EXJT BLOG

Mindenkinek Jehova Tanúiról

HTML doboz

Leírás

Minden éremnek két oldala van... Jehova Tanúi szervezetének is. Mi ennek a vallási közösségnek a kevésbé ismert oldalával foglalkozunk, hogy lehetőleg minél több embernek segítsünk egy objektív nézőpont kialakításában. Ha Jehova Tanúja vagy, ne félj, hiszen rengeteg Tanú olvassa még rajtad kívül az oldalt! Például vének, kisegítőszolgák, bételesek és persze a legtöbben, akik átlagos Tanúk. A névtelenségnek köszönhetően itt szabadon kérdezhetsz, cáfolhatsz és hozzászólhatsz, de szépen kérünk, előtte olvasd el a témakörrel foglalkozó régebbi cikkeket és kommenteket! Soha ne feledd:

"Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.

Flying-brain 2.jpg

Jehova Tanúi történelme:

A Vezető Testület egykori tagjának könyve:

crisis-conscience-ray-franz_hun.png

Raymond Franz - Lelkiismereti válság

Gyakran használt bibliaversek

2Mó 33:20 | Zs 146:4 | Pl 4:18 | Pl 8:22 | Pr 9:5 | Ézs 44:24 | Ez 18:4 | Dá 7:13, 14 | Mt 5:5 | Mt 6:7 | Mt 11:11 | Mt 24:14 | Mt 24:36 | Mt 24:45-47 | Mk 13:32 | Lk 23:43 | Jn 1:1 | Jn 1:18 | Jn 2:19-21 | Jn 4:34 | Jn 6:68, 69 | Jn 10:17, 18 | Jn 14:28 | Jn 17:3 | Jn 17:11 | Jn 20:17 ... | Csel 2:34 | Csel 8:30-31 | ... 1Kor 8:6 | ... Kol 1:16 | ...Héb 1:8 | ...

Utolsó kommentek

Ide küldd:

writing_01.png

columba [kukac] freemail [pont] hu

k [pont] johnny [pont] joker [kukac] gmail [pont] com

Ha szeretnéd megosztani - névtelenül is -, a kérdésed, történeted, tapasztalatod, véleményed, cikked, tanulmányod vagy javaslatod, akkor bátran írd meg a fenti címre, vagy írd meg közvetlenül az oldalon (regisztráció nélkül is!!!), itt:

>> GYORSBEKÜLDŐ <<

Mindenféle

BLOG FÓRUM

CHAT a jelenlévőkkel

"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." - Voltaire

„Nekem pedig egészen mellékes, hogy ti vagy egy emberi ítélőszék megvizsgál-e engem. Sőt, magam sem vizsgálom magamat. Mert semmiről sem tudok, ami ellenem szólna. De ez még nem bizonyít igazságosnak, ugyanis Jehova az, aki vizsgál engem.” (1Korintusz 4:3, 4)

"Ha a szervezeten kívül vagy, meghalsz. Ha a szervezeten belül vagy akkor pedig nagyon kell igyekezned, hogy ne halj meg." - Resign

"A legfájóbb kín örömet színlelni." - Márai Sándor

"Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük őket." - Albert Einstein

"Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek." - Jókai Mór

"A tudatlanságod legmagasabb foka az, amikor elutasítasz valamit, amiről nem tudsz semmit." - Wayne Dyer

TIPP: A böngésződ típusától függően a Ctrl gombot nyomva tartva a + és - gombokkal nagyíthatod és kicsinyítheted az oldalt, a jobb olvashatóság érdekében.

TIPP: Kérdésekkel taníts, ne kijelentésekkel! Érvelésedben használd a Bibliát és a Tanúk kiadványait is! Vitáidban ne kövess el érvelési hibákat!

TIPP: Ha nem vagy inkognitóban, kérünk oszd meg a cikkeinket a közösségi oldalakon! (Facebook, Twitter, Google+, stb.)

Hogyan adományozzak nektek?

Megtekintések száma

Látogatók: 

free counters


Kedves olvasónk, Te mi vagy?

Indafotó képek

INDOKTRINÁCIÓ

2017.05.10. 07:00 | Jónás_ | 24 komment

A kifejezés néha elhangzik Jehova Tanúi tanítási módszereivel kapcsolatban. Az alábbi írás általánosságokat tartalmaz a gyakorlatról, de egy nyitott gondolkodású Tanúnak, akár segítség is lehet, bizonyos gyülekezeti vagy szervezeti eljárások kiértékelésében, így azok határozott megnevezésében és akár elutasításában is.

