A következő választ kaptam: “Nem, ezt más vallások tették.” Nem hinném, hogy az a Tanú, aki ezt a választ adta nekem, szándékosan hazudott volna. Csak elismételte, amit neki mondtak. Csak húsz évvel később történt, hogy végül is megkerestem magamnak a saját kérdésemre a választ. A lényeg, hogy noha teljesen rendben van, ha meghallgatjuk a Tanúk mondandóját a Társulat történelméről, ne várjunk húsz évet azzal, hogy leellenőrizzük, vajon igaz-e, amit mondanak. Az internet segítségével ma sokkal könnyebben megismerhetjük az Őrtorony Társulat igazi történelmét, mint amilyen volt az 1970-es években.

A Tanúk nem ismerik fel, hogy a történelem tanulmányozása, és nem a Biblia tanulmányozása bizonyítja be, hogy vajon az Őrtorony Társulat Isten szervezete-e, vagy sem.

Azok, akik tényleg utánanéznek, számos hamis tanítást fognak felfedezni (beleértve azt a harmincnyolcat, amely a 33. oldalon van felsorolva) több ezer hamis kijelentéssel és érveléssel együtt, amelyeket ezek alátámasztására használtak fel. Talán végül majd rádöbbennek, hogy nem mondtak nekik igazat a szervezet történelméről.

‘Ha egyszer a harangot megkondították’

A következő bekezdések egy olyan megközelítést mutatnak be, amely segíthet néhány Tanúnak ‘meghallani’ a Hirdetők-könyvük bizonyos állításait, függetlenül attól, hogy készek-e szembenézni az igazsággal, vagy sem. Legalább hallanak majd olyan dolgokról, amelyeknek nincsenek tudatában, és “ha egyszer a harangot megkondították, azt nem lehet visszacsinálni”. Ha az, amit hallanak, most nincs rájuk hatással, mivel nem készek szembenézni az igazsággal, talán lehet valamilyen hatása rájuk a jövőben, ha valaha egyszer készek lesznek szembenézni vele.

A kiindulópont: Máté 24:45-47250

Én mint tanulmányozó legelsősorban azt említeném meg - mint olyan dolgot, amelyet a Hirdetők-könyvből megtudtam - hogy milyen fontos az a tanításuk, hogy a Társulat Isten szervezete. Elismerném, hogy ha ez valóban így van, akkor szeretném megismerni. Megemlíteném, hogy a könyv milyen gyakran hivatkozik a Máté 24:45-47-re, amikor elmagyarázza, hogy Isten azért választotta az Őrtorony Társulatot, mert egészen 1919-ig ők voltak az egyetlen vallás, amely a megfelelő időben a megfelelő dolgokat tanította. És ezért kapták meg a 47. versben említett megbízatást.251

250 Egy kérdés, ami talán ráveheti a Tanúkat a gondolkodásra a Máté 24:45-47-el kapcsolatban: “Miért választotta Isten az Őrtorony Társulatot valamely másik vallás helyett?” A válasz az Ismeret könyv 161. oldalán található. (Függelék, 145. old.)

A Társulat történelmét a legkönnyebben úgy taníthatják meg a Tanúk, ha engedik, hogy az emberek saját maguk olvassák el a “Hirdetők” könyvet.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

- A CÉL - Segíteni a Tanúkat abban, hogy észrevegyenek bizonyos dolgokat, amelyeket  már észre kellett volna venniük, mielőtt megkeresztelkedtek.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Alapvető fontosságú, hogy a Társulat történelmének tanulmányozásában a kiinduló pont a Máté 24:45-47-ről alkotott értelmezésük legyen, és nem szabad engedni, hogy ettől eltérjenek.

