EXJT BLOG

Mindenkinek Jehova Tanúiról

HTML doboz

Leírás

Minden éremnek két oldala van... Jehova Tanúi szervezetének is. Mi ennek a vallási közösségnek a kevésbé ismert oldalával foglalkozunk, hogy lehetőleg minél több embernek segítsünk egy objektív nézőpont kialakításában. Ha Jehova Tanúja vagy, ne félj, hiszen rengeteg Tanú olvassa még rajtad kívül az oldalt! Például vének, kisegítőszolgák, bételesek és persze a legtöbben, akik átlagos Tanúk. A névtelenségnek köszönhetően itt szabadon kérdezhetsz, cáfolhatsz és hozzászólhatsz, de szépen kérünk, előtte olvasd el a témakörrel foglalkozó régebbi cikkeket és kommenteket! Soha ne feledd:

"Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.

Flying-brain 2.jpg

Jehova Tanúi történelme:

A Vezető Testület egykori tagjának könyve:

crisis-conscience-ray-franz_hun.png

Raymond Franz - Lelkiismereti válság

Gyakran használt bibliaversek

2Mó 33:20 | Zs 146:4 | Pl 4:18 | Pl 8:22 | Pr 9:5 | Ézs 44:24 | Ez 18:4 | Dá 7:13, 14 | Mt 5:5 | Mt 6:7 | Mt 11:11 | Mt 24:14 | Mt 24:36 | Mt 24:45-47 | Mk 13:32 | Lk 23:43 | Jn 1:1 | Jn 1:18 | Jn 2:19-21 | Jn 4:34 | Jn 6:68, 69 | Jn 10:17, 18 | Jn 14:28 | Jn 17:3 | Jn 17:11 | Jn 20:17 ... | Csel 2:34 | Csel 8:30-31 | ... 1Kor 8:6 | ... Kol 1:16 | ...Héb 1:8 | ...

Utolsó kommentek

Ide küldd:

writing_01.png

columba [kukac] freemail [pont] hu

k [pont] johnny [pont] joker [kukac] gmail [pont] com

Ha szeretnéd megosztani - névtelenül is -, a kérdésed, történeted, tapasztalatod, véleményed, cikked, tanulmányod vagy javaslatod, akkor bátran írd meg a fenti címre, vagy írd meg közvetlenül az oldalon (regisztráció nélkül is!!!), itt:

>> GYORSBEKÜLDŐ <<

Mindenféle

BLOG FÓRUM

CHAT a jelenlévőkkel

"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." - Voltaire

„Nekem pedig egészen mellékes, hogy ti vagy egy emberi ítélőszék megvizsgál-e engem. Sőt, magam sem vizsgálom magamat. Mert semmiről sem tudok, ami ellenem szólna. De ez még nem bizonyít igazságosnak, ugyanis Jehova az, aki vizsgál engem.” (1Korintusz 4:3, 4)

"Ha a szervezeten kívül vagy, meghalsz. Ha a szervezeten belül vagy akkor pedig nagyon kell igyekezned, hogy ne halj meg." - Resign

"A legfájóbb kín örömet színlelni." - Márai Sándor

"Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük őket." - Albert Einstein

"Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek." - Jókai Mór

"A tudatlanságod legmagasabb foka az, amikor elutasítasz valamit, amiről nem tudsz semmit." - Wayne Dyer

TIPP: A böngésződ típusától függően a Ctrl gombot nyomva tartva a + és - gombokkal nagyíthatod és kicsinyítheted az oldalt, a jobb olvashatóság érdekében.

TIPP: Kérdésekkel taníts, ne kijelentésekkel! Érvelésedben használd a Bibliát és a Tanúk kiadványait is! Vitáidban ne kövess el érvelési hibákat!

TIPP: Ha nem vagy inkognitóban, kérünk oszd meg a cikkeinket a közösségi oldalakon! (Facebook, Twitter, Google+, stb.)

Hogyan adományozzak nektek?

Megtekintések száma

Látogatók: 

free counters


Kedves olvasónk, Te mi vagy?

