EXJT BLOG

Mindenkinek Jehova Tanúiról

HTML doboz

Leírás

Minden éremnek két oldala van... Jehova Tanúi szervezetének is. Mi ennek a vallási közösségnek a kevésbé ismert oldalával foglalkozunk, hogy lehetőleg minél több embernek segítsünk egy objektív nézőpont kialakításában. Ha Jehova Tanúja vagy, ne félj, hiszen rengeteg Tanú olvassa még rajtad kívül az oldalt! Például vének, kisegítőszolgák, bételesek és persze a legtöbben, akik átlagos Tanúk. A névtelenségnek köszönhetően itt szabadon kérdezhetsz, cáfolhatsz és hozzászólhatsz, de szépen kérünk, előtte olvasd el a témakörrel foglalkozó régebbi cikkeket és kommenteket! Soha ne feledd:

"Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.

Flying-brain 2.jpg

Jehova Tanúi történelme:

A Vezető Testület egykori tagjának könyve:

crisis-conscience-ray-franz_hun.png

Raymond Franz - Lelkiismereti válság

Gyakran használt bibliaversek

2Mó 33:20 | Zs 146:4 | Pl 4:18 | Pl 8:22 | Pr 9:5 | Ézs 44:24 | Ez 18:4 | Dá 7:13, 14 | Mt 5:5 | Mt 6:7 | Mt 11:11 | Mt 24:14 | Mt 24:36 | Mt 24:45-47 | Mk 13:32 | Lk 23:43 | Jn 1:1 | Jn 1:18 | Jn 2:19-21 | Jn 4:34 | Jn 6:68, 69 | Jn 10:17, 18 | Jn 14:28 | Jn 17:3 | Jn 17:11 ... | Csel 2:34 | Csel 8:30-31 | ... 1Kor 8:6 | ... Héb 1:8 | ...

Utolsó kommentek

Ide küldd:

writing_01.png

k [pont] johnny [pont] joker [kukac] gmail [pont] com

Ha szeretnéd megosztani - névtelenül is -, a kérdésed, történeted, tapasztalatod, véleményed, cikked, tanulmányod vagy javaslatod, akkor bátran írd meg a fenti címre, vagy írd meg közvetlenül az oldalon (regisztráció nélkül is!!!), itt:

-> GYORSBEKÜLDŐ <-

Mindenféle

BLOG FÓRUM

CHAT a jelenlévőkkel

"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." - Voltaire

„Nekem pedig egészen mellékes, hogy ti vagy egy emberi ítélőszék megvizsgál-e engem. Sőt, magam sem vizsgálom magamat. Mert semmiről sem tudok, ami ellenem szólna. De ez még nem bizonyít igazságosnak, ugyanis Jehova az, aki vizsgál engem.” (1Korintusz 4:3, 4)

"Ha a szervezeten kívül vagy, meghalsz. Ha a szervezeten belül vagy akkor pedig nagyon kell igyekezned, hogy ne halj meg." - Resign

"A legfájóbb kín örömet színlelni." - Márai Sándor

"Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük őket." - Albert Einstein

"Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek." - Jókai Mór

"A tudatlanságod legmagasabb foka az, amikor elutasítasz valamit, amiről nem tudsz semmit." - Wayne Dyer

TIPP: A böngésződ típusától függően a Ctrl gombot nyomva tartva a + és - gombokkal nagyíthatod és kicsinyítheted az oldalt, a jobb olvashatóság érdekében.

TIPP: Kérdésekkel taníts, ne kijelentésekkel! Érvelésedben használd a Bibliát és a Tanúk kiadványait is! Vitáidban ne kövess el érvelési hibákat!

TIPP: Ha nem vagy inkognitóban, kérünk oszd meg a cikkeinket a közösségi oldalakon! (Facebook, Twitter, Google+, stb.)

Hogyan adományozzak nektek?

Megtekintések száma

oldalletöltés

Látogatók:
free counters


Kedves olvasónk, Te mi vagy?

Indafotó képek

Jogosult a kártételre: A ragadozó Gonzalo Campost a vének hagyták gyermekekre vadászni

2014.11.21. 20:00 | Johnny Joker | 7 komment

campos-pedophile.jpgVallomást tesz egy szörnyeteg: Gonzalo Campos videófelvétele, melyben elismeri, hogy Tanú gyermekeket molesztált a média érdeklődését is felkeltette

Az online Jehova Tanúi közösséget megrengette a legújabb borzalmas gyermekmolesztálási leleplezés.

Ezúttal a leleplezés tárgya egy Tanú pedofil, aki ismételten kihasználta bizalmi pozícióját a gyülekezetben, de azóta megszökött az Egyesült Államokból és jelenleg hazájában, Mexikóban él ‘száműzöttként’.

San Diego 10News nevű sajtóorgánuma leközölt egy híradást Gonzalo Camposról 2013. július 22-én, miután hozzájutott egy felvételhez róla, melyben vallomást tesz a bűncselekményeiről egy videó tanúvallomásban, amit Mexikóban vettek fel. Közleményében Campos úgy tűnik azt állítja, a vének hagyták őt, hogy gyermekekkel tanulmányozzon még azután is, hogy figyelmeztették őket megvetésre méltó szokásaira.

Irwin Zalkin ügyvéd képviseli Campos néhány áldozatát egy bírósági perben, amit 2011-ben San Diegoban iktattak. Annak ellenére, hogy az Őrtornyot a vádlottak között említik a cselekvés hiánya miatt, végül is sikerült megállapodni egy sokmillió dolláros egyezségben. Ez miatt az ügy részleteiről nehéz többet megtudni.

A fenti híradás és a hozzá tartozó cikk hiányos információi ellenére a JWsurveynek lehetősége nyílt megtekinteni néhány bírósági dokumentumot, amelyek elérhetőek Barbara Anderson felbecsülhetetlen értékű WatchtowerDocuments.com oldalán. Mindenki megtekintheti ezeket a dokumentumokat ide kattintva.

Noha ezek két szembenálló jogi csapat által készültek és így egy alkalmanként ellentmondó történetet mutatnak be, az ügy aktái mégis figyelemre méltó betekintést nyújtanak Campos romlottságába, valamint a helyi gyülekezet és a brooklyni Főhivatal elképesztő közönyösségébe azzal kapcsolatban, hogy képtelenek voltak megragadni az alkalmat, hogy megvédjék a Tanú gyermekeket egy olyan embertől, aki ismert ragadozó gyermekmolesztáló volt.

Most megkísérlem leírni az események folyamatát legjobb tudásom és képességem szerint. Kérlek vedd figyelembe, hogy (1) nem vagyok jogi szakértő, és (2) az információkat ellentmondó bírósági dokumentumokból állítom össze, és ezekhez, valamint az ügyben ténylegesen részt vevő személyekhez alkalmazkodom bármiféle ellentmondás esetén.

Visszaélések litániája

Gonzalo Campos 1963. július 10-én született Mexikóban, majd édesanyjával együtt az Egyesült Államokba költözött az 1970-es évek végén. Érdeklődni kezdett Jehova Tanúi iránt, miután az anyja elkezdett tanulmányozni velük, majd hamarosan maga is tanulmányozni kezdett és eljárt az alkalmakra a san diegoi Linda Vista gyülekezetben.

Campost 1980. szeptember 27-én keresztelték meg 17 évesen. Nagyon belemerült a prédikáló munkába, ami olyan szintet ért el, hogy egyesek nyilvánvalóan úttörőnek tekintették, noha vitatott, hogy valaha is az lett volna.

san-diego-kingdom-hall.jpgAz a san diegoi Királyságterem, ahová Campos járt, amikor a visszaélések nagy része történt

Aztán 1982-ben Campost megvádolták, hogy molesztált egy fiatal fiút, Arturo Jemiot, aki 12 éves volt akkor. Lehetséges, hogy Campos egy házban élt Arturoval abban az időben, ezt azonban nem tudom ellenőrizni.

Arturo elmondása szerint éppen aludt, amikor érezte, hogy az alsóneműjét húzzák lefelé. Arra ébredt, hogy Campos az ágya mellett térdel, de nem volt tudatában, hogy Campos helytelenül érinti meg őt. Még így is azt hitte, hogy Campos megpróbált visszaélni vele és elmondta az anyjának, aki viszont jelezte ezt a véneknek. Két napon belül mind Arturot, mind Campost kikérdezték a vének. Campos bevallotta, hogy helytelenül érintette meg Arturot, de a vének nem büntették meg. Mindössze tanácsokkal látták el.

Ezután két alkalommal is 1983 és 1984 között egy tizenkét hónapos időszak alatt Campos molesztálta John Dormant és azt mondta neki, hogy ezt a visszaélést tartsa titokban, mint az ő “különleges barátja”. John ekkor hét, vagy nyolc éves volt.

