EXJT BLOG

Mindenkinek Jehova Tanúiról

HTML doboz

Leírás

Minden éremnek két oldala van... Jehova Tanúi szervezetének is. Mi ennek a vallási közösségnek a kevésbé ismert oldalával foglalkozunk, hogy lehetőleg minél több embernek segítsünk egy objektív nézőpont kialakításában. Ha Jehova Tanúja vagy, ne félj, hiszen rengeteg Tanú olvassa még rajtad kívül az oldalt! Például vének, kisegítőszolgák, bételesek és persze a legtöbben, akik átlagos Tanúk. A névtelenségnek köszönhetően itt szabadon kérdezhetsz, cáfolhatsz és hozzászólhatsz, de szépen kérünk, előtte olvasd el a témakörrel foglalkozó régebbi cikkeket és kommenteket! Soha ne feledd:

"Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.

Flying-brain 2.jpg

Jehova Tanúi történelme:

A Vezető Testület egykori tagjának könyve:

crisis-conscience-ray-franz_hun.png

Raymond Franz - Lelkiismereti válság

Gyakran használt bibliaversek

2Mó 33:20 | Zs 146:4 | Pl 4:18 | Pl 8:22 | Pr 9:5 | Ézs 44:24 | Ez 18:4 | Dá 7:13, 14 | Mt 5:5 | Mt 6:7 | Mt 11:11 | Mt 24:14 | Mt 24:36 | Mt 24:45-47 | Mk 13:32 | Lk 23:43 | Jn 1:1 | Jn 1:18 | Jn 2:19-21 | Jn 4:34 | Jn 6:68, 69 | Jn 10:17, 18 | Jn 14:28 | Jn 17:3 | Jn 17:11 ... | Csel 2:34 | Csel 8:30-31 | ... 1Kor 8:6 | ... Héb 1:8 | ...

Utolsó kommentek

Ide küldd:

writing_01.png

k [pont] johnny [pont] joker [kukac] gmail [pont] com

Ha szeretnéd megosztani - névtelenül is -, a kérdésed, történeted, tapasztalatod, véleményed, cikked, tanulmányod vagy javaslatod, akkor bátran írd meg a fenti címre, vagy írd meg közvetlenül az oldalon (regisztráció nélkül is!!!), itt:

-> GYORSBEKÜLDŐ <-

Mindenféle

BLOG FÓRUM

CHAT a jelenlévőkkel

"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." - Voltaire

„Nekem pedig egészen mellékes, hogy ti vagy egy emberi ítélőszék megvizsgál-e engem. Sőt, magam sem vizsgálom magamat. Mert semmiről sem tudok, ami ellenem szólna. De ez még nem bizonyít igazságosnak, ugyanis Jehova az, aki vizsgál engem.” (1Korintusz 4:3, 4)

"Ha a szervezeten kívül vagy, meghalsz. Ha a szervezeten belül vagy akkor pedig nagyon kell igyekezned, hogy ne halj meg." - Resign

"A legfájóbb kín örömet színlelni." - Márai Sándor

"Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük őket." - Albert Einstein

"Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek." - Jókai Mór

"A tudatlanságod legmagasabb foka az, amikor elutasítasz valamit, amiről nem tudsz semmit." - Wayne Dyer

TIPP: A böngésződ típusától függően a Ctrl gombot nyomva tartva a + és - gombokkal nagyíthatod és kicsinyítheted az oldalt, a jobb olvashatóság érdekében.

TIPP: Kérdésekkel taníts, ne kijelentésekkel! Érvelésedben használd a Bibliát és a Tanúk kiadványait is! Vitáidban ne kövess el érvelési hibákat!

TIPP: Ha nem vagy inkognitóban, kérünk oszd meg a cikkeinket a közösségi oldalakon! (Facebook, Twitter, Google+, stb.)

Hogyan adományozzak nektek?

Megtekintések száma

oldalletöltés

Látogatók:
free counters


Kedves olvasónk, Te mi vagy?

Indafotó képek

Egy Jehova Tanúja édesanya elutasította a vérátömlesztést, KILENC gyermeket hagyva hátra

2015.07.02. 17:00 | Johnny Joker | 38 komment

blood2015.jpgEgy Jehova Tanúja édesanya kilenc gyermeket hagyott hátra miután elutasította a vért

Ha egy Jehova Tanújának szüksége van életmentő vértranszfúzióra, és nincsen más választási lehetősége, akkor arra utasítják őt, hogy haljon meg.

Ez történt egy ghánai asszonnyal is, akit Rebecca Dankwa-nak hívtak. Korábban nyolc terhessége volt, ami azt jelenti, hogy a kilencedik terhességét “magas kockázatúnak” ítélték meg.

Ezért érthető volt, hogy miután sikeresen világra hozta újszülöttjét, erős vérzés kezdődött nála. Elutasította a megfelelő orvosi kezelést vallási alapon, amíg túl késő nem lett, és meghalt. Halála vajon elkerülhetetlen volt, vagy meg lehetett volna akadályozni?

Évekkel korábban az Őrtorony Dankwa-t egy vallási törvényszék ítéletének vetette alá, amit a Tanúk között úgy ismernek, hogy “bírói bizottság”, mivel az asszony vértranszfúziót fogadott el, amikor az előző gyermekét szülte.

Ezen alkalommal is, mivel oly sokszor szült már, magas kockázatú várandósnak ítélték, akinek transzfúzióra van szüksége. A vallása bűnösnek találta, és elszakították őt a barátaitól és családjától. Csak miután a közösségének vezetői és szülővárosának főnökei felsorakoztak mögötte, azután fogadták vissza a gyülekezetbe, azonban ez a tapasztalat biztosan nagyon megrázó lehetett.

Könnyen elképzelhető, hogy amikor egy ugyanolyan helyzettel szembesült ismét, a szankcióktól való félelmében úgy döntött, hogy ragaszkodik az álláspontjához a transzfúzióval kapcsolatban. Ha elfogadott volna egy második transzfúziót, ismét kiközösíthették volna – úgy tekinthettek volna rá, mint egy megátalkodott bűnösre,  visszaeső bűnelkövetőként.

Dankwa döntésére nem lehet igazán úgy tekinteni, mintha azt ő saját maga hozta volna meg. A nyomás, amit a vallása helyezett rá egyszerűen nem hagyható figyelmen kívül és számításba kell venni a választásában, hogy tartózkodott egy életmentő orvosi eljárástól (arról nem is beszélve, hogy az egész JT tanítás a vérről egyszerre abszurd és nem biblikus, ahogyan azt bárki beláthatja a JWFacts vérkérdésről szóló cikke alapján).

Ha nincs szabad akarat, szeretet sincs

Jehova Tanúi azt tanítják, hogy Isten szabad akarattal ruházta fel az emberiséget. Ugyanakkor mégis rendelkeznek a közösségmegvonás eljárásával, amely nyomást gyakorol a tagokra, hogy alkalmazkodjanak a vallási normáikhoz.

Ha a szabad akarat olyan fontos alapelv, akkor miért nem hagyják az embereket egyedül döntést hozni saját maguk számára, különösen az olyan orvosi döntések tekintetében, melyek életről és halálról szólnak?

Ugyancsak felmerül a Tanúknak az az állítása, hogy ők a legszeretőbb emberek a földön. Azt állítják, hogy a csoportjuk tölti be a szeretet azon normáit, amiket a Biblia fejt ki, s ez “Isten népeként” különlegessé teszi őket.

Vajon Rebecca Dankwa valóban a “Szeretet Istenéhez” volt hűséges, vagy pedig egyszerűen egy olyan vallás befolyása alatt állt, amelynek valódi hatalma volt az élete felett? Vajon tényleg kilenc anyátlan gyermek az, amit egy szerető isten akarna?

Ez a tragikus történet tökéletes példája annak, hogy valójában mennyire nélkülözi a szeretetet az Őrtorony közösségmegvonási eljárása. A szervezet már így is túlságosan hosszú ideje tolakodott be a tagjainak magánjellegű orvosi döntéseibe. Legfőbb ideje, hogy könnyítsenek azon milliók terhein, akiknek az életét közvetlenül befolyásolják. A labda, mint ahogy mindig is, az ő térfelükön van.

Időközben az áldozatok száma folyamatosan tovább növekszik, míg oly sokan a partvonalakról tehetetlenül figyelnek.

Forrás: http://jwsurvey.org/news/jehovahs-witness-mother-refuses-blood-transfusion-leaving-behind-nine-children

Fordította: Columba

Címkék: vérkérdés

Kiknek a közvetítője Jézus?