Nemcsak arról győződnék meg, hogy én magam úgy értem ezt, ahogyan a Társulat tanítja, hanem arról is, hogy ők is úgy értik, ahogyan a Társulat tanítja. Noha ez a vers rendkívül fontos az Őrtorony alapvető vallási tanításai tekintetében, Jehova Tanúi egyszerűen csak elfogadták, amit erről mondtak nekik, anélkül, hogy meggyőződtek volna arról, hogy amit mondanak nekik, az igaz. Ez az egyetlen hiba, amit mindannyian elkövettek.252

Én mint tanulmányozó azonban nem fogom ugyanezt a hibát elkövetni. A Hirdetők-könyv segítségével megpróbálom lefolytatni ugyanazt a vizsgálatot a Társulat 1919 előtti tanításairól, mint amelyet állításuk szerint Jézus is lefolytatott.253

Noha Jehova Tanúi maguk még sohasem végezték el ezt a vizsgálatot, hinniük kell abban, hogy minden, amit a Hirdetők-könyv állít, egyezik azzal, amit velük elhitettek. A következőkben felsorolok néhány fontos 1919 előtti tanítást, melyekről én személy szerint megemlíteném, hogy ebből a könyvből tudtam meg őket, és hogy milyen hatással voltak rám.

Russell, Rutherford, 1914 & Krisztus második eljövetele

Abból a mintegy 18,2 millió emberből, akiknek bármiféle kapcsolatuk is volt az Őrtorony Társulattal 2010-ben,254 lehetséges, hogy egyetlen egy sincs annak tudatában, hogy a Hirdetők-könyv szerint a Társulat első két elnöke nem tudott arról, hogy Jézus 1914-ben visszatért, hogy megkezdje Második Eljövetelét vagy “láthatatlan jelenlétét” (feltételezve, hogy Jézus tényleg visszatért abban az évben). Ezért tehát én elmondanám nekik, hogy meglepve olvastam ezt ebben a könyvben. Úgy gondolom, hogy a legtöbb Tanú ugyanígy meg fog lepődni, noha lehetséges, hogy ezt nem fogják kimutatni. Azonban akár hajlandóak beismerni, akár nem, eddigre már hallottak valami olyat, amit nem tudtak, és ‘ha egyszer a harangot megkondították’...

251 Lásd a Hirdetők könyv tárgymutatóját a “Hű és értelmes rabszolga” címszó alatt.

252 Lásd az 5. fejezetet, “Az egyetlen hiba, amit az összes Jehova Tanúja elkövetett”, 44. old.

253 Az Ismeret-könyvük elmagyarázza az értelmezésüket a 161. oldalon. Lásd a Függeléket a 145. oldalon.

254 2009-ben 18,2 millió ember vett részt “Krisztus halálának Emlékünnepén”, melyet évente tartanak meg.

Bizonyosodjunk meg róla, hogy mindenki úgy érti a Máté 24:45-47-et, ahogyan a Társulat tanítja.

A tanítványnak nem szabad elkövetnie ugyanazt a hibát, amelyet a tanítója elkövetett.

Lehetséges, hogy nincs egyetlen Tanú sem, aki tudatában lenne annak, hogy a Társulat első két elnöke (három, ha W. H. Conley-t is beleszámítjuk) soha nem tudott Jézus 1914-es visszatéréséről. Lásd a 7. oldalt.

Miközben nagyon határozottan igyekeznék, hogy tanítvány maradjak, hangot adnék afeletti csodálkozásomnak, hogy Isten miért nem akarta, hogy Russell vagy Rutherford valaha is megtudja, mikor érkezett meg a Fia, különösen, amikor  tudta, hogy a rossz dátumot tanítják (1874), és hogy ő majd el fogja küldeni Jézust, hogy vizsgálja meg, mit tanítanak, hogy meggyőződjön arról, hogy a helyes dátumot tanítják (1914). Ennek mi értelme van? Semmi. De Istennek segítenie kell majd nekik, hogy felismerjék, ennek semmi értelme. Nem illeszkedik a Máté 24:45-47-ről alkotott értelmezésükbe sem. Amit Russell és Rutherford csaknem hét évtizeden át tanított Krisztus Második Eljöveteléről, az sem megfelelő, sem időszerű nem volt soha. – Lásd a 3. fejezetet, 22-26. oldalak.