1986-ban állítólag egy másik vád merült fel Campos ellen, amiben gyermekmolesztálás is szerepelt, ez pedig egy bírói bizottság megalakulását eredményezte – ez azonban vitatott és egyik oldal sem nevezi meg az állítólagos molesztálás áldozatát. A felperesek szerint a Linda Vista vénjeit értesítették a molesztálási vádról, bírói bizottság alakult, Campos bevallotta az ellene felhozott vádakat, bűnbánónak találták és titokban megrótták.

Noha az 1986-os bírói bizottság létét vitatják, vagy más módon elutasítják az Őrtorony jogászai, úgy tűnik azt mindkét oldal elismeri, hogy 1986 táján Campos kilenc hónapot töltött a kiváltságaitól megfosztva. Ez összhangban van egy olyan személy büntetésével, akit titokban megróttak. Természetesen nem róhatnak meg titokban, mielőtt egy bírói bizottság nem fenyített meg. Továbbá nem kerülhetsz bírói bizottság elé anélkül, hogy a vének tudnák mit tettél.

Ahogy közeledett 1986 vége, eldöntötték, hogy a Linda Vista gyülekezet túlságosan telítődött hírnökökkel. Ennek eredményeképpen az év novemberében egy különálló gyülekezet alakult, melyhez Campos is csatlakozott. Ezt kezdetben a La Jolla spanyol gyülekezetnek nevezték, később azonban Playa  Pacifica spanyol gyülekezetként vált ismertté. Az új gyülekezet véni testülete teljes egészében a Linda Vista vénjeiből állt össze, akik legalább az 1982-es “incidensnek” tudatában lehettek, még ha az 1986-os bírói bizottságnak nem is. A felperesek által benyújtott dokumentumok szerint legalább egy vén az új gyülekezetben ténylegesen szolgált az utóbbiban.

Ijesztő múltja ellenére két évvel később, 1988. december 22-én Campost érthetetlen módon kinevezték kisegítőszolgának. Ugyanebben az évben Campos elkezdett molesztálni egy Joel Gamboa nevű fiatal fiút, akivel tanulmányozott.

playa-pacifica.jpgA Playa Pacifica Királyságterem Google fotója, San Diego, Ingraham Street 4243, ahová Campos egészen 2009-ig járt gyülekezetbe.

Mindössze alig négy évvel később egy újabb szemtelen közönyösségből és ostobaságból fakadó döntésükben Carlos vénjei kinevezték őt is vénnek 1993. június 23-án. Campos ekkor még mindig csak 29 éves volt. Ugyanebben az évben októberben már a gyülekezeti titkár kiváltságos helyzetében találta magát. A következő év márciusában a gyülekezet áthelyezte magát a kaliforniai San Diegoba, az Ingraham Street 4243-ba.

1994 tavaszán kezdtek a dolgok elromlani Campos számára, amikor az egyik áldozata, John Dorman, aki akkor 16 éves volt, elmondta az édesanyjának, hogy Campos erőszakoskodott vele. Lenyűgöző módon ezzel még nem ért véget Campos molesztáló ámókfutása köztiszteletben álló vénként – legalábbis még nem. Miután értesült a fia molesztálásáról, Manuela Dorman felhívta az egyik vénüket, Roberto Riverát. A fia jelezte, hogy Roberto saját fiát is molesztálhatták (ami igaz is volt). Miután fogadta a hívást, Roberto azt mondta, hogy rákérdez a fiára és a többi vénre, majd visszatér Manuelához. Időközben Manuela telefonon szembesítette Campost a fia bántalmazásával, és Campos be is vallotta a fia molesztálását, de azt mondta, hogy az ügyet már lezárták bírói úton 1986-ban.

Azután, amikor Roberto Rivera visszahívta Manuelát, megdöbbenésére arra figyelmeztette, hogy az ügyet ne folytassák tovább. Azt mondta, hogy ha mégis megteszi, annak súlyos következményei lesznek – beleértve, hogy nyilvánosságra fogják hozni a gyülekezetben egy évekkel ezelőtti viszonyának részleteit. Manuelának azt is mondták, hogy mivel a fia molesztálása olyan régen történt, így már túl késő, hogy bármit is kezdjenek vele. Ez a fenyegető elutasítás Manuelának jelentős szorongást és nyugtalanságot okozott.  Később a fiát is tévesen arról tájékoztatták, és elhitették vele, hogy semmit sem tehet a hatóságokon keresztül, mivel számára az elévülés szabálya már lejárt (noha az csak 2010 januárjában járt le neki). Tehát nem csak, hogy megtagadták a vének Carlos feljelentését, de állítólag még téves információkkal is látták el áldozatát, megakadályozandó, hogy saját maga jelentse a visszaélést.

Manuela nem akarta feladni, ezért írt egy panaszlevelet a gyülekezetnek 1994. április 11-én. A gyülekezet ezt továbbította a Társulatnak két nappal később. 50 nap telt el, mire az Őrtorony válaszolt a levélre, mely idő alatt Campos folytatta Joel Gamboa kihasználását.

Majd egy 1994. június 9-i levélben az Őrtorony végre válaszolt és arra utasította a Playa Pacifica vénjeit, hogy vizsgálják ki az állításokat. Sajnos az egyik ilyen vén pontosan az volt, aki a  vizsgálat tárgyát is képezte, és úgy tűnik ezt Campos kihasználta a maga előnyére.

Kilenc hosszú hónap telt el, mely során az Őrtoronynak nem sikerült visszaellenőriznie a levelükben foglaltakat, és legalább további hat hónapig Campos élhetett a lehetőséggel és folytathatta Joel Gamboa molesztálását. Ebben az időszakban egy körzetfelvigyázó látogatta  meg a gyülekezetet, és a fiókhivatalba írt jelentésében állítólag dicsérte Campost a kisegítő úttörő munkájáért, annak ellenére, hogy elismerte a molesztálási vádakat ellene.

A Playa Pacifica vénjei végül is 1995. március 29-én írtak egy válaszlevelet a Társulatnak. Ebben a levélben, amit az Őrtorony jogászai szerint teljes egészében Campos írt, azt állítják, hogy John Dorman molesztálását már egy 1986-os bírói bizottságban rendezték, mely során Campost megrótták. Ezen a ponton emlékeznünk kell rá, az Őrtorony nem ismeri el, hogy (1) ez a bírói bizottság valaha is megtörtént, vagy (2) hogy foglalkozott John Dormannal. Ezzel együtt úgy tűnik, hogy a márciusi levélnek sikerült kielégítenie a Társulatot, hogy az ügyet megoldották.

A dolgok ezen a ponton még vázlatosabbá kezdenek válni. Annyit lehet tudni, hogy egy ponton, miközben a John Dormant övező vádakat még mindig “vizsgálták”, a Playa Pacifica vénjeinek tudomására jutott, hogy Campos egy másik fiatal fiút is molesztált, Joel Gamboát, miután az édesanyja megkereste őket. Ekkorra Joel már az arizonai Phoenix-be költözött, így a vének egy mobiltelefonos beszélgetés során léptek vele kapcsolatba, ahol megkérdezték, hogy Campos valaha is molesztálta-e őt. Erre ő azt válaszolta, hogy igen, ez így történt.

Így aztán 1995. június 9-én Campost végül is kiközösítették és leváltották a vének közül – NEM John Dorman molesztálásáért (ami elindította a vizsgálatot), hanem Joel Gamboa kihasználásáért.

A kiközösítését követő években Campos ismételten kérelmezte a visszafogadását. Végül is bevallotta a véneknek, hogy további áldozatokat is molesztált, például John és Joshua Riverát és Ruth Biast. Ezen vallomások ellenére nem történt rendőrségi feljelentés.

Campost végül is 2000. április 21-én visszafogadták. Csupán 2009 szeptemberében, amikor néhány áldozata értesült róla, hogy rendszeresen látogatja az alkalmakat a Playa Pacifica gyülekezetben kezdték el fontolóra venni, hogy jogi lépéseket tegyenek. Egy polgári per következett, melyet végül lezártak – de csak miután Campos megszökött a mexikói Hidalgoba, ahol jelenleg is tartózkodik. Figyelembe véve a polgári peres döntést, és jelenlegi száműzetését, valószínűtlennek tűnik, hogy valaha is szembesülnie kell büntetőjogi felelősségével rettenetes tetteiért.

Az áldozatok

Alább olvashatóak további részletek Campos hat áldozatáról, akik mindnyájan állítják, hogy maradandó érzelmi és pszichológiai nehézségekkel küzdenek a molesztálásuk következményeként.