2015.06.29. 14:00 | Johnny Joker | 5 komment

jesus_mediator.jpg

Jézus vajon Jehova Tanúinak is közbenjárója?

Hány közvetítő van Isten és emberek között?

"Éppen úgy, ahogy az ősi Izrael nemzete a közbenjáró Mózes által volt szövetségi kapcsolatban Jehova Istennel, úgy a szellemi Izrael nemzete, „az Isten Izraele” is közbenjáró által van vele szövetségi kapcsolatban (Galata 6:16). Úgy van az, ahogy Pál apostol írta keresztény munkatársának: „Egy Isten van és egy közbenjáró Isten és az emberek között, az ember Krisztus Jézus” (1Timótheus 2:5). Vajon Mózes volt Jehova Isten és az általános emberiség között a közbenjáró? Nem, ő Ábrahám, Izsák, és Jákob Istene és testi leszármazottaik nemzete között volt közbenjáró. A Nagyobb Mózes, Jézus Krisztus szintén nem az egész emberiség Közbenjárója Jehova Istennél. Ő Közbenjáró Jehova Isten az ő mennyei Atyja, és a szellemi Izrael nemzete között, amely 144 000 tagra van korlátozva. Ez a szellemi nemzet olyan, mint Jehova juhokhoz hasonló gyermekeinek kicsiny nyája (Róma 9:6; Jelenések 7:4)." (Világraszóló biztonság a "Béke fejedelme" alatt, 1. fejezet, 16. bek., 1986)


"Mert e g y Isten van, és e g y közvetítő Isten és emberek között: egy ember, Krisztus Jézus" (1Tim 2:5, ÚVF)

"Mert egy az Isten, egy a közbenjáró is Isten és emberek között, az ember Krisztus Jézus" (1Tim 2:5, Károli, MBT)

Címkék: gyakran használt bibliaversek

A mérföldkő-jellegű győzelem eredményeképpen egy Jehova Tanúja, aki gyermekmolesztálás áldozata lett, hatszámjegyű kárpótlást fog kapni

2015.06.26. 22:04 | Johnny Joker | 49 komment

uk_branch_office.jpgÖssztűz alatt: A brit fiókhivatal (a képen) azt mondja, “meg fogja vizsgálni” az ítéletet

A BBC ma mérföldkő-jellegű ítéletről tudósított a londoni legfelsőbb bíróságról, mely szerint egy gyermekmolesztálás áldozata elsőként nyert meg egy polgári pert a szervezet ellen az Egyesült Királyságban, miután az Őrtorony biztonsági intézkedéseinek hiányosságai bizonyítást nyertek.

A gyermekmolesztálási ügyekkel foglalkozó tudósítónk, Karen Morgan - aki maga is egy JT gyermekmolesztálás áldozata - ezzel az üggyel kapcsolatban már márciusban is jelentkezett.

Azután kiderült, hogy amennyiben sikeresnek bizonyul, ez az ügy megnyithatja a gátakat további perek számára az Őrtorony ellen az Egyesült Királyságban – miközben a szervezet máris tűz alatt áll a Jótékonysági Bizottság irányában az egyre romló biztonsággal kapcsolatos hírneve miatt.

Az AO ügyvédek - az a jogi cég, amely az áldozatot képviseli (akire C-ként hivatkoznak, hogy megőrizzék névtelenségét), márciusban azt is felfedték, hogy nem kevesebb, mint hat további ügyfelük várakozik megfigyelőként, amennyiben C ügye sikeresnek bizonyul.

Nos, C most 275.000£-os kártérítést kapott az Őrtoronytól, ami bizonyosan megnyitja az utat a további jogi lépések irányában az ostromlott szervezettel szemben.

Látogasd meg a BBC oldalát, amely beszámol erről a történetről

Akármilyen bátorító is ez a hír a számos harcos szószólónak, akik sürgősen szeretnék elérni, hogy az Őrtorony védje meg a gyermekeket, úgy hogy komolyan veszik a gyermekmolesztálást, érdemes néhány szót ejteni az áldozat által megfizetett súlyos árról a megpróbáltatásának eredményeképpen.

C, aki most a 20-as éveiben jár, 1989 és 1994 között élte át az erőszakoskodást, mindössze négy és kilenc éves kora között. A molesztálás, a nemi erőszakot is beleértve részben a saját otthonában zajlott, részben a támadója otthonában, valamint egy fészerben és kocsikban. C-nek azt mondták, hogy “folyamatosan vétkezett” és “nem lehet része a megmenekülésben”. Megpróbáltatásai olyannyira megsebezték lelkét, hogy azóta már megpróbált öngyilkos lenni, illetve a hírek szerint azt mondta az ügyvédeinek, hogy 30 éves kora után nem számít rá, hogy tovább él.

C támadója, Paul Stewart 2001-ben halt meg, 72 évesen, nem sokkal azelőtt, hogy a rendőrség megérkezett az otthonához, hogy letartóztassa őt a lány molesztálása miatt. Kisegítőszolga volt, amikor elkezdte zaklatni C-t 1989-ben, de nem sokkal később leváltották a pozíciójából, mivel bevallotta, hogy egy másik lányt molesztált.

A vének azonban még így is engedték, hogy megtarthassa számos kiváltságát, amit kisegítőszolgaként élvezett. Így Stewartnak lehetősége volt, hogy kihasználja a vének által neki adott bizalmi pozíciót egy Loughborough-i gyülekezetben, és véghezvihesse gonosz tetteit.

Reakciók

Ítéletének kihirdetése során Mr Justice Globe azt mondta, hogy “meggyőződött róla”, a szervezetet “felelősségre kell vonni” az erőszakoskodásért.

A szervezet úgy válaszolt a BBC-nek a döntésre, hogy meg fogja vizsgálni az ítéletet. A JWsurvey rendszeres olvasói emlékezhetnek rá, hogy éppen ez év februárjában Stephen Lett vezető testületi tag úgy intézte el az aggodalmakat az Őrtorony gyermekmolesztálásokat félrekezelő eljárásával kapcsolatban, hogy azok “hitehagyottak által terjesztett hazugságok és becstelenségek”.

C ezt mondta a döntés előtt a BBC-nek: “Ezek [az erőszak áldozatai] nem hitehagyottak, ezek olyan emberek, akik szörnyűséges, borzasztó bűncselekményeket szenvedtek el, és az életük teljes mértékben tönkrement. Nem az a céljuk, hogy elpusztítsák a szervezetet… Ez egy olyan probléma, amivel foglalkozni kell, és szükséges, hogy megfelelően legyen kezelve, mivel egyre rosszabbá válik.”

A BBC jogi ügyekkel foglalkozó tudósítója, Clive Coleman felismerte a döntés jelentőségét: “Ez az első polgárjogi eset, amely múltbeli szexuális erőszak kártérítéséért folyt az Egyesült Királyságban Jehova Tanúi szervezete ellen, és az első, amely bármilyen nem fővonalas vallás ellen folyt.”

Kathleen Hallisey pedig, az AO ügyvédek egyik jogásza megjegyezte: “Ez egy ébresztő felhívás kellene, hogy legyen a Jehova Tanúi szervezetének, hogy jobb gyermekfelügyeleti eljárásokat vezessenek be, amelyek illeszkednek a modern ismeretekhez a gyermekfelügyeletről és a szexuális visszaélésekről. Azt is remélem, hogy ez egy ébresztő felhívás lesz a szervezet tagjai számára, hogy a gyermekmolesztálás egy szervezeten belüli probléma, amivel valamit kezdeniük kell.”

Csak remélni tudjuk, hogy ez a történet és oly sok másik hasonló valóban eljuttat egyes Tanúkat odáig, hogy vagy reformot sürgessenek a szervezeten belül, vagy pedig a távozásukkal szavazzanak.

Forrás: http://jwsurvey.org/cedars-blog/landmark-victory-sees-jehovahs-witness-sex-abuse-victim-receive-six-figure-sum

Fordította: Columba

Címkék: pedofília

Megállapodás született Candace Conti ügyében

2015.06.25. 22:00 | Johnny Joker | 5 komment

breaking_news.jpg

A CANDACE CONTI gyermekmolesztálási ügyben megegyezés született.

A bíróság az erről szóló értesítő levelet 2015. június 22-én kapta meg, amely arról tájékoztatta a bíróságot, hogy a fellebbező Őrtorony és Fremonti gyülekezet megállapodást kötött Candace Contival.

http://appellatecases.courtinfo.ca.gov/search/case/dockets.cfm?dist=0&doc_id=2109889&doc_no=S226656

(További részletek remélhetőleg hamarosan várhatóak.)