Indafotó képek

Mo-i Jehova Tanúi története a kezdetektől napjainkig (könyvbemutató 1/2)

2017.06.11. 10:00 | Jónás_ | 16 komment

mojt_konyv_lira.jpgA Magyarországi Jehova Tanúi Egyház története a kezdetektől napjainkig c. könyv bemutatója, június 09-én a Kossuth Klubban volt,. Nem szervezeti kiadványról van szó, bár az írók, a kutatásaik során szorosan együttműködtek a magyarországi fiókhivatal képviselőivel, hogy a szervezeti archívum használatával még pontosabb képet mutassanak Jehova Tanúi magyarországi történelméről. Hogy ez az együttműködés milyen hatással lett végül a kész mű tárgyilagosságára és a szerzők objektivitására, azt csak az elolvasás után lehet eldönteni. Mindenesetre a péntek délutáni bemutatón jelenlévő 150-200 fős hallgatóság összetétele (kb.80-90%-ban tanúk) és a több mint 1 órás bemutató előadói, valamint előadásaik hangvétele legalábbis azt sugallta, hogy a könyv, nem a szervezeti, tanítás vagy viselkedésbeli gyakorlatok kritikája vagy akárcsak bemutatása lenne.

Az Előszó nagy nyomatékkal hangsúlyozza ezt a célkitűzést, de, hogy az íróknak sikerült-e megtartani a helyes egyensúlyt és nem estek-e a másik végletbe, az csak a könyv elolvasása után derül ki.

A művet nyilván nem lehet 1:1 -ben összehasonlítani azzal a 40 oldalnyi csekélyke információval, melyet a szervezet maga jelentetett meg az 1996-os Évkönyvében a magyarországi történelemről, már csak a terjedelmi különbségek miatt sem. Négy vallás és történészprofesszor, a szerzője, és az Arnold Liebster Alapítvány támogatásával készült.

A könyv értékelése természetesen csak az alaposabb megismerése után várható, de azért érdekes benyomások alakultak ki a bemutató körülményeit, résztvevőit, ill. előadóit megfigyelve és hallgatva is.

A támogató alapítvány képviseletében először egy németországi felszólaló beszélt, bemutatva az alapítvány múltját, célját, működését, az előadó személyes érintettségét is hozzákapcsolva.
Majd pedig Dr. Annegret Liddy Dirksen, német történész, aki szintén részt vehetett a kutatásban, bár nem az írók, hanem a szaklektorok névsorában található a neve. Utána következett Jankovics Tibor a magyarországi fiókhivatal képviseletében, majd prof. dr. Szita Szabolcs, a könyv egyik írója mondott rövid beszédet.

A jelenlévő tanúknak egy érdekes és ismeretlen benyomás lehetett Dr. Dirksen előadása. A szervezet összejövetelein ui. soha nem hallhatnak, láthatnak női előadót. Megtapasztalhatták tehát, hogy milyen is az, amikor a sokszor és sokféleképpen elítélt diplomás személy, egy nő, tartalmas előadást tart a saját szervezetükről és az azt igen közelről érintő dolgokról. Szokatlan érzés lehetett szembesülniük azzal is, hogy vannak olyan "lények" a világon, akik olyan érdeklődést mutatnak szervezetük, annak magyarországi múltja, és az abban szereplő egyes személyek iránt, melynek szükségét ők maguk megkeresztelt tanúkként a teljes, eltelt keresztény életük során sohasem érezték.

Dirksen asszony beszéde itt következik, melynek jelentőségteljes megfogalmazásait a jelenlévő közönség láthatóan lelkes egyetértéssel és tisztelettel hallgatta. Csupán néhány kiemelést tettem a szövegben, melyek számomra különösen érdekesek voltak, hiszen, ha bármelyik gyülekezeti hírnök hasonló gondolatokat, véleményeket fogalmazna meg jelenleg a gyülekezetekben, akkor nagy valószínűséggel szomorú következményekre számíthatna. Ezzel szemben az előadót elérzékenyülten hallgatták, a Magyarországi Bételcsalád meghívottai, és más szervezeti előkelőségek, körzet és kerületfelvigyázók, valamint nyilvánvalóan gondosan válogatott személyek, elsősorban budapesti gyülekezetekből.