John Dorman – született 1977. szeptember 7. Két alkalommal molesztálta Campos egy tizenkét hónapos időszak alatt ‘83 és ‘84 között, amikor hét és nyolc éves kora között volt. Campos mindkét alkalommal akkor molesztálta Dormant, amikor a kisfiú elkísérte őt munkába a parkosító vállalkozásában. Az első alkalom egy furgonban történt; a második pedig útközben egy kertészeti munkára, majd később valakinek a házában, ahol Campos anyja dolgozott takarítónőként. Campos bibliatanulmányozást is folytatott Dormannel a családi házukban ‘82 és ‘87 között.

Joel Gamboa – született 1980. december 31. Időnként akár hetente kétszer, vagy háromszor is molesztálták egy hat éves időszakban ‘88-tól egészen ‘95-ig. Campost meghívták, hogy tanulmányozzon Joellel az otthonában, és ezeket az alkalmakat arra használta fel, hogy szexuálisan kihasználja a kisfiút, különösen (valamilyen oknál fogva) az imádságok alatt. Campos Joelt a furgonjában is molesztálta parkolóházakban, miközben elkísérte őt munkába a parkosító vállalkozása keretében, miután Campos felszedte őt az iskolából, valamint Campos otthonában. A visszaélések csak 1995-ben értek véget, miután Joel Phoenixbe költözött. Nem sokkal ezután, ahogy korábban említettem, Joelt megkeresték telefonon a Playa Pacifica vénjei, és megkérdezték, hogy molesztálta-e Campos. Ő megerősítette, hogy így történt. Ezt arra használták fel, hogy végre kiközösítsék Campost, ám ahogyan a többi áldozatnál is, a vádat soha nem jelentették a rendőrségnek.

John Rivera – született 1979. május 4. John Riverát ismételten molesztálták, körülbelül 1986 és 1992 között. Ebben az időben hét és tizenkét éves kora között volt. A visszaélés szántóföldi szolgálat közben történt, valamint egy alkalommal bibliatanulmányozás közben.

Joshua Rivera – született 1984. július 19. Joshuát ismételten molesztálták 1990 és 1993 között, amikor ő hat és kilenc éves kora között volt. Szántóföldi szolgálat közben is molesztálták, továbbá még a királyságterem parkolójában is.

Ruth Bias – született 1981. június 6., (lánykori neve “Ruth Christina Rivera”). Ruthot 1989 és 1993/94 között molesztálták, 8 és 12 éves kora között. Szántóföldi szolgálat közben molesztálták, valamint magában a királyságterem “fizikai helységében” is.

Javier Cervantes – született 1976. április 21. Javiert 1984 és 1985 között molesztálták, amikor körülbelül 8 és 9 éves volt. Őt is olyan időszakban molesztálták, amikor Campos éppen “úttörőzött”.

[Azóta értesültünk Jose Lopezről, Campos hetedik áldozatáról, akinek az ügyében már megszületett az ítélet, valamint többek között egy nyolcadik áldozat, O.P. megjelenéséről is. - a ford.]

Elszalasztott lehetőségek a visszaélés befejezésére

gonzalo-campos.jpgBevallotta bűntetteit, de úgy tűnik, hogy Camposnak nem kell megfizetnie a büntetést az Őrtorony tehetetlensége miatt, hogy jelentse gonoszságát

A bírósági dokumentumok bizonyos részeinek homályossága ellenére van egy megdöbbentő tényezője ennek a szörnyű esetnek, ez pedig az elszalasztott lehetőségek száma, hogy véget érjen a visszaélés. Három ilyen lehetőség emelkedik ki különösen:

1982 – miután Campost elkapták, hogy molesztálta a tizenkét éves Arturo Jemiot az ágyában, a hatóságokat értesíteni kellett volna. Ez valószínűleg megkímélt volna minden további áldozatot. Ehelyett a vének nem csupán elkendőzték a visszaélést mindössze annyival, hogy “tanácsot adtak” Camposnak – az esetet láthatóan el is felejtették. Az elkövetkező években Campos szabadon hozzáférhetett számos fiatal gyermekhez a gyülekezetben katasztrofális következményekkel.

1986valami egyértelműen történt abban az évben. Mindkét oldal elismeri, hogy Campost kilenc hónapig korlátozások érték nagyjából ebben az időszakban, ez pedig reálisan csakis egy titkos megrovás eredménye lehetett, ami viszont egy bírói meghallgatás következménye lehet. Megválaszolatlan kérdéseim vannak azzal kapcsolatban, hogy az esetben melyik gyermek volt érintett, illetve hogy alakult-e egyáltalán bírói bizottság. HA azonban molesztálási vádak kerültek a vének elé abban az időben, akkor ez egy újabb elszalasztott lehetőség volt, hogy Campost bíróság elé állítsák és megelőzzék az újabb áldozatokat.

1994/1995 – egy olyan időszak ez, amely a közöny rettentő tetteinek volt tanúja mind az Őrtorony, mind a helyi vének részéről. Először is, John Dorman édesanyját „súlyos következményekkel” fenyegetik meg amennyiben vádjait továbbviszi. Aztán amikor tényleg megírt egy panaszlevelet, az Őrtorony csaknem két hónapig ül rajta, miközben Campos továbbra is felhasználja a pozícióját gyülekezeti titkárként, hogy erőszakoskodjon Joel Gamboával. Amikor az Őrtorony végre eljut odáig, hogy írjon a véneknek (beleértve Campost), megparancsolva nekik, hogy “vizsgálják ki” az ügyet, az utasításokat nem követik. Ez Campos számára legalább hat további hónapot nyújt, hogy a fiatal Joelre ráerőszakolhassa önmagát, miközben kétségtelenül manipulálta véntársait. 1995 júniusában, egy évvel John Dorman vádemelése után Campost végre kiközösítik – azonban egyetlen vádat sem jelentenek a rendőrségnek, annak ellenére, hogy a vének további áldozatokról is tudomást szereznek a következő években.

Egy másik szörnyű tanú

A fenti dolgok kutatása közben alig tudtam elhinni sok mindent, amit olvastam. Eltekintve Campos nyomorúságos tetteinek dermesztő beszámolójától a szervezet érzéketlensége és az Őrtorony ügyvédeinek vakmerősége megbízóik védelmében érthetetlen. Sok minden még most is ülepszik bennem, miközben ezeket a záró sorokat írom. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy a jelenkori történelemben egy gyülekezet hogyan lehet ennyire naiv és engedékeny, hogy képtelen felismerni a Campos által jelentett veszélyt, aki elég nyilvánvalóan egy szörnyeteg. Számos arra vonatkozó lehetőséget, hogy megállítsák fiatal áldozatai számának növelésében mind a vének, mind maga a Társulat egyszerűen eldobtak.

jim-mccabe.jpgJim McCabe egy pillanatra hezitál, mielőtt megerősíti hűségét a két tanú szabály iránt

Sajnos amikor összehasonlítjuk Candace Conti esetét, valamint a legújabb híradásokat a nagy-britanniai Gordon Leightonról, egy szörnyű mintát látunk kiemelkedni. Egyszerűen szólva az Őrtornyot nem érdekli a gyermekek jóléte. Mindössze az elavult két tanú szabály érdekli, amelynek felnőttekre kellene vonatkoznia, nem gyermekekre.

Ezt a nyilvánvaló rögeszmét megerősítették a fenti híradásban, amikor meginterjúvolták az Őrtorony ügyvédjét, Jim McCabe-et, aki a Candace Conti peren is dolgozott. Mitch Blacher megkérdezte tőle, “Az egyház mindig jelenti a gyermekmolesztálási vádakat a rendőrségnek?” McCabe úgy tűnt, hogy elmélkedik egy pillanatra, mielőtt határozottan válaszolt, “Nem. A bibliai törvények alapján egy embert csak két vagy több tanú vallomása alapján ítélhetnek el.”

Ez a válasz legalább annyira meghökkentő lehetett a riporternek és a TV nézőknek, mint annak a sok száz hozzám hasonló gondolkodó Tanúnak, akik felhagytak már minden reménnyel az Őrtorony szándékos közönyössége miatt bizarr megszállottságukban, hogy a pedofilokat védik a gyermekek helyett, akikre azok vadásznak.

Amikor megkérdezték, széleskörűen ismert-e vajon, hogy Jehova Tanúinak problémáik vannak a gyermekmolesztálás kezelésével, Irwin Zalkin ügyvéd kijelentette, “Nem, nem. És erre szükséges a nyilvánosság figyelmét felhívni.” Ez Rick Simons 2012-es véleményét tükrözi, amikor azt mondta egy kisebb gyűlésen: “Az Őrtoronynak egynél több leckére van szüksége, a katolikus egyháznak bizonyosan szüksége volt, és meg is fogják kapni a további leckéket!”