------------------------------------------

Az INDOKTRINÁCIÓ olyan "nevelési" gyakorlat, amely mellőzi a tanulók szükségleteit, kizárja azok véleményét, figyelmen kívül hagyja szabadságjogaikat és nem törődik harmonikus személyiségfejlődésükkel. Bár ismeretek átadása, értékek kialakítása, akár vallásos hit vagy elkötelezettség kialakítása is lehet a célja és eredménye, az etikátlansága abban áll, hogy észrevétlenül elnyomja a kritikai gondolkodást, szabad akaratot. Ennek a "nevelési" módszernek az elsődleges célja elhitetni azt, hogy a nevelőtől származó ismeretek, nézetek, eszmék, szokások tekintetében nincsen más alternatíva, még akkor sem, ha azok láthatóan hamisak vagy hibásak.

Az indoktrináció következményei azért károsak, mert nem ad lehetőséget a közös gondolkodásra, megbeszélésre, mert nem vagy csak látszólagosan magyarázza a tanait és ez nagyban gátolja az intellektuális képesség fejlődését, kibontakozását, a logikus és önálló gondolkodást. A tanuló azon meggyőződése, hogy fejlődik, azért hamis illúzió csupán, mert ténylegesen új dolgokat, eszméket, felfogásokat, gyakorlatokat sajátít el, de ezeknek az igazságértéke erősen kérdéses, morális értéke vitatható.

Neveléstörténeti szempontból az indoktrinálás egy régóta alkalmazott nevelési forma. "Kiválló" eszköz, ha a cél az, hogy szándékosan ideologizálják a tanulókat, a vezetők, ill. tanítók iránt megmutatkozó feltétel nélküli engedelmességre, szolgalelkűségre.

Az indoktrináció módszere és gyakorlata teljesen ellentétes a demokratikus vagy bibliai alapelvekkel. Ezért nyíltan nem támogatják a mai fejlettebb társadalmakban, vagy haladó gondolkodású kisebb közösségekben sem. Ennek ellenére minden egyoldalú, egyetlen szempontot alkalmazó, pedagógiai helyzet, amelyben nem veszik figyelembe az eltérő véleményeket, ismereteket, értékeket (pláne bizonyítékokat) vagy csak bírálják ezeket, mégis csak indoktrinációnak tekinthető. Az általánosítás is indoktrináció vagy amikor elhamarkodottan, megalapozatlanul vonnak le következtetéseket. Minden olyan oktatási művelet is, amit az oktató a tanítási folyamatban hibásan valósít meg indoktrinációnak tekinthető. A tekintélyelvű nevelési módszer alkalmazói, amennyiben nem tűrik el a tanulók részéről a gondolkodást, a kreativitást, a kételkedést, fantáziálást, kérdéseket vagy a problémák más, a tanítóétól eltérő megközelítését, szintén indoktrinálnak.

Ennek a módszernek, ill. alkalmazóinak a jellemzője továbbá, az uralkodásra való hajlam, hatalommal való visszaélés, parancsolgatás, az illem, fegyelem vagy rend álarca mögé bújtatott normák és szabályok kikényszerítése, fenyegetésekkel és büntetésekkel. Mindezek oda vezetnek, hogy a tanulók elbátortalanodnak, félnek a saját értékrendjük szerint cselekedni, gondolkodni vagy a problémákat kritikusan megközelíteni. Ennek további következménye, hogy a tanulók elfogadnak olyasmit is, ami ésszerűtlen, nem bizonyított számukra, amit nem is szeretnek, sőt káros vagy egyenesen értelmetlen.

Ebbe a fogalomkörbe tartozik az a gyakorlat is, amikor a témáról való kiegyensúlyozott gondolkodás helyett, a végletes gondolkodást segítik elő azzal, ahogyan a tanítási adatokat kiválasztják. Konkrétan, a tanítás tárgyát képező legkedvezőbb vagy éppen a legkedvezőtlenebb adatokat használnak fel. Az indoktrinálás ebben az esetben az összehasonlító tanítási módszer segítségével valósul meg és a végeredménye azért lesz torz, mert a tanításának tárgyát úgy mutatja be más eszmékkel összehasonlítva, hogy az övé a legjobb, legszebb, minden másénál a legértékesebb. Ebben előnyt jelent a tanítónak, hogy a tanulóhoz viszonyítva nagyobb hatalma, tapasztalata és sokkal több információja van, amik az alá-fölé rendeltség viszonyait még jobban kiélezik, így segítve az indoktrináció folyamatának akadálytalan végbemenetelét. A következmény, hogy a hallgató (tanuló) olyan dolgokra is rávehető, amelyekre magától nem lenne hajlandó.

A hatalmi különbségek a pedagógiai folyamatban is a kényszerítés eszközei lehetnek. Akaratlanul is alkalmazhatók ezek a negatív pedagógiai módszerek ill. eszközök. A tanító látszólag a tanulóval kommunikál, de azt mégis valahogyan kizárja a kooperációból, mert: nem figyel rá vagy nem veszi figyelembe a közléseit, nem néz rá, nem hallgatja meg amit mond, nem is engedi szóhoz jutni, stb.