Dr. Annegret Liddy Dirksen

annegret_dirksen.jpgArról szeretnék beszélni, hogy most már majdnem 32 év elmúlt a rendszerváltás után. Tehát itt az ideje visszatekinteni, hogy vajon eleget foglalkoztunk-e a múltunkkal? Igen sokat kutattunk. És milyen hálásak voltunk, amikor 1990-ben betekinthettünk az archívumokba és kezünkben tarthattunk bizalmas dossziékat, akár a Horthy korszakból, akár a szocialista rezsimről. Ez nagyon értékes dolog volt. Nagyon örültem, hogy engem, német történészt is beengedtek a Magyar Országos Levéltárba, az Állambiztonsági szolgálatok Történeti Levéltárába vagy a nagy Történelmi Levéltárba. Nagyon érdekes volt nekem ezeket kutatni. Azóta nagyon sok, fontos, értékes tanulmány és könyv jelent meg.
Talán ez elég már?
Fölösleges tovább kutatni?
Időpazarlás és inkább csak előre tekintsünk és ne hátra?
Ehhez viszont először tudnunk kell, hogy hol állunk ma. Mit kezdünk el, kik vagyunk mi, mint társadalom, mint európai társadalom?
Jó irányba haladunk?
Ebben a gyorsan változó világban nem csak haladunk, hanem néha rohanunk. Milyen gyorsan változik meg minden, és néha nehéznek tűnik követni az új dolgokat. Néha úgy is tűnik, hogy nincs idő megállni, visszatekinteni. Ezért jó, hogy vannak történészek, akiknek az a feladatuk, hogy mindig egy objektív rálátással szolgáljanak. Ők sokszor "korrektívként" működnek. Tehát rámutatnak, hogy hol kellene változtatni. Értékelik a helyzetet és amikor szükséges, kritizálnak is. Ahhoz viszont fentről, madártávlatból kell tekinteni a történelmi, politikai, társadalmi térképre. Így láthatja a történész, hogy volt már valamikor hasonló fejlemény és az hova vezetett. Így tudja figyelmeztetni a társadalmat.

Magyarország egy hosszú és változatos történelmi térképre tekinthet vissza, amelyből nagyon sokat következtetést lehet levonni. Magyarországon sok minden történt és most nem azokra a rossz dolgokra szeretnék gondolni, amik a világháborúk idején zajlottak, hanem arra utalok, ami jó volt, eredményes volt, amivel Magyarország talán egyfajta trendsetter, szokásváltó, haladó szellemű volt.

Miről van szó? Pl. a vallásszabadságról szóló alkotmányos törvényre szeretnék utalni, amit már 1895-ben létrehoztak. Egy nagyon modern törvény a korához képest. Németországban sokkal később lett ilyen törvény. A törvény szerint a vallástól függetlenül bárki megvallhatta a hitét, élhetett aszerint és nyilvánosan hirdethette azt. Senkit sem akadályoztak a vallásának gyakorlásában mindaddig, amíg az egyén nem szegett meg valamilyen törvényt vagy nem sértette meg a közerkölcsöt. Ez egy igen modern jogalkotás volt az akkori Európában. Az alapítóatyák célja, pontosan ez volt. Nagyon érdekesnek találtam egyikük, Eötvös József kijelentését —talán sokan ismerik—,  hogy:

Minden elnyomás, a lelkiismerettel szembeni minden erőszak, bárki felett is gyakorolják, káros gyümölcsöt terem. Mint mindenütt, úgy a vallásban is. A nyugalomnak egyetlen sarokköve a szabadság”.

Milyen előrelátó ember! Azóta több mint 100 év telt el és ez a törvény érvényes volt 1990-ben. Igaz nem úgy alkalmazták, ahogy eredetileg gondolták, de érvényes volt. Érdekes módon, 1990-ben a rendszerváltás után, megint itt Magyarországon garantálták a vallásszabadságot. Ez nem kis dolog. Magyarország megint az első keleti országok között volt, akik ilyen alkotmányos törvényt hoztak létre. Ez úttörő intézkedés volt.