‘Mi nem a te hű és értelmes rabszolgád vagyunk.’

Megemlíteném, amit a 143. oldalon tudtam meg, ahol azt mondják (nem szó szerint), hogy 1919-ben a Társulat tagadta, hogy Jézus “hű és értelmes rabszolgája” lenne, így tehát nem fogadták el Jézustól a 47. versben  említett kinevezést. Ennél a résznél megint csak csodálkoznék, hogy Isten miért nem tudatta velük, hogy ők alkotják ez a “rabszolgát”, hiszen így elfogadhatták volna Jézus kinevezését, amikor - ahogy a könyv írja - Jézus felajánlotta nekik. Isten tudta, hogy amit tanítanak, az nem igaz, így tehát kudarcot vallanának a Fia vizsgálatán egy ilyen fontos ügyben. Ismét csak, mi értelme van ennek? - Tekintsük át a 3. fejezet 26-28. oldalait.

“A most élő emberek közül milliók sohasem halnak meg!”

Noha a Tanúk számára ismerős lehet ez a cím, nem is gondolnak arra, hogy Rutherford elnök néhány olyan dolgot is tanított erről a témáról, amelyek nem voltak igazak azon teljes időszak alatt, amelyben állításuk szerint Jézus megvizsgálta őt, hogy megbizonyosodjon arról, hogy hűséges és értelmes módon “megfelelő és időszerű” eledelt oszt szét.255 Én azonban (a tanítvány) tudatnám a tanítómmal, hogy nekem igenis eszembe jut ez a dolog. Idéznék néhányat azok közül a furcsa dolgok közül, melyeket a Hirdetők-könyv említ Rutherford “izgalmas üzenetéről, melyet hirdettek” és csodálkoznék, hogyan nyilatkozhatnak ilyen elismerően egy olyan tanításról, amely megbukott Jézus vizsgálatán. Tekintsük át a 30-32. oldalakat.

255 Az Ismeret-könyvük 161. oldala elhiteti az olvasóval, hogy Rutherford “megfelelő és időszerű szellemi eledelt” osztott szét, miközben Jézus vizsgálta őt. Lásd a 4. bekezdést a Függelékben, a 145. oldalon.

A Tanúk nem veszik észre, hogy mivel a Társulat tagadta, hogy Jézus “rabszolgája” lett volna 1919-ben, így nem fogadták el e “rabszolgaként” való kinevezését sem, amit a Máté 24:47 említ. Ezek olyan dolgok, amelyeken a Tanúk még soha sem gondolkodtak. Most azonban hallanak valaki mást erről gondolkodni.

“A Világmagazin”

(1914. augusztus 30.)

“Az Európában kitört borzalmas háború egy különleges próféciát teljesített be.”256

Azért próbálnám meg felhozni ezt a témát, mert egy olyan “különleges próféciára” hivatkozik, ami nem létezik. Tanítványként azonban nem próbálnám meg egyszerűen csak megmondani nekik, hogy ez nem létezik. Megkérném őket, hogy találják meg nekem, mivel a Hirdetők-könyv nem említi.257 Ha őszintén próbálnak megtalálni egy 25 éves próféciát, amelyben Russell megjövendölte, hogy 1914-ben háború kezdődik Európában (vagy bárhol máshol a földön), akkor saját maguknak tanítják majd meg, hogy az nem létezik. 258 Számít ez nekik? Talán igen, amennyiben “elfogadták az igazság szeretetét.” - 2 Thesszalonika 2:10,11

Karácsony, születésnapok, a kereszt és a Gízai Nagy Piramis

Attól függően, hogy hogyan alakulnak a dolgok, megemlíteném a fenti négy tanítást, amelyet a Tanúk a Hirdetők-könyv állítása szerint valamivel 1919 után “hagytak el”.259 Habár a Tanúk hajlamosak automatikusan a Példabeszédek 4:18 alapján értelmezni ezeket a tanításokat és egyszerűen csak nem foglalkozni velük  mivel már “régi világosságok”, én a Máté 24:45-47 alapján értelmezném őket, és megjegyezném, hogy ezek is elbuktak volna egy eledel-a-kellő-időben vizsgálaton 1919-ben.