A példák alapján az indoktrináció egy bizarr és elfogadhatatlan nevelési módszernek tűnik, mégis gyakran találkozni vele a hivatásos, akár egyházi oktatóknál, de a szülők gyermeknevelési módszereiben is.

Jegyzet, Dr. Fodor László előadása alapján

P.J.

 

Címkék: Parti Jónás

A bejegyzés trackback címe:

http://jehovatanui.blog.hu/api/trackback/id/tr7612294995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Ihletett 2017.05.11. 17:47:14

Esetleg lehetne találkozni valamelyik cikk íróval személyesen?
Vagy!
Prívátban valahol máshol beszélgetni?
Ígérem ha meggyözödőm arrol, hogy hamis vallás akkor én leszek a legnagyobb ellenzője!
Ha érdekel hogy miért szeretnék személyesen beszélni akkor kérlek adj valami elérhetőséget(lehetőleg ingyeneset). :)

Jónás_ 2017.05.11. 18:25:36

@Válaszolj a kérdésemre légy oly elragadóan bájos: Bárkinek írhatsz privát üzenetet, ha a nick nevére kattintasz, ott megjelenik egy "Adatlap" és a 4 lapfül közül a jobbszélső, "üzenetküldés". Onnan közvetlenül emailt tudsz írni bárkinek, aki szinpatikus, és onnan már személyesen folytatódik a többi, ahogy akarod.

left 2017.05.12. 04:03:02

Az indoktrináció meghatározása, jó.
De az a nem mindegy, az a különbség, hogy ki indoktrinál.
Ha Isten indoktrinál, az jó.

Bárhogy is terelsz, Jehova Tanúit Isten indokrinálja, és ez jó.
Isten a többi embert is indokrinálja ezerrel, de nekik valamiért nem kell.
Talán ez nem véletlen, talán ez egy próféciát teljesít be.
Talán...

Az emberiség EGY beteljesülés felé halad, de hogy egyénileg ki hova áll most vagy később, azt sokban meghatározza az Istentől jövő indoktrináció.
Emberek közvetítik, mert Isten így találta ki, így talált helyesnek - hatás-ellenhatás.
És ez később is így lesz.
Az új világban is így lesz.

Te azt hiszed, hogy csak most nem nyilvánvaló, de ha kitartasz a mostani gondolkodásmódod mellett, később is azt fogod hinni a nyilvánvalóról, hogy rossz.
Sosem fogod látni a nyilvánvalót.

Miért vannak Jehova Tanúi egyel beljebb?
Mert ők már most látják a nyilvánvalót (neked sem tartana semeddig, de nem akarod - valami metafizikus oknál fogva).
Szóval, ami te rossznak állítasz be, az jó (akkor majd sokan rossznak mondják a jót, és a jót rossznak).

Az egész világ a gonosz hatalmában van.
Ha végre sikerülne meghatároznod az egész világ fogalmát, akkor rájönnél, hogy kik vannak bajban, mint Noé napjaiban.
Annyit segítek, hogy nem Jehova Tanúi - akik elkülönülnek a világtól.

Jónás_ 2017.05.12. 05:18:34

@left: Ehhez az íráshoz kivételesen semmilyen komolyabb kommentárt nem füztem a bevezető 2 mondaton kívül, szimpla közlése egy egyetemi oktató véleményének a témáról. Terelés nincs benne!
Azt pedig, hogy Isten indoktrinál, hogy mondhatod, miközben a cikkben kifejtett definíciót jónak találod. Ez az összefoglaló negatívan tünteti fel a gyakorlatot! Isten miért alkalmazna olyasmit, amit általában a politikai nevelés, átnevelés kapcsán használ a világ? Ezt a fejtegetésedet nem nagyon értem.
Abban igazad van, hogy Jehova tanúi indoktrinálva vannak, de nem Istentől, hanem a szervezetüktől. Amíg Russell pásztorukat tartották "a szervezetnek" addig tőle, amikor őt elvetették, akkor Rutherford indoktrinált, mára már kollektívebb lett a vezető testület miatt, de attól még ez egy intenzív emberi uralom. Az április végen tanulmányozott Őrtoronyban elismerik (12.bek), hogy teljes fennálásuk idején több mint 200 téves emberi tanítás kényszeritettek az Őrtorony olvasóira. A Tanútársaikra, hittestvéreikre. Azt, hogy ők indoktrináltak a teljes fennállásuk ideje alatt, nem tudod ezen a blogon cáfolni, mert az Őrtoronytanulmányozáson 2-3 héttel ezelőtt 8 millió tanúnak bizonyították be, nem csak egy olvasnivalóval, hanem annak tanulmányozásával.