Hol tartunk ma, majdnem 30 évvel később?
Ma amikor a vallási térkép Magyarországon és Európában is egyre színesebbé válik. Ma már természetes ez a vallásszabadság?
Sajnos nem!
Ahogy látszik pl. Oroszországban, a helyzet romlik, ahol nemrég betiltották Jehova Tanúit. Ahogy a történelem bizonyítja, a vallásszabadság korlátozása, végül a szabad társadalom végét jelenti. Ezt nem szabad elfelejteni! Ezért nem felesleges visszatekinteni, nem felesleges kutatni, hanem életfontossággal bír. Nemhiába éppen most Németországban pl. a kormány újból elkezd egy projektet. Témája: A keresztény egyházak és vallási kisebbségek … az NDK-ban.
Nem szeretnénk elfelejteni azt, hogy hogyan üldözték azokat, akiknek eltérő véleményük volt!
Milyen depresszión mentek át, volt-e rehabilitáció, kaptak-e kárpótlást?
És mit tanulhatunk mi a történtekből?

Pont itt kapcsolódik ez az új, nagyszerű könyv. A Magyarországi Jehova Tanúi Egyház története a kezdetektől napjainkig. Hálás vagyok, hogy kiváltságom volt közreműködni és nagyon értékes volt nekem, sokat tanultam belőle. Ezzel a könyvvel egy nagyon értékes és fontos mű készült el, mivel Jehova Tanúi történelmét Magyarországon még nem nagyon sokan ismerik. Ez még egy fehér terület ezen a történelmi térképen. Pedig Jehova Tanúi már régóta Európához és Magyarországhoz tartoznak. Jakab Attila a kutatásában rámutat, hogy nem csak Németországban a Hitleri időszakban üldözték Jehova Tanúit, itt is a Horthy korszak alatt. Szita professzor viszont nagyon hatásosan írja le szenvedéseiket, mivel lelkiismeretük miatt nem tudtak háborúba menni, nem tudtak másokra lőni. Ez következménnyel járt nem csak a férfiakra, hanem a nőkre, gyermekekre és a családokra is. Aztán a kommunista időszakban újból üldözték őket, mivel  nem adták fel álláspontjukat. Petrás Éva izgalmasan festi le ezeket az eseményeket, nagyon tetszett nekem. Fazekas Csaba ezek után azokra a nehézségekre mutat rá, melyek a rendszerváltás után merültek fel. De arra is, hogy hogyan oldottak meg ilyen lelki problémákat egy demokratikus országban.

Ez az új könyv tehát egy fontos kiegészítő könyv az európai történelmi térképen. Útmutatást ad, megmutatja a politikai zsákutcákat, konstruktív megoldásokat tár fel és erkölcsi bátorságról számol be. Ezért köszönet illeti azokat az idős szemtanúkat is, akik jelen vannak. Nagyon értékes, hogy Önök itt vannak!

Mivel napjainkban a vallási térkép ismét változóban van, elengedhetetlenül fontos, hogy tanulni tudjunk a múltunkból. Tehát majdnem 30 évvel a rendszerváltás után vagy több mint 100 évvel az első vallásszabadságról szóló törvény megjelenése után, nem annak van az ideje, hogy ölbe tett kézzel várjuk, mi fog következni. Már csak azért sem, mert végül, mi, a társadalom fogjuk meghatározni, hogy hova fog vezetni a történelem. Mi a társadalom fogjuk megrajzolni a jövő társadalmi térképét.

A másik érdekes beszéd, legalábbis abból a szempontból, ami a szervezet és képviselőinek a kettős beszédét, "duplagondol" módszerének alkalmazását illeti, Jankovics Tibor előadása volt, ezt egy következő alkalommal tesszük közzé.

könyvbemutató 2/2 (folytatás)

P.J.