Ahogyan az egymás utáni ügyek lassan felfedik, hogy mennyire teljes mértékben nincs kapcsolatban az Őrtorony a saját gyermekmolesztálást kezelő eljárásával, elkezdesz azon tűnődni, hogy vajon mégis hány “leckére” van szükség, és hány fiatal áldozattal fizettetik még meg az Őrtorony megdöbbentő arroganciájának és közönyösségének árát.

Forrás: http://jwsurvey.org/cedars-blog/license-to-harm-predator-gonzalo-campos-was-allowed-by-elders-to-prey-on-children

Fordította: Columba

Kapcsolódó angol nyelvű cikkek:

Címkék: pedofília

Texasban történelmi gyermekmolesztálásról és csalásról szóló bírósági pert iktattak

2014.11.20. 10:00 | Johnny Joker | 3 komment

dallas-lawsuit.jpgReginald Tyrone Jacksont számos gyermek molesztálásával vádolják véni tisztségének idejéből

Múlt hónapban a dallasi székhelyű Turley Jogi Cég egy bírósági pert iktatott a New York-i Őrtorony Biblia és Traktátus Társulat Zrt., valamint Reginald Tyrone Jackson ellen. A kereset felvázolja a gyermekek szexuális kizsákmányolását és megrontását a nagyvárosi gyülekezetekben Planoban, Dallasban és Greenville-ben.

Hat személy törte meg hallgatását, hogy elmondják szexuális, testi és érzelmi erőszakot szenvedtek el a 80-as évek végén, 90-es évek elején, amikor 4 és 14 éves kor között voltak. Két elkövetőt említettek a keresetben – egyikük vén, a másik pedig körzetfelvigyázó.

A kereset azt állítja, hogy a visszaélést nem jelentették abban az időben, mivel a keresetet benyújtókat és családjaikat büntetéssel és bántalmazással fenyegették meg, ha bárkinek beszélnek a molesztálásokról. A felpereseket nem nevezik meg az állítások természete miatt.

A részleteket a Fox4News Dallas Fort Worth jelentette.

A kereset azt is állítja, hogy a vádlottak közönyösek voltak és többféle csalást is elkövettek. A csalás olyan állításokból fakad, hogy a gyülekezet vezetői megtévesztő módon megbízható emberekként állították be önmagukat, miközben a WBTS volt a felelős a felügyeletért, mivel “hatalma onnan ered tovább a helyi szintekre”.

Mind a hat felperes egyenként 1 millió dollárra tart igényt az állítólagos maradandó pszichológiai és érzelmi károkért, amit az erőszak okozott az életükben. A büntető és elrettentő kártérítést ugyancsak keresik, hogy világos üzenetet küldjenek az Őrtoronynak kiemelve a felelősségüket.

Steven Schulte, a Turley Jogi Cég egyik ügyvédje azt mondta a Plano Star Courier-nak, hogy az Őrtorony “a parancsnoki lánc csúcsán van; ők felügyelik és vesznek részt a döntéshozatalban… a napi működésben – mindent jóvá kell hagyatni… ők közvetlenül be vannak vonva… abszolút hatalmuk van a gyülekezet felett és minden okuk megvolt rá, hogy tudjanak [a visszaélésről].”

1990 körül a Vezető Testület kinevezte Jacksont vénnek. A kereset kijelenti:

“Annak ellenére, hogy tisztában voltak Jackson gyermekekkel kapcsolatos viselkedésével, a Vezető Testület nem jelentette ezt a magatartást a hatóságoknak, valamint nem figyelmeztette semmilyen formában a nagyközönség tagjait Jackson gaztetteire. Ehelyett csendben maradtak, ami lehetővé tette, hogy Jackson egy tekintéllyel, bizalommal és ellenőrzéssel járó pozícióban maradjon a gyülekezetben, így ismételten szexuálisan visszaéljen velük és molesztálja őket.”

“Ezek az áldozatok nem jelenthették tapasztalataikat a külső hatóságoknak, vagy más személyeknek a szervezeten belül, eltekintve a vénektől és felvigyázóktól, a világi törvények és kötelezettségek ellenére, amik a gyermekmolesztálás jelentésére irányulnak.”

A kereset még azt is állítja, hogy nem csupán egy elkövető működött a gyülekezetekben. Egy másik állítólagos molesztáló egy körzetfelvigyázó, akire “A”-ként is hivatkoznak.

A kereset ezt mondja “A”-ról:

“A Vezető Testület jó okkal tudhatott róla, legalább már a 90-es évek elején, hogy “A” a körzetfelvigyázói pozícióját és hatalmát arra használja, hogy manipulációval szexuálisan helytelen viselkedést kezdeményezzen gyermekekkel… “A” gyermekekkel kapcsolatos viselkedésének ismeretében a Vezető Testület mégsem jelentette “A” életvitelét a hatóságoknak és semmilyen formában nem figyelmeztette a nagyközönséget “A” gaztetteiről. Ehelyett, ahogy Jackson esetében is, csendben maradtak, lehetővé téve, hogy “A” tekintélyi helyzetben maradjon, ezáltal pedig ismételten szexuálisan visszaéljen és molesztálja a gyülekezet tagjait.”

A kereset továbbá ezt állítja:

“A vádlottak minden lehetségest megtettek annak érdekében, hogy elkerüljék ezen elkövetők helytelen magatartásának, a gyermekmolesztálásnak és mindannak lelepleződését, amit tudtak a gyermekekkel kapcsolatos törvénytelen tetteikről. A vádlottak tudták, hogy a felperesek nincsenek tisztában ezzel a helytelen magatartással, és hogy ártatlan, védett gyerekekként ez potenciálisan káros a számukra, valamint a gyerekek nem értették az elkövetőket, akik szellemi vezetőik voltak bizalmi pozícióban, miközben bántalmazták őket, és ragadozóként kielégítették a saját szexuális vágyaikat.”

Mindez nem meglepő. Hétről hétre, országról országra a gyermekmolesztálás túlélői beszélni kezdenek. Közben pedig a Vezető Testület nem kér bocsánatot azoktól, akik szenvedtek, elutasítja, hogy megváltoztassa a két tanú szabályt, és engedi, hogy az elkövetők visszatérjenek a gyülekezetekbe, miközben nem értesítik az egyszerű tagságot.

Forrás: http://jwsurvey.org/child-abuse-2/lawsuit-filed-claiming-historic-child-abuse-and-fraud-in-texas

Fordította: Columba

susannah-signature.jpg

Kapcsolódó írások:

 • Plano Star Courier A planoi JT gyülekezetet perlik szexuális visszaélésért Link
 • A Turley Jogi Cég sajtóhíre Link
 • A Turley Jogi Cég keresete (frissen iktatva) Link
 • MyFoxdFW.com  – Hatan állítják, hogy gyermekként JT vének molesztálták őket Link

Címkék: pedofília

Földcsuszamlásszerű bírósági perek: Irwin Zalkin TIZENEGY gyermekmolesztálási eset áldozatát képviseli az Őrtoronnyal szemben

2014.11.18. 15:00 | Johnny Joker | 2 komment

irwin-zalkin-conti.jpgIrwin Zalkin már 11 bírósági ügyben jár el az Őrtoronnyal szemben, a képen Kathleen Contival látható

2013 szeptember 20., péntek egy napfényes nap volt Sacramentoban, amint egy kis csoportnyi támogató, közöttük Kathleen Conti összegyűlt Brown kormányzó hivatala közelében California állam fővárosában.

Annak ellenére, hogy számszerűen kevesen voltak, senki sem téveszthette el őket, hiszen büszkén álltak transzparenseikkel és fluoreszkáló rózsaszínű és sárga pólóikkal.

Azért voltak ott, hogy hangot adjanak támogatásuknak a “Californiai áldozatok törvényével” kapcsolatban, vagy ahogy másként ismerik az SB 131 miatt. Amennyiben aláírják a törvényjavaslat kiterjeszti az elévülés szabályát Californiában bizonyos gyermekkori szexuális visszaélések áldozatai számára, akik elmúltak 26 évesek.

Ugyancsak jelen volt Brown kormányzó irodája előtt Irwin Zalkin ügyvéd, hogy kimutassa saját támogatását a törvényjavaslat iránt. Több, mint két éve Irwin képviseli a gyermekkori szexuális visszaélések Jehova Tanúja túlélőit.

Noha Irwin egy tapasztalt ügyvéd mégis egy meredek tanulási ívet járt be, ami Jehova Tanúit illeti. Mielőtt elvállalta az első Gonzalo Campos esetet 2011-ben soha nem vett részt Őrtorony elleni perben. Az az ügy egy “jelentős”, de közelebbről nem meghatározott összeggel zárult (az áldozat iránti tisztelet miatt) – de utólag belegondolva Irwin még éppen csak elkezdte munkáját.