 

Címkék: hírek

Az Őrtorony befolyását vizsgálják egy családjogi bíróságon

2015.06.23. 18:00 | Johnny Joker | 7 komment

leicester-law-courts.jpgEgy bíró (a képen látható)a leicesteri bíróságon arra a következtetésre jutott, hogy az Őrtorony tanításai egy kisfiúnak “érzelmi kárt” okoztak

Az angliai Leicester egyik családjogi bírája megállapította, hogy egy Jehova Tanúja édesanyától el kell venni hét éves kisfiának felügyeleti jogát az otthonukban a fiának okozott “érzelmi károk” miatt, jelentette a Daily Mail.

Az iskola hivatalos képviselői tanúsították, hogy a fiú (akit nem nevezhetnek meg) az osztályában számos alkalommal bomlasztó magatartást tanúsított, valahányszor a Bibliával kapcsolatos témakörök tárgyalására került sor. Az egyik óra közben, amikor a keresztrefeszítés történetét tárgyalták, a fiú ollóval szétvágta az anyagokat, és állítólag ezt mondta: “senki sem mond igazat Jehováról”.

A hírek szerint a fiú azt is mondta az iskolai személyzetnek, hogy ő “nem lehet olyan emberekkel együtt, akik nem hisznek Jehovában,” és “megvetően” beszélt egy nem Jehova Tanúi által kiadott Bibliáról.

Úgy tűnik továbbá, hogy az édesapját nevelésre alkalmatlannak ítélték. A fiú állítólag azt mondta, hogy “Nem szeretem aput egyáltalán,” és úgy írta le őt, mint aki “igazán goromba”. Hogy ezek az állítások igazak-e, vagy az anya hatására vezethetőek-e vissza, nem világos. A bíró által meghallgatott tanúvallomás, úgy tűnik, azt támasztja alá, hogy a szülők állandóan viszálykodtak, a kisfiú pedig önkéntelenül is része lett ennek.

Miután meghallgatta az ügy minden érintettjét, Clifford Bellamy  bíró úgy határozott, hogy a fiú jobb kezekben lesz nevelőszülőknél. Döntése kihirdetésekor a hírek szerint ezt mondta: “Meggyőződtem róla, hogy (a fiú) érzelmi károsodást szenvedett… Meggyőződtem róla, hogy az a tény, hogy (a fiút) az édesanyja belevitte a saját vallási hitnézetei és gyakorlatai világába, jelentős tényező volt ennek az érzelmi károsodásnak a létrejöttében.”

Noha az ilyen rosszhírű ügyek ritkák, az Őrtorony gyermekekre gyakorolt illetéktelen befolyásolásából fakadó negatív eredmények nem szokatlanok. Lévén nagyon is befolyásolhatóak és bizalommal teliek, a gyermekek legtöbbje nem érzi szükségesnek, hogy megkérdőjelezze azt, amit a szüleik tanítanak nekik. Számos Jehova Tanújaként felnevelt gyermek könnyedén formálható a “mi vagy ők” hozzáállással, amely benne rejlik a Tanúk hitnézeteiben.

Én magam is jól emlékszem, hogy a nem-Tanú gyerekeknél mennyivel felsőbbrendűnek éreztem magamat, amikor gyerek voltam. Ahogy nőttem, édesanyám, a gyülekezeti vének és az Őrtorony-kiadványok  is arra neveltek, hogy elhiggyem, mindenki, aki nem Tanú (köztük az akkor éppen nem hívő édesapám is), el fog pusztulni Armageddonkor—holttesteiket pedig madarak fogják megenni. Fiatal életem az “Igazságot” elutasítókra váró terror és pusztulás képeivel volt tele.

Az Őrtoronynak ez az indoktrinációja hozzánk hasonlóan számtalan család szétbomlásához vezetett, mert a Tanúk - mivel félnek attól, hogy maguk is el fognak pusztulni - megfogadják azt a tanácsot, hogy kerüljék el azokat, akik elhagyják a szervezetet.

A fiatal korban megtanult félelmet gyakran nehéz elfelejteni. Még azoknak is, akik  felébrednek közülünk, és elhagyják a szervezetet, gyakran szembe kell nézniük a pusztulás gondolataival, melyekkel kondicionáltak minket. Tragikus módon az ennek eredményeképpen létrejövő félelem és bűntudat egyeseket (ön)pusztító utakra vezethet, akár egészen az öngyilkosságig is.

Nem nehéz észrevenni, hogy ez a fiú, aki veszekedő szülei miatt két tűz közé került, és akit az Őrtorony világvége-történeteivel etettek, az iskolában a gyakorlatba is átvihette mindezt. Fiatal elméjében ő egy igazságért harcoló kereszteslovagnak látta magát. Csak remélni lehet, hogy a távollét a családjától és az Őrtorony nyomásától segít neki meglátni a világ szépségét, és azt is, hogyan éljen benne békében.

A család ügyét ezen a nyáron a bíró még tárgyalni fogja.

Forrás: http://jwsurvey.org/news/watchtowers-influence-comes-under-scrutiny-in-family-court

Fordította: Columba, Eve

jeni-signature2.jpg

Címkék: hírek

Olvasóink küldték 89.

2015.06.21. 12:00 | Johnny Joker | 18 komment

Egy régi történet

Jó húsz évvel ezelőtt történt, a kilencvenes évek derekán. A gyülekezet, ahová akkor tartoztunk elég sajátos helyzetben volt. Az országban elsőként rendelkezett saját épülettel, egyik elhunyt tagjuk adományaképpen. Később a társulat persze lenyúlta az épületet. Ez a terem egy családi házból lett kialakítva, nem az Őrtorony irányelveknek megfelelő kialakítással. A tagok is zömében idősebbek voltak, ebben a kertvárosi részben amúgy is kevés fiatal élt, akkor még nem igazán lakhely szerint orientálódtak a legújabb tagok, sokszor családok is más-más gyülekezetbe jártak. Ekkortájt érkezett a rendteremtés első bajnoka, akinek szelídségéről sokat elárul, hogy a neve is fegyver... Persze erről ő nem tehet. De a nomen est omen megáll...
Ténykedése során "hazazavart" mindenkit a területéhez tartozó csoportba. Évtizedes barátokat szakított el egymástól, sok-sok fájdalmat okozva.
A másik következmény, ebbe a csendes nyugdíjas csoportba hipp-hopp fiatalok, mi több gyerekes családok kerültek, a békésen szunyókálós összejöveteleket gyerekzsivaj verte fel, a megátalkodott kis lurkók még ima alatt sem fogták vissza magukat. A lojálisabb szülők kicipelték a gyerekeket a mellékhelyiségben "lerendezték" őket, de például mi a feleségemmel és barátnője az egyidős babával nem követtük ezt, sőt, amikor az előtérbe kimentünk, ránk csukták az ajtót.
Természetesen ezt szóvá tettem az elnöklőnek. Ma ezért simán rám húznák a cinket, akkor még más szelek fújtak. Ő még többé-kevésbé becsületes és őszinte ember volt, éveket ült börtönben a hitéért, nem az újabb felfuvalkodott generáció, vagy inkább degeneráció szülötte volt. Elfogadta érvelésemet, hogy mit szólna ehhez Jézus, aki azt mondta: "engedjétek hozzám jönni a gyermekeket". Felvetettem neki mit tennének akkor, ha egy olyan fogyatékkal élő lenne közöttük, aki tikkel, vagy esetleg Tureth szindrómás?
Vasárnap a nyilvános előadást ő tartotta, amikor a fiúk megelégelték a műsort, és külön gőgicsélésbe kezdtek. A rendezkedők már készültek kitoloncolni az anyákat és becsukni az ajtót, amikor halk szelíd, de határozott hangon visszainvitálta az anyukákat, és közölte: senkit nem zárunk ki, a gyerekek a mi gyerekeink, elmondta, amit én elmondtam érvelésként! Az előadás befejeztével leült családja körébe, ölbe vette legkisebb lányunokáját, aki szintén fickándozós gyerek volt, és így vett részt aktívan az Őrtorony agymosáson.
Később, egy nagy családi viharunk során is rendkívül emberségesen viselkedett velem szemben.
Talán ennek is köszönhető, hogy ezt követően még több mint egy évtizedig nem szálltam ki a hajóból.
Sajnos mára ez az emberséges magatartás teljesen kiveszett, saját és mások tapasztalatai legalábbis ezt mutatják. Aki ennek a történetnek főszereplője, egy nagy költő nevét viselte, de nem bizonyult méltatlannak...

 

bobibá

Címkék: olvasóim küldték

Hogyan mutatják be Istent és Jézus Krisztust képi ábrázolásokon?