Címkék: Parti Jónás

A bejegyzés trackback címe:

http://jehovatanui.blog.hu/api/trackback/id/tr1812584925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.06.12. 10:10:34

".....a péntek délutáni bemutatón jelenlévő 150-200 fős hallgatóság összetétele (kb.80-90%-ban tanúk)"

Én gyanítom, hogy rajtunk kívül nem volt más nem Tanú a hallgatóságban...

Jónás_ 2017.06.12. 11:14:50

Úgy hallottam, minimum 5 elkülönült is volt, na meg a professzorok sem tanúk, esetleg a fényképész vagy az egyik operatőr.
Te kaptál nyugtát a könywásárláskor?

Marci kérdez · http://marcikerdez.blog.hu/ 2017.06.12. 19:02:21

A könyv 360. oldalán megemlít három ellenzéki blogot. Csilláét, Gabiét, és ezt, valamint megemlíti a 2013-as tüntetést is. :-)

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.06.12. 20:02:10

@Jónás_: nem kaptam, de nagy volt a tolongás :)
@Marci kérdez: Utálom, amikor beskatulyáznak ellenzékibe....

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.06.12. 20:36:17

@Marci kérdez: Jaj, nem kell elnézést kérned, mert ők soroltak be ellenzékinek, te csak megemlítetted....
Azzal, hogy a Tanúk automatikusan ellenségüknek tekintik a kizártakat, nem csak tovább bántalmazzák őket, hanem magukat fosztják meg valamitől....de tudom, hogy ezt úgyse fogják fel, ezért nem is fárasztom magam a magyarázkodással.
"..korábbi Tanúk nyilvános szembefordulása egykori vallásukkal...."(259. oldal)
Hát az egyedüli igazsággal nem lehet szembefordulni,ott nem számít a szabad akarat, a vallás megváltoztatásához való emberi alapjog stb....Ja mondjuk annyian nem változtatgatnák a vallásukat, ha első körben azt a tájékoztatást kapták volna, ami arról a vallásról az igazság, vagyis így tudták volna, hogy mibe is mennek bele.....Na meg ha legalább a törekvés meglett volna a véneknél arra, hogy minimum nyomaiban megpróbálják azt közvetíteni, amire elkötelezték magukat, vagy ha ez sehogy nem megy, akkor azt legalább férfiasan elismerni....
Ennek hiányában elég nehéz nem megváltoztatni a vallást, és nem szembefordulni azokkal a tanításokkal, melyekkel amúgy soha nem is értettünk egyet (legalábbis én biztosan nem).

Jónás_ 2017.06.12. 22:29:54

@Marci kérdez: Ettől függetlenül a szóvivő örömmel tartotta a kezében a könyvet. Az az ujjongó előadás Jankovics Tibortól vajon legitimálja a könyv teljes tartalmát, beleértve a blogszférát a Szalai könyvet, Russell bírálatát? A történészeknek nem szoktak így hízelegni, mint ahogy ő tette. Sem a hivatásosoknak, sem a "hobbi kutatóknak", hogy ne ellenzéket említsek. Vajon most mi ütött beléjük?

Vénvarangy 2017.06.13. 10:53:43

Világi kiadás...de miért kezdtek el dörgölőzni a sátán világának részét alkotó kutatókkal, írókkal? Hmmm, nem értem...

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2017.06.13. 22:02:31

Eberen es ovatosan kozelitsetek meg ezt kerlek!!