256 Tekintsük át a 12. fejezetet, “Amit mondanak, azt nem mindig cselekszik”, 88-90. old.

257 Ahogyan az a 90. oldalon kifejtésre került, a Hirdetők-könyv a fenti betét melletti bekezdésében megváltoztatta azt a próféciát, amelyre a “Világmagazin” a címében hivatkozott “Minden Királyság vége 1914-ben”-ről “A pogányok idejének vége 1914-ben”-re. Ahhoz, hogy valaki észrevegye a változtatást, az szükséges, hogy lássa a cikk címét, ahogyan az a 88. oldalon látható. A Hirdetők-könyv azonban nem mutatja meg a címet, sőt meg sem említi.

258 Tekintsük át a 12. fejezetet, “Amit mondanak, azt nem mindig cselekszik”, 88-91. old.

259 200, 201. oldalak. Lásd még a 3. fejezetet, “48 tanítás, amelyet Jézus megvizsgált”, 34, 35. oldalak.

Kérdezzünk utána Russell próféciájának. Aki megpróbálja megtalálni, megtanítja önmagának, hogy nem is létezik.

Hogyan reagáltam volna én?

Ma az Őrtorony Társulat történelmének tanulmányozása után ugyanazokat a következtetéseket vonom le, mint amelyeket Peter Gregerson és Raymond Franz vont le magának a saját történelmi tanulmányait követően.260 Tudatnám a Tanú tanítómmal, hogy nem látom be, hogyan mehetett volna át a Társulat egy Jézus Krisztus által végzett vizsgálaton azon dolgok alapján, amelyeket egészen 1919-ig tanítottak.261

Gyakran gondoltam rá, milyen hatással lett volna rám egy ilyen tanulmányozás, amikor még mindig hittem abban, hogy a Társulat Isten szervezete—amikor még mindig rabja voltam ennek az elgondolásnak. Vissza tudok emlékezni egy néhány éves időszakra - miután 1976-ban először jöttem rá, hogy valami nagyon nincs rendjén - amikor még nem voltam kész felismerni, hogy a Társulat nem Isten szervezete. Tökéletesen hajlandó voltam szembenézni bármilyen kihívással azzal kapcsolatban, amit hittem Isten nevéről, a Háromságról, a pokolról, a lélekről és a holtak állapotáról. Ha azonban valaki megpróbálta figyelmemet a Társulat történelmére irányítani, határozottan emlékszem, hogy mindent megtettem, hogy ne lássak (szándékos vakság). Ha valami mégis eljutott hozzám, képes voltam azzal kimagyarázni, hogy bármi is történt a múltban, annak ma már nincs jelentősége. Arra készítettek fel, hogy így gondolkodjam, és ez a kiképzés működött is néhány éven át. Noha az, ami zavart, arra vezetett, hogy 1978-ban lemondjak véni pozíciómról, nagyjából egészen 1984-ig tartott, mire végre kész lettem rá, hogy szembenézzek az igazsággal, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy az Őrtorony Társulat nem Isten szervezete. Amint eljutottam erre a pontra, megengedtem magamnak, hogy történelmi kutatást végezzek. Nem tartott túl sokáig ezután, hogy eljussak arra a következtetésre, hogy Istennek soha semmi köze sem volt ehhez a szervezethez. Attól tartok, hogy még ha a Hirdetők-könyv elérhető lett is volna 1976-ban, az sem segíthetett volna nekem egészen addig, amíg készen nem álltam az igazsággal való szembenézésre 1984-ben.

260 43 és 45. oldalak.