2015.06.19. 17:00 | Columba | 71 komment

A Jelenések nagyszerű csúcspontja közel! című könyv 1989-es kiadásából vett képek láthatóak alább, rövid kommentárral.

jehova_es_krisztus_1.jpgJézus Krisztus trónon ül messze Atyja alatt, bal kézről, 16. oldal

jehova_1.jpg

A Mennyei Atya, Jehova egyedül, 75. oldal

jehova_a_mennyben.jpg

Jehova a mennyei világban Jézus Krisztus nélkül, 78. oldal

jehova_es_krisztus_2.jpg

Jehova és Jézus Krisztus, ezúttal Atyja jobbján állva, 121. oldal

krisztus_1.jpg

Jézus Krisztus trónon ülve, de csupán angyalaival, 206. oldal

krisztus_2.jpg

Jézus Krisztus trónon ülve választja szét a népeket, mint Bíró egyedül, 213. oldal

jezus_krisztus_arkangyalkent.jpg

Jézus Krisztus arkangyalként angyalszárnyakkal, koronával és jogarral veti alá a sátánt a mélységbe, 288. oldal

jehova_es_krisztus_3.jpg

Jézus Krisztus Jehova trónjától messze áll, 302. oldal

A kérdés: Vajon az Őrtorony Társulat e kiadványa a Bibliához hűséges módon mutatja be Istent és Jézus Krisztust a fenti ábrázolásokon?

"Végül felkelt közöttük a főpap, és így kérdezgette Jézust: „Semmit nem felelsz? Miről tesznek ezek bizonyságot ellened?” De ő hallgatott, és semmit nem felelt. A főpap ismét elkezdte kérdezgetni, és ezt mondta neki: „Te vagy a Krisztus, az Áldottnak Fia?” Jézus ekkor így szólt: „Én vagyok; és látni fogjátok az Emberfiát, amint ott ül a hatalom jobbján, és eljön az ég felhőivel.” A főpap erre megszaggatta alsóruháit, és ezt mondta: „Mi szükségünk van még tanúkra? Hallottátok a káromlást. Mi a véleményetek?” Azok mindnyájan halálra méltónak ítélték őt." (Márk 14:60-64, ÚVF)

"A főpap ekkor középre állt, és megkérdezte Jézustól: Semmit sem felelsz arra, amit ezek ellened vallanak? Ő azonban hallgatott, és nem válaszolt semmit. Ismét megkérdezte őt a főpap: Te vagy a Krisztus, az Áldottnak Fia? Jézus ezt mondta: Én vagyok, és meglátjátok az Emberfiát, amint a Hatalmas jobbján ül, és eljön az ég felhőin. A főpap megszaggatta a ruháját, és így szólt: Mi szükségünk van még tanúkra? Hallottátok az istenkáromlást. Mi a ti véleményetek erről? Azok pedig valamennyien kimondták az ítéletet, hogy méltó a halálra." (Márk 14:60-64, MBT RUF)

Ez Jehova kijelentése az én Uramhoz: Ülj az én jobbomon, Mígnem ellenségeidet lábad zsámolyává teszem.” (Zsolt 110:1, ÚVF)

" Így szól az Úr az én uramhoz: Ülj a jobb kezem felől, míg ellenségeidet lábad zsámolyává nem teszem! " (Zsolt 110:1, MBT RUF)

„Mikor aztán ezeket hallották, a szívükig sértve érezték magukat, és csikorgatni kezdték a fogukat ellene. Ő azonban szent szellemmel telve az égre szegezte a szemét, és meglátta Isten dicsőségét, és Jézust, amint ott áll az Isten jobbján, és ezt mondta: „Íme! Látom az egeket megnyílva, és az Emberfiát, amint ott áll az Isten jobbján.” (ApCsel 7:54-56, ÚVF)

Amikor ezeket hallották, haragra gerjedtek szívükben, és fogukat csikorgatták ellene. Ő azonban Szentlélekkel telve az égre függesztette tekintetét, és látta Isten dicsőségét és Jézust, amint Isten jobbja felől áll. Ekkor így szólt: Íme, látom a megnyílt eget és az Emberfiát, amint Isten jobbja felől áll.” (ApCsel 7:54-56, MBT RUF)

„Ő az Isten dicsőségének visszatükröződése és magának a lényének pontos mása, s mindeneket fenntart az ő hatalmának szavával; miután pedig megtisztulást szerzett bűneinkért, leült a Fenség jobbjára a magasságokban.” (Héb 1:3, ÚVF)

"Ő Isten dicsőségének kisugárzása és lényének képmása, aki hatalmas szavával hordozza a mindenséget, aki miután minket bűneinktől megtisztított, a mennyei Felség jobbjára ült." (Zsid 1:3, MBT RUF)

„Ez az ember viszont e g y áldozatot ajánlott fel a bűnökért mindenkorra, és leült az Isten jobbjához, és attól fogva vár, míg oda nem helyezik ellenségeit zsámolyul a lábának.” (Héb 10:12-13, ÚVF)

 „Ő ellenben, miután egyetlen áldozatot mutatott be a bűnökért, örökre Isten jobbjára ült, és ott várja, hogy ellenségei zsámolyul vettessenek lába alá.” (Zsid 10:12-13, MBT RUF)

Ez az ő ereje hatalmasságának munkálkodása szerint való, amellyel a Krisztus esetében munkálkodott, mikor feltámasztotta őt a halottak közül, és jobbjához ültette az égi helyeken, sokkal feljebb minden kormányzatnál, hatalomnál, erőnél, felsőbbségnél és minden névnél, melyet említenek, nemcsak ebben a világrendszerben, hanem az eljövendőben is. Ezenkívül mindent a lába alá vetett, és minden felett való fővé tette őt a gyülekezetnek” (Ef 1:19-22, ÚVF)

„Minthogy hatalmának ezzel az erejével munkálkodott Krisztusban, amikor feltámasztotta őt a halálból, és jobbjára ültette a mennyekben, feljebb minden méltóságnál és hatalmasságnál, minden erőnél és uralomnál, sőt minden névnél is, amelyet segítségül hívnak, nemcsak ebben a világban, hanem az eljövendőben is. Mindent az ő lába alá vetett, és őt tette mindenek felett az egyház fejévé.” (Ef 1:19-22, MBT RUF)

„És nem lesz többé átok, hanem az Isten és a Bárány trónja lesz ott a városban, és rabszolgái szent szolgálatot végeznek majd neki, és látni fogják az arcát, neve pedig a homlokukon lesz.” (Jel 22:3-4, ÚVF)

 „És semmi nem lesz többé átok alatt a városban, hanem az Isten és a Bárány trónja lesz benne: szolgái imádják őt, és látni fogják az ő arcát, és az ő neve lesz a homlokukon.” (Jel 22:3-4, MBT RUF)

 

Természetesen számos további igehely létezik a kereszthivatkozások alapján, de ezeket elegendőnek érzem egy építő jellegű beszélgetés elindításához... Az igeszakaszokat más fordításokban is érdemes megnézni!

Címkék: képek

Olvasóink küldték 88.

2015.06.17. 19:00 | Johnny Joker | 32 komment

Nektek mi a kedvenc bibliaversetek?

