EXJT BLOG

Mindenkinek Jehova Tanúiról

HTML doboz

Leírás

Minden éremnek két oldala van... Jehova Tanúi szervezetének is. Mi ennek a vallási közösségnek a kevésbé ismert oldalával foglalkozunk, hogy lehetőleg minél több embernek segítsünk egy objektív nézőpont kialakításában. Ha Jehova Tanúja vagy, ne félj, hiszen rengeteg Tanú olvassa még rajtad kívül az oldalt! Például vének, kisegítőszolgák, bételesek és persze a legtöbben, akik átlagos Tanúk. A névtelenségnek köszönhetően itt szabadon kérdezhetsz, cáfolhatsz és hozzászólhatsz, de szépen kérünk, előtte olvasd el a témakörrel foglalkozó régebbi cikkeket és kommenteket! Soha ne feledd:

"Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.

Flying-brain 2.jpg

Jehova Tanúi történelme:

A Vezető Testület egykori tagjának könyve:

crisis-conscience-ray-franz_hun.png

Raymond Franz - Lelkiismereti válság

Gyakran használt bibliaversek

2Mó 33:20 | Zs 146:4 | Pl 4:18 | Pl 8:22 | Pr 9:5 | Ézs 44:24 | Ez 18:4 | Dá 7:13, 14 | Mt 5:5 | Mt 6:7 | Mt 11:11 | Mt 24:14 | Mt 24:36 | Mt 24:45-47 | Mk 13:32 | Lk 23:43 | Jn 1:1 | Jn 1:18 | Jn 2:19-21 | Jn 4:34 | Jn 6:68, 69 | Jn 10:17, 18 | Jn 14:28 | Jn 17:3 | Jn 17:11 | Jn 20:17 ... | Csel 2:34 | Csel 8:30-31 | ... 1Kor 8:6 | ... Kol 1:16 | ...Héb 1:8 | ...

Utolsó kommentek

Ide küldd:

writing_01.png

columba [kukac] freemail [pont] hu

k [pont] johnny [pont] joker [kukac] gmail [pont] com

Ha szeretnéd megosztani - névtelenül is -, a kérdésed, történeted, tapasztalatod, véleményed, cikked, tanulmányod vagy javaslatod, akkor bátran írd meg a fenti címre, vagy írd meg közvetlenül az oldalon (regisztráció nélkül is!!!), itt:

>> GYORSBEKÜLDŐ <<

Mindenféle

BLOG FÓRUM

CHAT a jelenlévőkkel

"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." - Voltaire

„Nekem pedig egészen mellékes, hogy ti vagy egy emberi ítélőszék megvizsgál-e engem. Sőt, magam sem vizsgálom magamat. Mert semmiről sem tudok, ami ellenem szólna. De ez még nem bizonyít igazságosnak, ugyanis Jehova az, aki vizsgál engem.” (1Korintusz 4:3, 4)

"Ha a szervezeten kívül vagy, meghalsz. Ha a szervezeten belül vagy akkor pedig nagyon kell igyekezned, hogy ne halj meg." - Resign

"A legfájóbb kín örömet színlelni." - Márai Sándor

"Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük őket." - Albert Einstein

"Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek." - Jókai Mór

"A tudatlanságod legmagasabb foka az, amikor elutasítasz valamit, amiről nem tudsz semmit." - Wayne Dyer

TIPP: A böngésződ típusától függően a Ctrl gombot nyomva tartva a + és - gombokkal nagyíthatod és kicsinyítheted az oldalt, a jobb olvashatóság érdekében.

TIPP: Kérdésekkel taníts, ne kijelentésekkel! Érvelésedben használd a Bibliát és a Tanúk kiadványait is! Vitáidban ne kövess el érvelési hibákat!

TIPP: Ha nem vagy inkognitóban, kérünk oszd meg a cikkeinket a közösségi oldalakon! (Facebook, Twitter, Google+, stb.)

Hogyan adományozzak nektek?

Megtekintések száma

Látogatók: 

free counters


Kedves olvasónk, Te mi vagy?

Indafotó képek

Az Őrtorony Társulat és a szellemi hatalom / 10.