Tehát nem én állítom, hogy ez a szervezet ezt csinálja, nem is Fodor dr. hanem maga a szervezet.

Mindenesetre érdekes a felvetésed. Soha nem hallottan 40 év alatt a tanúk között, hogy ők isteni vagy szervezeti tanítást indoktrinációnak gondolnák.

a századik juh 2017.05.12. 07:05:04

@left: "Sosem fogod látni a nyilvánvalót."

Hamis próféta, és ítélkező szolga! Megpróbálod Jézus urunk ígéretét semmissé tenni, és kizárni másokat a kegyelméből?

Ő minden napon velünk van, a világrendszer befejezéséig, és minden szem meg fogja látni Őt!

23 Akkor ha valaki azt mondja nektek: »Íme! Itt a Krisztus!«+ vagy: »Amott!«, ne higgyétek el.+ 24 Mert hamis Krisztusok+ és hamis próféták+ támadnak, és nagy jeleket+ meg csodákat tesznek, hogy félrevezessék, ha lehet, még a választottakat is.+ 25 Íme! Előre figyelmeztettelek benneteket.+ 26 Ha tehát azt mondják nektek: »Íme! A pusztában van«, ne menjetek ki; »Íme! A belső helyiségekben van«, ne higgyétek el.+ 27 Mert ahogy a villámlás+ napkeletről indul, és fénylik egészen napnyugatig, úgy lesz az Emberfiának jelenléte is.+

"Jehova Tanúi - akik elkülönülnek a világtól"

Pffff....

Szervuuuusz! Aztán hogyan?

ORION 2017.05.12. 09:55:25

@left: Üdv tesó! Ha már nyílván valóan látod, hogy "Az egész világ a gonosz hatalmában van." Akkor azt mért nem látod ilyen nyílván valóan, hogy ezért a gonosz hatalmában levő világért volt egy örök érvényű áldozat?? 1 János 2,2: És ő engesztelő áldozat a mi vétkeinkért; de nemcsak a mienkért, hanem az EGÉSZ VILÁGÉRT is. Ezt a nyílván való tényt, miért nem tanítják jehova tanui???

Ihletett 2017.05.12. 18:11:58

@Jónás_: Telo-ról vagyok csak emmiat nem működik vagy csak nekem nem?

Jónás_ 2017.05.12. 20:21:14

@Válaszolj a kérdésemre légy oly elragadóan bájos: Tableten tudtam kipróbálni az oldal mobilverzióját, nekem működött. Amennyiben a privát elérésre gondolsz. De van itt a jobboldali sávban elérhetőség, pontosan a hsz-ed mellett jobbra, >>gyorsbeküldő<< kicsit fölötte meg az email cím. Enyém partijonas kukac gmail.com
Valamelyiknek működnie kell.

tikikus55 2017.05.13. 13:46:24

@left: Új név, régi tartalom. Szerintem Főnixnek kéne magadat hívnod.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.05.14. 07:40:53

Az indoktrináció valamilyen eszmébe való bevezetés, illetve annak alárendelő nevelési módszer. A kezdeti szakaszban hatásos "meggyőzőséket" alkalmaznak (pl verés, vagy éppen szeretetbombázás), annak érdekében, hogy leépüljön az egyén saját gondolkodása. Amikor ez megtörténik, akkor már a folyamat önfenntartóvá válik, hiszen a tanok internalizálódnak, és az egyén önmagát győzi meg "a saját érdekében" (mivel, ha nem tenné, akkor általában igen sokat veszítene....).

Az indoktrinációnak éppen annyi köze van a neveléshez, mint a propagandának az oktatáshoz. A lényege, hogy csak egyoldalú információkat osztanak meg, mégpedig olyanokat, melyek az adott csoport vagy eszmerendszer érdekét szolgálják, illetve annak igazát támasztják alá. A tagok úgy hoznak döntést, hogy egy erősen leszűkített forrás állt csupán rendelkezésükre, mégpedig az, amit a vezetők (vagy tanítók) jóváhagynak. A Jehova Tanúinál pl a csoport tagságával kapcsolatos döntésnél (megkeresztelkedés, kizárás) figyelhető meg ez a folyamat:
1. A nyilvánosságnak és gyermekeknek szánt bibliatanulmányozási segédeszközök (nem az Őrtornyok) egyike sem tartalmazza a kiközösítésre utalást, és a családok megszüntetik a kapcsolatot a kizárt személyekkel, így nem lehet azokkal beszélgetni, információt gyűjteni.
2. A keresztelkedés előtt átvett 120 kérdés alkalmával a jelentkező készhez kap egy olyan könyvet, melyet nem terjesztenek nyilvánosan (Szervezet könyv), mely egy fejezet erejéig tesz említést a arról, hogy a csoport belső bírósága kiközösítést – vagyis közösségmegvonást – foganatosíthat azok ellen, akik eltérnek a tanításaiktól. Itt azonban kifejezetten a saját szempontjuk alapján van ez a gyakorlat feltüntetve, vagyis azt az érzést keltik a már indoktrinált tanulóban, hogy ezt a "fegyelmezési formát" a gonoszok ellen, "szeretetből" gyakorolják.
3. A keresztelkedéskor elhangzó beszédben és kérdésekben nem térnek ki a csoport elhagyásával járó következményekre.