Jézus pedig az Olajfák hegyére ment. 2 Virradatkor azonban ismét megjelent a templomban, és az egész nép odasereglett hozzá, ő pedig leült, és tanítani kezdte őket. 3 Az írástudók és a farizeusok ekkor odavittek egy házasságtörésen ért asszonyt, és középre állítva, 4 ezt mondták neki: „Tanító, ezt az asszonyt tetten érték, amikor házasságtörést követett el. 5 Mózes azt írta elő nekünk a Törvényben, hogy az ilyen asszonyokat meg kell kövezni. Hát te mit mondasz?” 6 Ezt persze azért mondták, hogy próbára tegyék őt, hogy legyen mivel vádolniuk. Jézus azonban lehajolt, és az ujjával írni kezdett a földre. 7 Amikor nem hagytak fel a kérdezgetéssel, fölegyenesedett, és ezt mondta nekik: „Az vessen rá elsőként követ, aki bűntelen közületek.” 8 És ismét előrehajolva tovább írt a földre. 9 Akik pedig hallották ezt, távozni kezdtek, egyik a másik után, kezdve a vénektől, és ő ott maradt egyedül a középen álló asszonnyal. 10 Jézus fölegyenesedett, és ezt mondta neki: „Asszony, hol vannak? Senki sem ítélt el téged?” 11 Az így szólt: „Senki, Uram.” Jézus ezt mondta: „Én sem ítéllek el. Menj el; mostantól fogva ne gyakorolj többé bűnt.” Sokakkal beszélgettem már erről, és jó ilyeneket megtudni a másikról, hogy melyik, és miért. Nos, nekem tegnapig a János 8:1-11-ig volt az. Emlékeztek? 8
S hogy miért ez? Mert nagyszerűen visszaadja Jézust, az ő gondolkodásának és érzéseinek kvintesszenciája ez a 11 vers. Nem mondott ellent a törvénynek, hanem ezt mondta: fiúk, kezdje az, aki bűntelen. Önellenőrzésre, a lelkiismeret megvizsgálására, és BŰNBÁNATRA ÖSZTÖNZÖTT. Eredményesen, hiszen mindenki rájött, hogy nem kezdheti el dobálni az asszonyt, hiszen ő maga sem bűntelen. Milyen nagyszerű tanító Ő!!! Ne a másikat, hanem magadat ítéld. Ez összecseng az újszövetség többi tanításával. Sőt, Jézus elkezdhette volna a kövezést, lévén Ő bűntelen volt. De nem, Ő nem ítélte meg az asszonyt. Ha valaki megkérdezi tőlem, mit szeretek Jézusban: ezt, hogy Ő ilyen. Bölcs, igazságos, átgondolt, és megbocsájtó. Ez a szeretet. Ilyen a szeretet. Ilyen a Teremtő. Ilyen Jézus. Sajnos, hamarosan nem lesz kedvenc bibliaversem. Vagyis újat kell keresnem. Történt ugyanis, hogy egy beszélgetés alkalmával egy tanú elővette az "ezüst kardot" az újfordítású, revideált biblia ANGOL NYELVŰ kiadását. Tudjátok, amibe beletették azt a 2 könyvet (magyarázatokkal és érvelésekkel, amit Magyarországon 2 külön füzetecskében kaptunk meg egy kongresszuson.) És lesújtott az ezüst kard: ebben már nincs benne a János 8:1-11-ig. Aki teheti, ellenőrizze. Hová tűnt a kedvenc bibliai részem? Mit vétett, hogy apokrifnak minősítették? Igen, tudom, hogy a magyar kiadásban is apróbetűs volt, mert: "A Codex Sinaiticus és a Codex Vaticanus nevű kéziratok, továbbá a sínai szír kódex kihagyják az 53. verstől a 8. fejezet 11. versig terjedő részt, amelyben (eltekintve a különféle görög szövegekben és fordításokban mutatkozó eltérésektől) a következő olvasható: "
Számomra eddig egyértelmű volt, hogy miért is hagyta ki ezt a Vatikán: ha Jézus ilyen, akkor nekik sem lett volna joguk az inkvizícióhoz. nem lett volna joguk halálra ítélni az embereket mondvacsinált indokokkal, ahogyan évszázadokig tették. Én úgy gondoltam, ezért hagyták ki. Mármint a vatikáni kódexből. Főleg, mivel a többi fordításban is megtalálható, azaz kanonizált. Nyilván nem merték eltávolítani mindenünnen, tartva talán a megígért csapásoktól. A Vezető Testület nem tart ilyentől, mert az angol nyelvűben már nincs benne, és várhatóan a magyar nyelvűben sem lesz benne. Elgondolkoztam: akkor tévedtek, amikor beletették, vagy akkor, amikor kihagyták. Nektek mi a véleményetek? Mit tanácsoltok? Melyik történet az, ami hasonlóan visszaadja Jézus érzéseit, és irgalmát? Siessetek, adjatok tanácsot, mert ki tudja: ma holnap talán már az sem lesz megtalálható a bibliában.... kicsit szomorkás a hangulatom máma.

 

szomorkás a hangulatom

Címkék: olvasóim küldték

Egy elgondolás rabjai - 19. fejezet

2015.06.17. 12:00 | Johnny Joker | 1 komment

A kimenekülésük kulcsa

MIVEL Jehova Tanúit az az elgondolás tartja fogságban, hogy a Társulat Isten szervezete, a fogságukból való megszabadulás kulcsa a számukra az, ha ráébrednek, hogy ez nem Isten szervezete. Ez igazán egyszerűen hangzik annak a ténynek a fényében, hogy minden szükséges információ olyan bőségesen és könnyen elérhető.221 Egyszerű lett volna a számukra, amennyiben látták volna a bizonyítékokat, mielőtt megkeresztelkedtek. Ahogyan pedig a 16. fejezetben kifejtettük, ma is egyszerű lenne a számukra, ha valamiféle másik vallásról lenne szó. Mivel azonban meg vannak keresztelve, és ez a saját vallásuk, a legtöbbjük számára rendkívül nehéz még az is, hogy akár csak keresni akarják ezt a kulcsot, nemhogy még meg is találják, majd pedig kiszabadítsák önmagukat, és kisétáljanak az Őrtorony vallásból.

Ahogyan a 3. fejezetben már bemutattuk, nem a bizonyítékok valamiféle hiánya akadályozza meg őket abban, hogy felismerjék, Jézus semmire sem nevezett volna ki 1919-ben olyasvalakit, aki az Őrtorony Társulattal kapcsolatban állt. Ennek oka valójában az, hogy nem hajlandóak észrevenni, és/vagy képtelenek megérteni a bizonyítékokat a Máté 24:45-47-tel kapcsolatban. Ez az az egyetlen hiba, amelyet mindannyian elkövettek.222 Ha nem követték volna el, akkor valószínűnek tűnik, hogy most nem lennének kapcsolatban az Őrtorony Társulattal. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy azok a Tanúk, akik kiigazították ezt a tévedést, már nem hisznek abban, hogy az Őrtorony Társulat Isten szervezete.

KÖVETKEZIK: Annak érdekében, hogy kimeneküljenek az őket fogva tartó elgondolás rabságából, a bizonyítékoknál valami erősebbre van szükség, függetlenül attól, hogy ezek mennyire tagadhatatlanok vagy egyértelműek.

221 Ezek a bizonyítékok a saját irodalmukban találhatóak meg. Lépj fel bármelyik internetes keresőre, és gépeld be, hogy “Jehova Tanúi”. Számos volt Tanú egyszerűen úgy próbál segíteni Jehova Tanúinak, hogy felhívja a figyelmüket különböző dolgokra a saját irodalmukban, amelyeket nem vettek észre.

222 Lásd az 5. fejezetet, “Az egyetlen hiba, amelyet minden Jehova Tanúja elkövet”

A fogságukból való megszabadulás kulcsa a számukra az, ha ráébrednek, hogy az Őrtorony Társulat nem Isten szervezete.

Fordította: Columba, Eve

Kapcsolódó írások: Egy elgondolás rabjai (Innen minden eddig lefordított rész elérhető, illetve az egyes részek folyamatosan végiglapozhatóak a cikkek végén található linkek segítségével!)

Olvasóink küldték 87.

2015.06.14. 15:00 | Johnny Joker | 21 komment

Üdözlet!
Első bátortalan kérdésem köztetek: Lehetségesnek tartjátok, hogy a VT hitehagyottá vált? Annyira, hogy mindezt 52 mill. pld-ban ki is hirdeti. Persze a maga burkolt fogalmazásában. A felvetésem alapja a 15.03. tanulmányozási wh. Lényegében minden cikke, de különösen az 1. és utolsó. Tudom, hogy kifejtették már többen is a blogon az ilyesfajta témákat az örökös változtatásokkal kapcsolatban, de én ilyen töményen és a VT megszokott nyelvezetéhez képest durva fogalmazásban még nem olvastam őrtoronykritikát, és főleg nem őrtoronyban. (pedig 40 éve jár a foi. és társai) Még hivatkozásokat is tesz 1-2 bekezdés. Kikerestem azokat is és döbbenten vettem észre mi mindenen siklottam át az évek folyamán. Tehát nem kellett a blogot olvasnom ahhoz, hogy felébredjek, maga a wh kiáltott rám, "vedd már észre mit olvasol"!

http://wol.jw.org/hu/wol/d/r17/lp-h/2015202

Talán megérne egy kis figyelmet szentelni neki. Én még nem tartok ott, hogy cikket küldjek be, de ... talán eljön a napja.

Miután nagyon óvatosan segítséget kértem pásztortól, Az Isten királysága uralkodik (2014) könyvet ajánlotta a jobb megértés végett.
3.5.10. fejezetei voltak érdekesek, de a wh után még siralmasabb lett az összkép.

http://wol.jw.org/hu/wol/lv/r17/lp-h/0/14547

Üdvözlettel, Jónás a partról.

Címkék: olvasóim küldték

Ti vének – Kiképeztek másokat?