261 MEGJEGYZÉS: Arra számítanék, hogy majd fel akarják hozni a Társulat néhány olyan tanítását, amely nem változott 1919 óta, mint például Isten neve, a Háromság, Jézus nem Isten, a lélek halhatatlansága, a holtak állapota, és a pokol. Ha ezt teszik, akkor, ahogyan az a 74. lábjegyzetben, a 40. oldalon említésre került, a Hirdetők-könyv 622. oldalára hívnám fel a figyelmüket, ahol elismerik, hogy nem a Társulat az egyetlen vallás, amely ugyanezeket a dolgokat tanította. És ha ezek a tanítások átmentek volna Jézus vizsgálatán 1919-ben, akkor  mindenképp átmentek volna, függetlenül attól, hogy ki tanította őket.

Attól az időponttól kezdve, amikor először éreztem, hogy valami nagyon nincsen rendben, csaknem kilenc évre volt szükségem ahhoz, hogy fel tudjam ismerni, ez azt jelenti, hogy az Őrtorony Társulat nem Isten szervezete.

Hogyan fognak Jehova Tanúi reagálni?

Noha talán fel tudjuk hívni a figyelmüket néhány, a 3. fejezetben tárgyalt tanításra, az már nem lehetséges, hogy befolyásoljuk, hogyan válaszolnak rájuk. A reakciójuk attól függ, milyen típusú Tanúkról van szó.262 Ha valahol megvan bennük “az igazság szeretete”263, és ha készek szembenézni az igazsággal, valamint különösen, ha Isten munkálkodik a megtérésükön,264 akkor amit hallanak, kiválthatja belőlük, hogy szükségét érezzék a saját történelmi kutatásuk lefolytatásának a Máté 24:45-47-re tekintettel, annak érdekében, hogy kijavítsák azt a hibát, amit eredetileg elkövettek, mielőtt megkeresztelkedtek.

Ha azonban még nem jutottak el erre a pontra, akkor valószínűleg nem fogják szükségét érezni annak, hogy bármit is tegyenek, csak  “Istenre várnak majd, hogy kiigazítsa a szervezetét.”265

Függetlenül azoktól a Tanú-típusoktól, akik a világban megtalálhatóak, a fenti megközelítés úgy lett megtervezve, hogy eljuttassa őket legalább a ‘harang megkondulásáig’. Az alapján, amit Pál mondott Timóteusznak, egyetlen ember sem tehet többet, minthogy olyan szelíden és tapintatosan ‘harangozik’, amennyire csak lehetséges. Abban már Istennek kell segítenie, hogy megértsék,  mit jelent a ‘harangozás’. - 2 Timóteusz 2:23-25

“Szívesen venné, ha meglátogatnák?”

Ez a kérdés minden Őrtorony folyóirat hátlapján megjelenik, és a Társulat weboldalán is, és egy meghívást jelent az “ingyenes bibliatanulmányozási” programjukra. Noha emberek milliói fogadták el az ajánlatukat, ez anélkül történt, hogy valaha is tanultak volna a szervezet igazi történelméről. Vajon lehet-e bárki is a földön, aki ismeri a történelmüket (és így azt is, hogy milyen gyakran mutatják be tévesen), és mégis elfogadja az ajánlatukat? Szeretném tudatni velük, hogy én ezt képtelen vagyok megtenni.

VÉGÜL: A bizonyítékok csak azoknak tudnak segíteni, akik hajlandóak találkozni a valósággal…

262 “Jehova Tanúi különböző típusai”, 119. old.

263 2 Tesszalonika 2:10,11

264 2 Timóteusz 2:25

265 Őrtorony, 1957. május 1., 284. old. Lásd az 1. fejezetet, 13. old.

Az, hogy hogyan reagálnak Jehova Tanúi arra, amit hallanak, attól függ, hogy milyen típusú Tanúkról van szó.

Az emberek csupán ‘a harangot kongathatják’. Istennek kell segítenie Jehova Tanúin, hogy megértsék, mit jelent a harangozás.

Vajon lehet-e bárki is a földön, aki ismerve a Társulat valódi történelmét, mégis kérne tőlük bibliatanulmányozást?

Fordította: Eve, Columba

Kapcsolódó írások: Egy elgondolás rabjai (Innen minden eddig lefordított rész elérhető, illetve az egyes részek folyamatosan végiglapozhatóak a cikkek végén található linkek segítségével!)

