EXJT BLOG

Mindenkinek Jehova Tanúiról

HTML doboz

Leírás

Minden éremnek két oldala van... Jehova Tanúi szervezetének is. Mi ennek a vallási közösségnek a kevésbé ismert oldalával foglalkozunk, hogy lehetőleg minél több embernek segítsünk egy objektív nézőpont kialakításában. Ha Jehova Tanúja vagy, ne félj, hiszen rengeteg Tanú olvassa még rajtad kívül az oldalt! Például vének, kisegítőszolgák, bételesek és persze a legtöbben, akik átlagos Tanúk. A névtelenségnek köszönhetően itt szabadon kérdezhetsz, cáfolhatsz és hozzászólhatsz, de szépen kérünk, előtte olvasd el a témakörrel foglalkozó régebbi cikkeket és kommenteket! Soha ne feledd:

"Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.

Flying-brain 2.jpg

Jehova Tanúi történelme:

A Vezető Testület egykori tagjának könyve:

crisis-conscience-ray-franz_hun.png

Raymond Franz - Lelkiismereti válság

Gyakran használt bibliaversek

2Mó 33:20 | Zs 146:4 | Pl 4:18 | Pl 8:22 | Pr 9:5 | Ézs 44:24 | Ez 18:4 | Dá 7:13, 14 | Mt 5:5 | Mt 6:7 | Mt 11:11 | Mt 24:14 | Mt 24:36 | Mt 24:45-47 | Mk 13:32 | Lk 23:43 | Jn 1:1 | Jn 1:18 | Jn 2:19-21 | Jn 4:34 | Jn 6:68, 69 | Jn 10:17, 18 | Jn 14:28 | Jn 17:3 | Jn 17:11 | Jn 20:17 ... | Csel 2:34 | Csel 8:30-31 | ... 1Kor 8:6 | ... Kol 1:16 | ...Héb 1:8 | ...

Utolsó kommentek

Ide küldd:

writing_01.png

columba [kukac] freemail [pont] hu

k [pont] johnny [pont] joker [kukac] gmail [pont] com

Ha szeretnéd megosztani - névtelenül is -, a kérdésed, történeted, tapasztalatod, véleményed, cikked, tanulmányod vagy javaslatod, akkor bátran írd meg a fenti címre, vagy írd meg közvetlenül az oldalon (regisztráció nélkül is!!!), itt:

>> GYORSBEKÜLDŐ <<

Mindenféle

BLOG FÓRUM

CHAT a jelenlévőkkel

"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." - Voltaire

„Nekem pedig egészen mellékes, hogy ti vagy egy emberi ítélőszék megvizsgál-e engem. Sőt, magam sem vizsgálom magamat. Mert semmiről sem tudok, ami ellenem szólna. De ez még nem bizonyít igazságosnak, ugyanis Jehova az, aki vizsgál engem.” (1Korintusz 4:3, 4)

"Ha a szervezeten kívül vagy, meghalsz. Ha a szervezeten belül vagy akkor pedig nagyon kell igyekezned, hogy ne halj meg." - Resign

"A legfájóbb kín örömet színlelni." - Márai Sándor

"Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük őket." - Albert Einstein

"Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek." - Jókai Mór

"A tudatlanságod legmagasabb foka az, amikor elutasítasz valamit, amiről nem tudsz semmit." - Wayne Dyer

TIPP: A böngésződ típusától függően a Ctrl gombot nyomva tartva a + és - gombokkal nagyíthatod és kicsinyítheted az oldalt, a jobb olvashatóság érdekében.

TIPP: Kérdésekkel taníts, ne kijelentésekkel! Érvelésedben használd a Bibliát és a Tanúk kiadványait is! Vitáidban ne kövess el érvelési hibákat!

TIPP: Ha nem vagy inkognitóban, kérünk oszd meg a cikkeinket a közösségi oldalakon! (Facebook, Twitter, Google+, stb.)

Hogyan adományozzak nektek?

Megtekintések száma

Látogatók: 

free counters


Kedves olvasónk, Te mi vagy?