Irwin cége jelenleg nem kevesebb, mint tizenegy bírósági ügyben jár el az Őrtorony Társulattal szemben összesen 6 államban. Hetet ezek közül már iktattak és tárgyalásuk folyamatban van a bíróságokon. Várhatóan további négyet iktatnak, és Irwin arra számít, hogy még néhány rövidesen előkerül.

Tegnap felhívtam a Zalkin Jogi Cég irodáját, mivel alig voltam képes elhinni, hogy ennyire rosszul állnak a dolgai az Őrtoronynak. Kathleen Conti már említette Irwin telítettségét a bírósági ügyekkel, miután beszélgetett vele a gyűlés után, ezt azonban magamnak is hallanom kellett. Irwin olyan kedves volt, hogy nem csupán fogadta a hívásomat és megerősítette, amit Kathleen mondott – hanem össze is foglalta a jelenleg folyamatban lévő ügyeit az Őrtoronnyal szemben. Alább olvashatóak az iktatott (vagy iktatásra tervbe vett) panaszokról szóló információk:

 • J.L. – CaliforniaGonzalo Campos hetedik áldozata, akit nyolc éves korában molesztáltak a Linda Vista spanyol gyülekezetben a kaliforniai San Diegoban 1986-ban. Édesanyja panaszt tett a véneknek, és Campost zárt körben megrótták. Az áldozat édesanyját sokkolta a tettek hiánya és azonnal elhagyta a gyülekezetet a fiával. Ekkor Campos már egy ismert ragadozó volt, miután panaszok érkeztek a vénekhez a Linda Vista, és a Playa Pacifica spanyol gyülekezetekben, illetve az Őrtoronyhoz is 1982-ig visszamenőleg.
 • Elizabeth McFarland – Ohio – egy Scott Silvasy nevű korábbi kisegítőszolga szexuálisan molesztálta Elizabeth-et fiatal serdülőkorában. Ő ezt jelezte a szüleinek még tinédzserként. A szülei jelentették a véneknek az ohioi Lorainben a Nyugati gyülekezetben. Az ügyet nem jelentették a rendőrségnek. Silvasy öngyilkosságot követett el Elizabeth születésnapján. Korábban már érkezett panasz Silvasy-re. (Ide kattintva elérhető a panaszos nyomtatvány.)
 • Monica Lynn Jaramillo – New Mexico – Monica Lynnt Mike Brunner molesztálta, aki az édesanyját is szexuálisan bántalmazta, amikor az anyja még kiskorú gyermek volt. 1986-ban Monica édesanyja elmondta a New Mexico-i Los Lunas gyülekezet véneinek, hogy Brunner molesztálta, aki vén volt Los Lunasban 1986-ban. Ők azt mondták neki, hogy több időt kellene töltenie a szolgálatban, valamint meg kell bocsátania neki, mivel Jehovah nem tette volna őt vénné, ha nem tért volna meg. Hogy kimutassa megbocsátását, gyermekeit Brunner felügyelete alatt kellett hagynia. Egy ilyen alkalommal erőszakolta meg Monica Lynnt.
 • J.W. – California – J.W.-t egy sorozat-pedofil bántalmazta szexuálisan, aki vén volt a dél-kaliforniai gyülekezetében. Több lányt is molesztált egy ottalvós partin, többek között J.W.-t, majd ezt követően büntető eljárás során nemi erőszakért elítélték. (Ide kattintva elérhető a panaszos nyomtatvány.)
 • T.L. – California – T.L.-t Brent Dalluge molesztálta, aki a dél-kaliforniai Fountain Valley gyülekezet kisegítőszolgája volt. 1992-ben Dalluge-t kiközösítették, miután bevallotta, hogy szexuálisan molesztált csaknem egy tucat gyermeket. Dalluge azt is bevallotta, hogy ezen fiúk közül többet be is drogozott, hogy a megrontást kivitelezze.
 • T.O. – Washington – T.O. a Hazel Dell gyülekezetben volt a washingtoni Vancouverben, ahol néhány idősebb JT fiú molesztálta, akik közül az egyik egy kiemelkedő vén fia volt. A vének értesültek a molesztálásról, azonban nem akarták elhinni a jelentést, és T.O.-t továbbra is molesztálták ugyanazok a fiúk. Később az egyik fiút letartóztatták néhány fiatal lány molesztálása miatt. (Ide kattintva elérhető az ügyről szóló médiahír.)
 • O.P. – California – Gonzalo Campos nyolcadik áldozata, aki korábban a san diegoi Playa Pacifica gyülekezet tagja volt. Campos még vénként molesztálta O.P.-t. Ez az ügy még nem került bírósági szakaszba.
 • Zalkin még Connecticutban és Utah-ban is képviseli a Jehova Tanúi vallás áldozatait, valamint két további esetet Californiában, melyeket még nem iktattak.

Ahogyan az látható, nem minden fent olvasható áldozatot neveztek meg nyilvánosan. Egyikük még mindig kiskorú, és bármilyen médiafigyelem ezen a ponton csak tovább rontaná a máris nyomasztó megpróbáltatást a szülei számára. Egyvalami azonban közös bennük, mégpedig az, hogy mindnyájukat cserbenhagyta az Őrtorony a gyermekmolesztálás komoly, rendszerszintű félrekezelésével, amely most jelentős jogi nyomást helyezett a szervezetre.

És most nem csupán néhány elszigetelt esetről beszélünk. Ez nem “vihar egy pohár vízben”. Nem csupán a bírósági ügyek száma, hanem az a tény, hogy ezek számos USA államban megjelentek azt jelzi, hogy a gyermekmolesztálás “burjánzik Jehova Tanúi között” (hogy Rick Simons-t idézzük), az Őrtorony vezetőség részéről nemtörődöm felügyelettel, mint közös nevezővel.

child-abuse-map.jpgA térkép azt a 11 Jehova Tanúja gyermekmolesztálási esetet mutatja, melyeket a Zalkin Jogi Cég kezel 2013 szeptemberében

Most már minden kétséget ki lehet zárni azzal kapcsolatban, hogy az Őrtoronynak súlyos gyermekmolesztálási problémája van, mely járványos méreteket ölt. Amennyiben az Egyesült Államokban élsz és a te államod nincs kiemelve a fenti térképen, jó esélyed van rá, hogy ez csak azért van, mert vannak olyan helyi esetek, melyek még nem kerültek napvilágra.

Semmi sem változott...

És a JT szülőknek nem kellene önmagukat abba a tévképzetbe ringatniuk, hogy mindez a múlté és gyermekeik most már biztonságban vannak. 2012 októberében ez a weboldal beszámolt az Őrtorony legújabb reakciós változtatásairól a sokfelől támadott gyermekmolesztálási eljárásukkal kapcsolatban, ahogyan azt bemutatták a véneknek szóló október 1-jei levélben. A változások mindössze megerősítették az Őrtorony önjelölt totális illetékességét a gyermekmolesztálási esetek felett, ami lehetetlenné tette a helyi vének számára, hogy értesítsék a hatóságokat, vagy figyelmeztessenek más szülőket a gyülekezetben az Őrtorony jóváhagyása nélkül.

Az a levél, melyben az Őrtorony jogilag megfenyegette a JWsurvey.org-ot a publikálásért, ugyancsak megerősítette, hogy az Őrtorony nem kívánja feladni a most már hírhedtté vált “két tanú szabályt”, ami azt jelenti, hogy a gyermekmolesztálást nem ismerik el megtörténtnek, hacsak nincsen valaki más tanú is az áldozaton kívül.

Egy kis kibúvót jelent e szabály alól, ami a molesztáló megfenyítését eredményezi, ha több, mint egy áldozat vádolja meg, ez az intézkedés azonban az első áldozatot a mellékkörülmény szintjére redukálja le a bizonyítékgyűjtési folyamatban. Nem veszik figyelembe azt a tényt, hogy egyetlen gyermekmolesztálás áldozata is már egyel több a kelleténél.

Egy törvényjavaslat, amit érdemes támogatni

Nem nehéz valódi fordulópontként visszatekinteni a 2012-es Candace Conti-féle győzelemre. Azóta a gátak megnyíltak az Őrtorony irányában a gyermekmolesztálással kapcsolatos bírósági ügyek tekintetében. Az áldozatok folyamatosan jönnek elő, bízva abban, hogy igazságot szolgáltatnak nekik a molesztálásuk óta eltelt évek ellenére.

sb-131-supporters.jpgAz SB 131 néhány támogatója a Sacramento gyűlésen

Ha pedig az SB 131 törvényjavaslatot aláírja Brown, California kormányzója, senki sem tudja, hogy hány további eset fogja követni. Az elévülés szabálya különösen a Californiához hasonló államokban mindezidáig egy jelentős akadályt képezett abban, hogy az áldozatok érvényt szerezhessenek az igazuknak. “El kellett utasítanunk sok esetet, mivel nem feleltek meg az elévülés szabályában foglaltaknak,” mondta nekem Zalkin. “California egy némileg nehézkes törvénnyel bír az idősebb áldozatok tekintetében, és ezt igyekszünk most megváltoztatni.”