2015.06.12. 12:00 | Johnny Joker | 4 komment

2015282_univ_cnt_2_sm.jpgMagyarázd meg a tanítványnak, miért kell valamit megtenni, és dicsérd meg ebben tett fáradozásaiért (Lásd 5-8 bekezdés)

(Rövid kommentár a WT2015.4.15. számához – 3. oldal, június 1-7.)

Meleti Vivlon, Beroan Pickets „Mert mindennek meghatározott ideje van“ - Prédikátor 3:1

Egy barátom, aki még vénként szolgál, panaszkodott nekem, hogy a vének több mint fele túl öreg vagy gyenge ahhoz, hogy felügyelőként dolgozzon. A kevés fennmaradó mind a hatvanas éveiben jár. A sok munka, amivel meg kell küzdenie, az előkészületek, mindenféle formalitás és vezetői feladatok, amiket a Szervezet előír neki, minden örömétől megfosztották.

Állandóan túlterheltnek és fáradtnak érzi magát, szeretne hivatalából visszalépni, de nem tud, mert azzal csak a többiek terheit növelné. Sok fiatalabb van a gyülekezetben, de senki sem törekszik erre a posztra. Mindegyik olyan alacsonyan tartja az óraszámait, hogy a gyülekezet átlagának közelében vagy az alatt legyen, hogy még csak számításba se kerüljenek, ha a körzetfelvigyázó jön.

Egy másik, majdnem 70 éves barátom panaszkodik, hogy az éves kongresszussal kapcsolatos feladatait egyre nehezebben tudja ellátni, de senki nem akarja átvenni tőle és egyre nehezebb önkénteseket találni, akik segítenek. Én emlékszem még arra az időre, amikor mindannyian szívesen rendelkezésre álltunk, hogy dolgozzunk a kongresszuson és a vének feladatait, amiket a barátom is kap, még értékelték. Most keresi a tehermentesítést, de senki nem áll rendelkezésére.

Amikor gyülekezetről gyülekezetre utaztam, láttam, kik ezek a vének és hogy ez a helyzet általánosan érvényes. A vének megöregszenek és egyre kevesebb ifjú testvér kap az alkalmon.

A májusi TV adás szerint az adományok csökkennek. Most célzások vannak, hogy csökken a készség a szolgálati hivatalokra. Mi folyik itt?

Az e havi Őrtorony tanulmányozásra szánt kiadásának első két cikke ezt a folyamatot próbálja visszafordítani. Ezt könnyű mondani, de attól tartok, ez ugyanaz, mintha a Szervezet azt mondaná: „Vegyél be két aszpirint és hívj fel holnap reggel!“. Nem a megfelelő képzés hiánya a probléma. A probléma a szellem hiánya.

Zsoltárok 110:3-ban megjósolja a Biblia: „Néped készséggel ajánlkozik a napon, melyen hadra kelsz. Szent ékességben a hajnal méhéből jőve, Olyan a te fiaidnak serege, mint a harmatcseppek.“

Isten szent szelleme és egy bibliai igazságokból álló állandó „étrend“ az, ami a fiatal férfiakat és nőket arra készteti, hogy készségesen felajánlkozzanak az Úr szolgálatára. (János 4:23) Ha hiányzik a szellem és a táplálék igazságok és hazugságok keveréke, akkor még a legnagyobb szellemi képzés se segíthet.

Jézus volt a legjobb tanár, aki valaha is a Földön járt, de az emberek nem tanári képességei miatt követték. Azért követték, mert szerette őket és ők érezték a szeretetet. Olyanok akartak lenni, mint ő. Azok, akik sikeresek voltak, megtanultak másokat úgy szeretni, ahogy Ő szerette őket. Szent szellemmel teltek meg.

Az e heti cikk arra biztatja a véneket, hogy másokat képezzenek. Ha valaki rendelkezik a Szent Szellemmel, akkor annak első gyümölcsét, a szeretetet fogja teremni. (Gal. 5:22) A készség mások tanítására követni fogja azt, mint nappal az éjszakát.

Vannak vének, akik szellemmel teltek, de tapasztalatom szerint, miután a Szervezet minden szintjén és különböző országokban és ágakban együtt dolgoztam velük, ezek a szellemi emberek egy egyre csökkenő számú kisebbség. Ha visszatekintek az elmúlt 40 évre és minden esetet figyelembe veszek, amit láttam, hogy vénekkel (és másokkal) rosszul bántak, azok mindig – és ezt túlzás nélkül állítom – a leghűségesebb, legszeretetreméltóbb emberek voltak.

Azok, akikkel zsarnokoskodtak, a példásak voltak, akik kiálltak azért, ami igaz. Ha valóban képeztetni akartad magad, akkor ők vonzották magukhoz a tanulni vágyókat. Ha a kiképzendő csak kicsit vagy egyáltalán nem tiszteli a tanárt, akkor nehéz tőle tanulnia és szinte lehetetlen utánoznia.

Ez tehát nem a képzés hiányán múlik. A gyalogság nem áll két oldalt arra várva, hogy valaki kiképezze. A Szervezet állandó oktatás áradata, ismételgetett felhívása hűségre és embereknek való engedelmességre és az állandó „táplálék a megfelelő időben“ Mc-diéta után mindenki számára nyilvánvaló, hogy ez a nép nem készséggel ajánlkozik a napon, melyen Jehova hadra kel.

Jehova szava elkerülhetetlenül bekövetkezik. Így a Vezető Testületnek önmagára és az általa kiosztott táplálékra kell tekintenie, hogy megmagyarázza, miért van csökkenőben a pénz- és időáldozat.

Forrás: http://www.bruderinfo-aktuell.de/index.php/ihr-aeltesten-werdet-ihr-andere-schulen/#more-1902

Fordította:rea23

Címkék: erről kérdezd a véneket győződj meg személyesen felvigyázók

Gyermeknevelés az Őrtorony szerint

2015.06.09. 12:00 | Johnny Joker | 65 komment

Mivel egy gyerekből, aki mindent megtehet, amit akar, nem lehet semmi jó, szükséges a „bot és fenyítés“. A gyereknek bele kell törődnie a fájdalmakba, hogy megspórolja a szülőknek a bánatot és fájdalmat. „Fenyítsd meg fiadat, és nyugalmat hoz neked, és nagy gyönyörűséget szerez lelkednek.“ Aki visszatartja vesszejét, gyűlöli a fiát, de aki szereti, az megkeresi fegyelmezéssel.“ „Fenyítsd meg fiadat, míg van remény“ (Példabeszédek 29:17, 13:24, 19:18). Néha vonakodnak a szülők ezen a „nyelven“ beszélni a gyerekeikkel, de Isten kötelezi őket, hogy az Ő irányelvei alapján fenyítsék gyerekeiket.

Őrtorony 1963.11.01

A fegyelmezéssel kapcsolatban a Biblia kijelenti: „A vessző és a feddés ad bölcsességet” (Példabeszédek 29:15). Ellenben nem minden gyermeket kell így fegyelmezni. A Példabeszédek 17:10 így szól: „A dorgálás mélyebben érinti az értelmest, mint a százszoros verés az ostobát.”

Őrtorony 2006.11.01

Akár kézzel, bottal vagy más fajta alkalmas pálcával teszik a szülők – felhatalmazásuk van Istentől, gyerekeiket szeretetteljes módon testileg fenyíteni..... A Biblia azonban azt mutatja, hogy a testi fenyítésnek, mint a fegyelmezés alkalmanként gyakorolt formájának, megvan a maga értéke, főleg kicsi gyerekeknél.... Főleg nagyon kicsi gyerekeknél nem feltétlen igényel egy ilyen kihívás sok szót. Az ütések nagyon hatásosak tudnak lenni.

Ébredjetek! 1979.08.08

Forrás: http://www.svhelden.info/?page_id=25

Fordította: rea23

A kritika nem zaklatás: Miért nem “lépek egyszerűen csak tovább” és hagyom abba az írást Jehova Tanúiról

2015.06.06. 19:00 | Johnny Joker | 24 komment

boy-529065_1280.jpg

Ennek a weboldalnak és a hozzá kapcsolódó Facebook oldalnak a látogatói rendszeresen sorolják fel panaszaikat ennek a blognak, és más hitehagyott weboldalaknak vagy könyveknek a létezése miatt. Gyakran azt kérdezik tőlem, miért nem “hagyom” az egészet, miért nem “lépek tovább”, vagy miért nem hagyom abba szegény Jehova Tanúi “zaklatását”. Ez az én válaszom. Ugyanakkor ez ennek a weboldalnak a küldetése is.