2017.04.14. 08:00 | Columba | 3 komment

10. AZ ŐRTORONY ÉRVELÉSI MÓDJA                                     (a teljes anyag letölthető a cikk végén)

Ez a fajta érvelés csupán egy fátyol, mely elhomályosítja azt a tényt, hogy az Őrtorony vezetése olyan merev gondolkodásmódot hirdet, amely sokszor félrevezetőnek, vagy hamisnak bizonyul. Amikor kijelentést tesznek eljövendő eseményekkel kapcsolatosan, szinte sosem teszik hozzá óvatosan, hogy „jelenleg úgy látjuk, hogy”, vagy „úgy tűnik, hogy”. Nem! Bizonyossággal szólnak, éppen úgy, ahogyan Rutherford és Russell is tette. Ragaszkodnak hozzá, hogy a követőik épp olyan komolyan vegyék őket, mint a Szentírásból vett kijelentéseket. Majd miután bebizonyosodik, hogy tévedtek, azzal mentegetőznek, hogy nem állítják, hogy ihletettek lennének. Más szóval, azt akarják elhitetni az egyszerű földi halandókkal, hogy Jehova Isten felhatalmazta őket arra, hogy nyugodtan hirdessenek csak bármit a követőiknek, amit csak „Igazságnak” hisznek, azok a szegény „bárányok” pedig kötelesek ezt elfogadni. Ők nem kérdőjelezhetik ezt meg, hanem hirdetniük kell. Még az is rendben van, ha téves az üzenet, mert a hibáikat nyilvánvalóan szentesítette Isten. Tehát az Őrtorony vezetése szerint Jehova Tanúi nem hibázhatnak, amikor ajtóról ajtóra járva, vagy a háztetőkről hirdetik, ami a Szervezet kiadványaiban van. Még ha hamisnak bizonyul is az üzenet, az sem árt sem a hirdetőnek, sem a hallgatójának. Ez azonban tévedés, hiszen sokan szenvedtek el szörnyű lelki és pszichés csalódást az Őrtorony Társulat be nem teljesült próféciái miatt.

A Máté 24:45-51-ben lévő „hű és értelmes rabszolga” vagy „hű és bölcs szolga” „szemléltetése” egyszerűen felhívás minden keresztény számára, hogy hűséges legyen. A versek szövegkörnyezete azt mutatja, hogy Krisztus visszatérése hirtelen történik majd, bejelentés nélkül, mint a tolvaj az éj közepén - ezért fontos, hogy a keresztények szellemileg körültekintőek és éberek legyenek. Az Őrtorony Társulat erre a szövegre alkalmazott értelmezése sem világ keresztény egyházainak történelmébe nem illik bele, sem pedig a sajátjukba az 1870-es évektől kezdődően. A Társulat önhatalmúlag értelmezi ezt a szöveget, hogy irányítása alá vonja Jehova Tanúi gondolkozását és életét. A Szentírás szerint a búza és a gyom szétválasztására várnunk kell Krisztus visszajöveteléig, és akkor majd angyalok, nem emberek fogják elvégezni a szétválasztást. A Bibliakutatók helytelenül alkalmazták a Szentírást, amikor Russellt a „hű és értelmes rabszolgaként”, illetve a „hetedik angyalként” azonosították. Ezzel a helytelen alkalmazással olyan jeleket hoztak létre, amelyek 1914-re mutatnak, amikor is a világ véget érne. Rutherford is helytelenül alkalmazta őket, amikor megjósolta az 1925-ös világvégét. Az újabb kori Őrtorony Társulat helytelen alkalmazásának pedig az 1975-tel kapcsolatos elméletgyártás lett a vége.

Az utolsó példa bemutatja, milyen egyszerű is azokat az embereket manipulálni, akik teljes egészében az általuk szellemi dominancia magasságába emelt emberek gondolataira hagyatkoznak.

Russell követői hinni akarták, hogy ő az a bizonyos „szolga”. Hinni akarták, hogy a világ véget ér 1914-ben, és hogy ők voltak Isten kiválasztott képviselői és különleges hírvivői. Hinni akarták, hogy Rutherfordnak igaza volt, amikor „A most élő emberek közül milliók sohasem halnak meg!” című kiadványt terjesztették 1920 és 1925 között. Jehova Tanúi hinni akarták, hogy az Őrtoronynak helytállóak voltak az 1975-öt megelőző, ezzel az évvel kapcsolatos kijelentései. De minden egyes esetben bebizonyosodott, hogy a Bibliakutatók és Jehova Tanúi tévedtek. Attól még, hogy akarták, hogy igazuk legyen, nem lett. A lelkesedésük, mellyel az Őrtorony tanítását igaznak hitték, nem tette azt igazzá. Jehova Tanúinak a dátumokkal kapcsolatos várakozásai minden egyes alkalommal csalódást keltettek. Ezért, a történelem szempontjából nézve, a hű és értelmes rabszolgáról szóló tanítás teljes mértékben hitelét vesztette. Minden egyes ilyen eset után megideologizálták, hogy a dolgok miért nem úgy történtek, ahogy azt megprófétálták.

Ostobaság lenne azzal érvelni, hogy mivel az Őrtorony Biblia és Traktátus Társulat bizonyos dolgokat helyesen tanított, az egyén köteles mindent elfogadni, amit csak tanít. Saját történelméből látszik, hogy bizonyos területeken nagyobb a valószínűsége, hogy téved, mint hogy igaza legyen. Ez feltétlenül igaz azokra az erőfeszítéseikre, amelyekkel az idővel kapcsolatos próféciáikat igyekeznek az általuk „utolsó napoknak” tartott időre vonatkoztatni.