Míg a csoport felé történő elköteleződés sokszor és sürgetően, addig a kizárás kevésszer és negatív színben van feltüntetve. Így nem csoda, ha a kizárás valódi arcával az egyes tagok leginkább akkor találkoznak amikor - akár több évtizedes tagság után is - őket, magukat zárják ki valamilyen mondvacsinált ok miatt.

Jónás_ 2017.05.14. 08:15:59

@t.csilla: "Az indoktrinációnak éppen annyi köze van a neveléshez, mint a propagandának az oktatáshoz."

Ez igaz, valójában ez a cikk egy olyan anyag egyik alpontja, amelyikben a negatív nevelési módszerekről van szó, pl.
- idomítás
- manipuláció
- fanatizálás
- propaganda
- züllesztés rosszra nevelés
- nem nevelés
- indoktrináció
Tehát ezek így egy "csoport" a negatív befolyásolási technikákról. Onnan ragadtam ki az indoktrinációt, te is gyakran használod a kifejezést, köszi, hogy kiegészítetted!

Jónás_ 2017.05.14. 19:48:24

@Válaszolj a kérdésemre légy oly elragadóan bájos:

Szerintem a te tevékenységed nem annyira elragadó és bájos!
Legyél szíves írj, vagy kérdezz konkrétan, vagy itt nyilvánosan vagy privátban!
A hülyeségektől kímélj meg mindenkit, próbáld megérteni mi folyik itt, nem olyan nehéz ez.
Ezt vedd a kitiltás előtti figyelmeztetésnek!

Jónás_ 2017.05.15. 21:40:33

@Válaszolj a kérdésemre légy oly elragadóan bájos:
Kedves, "Válaszolj a kérdésemre légy oly elragadóan bájos"!
vagy
Kedves "fiatal tanulmányozó"!

Nem tudom melyik megszólítást használjam, de nekem mind a kettő nagyon idiótának tűnik. Ha nem tudsz egy normális nick nevet kitalálni magadnak, akkor itt egy generátor a sokszázból, választhatsz belőle:

www.behindthename.com/random/

A lehetőségek végtelenek.

Ezt csak azért bocsátom előre, mert nevek, címek, gyülekezetek után érdeklődsz privát üzenetekben, miközben te magadat a fenti módon "azonosítod" és egyúttal diszkréciót kérsz másoktól. A hülyeségeidet nem fogom diszkréten kezelni, mert nem tudom mi a célod vele. Minden ilyen típusú blog adminisztrátorai pontosan tudják mi a diszkréció jelentősége és ezt nem kell külön kérned akkor, ha valóban olyan dologról írsz, érdeklődsz, vagy közölsz velünk, ami személyes.
Eddig ilyen kérdésed vagy közlésed nem volt, ezért is válaszolok nyilvánosan.

Csak ismételni tudom amit már fentebb is írtam, ha komoly témáról, bánatodról, sérelmedről, félelmedről, kérdésedről, stb. szeretnél megkérdezni valakit közülünk bizalmasan, akkor bátran megteheted. Komolyan veszünk minden felvetést és megkeresést. Nem kell attól tartanod, hogy bármelyikünk is hülyét csinálna magából azzal, hogy találomra kiválasztott gyülekezetekben fog érdeklődni, vagy árulkodni a véneknek, hogy van-e ott egy "fiatal érdeklődő" aki hitehagyott blogokon "Válaszolj a kérdésemre légy oly elragadóan bájos" állnéven tevékenykedik. Már csak azért sem mivel a legtöbben régen megszüntettük a gyülekezeti tagságunkat.

Mégegyszer kérlek, írd már meg, hogy mi a bánatod, vagy a közlendőd és ha ilyen nincs, akkor hagyd abba a spamelést!