Zalkin még azt is felfedte, hogy amennyiben a törvényjavaslat zöld utat kap és az elévülés szabálya kiterjesztésre kerül, további bírósági eljárások válnak lehetségessé. “Lehet néhány olyan JT, akikkel korábban beszéltünk és beférnének az új elévülési időszakba, ha a javaslat törvénnyé válna.”

Hiányzik a felelősségre vonhatóság

Az elévülés szabályán túlmenőleg egy másik útakadály az Őrtorony sikeres perlésében bizonyos államokban a szervezet kitérő taktikája volt, melyben mosták kezeiket a felelősség alól az áldozatok iránt, amikor sarokba szorították őket a bíróságon. Ezt a stratégiát már alkalmazták Candace Conti esetében az Őrtorony fellebbezésénél, melyben azzal érveltek, hogy nem volt “különös kapcsolat” a szervezet és Candace között.

“Voltak bizonyos sikereik egyes államokban, mint például Minnesotában, ahol arra jutottak, hogy az Őrtorony nem tartozik semmivel,” magyarázta Zalkin. “Ezt az okoskodást következetesen cáfoljuk, mivel alapos kutatást végeztünk azzal kapcsolatban, hogyan is működik a szervezet. Ha nem ismered igazából ezt a szervezetet, akkor megtéveszthetnek azzal, ahogy előadják az érveiket. Mi képesek voltunk bemutatni, hogy mennyire hierarchikus ez valójában, valamint hogy milyen szintű az irányítás a Vezető Testület részéről egy átlagos JT életének minden vonatkozásában.

Megerősítő a tudat, hogy az Őrtorony azon erőfeszítései ellenére, hogy kitérjenek a saját “bárányaik” felelőssége alól, akik felett “pásztorokként” állítják be magukat, az Irwinhez hasonló ügyvédek elég kitartóak és körültekintőek, hogy biztosítsák a jogi rendszert nem lehet becsapni.

Még így is riasztó belegondolni, hogy oly sok Tanú szülő magától értetődően helyezi a bizalmát az Őrtoronyba, hogy az gondoskodjon a gyermekeik érdekeiről a véni elrendezésben, miközben az Őrtorony gondolkodás nélkül a kiskaput választja a szakértőikkel a perekben, abban a pillanatban, amikor a dolgok rosszra fordulnak számukra.

Zord kilátások

Az Őrtorony anyagi szemszögből máris sebesült helyzetben van, amiről a globális leépítési kezdeményezés is tanúskodik, így aligha lehet megmondani, hogy milyen katasztrófális hatásúnak bizonyulhatnak az új bírósági perek a szervezet hosszútávú jövője szempontjából.

candace-monica-elizabeth2.jpgAhogyan a bátor áldozatok, mint például Candace (balra) Monica (középen) és Elizabeth (jobbra) nyíltan beszélni kezdenek, mások is jelentkeznek

A sokmillió dolláros Candace Conti ügy még mindig a fellebbezési szakaszban van [a cikk 2013-as - a ford.], és Zalkin máris hét bírósági pert iktatott, további négy pedig függőben van – és mindez már azon méretes megállapodás után, amit biztosított az első ügyében az Őrtorony ellen 2011-ben.

Még ha az SB 131 nem is megy át, a jelenlegi bírósági perek önmagukban is arra indíthatnak további áldozatokat, hogy jelentkezzenek, mivel ilyen a pedofília sorozatos jellege. Ahogyan Zalkin kifejtette, “Ezek a dolgok hajlamosak gomba módra szaporodni. Campos egyetlen áldozatával indultunk neki, ami azóta hétre nőtt, és lesz egy nyolcadik is.”

A szervezet pénzügyi helyzete tehát távol áll a rózsástól, ahogyan finanszírozza saját közönyös eljárásainak következményeit. Ne lepődj meg, ha a Vezető Testület adománykérő kiáltásai robbanásig feszülnek az előttünk álló hetekben és hónapokban.

Világos és jelenvaló veszély

john-kirby.jpgJohn Kirby az SB 131 gyűlésen

A múlt heti gyűlésen Kathleen Conti mellett ugyancsak ott volt Zalkin egyik ügyfele, aki közvetlenül is jól járna, ha az SB 131 hatályba lépne.

John Kirby egy felnőtt ember, azonban érzelmileg sérült a fiatal Tanú gyermekként elszenvedett molesztálás miatt, amiről rendelkezik egy aláírt vallomással a bántalmazójától.

A jelenlegi törvény alapján John túl idős, hogy az igazságszolgáltatáshoz forduljon azért, ami vele történt. Ezért támogatja az SB 131-et abban a reményben, hogy ez a fontos jogalkotás megadja neki a régóta esedékes napját a bíróságon.

Múlt éjjel egy Johnnal folytatott beszélgetésben ő hátborzongatóan ezt mondta, “A molesztálóm még mindig aktívan együtt jár fiatal fiúkkal a gyülekezetből és elviszi őket a szolgálatba.” Ha ez nem mutatja be elég világosan, hogy a Tanú gyermekek irányában jelentkező veszély világos és jelenvaló, nem tudom mi lenne ehhez elég.

A kormányzó később sajnos megvétózta az SB 131 törvényjavaslatot, a cikk azonban úgy gondolom, hogy ettől függetlenül aktuális. Magyarországon hasonló szabályozást éppen most vezettek be: az 5 évnél magasabb büntetési tételű gyermekmolesztálási esetek nem évülnek el.

http://swimswam.com/california-governor-jerry-brown-vetoes-sb-131/

http://index.hu/belfold/2014/11/11/a_gyerek_szexualis_zaklatasa_mostantol_soha_nem_evul_el/

Kapcsolódó JWsurvey cikkek:

 

Forrás: http://jwsurvey.org/cedars-blog/the-lawsuit-landslide-irwin-zalkin-representing-eleven-child-abuse-victims-against-watchtower

Fordította: Columba

Kapcsolódó videók:

Címkék: pedofília

Az ítélkező lélek

2014.11.16. 20:00 | Columba | 1 komment

„Nem tudjátok, milyen lélek van bennetek” (Lukács 9:55)

Egyszer Jézus egy samáriai faluba ment, de nem fogadták be. A tanítványok erre azt kérdezték: „»Uram, akarod-e, hogy ezt mondjuk: Szálljon le tűz az égből, és égesse meg őket!?« De Jézus feléjük fordult, megdorgálta őket, és ezt mondta: »Nem tudjátok, milyen lélek van bennetek, mert az Emberfia nem azért jött, hogy az emberek életét elveszítse, hanem hogy megmentse«…” (Lukács 9:54-56).

Mi működött ebben a történetben? Az ítélkező lélek. Egy a Barna Research Group által végzett közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy manapság a nem hívők a keresztyéneket túlságosan is ítélkezőnek látják. Lehet, hogy őszinte vagy, de túl keményen fogalmazol. Ha csak olyanok környezetében forogsz, akik osztják nézeteidet és értékrendedet, akkor a mások irányába történő kommunikációd sokkal inkább támadásnak hat, semmint vonzónak. Beszéljünk világosan: sohasem volt fontosabb ismerni Isten Igéjének igazságát, és kiállni érte, mint ma. Ám ha helyes tanítást vallasz, de rossz lélekkel, akkor több embert fogsz elijeszteni Krisztustól, mint ahányat hozzá vonzani. A sátán épp azt akarja elérni, hogy a szentség ne a szívünkben legyen, hanem az öklünkben. Gondolj bele: Krisztus tanítványai porig akarták égetni azokat, akik nem értettek egyet velük! Nem voltak tudatában, hogy milyen lélek működik a szívükben. Jézus azt mondta: „szeresd felebarátodat, mint magadat!” (Máté 19:19). Ebbe a nem keresztyén felebarátok is beletartoznak. Jézusnak nincs szüksége arra, hogy te megvédd, vagy „eladhatóvá” tedd. Egyszerűen csak be kell őt mutatnod. A zsoltáros azt írja: „Ízleljétek, és lássátok, hogy jó az Úr!” (Zsoltárok 34:8 NKJV).

Mai Ige, 2014. november 8.