Indafotó képek

Edmund C. Gruss - Elhagytuk Jehova Tanúit - Személyes bizonyságtételek - 9. rész/3

2017.07.09. 18:00 | Johnny Joker | Szólj hozzá!

- 101 -

1930-1939

            Az 1930-tól 1939-ig terjedő évtized a meghatározott dátumok felállításának hiányáról tanúskodik, de az Őrtorony anyagainak olvasóit biztosították arról, hogy Armageddon Csatája közel van. Rutherford elmagyarázta az erre az időszakra vonatkozó új helyzetet:

            Bizonyos mértékű kiábrándultság volt tapasztalható Jehova hűségeseinek földön lévő tagjai részéről az 1914-es, 1918-as és 1925-ös éveket illetően, amely kiábrándultság eltartott egy ideig. Később aztán a hűségesek megtanulták, hogy ezeket a dátumokat kétségtelenül és világosan rögzítették az Írásokban. Azt is megtanulták, hogy hagyjanak fel a dátumok rögzítésével a jövőre nézve és azzal is, hogy előre jelezzék, minek kellene majd megtörténnie egy bizonyos dátumig, ezzel szemben támaszkodjanak (és ők támaszkodnak is) Isten Szavára, ami azokat az eseményeket illeti, amelyeknek meg kell történniük. (28)

            A Világosság című könyv II. kötetében Rutherford ezt írta: „A nagy tetőpont küszöbön áll. A föld királyai most nekilátnak, hogy szembeszálljanak az ő felkent Kövével.”(29) Egy évvel később megjelent az Igazolás című könyv három kötetéből az első, amelyben Rutherford figyelmeztetett:

            Isten királysága cselekedni kezdett. Bosszúállása napja itt van és Armageddon küszöbön áll, és bizonyos, hogy bekövetkezik a kereszténységre, és az is, hogy egy közeli időpontban. Isten ítélete a kereszténység felett meghozatott és rövidesen végre kell hajtani. (30) (Ruherford itt kereszténység alatt az összes „hitehagyott” keresztény egyházat érti, Jehova Tanúin, az „igazi” keresztényeken kívül – a ford.)

            A Jehova Tanúiról írt tanulmányában Herbert H. Stroup megmagyarázta a „Milliók, Akik Most Élnek, Soha Nem Fognak Meghalni” című füzet témájának folytatólagos jelentőségét és fontosságát, ami még az 1930-as évek elején is tapasztalható volt:

            A füzet témája követőinek annyira bőséges energiaforrása volt és annyira lenyűgöző és parancsoló elképzelés önmagában, hogy még olyan késői időpontban is, mint 1932, Rutherford úr még mindig beszédeket tartott erről. Abban az évben bejelentette, hogy a Tanúk vallásos munkája „a befejezéséhez közeledik”, hogy a vég „már csak kis időnyire van”, és hogy a vég „sokkal közelebb van, mint egy nemzedék időtartama.” (31)

-------------------------------------------------

 1. Igazolás (Vindication) c. könyv (Brooklyn: Őrtorony Bibliatársulat, 1931), I. kötet, 338, 339.old.
 2. Brooklyn: Őrtorony Bibliatársulat (1930) II. kötet, 327.old.
 3. I. kötet, 147. old.
 4. A Jehova Tanúi (New York: Columbia University Press, 1945), 55. old.

- 102 -

            A Megmentés (Salvation – a ford.) (1939) című könyv ugyancsak hangsúlyozta Armageddon közelségét:

            Az Írás bizonyítékainak gazdagsága, a már megvalósult fizikai tényekkel együtt, amelyek a prófécia beteljesedését mutatják, perdöntően bizonyítják, hogy a Mindenható Isten nagy napja csatájának ideje nagyon közel van, és hogy abban a csatában Isten minden ellensége meg lesz semmisítve és a föld meg lesz tisztítva a gonoszságtól. …(32)

            Hasonlóképpen ma a föld minden nemzete és népe a legnagyobb válsághelyzettel néz farkasszemet. Folyamatosan figyelmeztetésben részesülnek, amint azt Isten megparancsolja, hogy Armageddon katasztrófája pontosan előttük áll. (33)

1940-1949

Rutherford Vallás című műve a „Vallás Vége” című fejezettel zárul, amelyben azt írta:

            A Mindenható Isten próféciái, amelyek beteljesedése most világosan kitűnik a fizikai tényekből, azt mutatják, hogy a vallás vége eljött és annak befejezésével eljött Sátán egész szervezetének teljes bukása. (34)

            … A végső elszámolás napja küszöbön áll. (35)

            Az 1940-es év úgy tűnt, nagyon közel van a „dolgok rendszere” befejezéséhez, mivel Rutherford a következőket írta Az Őrtorony-ban:

            A TEOKRÁCIA érdekében végzett tanúskodó munka úgy tűnik, majdnem el van végezve a „Kereszténység” legtöbb országában. …

            …Mostanáig a totalitariánus uralom elnyomta a Teokratikus üzenetet, és majd arra kell számítanunk, hogy amikor ők befejezik az egymás közötti harcot, akkor az összes totalitariánus vezető arra fordítja majd a figyelmét, hogy teljesen megsemmisítsen mindent, ami a TEOKRATIKUS KORMÁNYZATHOZ tartozik.

            Mit jelent akkor az, hogy a TEOKRATIKUS KORMÁNYZATOT most elnyomják sok nemzetben? Ez azt jelenti, hogy gyorsan közeledik az az óra, amikor Armageddon „jele” világosan meg fog mutatkozni és mindenki, aki Jehova oldalán áll, látni fogja és nagyra fogja becsülni azt. (36)

---------------------------------------------

 1. J. F. Rutherford (Brooklyn: Őrtorony Bibliatársulat, 1939), 310. old.
 2. Idézett mű, 361. old.
 3. Brooklyn: Őrtorony Bibliatársulat (1940), 336. old.
 4. Idézett mű, 338. old.
 5. Az Őrtorony 1940. szeptember 1. 265. old. White (a 335. oldalon) idéz az 1942-es Évkönyv-ből (29. old.), amelyet Rutherford közvetlenül a halála előtt fejezett be: „A feljegyzés, amit ezennel közzéteszünk első pillantásra meg fogja mutatni, hogy a Teokratikus tanúskodó munka a földön csaknem be van fejezve.”

- 103 -

            Herbert Stroup beszámol a következő esetről, amely röviddel 1940 Karácsonya előtt történt. „A feleség kijelentette, hogy ő többé nem ünnepli meg a Karácsonyt, de vállát megvonva hozzátette: ’Aggódnom kellene. A királyság itt lehet Karácsony előtt.”(37)

            Rutherford Gyermekek című könyvében két fiatal Jehova Tanúja megható történetét mondja el. János (John), aki húszéves, és Euniké (Eunice), aki tizennyolc mélyen szerelmesek egymásba. Úgy döntenek, hogy házasságukat el kell halasztaniuk Armageddon és a Királyság küszöbön álló felállítása utáni időre. Jánossal ezt mondatja (a könyvben – a ford.) :

            Armageddon biztos, hogy közel van és abban az időben az Úr el fog törölni a földről mindent, ami megbotránkoztat és ellentétben áll vele. …Mostantól kezdve szívünk minden buzgalmát A TEOKRÁCIÁRA fogjuk korlátozni, tudva, hogy hamarosan örökre együtt járhatunk a földön. Azt reméljük, hogy néhány éven belül házasságunk beteljesülhet, és – az Úr irgalma által – aranyos gyermekeink lesznek, ami dicsőség lesz az Úrnak. Jól tesszük, ha elhalasztjuk a házasságunkat, amíg a tartós béke eljön a földre. (38)

            Az Új Világ kiadása, amely az első könyv volt Rutherford halála után, folytatta a vég közelsége és a hamarosan megvalósuló új világ témájának kifejtését:

            …AZ ÚJ VILÁG AZ AJTÓK ELŐTT ÁLL. … Az idő rövid. Azok, akik nem tájékozódnak, és akik most nem választják azt az új világot, amelyet a Felsőbb Hatalmak létre fognak hozni, soha nem fognak élve bemenni az áldásokba és dicsőségbe.(39)

            1943-ban „Az Igazság Szabaddá Fog Tenni Benneteket” című könyv így figyelmeztetett:

            A végső háború úgy fog eljönni, mint a legváratlanabb és legteljesebb meglepetés. … Mindazonáltal „a szent helyen lévő pusztító utálatosság” megjelenése tévedhetetlen bizonyíték arra, hogy a végső háború kezdetének ismeretlen napja és órája veszélyesen közel van.” (40)

 

 1. 142. old.
 2. Brooklyn: Őrtorony Bibliatársulat (1941), 366. old.
 3. Brooklyn: Őrtorony Bibliatársulat (1942), 10. old.
 4. Idézett mű, 152. old.