Köszönettel, Parti Jónás,
1163. Budapest, Kövirózsa u. 1, 1163.
vércsoportom, AB-

Remélem ez így elég elragadó és bájos volt! :)

SzirmokHontalan 2017.05.28. 10:58:15

Emlèkszem kb tíz èvvel ezelött ,mennyire fel lelkesített a jó hír miszerint örökkè èlhetek majd egy tökèletes földi paradicsomban. Ahol mindenki boldog ès elègedett lesz. Azt gondoltam èn soha sem leszek hűtlen mint Ősanyánk ès Ősapánk. Èn leszek majd a mag aki majd tízszeresèt,húszorosát,vagy százszorosát termi. Mindenkit szèpnek láttam,ès azt gondoltam most már rèvbe èrt az èletem. Ha valami rossz törtènt velem bíztam Jehovába,hogy majd elrendezi a dolgaimat. Volt ,hogy többször is èreztem szerető gondoskodását,szinte megèrintett, ès èn sírtam a meghatottságtól,hogy a világegyetem teremtője szemèlyesen törődik velem. Mindig mikor nagy bajba kerültem segítő kezet nyújtott a számomra. Lassan már nem èrdekelt a valódi világ csak az ègiekre koncetráltam. Úgy èreztem,sőt mintha maga Jehova sugallta volna,hogy feladatom van. De az ègiek nem oda vezettek ahová a gyülekezeti elrendezès szerint kellett volna. Nem a begyüjtès volt a cèl,valamièrt a meglèvő tagokra kellett koncetrálnom. Akik legtöbbször a csodaszèp harmonikus felszín alatt boldogtalanok voltak ès szenvedtek. Olyasmiket láttam meg amiket a legtöbben nem. Bűnöket,szenvedèst,hazugságok tömkelegèt. Ez èvekig tartó folyamat volt nálam . A belső emberem akit Jehova elhívott erre a feladatra egyre szomorúbb lett. Szinte elenyèszett. S már azon kaptam magam ,hogy a világi családom teljesen szètesett,nem figyeltem rájuk,nem óvtam őket a káros befolyásoktól. A fiammal teljesen tönkre ment a kapcsolatom,tíz èves volt mikor a tanítóm azt mondta neki,hogy a lovak fogják taposni a vèrèt Armageddonkor,ha nem tèr meg Jehovához. Ès èn meg akkor hallgattam. A fiam 19 èves nem Tanú,de nem is jár el sehova. Szinte a szobáját sem hagyja el. Nincsenek barátai.. Látom ahogy napról napra sorvad el. S hogy velem mi törtènt mindeközben... Ha kíváncsiak vagytok rá folytatni fogom igèrem, de azoknak nem ajánlom akik szeretnènek örökkè èlni. Mert Illèshez hasonlóan elfáradtam,Jónáshoz hasonlóan megijedtem ès letèrtem az útról. Jelenleg a cethal gyomrában "haldoklom" Törtènt velem valami èszrevètlenül,már nem járok gyülekezetbe mert eleiben gyengènek ès mèltatlannak èreztem magam. Most meg már teljesen èrzèketlennè válltam. Csak teszem a világi dolgaimat próbálok azon kötelezettsègeimnek eleget tenni. De a belső emberem a jobbik ènem meghalóban. Talán Cseh Tamás Jobbik rèszem című balladája tudja leginkább szavakba önteni mi is törtènt velem. Mert igazából magam sem tudom. Darabokra hullottam ès mire a családom összerakott valami elveszett belőlem. "Azóta vègtelen minden út" S már nem akarok örökkè èlni. De egyet biztosan tudok az igazságban őszinte szeretet van ès abban nem lehet csalódni. Nekem meg segítsègre van szüksègem,komoly segítsègre,mert ez az állapot a lehető legrosszabb. Köszönöm előre is ha tudtok nekem segíteni.

SzirmokHontalan 2017.05.28. 11:11:15

S mèg egy mondat ami pedig pont egy vasárnapi előadásban hangzott el. "Akkor van rád a legnagyobb szüksègem mikor a legkevèsbbè èrdemlem" Nekem ez a válaszom a kiközösítettekkel való bánásmódra. Habár èn a tíz èv alatt senkihez sem kezdtem el kötődni,hogy ha vègleg elkülönülök,hogy hiányozzon. Mert mindenkit egyformán szerettem.

Columba · http://jehovatanui.blog.hu/ 2017.05.28. 17:53:26

@SzirmokHontalan: Kedves SzirmokHontalan!

Köszönjük szépen, hogy megírtad a történeted. Igen, kíváncsiak vagyunk a folytatásra, ez nem is kérdés. Szeretném felajánlani, hogy ha úgy gondolod, akár külön bejegyzésben is megjelenhetne a teljes történeted, az itt már leírt első részletekkel együtt. Privátban mindjárt írok neked, és kérlek beszéljük meg, hogy mi lenne a legjobb. Én biztos vagyok benne, hogy a történetedre önállóan is sokan kíváncsiak lennének, és talán több segítséget is kaphatnál így másoktól is.