Olvasóink küldték 104.

2015.09.29. 08:00 | Johnny Joker | 8 komment

Anthony Morris aranyköpései a JEHOVA MEGÁLDJA AZ ENGEDELMESSÉGET (János 21:17) c. videóban. (2015.09)

szöveg pdf

A programban nincsenek nagy jelentőségű magyarázatok, újdonságok, most kivételesen nem ezért érdekes. Az érvelés, a technika viszont elgondolkodtató, tekintve, hogy Hű és Értelmes Rabszolga tanítása akarna lenni, közvetlenül az egyik Hű és Értelmes tagtól.

Éppen ezért érdekesség, hogy Tony Morris 6x használja a Hű Rabszolga kifejezést a programban, de egyszer sem említi a bibliai, krisztusi szóhasználattal, hogy BÖLCS vagy ÉRTELMES is. Vajon csak kényelmes, vagy időkímélés az oka, mert figyelmetlenség ugye ilyen szinten nem jöhet szóba? Vagy mégis? Ha végighallgatjuk, vagy elolvassuk a szöveget, nyilvánvaló lesz miért, bár ez az ok, biztosan nem esik egybe az előadóéval, bármi legyen is az.

Címkék: olvasóim küldték

Ajánló

2015.09.27. 22:30 | Johnny Joker | 5 komment

Csakegyember már jó ideje blogol, és érdekes szempontok alapján közelíti meg a témáit. A legfrissebb cikkét ajánlanám most, amelyben Jehova Tanúi felvigyázóiról ír, sokféle tapasztalat és megfontolás alapján. A cikk olvasása után számos kérdés nyitva marad, de mégis mélyebb rálátást enged arra, hogy milyen problémákkal is kell szembenéznie Jehova Tanúi kinevezett felvigyázóinak...

http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/2015/09/25/multifunkcios_zeneszek

Címkék: ajánlók felvigyázók

Olvasóink küldték 103.

2015.09.22. 19:00 | Johnny Joker | 77 komment

A szeptemberi JW Broadcastingot láttátok?

A nemzedék szót elemezték. Mi kell ahhoz, hogy ezt megértsük: 3 lábú tábla, amire lehet írni, egy karmesterpálca, amivel lehet mutogatni, és pár különböző színű filc. Fontos, hogy egy már meghalt személy nevét írjuk fel egy időegyenes elejére, és végére, mert így el tudjuk terelni a figyelmet a csalásról, úgy, hogy minimum 3 szor felhívjuk a figyelmet, hogy mi milyen tisztességesek vagyunk: nem azt állítjuk, hogy ez a testvér volt az utolsó az első generációból, csak példaként hoztuk fel. Beugrott, ahogy Jézus magyarázza ezt a tanítványoknak: Vakarja a fejét, hogy honnan szedjen plasztiktáblát... Aztán egy élő álló fát legyalul, ha már ács, farag egy mutogatóbotot, és elkezd időegyenest rajzolni...

De aztán eszembe jutott, hogy azok, akik hallgatták Őt akkor, pontosan értették, hogy az "ez a nemzedék" KIFEJEZÉS RÁJUK, AZ AKKOR ÉLTEKRE VONATKOZOTT. Semmilyen 1914-et nem kevertek bele, mert tudták, hogy Jézus róluk és hozzájuk beszél: miként be is következett ez 70-ben. Éppen ezért mondta nem sokkal a nemzedék szó előtt Jézus, hogy:

Címkék: nemzedék olvasóim küldték

Olvasóink küldték 102.

2015.09.20. 15:00 | Johnny Joker | 38 komment

MÁR RÉG MEGVAN A 144 000 FELKENT! KÉRJÜK NE JELENTKEZZETEK TÖBBEN!

a 2015. szeptemberi jwtv adás 1. blokkjának ez is lehetne a 3. alcíme.
Az 1914-es nemzedékről szóló 13 perces anyag, nagyjából 3 részre osztható.