- 104 -

            Ugyanebben a könyvben tették közzé az első javított időrendi táblázatot Russell óta. Russell időrendje az Ádám teremtésétől eltelt 6000 év végét 1872-ben jelölte meg. Az új időrend ugyanezen időszak végét 1972-re tette.  „Az Idő Számítása” című fejezet erre a következtetésre jut: „Mi következésképp közel vagyunk az emberi történelem hatezredik éve végéhez, azokkal a körülményekkel és küszöbön álló szörnyű eseményekkel, amelyeket Noé napjai árnyékoltak elő. – Lukács 17:26-30.” (41)

            Azt, hogy ez az új időrend sok Tanú elméjében megalapozott egy olyan új dátumot, amikor Armageddon megtörténhet Marcus Bach Tanúkkal kapcsolatos tapasztalataival szemléltethető, amint arról 1946-ban beszámol. Bach megkérdezte egy Tanútól miért hozott olyan sok áldozatot. A választ és a beszélgetést a következőkben megadjuk:

            „Armageddon miatt.” „Mikorra várható?” „El kell jönnie valamikor 1972 előtt.” Ő olyan hétköznapi módon hangoztatta ezt, mintha csak az időjárásról beszéltünk volna. És ennek ellenére számára Armageddon lenne élete legcsodálatosabb eseménye. (42)

            Bach lejegyez egy másik, a gyerekekről és a házasságról szóló érdekes beszélgetést is:

            „Vannak gyermekei?” Válasza őszinte volt, de személytelen. „Nem, nekünk nincsenek. Úgy gondoljuk, jobb ezzel várni Armageddon utánig.”… „Ez egy általános hiedelem a Tanúk között?” –kérdeztem- „vagy csak az ön elgondolása?” „A Társulat úgy érzi, hogy mivel a vég ideje olyan közel van, az emberek hatékonyabban tudnak tanúskodni, ha nincs túl sok felelősségük.” (43)

            1944-ben egy „nemzetközi békeszervezet” megalapítását úgy tekintették, mint az egyik legmeggyőzőbb bizonyítékát annak, hogy „a mennyek királysága a küszöbön áll”, és hogy a világrendszer vége most közel van, mivel Jézus megjövendölte az antikrisztus ezen szervezetének létrehozását. (44)

            1946-ban bejelentették, hogy „Armageddon katasztrófája, amely nagyobb lesz, mint amelyik Sodomát és Gomorrát érte, az ajtó előtt áll.” (45)


 1. Idézett mű, 152. old.
 2. Hitet Találtak (New York: Bobbs-Merrill Company, 1946), 34. old.
 3. Idézett mű, 44. old. Lásd ugyanezt a hangsúlyt az Új Társadalom című kiadvány 1969. augusztus 7-i száma 201. oldalán: „Tervezték ők azt, hogy családot alapítsanak az után, hogy Dél-Amerikában lesznek?” „Nem” –mondta Liz. „Úgy döntöttünk, nem lesz gyermekünk Armageddon utánig.”
 4. A Királyság Küszöbön Áll (Brooklyn: Őrtorony Bibliatársulat, 1944), 342. old.
 5. Isten Legyen Igaz (Brooklyn: Őrtorony Bibliatársulat, 1946), 194. old.

 

Az Edmund C. Gruss - Elhagytuk Jehova Tanúit - Személyes bizonyságtételek sorozat korábbi részei

A 9. fejezet 1. része

A 9. fejezet 2. része

A bejegyzés trackback címe:

http://jehovatanui.blog.hu/api/trackback/id/tr8212644603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.