Azt szeretném üzenni neked, hogy nem vagy egyedül. Amit átéltél azt sokan más vallásokban, vagy felekezetekben is megtapasztalták, de ez az állapot "nem a vég"... Lehetséges a gyógyulás, és egy pozitív értelemben vett továbblépés... köztünk élnek a gyógyultak is. :)

Még a Bibliában sem azt az ígéretet találjuk, hogy "örökké élhetsz a paradicsomi földön", ezt konkrétan így sehol sem írja, kihámozni is elég nehezen lehet, de arra viszont ígéretünk van, hogy "Úgy szerette Isten a világot, hogy az Ő Egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz ő benne, el ne vesszen........"!

Ha tehát elfogadod tőlem, nemsokára írok az e-mail címedre! :)

SzirmokHontalan 2017.05.28. 23:13:43

@Columba: Köszönöm a válaszod ès a biztató szavakat. Ha adsz egy email címet leírom a teljes törtènetemet. Habár mèg nem vagyok kiközösítve,ès teljesen tètlen csak kèt hónapja vagyok. Úgy egy ève kb már elolvastam majdnem minden cikket a blogon ès kèsőbb erről beszámoltam a gyülekezetem vèneinek is. De ők is,èn is tudtam már,hogy "menthetetlen" vagyok. Senkit sem akarok megrendíteni a hitèben,mert nem igazán tudom mi a jobb,hinni valamiben amit el tudunk hinni ès arra èpíteni az èletünk,vagy pedig úgy èlni,hogy mèltatlannak èrzed magad,elbukottnak gyengènek aki nem tud eleget tenni Jehova követelmènyeinek... Mi emberek nagy mesterek vagyunk abban,hogy ha valami nem megy akkor magyarázatokat gyártsunk. Van aki tagadással èli túl a vallások által èbresztett bűntudatot. Van aki másik "igazságot" keres magának,s van aki soha többè már nem tud hinni semmiben ès senkinek. Egy biztos, komoly lelki sèrülèseket szenved bárki aki el hagy egy olyan szervezetet ami Isten egyetlen választott szervezetènek mondja magát. Èn magam szellemileg ès èrzelmileg teljesen leèpültem. Pedig règen mindig mindenkivel próbáltam törődni,segíteni,szó szerint mèg az utolsó falatomat is megosztottam,ha úgy láttam szüksègèt. Sírtam a sírókkal,örültem mások örömènek,ès mindig alázatosan elfogadtam az "èpítő" jellegű kritikát. De az igazság az ,hogy sohasem tudtak engem igazán befogadni,öt ujjamon megtudom számolni hány emberhez tudtam közel kerülni,de mèg azok se fogadtak el teljesen,mert mindig kevès óraszámot adtam le. A körülmènyeim sokszor lehetetlennè tettèk az ilyennemű törekvèseimet. Meg mint már említettem Jehova sokszor a tudtomra adta kikkel is kell igazán törődni. Viszont elektronikus úton rengeteget tanúskodtam,mikor arra volt szüksèg. Viszont sohasem èreztem szüksègèt annak,hogy számoljam az időt,ha sikerült egy egy jó beszèlgetèst lefolytatnom egy " világival". Ès ha a gyermekeimnek vèrre volna szüksège símán minden ellenvetès nèlkül adnèk nekik. Hogyan jutottam el idáig? Megrendült a bizalmam,s lassan kezd összeállni a kèp mi mièrt törtènt velem. Habár mèg mindig rossznak ès lázadónak èrzem magam,időnkènt"dèmonok asztaláról táplálkozónak" ilyenkor úgy èrzem bárcsak meg se születtem volna. Mintha kèt ènre hasadt volna a szemèlyisègem. Az egyik vádolja a másikat. Ès már nem tudom ki az aki igazából jó. A "testvèrek" tartanak tőlem,mivel azèrt valahogy csak kiszivárgott az a "bizalmas" beszèlgetès. De nem is bánom,mivel már nem akarom jónak feltüntetni magam. Meg ez van ,annak csak volt valami oka,hogy ez törtènt velem. 40 èves vagyok,nem fogom senkièrt ès semmièrt megjátszani magam. Megkemènyedett a szívem.

keresemazutam 2017.05.29. 09:19:01

@SzirmokHontalan:

Kedves SzirmokHontalan!

Igen, kíváncsiak vagyunk a teljes történetedre,és ahogy Columba írta ,ez az állapot nem a végállomás! Én 26 évig voltam tanú és én is azt láttam ,hogy a bent lévők közt is van mit segíteni. Az ,hogy te ezt soroltad első helyre teljesen normális.