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.06.13. 22:17:34

@Vénvarangy:
Pedig egyszerű: most van egy olyan könyvük amire mutogathatnak, hogy "független" kutatók írták a Tanúkról. Közben meg ők fogták a tollukat, és diktálták nekik, hogy mit írjanak. A Russelről és Rutherfordról szóló rész kész röhej.
A magyar források és cikkek gyűjteménye elég jó, és az is, hogy elismeréssel adóztak a testvéreknek a kitartásukért. Csak az a baj, hogy ezek is a társulati szempontok alapján készültek, és ha csak annyi csúsztatás van bennük, mint a vezetők életrajzában, akkor információs értékben és felvilágosító anyag minőségükben értékük sajnos nulla.
Arra jó, hogy a Tanúk önámításához hozzájáruljon....Mert muszáj nekik erősítgetniük magukat mindenféle "bizonyítékokkal", mert különben szétesnének. Na meg az is egy szempont, hogy rothadtul unhatják magukat, hogy most éppen nem üldözi őket senki, így kiadatnak egy ilyen könyvet, hogy majd a "hitehagyottak" reagálnak rá, és akkor elkezdődhet a harc megint, amiből aztán meghatározhatják az identitásukat, újra lesz miért élniük.
Harc híján kénytelenek unalmas életükbe süppedni, megoldhatatlan konfliktusaikban, depressziójukban, pszichoszomatikus és egyéb betegségeikben gyötrődni, melyeket kifejezetten egy hamis identitást követelő, csaló szekta elmemanipulációinak következményeként fejlesztettek ki - öntudatlanul ugyan -, de azért vastagon hozzájárulva a hazug életformához, mellyel aztán a Szervezet hazugságainak falaznak.
Szóval elég sok "hozadéka" van egy ilyen könyvnek számukra.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.06.13. 22:38:02

@Johnny Joker:
A kiadó azt kérte, hogy küldjük el azoknak a cikkeknek a linkjeit, melyek a könyvről íródtak. A könyv elolvasása után én fogok írni egy levelet küldeni nekik, hogy mely részleteket találtam problematikusnak. Nyilván más is írhat a saját nevében, de lehetőleg normális stílusban és konkrét tényekre alapozva történjen. A blogok, viszont a mi saját felületeink, itt elmondhatjuk a véleményünket. Az nem a mi problémánk, hogy erre a könyv megírása előtt nem voltak kíváncsiak.....A könyv ilyen formában igen sértő az Őrtorony és a Jehova Tanúi vallás áldozatai számára, és jogosan háborodunk fel. Ez éppen olyan, mintha Hitlerről írna valaki egy szép élettörténetet, kihagyva vagy lekicsinyelve a bűntetteket, amiket elkövetett vagy amik a nevéhez fűződnek, mondván 'kinek nincs hibája'. Nyilván sértené az áldozatok emlékét!

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.06.13. 22:45:22

@Johnny Joker: Annyira, hogy a szervezet támogatta a kutatást egy alapítványán keresztül, és ők látták el őket anyaggal. Fazekas Csaba korábbi könyvét olvastam a két VH közötti kisegyházakról, és sokat idéztem belőle. A többiek munkáit nem ismerem. Valószínűleg, Gabi többet tud erről.
Ha csak az első részt nézem, Russel és Rutherford életrajzi információit, a wikipédiából többet lehet megtudni ezekről a vezetőkről, és kiegyensúlyozottabb képet fest le róluk. Ezzel szemben a könyv gyakorlatilag a társulat által jóváhagyott információkat hozza csak fel. Ez azért elég gáz egy "független" kutatótól.

Vénvarangy 2017.06.14. 15:13:32

Ez az egész könyv nekem olyan, mintha a zsidók történetét a filiszteusokkal íratták volna meg. A saját íróikat nem tartják hitelesnek?

Jónás_ 2017.06.15. 16:48:15

@t.csilla: Fazekas CSabától azért is érdekes ez a hozzáállás, mert ő is egy valláskárosult. Valójában egy hitehagyó, abban az értelemben, ahogyan ezt a kifejezést a szervezet használja a saját elkülönültjeire. Bár ő Hit gyülekezetét hagyta el, de ugyanolyan fájdalmas procedúrán keresztül mint bármely JT "hitehagyó". Fazekas Úr ugyanolyan szükségét érezte megjelentetni a gyülekezete elhagyásának történetét saját szemszögből bemutatva, mint azt JT szervezetét elhagyók is teszik életrajzaikban, blogcikkekben, stb. Ez mégjobban aláhúzza azt, hogy mint szenvedő társ, a saját élettapasztalatából kiindulva több együttérzést mutasson más szervezetben szenvedőkkel úgy, hogy nem hagyja ki a kompromittálló részleteket sem.

www.uni-miskolc.hu/~bolfazek/hit-98-99.htm