Kedves Jehova Tanúi,

Engedjétek meg, hogy egy általános félreértés tisztázásával kezdjem a JW.org követői között:

Egy vallás és a hitnézeteinek kritizálása nem zaklatás. Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata szerint a kifejezés szabadsága azt jelenti, hogy “Minden személynek joga van a vélemény és a kifejezés szabadságához, amely magában foglalja azt a jogot, hogy véleménye miatt ne szenvedjen zaklatást és hogy határokra való tekintet nélkül kutathasson, átvihessen és terjeszthessen híreket és eszméket bármilyen kifejezési módon.” A valláskritikát úgy határozzák meg, mint “egy vallás elgondolásainak, tanításainak, igazságtartalmának, és/vagy gyakorlatainak kritikája, beleértve a hozzá kapcsolódó politikai és szociális következtetéseket”. Másrészről a zaklatás jogi szempontból “szándékos viselkedés, amelyet fenyegetőnek, vagy zavart keltőnek találnak.”

Soha nem fenyegettem Jehova Tanúit és ezután sem fogom (noha engem ismételten fenyegettek Jehova Tanúi online és nem finomkodtak a szavakkal). Megértem, hogy Jehova Tanúi a tisztességes kritikát zavarónak, sőt akár fenyegetőnek is találhatják, hiszen az megkérdőjelezi a hitük lényegét és központi értékeit – ez azonban soha nem az egyén támadása. Másrészt egy hitrendszernek ki kell állnia az alapos vizsgálat próbáját. Amit Bertrand Russell mondott Istenről az igaz a vallásokra is: “Ha pedig létezne egy Isten, úgy gondolom nagyon valószínűtlen, hogy oly nyugtalan hiúsággal bírna, hogy megsértődne azoktól, akik kételkednek az Ő létezésében.” Egy ideológiának vajon nem kellene könnyedén felülemelkednie az ellenálláson? Ha egy hitrendszer nem képes kiállni a kritikát, akkor az nem érdemes még arra a papírra sem, amire a tanításait írták. Más szavakkal: Egy vallás, amely megpróbálja kirekeszteni és elhallgattatni a kritikusokat, annak általában van valami rejtegetni valója. Ez a weboldal ennek felfedésére szánta el magát. Ne hibáztasd az üzenet átadóját. (Megjegyzem, az is elég ironikus, hogy egy olyan vallás, ami évtizedekig küzdött a saját szólásszabadságukért, mindent megtesz, hogy aláássa a nem hívő egykori Jehova Tanúi szólásszabadságát.)

Egy másik mód, ahogyan Jehova Tanúi megpróbálják kikerülni a hitük kritikáját az, hogy érvénytelenítik a “hitehagyottak”, vagyis a volt Jehova Tanúi kijelentéseit azzal, hogy szónoki módon megkérdezik tőlük, egyszerűen csak miért nem “hagyják” és “lépnek tovább”, ezzel burkoltan arra célozva, hogy az úgynevezett “hitehagyottak” - mint én is - dühösek, mivel kiközösítették őket és többé nem lehetnek Jehova Tanúi. Ez talán igaz lehet bizonyos mértékben egyes korábbi Jehova Tanúinál, az én esetemben azonban nem is lehetne távolabb az igazságtól. Hagy magyarázzam el.

Igen, engem kiközösítettek, mivel megsértettem az Őrtorony erkölcsi szabályrendszerét, ez azonban nem az az ok, ami miatt kritizálom Jehova Tanúit és a Vezető Testületüket. Valójában én tisztelem minden csoport jogait, hogy eldöntsék kik lehetnek tagok és kik nem. Az, hogy Jehova Tanúi úgy döntöttek kiközösítenek bizonyos tettek miatt, az tökéletesen rendben van a számomra. Nem akartam Jehova Tanúja lenni a továbbiakban, és ha nem közösítenek ki akkor, később elkülönültem volna hitehagyás miatt. Ahogyan Samuel Clemens mondta, “Egy embert a hite alapján fogadnak be egy egyházba, és a tudása miatt teszik ki onnan.”

Hagy foglaljam össze röviden: nem haragszom őrülten Jehova Tanúira, hogy kidobtak maguk közül. Valójában nem is tehettek volna többet vagy jobbat értem – boldogabb vagyok, mint valaha úgynevezett “hitehagyottként”. Annak a ténynek, hogy ateista vagyok, szintén nincsen semmi köze ahhoz, hogy felszólalok a JW.org ellen. Íme az ok, amiért kritikusan írok Jehova Tanúiról, és nem “hagyom” az egészet, ha érdekel:

Egyáltalán nem tartom tiszteletben és soha nem fogom elfogadni a JW.org, vagyis az Őrtorony közösségmegvonási eljárását. Úgy gondolom, hogy ez egy embertelen, nem keresztény gyakorlat és teljes mértékben egyetértek Raphael Aron szektaszakértővel, aki ezt “drákóinak, kegyetlennek és szívtelennek” nevezi, és úgy tekint a JW.org-ra, mint egy “kegyetlen, lélektelen vallásra”. Ha belegondolsz: Jehova Tanúi úgy nevezik az egykori tagokat, akik továbbléptek, hogy “hitehagyottak” és “elméjükben betegek”. A hitehagyottak egy hitrendszert kritizálnak, miközben az Őrtorony követői egyéneket sértenek meg és élnek vissza velük. Akkor tehát kik is azok, akik nem “hagyják” vagy “lépnek tovább”? Kik azok, akik valójában neheztelnek?

2003-ban közösítettek ki. Csaknem 10 évet vártam, mielőtt először nyíltan hangot adtam bármilyen kritikának. Egészen addig a szüleim alig beszéltek  velem, és a bátyám elkerült minden kapcsolatot velem azóta, hogy megosztottam vele, ki fognak közösíteni. E hosszú idő alatt csendben maradtam, mivel naivan úgy gondoltam, hogy a dolgok meg fognak változni. Ez azonban természetesen nem történt meg. Jehova Tanúi tanításai nem fejlődnek. Ezek mutálódnak.

Nem az volt a probléma, hogy nem hagytam. A probléma az volt, hogy hagytam

Rájöttem, azáltal, hogy tartottam a számat, csendesen támogattam egy olyan eljárásmódot, amivel abszolút nem értek egyet. Egy olyan eljárásmódot, ami tönkretett egy valaha boldog családot. Ez volt az oka, hogy megírtam a könyvemet, melynek címe Goodbye, Jehova!. Ez volt az oka, hogy megalapítottam ezt a weboldalt.

Összességében, azon túl, hogy Jehova Tanúja voltam, egy nagyszerű, boldog gyermekkorom volt és ezért hálás vagyok. Mindennek forrása a szüleim voltak. Nem az Őrtorony. Megbocsátok a családomnak, hogy kizártak az életükből – őket éppen annyira manipulálták, mint ahogyan engem. Nem neheztelek.

De soha nem fogok megbocsátani annak a társaságnak, akiket úgy ismertünk meg, mint JW.org vagy az Őrtorony Társulat, azért, hogy rávették a családomat taszítsanak ki engem, így gyakorlatilag elpusztítva egy szoros, boldog családot – mindössze azért, mivel úgy döntöttem, hogy élek a szabad akaratommal, amivel állítólag az Istenük áldott meg engem.

Úgy gondolom, hogy a Jehova Tanúit vezető társaság egy szekta-szerű szervezet. Túlélőként kötelességemnek érzem, hogy írjak a szervezettel kapcsolatos fejleményekről és tájékoztassam a nyilvánosságot ezen és más platformokon. Egészen addig, amíg a JW.org, különösen pedig a Vezető Testület vagy Hű és Értelmes Rabszolga, folyamatosan gyakorolja az illetéktelen befolyásolást a követőiken megfélemlítési taktikák segítségével, kiad olyan irodalmat vagy megfogalmaz olyan véleményeket, amelyek potenciálisan szégyenérzetbe hajtják Jehova Tanúit, hogy azt higgyék, ők szükségesek a megmeneküléshez és kötelességük igaz keresztényekként családtagokat kiközösíteni, vagy a vérátömlesztést elutasítani, amivel szükségtelen halálozásokat kockáztatnak és tartózkodnak egy felvilágosult, szabad társadalom kiváltságaitól, mint például a felsőoktatás – egészen addig, amíg ez a status quo az Őrtorony Társulattal kapcsolatban, addig mindent meg fogok tenni, hogy hangot adjak a kritikámnak.

Kedves látogató, ne érts félre: én továbbléptem. De nem tűnök el a színről. Ipsa scientia potestas est – A tudás maga a hatalom.

Forrás: http://jwalumni.org/2015/05/20/mission-statement/

Fordította: Columba

Címkék: kiközösítés győződj meg személyesen

„Jehova egyesült Szervezetével szolgálni“

2015.06.04. 12:00 | Johnny Joker | 28 komment

Így néz ki az ún. „nyilvánosságnak szóló előadás“ témája.