Egy nyugtalanító párhuzam – 2. rész

2014.11.15. 14:00 | Johnny Joker | Szólj hozzá!

troubling-comparison-3.pngA Phelps-családdal való találkozása során Louis Theroux nyugtalanító szektás jellegű jellemzőket fed fel

Itt az ideje a cikkem második részének, amelyben a nyugtalanító párhuzamokat vizsgálom a katonák temetésének megzavarása miatt hírhedt Westboro Baptista Egyház módszerei, és Jehova Tanúi eljárásai között, mely utóbbi sokkal jóindulatúbb szervezet, bár még mindig aránytalanul nagy befolyást gyakorol a legtöbbünk életére.

Szeretném még egyszer kihangsúlyozni, hogy a Louis Theroux által készített dokumentumfilmek nem tárgyalják Jehova Tanúit, de még csak meg sem említik őket. Az összes gondolat, amit mindkét cikkemben kifejtek erről a témáról pusztán az enyém, és nem feltétlenül tükrözi Louis Theroux vagy a BBC nézőpontjait. Ezen túlmenően én személy szerint nem gondolom azt, hogy Jehova Tanúinak nyilvános prédikálómunkája és üzenete akár csak megközelítőleg is olyan nyíltan gyűlölködő, közönséges, vagy sértő lenne, mint a Westboro Baptista Egyházé.

Ugyanakkor úgy érzem, hogy fontos kiemelni a hasonlóságokat a két szervezet között, mivel ez által jobban megértjük, az Őrtorony hogyan tudja fenntartani erőteljes szorítását a barátainkon és szeretteinken. Remélhetőleg azáltal, hogy felhívjuk a figyelmet ezekre a dokumentumfilmekre, melyek a Dailymotion.com oldaláról megtekinthetők [itt frissítettem az eredeti 2011-es cikket - a ford.], ezek hasznos eszközként alkalmazhatóak lesznek, hogy kiemeljük a szekta-szerű jellemzőket a betanított családtagoknak egy közvetett és nem támadó jellegű módon.

Egy nyugtalanító párhuzam – 1. rész

2014.11.14. 10:00 | Johnny Joker | 1 komment

troubling-comparison.pngLouis Theroux találkozásai a Phelps családdal nyugtalanító párhuzamokat hoznak előtérbe az Őrtorony Társulat módszereivel

Azoknak, akik Amerikában élnek közületek, egy ideje már ismerős lehet a Westboro Baptista Egyház, egy radikális és gyűlölködő felekezet, amely úgy érzi, hogy azzal teljesíti keresztény szolgálatát és követi Krisztus lábnyomát, hogy támadó transzparenseket hordoz és temetéseket zavar meg, különösen elesett katonákét. Nemrég lehetőségem volt, hogy újra megnézzek egy BBC dokumentumfilmet egy brit honfitárstól, Louis Theroux-tól, amelyben figyelemmel kíséri ezt a csoportot annak érdekében, hogy kiderítse, miért mutatnak ilyen gyűlölködő viselkedésformát, miközben ‘keresztényekként’ írják le magukat.

Theroux egy igazán ragyogó dokumentumfilm készítő, aki kitűnik azzal, ahogy jellemző kifejezéseket csalogat elő az emberekből csendes és szerény viselkedésével – alkalmanként felbőszítve interjúalanyait a folyamat során. Ő az egyetlen általam ismert személy, aki olyan dolgokat tud mondani, mint “Ezt rendkívül sértőnek találom” vagy “Lehetséges volna, hogy még furcsább legyél?” anélkül, hogy akár csak felemelné a hangját, vagy megrebbenne a szempillája.

Theroux két dokumentumfilm erejéig látogatta meg a Westboro Baptista Egyházat (lényegében az egyház pásztorának, Fred Phelpsnek a kiterjesztett családját). Az első, melynek címe A leggyűlöltebb család Amerikában 2006-ban készült, míg a második, aminek a címe Amerika leggyűlöltebb családja krízisben, 2010-ben került felvételre. Az utóbbi film azokat a változásokat kutatta, amik az egyháznál történtek egy négy éves időszak alatt, az után, hogy az első film elkészült.

Azért kerestem elő ismét ezeket a dokumentumfilmeket a Youtube-on, mivel úgy érzem, hogy meggyőző, bár mélyen nyugtalanító hasonlóságok találhatóak a Westboro Baptista Egyház és azon szervezet állásfoglalásai és módszerei között, melyet elhagytam (hacsak mentálisan is) – ez pedig az Őrtorony Társulat (a cikk 2011-es - a ford.).

Edmund C. Gruss - Elhagytuk Jehova Tanúit - Személyes bizonyságtételek - 4. rész

2014.11.12. 14:34 | Johnny Joker | Szólj hozzá!

KÉTSZERESEN RABSZOLGÁVÁ TÉVE -

SZABADDÁ TÉVE KRISZTUSBAN

 Kenneth Guindon visszaemlékezése

 

„Az én juhaim figyelnek a hangomra, és én ismerem őket, ők pedig követnek engem.” (János 10:27 Új Világ Fordítás, ÚVF)

           Tizenhat éves voltam, amikor kapcsolatba kerültem Jehova Tanúival és lecseréltem a rabszolgaság egyik formáját egy másikra. Nem ismertem a János 10:27 jelentését, vagy Pálnak a Galácia 5:1-ben található szavait: „Ilyen szabadságra tett minket szabaddá Krisztus. Álljatok tehát erősen, és ne hagyjátok magatokat ismét rabszolgaság igájába fogni.” (ÚVF)

          Egy barátom édesanyja Tanú volt, és egyik alkalommal, amikor meglátogattam otthonában, észrevettem a Tanúk kiadványait az újságtartóban. Abban az időben katolikus voltam, és az egyik cikk, amely Szűz Máriáról szólt, felkeltette az érdeklődésemet. Barátom édesanyja haladéktalanul tanúskodott nekem Jehováról, Armageddonról, és az emberek azon reménységéről, hogy túlélhetik a közelgő világvégét, és bejuthatnak egy földi paradicsomba. Ezek valóban izgalmas hírek voltak számomra, de mivel úgy hittem, hogy a katolikus „rendszer” az igaz vallás, nekiláttam, hogy rámutassak neki hitnézetei helytelenségére. A hölgy azt mondta nekem, hogy Jézus nem az Isten volt, hogy nincs Háromság, és hogy a pokol nem a kínzás helye. Elfogadtam tőle egy Katolikus Bibliát, és elkezdtem keresni benne a hitnézeteimet alátámasztó írás szerinti érveket. Ez 1957-ben történt.

Címkék: élettapasztalatok

Gerrit Lösch nyilatkozata

2014.11.11. 06:00 | Johnny Joker | 5 komment

California állam Legfelsőbb bírósága

San Diego megye

GERRIT LÖSCH NYILATKOZATA AZON INDÍTVÁNY TÁMOGATÁSÁRA, HOGY SEMMISSÉ NYILVÁNÍTSÁK A FELPERES INDÍTVÁNYÁT, MELY LEHETŐVÉ TENNÉ  GERRIT LÖSCH TANÚSKODÁSRA KÉNYSZERÍTÉSÉT

Én, Gerrit Lösch, a következőket nyilvánítom ki:

1.      Elmúltam 18 éves, értelmi képességeim teljes birtokában vagyok, és képes vagyok elkészíteni ezt a nyilatkozatot.

2.      Ezt a nyilatkozatot azért teszem, hogy támogassam semmissé nyilvánítási indítványomat a felperes indítványával szemben, mely lehetővé tenné Gerrit Lösch tanúskodásra kényszerítését, illetve az ezt megalapozó felszólítással szemben, hogy felvegyék Gerrit Lösch tanúvallomását, a szükséges dokumentumok elkészítésével – videofelvételen, mely a per során felhasználható.

3.     Miután tanúvallomásra szólítottak fel ebben a civil akcióban, így az alábbi nyilatkozatban található információkat teszem közzé.

4.        Nem kaptam kézhez a tanúskodásra szóló felszólítást, de tudomásomra jutott, hogy a felperes elhagyta az eredeti tanúskodási dátumot, miután az Őrtorony kifogást emelt a felszólítás ellen.

5.      Nemrég tudomásomra jutott, hogy ez a bíróság határozatot hozott, amelyben kötelezték a New York-i Őrtorony Biblia és Traktátus Társulat Zrt.-t (Doe 1 néven perlik, ezután Őrtoronyként jelenik meg), hogy vezessen elő engem tanúskodásra, én azonban nem kaptam kézhez a bíróság rendelkezését.

6.     Tagja vagyok Jehova Tanúi egyházi Vezető Testületének, ebben a minőségemben 1994. július 1. óta szolgálok. Nem voltam a Vezető Testület tagja 1986-ban, amikor a felperest állítólag molesztálta Gonzalo Campos.