- Az első azt fejtegeti, hogy mit érthetett Jézus a nemzedék kifejezésen
- A másodikban megpróbálják napjainkra alkalmazni és „belőni” a nemzedék időtartamát, pontosan megadva a kezdő dátumot, a maximális hosszának kiszámítását viszont a hallgatóra bízzák. Az előadó logikája szerint legalább 177 évnek kellene lennie, kijelentései viszont ellentmondásban vannak ezzel, miszerint azonban a nemzedék „2. fokozata” már nagyon idős, amit pedig a gyakorlat is cáfol, hisz az utoljára kinevezett VT tag, (M Sanderson) jelenleg csupán 50 éves.
- Végül váratlanul lezárják a Krisztus királyságába vezető felkenetés jövőbeli lehetőségét.

Komoly témák külön külön is, de persze, ha egyértelmű tények vannak az alátámasztásukra, akkor minek is vacakolnának velük hosszasan, belecsaphatják egy 13 perces videóanyagba és kész a szellemi eledel. „akinek van füle az hallja”!

Címkék: nemzedék olvasóim küldték

Olvasóink küldték 101.

2015.09.18. 08:00 | Johnny Joker | 20 komment

Az a bizonyos nemzedék, 1893-2070 ! (2.rész)

A 2. részben, miközben megpróbáljuk kitalálni mi is az igazi célja David H. Splane, a nemzedékről szóló 13 perces monológjának a szeptemberi jw-tv adásban, észrevehetünk bizonyos „következetlenségeket” a szövegben, melyeknek okait találgassuk együtt, ahelyett, hogy vádaskodnánk tudatlanul.

A „nemzedék” hosszát kitárgyaltuk az 1.részben, most meghatározza azt a „bizonyos nemzedéket”, amelyikre gondolt Jézus, remélve, hogy mi is ugyanarra gondolunk majd. A végére pedig tartogat meglepetést, amit nekünk kell ugyan befejezni, de a feladat és a logika nem nehéz, viszont az eredmény rendkívüli.

A JW-video linkje

Szöveg linkje

Címkék: nemzedék olvasóim küldték

Olvasóink küldték 100.

2015.09.16. 15:00 | Johnny Joker | 169 komment

Kedves Tesók!
Azért írok nektek, mert az Úr kb. fél éve, a Jehova Tanúit helyezte a szívemre, és olyanokat keresek, akik szintén elhívásuknak érzik a feléjük való szolgálatot. Elsősorban azért keresem őket, hogy időnként találkozva megoszthassuk egymással tapasztalatainkat, tanácsainkat, hogy építsük, bátorítsuk, vigasztaljuk egymást. Ha ismertek olyat, aki csatlakozna ehhez a szolgálathoz, akkor kérlek hozzatok össze bennünket. Eddig hárman vagyunk, kevés tapasztalattal. Hozzám pl. most a hétvégén jönnek először Tanúk. Igen nagy szükségünk lenne azok tapasztalatára is, akik már vettek részt ebben a szolgálatban. Ezúton is szeretnénk kicsit kutatni és összeszedni azokat (honlap, szolgálatok, szakterületek), akik már foglalkoznak a témával. Összefogni velük, hogy egyrészt amit már kidolgoztak, ahova eljutottak megosszuk, ne kelljen kétszer dolgozni.

Köszönöm! Isten áldjon benneteket!

Béláim

Címkék: olvasóim küldték

Olvasóink küldték 99.

2015.09.13. 20:00 | Johnny Joker | 22 komment

Nemzedék, nemzedék, és újra csak nemzedék! (1.rész)

Vajon mi az, amit nem tudunk még a nemzedékről, hogy ismét visszatérünk rá? David H. Splane elmondja a 2015. szeptemberi műsor első 13 perces blokkjában. Nem állítja, hogy új világosság van a témában, vagy kiigazítás, de azért mégis csak felfedezhetünk benne ezt, azt.