Az „előadónak szóló megjegyzésből“ az derül ki, hogy a Vezető Testület nézete szerint csak az kaphat örök életet, aki Jehovával és Szervezetével egységben van és egységben is marad.

Gerd testvér osztotta meg ezt a kivonatot a Bruderinfón, köszönet érte. Hogy ez a kivonat, égbe kiáltó kijelentésével ne vesszen el a kommentek között és gyorsan megtalálható legyen, itt most bejegyzésként újra közzétesszük.

Azok a személyek, akik felveszik azt a nézőpontot, hogy mindenek előtt arról lenne szó, hogy felebarátaink szeretete és a személyes kapcsolat Istennel lenne a legfontosabb, vagy hogy elegendő lenne önmagában csak a Bibliát olvasni, azok Sátánnal hasonlíthatók össze.

JEHOVA EGYESÍTETT SZERVEZETÉVEL SZOLGÁLNI

Megjegyzés az előadónak:

Hangsúlyozd a Jehova látható szervezete iránti tiszteletet és tedd egyértelművé, milyen fontos szerepet játszik Jehovához fűződő viszonyunkban. Mutasd meg, hogy ha valaki a Szervezetet elveti, az Jehova azon szándékának elvetéséhez vezet, hogy „ismét mindent egyesítsen Krisztusban“.

(Efézus 1:10)

Magyarázd el, hogy csak azok az életek maradnak meg, akik Jehovával és Szervezetével egységben lesznek és egységben maradnak.

(…)

Az elmúlt 100 évben egy rendkívüli földi Szervezet jelent meg a világ színpadán...

VESZÉLYES JEHOVA FÖLDI SZERVEZETÉT EMBERI NÉZŐPONTBÓL VIZSGÁLNI

Néhányan kritikussá válnak, azt állítják, Jehovának nincs szervezete. Talán azt mondják, mindenek előtt az számít, hogy szeressük felebarátainkat, vagy hogy egy személyes kapcsolat Istennel lenne a legfontosabb, vagy hogy elég lenne a Bibliát önmagában olvasni (rs 359-62). Azok a személyek, akik ilyen álláspontot vesznek fel, Sátánnal egyenlőek.

… Ezek a személyek a személyes megmentésre helyezik a hangsúlyt, nem pedig Jehova igazolására.(w88 15. 1. 17-8; hp 192)

SZOLGÁLJ SZOROSAN EGYÜTT JEHOVA EGYESÍTETT SZERVEZETÉVEL!

…..Rendszeresen össze kell gyűlnünk a gyülekezeti összejöveteleken.

…..Örömmel alá kell vetnünk magunkat Jehova vezetésének, mely úgy az égi osztály fennmaradó tagjait, mint a földi osztály hatalmas embertömegeit egyesíti. (Efézus 1:10)

Támogasd hűségesen a véneket Jehova Szervezetében....

Csak akkor tudjuk túlélni a világválságot, ha Jehovával és annak 1914 óta Jézus Krisztus alatt felállított Királyságával egységben maradunk. (Héberekhez 12:28; w89 január 9. old. 19. bek.)

Ehhez tisztelettel el kell fogadnunk azokat az óvintézkedéseket, melyeket Jehova Szervezete szellemi vonatkozásban hoz...

Forrás: http://www.bruderinfo-aktuell.de/index.php/mit-jehovas-vereinter-organisation-dienen/

Fordította: rea23

Címkék: hírek

Brie, a bátor diáklány lelkesítő videója viharos gyorsasággal terjed az interneten

2015.05.31. 20:44 | Johnny Joker | 4 komment

brie.jpgA könnyes Brie bátran beszél osztálytársai előtt egy videóban, amely később nagyon gyorsan elterjedt az interneten

Jó esély van rá, hogy ha olvasod ezt a cikket, akkor egyike vagy annak a 607.000 (és egyre növekvő számú) embernek, akik már látták Brie, egy bátor diáklány emlékezetes videóját.

Brie, aki a Lincoln gimnázium végzős diákja a wisconsini Manitowoc-ban, az osztálytársaival együtt azt a megbízatást kapta, hogy adjanak elő egy “meggyőző beszédet”.

“[A tanár] rámutatott, hogy a beszédek sokkal meggyőzőbbek, amikor olyasmit használunk fel, amit alkalmasnak tartunk arra, hogy az lendületet adjon ötleteinknek,” írta később Brie a Friendly Atheist blogon. “Ez arra indított, hogy elgondolkodjam arról, mit is értékelek igazán az életben, és miről kellene tudnia az osztályomnak.”

Amikor Brie elmondta megindító beszédét, gondoskodott róla, hogy egyik barátja videóra vegye. Elmondta osztálytársainak a tapasztalatait arról, hogyan nőtt fel Jehova Tanújaként, beleértve a közösségmegvonás családjára gyakorolt negatív hatását, valamint a visszaélések elfedését, amit a barátai között tapasztalt.

Az elkészült videót valamivel több, mint egy héttel ezelőtt töltötték fel, azonban máris jól fogadták, és gyorsan elterjedt – olyannyira, hogy még az Egyesült Királyság tekintélyes Independent újságjának a figyelmét is felkeltette.

Hálásak lehetünk Brie tanárának, Mr Hansennek, hogy egy olyan megbízást adott Brie-nek, amely igazán tanulságosnak bizonyult, nem csupán az osztálya, hanem az egész világ számára.

Ez a bátor 18 éves lány megragadta a lehetőséget, hogy határozottan szembeszálljon az Őrtoronnyal, egy mások felett basáskodó veszedelmes szervezettel, amely globális mértékű szenvedést okoz, és több, mint fél millió ember előtt teljes egészében leleplezte és megszégyenítette.

“Ez egy olyan vallás, amely szeretetet és elfogadást hirdet, de valójában minden feltételes,” mondta Brie. “A szeretet és elfogadás csupán addig tart, amíg a tagok abszolút engedelmességet gyakorolnak, és nem kérdőjeleznek meg soha semmit. Ez a vallás életeket pusztít el, családokat tesz tönkre, és mindezt nagyrészt ellenőrizetlenül teszi… mivel nagyon ügyesen elhallgattatja azokat az embereket, akik kilépnek.”

Velem együtt valószínűleg sok egykori Tanú érezhetett némi irigységet, miközben ezeket a szavakat hallgatta, egyszerűen azért, mert mi is az Őrtorony áldozatai vagyunk, és bármit megtettünk volna, hogy visszaforgassuk az idő kerekét, és ilyen bátran kiálljunk tinédzserként.

De nem sokan közülünk - beleértve magamat is - voltak olyan bátrak akkoriban, mint Brie most – és ez a döntő különbség.

Nem tudom Brie-nek eléggé megköszönni másokba lelket öntő szavait, és hogy ilyen erőteljesen kiállt a saját nemzedékéért. Brie azt tette, amit minden jó aktivista csinál: az általa és mások által tapasztalt fájdalmat valami pozitívvá és gyümölcsözővé alakította át azzal, hogy a figyelem felkeltésére használta fel, s ily módon másokat, nem utolsó sorban az osztálytársait, megóvta mindattól, amin ő keresztülment.

Brie videójának hatalmas sikere egyértelműen megmutatja, hogy az Őrtorony egy teljesen új szituációval találja szemben magát mostanában. A küzdőterek igazán és alaposan megfordultak.

Elmúltak már azok az idők, amikor a Vezető Testület visszatarthatott információkat olyan személyektől, akik elég állhatatosak és kitartóak ahhoz, hogy utánajárjanak ezeknek. Elmúltak már azok az idők, amikor elfojthatták a szabad gondolkodást, és fiatal, intelligens embereket csendben és alávetettségben tarthattak.

Az internet mindent megváltoztatott. Most mindenki hallathatja a hangját, ha elég bátor ahhoz, hogy használja. Megtiszteltetés látni, hogy egy ilyen fiatal és bátor lány, mint Brie, pontosan ezt tette, és szavai ilyen lenyűgöző eredményekkel jártak.

Forrás:

http://jwsurvey.org/cedars-blog/brave-and-inspirational-schoolgirl-brie-takes-internet-by-storm-with-viral-video

Fordította: Columba, Eve

A videóban elhangzottak tartalmáról magyar nyelven itt lehet további részleteket megtudni:

http://eletazortoronyutan.blogspot.hu/2015/05/egy-iskolai-feladat-mely-feltehetoen.html

http://eletazortoronyutan.blogspot.co.uk/2015/06/brie-tortenete.html

Címkék: pedofília videók kiközösítés élettapasztalatok