Jusson eszünkbe, mit ír az 5Mózes 18. az önhitt prófétáról, amennyiben az olyat jósolna, ami nem válik valóra. Ne feledjük, hogy azt mondja: nem kell félnünk az ilyentől. Tehát akármilyen fölényesen és fenyegetően beszél is az Őrtorony Társulat, nem kell félnünk tőle.

A Társulat azt tanítja, ahhoz, hogy valaki üdvözüljön, hinnie kell és el kell fogadnia, hogy ők az Isten csatornája. A Biblia pedig azt tanítja, hogy ahhoz, hogy valaki üdvözüljön, az Úr Jézus Krisztusban kell hinnie. Sehol sem mondja a Biblia, hogy egy földi szervezetet kell elfogadnunk ahhoz, hogy üdvözüljünk. A Társulat azonban jelenlegi tanításaival gyakorlatilag azt mondja, ha valaki nem működik együtt velük, nem hirdeti pontosan ugyanazt, amit az elvárásaik szerint a követőiknek hirdetniük kell, ha nem fogadja el őket Isten Szent Szellemének csatornájaként, nem üdvözülhet! Amikor Armageddon eljön, elpusztul. Tehát a szervezet vezetői nélkülözhetetlenné tették magukat az emberiség üdvözüléséhez. De a Bibliában az egyetlen személy, aki nélkülözhetetlenként van bemutatva az emberiség üdvösségéhez, az az Úr Jézus Krisztus – az egyetlen név az ég alatt, aki által az ember üdvözülhet. (Cselekedetek 4:12)

______________
 Ma már elvileg a Társulat sem hisz abban, hogy ezt a munkát jelenleg ők végeznék, hanem Jézus Krisztus eljövendő ítéletére várnak. (- a szerk.)

A teljes anyag (10 téma) pdf-ben, egyben letölthető:

Fordította: Eve, Columba, Béláim

Címkék: letölthető dokumentum Ronald Frye

A bejegyzés trackback címe:

http://jehovatanui.blog.hu/api/trackback/id/tr6512412787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.04.20. 08:24:09

"Ostobaság lenne azzal érvelni, hogy mivel az Őrtorony Biblia és Traktátus Társulat bizonyos dolgokat helyesen tanított, az egyén köteles mindent elfogadni, amit csak tanít."
Egy tipikus érvelés a Tanúk között arra az esetre, ha valakinek baja van valamelyik tanítással, akkor megkérdezik "becsapott már minket a HB?" vagy "volt már úgy, hogy valamiben nem volt igazuk?".
Ma már nyilván másféle válaszokat lehetne adni erre a kérdésre, mint mondjuk 30 évvel ezelőtt, amikor csak a saját kiadványaik voltak (melyekben nyilván nem írták le a tévedéseiket, illetve ha megtették is, akkor is oly módon, hogy 'egyesek úgy értették...').
Igen, ők építenek arra, hogy vannak helyes értelmezések (bár ez igen szubjektív dolog), és vannak pozitív dolgok a gyülekezetben, ergo minden igaz, és minden jó. Ez egy tipikusan fekete-fehér látásmód, ami a szekták sajátja. Ez párosul egyfajta hamis 'pozitív gondolkodással', mely szerint a jó dolgokra, és nem a hibákra kéne koncentrálni. Számtalan bibliaverset sorolnak fel arra az esetre, ha valakinek kételye vagy jogos kifogása támadna (Pl "uram kihez mehetnénk, örök élet beszédei vannak nálad" stb).
Ezek mind-mind részei annak a manipulációnak, melyben a tagok kognitív disszonanciára való hajlamára építve, egy lelki, pszichés és érzelmi fogságban képesek tartani embereket.

Jónás_ 2017.04.20. 18:37:32

@t.csilla: " 'pozitív gondolkodás', szerint a jó dolgokra, és nem a hibákra kéne koncentrálni"

Elég nehéz pozitívan látni a tévedésük döbbenetesen bőséges listáját a jw.org -on:

wol.jw.org/hu/wol/d/r17/lp-h/1200277174

Alig van olyan lényeges keresztény tanításbeli kérdés, amelyekben legalább egyszer ne tévedtek volna 140 év alatt a lista szerint.
Ettől még továbbra is vállalják a vezetést és vannak is bőven akiknek megfelel így a vezetésük.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.04.20. 19:48:34

@Jónás_:
Akiknek megfelel ez a vezetés, azzal nincs gond. Mindig a szabad gondolkodás híve voltam, és az is egy "szabad" választás, ha valaki egy ilyen csoport mellett teszi le a voksát. Ha őt ez nem zavarja, lelke rajta, ő dolga...

A baj az, hogy az egészséges kételyeket is elnyomják, és ha valaki erre nem hajlandó, akkor azt megbélyegzik.