A video linkje

Szöveg linkje

Címkék: nemzedék olvasóim küldték

Ennek az embernek a vére két millió csecsemő életét mentette meg

2015.09.12. 12:00 | Johnny Joker | 17 komment

Frissült 1335 GMT (2035 HKT) 2015, június 9.

Az aranykezű ember 07:09

Szerkesztői megjegyzés: A Vital Signs egy havonta jelentkező műsor, mely a nézőket a világ minden tájáról származó, egészséggel kapcsolatos történetekkel látja el.

(CNN) Első ránézésre James Harrison csupán egy átlagos férfi. Szereti a lányát és az unokáit, bélyeget gyűjt, és sokat sétál az otthona közelében, Ausztrália Új-Dél-Walesben található központi partvidékén. Különlegessé azonban az teszi őt, ami a felszín alatt van -- főképpen az, ami az ereiben lüktet.

“Az aranykezű ember” néven ismerik, és az elmúlt 60 évben csaknem minden héten vért adott a jobb kezéből. Ennek oka egy komoly orvosi beavatkozásra vezethető vissza, amelyen gyermekként ment keresztül.

Címkék: vérkérdés

Megmutatják mi az igazán fontos a számukra

2015.09.09. 12:00 | Johnny Joker | 17 komment

"Függetlenül attól, hogy mióta ismerjük az igazságot, kötelességünk megismertetni másokkal Jehova szervezetét. Igazi csoda, hogy a mai gonosz, szeretet nélküli világban létezik egy szellemi paradicsom. Mondjuk hát el örömmel „a jövendő nemzedéknek” az igazságot a szellemi paradicsomról, és azokat a csodálatos dolgokat, melyeket Jehova szervezetéről, azaz Sionról tudunk." (Őrtorony, tanulmányozásra szánt kiadás, 2015, július 15., 9. old.)

Címkék: képek

Jehova Tanúi növekedése a helyi internet hozzáférés szintje alapján

2015.09.06. 19:00 | Johnny Joker | 6 komment

A függőleges tengelyen: Növekedés az előző évhez képest %-ban

A vízszintes tengelyen: Az internet elterjedtsége %-ban az adott országban, 2012. június 30-án

A jobb felső sarokban látható kulcs segít az adott év adatainak leolvasásában.

Címkék: képek

Ajánló

2015.08.31. 23:00 | Johnny Joker | 106 komment

Karalabe4 nemrég írt egy igazán alapos összefoglalót egy angol nyelvű dokumentumfilm kapcsán a "teokratikus hadviselés" rejtelmeiről, mélységeiről... A cikkből ausztrál áldozatok és az ügyükben korábban eljáró vének beszámolói, kijelentései alapján kiderül, hogyan is kezelik Jehova Tanúi gyülekezetein belül a szexuális molesztálási eseteket, s hogy mit is élhetnek át az áldozatok...

http://eletazortoronyutan.blogspot.hu/2015/08/pedofilia-leleplezese-jw-org-nem.html

 

Címkék: pedofília ajánlók teokratikus hadviselés

Olvasóink küldték 98.

2015.08.29. 21:00 | Johnny Joker | 5 komment

A Szervezet véleménye az ÚJ VILÁGOSSÁGOKRÓL !

A Szervezet véleménye az ÚJ VILÁGOSSÁGOKRÓL ?

Az új világosságokról sokan témázgatnak a szervezetben, de csak csendesen. Pontosabban azok csendesen, akik furcsállják és kérdések merülnek fel bennük, viszont vannak, akik harsányan üdvözlik, bele sem gondolva abba, hogy mi történik.

A napokban a „relativizmus” volt a keresőkérdésem és a következő cikket találtam a WTLibraryban. Elgondolkodtatott, szerettem volna kicsit feldolgozni, hogy olvasmányos blog-anyag legyen belőle, de végül úgy döntöttem, hogy érdekesebb az 1.0 –ás, az eredeti betűszerinti változat. Így csupán kiemeléseket tettem bele, melyek számomra voltak különösen elgondolkodtatók.

Címkék: olvasóim küldték