7.      A Vezető Testület Jehova Tanúi hitének legmagasabb egyházi tekintélye, világszerte szellemi felügyeletet gyakorol Jehova Tanúi számára.

8.       Nem vagyok és soha nem is voltam testületi hivatalnoka, igazgatója, ügyvezetője, tagja, vagy alkalmazottja az Őrtoronynak. Nem irányítom és soha nem is irányítottam az Őrtorony mindennapi tevékenységeit. Nem felelek az Őrtoronynak. Nem rendelkezem és soha nem is rendelkeztem egyénként semmilyen hatalommal, hogy létrehozzam, vagy meghatározzam az Őrtorony társulati politikáját, vagy bármely osztályáét.

9.      Az Őrtorony nem rendelkezik és soha nem is rendelkezett semmilyen hatalommal felettem.

10.  Nincsen személyes tudomásom semmilyen tényről, vagy körülményről ennek az ügynek a tárgyával kapcsolatban, mivel többek között:

a)      Nem felügyelem, vagy dolgozok és soha nem is felügyeltem, vagy dolgoztam az Őrtorony Jogi Osztályának, vagy az U.S. Szolgálati Osztálynak

b)      Nem költöztem be életvitelszerűen az USA-ba 1990 júliusáig

c)      1990 júliusa előtt Ausztriában éltem

d)      Nem ismerem és soha nem is találkoztam a felperessel, Jose Lopezzel

e)      Nem ismerem és soha nem is találkoztam Leticia Lopezzel, a felperes anyjával

f)      Nem ismerem és soha nem is találkoztam a vádlottal, Gonzalo Campossal, akit Doe 3 néven perelnek

11.  New York állam lakosa vagyok, mivel Brooklynban élek és dolgozom, ahol Jehova Tanúinak Főhivatala található.

California állam törvényeinek értelmében büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fentiek igazak és helytállóak, és ezt a nyilatkozatot 2014. február 4-én tettem.

Gerrit Lösch

 

“Nem felelek az Őrtoronynak” – Megdöbbentő Gerrit Lösch nyilatkozat látott napvilágot

2014.11.09. 19:00 | Johnny Joker | 3 komment

gerritloschletter.jpgNyilvánossá vált Gerrit Lösch nyilatkozata, melyet annak érdekében tett, hogy elkerülje a bíróságon való megjelenést

A legtöbb Jehova Tanúja úgy tekint az Őrtorony Társulatra, mint ami csaknem szinonimája “Isten szervezetének”. Mint ilyennek engedelmeskedniük kell az összes utasításnak, ami tőle származik, éppúgy mintha ezek a szavak magától Jehovától érkeztek volna.

Legalább egy kiemelkedő Jehova Tanúja azonban most azt állítja, hogy ő “nem felel az Őrtoronynak,” sőt még azt is kinyilvánította, hogy az Őrtorony “nem rendelkezik, és soha nem is rendelkezett semmilyen fennhatósággal felettem.” Ki ez a bátor ember? Nem más, mint Gerrit Lösch, a Vezető Testület tagja!

Szekták összehasonlítása – a leghatékonyabb módja, hogy felébressz egy szeretett személyt?

2014.11.08. 13:00 | Johnny Joker | 6 komment

comparing-cults-article.jpgTV-s dokumentumfilmek, amelyek más szektákat mutatnak be, mint például a mormonokat (balra) és a Westboro Baptista Egyházat (jobbra) lehetőséget kínálnak arra, hogy segítsünk a betanított családtagoknak

Ha létezik olyan visszatérő kérdés, olyan égető probléma, amit a legtöbb olvasó, aki ír a JWsurveynek szeretne megválaszolni, akkor ez éppen az: “hogyan ébreszthetem fel a szerettemet?”

Kevés dolog jobban lehangoló, mint tehetetlen szemlélővé redukálódni miközben egy férj/feleség, apa/anya vagy fiú/leány egyre mélyebbre merül a szolgai engedelmesség végeláthatatlan körforgásába egy pusztító szektában – egy szektában, amely kiszívja az emberekből a legjobbat idő, pénz, energia és lehetőség tekintetében, egyszerűen azért, hogy kihasználják őket, mint fizetetlen reklám ügynököket és mozgó hirdetőtáblákat.

Kérünk támogasd a munkánkat!

2014.11.03. 14:20 | Johnny Joker | 4 komment

P.jpgRengeteg önkéntes munkával épült fel ez a blog, az elmúlt 4 év alatt. Ha szeretnéd, hogy folytassuk, amennyiben lehetőséged van rá, adományoddal támogasd munkánkat! Egy kis összeg is nagyon sokat számít! A legkisebb adományozható összeg 1.000 Forint.

Az Őrtornyot 13,5 millió dollárra büntették egy szexuális visszaélési eset miatt, miután Gerrit Lösch elmulasztott tanúskodni

2014.11.01. 21:53 | Johnny Joker | 56 komment

lopez-gonzalo-campos.jpg

Kétségtelenül ez az Őrtorony legnagyobb tárgyalótermi veresége a 2012-es kalapács-ütésszerű Candace Conti ítélet óta. Jehova Tanúi egy 13,5 millió dolláros ítélet rossz oldalán találják magukat, amiből 10,5 milliót büntető kártérítésként irányoztak elő a New York-i Őrtorony Biblia és Traktátus Társulat Zrt. ellen (Watch Tower Bible and Tracy Society of New York, Inc.). 

Az ügyet 2013 februárjában nyújtották be, miután Gonzalo Campos egy másik áldozata előrelépett.

Az áldozat, Jose Lopez, csupán 7 éves volt, amikor 1986-ban egy olyan férfi molesztálta, aki bibliatanáraként és “szerető apaként” adta ki magát. Mire a támadássorozatra sor került, Campos, akinek magatartásáról a véneknek már 1982-ben tudomása volt, már négy másik gyermeket molesztált korábban. 

Szinte hihetetlen, de a bizonyítékok ellenére, annak ellenére, hogy Campos 1986-ban bevallotta a véneknek Lopez molesztálását ÉS egy másik gyermek korábbi molesztálását, végül megmászta a szamárlétrát, és maga is vén lett 1993-ban. Akármilyen szégyenletesnek is hangzik, ez illeszkedik az Őrtorony legújabb, eljárásmódokat előíró levelében foglaltakba, amit 2012. október 1-én adtak ki és amely hangsúlyozza, hogy: “Nem jelenthető ki minden esetben, hogy valaki, aki szexuálisan bántalmazott egy gyermeket, soha többé nem alkalmas szolgálati kiváltságokra a gyülekezetben.” 

Címkék: pedofília

Nem részei a világnak?

2014.11.01. 18:53 | Johnny Joker | 1 komment

Honeywell, JPMorgan, Lockheed Martin, Phillips, U.S. Departments...

No és kik vettek részt már megint a legnagyobb globális tőkebefektetői fórumain? Keresd meg, kutass!

http://www.globalaginvesting.com/Conferences/LastYearAttendees?eventId=23

GolbalAgInvesting.png

 

Az Őrtorony Zrt. rendszeresen és bizonyíthatóan részt vesz a legnagyobb cégeknek tartott befektetői fórumokon. Ha mindjárt itt van Armageddon, akkor logikus lépés tőlük nemsokára felperzselődő földekbe fektetni a nehezen megkeresett adományaidat?

Utolsó program a kongresszuson

2014.10.30. 21:00 | Johnny Joker | 11 komment

1341250568_baby_alpaca_falling_asleep.gif_320x229

Címkék: humor

A Vezető Testület együtt lépett a színpadra az Éves Közgyűlés egy újonnan kiadott videójában

2014.10.29. 23:06 | Johnny Joker | Szólj hozzá!

jw-tv-org-channel.jpgA Vezető Testületet első alkalommal mutatják együtt filmen az új JT TV weboldalon

Az új tv.jw.org weboldal még alig indult el, de nem pazarolják az időt, máris érdekes tartalmat tettek közzé rajta.

Már kitárgyaltam az októberi adást, melyben Steven Lett szerepelt az egyik legújabb Youtube videómban. Ahogyan írtam, az, hogy a Vezető Testület tagjait egyre inkább előtérbe helyezik könnyen visszaüthet, amint vélt ‘alázatosságuk’ mások által érzékelt képe lassan elkopik – különösen a Tanúk idősebb generációi között, akik emlékeznek arra az időre, amikor még egy csoportkép is ritkaságnak számított a kiadványokban.

Érdekes példáját találhatjuk a Vezető Testület nyilvánvaló étvágyának a reflektorfényre a legutolsó videóban, amit feltöltöttek a JT TV-re – ez egészen pontosan a 2014-es Éves Közgyűlés teljes négy órás felvétele.