Véletlenül sem akarom megmondani a tutit, de mindenképp szeretném leírni nekem hasonló helyzetben mi segített! Ez egy nagyon nehéz helyzet amikor, már nem bízol a szervezetben, de az alaposan kiépített reakciók még működnek! A társulattól kapott rögzült gondolkodást könnyű keverni a saját lelki ismeretünkkel,de mivel mélyen mégis érezzük,hogy valami nincs rendben egy belső konfliktuson megyünk Keresztül. Ahhoz, hogy ez az érzés megszűnjön. félreérthetetlenül tisztázni kell ,hogy a társulat, vezető testület, az egyes JT tanítások valóban istentől eredeztethetők? Nálam a 607 vs 587 kérdés volt a sors fordító! Ebben a hamisításban láttam meg a szándékos félrevezetést! Azért tartom fontosnak a tanítások nagyító alá vételét, mert amíg csak a viselkedési problémákat nézzük úgy tűnhet a szervezet rendben van ,csak a követői esendők.Mindegyikünknek más-más téma kör lehet hangsúlyos. Ezek nem "botlás kövek", ezek tények!

A következő nagy lépés felismerni,beismerni,hogy bizony alaposan megvezettek! Az egonk ez ellen sokáig tiltakozik.Van akinek annyira ,hogy bár lát rengeteg hiányosságot, ami miatt folyamatosan panaszkodik, de mégsem meri magának beismerni ,hogy rossz lóra tett! Biztos vagyok benne ,hogy tudsz a saját helyzetednek legmegfelelőbb döntést hozni. nem szeretnélek befolyásolni,de vedd figyelembe sokak szerint könnyebb a gyógyulás ha te mész el és nem várod meg míg kiraknak.De legyél 100%-ig biztos a döntésedben. Ha még nem tetted olvasd el Raymond Franz lelki ismereti válság könyvét!

Tedd meg a családod ,fiad érdekében amit tudsz, lehet hogy csak évek múlva látod eredményét,de az biztos, hogy ha ,másokért élsz az pozitív tett,szeress úgy, ahogy belőled jön! Oszd meg bátran a fiaddal,hogy most mit látsz másként. most ne "hallgass" mint 10 éve. Kívánom ,hogy végül te is eljuss oda mint Pál, hogy a mögötted lévő dolgokat szemétnek ítélhesd az előtted álló reménységre nézve!

M.Kriszti 2017.05.29. 11:04:47

@SzirmokHontalan: "sohasem tudtak engem igazán befogadni,öt ujjamon megtudom számolni hány emberhez tudtam közel kerülni,de mèg azok se fogadtak el teljesen,mert mindig kevès óraszámot adtam le"

Ez a blog biztosan nem a démonok asztala, emiatt ne legyen lelkiismereti gondod. Hogy ennek nyomatékot adjak, vígasztaljon Jakab azzal kapcsolatban, hogy milyen munkajelentést, ill. munkát vár el tőled Isten.
Jakab 1:27 Szerintem tetszik neki a szolgálatod. Ez a bibliavers legalábbis azt mondja. Azzal meg netörődj, hogy a munkajelentési táblázatban nem tartanak rublikát a te bibliai jótetteidnek, mert így sem merülnek feledésbe.

SzirmokHontalan 2017.05.29. 22:08:09

@keresemazutam: Nagyon szèpen köszönöm a segítsèget így ismeretlenül is. El sem hiszitek mennyi szeretetet ès törődèst èreztem ki a szavaitokból. Az az igazság az utóbbi egy èvben már nagyon magamra maradtam,ès senki sem akart segíteni rajtam. Pedig a facebookomon közölt írásaim az utolsó segèlykiáltásaim voltak..aztán már elnèmultam,mert valahogy senki sem akarta a testvèreim közül megèrteni mi is törtènik velem.

SzirmokHontalan 2017.05.29. 22:10:15

@M.Kriszti: Kedves nagyon jól esnek a szavaid,köszönöm az őszinte törődèst így ismeretlenül is.

nicku · http://kharapisztisz.blog.hu/ 2017.05.30. 08:17:34

@SzirmokHontalan: A hírnökök nem mernek veled beszélni, mert félnek. Félnek attól, nehogy ők is olyan nyomorultul érezzék magukat, mint te most. Látják ők is a hibákat, kimenni mégse mernének, biztonságban érzik magukat ott bent.
Ezen a folyamaton szinte mindannyian keresztülmentünk, akik itt vagyunk. Szívesen segítünk, ha tudunk és ha hagyod.

keresemazutam 2017.05.30. 08:18:45

@SzirmokHontalan:

Nagyon szívessen!
Ezen az oldalon is sok haszmos info van "valláskárosultak"-nak
keresztenylelkiabuzus.blogspot.hu/2013/01/a-blogrol.html

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2017.06.01. 12:37:52

@SzirmokHontalan: Udv a blogon! Kerlek oszd meg a tapasztalatodat, hogy masok is tanulhassanak belole. Sok erot es kitartast kivanok neked!